2019-07-22 38 瀏覽
中學同學移民左外國多年,回香港最掛念打邊爐,事關香港人一年四季都愛烚下烚下😝😝行完廟街附近揾食,見9:30後現金埋單75折😍入去坐十分鐘選定吃什麼,剛好拿到優惠了🤭🤭很多自家制菜式👍👍欣賞先來點小食我鐘意食香口野,自家制冮南魚腐,外面香脆,內面好軟綿綿🥰配自家制菊花茶丶意米水、竹蔗茅根最赞,不太甜,清熱👍👍鍋底來拉,濃湯花膠翅裙燉雞鍋,十分足料,整鍋都是花膠桶,翅裙大大塊丶半隻雞,很清甜,每人先喝一碗😬😬再加湯打邊爐一定要食牛啦,頂級牛肉拼盤好吸睛,砌成玫瑰花🌹 六個牛的不同部位,可以一次過試晒🥰🥰最特別有牛胸油添,第一次食好爽脆好有牛味呀🤩其他部位又新鮮又有口感😛素香豆腐皮好得意呢,一下鍋即食,吸曬精華湯汁🤤🤤手打芝士牛丸 真材實料,芝士配牛肉又幾夾喎😌😌自定制餃子,新鮮足料😋黑豚肉食之前用白汁沾一沾,口感即刻吾同左,微微酒香,好特別的食法😬野菌雜菜盤,最啱我哋,乜都有啲,唔使諗😂😂食完仲有甜甜橙送添,很多菜式都很特別很足料新鮮,值得再嚟!👍

很多自家制菜式👍👍欣賞

先來點小食

我鐘意食香口野,自家制冮南魚腐,外面香脆,內面好軟綿綿🥰
自家製江南魚腐

配自家制菊花茶丶意米水、竹蔗茅根最赞,不太甜,清熱👍👍

濃湯花膠翅裙燉雞窩鍋

打邊爐一定要食牛啦,頂級牛肉拼盤好吸睛,砌成玫瑰花🌹
頂級牛肉拼盤

六個牛的不同部位,可以一次過試晒🥰🥰
最特別有牛胸油添,第一次食好爽脆好有牛味呀🤩
其他部位又新鮮又有口感😛

素香豆腐皮好得意呢,一下鍋即食,吸曬精華湯汁🤤🤤

手打芝士牛丸 真材實料,芝士配牛肉又幾夾喎😌😌

自定制餃子,新鮮足料😋

野菌雜菜盤,最啱我哋,乜都有啲,唔使諗😂😂
野菌雜菜盤

自家製江南魚腐
濃湯花膠翅裙燉雞窩鍋
頂級牛肉拼盤
野菌雜菜盤
2019-07-22 251 瀏覽
定期gathering 今次移師到佐敦,事關尖沙嘴真係太多人拉😅,搜尋一下 係地鐵站附近呢間 打邊爐評價吾錯,book位試下😬裝潢好典雅古色古香,選擇種類也多,鍋底好多選擇👍等緊湯鍋之際,叫D小食先😬冰火魷魚,好大碟,姑爽口,醬汁惹味,加上芝麻,更加香!食食下都幾辣,啱我!自家制冮南魚腐 $68 香口又吾漏,魚腐QQ的,過隱🤤我地一行四人,揀左 濃湯花膠翅裙燉雞鍋~$248 湯底清甜,花膠好多呀,未打邊爐飲左湯先,連雞都食埋,事關雞一D都吾老🤭🤭如此養生湯鍋,加上魚肚就更鮮更配,吸取曬精華,又稔又滑,好多骨膠原呀🤩🤩頂級牛肉拼盤$398 有6款。賣相超級美喎!牛頸脊~入口即溶牛胸爽~牛味重金錢展~筋肉相間,口感豐富牛粒~軟稔有咬口牛舌~爽口牛胸油~爽脆,出奇地一點也不油白酒黑豚肉,白酒浸一陣,既能保留白酒的清香,臀肉有更加有口感😍自家製餃子🥟大大粒好新鮮芝士手打牛丸,好有特色又彈牙😆😆大白蜆,脹卜卜,好鮮甜!野菌鮮菜盤,好大盆好靚呢!超飽超滿足,食埋甜甜橙,即刻平衡返😂😂真係,值得推介去打邊爐打邊爐🤣🤣

裝潢好典雅古色古香,選擇種類也多,鍋底好多選擇👍

等緊湯鍋之際,叫D小食先😬

自家制冮南魚腐 $68
香口又吾漏,魚腐QQ的,過隱🤤

我地一行四人,揀左

頂級牛肉拼盤$398 有6款。賣相超級美喎!
牛頸脊~入口即溶
牛胸爽~牛味重
金錢展~筋肉相間,口感豐富
牛粒~軟稔有咬口
牛舌~爽口
牛胸油~爽脆,出奇地一點也不油

自家製餃子🥟大大粒好新鮮
芝士手打牛丸,好有特色又彈牙😆😆

大白蜆,脹卜卜,好鮮甜!

野菌鮮菜盤,好大盆好靚呢!

2019-07-18 18 瀏覽
喜歡打邊爐的朋友,一定唔可以錯過「打邊爐」😋餐廳設計非常古色古香。環境整潔闊落。 醬料/茶芥($20/位) 醬料種類和一般火鍋店無異,最值得推介是自家製XO醬,好足料,啖啖乾瑤柱、蝦米,非常出色。👍🏻小食($15) 是腰果小魚乾,腰果夠香脆。 自家製香茅檸檬薏米水($23) 、自家製胎菊花蜜($23) 自家製的飲品夠凍又清新,更可清除打邊爐的熱氣。🥳辣汁雜菌沙白蜆鍋($148) 第一次吃不是麻辣口味的辣火鍋,非常有新鮮感。鍋底好足料,有大量蜆、蕃茄、雜菌和椰菜,湯底酸酸甜甜、而且辣度剛剛好。 刀貝2只+北寄貝2只($98)第一次食新鮮北寄貝,比平時食壽司的北寄貝好食太多了,北寄貝和刀貝都非常大隻新鮮,好好食🤤自家製蝦子蝦滑($88)新鮮蝦滑,無咩好挑剔,啖啖蝦子蝦肉。😛紅酒霜降安格斯頸脊($268)紅酒牛肉非常令我們驚喜,牛肉質素相當高,最出色是牛肉和紅酒非常夾,紅酒香濃,牛肉充滿酒香,每一啖都好驚喜。🤤珊瑚蚌($118) 珊瑚蚌非常新鮮、口感爽脆,朋友相當滿意。🥳自家製江南魚腐($68)即炸魚腐熱辣辣、外脆內軟、好多魚肉汁,相當好食。可以單吃又可以放入湯底,各有特色。 素香豆腐皮($

醬料/茶芥($20/位)

小食($15) 是腰果小魚乾,腰果夠香脆。

自家製香茅檸檬薏米水($23) 、自家製胎菊花蜜($23)
自家製的飲品夠凍又清新,更可清除打邊爐的熱氣。🥳

辣汁雜菌沙白蜆鍋($148)

刀貝2只+北寄貝2只($98)

自家製蝦子蝦滑($88)
新鮮蝦滑,無咩好挑剔,啖啖蝦子蝦肉。😛

紅酒霜降安格斯頸脊($268)

珊瑚蚌($118)
珊瑚蚌非常新鮮、口感爽脆,朋友相當滿意。🥳

自家製江南魚腐($68)

素香豆腐皮($48)
腐皮非常薄,只需放入湯一秒就可以食,好吃😋

野菌雜菜盤($88)
雜菜盤擺盤靚、份量及種類多,分別有蕃茄、冬瓜、鮮菇、雜菌、生菜、粟米及另一款不知名蔬菜。一定有一款岩你口味。
  • 紅酒霜降安格斯頸脊
  • 珊瑚蚌
  • 自家製江南魚腐
  • 刀貝+北寄貝
2019-07-18 9 瀏覽
雖則話係夏天熱辣辣,但邊個話唔打得邊爐㗎!你知啦,打邊爐既隱話黎就黎家嘛!話說早排有朋友揸車經開佐敦,見到有間餐廳叫"打邊爐",覺得好有趣,於是就約我地搵日去"打邊爐"大邊爐! 呵...呢個說法吓搞笑,搞笑到另一個朋友真係話去邊度打邊爐,我地就話"打邊爐"囉,佢LOAD左好耐先明我地噏緊乜!剛剛呢個SUN,正好大家都得閑,就約去打邊爐!或者真係太熱啦,一坐底就想飲野,點員介紹我地可以試下自家製糖水,有竹蔗矛根/薏米水/苔菊花茶!都好,所以我地就叫左薏米水&苔菊花茶 (因為竹蔗矛根賣晒啦)!飲落太甜,好夠凍,解暑一流!打邊爐之前,我通常都話睇有乜野小食可以過下口隱先既!今次竟然比我見到有酥炸韭菜餃喎,好喎!韭菜係我飛佛,仲要炸咁邪惡添,咁點可以唔叫黎試下呢?個餃咬落去真係FULLY OF韭菜,好多好飽滿,而且個皮真係炸得好酥脆,食起來索索聲,再配埋D泰式甜酸醬,正!到食完小食,到湯底時間啦,長員HIGHLY RE COMMAND我地點推介既美顏桃膠水庫魚頭鍋!既然講到咁正,咁一於試下啦!一上台果下,見到個湯底奶白色,好香魚味啊,店員叫我地打邊爐前先飲兩碗湯,因為係無落味精既鮮魚湯黎㗎,又
到食完小食,到湯底時間啦,長員HIGHLY RE COMMAND我地點推介既美顏桃膠水庫魚頭鍋!既然講到咁正,咁一於試下啦!一上台果下,見到個湯底奶白色,好香魚味啊,店員叫我地打邊爐前先飲兩碗湯,因為係無落味精既鮮魚湯黎㗎,又有桃膠,好養顏,女士欣物啊!
奶白色既魚湯真係好鮮味,個湯真係堅好飲,而且望落有兩大個魚頭,仲有好多木瓜同桃膠,所以真材實料,難怪個湯咁好飲啦(後話:打完邊爐第二日一D都無喉嚨確或者熱氣,證明真係無落味精同好滋陰)

好!到打邊爐時間,第一樣當然要食D海鮮啦,我地點左個墨魚花,呢度既墨魚花比出面既墨魚片大塊好多,所以口感更加好,淥完之後真係發大到好似花一樣咁大,難怪改呢個名! 不過個重點係個墨魚花好新鮮,淥完之後都仲好爽口彈牙,唔錯!
食完墨魚,咁當然要試不同既肉啦,唔係既話點對住食肉獸之名!店員話呢度D牛主要係本地手切既,所以唔係冰鮮肥牛,鮮味好多㗎!聽落幾好喎,咁當然一定要點返個手切本地肥牛啦,4個人食叫個大既就剛剛好啦!

本地既手切牛果然係鮮好多,肉質上無咁多肥膏,但係牛味濃D,呢度切得比較細片,但份量好足,等你可以淥多幾次,試真D個味!話時話,魚湯配肥牛,我都係第一次試咋,又幾好喎!
第二款叫左特級本地手切金錢蹍,呢個真係第一次食,其實即係牛蹍,一聽就知係貴野黎啦!同樣都係切成細細塊,但牛蹍淥完反而唔會縮細,咬落去更有𡁻頭,牛味更加香濃,其實即係用牛蹍打邊爐,又幾得意喎!
食完牛牛,當然要試下羊肉啦!話哂好少可用魚湯底打邊爐,咁當然要叫羊食啦!話哂鮮味,就係魚&羊加埋一齊先出來到既!呢度既紐西蘭羊肉片好大片,而且切得好薄,食落去一D都唔覺得羶,初先仲以為自己食緊牛肉咁,所以真係好好食!又係一種新食法,魚湯灼羊肉片,正!
食左咁多肉,都係時候要食返D其他清少少既野,所以我叫左個鴨血同瑤柱竹笙菠菜餃!自從食過鴨血之後,就返唔到轉頭,始終覺得好食過豬血,唔單止煙韌D,而且Q彈D,配上個魚湯底又別有一返風味!
個瑤柱竹笙菠菜餃,夠哂多菜,清清地唔會只係食肉餃咁HEAVY! 都一樣唔錯!
最後叫埋個野菜雜菌盤, 就PREFECT啦!食左咁多肉,又點可以唔叫菜呢?呢度個菜籃都有好多款式選擇,除左有粟米/冬瓜/白菜仔之外,仲有好多種菇比我地,例如有鮮冬菇/金針菇/秀珍菇咁!樣樣都可新鮮,配上個魚湯底,根本就係鮮魚湯雜菜煲!
OVERALL黎講,打邊爐D野食好新鮮,幾正!但始終個重點都係個湯底,真係好足料,好好飲,真係一試難忙啊!夏天飲返碗魚湯真不錯!
2019-07-09 25 瀏覽
我個囝囝最喜愛的食品就是打邊爐,無論是天冷天熱,打邊爐依舊是他的首選。今晚兩母子出去覓食,朋友推薦去佐敦這間食店,原來店舖名稱就是叫打邊爐。一坐下來店員就立即奉上一大盤有很多款醬料給你選擇,每位收費$20,還有一碟香脆小食 - 腰果炸魚仔($15),兩款都很香脆的。招牌火焰雞煲(半隻)($198),有店員即場再炒熱配菜和鷄,看到火光熊熊,又聞到陣陣香味,恨不得快些將鷄放入口,鷄很嫩滑,因囝囝不太嚐辣,所以只叫了少辣,不到一會半隻鷄就已經被我們「KO」了,囝囝還説下次可以再要辣一點添。自家製飲品,有三種,我們兩人就試了其中兩款,香茅檸檬薏米水($23)和胎菊花蜜($23),非常適合打邊爐時飲用,味道不會太甜,好清新,不是因為太飽的關係,一定會試足三款。花雕醉蝦(5隻)($138),送到黎仲係不停在郁動,蝦很彈牙又帶點酒香。頂級本地手切肥牛(小)($278),脂肪分佈均勻,有「咬」感,牛肉味濃。手打釀芝心鮮牛肉丸(4粒)($55),一咬下去,芝士已經充滿整個口腔,口感豐富。自家製蝦子蝦腐($78),可以即時食或放進湯裹再滾,後者更能帶出蝦的味道來。菜㨂了莧菜($35),因店員介紹現在是當造

菜㨂了莧菜($35),因店員介紹現在是當造的,果然沒介紹錯,非常嫩口。
自家製黃金炸魚皮($88),即叫即做,加埋咸蛋黃醬汁淋上面,食到唔停得口。
值得一提是這兒的服務很週到,除咗可以介紹食品之外,還會不停幫客人換碟,仲有「隔」走那些浮在湯面的油脂,確保客人食得舒適和放心。
2019-07-02
  • 自家製黃金炸魚皮
  • 手切滑牛肉
2019-07-08 28 瀏覽
這家打邊爐,位置旺中帶靜,店名夠直接。食材方面一點也不簡單,除了有深水海鮮刺身外,也有來自日本和美國等地的牛肉,而自家製的小食和飲料都很有水準。腰果小魚乾是自家製的小食,腰果鬆鬆脆脆,小魚乾香口乾香口。我哋叫左個養生花膠翅裙冬瓜燉鍋雞,每天限量供應的養生鍋,包括了不少養身食材,包括了花膠、翅裙,竹苼、姬茸菇、雞放在冬瓜之內,湯底還加入紅棗,確實滋補又養顏。好食是好食,不過呢度個服務真是五好,感覺呢度滴服務員都一副高高在上的樣子,沒下次。
2019-07-03
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2019-06-30 36 瀏覽
放工同事們約埋去打邊爐食火鍋,因為其中一個同事食過,回到公司大讚湯底滋補,食材高質,所以今日我們就拉大隊去試下。位於廟街的打邊爐裝修擺設以中式為主,地方整潔。養生花膠翅裙冬瓜燉雞鍋,聽個名已經知道係高質滋補養生鍋,奶白色的湯底好鮮甜,一梳梳翅裙和竹笙都爽口,花膠係圓筒厚身果隻,因為大隻,要侍應為我們剪成一段段才可食用,又滑又有口感,骨膠原豐富。半隻雞肉質鮮嫩,冬瓜吸收了湯汁,又來了林又清甜。白酒西班牙黑毛豬,擺設得很美麗,上檯後,侍應會拎起中間的酒杯,將酒倒落豚肉上,待豚肉吸收酒的香味,灼熟後,黑毛豬除了鮮嫩,更多添一份酒的香味。羊肉片有口感,有少許羶味,表示羊肉好新鮮。自家黃金飛魚籽墨魚丸:用墨魚打成滑用新鮮墨魚打成,鮮味彈牙,沾上飛魚籽増加口感。 用冰底墊住上檯的海鮮拼盤,蝦和大蜆都好新鮮,蝦還在郁動。味道鮮美!我瑤柱竹笙菠菜餃:瑤柱鮮甜,竹笙爽口,菠菜有鐡質,別出心裁的配搭,十分美味!自家製香茅檸檬薏米水,自家製胎菊花,不太甜,健康的飲品。還有切得很美麗的鮮橙迷!:
用新鮮墨魚打成,鮮味彈牙,沾上飛魚籽増加口感。
自家製香茅檸檬薏米水,自家製胎菊花,不太甜,健康的飲品。
還有切得很美麗的鮮橙迷!:
2019-06-28 28 瀏覽
今日兩人工作了一整天, 中午只是吃了幾塊餅乾和一杯咖啡, 傍晚餓死了, 急急去找尋食肆, 來到廟街的打邊爐, 係店名叫打邊爐我夥伴有嚴重嘅偏食症, 叫食物頗為麻煩。 最後 點了一個 泰式冬陰功湯底, 一上完來 已經有 很多蝦和蟹在里面, 湯微辣, 、啱啱好, 飲左足足四碗,手切 霜降 安格斯 牛肉, 雪花均勻, 一灼就熟, 有牛肉味, 入口即溶, 冇揸流灘。竹笙蟹肉百花卷, 用隻高腳透明玻璃杯盛載, 賣相一流! 用竹笙包著蟹肉,咬外落爽內肉鮮甜, 口感一流, 從未試過這般食法, 原來是這麼夾即炸芋頭件, 未放落鍋到已經食了四件, 外脆內粉花雕醉蝦, 蝦很新鮮, 爽甜, 還有濃郁的酒香味, 冬陰功內的蝦和醉蝦我差不多吃了九成還點了韭菜餃皇 菜拼盤真視眼闊肚窄,餓鬼投胎。 兩個人根本吃不了這麼多還有值得一讚嘅是侍應, 好細心地不停幫我哋換碟, 同撈起 湯上面的沉、澱物埋單還送了份生果比我哋食,真窩心撐著走出門口, 估唔到這間 食店 這麼高質素
即炸芋頭件, 未放落鍋到已經食了四件, 外脆內粉
還點了韭菜餃皇 菜拼盤
真視眼闊肚窄,餓鬼投胎。 兩個人根本吃不了這麼多
埋單還送了份生果比我哋食,真窩心
撐著走出門口, 估唔到這間 食店 這麼高質素

2019-06-25
2019-06-23 72 瀏覽
有朋友遠道而來在寶靈街下車剛好是晚飯時間了,尋找解決晚餐時見到這家裡裡外外有中國風設計的打邊爐店,而店名也叫做打邊爐。天氣雖然熱,但是享受著空調打著邊爐,也是一種樂趣。我們一坐下,服務員可能也知道我們很熱,跟我們推薦了冰鎮自家檸檬薏米水,冰鎮自家竹蔗茅根水和冰鎮菊花水讓我們選,自家製作的飲料低糖沒有添加劑,確實好喝。打邊爐湯底不是一般的清湯,而是藥膳,有淮山,紅棗,冬歸等,另外雞肉是藥膳和酒醃製的,將雞肉加在這湯底,一陣陣的藥膳味和酒香味,簡直打開了味蕾,這湯底非常濃香鮮甜,不知不覺地多喝了幾碗湯。白酒西班牙黑毛豬,雖然在吃之前撈一下白酒,但吃起來並沒有酒味,而是很爽口,重點是不要住太久。游水海中蝦的擺盤很有動力,的確也很新鮮,煮完也不會縮水,顏色很鮮紅。最後還送了水果小盤,橙子很甜,服務也棒棒的,吃飽喝足可以欣賞尖沙咀夜景去了。
自家製飲品

藥膳醉雞鍋

白酒西班牙黑毛豬

游水海中蝦

藥膳醉雞鍋
白酒西班牙黑毛豬
游水海中蝦
2019-06-20 64 瀏覽
一班同事放工後飯聚, 可以邊食邊慢慢傾, 打邊爐就最好不過! 同事提議去打邊爐, 正當我地追問去邊一間打邊爐, 同事就解釋有間佐敦火鍋店的確叫"打邊爐", 今晚就來個名符其實既打邊爐吧!餐廳裝修很有中式格調, 地方不大, 但整齊企理正當大家研究揀咩火鍋食材之際, 叫左個小食醫醫肚先【自家製黃金炸魚皮】 HK$88即叫即炸, 每片魚皮都被鹹蛋黃平均包住, 炸至金黃, 入口有濃郁鹹蛋黃香兼非常香脆【自家製胎菊花蜜】 HK$23清香菊花味, 少少甜, 帶點回甘, 岩哂邊打邊爐, 清熱又可以潤喉 湯底未到前先來混醬, 醬油茶芥 HK$20/位; 小食 HK$15【冬蔭公海鮮鍋】 HK$258火鍋湯底很有份量, 材料相當豐富, 有蟹、蝦、蜆同埋多款冬蔭公香料, 因為有同事唔食得太辣, 所以只order左少辣, 湯底酸味味, 但對於我平時食得辣黎講, 其實少辣唔太食得出辣, 下次都係order返正常辣度, 但整體味道唔錯, 幾開胃~ 而且海鮮唔係死蟹死蝦質素, 肉質不是水汪汪果種, 食到蝦既鮮甜。【黃金飛魚籽墨魚丸 併 芝心鮮牛肉丸】 HK$55丸類幾彈牙, 牛肉丸中有少少流心芝士, 但我比較喜歡

餐廳裝修很有中式格調, 地方不大, 但整齊企理

正當大家研究揀咩火鍋食材之際, 叫左個小食醫醫肚先
【自家製黃金炸魚皮】 HK$88
自家製黃金炸魚皮

【自家製胎菊花蜜】 HK$23
自家製胎菊花蜜

【冬蔭公海鮮鍋】 HK$258
冬蔭公海鮮鍋

【黃金飛魚籽墨魚丸 併 芝心鮮牛肉丸】 HK$55
丸類幾彈牙, 牛肉丸中有少少流心芝士, 但我比較喜歡黃金飛魚籽墨魚丸, 鮮甜味突出, 飛魚籽仲滿足埋口感
黃金飛魚籽墨魚丸 併 芝心鮮牛肉丸

【瑤柱竹笙菠菜餃】 HK$48
菠菜餃包得脤卜卜, 表面冇水氣/過多既粉, 似乎是即包。
不過就唔太食得出有瑤柱竹笙, 只見入面有大量菠菜, 還好沒有苦澀味
瑤柱竹笙菠菜餃

【頂級牛肉併盤】 HK$398
牛併盤質素相當高質, 包括有牛舌、牛頸脊、牛胸爽、金錢展、肥牛粒
頂級牛肉併盤

色澤鮮紅, 稍為焯熟後, 色澤粉嫩

牛胸爽非常爽口, 金錢展間段既軟筋位很爽, 亦不失肉味,

牛頸脊肉味重, 入口很嫩

【粟米】 HK$38

冬蔭公海鮮鍋
黃金飛魚籽墨魚丸 併 芝心鮮牛肉丸
頂級牛肉併盤
2019-06-20 526 瀏覽
位於佐敦這家打邊爐,位置旺中帶靜,店名夠直接。食材方面一點也不簡單,除了有深水海鮮刺身外,也有來自日本和美國等地的牛肉,而自家製的小食和飲料都很有水準。腰果小魚乾是自家製的小食,腰果鬆鬆脆脆,小魚乾香口乾香口。這兒的裝修以中式為主題,坐位闊落。侍應服務非常周到又親切。限量的金湯南瓜海鮮盅$288一個大鍋盛着南瓜湯,而鍋的中央又有個日本南瓜盛着新鮮的海蝦丶蟹和海蜆。侍應以刀义把南瓜分割,讓海鮮流入南瓜湯中,南瓜的清香與海鮮的鮮甜味道,實在令人忍不住要喝多幾口。蟹籽墨魚蓮藕夾$108爽彈的墨魚滑加上入口爆破的蟹籽,實在討好,蓮藕片是爽的。手切霜降安格斯肥牛(小)$198牛肉油脂很豐富,牛味濃郁。白酒西班牙黑毛豬$128店員把碟中央的一小杯白酒注於黑毛豬上閣置一會,黑毛豬的肉香加上白酒的香韻,有新意又美味。瑤柱竹笙波菜餃$48有特色的餃子,材料配搭及味道都有水準。香豆腐皮 $48重重的黃豆味,質地比一般的鮮腐皮結實。自家製黃金炸淮山$88淮山補脾胃又益腎,炸後不覺熱氣,外層蛋黃漿脆脆香口,內層的淮山軟糯,佐以啤酒很不錯。香茅檸檬薏米水$23自家製的飲品,清新解熱不甜。
位於佐敦這家打邊爐,位置旺中帶靜,店名夠直接。
這兒的裝修以中式為主題,坐位闊落。侍應服務非常周到又親切。
限量的金湯南瓜海鮮盅$288
蟹籽墨魚蓮藕夾$108
爽彈的墨魚滑加上入口爆破的蟹籽,實在討好,蓮藕片是爽的。
手切霜降安格斯肥牛(小)$198
牛肉油脂很豐富,牛味濃郁。
白酒西班牙黑毛豬$128
瑤柱竹笙波菜餃$48
有特色的餃子,材料配搭及味道都有水準。
香豆腐皮 $48
重重的黃豆味,質地比一般的鮮腐皮結實。
自家製黃金炸淮山$88
香茅檸檬薏米水$23
自家製的飲品,清新解熱不甜。
  • 白酒西班牙黑毛豬
  • 南瓜海鮮盅
2019-06-15 20 瀏覽
「我都唔知點解唔俾post. 有乜嘢優惠呢?我冇收錢喎 佢哋冇叫我寫食評喎。餐飯食咗我2284蚊。好心寫下食評又話呢又話路 open rice 你夠俾人訂座跟住送25/30asiamile la 不如話你unethical?」友人介紹 第二次光顧今日同家人一行六人訂了下午5:45。家人一貫早半小時到。店員好好地比開門時間早15分鐘讓他們進去點餐。再食原因是: 除了打邊爐類食物新鮮之外, 他們的湯好得得+廚房菜也一流。伙計亦友善。記得唔好剩係吃火鍋,黃金魚皮,炸物真係好食。是次,大家飲湯又飲啤酒 連湯渣都食晒 100分美德之餘好彩我自己冇食爆肚。試過胡椒豬肚雞湯,麻辣併其他(上次)今次由於家人愛吃翅花膠類 點了個浮誇啲嘅湯底。但都一貫好味。食完都冇好口喝。抱歉。冇影相 掛住食。

友人介紹 第二次光顧
記得唔好剩係吃火鍋,黃金魚皮,炸物真係好食。

試過胡椒豬肚雞湯,麻辣併其他(上次)
食完都冇好口喝。

抱歉。冇影相 掛住食。
2019-06-01 39 瀏覽
呢兩個星期係咁落雨,都涼返少少,所以又有想打邊爐嘅衝動。幫我上網搵”打邊爐”嘅時候,發現原來真係有間餐廳叫打邊爐,咁就揀佢啦!店內環境係中式設計,而且唔會太多枱,所以好適合傾計唔會好嘈。打邊爐最重要梗係湯底,今次我地豪氣地要左個濃湯花膠翅裙燉雞鍋。聽個名夠哂勁,點知都係真材實料,有半隻雞,8嚿大大條既花膠,仲真係有翅裙,呢啖湯勁清甜,就咁都飲左幾碗。呢個價錢真係完全唔貴!食物方面亦非常高質,首先要左2碟丸,分別係手打墨魚丸,十分彈牙,又夠膠質,一食就知好新鮮。另外有手釀流沙蝦丸,估唔到鹹蛋黃熱潮連打邊爐既丸都有!鹹蛋黃同蝦丸2者配合得好好,但記得唔好淥太耐,如果唔係就會冇左流沙效果。實在覺得個墨魚丸太出色,所以想再叫既時候,老闆就介紹我地嘗試下蟹子墨魚蓮藕夾,爽口既蓮藕為墨魚滑增加一份口感。除左丸之外,海鮮類仲有白鱔片。同樣地十分新鮮,完成唔腥,鮮味十足。好喇到打邊爐最重要既牛肉!今次我地揀左日式櫻花牛肉。牛肉脂肪分佈好平均,食落勁重牛肉味,勁嫩滑!原來呢隻牛肉仲直頭可以當牛肉刺身咁食!可想言之有幾新鮮幾高質!但個人都係prefer好快淥一淥。師傅仲秘製左個醋汁,好match!最後仲要

最後仲要左碟龍鬚菜,原來姐係通菜。之前從來冇諗過打邊爐要通菜,原來都幾正!特別呢度既通菜好嫩,完全冇渣!

最後飲埋唔太甜既自家製涼茶同老闆送既超貼飯後橙,爽呀!

2019-05-30 48 瀏覽
一早已經Book定依間打邊爐,同店名稱一樣都係打邊爐入到餐廳內環境雖然唔大,但裝修同裝飾都好有中國氣息店員都十分有禮貌同周到每一張台上都會放住醬料,醬料都好多選擇點餐都係用到IPAD去點,放便落單首先當然要叫左個邊爐湯底養生花膠翅裙冬瓜燉雞鍋($268)好足料,大大個冬瓜自家黃金飛魚籽墨魚丸($55)熱啦啦的墨魚丸配上飛魚籽,口感十足瑤柱竹笙菠菜餃($48)好足料既餃子,惹味福州魚丸($58)千萬唔好睇少依個魚丸,除左有口感外,內裡原來有肉,啖啖汁花雕醉蝦五隻($148)D蝦一黎到仲好生猛,煮熟後肉質仲好鮮嫩,花雕味道都好濃厚手切霜降安格斯肥牛($198)打邊爐當然唔能夠少得肥牛,片細緻油花分佈,肉質鮮嫩而不油膩最後餐廳仲會有生果送
一早已經Book定依間打邊爐,同店名稱一樣都係打邊爐

入到餐廳內環境雖然唔大,但裝修同裝飾都好有中國氣息
店員都十分有禮貌同周到
每一張台上都會放住醬料,醬料都好多選擇

點餐都係用到IPAD去點,放便落單

首先當然要叫左個邊爐湯底

養生花膠翅裙冬瓜燉雞鍋($268)
好足料,大大個冬瓜

自家黃金飛魚籽墨魚丸($55)
熱啦啦的墨魚丸配上飛魚籽,口感十足

瑤柱竹笙菠菜餃($48)
好足料既餃子,惹味

福州魚丸($58)
千萬唔好睇少依個魚丸,除左有口感外,內裡原來有肉,啖啖汁

花雕醉蝦五隻($148)
D蝦一黎到仲好生猛,煮熟後肉質仲好鮮嫩,花雕味道都好濃厚

手切霜降安格斯肥牛($198)
打邊爐當然唔能夠少得肥牛,片細緻油花分佈,肉質鮮嫩而不油膩

最後餐廳仲會有生果送
  • 瑤柱竹笙菠菜餃
  • 自家黃金飛魚籽墨魚丸
  • 養生花膠翅裙冬瓜燉雞鍋
2019-05-24 551 瀏覽
在香港一年365日,無論是什麼天氣,都愛打邊爐。最近又見天氣清涼一點,便又會心癢癢去打邊爐。這次選上一間名為打邊爐的餐廳,位於佐敦廟街,臨近地鐵站,前來扛邊爐也彼方便。最重要是不只是來打邊爐,而是享用美味滋補的湯底,已經值回票價。再加上食材新鮮,還有刺身及不少海鮮供應,已經是賣點了。******************************打邊爐位於佐敦廟街,臨近柯士甸道方向,在門前便已經看見不少水缸,放了不少海鮮在內,以供應是日食客。只要安座,便會送上火鍋醬汁配料,收費為HKD20/人。當中包括了辣椒粒、蔥粒、生蒜粒、熟蒜粒、沙嗲醬和自家製XO醬,此外,還有麻油、醋和辣椒油。自家製香茅檸檬薏米水 HKD23,味道帶酸,反而清新無比。自家製竹庶茅根水 HKD23,味道清甜又滋喉,打邊爐而飲也是合適的。養生花膠翅裙冬瓜燉鍋雞 HKD268,每天限量供應的養生鍋,包括了不少養身食材,包括了花膠、翅裙,竹苼、姬茸菇、雞放在冬瓜之內,湯底還加入紅棗,確實滋補又養顏。服務員便會把雞和冬瓜剪開多份,以便在湯之中更能煮出鮮甜味。竹笙非常之爽口,花膠也是筒狀,膠質滿滿又養顏。冬以很清甜,姫茸菇味道也

自家製香茅檸檬薏米水 HKD23,味道帶酸,反而清新無比。

竹笙非常之爽口,花膠也是筒狀,膠質滿滿又養顏。

冬以很清甜,姫茸菇味道也很香。

翅裙非常之爽口,而且都幾大片,吃得很滿足。

待湯鍋滾起,便先來喝上一碗滋補湯,味道非常之鮮甜美味,又不會太燥,還有不少雞肉而吃,雞肉也很滑溜。

自家製黃金炸魚皮 HKD88,即點即做的灱魚皮,再加上咸蛋黃醬汁,魚皮香脆無比,還充滿著牛油咸蛋黃味道,確實惹味無比,送酒而吃更一流。

素香豆腐皮 HKD48,如紙薄的豆腐皮,只需放入湯中約2秒,便可以吃。素香豆腐皮不像平常所吃的豆腐皮,口感滑溜之外,還有豆香,非常特別又美味。

自家飛魚籽墨魚丸 HKD48/4粒,飛魚籽滿滿的墨魚丸非常之彈口,又香墨魚味道。

自家製韭菜餃 HKD43/4粒、自家製椰菜餃 HKD43/4粒。自家製韭菜餃韭菜味道香濃,肉和菜的比例也很恰當。自家製椰菜餃除了椰菜絲,還有甘筍絲在其中,所以餃子清甜無比,實在好吃。

白酒西班牙黑毛豬 HKD128,杯中的白酒,先倒出來,把黑毛豬肉片浸在其中,讓黑毛豬充滿著白酒味道。

菠菜 HKD35,單看菠菜非常之新鮮,吃上口也很甜,口感又滑溜,確實是新鮮無比的菠菜。

慶祝紀念
生日