2019-09-04 140 瀏覽
難得經過左敦,今日想同朋友去打邊爐,行至佐敦廟街286-298號華志大廈地下A號舖竟然見到一間餐廳叫『打邊爐』,於是就跟友人一同入內嘗試一下這家火鍋店。餐廳離港鐵左敦站只需要五分鐘路程,附近亦有巴士站接駁港九新界,十分之便利。一來我們就叫了一客自家製黃金炸魚皮($88)作為火鍋前的小吃,魚皮炸得鬆脆不油膩,外面的咸蛋炒到有起沙的口感,但唔會過咸,相比起大型連鎖便利店獨立包裝的炸魚皮好吃得多,加上新鮮即炸的魚皮上檯時仍然暖,作為餐前小食一流。接下來火鍋湯底我們點了椰子沙白蜆蟹鍋($268),湯料有大量的新鮮椰子,沙白蜆完全沒有沙,全隻肉蟹出手闊綽,再加上紅蘿白、粟米,食得出沒有添加任何味精,全是食料本身的鮮味。打邊爐當然少不了要叫牛肉,所以當天我們亦叫了一份手切霜降安格斯肥牛(小)($198),肥牛肉味香濃,輕輕灼過五秒經以食得出本身的味道,一碟小的安格斯肥牛有數十塊,絕對抵食。再來的就是自家黃金飛魚籽墨魚丸(4粒)($55),手打墨魚丸十分之彈牙,食得出要用人手打而不是機打,外面的飛魚籽增加了不少口感。而自家製韭菜餃(4粒)($43),韭菜多汁,餃子外皮包得十分之薄,餡料豐富。最後為了

自家製黃金炸魚皮

椰子沙白蜆蟹鍋

手切霜降安格斯肥牛(小)

黃金飛魚籽墨魚丸(4粒)
自家製韭菜餃(4粒)

最後為了健康一點,我們叫了一客野菌雜菜盤($88),當中有冬瓜,粟米,生菜,小白菜,冬菇等新鮮時蔬,一盤雜菜可以滿足不同的願望了。
野菌雜菜盤

埋單一共$925,除開每人大約400元正,性價比來講十分之高。結賬時餐廳十分之貼心地附送了我們一人一碗椰汁西米露作甜品
椰汁西米露
2019-09-02
自家製黃金炸魚皮
椰子沙白蜆蟹鍋
手切霜降安格斯肥牛(小)
黃金飛魚籽墨魚丸(4粒)
自家製韭菜餃(4粒)
椰汁西米露
2019-08-26 33 瀏覽
今日同舊同事食飯聚舊,大家都係佐敦區附近收工所以就約左係佐敦。上網一睇就試下打邊爐啦,之前食過附近一兩間都唔錯。六點半入座人就唔多但之後都坐得幾滿。同埋都幾新同乾淨,唔似平日其他邊爐鋪咁油。因為四個人都過左$1000,條活魚刺身都幾好食亦都好鮮。落單係用平板電腦落,都算容易簡單。打邊爐啲料都唔錯,個湯底好夠辣!份量夠。佢地自家制既飲品係比較特別,可惜就細枝左啲都貴左少少堆單每人都係大約$400。會再食!

佢地自家制既飲品係比較特別,可惜就細枝左啲都貴左少少

堆單每人都係大約$400。會再食!
2019-07-30
  • 手切滑牛肉
2019-08-23 484 瀏覽
這天下班和兩個女同事來了這裡打邊爐古色古香的裝橫很乾淨舒服呢我們點了養顏的花膠翅裙冬瓜燉雞鍋這個每日限量的鍋只需要二百多元超高CP值而且非常的足料花膠吸引了雞湯精華,沒有腥味而且膠質重,富有彈性口感嫩滑另外翅裙也是下得很大方呢煮得淋軟的冬瓜很清甜,雞肉也很鮮嫩好吃整個湯也很清甜滋潤,非常棒!因為兩個女同事的食量都不大、而且湯底很足料,所以我們也沒有點很多火鍋配料素香豆腐皮豆腐皮充滿了豆香,口感帶點韌勁充分吸收了雞湯,非常滋味特級本地手切肥牛牛肉非常鮮嫩,油脂分布均勻油脂味道香甜之餘肉味也很香濃而且肉質嫩滑,非常好吃呢!自家製鳯城水餃裡面有爽口的雲耳,豬肉和大隻又彈牙的鮮蝦。餡料非常豐富,很美味呢!自家製竹蔗茅根水清涼滋潤又下火,重點不過甜黃金飛魚籽墨魚丸手打的墨魚丸非常彈牙,配上咸香爽脆的飛魚籽鮮味十足、口感過癮,好吃!鮮炸響鈴是火鍋料必點之一!香脆可口一直是我的最愛呢!附送的雪耳桃膠湯水爽口的雪耳和嫩滑的桃膠,味道清甜可口非常滋潤,女士們都吃得很開心這家打邊爐無論是環境,服務還有湯底和配料質素也很好。會推薦朋友一起再來吃呢
這天下班和兩個女同事來了這裡打邊爐
古色古香的裝橫很乾淨舒服呢

我們點了養顏的花膠翅裙冬瓜燉雞鍋
這個每日限量的鍋只需要二百多元超高CP值而且非常的足料

花膠吸引了雞湯精華,沒有腥味而且膠質重,富有彈性口感嫩滑

另外翅裙也是下得很大方呢

煮得淋軟的冬瓜很清甜,雞肉也很鮮嫩好吃
整個湯也很清甜滋潤,非常棒!

素香豆腐皮
豆腐皮充滿了豆香,口感帶點韌勁

充分吸收了雞湯,非常滋味

特級本地手切肥牛
牛肉非常鮮嫩,油脂分布均勻

油脂味道香甜之餘肉味也很香濃

而且肉質嫩滑,非常好吃呢!

自家製鳯城水餃

自家製竹蔗茅根水
清涼滋潤又下火,重點不過甜

黃金飛魚籽墨魚丸

鮮炸響鈴是火鍋料必點之一!香脆可口一直是我的最愛呢!

附送的雪耳桃膠湯水
爽口的雪耳和嫩滑的桃膠,味道清甜可口
非常滋潤,女士們都吃得很開心

• 養生花膠翅裙冬瓜燉雞鍋
  • 特級本地手切肥牛
  • 素香豆腐皮
  • 黃金飛魚籽墨魚丸
2019-08-21 36 瀏覽
今日同女朋友去左西九龍睇粵曲。我想新一輩香港人會比較少認識呢一門文化。但其實中國數千年, 有很多很多的藝術和歷史都值得我們尊重。睇完劇之後當然要好好慰勞下個肚。行下行下就見到一間裝修別緻, 立刻上OPENRICE 睇睇過往評價, 發現又好評多既<<打邊爐>>入到去, 店員已經好禮貌地招待我們。由於我同女朋友懶得諗食咩, 所以我就同店員講我地預算800左右, 有什麼推介。於是店員就好詳細咁介紹有咩好食!!最後, 我們點了 沙白蜆和肉蟹的鍋做湯底 - 非常鮮甜和足料!飲品點了一支薏米水和竹蔗矛根水食物方面點了一個本地手切肥牛,雜菜籃, 墨魚丸和水餃。小食又點了一個招牌咸蛋黃炸魚皮。 比某出名新加坡零食更好食!!整體而言, 餐廳食材係好好, 海鮮新鮮, 肥牛有肉, 蔬菜份量十足!位置又寬敞, 抽風又好!服務都佳!下次再黎睇粵劇, 我會同朋友再黎呢到。
今日同女朋友去左西九龍睇粵曲。
我想新一輩香港人會比較少認識呢一門文化。
但其實中國數千年, 有很多很多的藝術和歷史都值得我們尊重。
睇完劇之後當然要好好慰勞下個肚。

入到去, 店員已經好禮貌地招待我們。
於是店員就好詳細咁介紹有咩好食!!
飲品點了一支薏米水和竹蔗矛根水
食物方面點了一個本地手切肥牛,雜菜籃, 墨魚丸和水餃。

位置又寬敞, 抽風又好!服務都佳!
下次再黎睇粵劇, 我會同朋友再黎呢到。
2019-08-18 305 瀏覽
這陣子愛上了打邊爐, 無論傳統鍋、美顏鍋到干鍋一概不放過,今晚突然掛念在佐敦廟街的「打邊爐」,因為曾經滋味過今晚要再次回味。我喜愛這裡的中國風設計,用木造的檯木製的椅再加上牆上掛畫,好讓我有點像古代的大小姐感覺,可惜朋友不是公子哥兒,不過今晚賬單由他負責,我就勉為其難與他對食喇! 🤣服務員姐姐遞上電子屏幕讓我們點餐,她耐心介紹了幾款鍋底,我最喜歡這種熱誠有禮的服務態度,最後我們決定了她建議的椰子沙白蟹鍋!🥢椰子沙白蜆蟹鍋香濃椰子🥥湯底,一條條椰子真材實料,肥大的肉蟹鮮甜厚肉真材實料 ,加入沙白大蜆鮮上加鮮,一鍋滋補椰子沙白蟹鍋先喝口湯啖啖鮮美,啖啖滋味!😋🥢 特級本地手切肥牛 (小)靚牛肉肉質鮮嫩是不用蘸醬料,這材食到原味道的鮮香,這碟手切肥牛油脂分佈平均,口感鮮嫩且牛味香濃,真是滿足了我們兩位牛魔王。🥢自家製鮮蝦雲吞 (4粒)自家製材料必選新鮮,粒粒飽滿原隻大蝦雲吞爽口彈滑,肉質鮮美滋味無窮!🥢自家手釀流沙蟹丸(4粒)新鮮自家手釀蟹丸內藏黃金蛋王,咬落外層爽口彈牙,內層流心的蛋王香氣惹味!🥢 自家製黃金炸淮山這味黃金山藥是挑戰我內心思緒,香噴噴的咸蛋黃金黃外層香脆可口惹味,雪白軟糯的

🥢椰子沙白蜆蟹鍋
🥥🦀

🥢 特級本地手切肥牛 (小)
牛控必食推介

🥢自家製鮮蝦雲吞 (4粒)
🥢自家手釀流沙蟹丸(4粒)
😋😋😋

🥢 自家製黃金炸淮山
這味黃金山藥是挑戰我內心思緒,香噴噴的咸蛋黃金黃外層香脆可口惹味,雪白軟糯的山藥粉軟中帶有清香,正好與黃金互相配合,師父掌握火喉功夫十足,不溫不火,每件都是佳作,我愈嚼愈滋味,筷子停不下來,看來減肥理念都是要敗給這碟黃金炸淮山了。😅😅
超正

🥢野菌雜菜盤
品嚐過多款肉類係時候向蔬菜出發了!我們點了一盤雜菜,當中有原隻豐富維他命蕃茄,清甜可口粟米,消暑生津大冬瓜件,冬菇、金菇、秀珍菇,還有莧菜及大白菜,這盤超級野菌雜菜盤認真抵食!

重點推介 !👍👍👍
🍹自家製香茅檸檬薏米水
香茅清香獨特配以美白清脂檸檬及排水利尿薏米煲成飲品,除了是夏天消暑解渴飲品,更是女生們因物,重點是味道酸中帶少甜!
生津解渴,夏日特飲

🥢雪耳桃膠糖水
用餐完畢,服務員姐姐為我們送上糖水,滋補養生清潤健肺的雪耳桃膠糖水,甜度適中感覺窩心!👍
滋補養生清潤健肺

豐盛滿足肚腩脹卜卜的一個晚上,真的要多謝我老友!😘

2019-08-12
  • 自家手釀流沙墨魚丸
  • 椰子沙白蜆水蟹鍋
  • 自家製黃金炸淮山
2019-08-18 196 瀏覽
打邊爐已經成為香港人一年四季的家常菜,無論一家幾口,定三五成群,大家都非常喜歡打邊爐,所以四出尋找高質素的火鍋店已成為小妹的飲食文化的重點之一。這家火鍋店屬於小店規模,但非常整潔,裝潢中式感覺討好,木枱木凳,坐得舒舒又闊落。用上平板電腦下單,圖文並茂,非常方便。配料齊全樣樣新鮮夠味。自家製胎菊花蜜,自家製竹蔗茅跟水,冰凍清甜,生津止渴。前菜酸橋頭很肥大,很醒胃。雞泡魚干小食熱辣辣,香口野味,點少許沙律醬很不錯。椰子沙白蜆蟹鍋創新的火鍋底,清甜可口,蟹肉新鮮鮮味,白蜆肥大美味。喜愛食蟹的朋友一定喜歡,蟹膏滿滿於蟹蓋裡,很甜很滑。特級本地手切肥牛,輕輕放入湯裡十幾秒便夠,牛肉香滑味濃。自家製韭菜餃是我很愛的餃類,皮薄餡靚,多點蔬菜入口平衡一下肉類,很好的選擇。自家製黃金飛魚子墨魚丸第一次食到粒粒墨魚丸被飛魚子包圍,色澤鮮艷搶眼,彈牙口感一流,味道很出色。油麥菜夠新鮮脆口,正!點品記不起名堂,但非常滑新可口,清甜啫喱入口很有驚喜,為整頓晚餐想完美句號。

用上平板電腦下單,圖文並茂,非常方便。
配料齊全樣樣新鮮夠味。

自家製胎菊花蜜,自家製竹蔗茅跟水,冰凍清甜,生津止渴。
前菜酸橋頭很肥大,很醒胃。

雞泡魚干小食
熱辣辣,香口野味,點少許沙律醬很不錯。

椰子沙白蜆蟹鍋
創新的火鍋底,清甜可口,蟹肉新鮮鮮味,白蜆肥大美味。

喜愛食蟹的朋友一定喜歡,蟹膏滿滿於蟹蓋裡,很甜很滑。

特級本地手切肥牛,輕輕放入湯裡十幾秒便夠,牛肉香滑味濃。

自家製黃金飛魚子墨魚丸

油麥菜夠新鮮脆口,正!

2019-08-13
2019-08-14 56 瀏覽
一年四季都鐘意打邊爐噶我,又同老公去「打邊爐」到打邊爐啦😁!呢到d食材新鮮,湯底真材實料,絕不求其!呢到中式裝修,行優雅風! 我地點左個濟公豬骨鍋,牛奶般的乳白色 ,賣相很吸引,d料多到呢!有大大件的豬骨、粟米、秀珍菇、蘿蔔,我地先飲一碗湯,濃郁的豬骨味加上白胡椒香味,好開胃,啱曬夏天! 黃金炸魚皮:十粒星推薦呢個自家制黃金炸魚皮,表面一層鹹蛋黃,食落口一d都唔腥,亦唔太淋,點埋個泰式辣醬,超好味!我嚮其他鋪頭都唔會食炸魚皮,因為覺得好腥!但呢到完全食唔停口! 手切霜降安格斯肥牛:食過呢d高質肥牛真的返唔倒轉頭🤣,雪花般的油花分佈在每片肥牛,令肉質更嫩滑, 口感更柔軟! 野菌雜菜盤:份量大,種類多,很新鮮的蔬菜、野菌,意想不到竟有冬瓜,十分消暑! 炸魚片頭:沒有雪藏味,新鮮制做。 自家制韭菜餃:皮薄餡靚。 黃金飛魚籽墨魚丸:入口富有彈性,表面有飛魚籽,令口感更爽脆! 打邊爐點少得清涼解渴噶野飲,我地叫左檸檬薏米水、竹蔗茅根水,全是自家制,甜度適中! 總括而言,呢到絕對要黎多幾次,試曬個

炸魚片頭:沒有雪藏味,新鮮制做。

自家制韭菜餃:皮薄餡靚。

總括而言,呢到絕對要黎多幾次,試曬個d特色噶自家制食材。侍應服務周到,會主動加湯、去油!
2019-08-14 30 瀏覽
今日同朋友去買熊熊曲奇 順便食埋晚飯先回家 朋友仔知我鍾意打邊爐 所以簡左附近😍打邊爐😍一齊食晚飯 菜單好多選擇 湯底種類很多 我地簡左椰子沙白蟹鍋 一見到個鍋黎到 個鍋好大 材料份量十足 有原隻蟹 椰子 海底椰 個湯底非常鮮甜 😋隨後配料黎到 自製黃金炸魚皮 非常香口 喊香流沙熱食 食唔停口手切霜降安格斯肥牛 肉味濃 我滾左13秒入口嫩滑無比 真係回味無窮👍🏻👍🏻👍🏻😋😋手打讓芝心鮮牛肉丸 好大粒 一咬落去嘅時候濃濃芝士流出 非常美味👍🏻👍🏻😍素香豆腐皮 呢個必點 滾左5秒 吸湯食 精華所在飯後再有桃膠糖水大滿足👍🏻👍🏻😍服務員態度一流 讚讚讚👍🏻👍🏻👍🏻
今日同朋友去買熊熊曲奇 順便食埋晚飯先回家

大滿足👍🏻👍🏻😍

服務員態度一流 讚讚讚👍🏻👍🏻👍🏻
2019-08-04
2019-08-12 113 瀏覽
今日放假同幾個朋友去尖沙咀行街後去晚飯,諗起想食火鍋,咁啱經過呢間打邊爐,見個名稱幾特別而座位寬敞於是試下呢度,點菜單配料款式很多,而湯底有多種選擇,我哋就點左個椰子沙白蟹鍋,當個鍋底嚟見到原隻蟹同海底椰做湯底先嘗試飲落味道十分鮮感覺鮮甜椰子味濃郁,隨後再叫配料,點上游水海中蝦,手切霜降安格斯肥牛,自家制黃金炸魚皮,手讓芝士鮮牛肉丸,自家手讓流沙蝦丸,素香豆腐皮,野菌雜菜盤同稻庭烏冬後,先嚟個自制黃金炸魚皮佢用上咸蛋黃炸魚皮感覺好新鮮,魚皮加上咸蛋黃做出嚟味道好配合,而游水海中蝦見到啲蝦生猛大大隻好新鮮,再睇價錢只係128真係超值喎, 再手切霜降安格斯肥牛啲肉質鮮嫩配上火鍋再放落口肉汁盡在咀內簡直美味,而素香豆腐皮配上火鍋底味道盡顯出嚟,加埋樽自制胎菊花蜜,總結呢一餐我覺得超值美味,可值得再試一趟。
,而素香豆腐皮配上火鍋底味道盡顯出嚟,
野菌雜菜盤
手切霜降安格斯肥牛(大)
手打讓芝心鮮牛肉丸
自家手讓流沙蝦丸
自家制黃金炸魚皮
稻庭烏冬
野菌雜菜盤
手切霜降安格斯肥牛(大)
手打讓芝心鮮牛肉丸
自家手讓流沙蝦丸
自家制黃金炸魚皮
稻庭烏冬
2019-08-09 33 瀏覽
香港人無論春夏秋冬都喜歡打邊爐,我都唔例外,其實一班人最開心一齊打邊爐,可以邊傾計邊等食,好暢快!「打邊爐」除左打邊爐,其實重有得叫刺身!佢地有比出面更多選擇既火鍋調味配料上檯,比我地自己自由配搭。點菜係用電子平板點,有好多唔同既食材揀,多到有D花多眼亂XD我地揀左藥膳醉雞鍋同沙嗲鍋做鴛鴦湯底,藥膳醉雞鍋有半隻雞,雞唔肥而且有好足料既藥膳,湯底好鮮甜!食林絕無令人失望,牛肉好新鮮,而手打墨魚丸好彈牙無粉味,絕對物超所值,而且服務態度好好。後來見佢地9點後好多人黎,至知宵夜時段有折,值得再去!

「打邊爐」除左打邊爐,其實重有得叫刺身

後來見佢地9點後好多人黎,至知宵夜時段有折,值得再去!
2019-08-06 71 瀏覽
因工作原因,經常都會在佐敦附近出沒, 聽友人介紹這裏有一間出色的火鍋店, 雖然正值炎炎夏日, 但仍無阻我熱愛打邊爐的心這裏位置由佐敦站地鐵站步行數分鐘即可到達, 店內裝修走古色古香的中式風格, 餐牌用上了平板電腦點菜, 火鍋配料架擺放整齊, 座位乾淨, 未開始點菜已先給人一個很舒服的感覺這裏的特飲全是屬於自家製的健康飲品, 包括有香甜菊花蜜, 解暑竹蔗水和檸檬薏米水, 作為打邊爐的涼伴不二之選先點一個自家製黃金炸淮山($88)作為餐前小食, 首次在餐廳吃到炸淮山, 口感非常特別, 並不油膩, 同時亦吃到鹹蛋的香味點了一個菜膽豬肺湯, 濃濃奶白色的豬肺湯底內有份量多多的新鮮豬肺片, 香味滿溢打邊爐怎能少得游水海中蝦($128), 大大隻的海中蝦整齊地排列着, 新鮮又爽口當然不少得自大愛的手切霜降安格斯肥牛($198), 肉質鮮嫩, 一吃便吃得出是上等肥牛, 忍不住又多吃了幾口自家製韭菜餃($43)和鳳城水餃($43)一看便知道是店家人手自家包的, 大大粒而又實在, 十分足料, 必食之選最令我感到驚嘆的絕對是素香豆腐皮($48), 這是我首次吃到全素的非油炸豆腐皮料理, 只需要放下鍋幾秒便

自家製黃金炸淮山

手切霜降安格斯肥牛

自家製韭菜餃

最令我感到驚嘆的絕對是素香豆腐皮($48), 這是我首次吃到全素的非油炸豆腐皮料理, 只需要放下鍋幾秒便吃得, 味道清新而又特別
新鮮的唐生菜完全吸收了菜膽豬肺湯的精華
唐生菜

最後店員亦送上了自家製的桃膠雪耳紅棗作為打邊爐後的冰涼甜品, 為這頓完美的火鍋晚膳畫上句號
桃膠雪耳紅棗

另一樣令我十分欣賞的是店內的每位店員, 他們親切殷勤的服務態度, 絕對值得嘉許, 完美的火鍋晚膳配上認真工作的店員, 我想我已經找到了打邊爐的落腳點了
2019-08-06
自家製黃金炸淮山
手切霜降安格斯肥牛
自家製韭菜餃
唐生菜
桃膠雪耳紅棗
2019-08-05 63 瀏覽
打邊爐,吃火鍋真的無分季節!中學同學們又出來聚一聚的時間,經好友推介後,我們來位於佐敦的打邊爐。然而,由佐敦港鐵站步行不到四分鐘便可到達。餐廳門口掛上一古式古香的横匾招牌,有蠻文化色彩的。舖面門口旁邊更設有多層魚缸,養活生猛海鮮,為客人隨時隨地準備提供新鮮的海鮮刺身和其他出品。餐廳地方十分寬敞,舖內貫徹始中式古典裝潢。 在這店類抽風系統設計完善,環境乾淨空氣清新,並無半點一般火鍋店的油煙味。而且,點菜均在平板電腦下單,方便快捷,也十分環保。鱆紅魚、日本帶子、油甘魚刺身盛合原條鱆紅魚薄切,呈粉紅色半透明,肉質爽脆有彈性,魚肉肥美帶脂肪,入口甘香。 品嚐了刺身之後, 餘下的魚肉和魚骨更會酥炸,不會浪費半點食材。帶子肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜。油甘魚口感柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足。A4和牛刺身和牛刺身用冰墊底上碟,除了確保牛肉溫度以保鮮外,還確保肉質呈現最佳水準。以一片片薄切牛肉鋪冰面,色澤鮮而明亮,顏色粉嫩紅潤帶降霜紋理,脂肪分佈平均。肉質幼嫩富彈性,味道鮮甜油潤香滑。泰式海蝦生蝦隻隻晶瑩剔透,開邊夾著蒜蓉、蒜頭及紅椒,肉質彈牙爽口,帶豐富膠質,新鮮清甜不腥。胡椒豬肚包雞鍋店家

鱆紅魚、日本帶子、油甘魚刺身盛合
帶子肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜。
油甘魚口感柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足。

A4和牛刺身

泰式海蝦

胡椒豬肚包雞鍋
店家以傳統意義上的豬肚雞來熬製湯頭,將治凈的雞、沙參玉竹等中藥材放入治凈的豬肚內,再將豬肚放入沙煲內,加入配料和調料小火長時間煲制而成。
上桌後店家會把豬肚剪成條狀,雞去骨留肉保留在湯底內。軟嫩的豬肚配上彈牙鮮香雞肉,呷一口鮮甜濃郁帶胡椒辛香的湯頭。

頂級本地手切肥牛
店家每天嚴格挑選當日最佳部位再入貨,以廚師發辦形式安排給客人,為求客人吃上最優質的牛肉。
今天廚師安排牛頸脊,牛肉色澤鮮紅,脂肪分佈均衡,入口柔軟嫩滑,化在嘴間帶即融口感。

紅酒霜降安格斯
店家把盛了紅酒的杯倒放碟上,再以安格斯牛肉鋪碟擺盤。安格斯牛肉肉質色澤粉嫩,色澤逐漸變深至整片牛肉吸附紅酒。
口感鮮嫩入口即化,脂香豐富,牛味香濃。

自家製鮮蝦雲吞
雲吞皮比餃子皮更薄更透,整粒飽滿呈圓滾滾形狀,內里原粒大蝦仁及豬肉,口感豐富,肉質鮮美多汁。

自家手打墨魚丸和牛肉丸
自家手打每粒大而圓滾,墨魚丸更灑上蟹籽,多重口感。各款手打丸也爽口彈牙,用料豐富,新鮮製作,口感一流。

總括而言,此間火鍋店出品品質嚴謹執著,決意為客人嚴選食材,價錢相當合理,朋友們的推介果然值得信任!
2019-08-03 28 瀏覽
呢一間位於佐敦嘅打邊爐,真係好正!雖然唔太近地鐵,但行遠啲食到咁高質嘅邊爐,絕對係值。首先叫咗碟炸蝦餅,蝦餅非常彈牙中間夾雜咗一粒粒嘅鮮蝦肉,我覺得整得仲好食過啲泰國菜鋪。泰式海蝦刺身,材料用咗海中蝦,肉質彈牙同爽口,加埋蒜蓉辣椒,點埋泰式辣汁,好開胃。食完小食就食正餐啦~醉雞藥膳鍋,份量非常勁,原隻醉雞上枱,酒味好香喔~雞件食落都非常嫩滑。打邊爐一定要食海鮮,我就叫碟北寄貝,隻隻都好肥美,不過唔好滾太耐,肉會變韌。我就大約滾佢一分鐘左右就覺得啱啱好,呢個我非常推介,因為味道好鮮甜,其他地方都比較難食到。

2019-07-29 346 瀏覽
今日黎到「打邊爐」打邊爐,個名夠直接,咁岩果日朋友問我0係邊?我話「打邊爐」,佢就問我邊度打邊爐?真係幾搞笑!自家制香茅檸檬意米水 ($23) / 自家制胎菊花蜜 ($23) 打邊爐冇野飲又點得呢, 店長介紹我地試下佢地既自家制飲品, 所以就各叫左一款. 飲品好夠凍, 味道唔太甜, 味道清新又可以解熱~自家制酥炸韮菜餃 ($68 有6粒) 先黎個小食先, 一咬開全是韮菜~雖然我個人唔係好LIKE 韮菜陣味, 但又覺得佢呢個整得幾好食woo, 外面炸得香脆, 熱辣辣再點埋泰式甜酸醬, 真係好惹味! 美顏桃膠水庫魚頭湯呢個湯底堅係正,睇佢啲色咁白就知係好野! 佢個魚湯底好濃郁,仲要有成個魚頭食得又飲得,入面仲有桃膠,好滋潤,未開始前我已經飲左幾碗「魚湯」呢個鍋只係$248,我真係覺得幾抵!特級本地手切肥牛 (大)$288,估唔到份量咁多,有好多片,仲要幾厚tim,所以淥既時間要多一啲!雖然厚切,但肉質仍然鮮甜,牛味好濃,用魚湯淥一淥令肉味提鮮!特級手切本地金錢𦟌 $268呢個金錢𦟌肉質鮮紅,紋路平均,肉質好鮮嫩,食落去好淋,肉味同樣濃郁,真係幾得墨魚花 $88除左肉類之外, 海鮮亦

自家制香茅檸檬意米水 / 自家制胎菊花蜜

飲品好夠凍, 味道唔太甜, 味道清新又可以解熱~

自家制酥炸韮菜餃 ($68 有6粒)
自家制酥炸韮菜餃

先黎個小食先, 一咬開全是韮菜~
外面炸得香脆, 熱辣辣再點埋泰式甜酸醬, 真係好惹味!

美顏桃膠水庫魚頭湯

呢個鍋只係$248,我真係覺得幾抵!

特級本地手切肥牛 (大)

特級手切本地金錢𦟌 $268
特級手切本地金錢𦟌

墨魚花 $88
墨魚花

除左肉類之外, 海鮮亦不能少, 所以我地叫左個墨魚花~
呢個墨魚花好大片, 份量亦好多, 咬落去真係覺得好滿足, 仲要非常爽脆, 大家都爭住食多幾片 ^^

嫩滑鴨血 $68
嫩滑鴨血

打邊爐一定要叫鴨血, 因為鴨血可以吸收晒所有湯既精華, 呢度既鴨血口感爽口, 配埋個魚湯真係冇得輸~

總括黎講, “打邊爐” 食物新鮮, 服務都好好, 最令我一試難忘既, 一定係個美顏桃膠水庫魚頭鍋

自家制酥炸韮菜餃
特級手切本地金錢𦟌
墨魚花
2019-07-29 23 瀏覽
佐敦呢間打邊爐,好鬼旺場,諗住平日去少啲人,但都係爆場~不過我願意等。。。因為真係好好食。宵夜仲抵~湯底個個份量都好足料仲有呢個醬油陣~係成隻大黃雞,唔係啲細細隻嘅雞,所以食雞已經好足夠。超多藥膳料嘅鍋,酒香味非常濃,加埋藥膳嘅香氣,一隻雞好快就俾我食晒。有個咁補嘅湯,就緊係要配個響鈴,吸晒啲湯啦~晶瑩剔透嘅蝦膠,食落好彈牙,仲有好重嘅鮮蝦味,呢個我必食。打邊爐就一定要叫海鮮,呢隻馬刀貝,厚肉又爽甜又冇沙~正到最後仲有自定製甜品,仲要係雪耳燉桃膠,就算食到幾熱氣都好,飲完即刻潤返晒~

宵夜仲抵~

湯底個個份量都好足料

仲有呢個醬油陣~

係成隻大黃雞,唔係啲細細隻嘅雞,所以食雞已經好足夠。

有個咁補嘅湯,就緊係要配個響鈴,吸晒啲湯啦~

晶瑩剔透嘅蝦膠,食落好彈牙,仲有好重嘅鮮蝦味,呢個我必食。

打邊爐就一定要叫海鮮,呢隻馬刀貝,厚肉又爽甜又冇沙~正