2023-08-18 6 瀏覽
白酒煮藍青口 $148白酒蒜蓉牛油汁好香濃,比肉類更加有驚喜❤️青口雖然細細隻唔算厚肉,煮得啱啱好熟透唔韌👍🏻燒BB露荀 $78青BB嘅露荀鮮嫩清甜,一啲渣都冇而且唔苦🌱簡簡單單用黑椒調味已經好正。70幾蚊貴咗啲但係都值得!美式蜜糖芥末豬仔脾 $118肉質爽滑嘅豬仔髀淡淡肉🐷上面鋪滿甜甜嘅燒烤醬,好開胃!百零蚊有四舊,實屬經濟實惠之選。澳洲穀飼安格斯西冷牛扒 $248西冷一般韌度強、肉質硬。估唔到慢煮可以禁軟淋淋,肉味香濃🥩切開粉紅色㗎 !旁邊配大大舊嘅脆肉瓜同埋紅蘿蔔滿足fibre intake之餘幫助去膩~薰衣草雲尼拿雪糕梳打 $48青蘋果雲尼拿雪糕梳打 $48糖漿稍多,有啲過甜,上枱嘅時候雪糕已經融融地🫠不過兩杯紫色綠色彩鮮艷適合打卡就放過佢啦!位於銅鑼灣同埋灣仔交界,抵食又好坐~

白酒煮藍青口 $148

燒BB露荀 $78

美式蜜糖芥末豬仔脾 $118

澳洲穀飼安格斯西冷牛扒 $248

薰衣草雲尼拿雪糕梳打 $48
青蘋果雲尼拿雪糕梳打 $48

位於銅鑼灣同埋灣仔交界,抵食又好坐~
2023-08-18 1 瀏覽
這間我愛慢煮是以露營作主題的餐廳,設有多個打卡位,有帳幕,露營枱櫈,加上露營燈飾,置身露營一樣,空間感十足,還有音樂播著,感覺很chill, 適合鐘意camping 的你,可以一年四季,無論天晴或落雨都可以來享受一下。食物選擇都頗多。炸薯條配芝士醬,份量超多,剛炸起,十分香脆,沾上芝士醬,惹味又邪惡。燒bb 蘆筍,幼身蘆筍很嫩,脆綠無渣。半隻芝土焗波士頓龍蝦,雖然不算大隻,但肉很爽,配上溶溶的芝士,好味。煙三文魚沙律,份量頗多,沙律菜新鮮,配上黑醋汁,很開胃,又解膩。半份豬肋骨,BBQ 醬醃得入味惹味,肉質鬆軟而且不黏骨,用刀輕輕一切,骨肉立即分離,配上顏色豐富的蔬菜,賣相加分。加$32 便有餐湯,蒜蓉包及飲品,抵。
燒bb 蘆筍,幼身蘆筍很嫩,脆綠無渣。
加$32 便有餐湯,蒜蓉包及飲品,抵。
2023-08-12
2023-08-18 1 瀏覽
喜歡慢步伐節奏,又喜歡野餐露營,呢度真係一個可以比工作繁忙既都市人一個休息,好好享受食物,環境既餐廳。位置商廈4樓餐廳,入面裝潢好有camping feel, 每個角落都有唔同既裝飾佈置,四周圍都係打卡位。餐牌選擇頗多,食材新鮮,價錢扺食,特別推介2人餐, 有前菜,餐湯,餐包, 3款小食,羊架,麵包pizza, 甜品,飲品,咁多道菜,都係六佰幾,CP值高~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫2 人餐 $598*雜菜沙律蔬菜好新鮮,味道鮮甜,上面舖佐隻溫泉蛋,撈埋食,正。*忌廉湯+牛角包忌廉湯creamy, 迷你牛角包有牛油香味。*吉列芝士條 / 單骨雞翼 / 炸雞軟骨三款小食都炸到金黃色,外層酥脆,內層juicy 。*四支骨羊架羊架厚肉有香料味道,肉質鮮嫩。*狂熱辣肉碎麵包薄餅麵包上舖滿辣肉碎,面層芝士有咸香而且可以拉絲咁食,好惹味。*朱古力咖啡雪糕 / 朱古力蛋糕朱古力味濃,蛋糕帶點咖啡醇香。*即磨咖啡 / 熱情果水果茶

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

💫2 人餐 $598

*雜菜沙律
蔬菜好新鮮,味道鮮甜,上面舖佐隻溫泉蛋,撈埋食,正。

*忌廉湯+牛角包
忌廉湯creamy, 迷你牛角包有牛油香味。

*吉列芝士條 / 單骨雞翼 / 炸雞軟骨
三款小食都炸到金黃色,外層酥脆,內層juicy 。

*四支骨羊架
羊架厚肉有香料味道,肉質鮮嫩。

*狂熱辣肉碎麵包薄餅
麵包上舖滿辣肉碎,面層芝士有咸香而且可以拉絲咁食,好惹味。

*朱古力咖啡雪糕 / 朱古力蛋糕
朱古力味濃,蛋糕帶點咖啡醇香。

*即磨咖啡 / 熱情果水果茶
2023-08-18 5 瀏覽
和朋友看完電影,過來晚餐。餐廳設計模仿露營野餐。掛有燈飾、擺放植物、露營餐枱椅子,還有些波希米亞風圖案的地毯與咕𠱸和些小擺設。地方闊落,還有大片落地玻璃,餐廳氣氛和感覺都好chill。‖ 二人餐 ($598) ‖包有前菜、小食、主菜、甜品及飲品。前菜有是日餐湯、法包和沙律。羅宋湯都幾多料,有菜、紅蘿蔔、蕃茄、洋蔥等等,還有點牛肉。酸度適中,味道平衡,不錯。慢煮溫泉蛋牛油果沙律,用心型碟盛著,牛油果都算新鮮,份量也不算少。把沙律菜和溫泉蛋拌勻,清新開胃😊。小食是一籃三款炸物。芝士條:有拉絲芝士。吉列蕃茄芝士:口感酥脆,軟心芝士和蕃茄味道很夾。炸雞軟骨:脆卜卜,沒有炸得很乾。三款小食調味適中,都不會過鹹。四支骨羊架羊味不錯😋,肥瘦均勻,只是焗得有點過熟,所以沒有肥肉的位置會稍乾韌,盡快襯熱食會好一點。狂熱辣肉碎麵包薄餅半溶芝士加上熱辣辣脆卜卜的麵包,鹹鹹香香,幾好吃。‖ 法式油封鴨髀 ($98) ‖外皮少少香脆,裡面肉嫩多汁,吃到鴨肉香,都不錯。飲品我們要了熱情果水果茶,酸酸甜甜,咬到一粒粒熱情果籽,好飲😊。到甜品時間,有三款😊。最吸引當然是心心型的雜莓荔枝慕絲蛋糕😋,口感順滑,中間有啫喱

和朋友看完電影,過來晚餐。

‖ 二人餐 ($598) ‖

包有前菜、小食、主菜、甜品及飲品。

前菜有是日餐湯、法包和沙律。

小食是一籃三款炸物。

芝士條:有拉絲芝士。
吉列蕃茄芝士:口感酥脆,軟心芝士和蕃茄味道很夾。
炸雞軟骨:脆卜卜,沒有炸得很乾。
三款小食調味適中,都不會過鹹。

四支骨羊架

狂熱辣肉碎麵包薄餅

半溶芝士加上熱辣辣脆卜卜的麵包,鹹鹹香香,幾好吃。

‖ 法式油封鴨髀 ($98) ‖

外皮少少香脆,裡面肉嫩多汁,吃到鴨肉香,都不錯。

甜品時間,有三款😊。

最吸引當然是心心型的雜莓荔枝慕絲蛋糕😋,口感順滑,中間有啫喱,以士多啤梨味為主,輕盈香甜,好味☺️。
紫薯味卷蛋蛋糕,紫薯味好濃郁,質感綿密細滑,幾好味😋。
最後是海鹽雪糕,這個我不太喜歡。我一向不喜歡吃海鹽味雪糕,是我個人口味問題😂。
今次黎試朋友介紹嘅呢間露營風西餐廳,先講環境,餐廳勁闊落! 大帳蓬+露營波波燈,成個環境好warm,岩曬一大班朋友黎慶生🫶🏻2人set 亦好抵食♡´・ᴗ・`♡𝐒𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨 $𝟓𝟗𝟖 (+𝟏𝟎% 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞) {𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫}🌟蕃茄牛尾湯🍅+ 牛角包🥐值得一讚,牛角包烤到焦糖色,食落酥脆~蕃茄湯 牛味突出濃郁♡ 🌟慢煮温泉蛋牛油果沙律🥗前菜份量好足夠~牛油果温泉蛋呢個組合岩岩好輕盈唔怕膩🍃{𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤}🌟套餐包芝士條、炸雞軟骨、脆辣單骨雞翼🍗熱辣辣香口抵食! 芝士條拉絲,亦唔會過份燶~{𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞}🌟穀飼安格斯西冷(8oz)西冷肉質軟腍多汁,無血水(⊃。•́‿•̀。)⊃完全唔會太韌太老~西冷係大塊薄身,配菜係焗過嘅薯仔、紅蘿蔔🥕🌟黑松露芝士通心粉通心粉好香嘅黑松露味!加埋芝士食落味道濃郁! 汁收乾得岩岩好~ 岩芝士怪🤭{𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤}🍰藍苺芝士蛋糕、紐約芝士蛋糕 +蜜瓜🍈雪糕係𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐟𝐞𝐞𝐥嘅美式𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞,蛋糕濕潤唔膩,蜜

{𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫}
🌟蕃茄牛尾湯🍅+ 牛角包🥐
值得一讚,牛角包烤到焦糖色,食落酥脆~
蕃茄湯 牛味突出濃郁♡

🌟慢煮温泉蛋牛油果沙律🥗
前菜份量好足夠~
牛油果温泉蛋呢個組合岩岩好
輕盈唔怕膩🍃

{𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤}
🌟套餐包芝士條、炸雞軟骨、脆辣單骨雞翼🍗
熱辣辣香口抵食!
芝士條拉絲,亦唔會過份燶~

{𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞}
🌟穀飼安格斯西冷(8oz)
西冷肉質軟腍多汁,無血水(⊃。•́‿•̀。)⊃
完全唔會太韌太老~
西冷係大塊薄身,配菜係焗過嘅薯仔、紅蘿蔔🥕

🌟黑松露芝士通心粉

{𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤}
🍰藍苺芝士蛋糕、紐約芝士蛋糕 +蜜瓜🍈雪糕
係𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐟𝐞𝐞𝐥嘅美式𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞,蛋糕濕潤唔膩,蜜瓜味雪糕同𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 味道夾~

🍹水果茶
水果茶嗌左少甜~水果新鮮清甜,味道唔會好人造過甜😛

整體感覺:
食物好食!價錢合理(•̀ᴗ•́)و
環境舒服有氣氛,有好多打咭位~
好岩夏天露營癮起又唔想熱嘅朋友!🏕️

味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🧡🤍🧡🤍
氣氛:🔱🔱🔱🔱
2023-08-17 2 瀏覽
行露營風嘅食店第一次見 , 就約咗 happy Friday 同朋友嚟試下啦 ! 😆😆一上到黎地方闊落 , 無論係枱櫈 , 甚至地板都好有去咗營地露營嘅感覺 ! 🤩🤩 仲有極高私隱度嘅帆布帳幕座位 ~ 中間位置有一個可以做 live music 嘅地方 , 感覺十分 chill ! 👍👍 我哋被安排坐喺窗邊嘅位置 , 室內係感覺好似喺置身大自然嘅露營風 , 望出去就係車水馬龍嘅城市夜景 , 強烈對比別有一番風味 ! 😌😌餐牌 :法式油封鴨髀 ($98)2 隻大大嘅鴨髀 🤗🤗 呢個價錢簡直超值 ! 外脆內嫩 , 又唔會油膩 , 啖啖肉 , 正 ! 加拿大保濕法式豬鞍扒 ($138)又係我最愛嘅厚豬扒 ! 😋😋 要做到厚切 , 啖啖肉 , 又唔嚡 , 需要一塊高質嘅豬扒 , 配上恰到好處嘅煮法先可以做得好味 !! 點埋芥末就更加正喇 ~ 👍👍澳洲穀飼安格斯西冷扒 (9 oz) ($248)都唔錯呀 , 幾好食 ! 整體嚟講 , 食求嘅獨特嘅露營風格 , 值得一試 ! 鍾意露營嘅朋友一定要嚟感受下 ! 😎😎

餐牌 :

法式油封鴨髀 ($98)

加拿大保濕法式豬鞍扒 ($138)
澳洲穀飼安格斯西冷扒 (9 oz) ($248)
都唔錯呀 , 幾好食 !
2023-08-17 17 瀏覽
聽朋友講灣仔有間餐廳主打露營風,今日就約埋朋友黎試吓餐廳環境好休閒舒服,設有露營椅,長枱等,可以嘆住冷氣享受露營風食物嘅選擇都好多,以西餐為主白酒煮藍青口,份量都幾多,而且每隻青口都裹上醬汁, 散發住陣陣嘅白酒香我地將其中一份主食升級做套餐,套餐跟一碗餐湯同蒜茸包飲品就要左杯凍朱古力黎到主食既時候啦! 龍蝦意大利飯龍蝦配上芝士同香草燒, 熟度岩岩好, 龍蝦肉質彈牙, 加上芝士既咸香,份外惹味而意大利飯亦做得好出色, 餐廳加上左好多配料, 有蘿蔔,盧荀等, 再加上龍蝦汁, 十分出色!美國安格斯肉眼扒我哋叫咗五成熟,牛扒好嫩,咬開啲肉汁爆曬出嚟,好淋身, 牛味又重,推介!最後埋單$400一個人,食物質素對得住呢個價錢!
聽朋友講灣仔有間餐廳主打露營風,今日就約埋朋友黎試吓

食物嘅選擇都好多,以西餐為主

我地將其中一份主食升級做套餐,套餐跟一碗餐湯同蒜茸包

飲品就要左杯凍朱古力

黎到主食既時候啦!
龍蝦意大利飯

美國安格斯肉眼扒

最後埋單$400一個人,食物質素對得住呢個價錢!

2023-08-16 3 瀏覽
我愛慢煮 (灣仔) 📍:灣仔軒尼詩道314-324號W Square4樓🚗:灣仔地鐵A3出口 步行10分鐘📞:+852 5111-1482💲:~HKD330/head for dinnerFood quality✔️:牛角包、狂熱辣肉碎麵包薄餅、慢煮温泉蛋牛油果沙律👌🏼:二人餐、是日餐湯、蜜桃水果茶、芝士條及吉列蕃茄芝士及炸雞軟骨❌:穀飼安格斯西冷8安士、是日甜品、熱情果水果茶總結:😋重露營⛺️風嘅西餐廳 定位就平有平食 貴有貴食 見二人餐menu包兩個main 餐湯麵包 沙律 小食 甜品同兩杯飲品都係$598 所以抵過單點 幾抵食 質素就有高有低😋首先上嘅就係是日餐湯 羅宋湯多方位di 打忌廉湯 而最出色反而係牛角包🥐因為係熱上😋兩個main分別都係二選一 松露通心粉同麵包薄餅二揀一 選擇咗後者 都冇揀錯到 以麵包做底 配上滿瀉嘅芝士同辣肉碎 又出奇地幾惹味同夾😋慢煮温泉蛋牛油果沙律🥗係佢招牌 果然牛油果同沙律菜都好新鮮 配埋濃郁嘅凱薩醬撈埋蛋醬都好難唔好食得去邊 不過如果多啲牛油果就更好😋環境走全露營風 唔係坐帳篷嘅要烏低身食會有點辛苦 但本身露營好似真係唔係行舒服路線 所以都還好💕🤔️
我愛慢煮 (灣仔)
📍:灣仔軒尼詩道314-324號W Square4樓
🚗:灣仔地鐵A3出口 步行10分鐘
📞:+852 5111-1482
💲:~HKD330/head for dinner

Food quality
✔️:牛角包、狂熱辣肉碎麵包薄餅、慢煮温泉蛋牛油果沙律
❌:穀飼安格斯西冷8安士、是日甜品、熱情果水果茶

總結:

🤔️兩杯水果茶嘅分別都幾大 蜜桃就出色啲但熱情果就普通 不過前者就甜啲 唔愛甜嘅朋友就麻麻地

🤔️二人餐嚟講 啲食物都好大份 最尾真係飽到喊 連小食拼盤嘅芝士條及吉列蕃茄芝士及炸雞軟骨都超大份 最尾真係食唔哂 雞軟骨最好食 炸粉都唔算太厚 肉質都算幾嫩 蕃茄芝士都唔錯 但芝士條麻麻地扣咗啲分🥲

😨嗰西冷8安士就好多筋同冇咩調味 一定要配汁 後半部分冇筋先比較易入口啲 但會建議大家試羊排好啲

😨甜品係opera cake配士多啤梨🍓雪糕 普普通通但都有啲賣相嘅

😨餐廳位處會展、灣仔同銅鑼灣站中間 行過嚟要預10分鐘左右🙊
  • 慢煮溫泉蛋牛油果沙律
  • 牛角包
  • 經典辣肉碎薄餅
2023-08-15 6 瀏覽
我愛慢煮位於灣仔,係會展站行過去都好方便。之前食過尖沙咀店,覺得食物唔錯,整個餐廳走露營風格,燈光柔和,環境寬敞舒適。我沒有想到灣仔的分店比尖沙咀的分店更大更美,而且還有好多打卡位,我部相機簡直停不了手😂😂澳洲穀餇安格斯西冷扒 $248西冷部位較有咬口,扒肉烤得恰到好處,每一口咬下去,肉汁在口中散發出濃郁的牛肉香氣,正!美式蜜糖芥末豬仔脾(4件)$118豬仔脾經過慢煮處理後,變得軟嫩多汁,搭配上蜜糖和芥末的調味,口感和風味都非常豐富。吉列蝦(五隻)$68即叫即炸,炸得金黃酥脆,肉質爽彈,唔錯‼️白酒煮藍青口 $148藍青口新鮮肥美,煮得剛剛好,保持了它們的鮮甜味道,和白酒好夾,每一顆都讓人垂涎欲滴。白桃雪糕梳打 $58味道清新,雪糕軟滑,解渴一流。澳洲白酒 $58這款白酒口感順滑,帶著果香的氣息,同今餐嘅食物相得益彰。
澳洲穀餇安格斯西冷扒 $248
美式蜜糖芥末豬仔脾(4件)$118
吉列蝦(五隻)$68
即叫即炸,炸得金黃酥脆,肉質爽彈,唔錯‼️
白酒煮藍青口 $148
白桃雪糕梳打 $58
味道清新,雪糕軟滑,解渴一流。

澳洲白酒 $58
這款白酒口感順滑,帶著果香的氣息,同今餐嘅食物相得益彰。
2023-08-14 1 瀏覽
🍽️ 我愛慢煮 📍灣仔軒尼詩道314-324號W Square4樓-同朋友仔行街街後,想搵間餐廳傾下計食下野🤭🤭結果誤打誤撞搵到間好靚既露營風餐廳🏕️🏕️叫左個set for two($598),性價比極高!前菜💫是日餐湯及牛角包餐湯係羅宋湯,飲到好香牛肉味,同埋好足料👍🏻👍🏻食到唔少蕃茄肉🍅面頭嘅香料簡直係神來之筆🤌🏻🤌🏻牛角包酥脆,好香牛油味🤩🤩💫慢煮溫泉蛋牛油果沙律一嚟已經俾佢嘅份量嚇到,好驚食唔晒🤯🤯全部菜都好新鮮,最鍾意佢嘅羅馬生菜同埋牛油果😋😋😋爽脆鮮甜🤭🤭溫泉蛋令沙律更加香同埋有層次👍🏻👍🏻小食💫芝士條、脆辣一字雞翼及炸雞軟骨芝士條可以拉絲😍😍 炸雞軟骨份量好多😝😝最鍾意一字雞翼🥰🥰雞翼好惹味,辣得來好香脆,咬落又有肉汁🤭🤭主菜💫穀飼安格斯西冷八安士一咬爆曬汁💦💦仲要好香牛味🤤🤤🤤店員仲好貼心,可以按我哋需要自己加黑胡椒👍🏻👍🏻特別要讚吓佢個汁,除咗點牛肉好食之外,點蔬菜都一流呀🤌🏻🤌🏻💫狂熱辣肉碎麵包薄餅本身覺得麵包做成薄餅幾新奇,意想不到地好好食🤤🤤麵包好酥脆,食落又唔會有平時Pizza嘅飽滯感覺👍🏻👍🏻上面嘅辣肉碎都好惹味,最鍾意佢有巨量芝士同埋蒜香😝😝甜品及飲品💫是日甜
🍽️ 我愛慢煮
📍灣仔軒尼詩道314-324號W Square4樓

前菜
💫是日餐湯及牛角包

💫慢煮溫泉蛋牛油果沙律

小食
💫芝士條、脆辣一字雞翼及炸雞軟骨

主菜
💫穀飼安格斯西冷八安士

💫狂熱辣肉碎麵包薄餅

甜品及飲品

💫是日甜品
海鹽雪糕
雪糕帶有微鹹,配埋香甜既彩色糖針,味道好balance👍🏻👍🏻有種解膩嘅感覺😙😙

咖啡朱古力蛋糕
本身我係唔飲咖啡嘅🤣🤣不過朋友話好好食,試咗一啖果然驚為天人😍😍😍面頭有香濃嘅朱古力,底層有濕潤香濃嘅咖啡蛋糕👍🏻👍🏻食落有層次,唔會太甜🥰🥰鍾意飲咖啡嘅話,一定要試!

💫蜜桃水果茶
呢杯水果茶微甜,茶底香濃👍🏻👍🏻食左牛扒同Pizza飲就好舒服🤭🤭

💫熱情果水果茶
呢杯帶一點酸,好開胃🥳🥳入邊仲有唔同水果嘅果肉👍🏻👍🏻

🌟舖頭環境裝飾得好有feel😚😚係露營嘅氣氛啊🏕️🏕️好啱三五知己聚會👍🏻👍🏻亦都好啱打卡📷📷
🌟食物分量超多!我相信二人餐係夠三個女仔食🤰🏻🤰🏻🤰🏻
🌟食物質素高!另外要大讚員工好好禮貌👍🏻👍🏻👍🏻好nice🥳🥳

推薦指數:5/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#灣仔 #WanChai #灣仔美食地圖 #灣仔必食 #灣仔餐廳 #灣仔好去處 #我愛慢煮
2023-08-14 1 瀏覽
想感受camping,輕鬆食下野?但依家出面又咁熱又曬,而且唔想買哂啲裝備用兩下過黎"我愛慢煮"就岩啦依到裝修好靚,啲設備都好用心有大廳既露營櫈,又可以有入帳幕既位置重有好多打卡位,玩味十足野食方面都好多選擇,屬於西式cafe餐湯系足料有水準既餐包系我喜愛既牛角包仔,重熱辣辣添主菜要左慢煮系列-澳洲穀飼安格斯西冷牛扒好有口感,重牛味好濃,連啲配既蔬菜都好食其中必食系-黑松露芝士通粉好濃既芝士咸香,但都食到淡淡黑松露味依個菜Camping 感好強而且重有好多甜品款式,可以慢慢坐下,慢慢試

想感受camping,輕鬆食下野?
但依家出面又咁熱又曬,
而且唔想買哂啲裝備用兩下
過黎"我愛慢煮"就岩啦
依到裝修好靚,啲設備都好用心
有大廳既露營櫈,又可以有入帳幕既位置
重有好多打卡位,玩味十足

野食方面都好多選擇,屬於西式cafe
餐湯系足料有水準既
餐包系我喜愛既牛角包仔,重熱辣辣添

主菜要左慢煮系列-澳洲穀飼安格斯西冷牛扒
好有口感,重牛味好濃,
連啲配既蔬菜都好食

其中必食系-黑松露芝士通粉
好濃既芝士咸香,但都食到淡淡黑松露味
依個菜Camping 感好強

而且重有好多甜品款式,
可以慢慢坐下,慢慢試
  • 黑松露芝士通粉
2023-08-13 9 瀏覽
日式燒封門柳意大利飯賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧封門柳肉質柔軟中富彈性,除了濃郁的肉香外,更帶有一抺內臟膶味,滋味非常獨特。與半熟蛋汁攪拌食用,更嫩更滑,美味之選。意大利飯口感鬆軟中又有點嚼勁,忌廉一般的質感令人上癮,味道非常正宗。蒜香花椒蜆肉拼原隻吉列蝦意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉穫氣十足,炒得油香惹味,散發著濃郁的蒜香,入口更有花椒既麻且辣的味道,非常惹味可口。意粉中夾雜大量的蜆肉粒粒,鮮甜又煙韌,為意粉更添滋味。吉列蝦新鮮炸起,又酥又脆,內裡蝦肉爽彈甘美,非常可口。🐧❣️主食可跟餐加配餐湯、蒜蓉包和飲品❣️🐧❣️喜歡包點類可積極考慮加點牛角包🤩酥香又鬆脆😋千層蛋糕拼雪糕賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧千層蛋糕蛋皮與忌廉比例合適,奶香不膩,層次分明,香滑順口,甜度剛剛好,十分不錯。海鹽雪糕順滑軟嫩,像海水一般的鹹味十分清新怡人,別具特色之選。🐧❣️雪糕共有5款味道可供選擇,包括朱古力、雲呢拿、海鹽、草莓和蜜瓜。朱古力慕絲蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋糕朱古力味道馥郁濃烈,苦中帶一抺回甘,入口輕盈又細滑,十分不俗。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以露營風格作主題,四處裝飾桌椅都別具特

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

吉列蝦新鮮炸起,又酥又脆,內裡蝦肉爽彈甘美,非常可口。

🐧❣️主食可跟餐加配餐湯、蒜蓉包和飲品❣️

🐧❣️喜歡包點類可積極考慮加點牛角包🤩酥香又鬆脆😋

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以露營風格作主題,四處裝飾桌椅都別具特色,文青打卡一流推薦。

🐧❤️結語:蒜香花椒意粉味道豐富獨特,令人有驚喜,誠意推薦。
2023-08-12 15 瀏覽
一聽到「慢煮」就會好想去試下,總係覺得會慢工出細貨hahaha🤭🤭🤭所以果日就帶埋呀女去食。你地主要係食慢煮溫泉蛋牛油果沙律慢煮寶雲酥羊架慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻先講個沙律!平時呀女唔多食沙律都覺得呢個好好食!d沙律菜勁新鮮😳😳😳而且個醬唔好太咸!!牛油果都好有味!(要搵靚既牛油果唔係容易)羊架個份量比想像中大,由於啖啖肉既關係,食一件都好飽。 配上寶雲酥後,羊架既味更加出,而且無穌味!😍😍😍 連同邊既蔬果都有燒,好有心思既一道菜。卡邦尼意粉係西餐常見既,但係要好食就難搵少少,因為要做到唔會太過creamy但又唔會無乜汁😍😍而且食得出個意粉仲有少少爽口😍😍😍😍我地最後有點甜品!細細份幾好,每人一兩啖唔洗食到頂住心口🤣🤣🤣下次到試埋其他😍

你地主要係食
慢煮溫泉蛋牛油果沙律
慢煮寶雲酥羊架
慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉
🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

牛油果都好有味!(要搵靚既牛油果唔係容易)

下次到試埋其他😍
2023-08-12 148 瀏覽
在灣仔大街軒尼詩道的樓上鋪,有間有戶外又有室內的露營慢煮餐廳,主題是露營,有很多帳篷等的佈置,座位寬躺私密度又高。【日式燒牛肉他他沙律】嫩滑的燒牛肉輕輕燒過後很香口,中間還有半熟溫泉蛋撈勻後蛋汁流滿沙律。【白酒煮藍青口】白酒和洋蔥調味充足,青口質地彈牙亦夠入味。【慢煮原條豬肋骨】半份的份量亦夠每人分到三條,酸酸甜甜的醬汁很開胃,如果配菜切成一小塊會更加容易調味。【小食拼盤】食物種類很多而且全部都炸得香脆,最吸引是吉列蕃茄芝士,中間的蕃茄蓉撈勻薯仔加上芝士,味道好濃郁口感又滑;日式紫蘇豚肉腸亦很入味,特別是中間的紫蘇香葉加分不少。【榛子慕絲蛋糕】軟熟的榛子慕絲,有點像Kinder朱古力的味道。【熱情果水果茶】熱情果味香濃配上紅茶解渴冰涼。【Lemongrass Lime】杯子是雪凍後拿出來的,欣賞餐廳的認真和細心。

日式燒牛肉他他沙律

【白酒煮藍青口】白酒和洋蔥調味充足,青口質地彈牙亦夠入味。

榛子慕絲蛋糕

【熱情果水果茶】熱情果味香濃配上紅茶解渴冰涼。
熱情果水果茶

Lemongrass Lime
2023-08-04
日式燒牛肉他他沙律
榛子慕絲蛋糕
熱情果水果茶
Lemongrass Lime
2023-08-11 4 瀏覽
環境裝修係戶外露營風格⛺️俾人感覺好舒適自在🌲🌱心曠神怡溫泉蛋牛油果salad 🥗牛油果好fresh同溫泉蛋煮得好prefect,口感豐富味道濃郁,同salad蔬菜完美融合澳洲安格斯西冷扒🥩高品質的安格斯牛肉,以慢煮的方式烹調,使肉質鮮嫩多汁散發著迷人的烤肉香氣白酒煮藍青口🍲藍青口鮮嫩多汁,搭配白酒的煮法,提升了其鮮味和香氣辣肉碎薄餅🍕薄餅底部酥脆,上面鋪滿了香辣的肉碎,辣味與香脆餅底的口感完美結合
環境裝修係戶外露營風格⛺️俾人感覺好舒適自在🌲🌱心曠神怡