意外地發現上環呢間餐廳,帶來驚喜嘅美食。 餐廳樓上雅座,氣氛好浪漫有情調。每道菜式麵吃得出廚師用心烹調,必點.必食.推介「芝士溫泉蛋大啡菇」面層芝士,蓋著溫泉蛋,一切開半熟雞蛋就湧出,大啡菇好Juicy, 超好味「牛油燒北海道帶子」帶子新鮮,肉質軟滑「芝士焗波士頓龍蝦」香濃嘅芝士舖面,龍蝦充滿蝦膏,複肉好爽口。「意大利香腸鮮菠蘿薄餅」熱辣辣嘅Pizza, 批底厚度適中,厚厚拉絲嘅芝士,好足料「菠蘿朱古力布朗尼雪糕」甜品食得多,呢款真心有驚喜,菠蘿上面沾上焦糖,甜甜地之餘仲有脆脆地嘅口感,朱古力Brownie唔會太甜,配埋雪糕球,每今個晚餐更完美。「水果茶」清新健康嘅味道,加入新鮮藍莓同什果,女仕們一定喜愛「100%蜜桃汁」原支玻璃樽裝,香濃蜜桃味係一間令我回味,會再有下次.下次.同下次嘅餐廳
意外地發現上環呢間餐廳,
帶來驚喜嘅美食。

餐廳樓上雅座,氣氛好浪漫有情調。

每道菜式麵吃得出廚師用心烹調,

必點.必食.推介
「芝士溫泉蛋大啡菇」

面層芝士,蓋著溫泉蛋,一切開半熟雞蛋就湧出,
大啡菇好Juicy, 超好味

「牛油燒北海道帶子」

帶子新鮮,肉質軟滑

「芝士焗波士頓龍蝦」

香濃嘅芝士舖面,龍蝦充滿蝦膏,複肉好爽口。

「意大利香腸鮮菠蘿薄餅」
熱辣辣嘅Pizza, 批底厚度適中,厚厚拉絲嘅芝士,好足料

「菠蘿朱古力布朗尼雪糕」

「水果茶」

清新健康嘅味道,加入新鮮藍莓同什果,女仕們一定喜愛

「100%蜜桃汁」

原支玻璃樽裝,香濃蜜桃味

係一間令我回味,會再有下次.下次.同下次嘅餐廳
2021-08-02
生日
  • 芝士焗波士頓龍蝦
今日啱好黎開上環附近行街,就想食下好西,我提議食我愛滿足,女朋友表示唔怕又伏咩?(事原之前食左幾次,除左第一次比較滿意,之後嗰幾次牛排都係好多筋好多脂肪位,最誇張嗰次本半塊都係咁😓。) 咁我就話橫掂咁耐冇食,可能有改善呢我地試完d扒之後感覺的確有改善,味道同口感都唔錯,之前ge缺點都改善唔少,額外加ge帶子同蝦都唔錯。但小食就搞唔掂啦,我地先叫左黑松露番薯條,點知比左普通ge薯條地,直到我地問點解唔係番薯條,先知原來冇曬😵,但其實我地都唔太中意薯條,但因為已經唔小心食左兩條,所以最後都唔好意思彈翻轉頭。最後再加單叫多個鹹蛋黃單骨雞翼,唔講8隻單骨雞翼用左20分鐘先上到,但炸粉實在太厚,亦食唔太出蛋黃味,最後兩隻直接放棄。總體黎講的確不滿意,雖然價錢唔叫好貴,但都唔應該係咁ge水準,雞翼同薯條應該都係唔容易伏ge野。另外,交代清楚原食材缺貨並告知客人會換其他食材係好基本,唔應該等客人問先知😥,最後食ge雞翼仲搞到個肚唔舒服。短時間內都未必再黎,希望下次有機會黎可以改善問題。

。短時間內都未必再黎,希望下次有機會黎可以改善問題。

2021-08-01
2021-07-26 274 瀏覽
星期日上午去完動漫展 打算去上環食lunch本身已有目標去西式Cafe食 貪佢可以坐下 點知上OpenRice一睇原來逢星期日休息 之後立即轉場 喺OpenRice睇到一間Cafe有啊好多好食emoji 諗住係同一類型嘅餐廳就去試吓啦而且仲多like本身我哋去緊嗰間 諗住塞翁失馬焉知非福 點知原來去左搭直升機🚁伏伏伏伏伏伏嘅地方唔係難食 味道還可以  但份量真係少得驚人  叫咗兩個主菜  美式醬汁豬腩肉同埋法式油浸鴨髀 另外加咗side dish 卡真蝦同牛油煎帶子 點知食物嚟到就真係得個主菜同埋幾粒side dish  完全冇其他配菜  如果唔係我哋自己加咗蝦同埋帶子  個碟上面就真係剩係得隻鴨髀同埋舊豬腩肉 連少少薯菜或者沙律都冇 連同行超細食女友都唔夠飽 真係不得了 我哋兩個埋咗單之後 仲要去附近一人食一碗細蓉先至夠飽我倆口味 認為豬腩肉慢煮完可以拎去煎香甚或將豬皮燒脆會更好 鴨髀亦可整得更香
星期日上午去完動漫展 打算去上環食lunch

2021-07-25
2021-07-15 261 瀏覽
星期日一早係上環上堂,離bookmark左一段日子嘅我愛慢煮好近,一於落堂去try try佢!慢煮法式油封鴨腿絕對對得住呢個$98嘅價錢!以慢煮烹調嘅油封鴨腿外皮雖然唔係好脆,但勝在能retain肉汁,鴨腿更鮮味。比起早前試過$200up以油封鴨腿為名嘅餐廳,我愛慢煮嘅鴨腿肉嚟得更軟同juicy。芝士溫泉蛋大啡菇好有驚喜!輕輕用刀切開流心溫泉蛋爆漿咁湧出嚟,溫泉蛋令大啡菇口感更濕潤,隨即而來就係濃郁嘅菇味同淡鹹嘅芝士味,一粒有齊視覺同味覺享受!賣相好靚令人最期待嘅美國安格斯特級平鐵牛扒反而有D失色。原本以為慢煮牛會有好淋多肉汁,但食落感覺有d overcooked,好韌。最後試埋水果茶同百分百蜜桃汁!Bon weekend~Menu-

芝士溫泉蛋大啡菇

美國安格斯特級平鐵牛扒

最後試埋水果茶同百分百蜜桃汁!Bon weekend~

Menu-

2021-07-04
芝士溫泉蛋大啡菇
  • 法式油封鴨髀
終於book到gucci garden嘅exhibtion,夜晚約朋友食個dinner就準備去睇。我哋都唔想食得太貴,於是朋友就推薦「我愛慢煮」,見孖沙街依間有9折就無去普慶坊分店。由上環A2出口5分鐘內就會到,樓高兩層,下層係open kitchen同cashier。由於book咗位,即刻安排上二樓坐低,全場大概唔到10枱,7點左右到已經滿座。我哋兩個怕太多,叫咗1份main加3款add on,再叫咗個小食芝士溫泉蛋大啡菇,野飲就叫咗Classic lemon & Lime Spritzer同店員推薦嘅Fruit Beer~ 睇價錢,大部份add on同小食都係20幾30幾蚊一份,正正常常~ 揀好就可以落去cashier點餐同比錢,點完餐店員都有提示只有First Round有9折,我都有問過店員兩個人夠唔夠食,店員回覆話夠,所以就無再加。 飲品先到,之後Cajun shrimp skewer、烤蘆筍苗同大啡菇跟住上枱,之後食住小食再上我哋order嘅slow cooked黑毛豬梅扒同最後一樣add on牛油燒帶子,全部都細份到嚇親😳😳  帶子係超細粒,唔講以為係跟餐配菜,味道仲好一

飲品先到,之後Cajun shrimp skewer、烤蘆筍苗同大啡菇跟住上枱,之後食住小食再上我哋order嘅slow cooked黑毛豬梅扒同最後一樣add on牛油燒帶子,全部都細份到嚇親😳😳  帶子係超細粒,唔講以為係跟餐配菜,味道仲好一般tim...

牛油燒帶子

最後我哋秒速食完所有野,但感覺係完全無食過野落肚🤔  之後速速走人轉場食甜品。而朋友表示,普慶坊嗰間好食好多,又黃好多💛 有得揀唔會再幫襯孖沙街分店了。唯一讚嘅係店員都好有禮貌🙂
2021-06-30
2021-07-08 131 瀏覽
我愛慢煮係上環有兩間分店孖沙街會比較就腳 兩間分店都有去過行平價西餐路線 cp值好高食物雖然份量唔多 但價錢唔貴 叫多幾樣都唔肉痛另外慢煮工業(太子)都係佢哋賣嘅嘢有小小唔同#平鐵牛扒個人幾鐘意平鐵牛排呢個部位「CP值」高食起來紮實中帶點嫩的口感 肉味濃調味啱啱好 切開會見到大約五成熟整體唔錯😋#芝士溫泉蛋大啡菇 一切開啲蛋黃汁就流晒出嚟好流心 菇加埋爆汁流心蛋👍🏻👍🏻#法式油封鴨脾鴨脾帶鹹香 肉質好淋 可以一試#炸蕃薯條炸蕃薯條配黑松露沙律醬上枱果陣仲熱辣辣炸到外脆內軟 蕃薯甜甜地 正😍#蒜蓉卡真蝦包面包外面塗上咗好香嘅蒜蓉牛油醬 入面係沙津醬加蝦#炸水牛芝士條外表香脆 入面勁拉絲💛

我愛慢煮係上環有兩間分店

入面係沙津醬加蝦

#炸水牛芝士條
外表香脆 入面勁拉絲💛
2021-06-30 177 瀏覽
又係成日見人post,搞到自己心郁郁要去試嘅一間餐廳😌一入到餐廳係冇諗過間餐廳咁有氣氛情調,基本上係全黑,得枱上面嘅一盞小燈,呢間情人節肯定迫爆🤣同埋食物質素完全係小編意料之外😳.🍖蟹肉蝦仁沙律 $88咁大碟沙律,材料仲要有蝦有蟹肉,呢個價位算係好抵食😎全部野都幾新鮮,健康人士可以一戰🥳.🍖忌廉雜菌意大利黑松露雲吞 $108個雲吞用好濃好濃嘅蘑菇湯浸住,再加上黑松露味,呢個combination真係痴咗線🥰個刻小編冇理到個蘑菇湯有冇味精,淨係好想飲曬佢😂呢個一定要試😚.🍖秘製保濕豬鞍架(+煎鵝肝片) $176本身想食牛,點知賣曬,再轉羊,又賣曬,睇嚟下次要早啲去😵‍💫本身小編對豬都係冇乜期望,覺得唔會好食得去邊😀點知佢顛覆咗小編一路嘅諗法,豬都可以好好食架😂啲肉超級嫩,超級多汁😍.🍖荔枝接骨木特飲 $42全餐性價比最低嘅一樣野😂普通梳打水,飲唔到荔枝味💩飲品的話可以叫其他甚至唔叫🤭.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 4/5💰價錢: 3/5
🍖蟹肉蝦仁沙律 $88
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 3/5
2021-06-11 382 瀏覽
上星期六去男朋友收工 順便喺上環食埋晚餐⋯就發現有間叫我愛慢煮 ⋯有兩間分店咁就book左孖沙街 7:30咁我地入到去 發現1樓係個廚房嚟 同埋要喺樓下俾左錢先有野食食嘢就要上2樓上到2樓 見到有7-8張枱 都坐滿8成人不過就搭枱唔係咁好 雖然話有去板隔住 但塊板好矮😅冇咩用咁我地兩個人叫左一枝red wine 因為我男朋友話要relax $188/枝 一杯就$50我地叫左蟹肉蝦仁沙律安格斯牛 add on 3粒帶子 如果多少少伴碟就好了美式辣汁煙烤豬腩意大利香腸鮮菠蘿薄餅(喺某一個app訂座有10% 首次下單先有 所以要一次過睇好落單)小小鋪頭 都原來好有驚喜可以encore 試埋其他野
上星期六去男朋友收工 順便喺上環食埋晚餐⋯

用餐優惠
優惠券
美國安格斯特級平鐵牛扒  +帶子
2021-06-06 250 瀏覽
📍 我愛慢煮上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖.🤢美國安格斯平鐵牛扒配薯條 US Angus Flat Iron Steak with Fries💰$98 (w/ Nordic Mint Fruit Tea).地形問題 間鋪要上樓梯 入口響橫街 真係路過就會直接路過 完全睇唔到係入口點完餐比完錢先入座等上菜都有啲耐 婊子都等咗25分鐘.薯條又一次跑贏main熱辣辣又脆身 放耐咗都仲脆.佢sell慢煮 但無問我要幾成熟我expect塊steak會好冧好juicy可惜事與願違原來慢煮係解慢慢煮慢慢出餐 唔係慢煮塊肉佢有一邊slightly overcooked 好難咬中間先變返粉紅色肉 .個汁第一啖以為係大家樂燒汁但食落又幾夾 though依然有啲大家樂feel#唔係大家樂廣告黎.呢間又係燈光昏暗黑媽媽準備開個 #電費都慳返系列婊子真係麻麻地啲懶有情調嘅餐廳我要光呀!!!
📍 我愛慢煮
我要光呀!!!
美國安格斯平鐵牛扒配薯條
2021-05-26
2021-06-03 204 瀏覽
🎏 中環打工仔lunch 篇— 我愛慢煮 ✨➖➖➖➖➖返咗中環都一段時間 但係都未試過呢一間cafe🤭 同事介紹之下 就嚟咗呢一間cafe 試吓佢 見佢openrice 都非常多正評 而且價錢都唔貴 諗住都會唔錯點知覺得中伏🤢美味指數 😋: ⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 法式油封鴨脾 + 溫泉蛋 + 窩夫 $78首先佢嘅鴨髀肉唔算好嫩滑 有少少粗糙感 而且都唔算大隻🤔 其實食落去都還好嘅 不過佢嘅窩夫就出事🤦🏻‍♂️ 味道唔算突出都算 佢係完全冇醬料俾我點🤢 成件事係乾到核爆 問咗店員佢都話冇... 至於個溫泉蛋咁個偏水 冇乜味LoL 總括依然覺得名大於實 正路唔會有下次🤦🏻‍♂️❌ 另外值得一提嘅係佢嘅環境比較幽暗 但係佢唔係有格調嗰隻幽暗 係真係黑得滯😂💡溫馨提示💡留意番嚟到要先落單同埋俾錢 跟住店員先會幫你安排座位㗎😌
🎏 中環打工仔lunch 篇— 我愛慢煮 ✨

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 法式油封鴨脾 + 溫泉蛋 + 窩夫 $78

💡溫馨提示💡
留意番嚟到要先落單同埋俾錢 跟住店員先會幫你安排座位㗎😌
法式油封鴨脾 + 溫泉蛋 + 窩夫
2021-05-18 283 瀏覽
首先,因為有兩間分店都係上環區,所以訂既時候記得睇清楚地址阿。叫咗幾個好多人推介既食物,突然間覺得真實性既重要🤨1️⃣平鐵牛扒$118見到個個都叫呢個,又諗慢煮牛扒都唔難,應該有返咁上下質素阿,唔會差得去既,平平地試左先啦⋯⋯喂阿⋯好多肋阿🥲好彩佢幫我切埋咋⋯如果唔係都唔知點攪好。2️⃣油封鴨脾$98呢個作為一個高難度動作(對我黎講)算係咁啦⋯不過略為‘鞋’咗少少,可能隻鴨冇肥肉,不過對我黎講冇肥肉都好好既。3️⃣芝士忌廉波菜苗$68呢個係加分位👍🏻👍🏻以為咪又係焗芝士,焗忌廉同焗波菜加埋一齊,肯定基本唔難食阿。點知味道簡直係好食到為之一振😆所有野都拿捏到岩岩好!個芝士真係好好食!4️⃣荔枝接木骨花 $38唔特別好飲同難食。💟總結:食物同環境都okay 既~不過少少建議既係⋯希望可以開返個冷氣🥵唔好係咁走黎熄冷氣阿~雖然好多謝你支持環保,但係果日34度🥶

1️⃣平鐵牛扒$118

2️⃣油封鴨脾$98

3️⃣芝士忌廉波菜苗$68

4️⃣荔枝接木骨花 $38
唔特別好飲同難食。

工業風的裝潢,餐廳佔地不大,分成上、下兩層,下面點餐,上層用餐。位置有點難找。富有格調的西餐廳,環境舒適。慢煮煙燻豬腩配薯條豬腩肉十分入味,但由於是豬腩的原故脂意比例很高,女士們要注意啦!可是越邪惡的東西就越容易讓人忍不住...香辣bbq 醬更是讓人食上癮,再加上脆卜卜的薯條更是份量十足!烤法國春雞半隻、溫泉蛋、窩夫烤法國春雞比一般軟身和嫩滑,有少少入口即溶的錯覺。雞肉本身雖然沒有特別醃製,配上燒汁味道是剛剛好。蛋味濃郁的窩夫鬆軟配上楓糖醬汁,與春雞的咸味對比濃烈又有趣。法式油封鴨髀、溫泉蛋、窩夫油封鴨髀保留原有風味之餘,還有微微煙燻味,又不會太油膩!入口肉質有厚實質感,和春雞的軟腍口感節然不同。意外地甜窩夫和鴨肉的味道也很相襯!

慢煮煙燻豬腩配薯條

烤法國春雞半隻、溫泉蛋、窩夫

法式油封鴨髀、溫泉蛋、窩夫
2021-05-04 175 瀏覽
今日約左朋友仔出黎食個飯開心下因為朋友食生銅飲食所以就去左尼間試下.我地open roce book 位入到去唔洗等眼睇都幾多人係度.我地嗌左1. 120安士牛2. 盧筍3. 帶子4. 半隻燒春雞5. 芝士大啡菇6. 芝士蝦菠菜然後三柸野飲.so far d 野食都黎得快.牛質感我有d 怕太肥既肉佢半肥瘦唔算太我既取向.盧筍同帶子就正常發揮.半隻燒春雞相對比較嫩滑份量足又多汁所以唔錯既.芝士大啡菇very good極喜歡味道好又多汁.芝士蝦菠菜相對感覺幾好芝士味道係幾好味ge菠菜+白汁好好食perfect match.個場舒適又唔會太迫我覺得三兩朋友坐係度慢慢傾下計都係幾好既有機會再回頭
今日約左朋友仔出黎

都係幾好既
有機會再回頭
2021-05-04
  • 香草丹麥烤雞半隻
👧🏻😋👅🍽✨我愛慢煮 (上環孖沙街)-💛雖然要出上環好遠, 但因為呢間野真係好高質, 所以都會keep黎住幫襯💛佢亦周不時會重整menu, 今次黎個裝修仲同上次好唔同添💛自助形式免加一, 更抵價錢食高質野-🇪🇸🌰🐷西班牙栗飼黑毛豬梅扒8oz $208加配 煎鵝肝片(Approx. 30g)$38✨食到wow一聲! 通常豬都比較平, 佢200蚊一塊人一世物一世試下啦✨咬落係和牛既質感, 豬當然係全熟, 但佢soft得黎油脂分佈平均唔會太膩✨個伴碟燒汁有酒煮過都夾, 但我覺得就咁食個豬唔點汁已經係最高享受☺️✨煎鵝肝片輕輕攤左係塊豬上面, 都OK既$38唔會期望太高, 我掛住食個豬都唔得閒理件鵝肝🤣-🥚🐔微辣鹹蛋黃單骨雞翼 (8bones) $68✨鹹蛋黃炸漿唔會太鹹, 少少蛋黃味✨最緊要係炸得好味, 超juicy, 會爆雞汁小心辣咀✨微辣真係好微, 我都食到, 仲會有種食到停唔到口既感覺-🦞海鮮濃汁藍青口(1 lbs) $128添加蒜蓉多士籃 $28✨海鮮汁都幾濃, 每隻殼都充滿D汁☁️不過D青口就細細隻, 急凍貨✨勝在個汁夠好味, 蒜蓉多士點個汁都超夾!!-🇧🇪🍺 比利時白啤 $52✨顏色
👧🏻😋👅🍽✨
我愛慢煮 (上環孖沙街)
💛佢亦周不時會重整menu, 今次黎個裝修仲同上次好唔同添
💛自助形式免加一, 更抵價錢食高質野
🇪🇸🌰🐷
西班牙栗飼黑毛豬梅扒8oz $208
加配 煎鵝肝片(Approx. 30g)$38

🥚🐔
微辣鹹蛋黃單骨雞翼 (8bones) $68
✨鹹蛋黃炸漿唔會太鹹, 少少蛋黃味
✨最緊要係炸得好味, 超juicy, 會爆雞汁小心辣咀
✨微辣真係好微, 我都食到, 仲會有種食到停唔到口既感覺

🦞
海鮮濃汁藍青口(1 lbs) $128
添加蒜蓉多士籃 $28
✨海鮮汁都幾濃, 每隻殼都充滿D汁
☁️不過D青口就細細隻, 急凍貨
✨勝在個汁夠好味, 蒜蓉多士點個汁都超夾!!

🇧🇪🍺
比利時白啤 $52
✨顏色較淡,口感清爽
✨有陣香橙皮和胡荽香味,清香冇苦味

🌹🌷🥤
玫瑰洛神花特飲 $42
✨梳打底, 比我想像中冇咁酸, 但都refreshing既
✨岩我食D重口味既野食

免收加一服務費
#我愛慢煮 #thehangoutcorner #上環好西 #上環美食 #tgead西式 #hkfoodie #上環黃店 #黃色經濟圈
2021-05-01 117 瀏覽
平時同朋友多數相約九龍,今日我地想跳出九龍,來到對岸既港島試一試,朋友話想食慢煮既餐廳,最後搵到呢間「我愛慢煮」,所以就book左位🤗我地大約6:30到餐廳,地鐵站行去都算近,不過唔熟悉港島區,所以要搵一搵路。去到嘅時候餐廳唔算多人,我哋坐上層,有種包左場嘅感覺,環境幾有情調,之後慢慢就多人嚟到餐廳。餐廳價位係中至高,我地叫左兩款主菜,兩款小食,兩杯飲品。每道菜式餐廳都悉心排位,感覺好美觀。我哋坐嘅位都好有情調,分別叫左水果茶-$42(右)同荔枝接木骨特飲-$42(左),荔枝味道清新,同埋有淡淡椄木骨味道,友人話水果茶都好飲。美國安格斯特級帶骨小牛排-$158,我本身鍾意食小牛排,小牛排有口感,醬汁亦都特別,甜甜地又帶微酸,同小牛排配合。法式慢煮封油鴨髀-$98(右),芝士溫泉蛋大啡菇-$38(左),平時好少食鴨髀,今次都係新嘗試,嗅到香噴噴,再配碟上藍莓醬亦都好配合。大啡菇配芝士加上溫泉蛋,呢個係無敵嘅組合,切開嘅時候,蛋黃流心,亦帶有大啡菇既汁,值得介推。海鮮芝士忌廉菠菜苗-$68,芝士忌廉加上菠菜苗亦係好好嘅配合,芝士同忌廉份量足夠,所以讓菠菜苗添上豐富味道。加上幾隻蝦,讓依個小

海鮮芝士忌廉菠菜苗-$68,芝士忌廉加上菠菜苗亦係好好嘅配合,芝士同忌廉份量足夠,所以讓菠菜苗添上豐富味道。加上幾隻蝦,讓依個小食加上鮮味,提升一個層次。

餐廳環境舒服,適合同朋友傾偈,大部份客人同我哋一樣,坐到九點幾先走,職員亦唔會催促我地,的確係唔錯既地方。
2021-04-26