2021-08-28 194 瀏覽
到上環買海味,夜晚周圍行諗住揾餐廳食飯,經過一個發光招牌,簡直黑暗中的光明😂咩都唔諗照 walk-in入去食, 點知揀到個明燈!主打慢煮系列,仲要性價比高,即使係主菜据扒,大部分都唔超過$100一道!.🟥美國辣汁煙烤豬腩 8oz 🐷 $98🟧紅卜卜的腩肉配甜辣BBQ汁,呢道五花腩係半肥瘦,絕不油膩,反而入口有層脂肪襯托,帶出油香,入口即化☺.✨✨!l必食推介✨✨🟨美國安格斯特級平鐵牛扒8oz🐮 $118🟩一上菜好香燒烤味,切開見到粉嫩的肉質,一咬 juicy, 香濃牛味😍應該係慢煮的威力!.⏩配卡蝦串🦐:類似香草醬醃料非常惹味,蝦肉爽口,但得4粒唔夠喉😫.🟦Mac & Cheese with Bacon 🧀 $78🟪煙肉芝士通粉,超邪惡超濃郁超多芝士😍配上煙肉粒更香口,I LOVE IT❗♥♥♥.🟫海鮮芝士忌廉菠菜苗 $68🟫又係芝士❗不過呢道同通粉係唔同味的芝士。Mac & Cheese係比較濃及鹹香, 菠菜的芝士係比較 light及偏向奶油味的甜。好彩咋唔係就2個都一樣味😆菠菜索盡白汁超甜☺.如果大家 openrice book位仲有一杯哈根大師送添!😍 未 book都可以半價食呢
🟥美國辣汁煙烤豬腩 8oz 🐷 $98🟧
✨✨!l必食推介✨✨
🟨美國安格斯特級平鐵牛扒8oz🐮 $118🟩
⏩配卡蝦串🦐:
類似香草醬醃料非常惹味,蝦肉爽口,但得4粒唔夠喉😫
🟫海鮮芝士忌廉菠菜苗 $68🟫
如果大家 openrice book位仲有一杯哈根大師送添!😍 未 book都可以半價食呢~~

• 芝士忌廉菠菜苗
2021-08-26 355 瀏覽
自選@我愛慢煮 the hangout corner地址: 上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖電話: 24463383====================孖沙街出名三眼仔飯,也不要忽視在同一街上的其他餐廳。佢點菜好自由, 要主菜之後再自己加錢, 按心水同口味加點SALAD/ DESSERT/DRINK/APPETIZER法式慢煮油封鴨腿 $98,份量來說絕對不便宜, 成隻鴨腿位置好滑嫩其實還不錯吃。有鴨油香同埋個皮也是脆脆的,伴以甜甜的blueberry 汁令味硬鮮明突出,我自己一個人食完未飽,加左小食微辣咸蛋黃單骨雞翼 $68,炸到酥香,只是鹹蛋黃味唔太食得出,但味道確實唔錯意大利西西里汽水 (血橙)$34貪SIDE DISH多款, 組合由自己話事!!!一個人都可以邊玩手機邊食飯, 沒人打擾又唔會好嘈!
自選@我愛慢煮 the hangout corner

地址: 上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖
電話: 24463383

====================

孖沙街出名三眼仔飯,也不要忽視在同一街上的其他餐廳。

意大利西西里汽水 (血橙)$34

貪SIDE DISH多款, 組合由自己話事!!!

一個人都可以邊玩手機邊食飯, 沒人打擾又唔會好嘈!
2021-08-22 1156 瀏覽
This restaurant is dimly lit serve delicious slow-cooked dishes, perfect for couples or group dining. Add them to your bucket listRed Wine Lamb Shank w/Mint Jelly 12oz French Duck Confit w/Blueberry Jam & Honey MustardChessy Baked Onsen Egg & Portobello (Snack)US Angus Flat Iron Steak w/Herbal Garlic Dressing 8ozRed Wine Pear, Brownie, Gelato Wunder Lager 餐廳有兩層、燈光幽暗幾有mood。最近愛上慢煮菜,幾位朋友約埋嚟食我嘅生日晚飯,睇餐牌價錢幾大衆化,點咗幾個菜式覺得唔錯,氣氛亦好好慢煮紅酒香草羊後膝 12oz HK$148・個人覺得呢個係這頓晚飯中出色的慢煮菜式。羊肉鮮嫩軟腍又滑有肉汁、香草+薄荷啫喱等調味令羶味降至可接受程度,連

慢煮紅酒香草羊後膝 12oz HK$148

・個人覺得呢個係這頓晚飯中出色的慢煮菜式。羊肉鮮嫩軟腍又滑有肉汁、香草+薄荷啫喱等調味令羶味降至可接受程度,連我平時不太吃羊的也食到津津有味,真心推薦

法式慢煮油封鴨腿 HK$98

芝士溫泉蛋大啡菇 HK$38

・鴨腿用鴨油油封、經低溫慢煮後再輕煎至外皮呈金黃色才上桌,覺得肉質較為扎實肉味也濃,調味比較輕手。伴碟嘅流心溫泉蛋黃一戳即破超治癒,大啡菇肉厚多汁,係個好味小食

美國安格斯特級平鐵牛扒 8oz HK$128

・食到「平鐵」牛肩膀肉最原始和純正的味道,慢煮把肉汁封鎖口感鮮嫩,係“食肉獸”友人嘅top pick

慢煮紅酒梨布朗尼雪糕 HK$68

・紅酒梨口感幾爽口有淡淡酒味,老實講純個人意見、可以把梨浸耐啲和煮耐啲、口感會更腍和入味。布朗尼配雪糕係最佳拍檔

Wunder Lager HK$48

・問店員有無易入喉嘅手工啤,佢介紹呢隻帶淡淡麥味都唔錯,炎夏首選
慢煮紅酒香草羊後膝 12oz
慢煮紅酒梨布朗尼雪糕
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 48小時羊後膝
2021-08-16 152 瀏覽
去左上環孖沙街既西餐廳, 主打慢煮菜式😋 佢有兩層, 下層只有4張枱, 我地被安排坐係下層窗邊位🥰 店入面燈光好柔和, 所以睇menu 係有小小辛苦😆我地叫左平鐵牛扒🥩 一隻芝士焗龍蝦🦞 芝士溫泉蛋大啡菇同埋黑松露醬薯條🍟 牛扒🥩係慢煮, 所以無生熟度揀既, 牛扒軟熟有牛味😋 入面顏色粉嫩,只要輕輕調味已經好食👍🏻龍蝦🦞係用芝士焗, 上枱個時已經好香, 同熱辣辣🥰 蝦肉結實彈牙有口感😋 但就偏細, 唔算好多肉😆大啡菇切開係流心嫁😍 因為入邊有隻溫泉蛋係到🥚 個菇多汁juicy😋 加埋芝士好食呀👍🏻薯條🍟 炸到夠熱夠脆同埋唔算油, 但個醬唔夠黑松露味😆 味道 🌕🌕🌕🌖🌑環境 🌕🌕🌕🌑🌑服務 🌕🌕🌕🌗🌑抵食度 🌕🌕🌕🌖🌑
去左上環孖沙街既西餐廳, 主打慢煮菜式😋

薯條🍟 炸到夠熱夠脆同埋唔算油, 但個醬唔夠黑松露味😆

味道 🌕🌕🌕🌖🌑
環境 🌕🌕🌕🌑🌑
服務 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌖🌑
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
2021-08-15 93 瀏覽
今日去咗港島好啱chill嘅地方 上環揀咗其中一間幾多人介紹嘅我愛慢煮享受吓weekend悠閒生活☺安格斯特級平鐵牛扒8oz $118由第一啖食到最尾 全塊牛扒都食到濃厚肉味加上蒜蓉汁調味適中 mix埋一齊幾夾而且肉質夠冧 唔韌唔腥 好有口感不過如果可以加多少少薯菜就飽肚好多啦🤣法式慢煮油封鴨腿 $98🍗肉質都值得一讚 已經預計到會比雞腿韌啲 但食落又ok 味道就比較淡身 除咗第一啖食到有蜜糖之後就唔太食到明顯味道 藍莓醬雖然有喺度但唔多 可能會比較啱食得清淡嘅朋友啦餐廳環境加上柔和燈光 係幾適合約埋朋友一齊嚟chill嘅😙
今日去咗港島好啱chill嘅地方 上環

法式慢煮油封鴨腿 $98🍗
肉質都值得一讚 已經預計到會比雞腿韌啲 但食落又ok

餐廳環境加上柔和燈光 係幾適合約埋朋友一齊嚟chill嘅😙
2021-08-11 102 瀏覽
慢煮就是 cuisine sous vide, 慢煮就是用低溫長時間加熱把肉類食物帶出烹調最佳效果。 香港慢煮餐廳都唔係很多,今天就去了上環的我愛慢煮。今日菜單栗飼黑毛豬梅扒,安格斯特級平板牛扒配 煎鵝肝片及牛油燒帶子,微辣鹹蛋黃單骨雞翼,海鮮芝士忌廉菠菜,黑松露薯條,海鮮濃汁藍青口,慢煮嘅主菜當然係黑毛豬及牛扒.慢煮嘅好處真係可以保留到牛扒給黑毛豬的肉汁,牛扒好有牛味,黑毛豬亦好香。芝士忌廉芝士味好濃黑松露薯條黑松露味好香。喜歡慢煮的朋友應該要來試一試。

2021-08-10 96 瀏覽
慢煮出細貨😉1. 慢煮油鴨髀 $98呢個真係幾好食 肉質鮮嫩 入面都幾Juicy 咬落去啖啖鴨油香味滲透晒出嚟 但係絕對唔會過於油膩 再點啲藍莓醬 有額外多咗種田園風 幾特別2. 平鐵牛扒 $118牛香味撲鼻 隔住口罩都聞到 切落入面都幾粉嫩 唔係好多血水 呢個價錢都唔係好貴 幾抵食3. 芝士焗龍蝦半隻 $88 + 牛油焗帶子 $38呢個龍蝦上面鋪滿住芝士 下面有好多明太子 之後先到蝦肉 肉質稍稍偏乾身 而帶子咬落都彈牙 味道正常4. 海鮮忌廉芝士菠菜苗 $68入面有啲蝦仁 都幾多隻 菠菜苗鋪滿成個兜 忌廉芝士偏向流質 所以食落唔會太滯5. 菠蘿布朗尼雪糕 $68有燒菠蘿 brownie 同雪糕 菠蘿幾甜 上面有層燒咗嘅焦糖 幾搞笑 個brownie 唔錯 朱古力味濃 雪糕就正常 偏軟綿6. 碟豆花薄荷特飲 $42顏色幾靚 薄荷味勁出7. 荔枝接骨木花特飲 $42荔枝味幾出 再加上淡淡花香 幾freshOverall推介指數:4/5環境幾特別 幾有情調 都坐得舒服 想搵間有格調嘅西餐廳可以一試
慢煮出細貨😉

7. 荔枝接骨木花特飲 $42
荔枝味幾出 再加上淡淡花香 幾fresh

Overall推介指數:4/5
2021-08-10 82 瀏覽
顧名思義主打慢煮料理,經較長時間及低溫製作,更有效保留肉汁。價錢平民之餘,仲要免加一服務費。·美國安格斯特級平鐵牛扒($118/8oz)呢個價錢有兩大塊,而且有呢個質素,CP值高,的確值得一試✨!個人而言熟成度合適,大約5成熟,肥瘦剛好,肉味濃厚。·海鮮芝士忌廉菠菜苗($68)芝士忌廉好突出,仲可以拉絲嫁!!原來咁樣整嘅菠菜又幾好味又好夾,可能由於係菠菜苗嘅關係,特別嫩口😍·墨西哥粟米花($48)燒至微微焦香,加上調味,絕對係伴酒佳品。·煙肉芝士通心粉($78)極爆邪惡,份量比想像中多,好多芝士好濃郁!!
美國安格斯特級平鐵牛扒($118/8oz)

海鮮芝士忌廉菠菜苗($68)

墨西哥粟米花($48)
燒至微微焦香,加上調味,絕對係伴酒佳品。

煙肉芝士通心粉($78)
極爆邪惡,份量比想像中多,好多芝士好濃郁!!
2021-08-10 78 瀏覽
呢排落到勁大雨,約咗朋友去食我愛慢煮,行過去嘅時候,都已經成身濕晒。好難救翻今晚食咗乜嘢先,我哋叫咗個安格斯牛扒,仲有個帶子沙律,仲有個黑松露番薯條,但因為佢話今日冇寫返薯條轉咗做薯條,咁我哋都OK嘅。另外仲叫咗個蘑菇香菌雲呑。飲品方面就叫咗個青檸梳打同埋凍嘅水果茶,幾欣賞佢呢,嘅飲品唔會太甜,而且都好解渴。個牛扒佢係冇問我哋幾成熟嘅,所以我估佢哋係預設左,咁出到嚟大概七成到,都好啱我哋嘅口味。至於個薯條就真係新鮮滾熱辣炸起。個雲吞個湯底好好味,就算食晒啲雲吞都忍唔住飲啲湯。至於個帶子沙律啲菜都好新鮮只不過係個盤比較奇怪咗啲。環境方面比較暗一啲,所以就適合情侶嚟呢度食,有啲情調,談下心。

至於個薯條就真係新鮮滾熱辣炸起。

個雲吞個湯底好好味,就算食晒啲雲吞都忍唔住飲啲湯。
至於個帶子沙律啲菜都好新鮮只不過係個盤比較奇怪咗啲。

2021-08-08 58 瀏覽
有情調嘅慢煮餐廳♥️雖然餐廳位於上環嘅街角,但無阻佢嘅人氣,假日六點半去都座無虛席。 以慢煮來講,價錢唔算貴,環境昏暗,有情調,裝修幾有工業風格,枱與枱之間有足夠嘅空間,坐得舒服。 🐽秘製保濕豬鞍架$138厚身得嚟唔會嚡口,滿滿肉汁, 調味以鹽、香草為主,唔會太重口味。 另外加煎鵝肝片 $38比較薄身,但係充滿油香,入口亦有少少融化感覺。🦞芝士焗波士頓龍蝦($88/ 半隻 $178/1 隻)大小適中,龍蝦蝦肉紥實,只帶少許咬口,芝士同醬汁較少,適合鐘意淡口味嘅朋友。🌹玫瑰洛神花特飲($42)唔似一般洛神花較酸,整體比較甜。而水果茶($42)比較似苺類加檸檬茶。
有情調嘅慢煮餐廳♥️

🐽秘製保濕豬鞍架$138
比較薄身,但係充滿油香,入口亦有少少融化感覺。

🦞芝士焗波士頓龍蝦($88/ 半隻 $178/1 隻)

2021-08-08 51 瀏覽
放假就緊要去享受下啦慢煮既食物一向都有保證一定唔會難食得去邊今日首試依間餐廳裝修幾好,又舒服,人又唔多好適合傾下計食下野食慢煮就緊係叫d慢煮既野食唔2個慢煮➕1個小食落單形式:先搵位,揀野食,去cashier 落單俾錢,等送餐辣汁煙烤豬腩$98一眼睇落去成舊豬腩紅卜卜第一啖好甜好甜好甜😱😱之後慢慢有小小黑醋既酸味,成舊豬腩半肥瘦,唔會好淋,唔會好硬,正正常常,不過不失,沒有任何驚艷既感覺,稱唔上好食,不過就絕對唔難食但辣汁就完全食唔出擺盤幾好,適合影相✨慢煮油封鴨腿$98望上去乾乾地食落口一樣都乾乾地,唔juicy 味淡…但肉唔會柴不過份量有d小睇落慘慘地微辣咸蛋黃單骨雞翼$68咸咸地, 辣辣地, 幾好味,唔會太油,可能air flyer 出黎既,所以皮會乾乾地,有8舊單骨雞翼野食雖然唔驚艷但勝在價錢ok👍🏻而且環境幾好👍🏻好適合傾計慢慢hea👍🏻
放假就緊要去享受下啦
慢煮既食物一向都有保證
一定唔會難食得去邊
今日首試依間餐廳
裝修幾好,又舒服,人又唔多
好適合傾下計食下野
食慢煮就緊係叫d慢煮既野食唔
2個慢煮➕1個小食

落單形式:
先搵位,揀野食,去cashier 落單俾錢,等送餐

辣汁煙烤豬腩
一眼睇落去成舊豬腩紅卜卜
第一啖好甜好甜好甜😱😱
之後慢慢有小小黑醋既酸味,
成舊豬腩半肥瘦,唔會好淋,唔會好硬,
但辣汁就完全食唔出
擺盤幾好,適合影相✨
辣汁煙烤豬腩

慢煮油封鴨腿
望上去乾乾地
食落口一樣都乾乾地,唔juicy
味淡…但肉唔會柴
不過份量有d小
睇落慘慘地
慢煮油執鴨腿

微辣咸蛋黃單骨雞翼
咸咸地, 辣辣地, 幾好味,
唔會太油,可能air flyer 出黎既,
所以皮會乾乾地,
有8舊單骨雞翼

野食雖然唔驚艷
但勝在價錢ok👍🏻
而且環境幾好👍🏻
好適合傾計慢慢hea👍🏻
2021-08-08 48 瀏覽
每次嚟都係兩個人share三個lunch set🤫美國安格斯平鐵牛扒 配 薯條 $98嚟到好似一定要嗌個蘑菇汁好好味今日塊牛扒有啲多筋🧐但肉味都唔錯仲有就係 薯條都巧巧sik慢煮煙燻豬腩 配 薯條 $78痴肥嘅豬仔🥶上枱見到佢啲肥肉 有啲啲嚇親嘅但食落呢一層一層 又唔算太肥膩喎🦦瘦嗰層好彈牙 肥嗰層又幾香夾埋一齊 再配埋個汁食 幾正烤法國春雞半隻 溫泉蛋 窩夫 $98雞雞好滑好juicy我覺得夠味嘅 但個frd話無乜味個窩夫...... 🧇脆口嘅 但係🥲一陣奇怪味👋🏻唔好食
每次嚟都係兩個人share三個lunch set🤫

我覺得夠味嘅 但個frd話無乜味
個窩夫...... 🧇脆口嘅 但係🥲一陣奇怪味👋🏻唔好食
2021-05-05
2021-08-06 102 瀏覽
久違了的朋友飯聚 今次選擇了好少去的地區-上環呢間隱世的餐廳小店 雖然店面不起眼 但地點近地鐵站 夠晒方便👍🏻 餐廳內的格局都比較寬敞 坐得好舒服 坐位下更貼心地預備了放置手袋的籃 加分👍🏻4人的晚餐 最開心是可以order好多款食物😀 首先來個前菜-蟹肉蝦仁沙律$88意想不到的足料!食到啖啖蟹肉加上有額外烹調過的蝦仁 配上沙律醬和少少的黑醋醬 味道不錯👍🏻蒜蓉卡真蝦包$78麵包塗滿蒜蓉牛油 包邊烘到脆脆的 包內充滿沙律醬 配上大蝦 口感十分豐富😋 雖然好邪惡 但都忍不住一口接一口!Mac & Cheese $78必試經典的Mac & Cheese 芝士份量十足 但食落唔會好膩👍🏻 來到主菜-蜜糖香草烤法國春雞(Half) $98雞肉十分嫩滑呀 慢煮認真零舍唔同❤️ 而且味道十分入味 有見慢煮的質素如此 我地再order了一道慢煮肉試試秘製保濕豬鞍架$138呢款慢煮豬鞍果然無令我們失望 個人更加喜歡這道❤️佢完美地保存了肉汁 無負保濕豬鞍之名😂味道方面 餐廳無用太多的醬汁去烹調 簡單的煮法 更加食到佢原始的味道 推介👍🏻黑松露薯條$58黑松露迷必點! 薯條夠脆而且份量好多 4

久違了的朋友飯聚

黑松露迷必點! 薯條夠脆而且份量好多 4個人食整都食唔完😂

總結一下:
性價比高的西餐✅
環境舒適 適合聊天✅
重點:買單先發現不用加一服務費?😮 我地真係懷疑左一陣 因為呢家好少餐廳唔洗加一架麻😂
2021-08-05 50 瀏覽
周圍搵嘢食,周圍識下唔同嘅餐,今次又來返西餐,嚟到上環嘅西餐廳「我愛慢煮」4人食份量我地點左 栗飼黑毛豬梅扒、安格斯特級平貼牛扒、微辣咸蛋黃單骨雞翼、海鮮芝士忌廉菠菜苗、黑松露薯條、海鮮龍汁藍青口等等……其中裏邊大家最欣賞係佢嘅安格斯特級平貼牛扒,佢用咗慢煮嘅原理保留到牛肉嘅水份同事感覺牛味好重,平時唔太鍾意食牛嘅我都覺得好食。而相比起今次我哋點嘅豬扒嘅價格比牛扒貴大約一倍,豬扒嘅味道都唔錯嘅,勝在餐廳會幫我地預先切好一條條比較容易入口,一樣保留到豬扒嘅水份,但係兩者相比牛扒性價比更高。

2021-08-03 131 瀏覽
格調。寫意。舒適7點多的星期一,成間店已經爆滿了,係附近返工既朋友,一早係門口等我。裡面環境好有格調,樓底唔算高,但係環境好好,枱之間都隔左唔少位,而且乾淨,通爽,與朋友傾下計就岩曬了。 芝士焗波士頓龍蝦半隻只係$88,咁既價錢有龍蝦食,梗係叫。龍蝦唔算好大隻,但一樣啖啖肉,上面滿滿芝士,而且焗既時間都掌握得好好。 炸海鮮籃上面有4款食物,包括蠔,魷魚圈,蝦以及魚,每樣2件,如果兩人share食就岩岩好了。炸得幾脆,但又唔會乾,吹住水食就岩。另外有叫薯條,好大份下,點黑松露醬,味道好唔錯。香腸鮮薄餅小pizza ,size 兩人分就岩岩好,仲有香腸+波蘿 芝士溫泉蛋大啡菇係一層芝士之下,一切開就有溫泉蛋流出黎,佢焗得黎又唔會乾,溫泉蛋仍然流心,而且大啡菇既水份都一樣係度,芝士,蛋汁夾住大啡菇。 海鮮芝士忌廉波菜苗想食蔬菜,岩曬,忌廉汁焗得好,佢唔係好杰個隻忌廉,所以唔會好滯,波菜苗又嫩。 水果茶飲品方面叫了杯,食了咁多炸物,水果茶正好中和下,冇咁熱氣
格調。寫意。舒適
7點多的星期一,成間店已經爆滿了,
係附近返工既朋友,一早係門口等我。
裡面環境好有格調,

芝士焗波士頓龍蝦半隻
只係$88,咁既價錢有龍蝦食,梗係叫。
龍蝦唔算好大隻,但一樣啖啖肉,上面滿滿芝士,
而且焗既時間都掌握得好好。

上面有4款食物,包括蠔,魷魚圈,蝦以及魚,
每樣2件,如果兩人share食就岩岩好了。
炸得幾脆,但又唔會乾,吹住水食就岩。

另外有叫薯條,
好大份下,點黑松露醬,味道好唔錯。
香腸鮮薄餅
小pizza ,size 兩人分就岩岩好,
仲有香腸+波蘿
香腸鮮波蘿薄餅

芝士溫泉蛋大啡菇
係一層芝士之下,一切開就有溫泉蛋流出黎,
佢焗得黎又唔會乾,溫泉蛋仍然流心,
而且大啡菇既水份都一樣係度,芝士,蛋汁夾住大啡菇。

想食蔬菜,岩曬,

水果茶
飲品方面叫了杯,食了咁多炸物,
水果茶正好中和下,冇咁熱氣
香腸鮮波蘿薄餅