2021-12-20
天氣凍凍地,最好就係去打邊爐架啦,所以特登約左朋友黎呢間火鍋店,皆因每個食過既朋友都讚好,食材多選擇,質素好高火鍋店位於旺角同大旺咀中間,係旺角地鐵行過去都好近我地都算早到,但已經好多人,過左一陣都已經full哂我地點左既食材:鮮淆豬骨湯現炸酥肉極品鵝腸草原鮮毛肚蒙古羊肉片咸蛋流沙魚蛋丸蛋餃菠菜墨魚滑皇帝雞件冰豆腐功夫萵筍片皇帝菜未講食材前,先講一講個醬料我覺得老碼頭火鍋秘制香油絕對係可以豐富食材既味道,唔好睇落好似好油,但其實食落去個香油反而有提鮮既效果,我仲加左d黃豆,黃豆炸得好脆好香口,直頭可以當小食食食材方面有幾樣我特別推薦極品鵝腸滾幾滾就食得,食落去好爽口,食得出係好新鮮,唔似俾化學野醃過咸蛋流沙魚蛋丸估唔到呢粒魚丸入面既咸蛋咁濃,仲爆漿添呀,肉質亦好彈牙現炸酥肉上枱時依然好熱,店員仲提醒我地剛剛炸,小心熱親,酥肉炸得好香,食落去油脂味比較重,所以好嫩滑,放落湯淥一淥吸左d豬骨湯味都好食冰豆腐必須推介,豆腐好嫩,平時有d店會比較硬,但呢個唔會,係好軟身,入口d湯流哂出黎,加埋個豬肉湯好濃,食呢個豆腐唔點醬都已經好不錯其他食材都好新鮮同埋美味,非常值得黎呢道打邊爐
火鍋店位於旺角同大旺咀中間,係旺角地鐵行過去都好近
我地都算早到,但已經好多人,過左一陣都已經full哂
我地點左既食材:
皇帝雞件
冰豆腐
功夫萵筍片
皇帝菜
未講食材前,先講一講個醬料
食材方面有幾樣我特別推薦
其他食材都好新鮮同埋美味,非常值得黎呢道打邊爐