2021-12-04
今日去將軍澳探完親戚,所以特登去食佢最hit嘅蟹放題。餐廳喺新商場地下,靠近海邊,相信日頭去都幾chill😆我哋全程為咗隻蟹而去,滿心期待😚佢有唔同size嘅蟹放題套餐,我哋叫咗個4-5兩嘅蟹放題😍😍🥰🥰隻隻都好多膏,見工金黃色非常肥美,特別推介食蟹乸😍😍爆哂膏,好正😻😻我地都係$498 一位,最後食左十六隻😂😂😂飽到爆!上蟹速度超級快,而且店員非常醒目,見你差唔多食完,就會問你要下一轉幾多隻公幾多隻乸😼😼每張枱都有個計時器, 90分鐘 👏🏻👏🏻以我哋嘅速度慢慢嚟食,都可以食到16隻,係絕對夠時間。由於啲蟹係即叫即蒸,所以非常新鮮,期間,我哋就叫定一啲台式小食,有幾款都非常推介☺️☺️👏🏻👏🏻首先係麻辣小龍蝦🦞平時食小龍蝦一定會覺得唔夠喉,但呢度任叫,而且佢個麻辣做得非常出色,非常入味😻😻再配埋佢個蟹粥嚟食,非常好👍🏻其次好推介麻辣鴨血,麻辣鴨血非常嘢未,而且鴨血細細塊,唔會令你好快飽😝😝咁你就有時間食其他嘢食同食蟹🤜🏻👍🏻仲有啲用蟹做主題嘅小食,例如蟹味花枝丸同菜心,整體水平不錯,係台灣街邊小食嘅味道😍😍最令我驚喜嘅係有酸菜魚食,佢嘅酸菜魚好滑,而且一碗有好多塊魚塊😻😻真心可以媲美平時四
仲有啲用蟹做主題嘅小食,例如蟹味花枝丸同菜心,整體水平不錯,係台灣街邊小食嘅味道😍😍最令我驚喜嘅係有酸菜魚食,佢嘅酸菜魚好滑,而且一碗有好多塊魚塊😻😻真心可以媲美平時四川餐廳叫一碟正常酸菜魚嘅份量🤩🤩🤩等緊食蟹期間食碗酸菜魚,乜嘢都抵返晒啦!😽😽
嘢飲方面,由於唔想食蟹咁寒,所以叫咗黑糖薑母茶,佢亦都有多款嘅台式飲品,例如唔同味嘅手搖茶,😜😜😜最後我都叫咗杯四季春嘅芝士奶蓋,真係同平日台式飲品店嘅飲品味道完全一樣🥰🥰所以如果你夠大食嘅話,飲多幾杯,真係乜都抵返晒😂😂😂