2022-06-14 42 瀏覽
將軍澳是另一個平日很少踏足的地方,今天要到那邊工作,而lunch有差不多兩個小時,所以今天想認真發掘一下這區才有的餐廳。大商場裡多是複製的連鎖式食店,不是今次考慮的範圍。在地圖上看到有個叫「翩匯坊」的地方,遴近幾個屋苑,好像有不少食店,應該會找到一間合心意的吧。從將軍澳地鐵站行過去大約十分鐘路程。相比市區,感覺將軍澳的行人路和馬路都很闊,行一個街口也比市區長一點,遠一點。反正今天有充裕的時間,在陌生的地方遊走一下也不錯。「翩匯坊」不是一棟式的商場,以商店街形容它會比較貼切。沿路有台式飲品、麵包店,cafe等。再往裡面走,有幾間酒吧之類的。在轉角看見這間戀上台式料理台灣菜正合我的口胃,就試試這間吧。裝修挺骨子且富有藝術感。枱和櫈十分闊落,有足夠的空間感。坐近門口的位置景觀開揚,還可以帶狗狗一起這裡還加入了一點川菜元素,有酸菜魚和口水雞。不過今天還是想吃得台灣一點。戀上三杯雞配魯肉飯跟餐可選白飯/魯肉飯/刀削麵/陽春麵,還附送是日前菜—雲耳。雲耳味道不辣偏酸,作為前菜很開胃。很欣賞魯肉飯的肉燥汁,肉質偏瘦但不會乾淨淨,肉汁惹味但不油淋淋,吃完一整碗也不覺膩。印象中的三杯雞會有醬汁,但這個是

在轉角看見這間戀上台式料理

台灣菜正合我的口胃,就試試這間吧。

裝修挺骨子且富有藝術感。

戀上三杯雞配魯肉飯
印象中的三杯雞會有醬汁,但這個是沒有的,像蔥爆雞煲那一種,雞有微微的甜味。

很多時吃雞煲的雞件其實沒有肉食而且很多碎骨,要小心翼翼地咬以免咬到碎骨,這樣吃雞煲就不夠暢快了。這裡的雞件斬成一口大小,每件都有肉吃,而且沒有碎骨非常好。

隨餐附送的菊花蜜

這個菊花蜜也值得一讚,不是菊花香精蜜糖,是真的有很多菊花。菊花🌼和櫻花🌸在互相揮影呢

2022-06-13 35 瀏覽
休息出街街搵嘢食🤗呢區周圍都好寵物好得意🐈🐕‍🦺🦮依👀呢間食店可以帶寵物🐈🐕‍🦺🦮添👍🏻👍🏻環境真係好似去咗台南🥹古色古香😁老公👨🏻‍🦱話食台灣🇼🇸菜一定係要食~手工滷肉飯配台式烤腸糖心蛋+古早珍珠奶茶🧋我問好唔好食😋佢話唔使講食晒🤭秘製酸菜魚套餐配魯肉飯🍚套餐仲可以追加小食🤭叫咗兩隻陳皮滷水雞翼🤗再整多杯😙雪崩珍珠朱古力🍫(呢杯雪糕我俾佢幅圖吸引到、黎到同個圖片係一模一樣😃oh my god🥹我戀上咗呢杯雪崩珍珠朱古力🍫😍)同食店名好貼切💓💞呢個套餐超抵食😋酸菜魚巧鮮甜,越食越精彩🤤有芽菜、有粉絲、仲有豆腐卜🤘全部都係我擊愛嘅食物👏👏老公👨🏻‍🦱仲嗌咗個水蜜桃生炒骨俾我食(酸酸甜甜😋仲最主要係冇骨添👍🏻一啖咬落去啖啖肉😃)再嗌多個甜品🍮薄荷窩夫配草莓三重奏🥹見到都流晒口水🤤🤤🤤老公👨🏻‍🦱嗌唔好食😅原來就叫我唔好食😂因為太好😆想獨食🤤🤤🤤窩夫🧇脆卜卜😝好有咬咁😙再配埋啲雪糕🍦成碟差唔多俾佢食晒😜仲有一個薄荷味糖漿好特別👍🏻值得一試😙👍🏻👍🏻見餐牌仲有推介水煮魚下次試吓😋老公👨🏻‍🦱話食到好飽🤤,要周圍逛影吓相📸消化下先🤭🤭🤭
休息出街街搵嘢食🤗

再嗌多個甜品🍮
薄荷窩夫配草莓三重奏🥹
見到都流晒口水🤤🤤🤤

見餐牌仲有推介水煮魚下次試吓😋
老公👨🏻‍🦱話食到好飽🤤,要周圍逛影吓相📸消化下先🤭🤭🤭
2022-06-13 22 瀏覽
🌟戀上台式料理 🌟 ⁡難得有朋友約係將軍澳一於試試區內略有名氣嘅台式餐廳🍴⁡餐廳位於澳南海岸 🌊裝潢別緻用餐時播住廣東歌(包mirror and mc 嘅歌)格外親切有趣🎶🎵由於近海多草嘅關係 偶爾會有小昆蟲共餐🤭⁡餐牌食物種類豐富台菜以外更有小菜、烤魚、燒肉等選擇🐟🥓🥘🍲🍧我同友人無特別肚餓可以只點咗啲簡單嘅傳統台菜~⁡🎀<台式牛筋牛肚麵 (幼麵)$78>牛筋牛肚份量適中名有3,4件🐮配有紅蘿蔔同白蘿蔔各1嚿湯底偏清淡 配酸菜唔錯麵質正常⁡🎀<鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯 $128>呢嗰飯值得一試鵝肝有三件 蚵仔魯肉份量亦慷慨溏心蛋更令嗰飯畫龍點睛🐉🥚⁡⁡🎀<芝士爆漿脆雞扒 $60>雞扒一上 我同友人都嘩嘩聲!🐓🧀可惜雞扒肉質偏鞋偏乾芝士亦只係微燒過鋪係切開嘅雞扒之間爆漿流心效果同預期有落差🙈以啲嗰價錢泥講論性價比就差少少⁡🌠環境: 7.5/10👄味道: 6.5/10 💰價錢: 6.5/10 👍性價比指數: 6.5/10⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*戀上台式料理📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖📞(852)221
🌟戀上台式料理 🌟

難得有朋友約係將軍澳
一於試試區內略有名氣嘅台式餐廳🍴

餐廳位於澳南海岸 🌊裝潢別緻
用餐時播住廣東歌
(包mirror and mc 嘅歌)
格外親切有趣🎶🎵
由於近海多草嘅關係
偶爾會有小昆蟲共餐🤭

餐牌食物種類豐富
台菜以外更有小菜、烤魚、燒肉等選擇
🐟🥓🥘🍲🍧
我同友人無特別肚餓
可以只點咗啲簡單嘅傳統台菜~

🎀<台式牛筋牛肚麵 (幼麵)$78>

戀上台式料理
📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
📞(852)2219 0191

2022-06-12 518 瀏覽
近來將軍澳海旁附近食肆臨立,黎自不同國家應有盡有,自從疫情至今已超過三年的時間,常常都掛住可以去旅行的日子,唯有食盡唔同國家的美食,當是自己去了小旅行,回想昔日食過的味道。在翩匯坊的海旁盡頭有一間台式餐廳,我在之前跑步時經過幾次都會望下餐牌。終於放假時,第一間便想起這間台式食店,於是帶埋爸媽食午餐,順道Chill下hea下又一day。我地睇緊餐牌時,店員為我地送上醋浸黑木耳,為我們開胃。店舖還有一個藏書閣,擺放了不少的珍藏書籍,當中也不乏旅遊、哲學書,結果我都打左陣書釘。鹽酥/脆香大大雞扒($78),去親台灣食大大塊雞扒,相信都係每個人對台灣小吃記憶中的10大名物之一。整個定食賣相好好,雞扒附近滿怖椒鹽,想濃味d也可以多沾附近的椒鹽,雞扒肉質嫰滑,炸得酥脆可口。就算雞扒是否點上千島醬味道也是很夠味。另一便當鰻魚飯是爸爸的最愛,鰻魚厚肉大大塊,口感豐富,並不帶有任何細骨,燒汁好多,溏心蛋的流心程度簡直是恰到好處,連爸爸食完都大讚好味。鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯套餐,很新穎的食物配搭,有別傳統的台式食物,粒粒蚵仔脹卜卜,鮮味美味,鵝肝有2片,大大塊,煎得好甘香,更配有肉燥、溏心蛋,整碗飯非常豐富

鹽酥/脆香大大雞扒

鰻魚飯

鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯

鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯套餐,很新穎的食物配搭,有別傳統的台式食物,粒粒蚵仔脹卜卜,鮮味美味,鵝肝有2片,大大塊,煎得好甘香,更配有肉燥、溏心蛋,整碗飯非常豐富。

松茸燉雞
古早藥膳排骨

古早藥膳排骨 & 松茸燉雞(+15/盅),這店的湯同樣是真材實料,不帶味精,每盅湯材料都好多,燉雞盅味道好鮮甜,松茸菇每條都很大條,藥膳排骨味道甘甜回甘味好重。

鹵水牛𦟌
台式鹵豆腐

鹵水牛𦟌(3件),雖然是追加小食,但絕不細份,每塊牛𦟌都是大大片,每片牛肉淋身鹹香入味。台式鹵豆腐,豆腐好入味,外皮炸得煙煙韌韌。每份小食都有涼拌青瓜絲同花生。

飲品薑母茶、奶蓋宇治珍珠抹茶、古早冬瓜茶,薑母茶比出面餐廳整得更濃味。而抹茶很香濃,可惜芝士奶蓋少少芝士未融得透徹。
冷泡烏龍茶

臨走時,因為天氣太熱,我又見到店員在製作冷泡烏龍茶($30/支),於是我都買了2支,茶味香濃,而家帶有回甘味,回家後,茶包仲可以沖多2次,值得一買。

值得一提是午餐沒有收加一服務費,變相真是好抵食。
鹽酥/脆香大大雞扒
鰻魚飯
松茸燉雞
古早藥膳排骨
鹵水牛𦟌
台式鹵豆腐
冷泡烏龍茶
2022-06-07 99 瀏覽
戀上台式料理❤️芝士爆漿脆雞排套餐$108芝士爆漿脆雞扒 係沾上麵包糠去炸 咬落去吉列皮嘅口感 芝士醬好似熔岩瀑布咁湧出嚟🤣但食落又唔會太膩 雞排好多肉汁😍份量好大 女仔可能食唔晒😂呢碗我就配咗刀削麵 口感煙韌 會嚼到麵粉香🥰溏心蛋跟餐小食 +$15 非常入味 流心程度剛好😆奶蓋宇治抹茶🍵跟餐淨係需要+$15 奶蓋芝士咸香味非常濃郁😍濃稠度啱啱好 好驚稀到好似飲水咁😂又唔會杰到漿口 我走冰半糖!甜度啱啱好 抹茶濃且回甘$15非常抵飲👍🏻💕脆香排骨套餐 $74脆香排骨同鹽酥又有啲唔同 雖然大家都係炸 但佢係有啲似炸番薯個皮!脆卜卜💕有啲七味粉調味 惹味得嚟唔會太咸😋陽春麵 啱啱上枱嘅時候煙韌度啱啱好😍值得一讚佢哋個湯底好好飲 而且一啲都唔味精 超鍾意佢哋陽春面呢個口感 而且掛湯力十足😆不過就要食快啲😂呢隻麵質放耐咗會變淋🥹香芋珍珠鮮奶(熱)一樣跟餐+$15 香芋味應該係用粉開 但個奶香味十足😻仲有好多煙靭珍珠🥰半糖甜到啱啱好 都係非常抵飲🤘🏻椰奶仙草芋圓$38芋圓仙草豆腐花$38兩款甜品都好足料 前者椰奶係鹹香😳仙草口感有質感 芋圓煙韌Q彈🥰後者豆腐花質感有啲稀稀 不過係有豆味嘅😛

戀上台式料理❤️

芝士爆漿脆雞排套餐$108

呢碗我就配咗刀削麵 口感煙韌 會嚼到麵粉香🥰

溏心蛋跟餐小食 +$15
非常入味 流心程度剛好😆

奶蓋宇治抹茶🍵
$15非常抵飲👍🏻💕

脆香排骨套餐 $74

香芋珍珠鮮奶(熱)

椰奶仙草芋圓$38
芋圓仙草豆腐花$38
2022-06-03 63 瀏覽
這家餐廳位於將軍澳,地理上還算方便快捷,距離將軍澳地鐵站,路程需要十分鐘左右,而餐廳正正位於海旁的位置,吃飯前後可以逛逛,好好享受一番。餐廳主打的就是台式美食,而我這天點算的食物台式小食拼盤和薄荷窩夫伴草莓三重奏。小食拼盤方面,豆腐和豬耳,絕對是我最喜愛的東西,但令我更喜愛的就是他的鹵水汁,味道適宜鹹淡適中。另外,甜品方面,窩夫外皮香脆內軟熟,加上三重奏,也就是草莓肉,草莓醬和草莓雪糕,三種配搭起來更為美味,自家製的作品,就是這樣吸引。
2022-06-02 68 瀏覽
漫步澳南海旁空氣好, 真係心曠神怡!旁邊有間餐廳 戀上台式料理, 名字好有文青嘅氣息。奶蓋四季春坐低飲杯台式特飲, 冰涼解渴。芝士奶蓋口感幼滑, 味道鹹鹹地同四季春清淡茶味又幾夾下!黑松露花枝丸小食花枝丸, 肉質充實爽口彈牙, 炸得香口惹味, 上面加點黑松露醬, 散發濃郁香味!農場蕃茄味烤魚四川麻辣烤魚食得多, 今次試下台式蕃茄味烤魚!烤魚先烤後泡, 外皮香烤散發陣陣焦香, 再泡新鮮蕃茄, 酸酸甜甜令魚肉特別嫩滑鮮味!配菜仲有木耳、芹菜、豆卜, 加埋白飯或者台式鹵肉飯, 分量可真不少!

奶蓋四季春

黑松露花枝丸

農場蕃茄味烤魚

• 奶蓋四季春
2022-06-02 50 瀏覽
將軍澳海濱多咗咁多新餐廳都未試過同媽咪嚟食嘢,難得佢放假,一齊去食台灣野🥰😍溏心蛋厚燒鰻魚飯 $98👀有溏心蛋係到即刻加50分先🤣鰻魚好肥美,d骨好細,加埋啲鰻魚汁,撈飯好正🥺仲會有黃蘿蔔係到解下膩~唔錯😍戀戀蚵仔煎 $68👀講到明台灣嘢點可以冇蚵仔!呢度嘅蚵仔都好肥美🫣面頭嘅醬汁偏甜~耐唔耐食一次真係好滿足😊😍戀戀芝麻蝦 $88👀又係偏甜口!極多蒜蓉🤣中意重蒜嘅朋友要叫!蝦肉本身切左一半嚟煮,唔使用手剥都好方便起到蝦肉👍🏻😍古早藥膳排骨湯 $48👀一打開見到個湯咁深色有啲concerns ..點知飲到落口,完全錯怪左佢😢😢可能我自己係湯怪,呢碗湯係全場最佳!好濃郁嘅藥材味,帶啲甘甜,排骨唔會老晒🥹🥹好好飲呀!推薦!😍紫戀葡萄 $40👀雖然啲冰好碎間唔時會飲到啲冰,但係入面會有啲cream cheese係到,面頭嘅奶蓋又係正,最愛肥仔水!

😍溏心蛋厚燒鰻魚飯 $98

仲會有黃蘿蔔係到解下膩~唔錯

😍戀戀蚵仔煎 $68

👀講到明台灣嘢點可以冇蚵仔!

😍戀戀芝麻蝦 $88

👀又係偏甜口!極多蒜蓉🤣中意重蒜嘅朋友要叫!
蝦肉本身切左一半嚟煮,唔使用手剥都好方便起到蝦肉👍🏻

😍古早藥膳排骨湯 $48

😍紫戀葡萄 $40

2022-05-31 49 瀏覽
今日去將軍澳探朋友 佢帶左我去佢屋企樓下嘅戀上台式料理 食完之後我真係愛上左台式料理😂😂因為係平日嘅關係 所以有set lunch我叫咗個鹽酥大大雞扒套餐配滷肉飯 加$15小食有滷水牛展 加$18松茸燉雞 加$9冷泡麥香紅茶勁豐富☺️☺️鹽酥雞皮脆肉嫩 好有台灣夜市嘅風味 而且勁大塊!可以兩個人開心share 🥰滷肉飯勁足料而且好好味 就算冇其他配菜都可以食哂成碗!朋友叫左台式紅燒牛肉麵餐 刀削麵配川辣湯個樣都好似唔錯 唔係用一般台灣牛肉麵嘅牛肋條 而係用咗牛展 應該會冇咁膩加$15有糖心蛋 煮得啱啱好!well done ✅ 藥膳排骨都好好味 暖粒粒勁補身🥰食台灣嘢點可以唔叫台灣最出名嘅甜品呢! ?芋圓仙草豆腐花 椰奶仙草芋圓 兩個都好好味😋 食完好清新 勁滿足!兩個人食咗咁多嘢☺️☺️飽到晚餐都唔食😎

因為係平日嘅關係 所以有set lunch

勁豐富☺️☺️

滷肉飯勁足料而且好好味 就算冇其他配菜都可以食哂成碗!

加$15有糖心蛋 煮得啱啱好!well done ✅

藥膳排骨都好好味 暖粒粒勁補身🥰

食台灣嘢點可以唔叫台灣最出名嘅甜品呢! ?

兩個人食咗咁多嘢☺️☺️飽到晚餐都唔食😎
2022-05-30 79 瀏覽
第一次光顧這台式料理店,環境不錯。這頓晚餐真讓我們大滿足。沒想像到今天所選的烤魚套餐及所追加的湯及甜品那麼豐富。烤魚套餐的魚是大大條的鉗魚,有3種湯底可供選擇。我們選了古早酸菜味湯底,不錯!隨套餐附送小吃,我們選了基隆市甜不辣。跟兩碗白飯,還送兩枝啤酒!😳嘩!原來套餐送啤酒,太多了,最後要了一支。因為已點了松茸燉雞湯及古早藥膳排骨湯,還有椰奶仙草芋圓及古早珍珠奶茶。幸好我們早用餐,還有足夠時間消化才睡覺。
第一次光顧這台式料理店,環境不錯。

烤魚

松茸燉雞及古早藥膳排骨
椰奶仙草芋院
  • 烤魚套餐
2022-05-29 28 瀏覽
難得可以去海濱chill一chill,就揀左一間台式餐廳到食lunch,由於今日係平日,所以餐廳唔算多人,我地可以坐左兩個多小時,順便仲食左甜品添!首先點了燒雞泡魚乾,每次我都鐘意吃這個作為前菜,過過癮。主菜是午市套餐的酸菜魚($129) 幸好有店員的提醒,兩個女生吃一份就夠了,份量真係好多,還有冬粉和一碗白飯。如果酸菜可以多一點就更好了。非常推薦這裡的鹽酥雞粒,剛剛炸起的時候非常香脆,外層炸粉一點也不多,不會有油膩的感覺,不自覺地不停地吃。椰奶仙草芋圓,才$38但兩個人的份量,下面裝滿的都是仙草,上面還有紅豆、珍珠、芋圓。椰奶不多但甜度剛剛好,很滿足。

首先點了燒雞泡魚乾,每次我都鐘意吃這個作為前菜,過過癮。

2022-05-25 61 瀏覽
難得老公放假,就同佢去咗將軍澳行Donki,然後喺海濱散步,突然落雨又冇帶遮,就入咗呢間台式餐廳食個午餐➿➿等停雨!整體環境好舒適悠閒,視野廣闊開揚,可能係落雨嘅關係人流好少,坐得特別舒適、好寧靜,遠望出去仲可以望到海景。午餐選擇好多,飲品款式亦都非常之多,手機落單方便快捷。原條厚燒鰻魚溏心蛋飯套餐$108有成條厚厚嘅鰻魚鋪滿飯面,鬆軟無骨味道唔錯。蛋都做到溏心效果又唔會太流或太熟〰️〰️追加$15小食滷水牛𦟌(3件)上枱時已經聞到好香滷水味,煮得夠淋唔會好鹹。紅豆抹茶鮮奶+$18紅豆同抹茶係永遠嘅好朋友戀上三杯雞套餐$98戀上三杯雞 配魯肉飯雞件放在一個金屬小鍋內,爆炒得好有鑊氣,雞件表面金黃香脆,薑、乾蔥、九層塔⋯令味道更惹味!而魯肉飯啲肉偏瘦,但因切到好幼細所以唔會嚡,好大碗食唔晒🤭古早藥膳排骨+$18藥材味道非常濃郁,真材實料好正!戀上水果茶+$25清新、健康之選。薄荷窩夫配草莓三重奏$68所謂草莓三重奏即是新鮮士多啤梨、士多啤梨果醬和士多啤梨味雪糕。仲配上香滑忌廉,有濃濃嘅奶味,士多啤梨果醬就酸酸甜甜,用來點窩夫、或者士多啤梨一齊食都好夾!雪糕有好濃郁嘅士多啤梨味。
午餐選擇好多,飲品款式亦都非常之多,手機落單方便快捷。

原條厚燒鰻魚溏心蛋飯套餐$108
追加$15小食
滷水牛𦟌(3件)
上枱時已經聞到好香滷水味,煮得夠淋唔會好鹹。
紅豆抹茶鮮奶+$18
紅豆同抹茶係永遠嘅好朋友

戀上三杯雞套餐$98
戀上三杯雞 配魯肉飯
古早藥膳排骨+$18
藥材味道非常濃郁,真材實料好正!
戀上水果茶+$25
清新、健康之選。

薄荷窩夫配草莓三重奏$68
2022-05-23 67 瀏覽
平時係將軍澳海旁散步嘅時候成日都會比旁邊嘅餐廳吸引到,今次就約埋朋友去食呢間戀上台式料理。餐廳係半開放式嘅裝修,有唔少戶外嘅座位,天氣好嘅時候望住個海食飯都幾chill. ✨水蜜桃生炒骨($88)平時食晚飯都會想叫啲酸酸甜甜嘅小菜開下胃,今次就揀左呢道水蜜桃生炒骨。生炒骨新鮮炸起,食落口感外脆內軟,酸甜度岩岩好。✨特色手工餃麵($68)朋友話唔太想食飯,我地就叫左碗麵share. 麵款分別可以選擇刀削麵/陽春麵,我地就揀左幼身嘅陽春麵,我幾鍾意佢地嘅牛肉湯,飲落鮮甜得黎又唔會太咸。✨戀戀蚵仔煎($68)佢地嘅蚵仔煎賣相相當唔錯,入面加滿左香蔥都幾香口,但蚵仔嘅分量就略嫌不足,再多啲嘅話應該會更好味。✨台式烤香腸($58)台灣香腸分別有普通嘅蜜糖味同埋墨汁味,兩款都好好食!配埋生蒜片食味道更佳。✨薄荷窩夫配草莓三重奏($68)最後我地仲叫左款甜品,呢個窩夫其實我就唔太食到有薄荷味,口感方面同平時食開嘅窩夫有啲唔同,有少少食壓平左嘅油炸鬼,再配埋奶油同雪糕,味道都唔錯。

✨水蜜桃生炒骨($88)

✨特色手工餃麵($68)

✨戀戀蚵仔煎($68)

✨台式烤香腸($58)

✨薄荷窩夫配草莓三重奏($68)
2022-05-22 117 瀏覽
鹽酥脆香排骨刀削麵($88),排骨即是豬扒,而且有兩大塊,岩晒我哩d大胃王,豬扒有肉汁,外層非常酥脆,個醬似係千島醬再調較,同豬扒非常夾,另外我揀左刀削麵,麵既質地帶微微煙煙韌韌有口感。鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯($128),哩個飯每一口食落腦海都好想去台灣旅行,因為去台灣差不多必食蚵仔和魯肉飯,今次有埋鵝肝絕對係進化版本,入口甘香既鵝油香味在口腔散發,真係百食不厭,溏心蛋同樣製作出色,個蛋黃仲有液體狀態,流心既感覺。戀上三杯雞($88),雞唔係煮得全熟,因為上菜時鐵煲仲有熱力,用餘溫令雞件熟透,咁樣雞肉會滑d,味道方面有d似港式既啫啫雞煲。

2022-05-19 52 瀏覽
將軍澳南區一直都有好多餐廳,而且臨近海旁,環境清幽,非常適合去chill ~今日去咗「戀上台式料理」餐廳,之前食過兩次,今日再嚟回味台式料理。餐廳仲放咗姜濤嘅佈置,非常吸睛!餐廳係以電話落單,自助嗌嘢食,非常方便!台灣牛肉麵刀削麵軟硬適中,好有咬口,牛肉厚身,份量十足三杯雞套餐雞塊香脆,充滿麻油味,而且配有肉燥飯,好夠份量荔枝烏龍加珍珠酸酸甜甜,仲有埋荔枝果肉,口感豐富雪崩珍珠朱古力呢杯飲品打卡一流!朱古力上層係奶蓋,仲鋪滿Oreo碎碎,非常有層次雪山Oreo心太軟配玫瑰雪糕心太軟蛋糕鋪滿奶蓋醬汁,上面仲有玫瑰花瓣,再配上玫瑰雪糕,陣陣玫瑰花香味

餐廳係以電話落單,自助嗌嘢食,非常方便!

台灣牛肉麵
刀削麵軟硬適中,好有咬口,牛肉厚身,份量十足

三杯雞套餐
雞塊香脆,充滿麻油味,而且配有肉燥飯,好夠份量

荔枝烏龍加珍珠
酸酸甜甜,仲有埋荔枝果肉,口感豐富

雪崩珍珠朱古力

雪山Oreo心太軟配玫瑰雪糕