2021-07-26 332 瀏覽
熱日炎炎,最啱食冷麵! 在OpenRice發現這間以慢煮烹調做主打的店位於觀塘的工廈內,店內燈光暖白。座位乾淨企理,環境不錯,感覺幾舒適慢煮牛腹扒蕎麥冷麵🍜聽説餐廳會先把牛腹肉用熱水慢煮,然後再炙燒,以達致半生熟的效果。個賣相都幾吸引,而肉的份量亦不少,每塊都有點厚度。肉汁豐富,口感嫩 (有幾片少un,但可接受) 加上醬汁幾惹味,更可沾蛋液同食,用嚟送飯一流。蕎麥麵正常,唯一覺得冷麵汁有點咸,但整體來說好滿足飲品方面+$14配凍手製奶茶🥤睇網上啲相奶茶係用膠樽裝住,好似很特別,但點知來到只是用茶餐廳的普通玻璃杯(普通到相都忘記影)而且味道亦是普通的味道,奶茶味頗淡煙燻雞翼不錯,上枱熱烘烘的!而且都幾大隻 咬下有肉汁 不乾身~最後附送的一人一份雞蛋布丁🍮 有點甜,餐廳把兩份都放在同一碗上⋯有點奇怪。而且碗很小,雖然我同朋友都唔介意一齊食,但如果分開兩個碗就更加衛生啦⋯⋯
熱日炎炎,最啱食冷麵!
在OpenRice發現這間以慢煮烹調做主打的店

慢煮牛腹扒蕎麥冷麵🍜

飲品方面+$14配凍手製奶茶🥤

煙燻雞翼不錯,上枱熱烘烘的!
而且都幾大隻 咬下有肉汁 不乾身~
煙燻雞翼

最後附送的一人一份雞蛋布丁🍮
2021-07-25 124 瀏覽
呢間餐廳係觀塘都幾出名,我地星期日6點幾去到已經有幾個人排緊隊,加上餐廳比較細,唔係好多位,地方較迫,我地都等咗差唔多半個鐘先有位。慢煮火炙牛腹扒丼個賣相都唔錯, 睇落啲牛都幾靚,食落又唔會話有筋,都幾淋又入味,份量都唔少,仲有隻溫泉蛋同埋麵豉湯,幾值得一試,朋友叫咗照燒慢煮鳥肉芝士爆丼,有超多芝士,啲雞又滑,我覺得仲好食過慢煮火炙牛腹扒丼!不過呢度地方細,就唔係好適合同朋友傾計慢慢食, 但絕對值得一試!

2021-07-12 396 瀏覽
9/7星期五我哋四個人大概7:30pm去walk in, 好彩唔洗等位,朋友話呢間新鋪闊落過駱駝漆分店,所以想同朋友舒服D慢慢食住傾嘅最好去呢間分店。 而事實上,上菜速度之慢令我地有充裕時間傾到天荒地老…我哋叫左1個醬油豚肉丼同3個牛油果三文魚丼,除左個醬油豚肉丼之外,牛油果三文魚丼要等起碼半個鐘到先有得食,店員話因為當晚廚房4個都係新人所以冧哂檔,建議冇乜耐性或肚餓嘅人最好有定心理準備。 我朋友叫左醬油豚肉丼,見佢價錢最平,佢唔係”慢煮”所以唔係招牌菜,好彩好快有得食,而且個汁幾好味,唔會好淡,但啲肉全部肥膏黎,可能有人會話豚肉梗係會有肥膏,但其他地方食既豚肉飯最多係肥肥地,唔係齋肥膏,我朋友食食吓都唔敢再食落去。本以為慢工出細貨,個慢煮三文魚丼應該唔差,點知係淡而無味,雖然三文魚外面僅熟內生,恰到好處,但食得出只有少少鹽調味,得一兩滴甜甜地嘅醬油係面,加上溫泉蛋同牛油果本身又係淡味,我自問食野唔重口味,都頂唔順問店員攞支岩鹽加料先食得落。如果有多啲汁/日式醬油會好食啲,牛油果大概只有半隻中size牛油果嘅份量,作為牛油果控嘅我係絕對唔夠喉。反而個麵豉湯就偏鹹,如果兩樣野balanc

本以為慢工出細貨,個慢煮三文魚丼應該唔差,點知係淡而無味,雖然三文魚外面僅熟內生,恰到好處,但食得出只有少少鹽調味,得一兩滴甜甜地嘅醬油係面,加上溫泉蛋同牛油果本身又係淡味,我自問食野唔重口味,都頂唔順問店員攞支岩鹽加料先食得落。如果有多啲汁/日式醬油會好食啲,牛油果大概只有半隻中size牛油果嘅份量,作為牛油果控嘅我係絕對唔夠喉。反而個麵豉湯就偏鹹,如果兩樣野balance返就好。

整體而言今餐飯令我哋失望,但從食材嘅質素同店員態度睇得出呢間係有心經營嘅小店,值得支持,希望員工上左手後可以改善上菜速度。
2021-07-09
新店很好坐 超多卡位 也有很多可移動座位 輪友不用擔心 對比舊店走廊很窄而且只有圓凳 新店真的好很多 店員服務很貼心 下面再講◝(´꒵ `♡)◟₎₎主要點了一份主食 一份小食和一杯奶茶 奶茶沒甚麼特別就不說了 整體味道差不多 賣相比舊店還好呢✦ 慢煮三文魚配牛油果丼 ꊞ.🥕。🍤. *.⛺️。有沒有人每次都糾結是要三文魚丼還是火炙牛腹扒丼 吃過兩款都是更喜歡三文魚 基本上每次來都是三文魚呢 牛腹扒對我來說少少硬 三文魚那種入口即融實在太吸引 每一顆三文魚都是溏心‎♡̷̷̷燒得剛好 份量也很夠 絕對推薦 👘࿐ (店員還特別提醒☀︎︎: 如果不喜歡三文魚太生 可要求廚房煮熟一點喔)✦ 小貝茶碗蒸ミ🥧﹆🦑◞˚ₓ這個就有少失望(꒪꒫꒪) 帶子份量較少 茶碗蒸其實份量挺多的 但因為蛋很深 下層較淡 汁比較甜 但也不夠給下層的蛋
新店很好坐 超多卡位 也有很多可移動座位 輪友不用擔心

✦ 慢煮三文魚配牛油果丼 ꊞ.🥕。🍤. *.⛺️。
慢煮三文魚配牛油果丼 ꊞ.🥕。🍤. *.⛺️。

✦ 小貝茶碗蒸ミ🥧﹆🦑◞˚ₓ
小貝茶碗蒸ミ🥧﹆🦑◞˚ₓ

慢煮三文魚配牛油果丼 ꊞ.🥕。🍤. *.⛺️。
  • 慢煮三文魚配牛油果丼
2021-05-31 455 瀏覽
2個人食大約300蚊左右 日式料理小店黎講 價格合理 而且味道不錯~火炙牛腹扒丼牛肉3成熟左右 尚算嫩口煙燻雞翼外皮薰得好香 雞肉滑口 天婦羅蕎麥麵蕎麥麵味道剛好 不會太鹹 天婦羅比我想像中份量多 抵食

火炙牛腹扒丼
牛肉3成熟左右 尚算嫩口

煙燻雞翼
外皮薰得好香 雞肉滑口

天婦羅蕎麥麵
蕎麥麵味道剛好 不會太鹹 天婦羅比我想像中份量多 抵食
隱身工廈中嘅日式良心店💛🔖 塩糀炸豆腐咸蛋黃金沙嘅炸外衣 配埋滑溜豆腐都唔洗點形容 就知好食喇ค(oᵕᴗᵕo)ค🔖 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵見到啲牛腹扒好紅咁驚太生?其實因為慢煮食物長期處於低溫狀態啲肉熟咗 但色澤可能仍是淡粉紅 所以唔洗擔心!秘製醬汁好好食😋 但牛腹扒唔算嫩滑🔖 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼雞扒嫩滑 加埋芝士同流心蛋超JUICY 同埋飯唔夠汁 整體普通 食落唔算好特別嘅應覺
隱身工廈中嘅日式良心店💛

🔖 塩糀炸豆腐
咸蛋黃金沙嘅炸外衣 配埋滑溜豆腐
都唔洗點形容 就知好食喇ค(oᵕᴗᵕo)ค

🔖 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵
見到啲牛腹扒好紅咁驚太生?
其實因為慢煮食物長期處於低溫狀態
啲肉熟咗 但色澤可能仍是淡粉紅 所以唔洗擔心!
秘製醬汁好好食😋 但牛腹扒唔算嫩滑

🔖 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼
雞扒嫩滑 加埋芝士同流心蛋超JUICY
同埋飯唔夠汁 整體普通 食落唔算好特別嘅應覺
慢煮牛冷麵加$20鵝肝
照燒慢煮鳥肉芝士爆丼
慢煮牛冷麵加$20鵝肝
2021-05-19 298 瀏覽
⠀👉🏻慢煮三文魚配牛油果丼 $82 ✅呢個丼食落比較fresh☀️無太多好濃味嘅汁☺️有蕃茄仔同檸檬汁中和番牛油果同三文魚嘅油膩✨慢煮三文魚真係好高水準!外層剛剛熟裡面仲係keep住生生地 食落好淋好嫩滑😍廚師仲好有心機將三文魚皮煎脆 令成碗飯多左重口感😆配埋溫泉蛋 大滿足💕小編食哂成碗都仲未夠 點算🤣隔離碗麵豉湯就正常啦 不過入邊有蕃茄都幾特別🧐⠀👉🏻慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $92 ✅又係好高質嘅一道菜💕慢煮牛腹扒好好食!好香好淋 無咩筋唔un😍牛肉本身較淡味 配埋啲燒汁就啱啱好🤤蕎麥麵同其他配料就正常啦😛好值得encore嘅一個餐❤️⠀#觀塘美食⠀

👉🏻慢煮三文魚配牛油果丼 $82 ✅
呢個丼食落比較fresh☀️無太多好濃味嘅汁☺️
有蕃茄仔同檸檬汁中和番牛油果同三文魚嘅油膩✨
慢煮三文魚真係好高水準!
外層剛剛熟裡面仲係keep住生生地 食落好淋好嫩滑😍
廚師仲好有心機將三文魚皮煎脆 令成碗飯多左重口感😆
配埋溫泉蛋 大滿足💕
小編食哂成碗都仲未夠 點算🤣
隔離碗麵豉湯就正常啦 不過入邊有蕃茄都幾特別🧐

👉🏻慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $92 ✅
又係好高質嘅一道菜💕
慢煮牛腹扒好好食!
好香好淋 無咩筋唔un😍
牛肉本身較淡味 配埋啲燒汁就啱啱好🤤
蕎麥麵同其他配料就正常啦😛
好值得encore嘅一個餐❤️

#觀塘美食

2021-05-18 204 瀏覽
係車水馬龍,人來人住之地,居然有一間慢煮屋。初時感覺只係一間日式簡單餐廳,工厦殘舊。但餐廳內裝修簡潔光猛舒適。侍應熱誠有禮👍👍👍食物方面,點了一個秘制醬汁燒豚肉丼。薄薄的豚肉,燒焦的邊,加上一隻温泉蛋。醬汁濃而不咸,推介👍👍另一個order 慢煮三文魚配牛油果丼,三文魚入口即溶,牛油果香滑,成件事似食緊沙律但又有飽肚感,不錯不錯。飯丼跟一碗味噌湯,絕對不是普通味精湯底。飲品方面,檸檬薏米水,開胃,最啱而家天氣飲。
係車水馬龍,人來人住之地,居然有一間慢煮屋。
食物方面,點了一個秘制醬汁燒豚肉丼。
飯丼跟一碗味噌湯,絕對不是普通味精湯底。
飲品方面,檸檬薏米水,開胃,最啱而家天氣飲。
2021-05-09 256 瀏覽
同事發現本店係駱駝漆3期果間慢煮屋係成運呢邊開咗分店, 即刻要去食啦!! 平時想去但諗起駱駝漆要等電梯就怕怕... 但而家可以去分店好方便!!分店比主店大間, 呢邊好多座位, 亦都坐得舒服啲. 睇睇menu諗緊食咩, 店員話今日好多人買外賣, A.日式和牛漢堡飯 & D.吉列炸蝦咖哩丼 已經賣晒啦! 😅同事揀 B.南蠻炸雞飯 & 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼(配餐湯), 我就揀慢煮火炙牛腹扒丼(配餐湯). 餐湯係豆腐麵豉湯, OK正常, 我當然又偷食咗同事果啲啦, 南蠻炸雞好食, 雞肉好嫩, 照燒慢煮鳥肉更正! 睇賣相已經好吸引, 雞扒燒得好靚, 再爆芝士汁更加一絕!! 🤤我既慢煮火炙牛腹扒賣相都好靚呀!! 佢既牛質感唔錯, 拌埋隻溫泉蛋一齊食好豐富!! 餐飲呢我揀咗奶茶, 平時因為朝早已經飲咗咖啡, lunch我好少飲咖啡奶茶, 但因為我&同事一入餐廳就聞到好香既奶茶味, 真係忍唔住要叫返杯呢飲!! 😆睇menu其他重有款都想試, 但下次我應該會認真叫照燒慢煮鳥肉芝士爆丼食先! 😆

2021-04-29
2021-04-24 479 瀏覽
終於約咗👧🏻放工一齊食飯,揀咗觀塘工廈入面嘅慢煮屋黎試吓~ 呢間係佢哋嘅新店,環境都幾闊落🛋-🥩慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $92 (轉烏冬+$5 / 鵝肝 +$20 )牛腹肉都有9-10片,份量好多,肉質粉嫩有牛脂香,而且冇筋👍🏻薄薄一片加埋燒汁一齊食好惹味,沾上溫泉蛋蛋液更添風味更滑順✨ 蕎麥冷麵的冷麵汁有姜蓉和蔥花提供調味,但稍為淡口,本寶愛好濃味啲嘅,不過值得一讚嘅係冷麵夠凍,食落好清爽,加上牛腹肉剛剛好😋🥗日式刺身帶子沙律$42迷你刺身帶子粒,加上蛋黃醬、芒果醬、椰菜絲和蟹籽砌成,帶子粒不夠鮮甜,混合起來味道還好,底座用西柚殼上賣相不錯,但西柚肉和沙律的味道不搭🥴🍮布丁好好食好creamy嘅布丁,雖然是附送的,不過2人分享一小份有點怪😂,認識的人分享吃還好,如果唔係太熟真係會好老尷🌝,我會比較希望可以單點,但菜單上面冇😶———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔

🥗日式刺身帶子沙律$42

🍮布丁

———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
  • 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵
2021-04-16 349 瀏覽
💛觀塘慢煮黃店 — 慢煮屋▫️觀塘工廈都一向好多好西食!今次就一於試下好出名嘅慢煮屋啦~呢間位於觀塘嘅日本餐廳有2間分店,今次係去咗位於成業工業大廈嘅分店,環境係比駱駝漆分店較闊落寬躺。▫️慢煮牛腹扒烏冬($97)本身係簡左牛肉燒汁,但原來個燒汁係得一小碟,係唔夠撈個烏冬,重要係好淡味😅 一開頭expect個牛汁係冇咁少🥲個職員有叫我點下牛腹扒個碟嘅汁,但嗰碟就完全都係血水黎🤢撈完又係冇咩味,主要都係靠烏冬汁增加味道,而個烏冬汁嘅味就純粹係似普通豉油咁。。。而且雖然話呢個係慢煮牛,肉質都見到係粉色,不過牛肉口感都較嚡口😐▫️燒多春魚4件($32)燒得比較燶同埋乾身,只食到好大陣燶味🤢▫️服務質素方面,員工嘅服務態度亦不太好,本身叫完嘢食,個職員叫我哋寫埋枱號,嗰時係個盒紙咁啱姐住左個枱號,我地睇唔到,然後個職員拎起盒紙比我地睇,之後大力咁係”pat”低個紙巾;叫完嘢食之後個職員話收返個餐牌同埋支筆,個語氣係好似命令客人咁樣,一聲唔該都冇😅呢啲係咩態度🤷🏻‍♀️▫️整體來講呢一間只可以話係唔啱我口味同埋係唔會再去😂係完全失望🥲▫️地址:慢煮屋 (成運工業大廈) (觀塘)觀塘成業街15-17號成運工業大
💛觀塘慢煮黃店 — 慢煮屋
▫️
慢煮牛腹扒烏冬($97)
▫️
燒多春魚4件($32)
燒得比較燶同埋乾身,只食到好大陣燶味🤢
地址:
慢煮屋 (成運工業大廈) (觀塘)
觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓3號舖。
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室。
▫️
為食指數:5.5(10分為最多)
抵食指數: 7
2021-04-13 460 瀏覽
地點近APM 幾方便環境 幾好坐 唔逼 好坐過舊店一個人食晚飯,叫咗個牛腹扒丼肉好淋份量好大份撈飯有肉汁 溫泉蛋 豉油 超好食Service都好好。呢個價錢有呢個質素好抵食~
地點近APM 幾方便
環境 幾好坐 唔逼 好坐過舊店

一個人食晚飯,叫咗個牛腹扒丼

肉好淋份量好大份
撈飯有肉汁 溫泉蛋 豉油 超好食

Service都好好。

呢個價錢有呢個質素好抵食~

2021-04-13
2021-04-10 311 瀏覽
放假去觀塘工廈搵食☺️呢間黃店book mark左好耐,佢係觀塘已經有2間分店,証明佢真係好有人氣我地揀左黎成業街呢間分店,因為坐得舒服啲,留意返呢間分店係貴過舊嗰間少少嘅,但環境好過舊嗰間🤔自己衡量啦1:30pm上到去只係有2枱客,入面空間感十足,3個人可以坐卡位,完全唔會有種食完就要走嘅感覺😌🥢 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵($92)牛腹扒本身已經係優質,所以只係略略煎下個表面再加少少汁已經好正,唔會遮蓋左原本既牛味👍🏻牛腹食落爽口,唔會韌蕎麥冷麵個冷麵汁有附姜蓉同埋Wasabi俾你加落去,之後再點個蛋汁食😍蛋汁係加左d豉油色既汁,入面有少少炸蒜❤️冇得彈🥢 熟成天婦羅蕎麥冷麵($108)天婦羅堆到成座山咁高 勁豐富😍有牛油果(加左蛋黃醬超正)/蕃茄(用2片菜夾住 蕃茄有啲煙韌嘅感覺 似係少少風乾 酸酸甜甜 塊葉有啲香料味 個感覺好特別)/鱈魚(幾大舊 好滑 甜甜地/三文魚(同樣大舊)/帆立貝(好大粒🤣)/2隻蝦(似係虎蝦❤️鮮甜)/2個魷魚圈成個set感覺好抵,因為用料完全係值回票價,唯一要彈既係個炸皮唔係完全脆身,而係帶有少少煙韌*上網睇過,呢個set係駱駝漆既分店係冇咖!🥢 黃金銀鱈魚蕎麥麵

慢煮牛腹扒蕎麥冷麵

🥢 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵($92)

熟成天婦羅蕎麥冷麵

🥢 熟成天婦羅蕎麥冷麵($108)
*上網睇過,呢個set係駱駝漆既分店係冇咖!

黃金銀鱈魚蕎麥麵

🥢 黃金銀鱈魚蕎麥麵($92)
黃金即係面頭既蛋黃,銀鱈魚肉好滑,亦係甜甜地既調味👍🏻又係推🤣唔知點解會配一粒西瓜

⚡️ 餐牌寫住要加一,但到尾張單係冇加一,可能dinner先有加一掛🤔
⚡️ 店員話遲下可能會有流水麵機🤣大家期待下

2021-04-10
熟成天婦羅蕎麥冷麵
黃金銀鱈魚蕎麥麵
2021-04-06 266 瀏覽
上次去駱駝漆間慢煮屋坐得好逼, 呢間新開在成運, 沿用上手靚裝, 12點幾好冷清, 坐得好舒服.三文魚牛油果丼加咗紫蘇葉,感覺清新🤩燒豚肉喬麥麵, 湯底濃, 肉也燒得靚😋天婦羅丼超大份, 不過真係煮得好慢😅, 炸漿可以脆些.
三文魚牛油果丼加咗紫蘇葉,感覺清新🤩
燒豚肉喬麥麵, 湯底濃, 肉也燒得靚😋
天婦羅丼超大份, 不過真係煮得好慢😅, 炸漿可以脆些.
2021-04-06
2021-04-02 227 瀏覽
一個人係觀塘工廈覓食真係唔容易,尤其係平日既午飯時間🥲淨係排隊搭𨋢都要10分鐘,都唔知上到去有冇位食😖好好彩俾我搵到尼間慢煮屋有空位😌午市時間有特價套餐可以選擇,但我想試慢煮既食物,所以揀咗價錢比較貴既慢煮牛😊慢煮牛腹扒丼飯 配 餐湯。 7.5/10慢煮牛肉既味道同肉汁都好豐富,中間既半熟蛋超多蛋汁俾你撈飯食🤩但如果啲燒肉汁可以多啲就好啦😅因為食到一半發現碗飯冇咩味,可能有大量蛋汁溝淡左餐湯係昆布味噌湯,唔似係普通用粉沖既味噌湯凍檸水。 7/10有檸檬片同青檸片👍🏻令普通既檸水層次提升左!

慢煮牛腹扒丼飯 配 餐湯。 7.5/10
餐湯係昆布味噌湯,唔似係普通用粉沖既味噌湯

凍檸水。 7/10
有檸檬片同青檸片👍🏻令普通既檸水層次提升左!
凍檸水
慢煮牛腹扒丼飯配餐湯