2023-10-24 50 瀏覽
慈素小聚座於尖沙咀,地方容易找,尖沙咀/尖東地鐵站N 1出口,過一條馬路上8樓就是。地方雖小但有特別氣質,感覺良好。首先嚟個素食三文魚拼盤,擺設一流,有幾夥花伴著,砵下放咗乾冰,加些少水就冒煙,仙氣份外美觀。三文魚外觀十分似,加上日本芥辣,鮮口好食。跟著嚟個印度風味masala咖哩配手抓餅,咖哩香口好味,手抓餅皮薄新鮮好食。香芒天婦羅炸豆腐,豆腐有豆香,香軟夾滑,外皮香脆夾熱,點香芒汁特別好吃。京都片皮鴨賣相不錯,片皮鴨香脆唔油膩,用薄餅包上加青瓜、黃及紅甜辣椒、甜醬份外好食。四川擔擔麵大碗,麵質新鮮有咬口,湯汁香味濃郁。最後嚟個紅豆椰汁糕,香滑好食令人回味。
聽聞開左新嘅素食餐廳🤩梗係要同媽媽一齊去支持下💪🏻,位於尖沙咀地帶,非常方便,地鐵站行幾分鐘就到,一入到去係我好鍾意嘅Tiffany Blue,大玻璃透光窗,環境舒適🥰!🍣 素食三文魚拼盤 $68一個星球形狀嘅碗放着三文魚,然後再自己加水冒出煙霞,呢道菜真係好打卡able🤩拼盤有三文魚片同埋鮑魚片, 其實佢哋都係用蒟蒻造成,質感爽口味道鮮甜!🥢 魚肉燒賣ꫛꫀꪝ $48 廚師推介,我覺得呢個一定要試,因為係我食過咁多隻素燒賣之中覺得最好味嘅😋!佢哋話係新出嘅燒賣,素燒賣我都食過好多唔同牌子,呢隻係廚師獨有炮製出來,有咬口,燒賣質感唔會太鬆散,又唔會太實淨,剛剛好,而且味道一流,推介‼️🥗 羅馬紫菜沙律卷 $128唔好以為佢係一個平平無奇嘅沙律卷,原來佢係用生菜包住紫菜、蟹柳同埋炸咗嘅金菇,咬口香脆,有豐富嘅層次感,好味吖!🍜 四川擔擔麵 $68花生加麻醬,少許微辣感好惹味,麵質爽口彈牙,唔會好林,滿意👍🏻🥣 椰汁雪耳無花果燉湯 $48呢個湯不得了,椰子味濃郁,雪耳潤肺,無花果潤喉,成個湯好濃郁,好足料,飲完都覺得充滿滋潤感!🫖 桂圓南棗茶 $48我想講呢個茶又係非常推介,非常足料,好抵飲,
聽聞開左新嘅素食餐廳🤩

🍣 素食三文魚拼盤 $68

🥢 魚肉燒賣ꫛꫀꪝ $48

🥗 羅馬紫菜沙律卷 $128

🍜 四川擔擔麵 $68

🥣 椰汁雪耳無花果燉湯 $48

🫖 桂圓南棗茶 $48
我想講呢個茶又係非常推介,非常足料,好抵飲,好香濃,桂圓南棗加杞子無限加熱水都仲超級夠味,我同媽咪直頭食埋佢啲桂圓同南棗🤣

呢餐午餐好豐富,無論嘢食、價錢、環境,都性價比高,我同媽咪都非常滿意,下次要帶埋朋友或者一家人嚟再試其他款式先得🥰 Happy Day💕
  • 鮮竹蒸牛肉球
  • 燒賣
2023-10-22 49 瀏覽
小店家庭式營運。一入去畀啲柔和燈光同燈飾佈置warm到, 好cozy, 超有私房菜feel。平日晚上 八點半先到都仲有八成滿座,而且全部都係朋友聚餐,可見有質素保證。 《粟米濃湯佐翡翠苗$98》好特別,係好creamy嘅粟米湯,落咗額外粟米同奶油,連埋翡翠苗一齊食,係一種新口感。 《椒鹽白靈芝菇$88》送酒一流🤣可惜冇酒。非常惹味,食完正餐追加同朋友一路食一路傾計冇得頂。 《椰汁雪耳無花果燉湯$48》超足料,淡淡椰香好滋潤,秋冬必叫! 《桂圓南棗茶$48》全晚MVP! 桂圓同南棗用料上乘,仲有唔少杞子 。飲完壺茶,我清曬所有材料,浸完都仲keep到原味! 《Masala 咖哩配手抓餅$78》味道同印度咖哩相似,唔太辣,有素肉粒。 《綠豆椰汁糕$22》見冇乜地方有綠豆糕就試下。綠豆打成沙,造成 panna cotta口感,如果有減糖配方就更好~

《粟米濃湯佐翡翠苗$98》

《椒鹽白靈芝菇$88》

《椰汁雪耳無花果燉湯$48》
超足料,淡淡椰香好滋潤,秋冬必叫!

《桂圓南棗茶$48》

《Masala 咖哩配手抓餅$78》
味道同印度咖哩相似,唔太辣,有素肉粒。

《綠豆椰汁糕$22》
2023-10-19 36 瀏覽
我一直都喜歡素食品,自己又食得健康,又充滿益養。真係根本不用喺動物身上攝取的。今天我要介紹的是一家素食餐廳,他們有些特別的菜色,讓我們來看看吧。✏️首先,他們的招牌素片皮鴨這道菜使用了素食肉的替代品加上配料和醬料,讓這道菜充滿了層次感。✏️接下來是珍貴苜蓿芽手卷,這是一道非常清新的菜色。苜蓿芽的香氣和口感非常特別,搭配著新鮮蔬菜和醬料,整個手卷帶來了一種爽脆的口感,絕對是素食者的最愛。💯‼️💯‼️💯‼️重點係有三文魚🍣!素嘅三文魚真係好好好好食!淨係食呢個卷都夠😍💕❤️🧡🍣✏️如果你喜歡酸辣口味,呢道湯可能唔太適合你口味這道湯又酸又辣,裡面有豆腐、蔬菜和香料,一口下去,辣味和酸味交織在嘴裡,不過老實說個湯底醞會有一種甜味?我個人就不太明白。不過可以介紹你其他湯品🤩✏️他翡翠生菜包,係一道綠色健康的菜色。生菜包裹著各種新鮮蔬菜和醬料,咬下去,脆生菜的口感和其他材料的味道完美融合,給你一種清爽的感覺。✏️如果你喜歡湯品,他們的香菇竹笙菜胆翅湯會係不錯的選擇。這道湯用了香菇、竹笙和菜胆,熬煮出濃郁的湯底,讓你享受到素食湯品的美味。💯‼️💯‼️✏️一道特別的菜色,叫做惹味冬陰公金邊粉。這道菜唔用濃郁的香料和唔用獨特的
我一直都喜歡素食品,自己又食得健康,又充滿益養。
真係根本不用喺動物身上攝取的。
今天我要介紹的是一家素食餐廳,
他們有些特別的菜色,讓我們來看看吧。

✏️首先,他們的招牌素片皮鴨
這道菜使用了素食肉的替代品
加上配料和醬料,讓這道菜充滿了層次感。

✏️接下來是珍貴苜蓿芽手卷,這是一道非常清新的菜色。
苜蓿芽的香氣和口感非常特別,搭配著新鮮蔬菜和醬料,
整個手卷帶來了一種爽脆的口感,絕對是素食者的最愛。
淨係食呢個卷都夠😍💕❤️🧡🍣

✏️如果你喜歡酸辣口味,呢道湯可能唔太適合你口味
不過可以介紹你其他湯品🤩

✏️他翡翠生菜包,係一道綠色健康的菜色。

✏️如果你喜歡湯品,他們的香菇竹笙菜胆翅湯會係不錯的選擇。
這道湯用了香菇、竹笙和菜胆,熬煮出濃郁的湯底,
讓你享受到素食湯品的美味。💯‼️💯‼️

✏️一道特別的菜色,叫做惹味冬陰公金邊粉。
這道菜唔用濃郁的香料和唔用獨特的風味,反而似屋企煮嘅麵。

✏️最後,仲有一道椒鹽白靈芝菇,係一道簡單卻美味的小菜。
白靈芝菇炸得外脆內嫩,搭配上椒鹽的香氣,俾你一種獨特的口感體驗。

總的來說,這家素食餐廳的菜色都多樣,係溫馨小店。
如果你想嚐一嚐創意的素食料理,想係九龍鬧市尖沙咀坐得舒服
咁都算係一個選擇💡

舔舔脷指數:🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#💚 #綠色食品
#支持素食餐廳
#尖沙咀
#支持小店
#必吃 #foodguide
2023-10-17
我對素食的印象都是佛堂的極簡料理,令人深深感受到大自然的純僕味道,令我敬遠之。這裡的素食無論是視覺還是味道,都癲覆我tiny mind中的印象!店員細心地教我跳出井底,為我介紹每款菜式的烹調方法及原材料,讓我品味每款素食帶來的驚喜🤍【素食的好處】1️⃣含豐富膳食纖維, 進食後容易產生飽足感, 繼而可以控制食量, 幫助保持適中體重。2️⃣可減低患上腸癌、 痔瘡、 便秘、 心臟病、 高血壓、 中風、 癌症、 膽石的風險。【素人餐單】1️⃣烏結糖拿鐵 38HKD2️⃣素食三文魚拼盤 68HKD3️⃣日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)78HKD4️⃣桂圓南棗茶 48HKD5️⃣鮮竹蒸牛肉球 48HKD6️⃣琵琶豆腐88HKD7️⃣珍貴苜蓿芽手卷38HKD

【素食的好處】

7️⃣珍貴苜蓿芽手卷38HKD
  • 珍貴苜蓿芽手卷
  • 鳥結糖拿鐵
2023-10-17 37 瀏覽
慈素小聚 @kindnessgather 📍:尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓🚗:尖沙咀地鐵N1出口 步行3分鐘📞:+852 5122-0223💲:~HKD250/head for dinnerFood quality✔️:香芒天婦羅炸豆腐、素食三文魚拼盤、印度風味Masala咖哩配手抓餅👌🏼:鮮竹蒸牛肉球、京都片皮鴨、蜂蜜薑茶、香芋鮮奶總結:😋大家係咪覺得好神奇呢 呢間係間多國菜嘅素菜館 款式選擇由中菜 日本菜 泰國菜 印度菜 意大利菜 台式飲料應有盡有 完全滿足素食者🙆🏼‍♀️😋作為一個肉食者 餐廳嘅食物同肉類係有明顯嘅差別 但餐廳有努力以素嘅方式呈現原本嘅食物texture even以我作為肉食者嚟講 呢間都係間頗為出色嘅素菜餐廳😆😋價錢以尖沙咀地段嚟講好合理 非常推薦香芒天婦羅炸豆腐 出面淋嘅芒果🥭醬超濃 一上枱已經有陣陣香味 因為以天婦羅方式去炸所以炸漿好薄同埋唔係炸咗好耐 仲係金黃色狀態視人 一食入口係外脆內軟 豆腐嫩滑 好食👍🏼😋第二推薦係Masala咖哩配手抓餅 $78有8塊 手抓餅都煎得幾脆不過有點略薄 但咖哩先係重點 好濃加上入面有幾塊「假牛肉」勁以假亂真😜
慈素小聚 @kindnessgather
📍:尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
🚗:尖沙咀地鐵N1出口 步行3分鐘
📞:+852 5122-0223
💲:~HKD250/head for dinner

Food quality
👌🏼:鮮竹蒸牛肉球、京都片皮鴨、蜂蜜薑茶、香芋鮮奶

總結:

😋小弟孤陋寡聞 未食過素食嘅三文魚🍣 必須讚一讚佢真係盡量貼近真嘅三文魚 不過好明顯係韌好多 所以要多啲牙力去咬 但wasabi好高質 蘸完再沾醬油真係好有feel🤣

🤔牛肉球有一舊好濕潤 食落好似山竹牛肉球 唔錯 難怪係招牌 但另外兩舊都太乾 反而失色不少

😨建議各位預約定先 因為都幾爆場下 閑日夜晚都full哂😎
  • 香芒天婦羅炸豆腐
  • 印度風味Masala咖哩配手抓餅
餐廳:慈素小聚地點:尖沙咀麼地道菜式:素食餐牌:點心,小食,主食,湯,沙律,意粉,麵飯,麵包,限時優惠套餐,飲品,甜品。選擇多元化,寫明有蛋奶等,方便敏感素食人仕。北京片皮鴨 $128估唔到素食都食到北京片皮鴨。片皮鴨一客五片,賣相絕對似片皮鴨。食落似健康素食卷,唔係脆皮油膩鴨皮口感。伴有紅黃燈籠椒絲同青瓜絲,顏色奪目,可以沾另上甜醬食用。當然有薄薄蒸包皮包住食,一共五塊。食落爽脆唔油膩。牛油果雜菜沙律 $98牛油果雜菜沙律超大兜,係雜菜沙律底加上新鮮牛油果同車厘茄,用黑醋同油調味。味道調得好啱,甜甜哋好開胃。香菇竹笙菜胆翅湯 $68香菇竹笙菜胆翅湯用燉盅上枱,湯入面有一條菜胆,一隻香菇,一件竹笙,素翅同龍眼肉,足料又健康。個湯又清又夠味,飲到淡淡胡椒味,養生之選。忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 $98嫩滑菠菜苗加喺忌廉蘑菇濃湯度原來係咁正,滑上加滑。個忌廉蘑菇湯份量唔少,好暖胃,伴有燈籠椒,添少少新鮮感。香芋鮮奶 $38香芋鮮奶用玻璃杯上,大大杯,色水呈淺紫色帶白。飲落係香滑鮮奶中帶少少芋泥,香甜滑溜,飲完好似食咗甜品。花生鹹蛋湯丸 $28花生鹹蛋湯丸一客5粒,滑溜湯丸外皮入面花生鹹蛋餡少鹹有
餐廳:慈素小聚
地點:尖沙咀麼地道
菜式:素食
北京片皮鴨 $128
北京片皮鴨
估唔到素食都食到北京片皮鴨。

牛油果雜菜沙律 $98
牛油果雜菜沙律
香菇竹笙菜胆翅湯 $68
忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 $98

香芋鮮奶 $38

花生鹹蛋湯丸 $28
花生鹹蛋湯丸
花生鹹蛋湯丸一客5粒,滑溜湯丸外皮入面花生鹹蛋餡少鹹有少少咬口,都唔錯。糖水底係薑汁,配湯丸好夾。

餐廳用綠色配白色裝修,感覺好green。入面大概有七八張枱左右。服務員態度友善。估唔到素食都做到咁好味,特別鍾意忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗同牛油果雜菜沙律,價錢唔貴,今餐食得開心。
2023-10-12
牛油果雜菜沙律
2023-10-11 77 瀏覽
適逢八月十五,同朋友去咗食齋‼️做咗咁多年人第一次幫襯素食餐廳便愛上咗😍 🥢 京都片皮鴨 🦆 $128 呢個係餐廳推介😍 做得好精緻,大大塊,食落口感同肉有得比😋 餅皮夠煙韌,跟埋配菜紅黃椒、青瓜,爽脆得黎增加口感層次!🥢 日式芥辣蝴蝶蝦 (蜂蜜)$78有6塊咁多,外型超似蟹鉗,岀面一層好薄嘅炸粉,入面係蒟蒻做嘅蝴蝶蝦🍤,但有蟹柳嘅味道!口感爽脆!加埋Honey Mustard,酸酸甜甜的,一啲都唔辣!🥢 香煎腐皮卷 $58個人覺得呢個最好味🤤 食齋必食!入面有菇同粉絲,表層腐皮好軟,好簿!加上秘製醬汁,好好味🉐🥢 素食串燒拼盤配秘製沙嗲醬 (肉串) $78賣相好吸引🤩 有羊肉、牛肉、魚蛋 🍢 店員話用咗黃豆呢豆粕加菇,食落口感層次更豐富!沙嗲醬都係全素,特別從由新加坡取貨!好用心。🥢 意大利香草忌廉天使麵 (奶) 🍝 $118香草味唔會濃,啖啖都係滿滿嘅忌廉蘑菇汁😋 好神奇,食完一啲都唔覺得膩。呢個價錢仲有塊大大塊肉扒,仲好貼心,切埋。🥢 椰汁雪耳無花果燉湯 🥣 $48好足料,椰子🥥加無花果超清甜!滋陰潤肺!🥢 青梅子氣泡特飲 🍹 $38好好飲,唔太甜!超解渴!總括來說,餐廳me
京都片皮鴨
🥢 京都片皮鴨 🦆 $128

日式芥辣蝴蝶蝦  (蜂蜜)

🥢 日式芥辣蝴蝶蝦 (蜂蜜)$78

香煎腐皮卷

🥢 香煎腐皮卷 $58

素食串燒拼盤配秘製沙嗲醬 (肉串)

🥢 素食串燒拼盤配秘製沙嗲醬 (肉串) $78

意大利香草忌廉天使麵 (奶)

🥢 意大利香草忌廉天使麵 (奶) 🍝 $118

椰汁雪耳無花果燉湯

🥢 椰汁雪耳無花果燉湯 🥣 $48
好足料,椰子🥥加無花果超清甜!滋陰潤肺!

青梅子氣泡特飲

🥢 青梅子氣泡特飲 🍹 $38
好好飲,唔太甜!超解渴!

總括來說,餐廳menu好多元化,十分適合唔食素嘅朋友陪食素嘅朋友去食。啲野食擺盤靚📸,野食好味🤤

2023-09-30
京都片皮鴨
日式芥辣蝴蝶蝦  (蜂蜜)
香煎腐皮卷
素食串燒拼盤配秘製沙嗲醬 (肉串)
意大利香草忌廉天使麵 (奶)
椰汁雪耳無花果燉湯
青梅子氣泡特飲
  • 意大利香草忌廉天使麵
2023-10-10 26 瀏覽
餐廳環境幽美,和諧感十足,以湖水綠及白色的主調,帶給人一種舒服和睦既感覺香芒天婦羅炸豆腐給人留下了深刻的印象。首先,炸豆腐的外層酥脆,炸至金黃色,吃起來非常脆口。豆腐柔軟的質地,卻不會因為炸製而變得過於油膩。香芒的甜味與豆腐的鮮味相互融合,形成了絕妙的味道組合。清新的果香使整道菜更加開胃,增添食欲。素食三文魚拼盤初嚐素三文魚,口感鮮嫩,像真度超高,味道豐富而不膩,味道與真的三文魚相近,令人喜出望外黑松露蘿蔔糕黑松露蘿蔔糕在口感上非常出色。外層煎至金黃酥脆,內部蘿蔔糕軟嫩多汁。蘿蔔的細膩質地和黑松露的香氣相互輝映,味道獨特,讓人愛不釋手。黑松露的香氣非常濃郁,令整個菜餚更加奢華。花生鹹蛋湯丸自家製花生鹹蛋饀料之湯丸,有別於比一般花生湯丸,口感豐富香脆,並帶岀鹹蛋嘅鹹香,非常滋味慈素小聚📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓

香芒天婦羅炸豆腐

素食三文魚拼盤
初嚐素三文魚,口感鮮嫩,像真度超高,
味道豐富而不膩,味道與真的三文魚相近,令人喜出望外

黑松露蘿蔔糕

慈素小聚
📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2023-09-12
食盡 尖沙咀之素食 — 慈素小聚———————————————今日難得放假同媽咪出街食lunch, 佢話過完個中秋想食小d肉減下肥,於是我就帶佢黎左呢間素食餐廳食下啦🤣👍🔸 杏仁奶茶(熱) $38杏仁奶茶味道非常順滑帶有杏仁香, 杏仁同奶嘅比例相當適合,唔會話係杏仁味極重, 個人認為平時唔鍾意食杏仁粒嘅朋友都會鍾意☺️ 而且佢嘅外形都好適合打卡🔸 牛油果雜菜沙律 $98呢個價錢可能一開始會覺得有啲貴,但係當佢成大個煲上到枱嘅時候你就會明白,真係多到食唔曬🤣同埋佢牛油果嘅份量畀得一啲都唔孤寒,亦都好新鮮👍🔸 椰汁雪耳無花果燉湯 $48呢個燉湯💯,極之推薦!係咁多樣野食我最鐘意既,因為佢真係燉得好好, 每飲一啖嗰種滋潤同清甜嘅感覺都令到個人好舒服☺️🔸 香港天婦羅炸豆腐 $88呢個炸豆腐佢嘅芒果醬係用新鮮芒果製成㗎, 芒果汁加炸豆腐呢個組合都係第一次試,感覺都特別🤔Overall comment: 舖頭環境唔算好大,屬於小店經營,但係睇得出客人同老闆娘嘅關係都幾唔錯,應該做到有一定嘅熟客仔幫襯🤔, 如果對素食有興趣嘅話不妨一試!
食盡 尖沙咀之素食 — 慈素小聚
———————————————

🔸 杏仁奶茶(熱) $38

🔸 牛油果雜菜沙律 $98

🔸 椰汁雪耳無花果燉湯 $48

🔸 香港天婦羅炸豆腐 $88

Overall comment:

近年香港呢都有唔少新派素食嘅餐廳😋😋今日我就嚟到呢間尖沙咀嘅慈素小聚 😍😍呢度嘅新派素食都非常之精緻,成餐飯都食得好enjoy👍🏻今次就食咗:🐥北京片皮鴨 $128🦆🦆呢個片皮鴨做得相當細緻配合左紅椒🌶️黃椒🥒🥒青瓜同埋特配嘅甜醬🥰再加上大豆製成嘅素片皮鴨,像真度極高😆😆而且口感真係好似食緊片皮鴨!超級推薦😋素食三文魚拼盤 $68🍣🍣呢個拼盤亦都相當打卡able😋😋三文魚刺身仲有仿鮑魚片📸📸食落似係用蒟蒻製成,底部有乾冰,淋上水之後仙氣十足🧚🏻‍♀️🧚🏼‍♂️♥️印度風味Masala咖喱配手抓餅(蜂蜜) $78呢度菜分量十足,淨係手抓餅都有8塊🍯🍯配埋印度Masala咖喱,同埋素肉🥘🥘咖喱味相當之香,配埋手抓餅口感超正🤤🥟🥟日式半煎炸餃子 $48半煎炸餃子非常香脆😳餡料豐富,隻隻都超飽滿!配埋個醬汁食😍超有風味香芋鮮奶$38 & 栗子烤奶$38香芋鮮奶🥛🥛香芋味濃郁,加埋淡淡的鮮奶,勁啱我口味!栗子烤奶就有啲粒粒喺烤奶入邊😆😆超香😋😋椰汁芒果布甸 $22椰汁芒果布甸呢個配搭真係冇得輸😍😍口感一流🥭🥭
呢度嘅新派素食都非常之精緻,成餐飯都食得好enjoy👍🏻

今次就食咗:
🐥北京片皮鴨 $128🦆🦆

而且口感真係好似食緊片皮鴨!超級推薦😋

素食三文魚拼盤 $68🍣🍣

呢個拼盤亦都相當打卡able😋😋三文魚刺身仲有仿鮑魚片📸📸

♥️印度風味Masala咖喱配手抓餅(蜂蜜) $78

同埋素肉🥘🥘咖喱味相當之香,配埋手抓餅口感超正🤤

🥟🥟日式半煎炸餃子 $48

香芋鮮奶$38 & 栗子烤奶$38
香芋鮮奶🥛🥛香芋味濃郁,加埋淡淡的鮮奶,勁啱我口味!
栗子烤奶就有啲粒粒喺烤奶入邊😆😆超香😋😋

椰汁芒果布甸 $22

椰汁芒果布甸呢個配搭真係冇得輸😍😍口感一流🥭🥭

• 北京片皮鴨
2023-10-07 41 瀏覽
位於尖沙咀既素食餐廳,以新派烹煮方法,揉合中、西、日、泰菜之精萃,將多國菜的風格,打破傳統守舊既素食菜式,帶給食客耳目一新既素食體驗。香芒天婦羅炸豆腐豆腐炸至外層香脆,內裡嫩滑,豆味香濃,配上清新芒果醬汁,酸甜開胃,整體口感豐富美味素食三文魚拼盤必食!非常igable,拼盤飄浮岀仙氣,感覺優雅,素食三文魚色澤鮮艷,外觀和味道之相似度直逼真既三文魚!口感鮮嫩帶點彈牙,再沾上豉油,芥末點綴,真的假不不了,十分驚喜!黑松露蘿蔔糕從來沒想過原來黑松露與蘿蔔糕是這樣匹配!清甜蘿蔔糕與清香黑松露味道交錯,味道令人一試難忘香菇竹笙菜胆翅湯燉湯清甜伴隨著胡椒和香菇味 ,配料絕不吝嗇,配上爽口竹笙,清甜白菜,桂圓及素翅,十分足料,入秋滋補必點!椰汁芒果布丁推介!香濃椰汁配上新鮮香甜芒果肉和芒果醬汁,入口順滑清新,消取飽膩感慈素小聚230940📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓

香芒天婦羅炸豆腐

• 香菇竹笙菜胆翅湯
  • 黑松露蘿蔔糕
3K
2023-10-06 36 瀏覽
家中老人家臨近中秋想食下素,上綱搵到慈素小聚,睇相幾吸引喎,便同家人去試試。小店在K11對面的大廈中,地面無招牌亦無易拉架,要不預先搵過地址都真係有啲難見到嘅。店內簡約裝修,店員很快便送上水,及簡單介紹一下餐牌。此餐就由家人拍板點單吧,都幾多野想試下㗎😋🥢珍貴苜蓿芽手卷先來份手卷,包著有苜蓿芽、牛油果同素三文魚,口感不錯,本身加了沙律醬,再配點芥茉豉油,簡單又好味🤤🥢素食三文魚拼盤上枱時已覺得個器皿好靚,店員示意可以加水入內,乾冰便會出煙,嘩嘩,好有詩意呀😍勁靚,真係忍唔住拍左片。入面係素三文魚同素象拔蚌,外觀同口感都好似呢。🥢京都片皮鴨呢款雖然食落唔似片皮鴨,但都好好味,素鴨加上蔬菜條,再加海鮮醬,清爽又甜美,個皮煙韌有嚼勁,正👍🥢琵琶豆腐賣相一盤但味道有驚喜,實在太似琵琶豆腐了,點做出黎㗎😆外脆內軟,家人大讚呢樣。🥢黑松露蘿蔔糕呢樣又係意料之外,係炸蘿蔔糕配上三種醬料,黑松露香口,另外兩樣係甜醬同辣醬。🥢鮮竹蒸牛肉球驚喜!外觀同香味有九成似真牛肉球,味道其實都似,但口感就較黏口,好味又得意🤪太飽了,本想點埋個糖水,但真係食唔落了,留下次吧。
🥢珍貴苜蓿芽手卷
🥢素食三文魚拼盤
🥢京都片皮鴨
🥢琵琶豆腐
🥢黑松露蘿蔔糕
🥢鮮竹蒸牛肉球
太飽了,本想點埋個糖水,但真係食唔落了,留下次吧。
2023-09-27
2023-10-05 30 瀏覽
前排食肉多了肥胖了好多, 朋友介紹素食一下, 有間高質素食餐廳十分吸引,叫「慈素小聚 Kindness Gather 」,聽說剛開業,裝潢簡約舒適,綠💚🤍白色系配大窗戶🪟可看看街外景色!素食一點都不會單調,菜式多元化,中式點心🥧、西式素菜及傳統的甜點都有,平日更有午市套餐好優惠北京片皮鴨 片皮鴨由大豆肉片製成,廚師烤得香脆又有咬口,用烤皮包著青瓜、紅黃椒和甜麵配料好惹味!台式叉燒刨包 刈包軟綿綿再包著蜜汁素叉燒及素炸魚柳,以素代替平時五花腩,感覺健康!杏仁奶茶超香濃的杏仁味道實在難以抗拒,慢慢品嚐好滋味!鳥結糖拿鐵獨特口味的鳥結糖口味第一次品嚐,女生大愛,一種甜蜜幸福感!慈素小聚 尖沙咀麼地道30號Mody H

台式叉燒刨包

杏仁奶茶
超香濃的杏仁味道實在難以抗拒,慢慢品嚐好滋味!

鳥結糖拿鐵
獨特口味的鳥結糖口味第一次品嚐,女生大愛,一種甜蜜幸福感!

慈素小聚
尖沙咀麼地道30號Mody H
2023-10-05 28 瀏覽
最近食得太多肉,想食返啲素菜平衡一下😌搵到呢間係尖沙咀嘅樓上素食菜館,聽店名以為係啲有佛教背景嘅傳統素食店🤣🤣入到餐廳先發現係一間新派cozy cafe風格嘅餐廳。舖頭細細比較熱鬧,但卡位都坐得幾舒服,家庭式經營好溫馨。餐牌有不同地方特色菜變化而成嘅素菜,中式、西式、日式、印式、港式都有,選擇超豐富🤩🤩如果有奶成份都會寫明,而且好多菜式都係不含五辛,可以照顧唔同素食人士需要🫶🏼香菇竹笙膽翅湯好足料,有唔少香菇,仲有素翅、菜膽、竹笙、龍眼。湯頭非常清甜😗😗菇味好香,仲有龍眼嘅甜味,飲罷好舒服🥰北京片皮鴨餐廳招牌之一,睇外層顏色真係幾似片皮鴨😆底下就係大豆做成嘅肉,就咁食都有少少豆嘅感覺,但加上甜麵醬、餅皮、青瓜,醬汁香甜嘅味道真係還原到片皮鴨感覺🤪配料會用甜椒取代蔥,感覺清新爽口啲。台式叉燒割包素叉燒加上香甜嘅醬汁真係好似食緊肉,底下仲有炸大豆餅增添香口感覺。割包夠鬆軟唔會黐牙都唔錯👍🏻素食串燒配秘製沙嗲醬呢個最好食,推薦😋😋素肉真係好有牛肉/豬肉串燒個種肉感,放入口都幾可亂真,加上帶有花生香🥜又濃郁嘅沙爹醬,幾好食。肉丸同樣好似真嘅一樣🍢而且好彈牙。沙嗲醬混入咗甜椒,會多咗種酸甜感覺,

香菇竹笙膽翅湯

台式叉燒割包

素食串燒配秘製沙嗲醬
呢個最好食,推薦😋😋素肉真係好有牛肉/豬肉串燒個種肉感,放入口都幾可亂真,加上帶有花生香🥜又濃郁嘅沙爹醬,幾好食。肉丸同樣好似真嘅一樣🍢而且好彈牙。沙嗲醬混入咗甜椒,會多咗種酸甜感覺,令串燒無咁膩滯。

雙色厚多士(椰芒/香芋)
顏色幾繽紛幾靚😍一碟有齊兩款口味,椰芒灑上大量椰絲,🥭芒果醬酸爽開胃;香芋味就食到香甜嘅芋頭香。多士好厚,烘至微微香脆,口感都唔錯😛

椰汁芒果布甸
食到大菜糕嘅口感,味道比較清淡同天然,無平時食個啲咁滑。

栗子烤奶
好多人推薦嘅飲品,混入滿滿嘅栗子碎,栗子味香濃天然,飲落無負擔👍🏻

人均消費:$250
推介指數(10分為滿分):7.5分