2023-10-05 31 瀏覽
現在香港有不少風格創新,而且味道不錯新派素食店,朋友帶我去咗慈素小聚,店舖地方比較細,像家庭式經營。忌廉蘑菇湯佐菠菜苗蘑菇湯味道濃郁,加上鮮嫩菠菜苗,味道恰到好處。北京片皮鴨素片皮鴨一上枱有驚喜,模仿都十足,用餅皮包上片皮鴨、青椒、紅椒同青瓜,加上甜麵醬,包起來吃幾可亂真。日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)蝴蝶蝦外皮炸得香脆,口感像蝦肉一樣,爽口彈牙,沾上蜜糖芥末醬,清新開胃。香芒天婦羅炸豆腐炸粉比較厚,豆腐嫰滑,淋上芒果汁味道上可。

忌廉蘑菇湯佐菠菜苗
蘑菇湯味道濃郁,加上鮮嫩菠菜苗,味道恰到好處。

北京片皮鴨

日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)

香芒天婦羅炸豆腐
炸粉比較厚,豆腐嫰滑,淋上芒果汁味道上可。

• 日式芥辣蝴蝶蝦
  • 北京片皮鴨
我最近去了一家尖沙咀的素食Fusion菜餐廳,第一次全素好驚喜🤭店舖係樓上店,環境裝修感覺家庭式風格,帶菜式類同酒店出品👍🏻素片皮鴨:應該係招牌菜片皮鴨。它用其他素食替代品,保持了片皮鴨的外觀和口感。連海鮮醬同配菜,好似食緊真嘅片皮鴨😳素台灣的刈包: 刈包是台灣非常受歡迎的小吃,通常以烤肉作為主要餡料。傳統的烤肉替換為素食配料🫣完全食唔出係素😂素豬扒忌廉磨菇意粉: 這道菜以素豬扒為主要成分,配以奶油磨菇意粉。有類似於真炸豬排口感,搭配奶油磨菇意粉。超飽🫣刺身拼盤 素食版本的三文魚和鮑魚。素三文魚有類似於真正三文魚的外觀和口感,重點係點上醬油有真三文魚味👍🏻👍🏻😳不論是素食者還是非素食者,都可以在這裡試下素食佳餚👍🏻👍🏻小編食完覺得自己非常健康😆

連海鮮醬同配菜,好似食緊真嘅片皮鴨😳

素台灣的刈包:

素豬扒忌廉磨菇意粉:

刺身拼盤

-🦄 慈素小聚 ・🕊️ 我心素已閒 清川澹如此 淡泊・🪽 選擇 態度 靈魂 遵從心中信念〰️ 原則 思緒 良知 一切純粹自由・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🌳 【 𝓥𝓮𝓰𝓰𝓲𝓮𝓼, 𝓫𝓾𝓽 𝓷𝓸𝓽 𝓫𝓸𝓻𝓲𝓷𝓰… 】・慈素小聚為新派素食館 打破傳統素食の乏悶本來我還有點先入為主 以為是間普通素食店及後才發現其創新思想 真是別樹一幟且破格我再一次深深地感受到 素食絕不是食之無味・🐟 素食三文魚拼盤 ʜᴋᴅ68🍂 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・古語云驪宮高處入青雲 長恨仙氣飄飄處處聞現今仙氣卻傳入寶盤中 內裡有著鮭魚腩坐鎮我不得不承認這鮭魚腩 其實真是逼真且傳神鮭魚跟鮑片以蒟蒻製成 口感微彈嫩富咀嚼感就跟真正的魚肉相類似 反而增添了輕盈感覺沒有魚腩般的油脂肥美 卻有著蒟蒻的果凍感配上豉油跟芥末同享用 就真的像在吃刺身般店員說醬汁是靈魂伴侶 兩者不能獨自地享用以假亂真卻比真的更佳 這就是素食刺身之美・🍢 素食串燒拼盤拼秘製沙嗲醬 ʜᴋᴅ58🍂 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗・看似是平平無奇的串燒 卻是出乎我意料之外燒菠蘿蜜甜且水嫩多汁 沒有半點菠蘿澀跟酸翠玉瓜竟然比菠蘿更甜 而且口感爽脆挺不錯大
🦄 慈素小聚

相信大家若能即時享用 那口感味道會更完美

很久沒有這麼滿足稱心 尤其是專訪探店嘗鮮
在香港經營素食店很難 畢竟人們喜肥肉厚酒
但素食從來是一種選擇 選擇去感受嶄新境界

ᴘ.s.① 我很期待你們研發南瓜盅🎃(´∀`)
ᴘ.s.❷ 還有片皮鴨都很吸引呢😼(๑˃̵ᴗ˂̵)

📍慈素小聚
尖沙咀麼地道30號 ᴍᴏᴅʏ ʜᴏᴜsᴇ 8樓
2023-08-19
10 分鐘 (堂食)
  • 香菇竹笙菜胆翅湯
好多唔同派別既菜式都有日式、粵式、上海菜、印度、串燒、意大利菜等等… 一間餐廳就滿足曬你幾個欲望🥰鮮竹蒸牛肉球 $48推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻由2種素肉做成,加上馬蹄、果皮、莞茜,淋上喼汁好好食 像真隻極高 幾乎令我以為食緊真既牛肉球珍貴苜蓿芽手卷 $38推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今次應該係我第一次食苜蓿芽佢同一般既大豆芽唔同,少左陣青草味用蒟蒻做成既三文魚非常迫真 配牛油果、苜蓿芽,refreshing 北京片皮鴨 $128推介 打卡一流 👍🏻👍🏻👍🏻用素豆做片皮鴨,加上配料醬汁,令我又以為自己食緊真既片皮鴨食呢個片皮鴨仲唔會痴牙 😝椰汁雪耳無花果燉湯 $48燉湯都係偏清澈,不過估唔到素湯可以咁濃郁又清甜香芒天婦羅炸豆腐 $88豆腐外層脆,驚喜既係入面係滑豆腐👍🏻清新香芒汁一流 唔係芒果啫喱果隻味🫢日式芥辣蝴蝶蝦 $78蒟蒻係素菜入面真係扮演左重要既角色,佢做到彈牙既感覺不錯座位緊張 繁忙時間建議先打電話book位
好多唔同派別既菜式都有
日式、粵式、上海菜、印度、串燒、意大利菜等等…
一間餐廳就滿足曬你幾個欲望🥰

鮮竹蒸牛肉球 $48
推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
由2種素肉做成,加上馬蹄、果皮、莞茜,淋上喼汁
好好食 像真隻極高 幾乎令我以為食緊真既牛肉球

珍貴苜蓿芽手卷 $38
推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今次應該係我第一次食苜蓿芽
佢同一般既大豆芽唔同,少左陣青草味
用蒟蒻做成既三文魚非常迫真
配牛油果、苜蓿芽,refreshing

北京片皮鴨 $128
推介 打卡一流 👍🏻👍🏻👍🏻
用素豆做片皮鴨,加上配料醬汁,令我又以為自己食緊真既片皮鴨
食呢個片皮鴨仲唔會痴牙 😝

椰汁雪耳無花果燉湯 $48
燉湯都係偏清澈,不過估唔到素湯可以咁濃郁又清甜

香芒天婦羅炸豆腐 $88
豆腐外層脆,驚喜既係入面係滑豆腐👍🏻
清新香芒汁一流 唔係芒果啫喱果隻味🫢

日式芥辣蝴蝶蝦 $78
蒟蒻係素菜入面真係扮演左重要既角色,佢做到彈牙既感覺
不錯

座位緊張 繁忙時間建議先打電話book位
鮮竹牛肉球
珍貴苜蓿芽手卷
2023-09-19
鮮竹牛肉球
珍貴苜蓿芽手卷
北京片皮鴨
説到素食,大家可能會覺得過於傳統沒新意,其實現在香港有不少風格創新,而且味道不錯的新派素食店,例如這次介紹的慈素小聚,精挑細選了不同國家的菜餚,用素食將這些菜式重新呈現,非常有驚喜!日式芥辣蝴蝶蝦($78)這道菜是我最喜歡的~ 樣子有點像蟹鉗,口感則很像蝦肉,使用了魔芋製作,爽口而且帶嚼勁,而且炸粉不會過厚。蘸上蜜糖芥末醬,甜辣開胃,用來作第一道菜一流~北京片皮鴨($128)沒想到片皮鴨 也可以是素菜~ 素鴨片的樣子很像真,加上用蒸籠盛上的包餡皮,還有黃椒、紅椒和青瓜,加上甜麵醬,包起來之後根本跟真正的片皮鴨沒分別嘛~ 但素鴨的口感比較軟,跟鴨肉較硬的口感還是有點分別的,但整體好玩又好吃~忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗($98)湯頭蘑菇的味道超濃郁,質感濃稠,應該加了很多忌廉,邪惡但好喝🥴 加上鮮嫩的菠菜苗,吃了幾道炸物之後需要吃點蔬菜平衡一下~香芒天婦羅炸豆腐($88)豆類製品控表示喜歡這道菜~這道菜可以同時作為鹹和甜點,香脆飽滿的天婦羅外皮,包裹著軟嫩的豆腐,配以酸酸甜甜的芒果醬,清新的口味很適合夏天~紅豆壽桃(生日贈送)因為是慶祝媽媽生日,店家送上了一籠壽桃~小巧精緻的一個,作為甜點為這頓

日式芥辣蝴蝶蝦($78)
日式芥辣蝴蝶蝦

北京片皮鴨($128)
北京片皮鴨

忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗($98)
忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗

香芒天婦羅炸豆腐($88)
香芒天婦羅炸豆腐

紅豆壽桃(生日贈送)
因為是慶祝媽媽生日,店家送上了一籠壽桃~小巧精緻的一個,作為甜點為這頓飯劃上句號✨
紅豆壽桃
紅豆壽桃
2023-09-21
慶祝紀念
生日
忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗
2023-09-25 219 瀏覽
一段時間無食素,依家嘅素食款式多多,運用素肉配搭時蔬,有熟悉嘅味道但又更加健康!而且有多款創意料理,夠哂IGable📸-//鮮竹蒸牛肉球//必食之選!望落去比普通嘅牛肉球,味道上出乎意料的好食,加入左馬蹄、芫茜以及鮮腐竹去蒸,我自己好中意食*//素食三文魚拼盤//第一次食要嗌呢個,加了乾冰 仙氣滿滿。口感有彈性,加埋豉油Wasabi好得意。*//意大利香草風味酥皮pizza//餅底薄身香脆,面層一層厚厚的芝士,拉絲及帶煙靭的口感*//素肉串燒配秘制沙爹醬////香煎腐皮卷//*幾樣素食都做得好精緻,而且味道好食,有時一周一素都是不錯的事
鮮腐竹牛肉球

//鮮竹蒸牛肉球//
//素食三文魚拼盤//
//意大利香草風味酥皮pizza//
餅底薄身香脆,面層一層厚厚的芝士,拉絲及帶煙靭的口感
//素肉串燒配秘制沙爹醬//
//香煎腐皮卷//
2023-09-16
鮮腐竹牛肉球
  • 鮮竹蒸牛肉球
2023-09-21 54 瀏覽
三人同行這一行才發現自己還是吃很多東西同事都飽了在下還想要加點不過這些素的細緻美麗的確會引起在下的食慾我但每人選一個主食再點一份小食Share在下的是冬陰公她們的就是咖哩飯和天使麵有幸一次試到三款主食還有這可愛的素蝦口感比新鮮蝦更好而且在下吃多多也不怕海鮮過敏🤣同事同樣對食物大讚我們都是第一次來而在下也是首次吃到賣相那麼好的素食大家都有不同程度的喜歡三碟都不相伯仲冬陰公的麵質很好真有自家製手打的錯覺咖哩味道很適中 香味重配搭素肉和菜很完美天使麵的菇香也太吸引特別是在下這類偏愛菇的人不過上面的素肉自己就不太喜歡大概是因為自己更喜歡軟軟霖霖的東西吧這裡平日星期一至四有套餐應該會很多人吧今日是幸運三人同行也立即有位食特即點既煮感覺等了點時間不過發現吃完後其實也不到一小時在下期待再光顧的
三人同行

食特即點既煮
感覺等了點時間
不過發現吃完後其實也不到一小時
在下期待再光顧的
5 分鐘 (堂食)
  • 意大利香草忌廉天使麵
2023-09-20 39 瀏覽
估唔到喺尖沙咀鬧市之中,竟然有間非常別緻嘅素菜小店。素慈小聚係家庭式經營,每一道菜都係老闆娘用心製作,由選材到煮法,都係經過用心研究,喺其他餐廳絕對食唔到。雖然餐廳地方比較細,菜色亦比較少,但每樣食物都充滿啖啖嘅人情味。呢度嘅食物非常新穎,我哋叫嘅素食三文魚拼盤,好有日式刺身嘅風味,佢嘅外貌不單同真嘅似到十足十,連食起上嚟,都非常之似,甚至比真嘅三文魚更加厚身😋除此之外,佢嘅印度風味Masala咖喱配手抓餅,甚至比起印度嘅咖喱更好味,更能迎合香港人嘅口味。如果有個飯,我諗我可以食晒啲飯。至於西式風味方面,個忌廉濃湯蘑菇佐菠菜苗同樣出色,估唔到簡簡單單一個菠菜可以配蘑菇湯一齊食,對於唔鍾意食菜嘅朋友,一定可以食晒啲菜。而餐廳嘅飲品亦都非常高質,我就叫咗個鳥結糖latte,飲落每一啖奶都係淡淡的鳥結糖味,好得意,而且又唔係好甜。不得不提嘅係,平時素食價錢一啲都唔平,但素慈小聚每一道菜嘅價錢都好抵,絕對可以滿足樣樣都想試嘅朋友。
估唔到喺尖沙咀鬧市之中,竟然有間非常別緻嘅素菜小店。

2023-09-19 40 瀏覽
係尖沙咀收工搵食真的不難。難在想食咩。同埋好唔好食!搵食更係去到食街探索下。我街頭行到街尾。都唔諗到食什麼時。望過街尾有懂大廈增添了好多食堂。搭電梯上樓時察覺到一間食素。在旁的朋友甚為喜歡食素。就二話不說的奪門而入啦意大利香草風味酥皮pizza。酥皮底入口易碎。但味道配上不同配料。令到口腔味道交錯。更令到我思維零亂印度風味Masala咖哩配手抓餅 。係一間食素餐廳竟然食到印度傳統風味的咖哩。入口不太重口味。但廚師用心製作。用素菜做得完美無缺。

2023-08-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
尖沙咀素食餐廳慈素小聚~食素或者唔食素嘅人士可以約埋一班朋友嚟傾一傾偈聚一聚~入面有好多好有特色,好有心思做出嚟嘅菜式。百香芒果烏龍茶好香百香果味,配合埋烏龍茶嘅茶味,好涼爽又爽口,可以清一清熱。🆒四川擔擔麵麵條都幾滑,湯底呢係有少少辣,驚食辣嘅人都唔使驚太辣。😳琵琶豆腐琵琶豆腐入面除咗有豆腐另外仲有好多材料,外皮香脆。🧐香煎腐皮卷用腐皮包唔同嘅材料,腐皮冇炸,選擇用煎嘅方法,保留腐皮嘅原汁原味。😋日式半煎炸餃子半煎半炸嘅日式餃子,好似好少喺出邊食過,入面都有好唔同嘅香味同材料。🤔香菇竹笙菜胆翅湯好香濃嘅湯,飲落好下火,好香。仲好足料。🤩🤩日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)個人覺得佢嘅醬汁配合佢嘅炸蝦,唔錯。💕天婦羅綜合蔬菜球配特製醬汁好香脆,好多種菜喺入面,令到口感同埋味覺都有唔同嘅刺激,點埋芝麻嘅醬汁,有清爽嘅感覺。個人比較推薦呢個菜式。🥕🥕🥕☀️
尖沙咀素食餐廳慈素

入面有好多好有特色,好有心思做出嚟嘅菜式。

百香芒果烏龍茶

四川擔擔麵
麵條都幾滑,湯底呢係有少少辣,驚食辣嘅人都唔使驚太辣。😳

琵琶豆腐
琵琶豆腐入面除咗有豆腐另外仲有好多材料,外皮香脆。🧐

香煎腐皮卷

日式半煎炸餃子

香菇竹笙菜胆翅湯
好香濃嘅湯,飲落好下火,好香。仲好足料。🤩🤩

日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)
個人覺得佢嘅醬汁配合佢嘅炸蝦,唔錯。💕

天婦羅綜合蔬菜球配特製醬汁
🌟香芒天婦羅炸豆腐 $88天婦羅皮脆炸得好香,咬落去入面嘅豆腐就軟綿綿,加上酸酸甜甜嘅芒果汁,真係好唔錯。.🌟​素食三文魚拼盤 $68一上台就已經煙霧瀰漫非常有驚喜,一開始食落覺得味道有少少淡,但原來個精髓係個刺身豉油到,點完成個味完全唔同曬,真係好似食緊真正嘅刺身😍.🌟秘製茄汁搭配三重芝士天使麵 $118呢個天使麵真係好推薦,三重芝士嘅效果非常之好,食落係好濃味中間仲有拉絲嘅效果。.🌟素食串燒拼盤配秘制沙嗲醬 $118呢個扮肉丸嘅串燒真係不得了,食落完全想像唔到佢竟然唔係肉,沙嗲醬本身調味亦都好香,連埋串燒食更正。.🌟黑松露蘿蔔糕 $78黑松露主要其實係作為一隻醬汁,但佢個醬味道非常濃郁.🌟惹味冬陰公金邊粉 $58呢個冬陰公睇落第一下可能會覺得唔太吸引,因為佢本身個湯嘅顏色唔似我地平時食開果種橙橙地嘅色,但食落你就會發現原來佢真係冬陰公,仲要味道都幾唔錯,不過如果入面可以再加多少少蔬菜類可能就會更加好。.🌟海鹽焦糖拿鐵 $38甜度掌握得好好,海鹽味唔算好重但感覺啱啱好。.🌟栗子烤奶 $38呢個栗子唔會話好重,反而係味道比較淡但入面仲有少少粒粒感,感覺好似新鮮栗子製成。.🔸整體評價🔸呢

🌟香芒天婦羅炸豆腐 $88
🌟​素食三文魚拼盤 $68
🌟秘製茄汁搭配三重芝士天使麵 $118
🌟素食串燒拼盤配秘制沙嗲醬 $118
🌟黑松露蘿蔔糕 $78
黑松露主要其實係作為一隻醬汁,但佢個醬味道非常濃郁
🌟惹味冬陰公金邊粉 $58
🌟海鹽焦糖拿鐵 $38
甜度掌握得好好,海鹽味唔算好重但感覺啱啱好。
🌟栗子烤奶 $38
🔸整體評價🔸
呢間餐廳真係非常值得推薦,基本上所有菜式都係出面食唔到,而且係可以完全改變你對素食嘅睇法。
  • 素食三文魚拼盤
  • 香芒天婦羅炸豆腐
  • 意大利香草忌廉天使麵
  • 黑松露蘿蔔糕
2023-09-17 33 瀏覽
慈素小聚 🥬#朋友聚餐之選平時大家返工可能都會嗌得多茶餐廳、或者多肉小菜嘅餐~ 如果偶爾想食清淡啲,又唔想太悶,就可以嚟呢度✨因為係素食,小編同朋友係咁估究竟每樣係用咩製成😂 會話每啖都頗有驚喜,而且賣相精緻,適合打卡📸1️⃣ 京都片皮鴨$128平時包片皮鴨嘅餡料用咗三色椒取代,保留左青瓜,「鴨肉」外貌像真度頗高,食落去有少少似乾腐皮嘅味道〰️2️⃣ 台式叉燒割包$68「叉燒」肉香濃郁,下面仲有似炸魚柳嘅內涵,配上割包,幾飽肚👍🏻3️⃣ 珍貴苜蓿芽手卷$38苜蓿芽清脆爽口,餡料豐富,係輕食愛好者嘅最愛。 🙌🏻4️⃣ 素食三文魚拼盤$68如果大家唔想食有輻射嘅三文魚,不妨食呢個!🍣三文魚魚肉嘅口感同味道模仿得非常似😚而且佢仲用一個月球裝,上菜嗰陣會倒乾冰,打卡好啱🤩🌑5️⃣ 日式芥辣蝴蝶蝦$78雖然話係素食,都唔好以為剩係得好健康嘅選擇,小編偏偏要黎啲咋嘅!佢嘅蝦應該係魚肉類製成🍱6️⃣ 花生鹹蛋湯丸$28Q彈外皮裹著香濃內餡,甜中帶一絲鹹味,好好食🤭7️⃣ 栗子烤奶$38佢似乎係磨爛左啲栗子蓉,濃郁香滑的奶香味同栗子幾襯,而且唔會太甜🌰
慈素小聚 🥬
#朋友聚餐之選

1️⃣ 京都片皮鴨$128

2️⃣ 台式叉燒割包$68

3️⃣ 珍貴苜蓿芽手卷$38
苜蓿芽清脆爽口,餡料豐富,係輕食愛好者嘅最愛。 🙌🏻

4️⃣ 素食三文魚拼盤$68

5️⃣ 日式芥辣蝴蝶蝦$78

6️⃣ 花生鹹蛋湯丸$28
Q彈外皮裹著香濃內餡,甜中帶一絲鹹味,好好食🤭

7️⃣ 栗子烤奶$38
  • 素食三文魚拼盤
  • 珍貴苜蓿芽手卷
  • 台式叉燒刈包
  • 京都片皮鴨
  • 花生鹹蛋湯丸
2023-09-17 31 瀏覽
近期聽個食開素食既朋友推介係尖咀新開左間fusion素菜,決定帶媽咪一齊去試😍係網上睇人介紹已經見d野食整得好精緻、新穎,黎到發現都幾多唔同款式,重點係每款都睇得出係功夫菜👍連我呢個無食開全素既人都覺得好好食🤤香芒天婦羅炸豆腐:豆腐外層好脆而入面又夠滑,上面淋左鮮芒果汁,幾好味🤤香菇竹笙菜翅湯:飲落去好甜又唔肥呀個湯,入面有竹笙、冬菇同埋白菜仔,好滋潤呀😍日式炸餃子:餃子入面既餡有冬菇絲、椰菜絲、紅蘿蔔絲同埋粉絲,好香脆好好食,點埋喼汁食香煎腐皮卷:煎得好香脆,入面既餡料都好夠味🤤有木耳絲、甘筍!京都片皮鴨:一上菜真係扮得好似個片皮鴨,蒸籠到放住d皮,用片皮鴨點海鮮醬,連埋青瓜、紅椒黃椒一齊食,又真係有片皮鴨嘅味道,仲好爽身幾好味😋鮮竹蒸牛肉球:望落去真係勁似真既牛肉球😆食落去味道同質感都好似,入面有馬蹄、芫荽,幾爽身,點埋醋成件事一模一樣!

2023-09-16 27 瀏覽
雖然地方不大, 只有大約十張枱, 但多數是卡位, 所以環境很好。不過地方不大, 最好先訂位。中午套餐很抵食, 有一個點心加一個主食, 只是$88, 不過只限星期一至四。主餐牌的價錢頗貴, 但由於附近素食餐廳不多, 對素食者來說, 這餐廳也算是好地方。
2023-09-15 39 瀏覽
推介這一間素食餐廳,第一次自己用OpenRice訂位🤣,點解要推介?我好少食麵連個湯底都飲埋,真係好好味,另外佢哋嘅素食點心雖然選擇不太多,但係大廚真係好用心研究,特別一提佢哋嘅服務,由員工去到老闆都咁好招呼,原本唔係咁識笑嘅我,臨走嘅時候都四萬咁口🤣,仲有價錢大眾化👍🏻👍🏻,下次我一定要帶朋友去試埋其他美食😍😍,原來佢哋上午11:30至下午3:00好抵食🤣🤣希望快啲有唔同嘅菜式登場💪🏻💪🏻💪🏻

希望快啲有唔同嘅菜式登場💪🏻💪🏻💪🏻
  • 鮮竹蒸牛肉球