2023-12-21 26 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀新派fusion菜素食餐廳食素菜😄餐廳位置方便,尖沙咀港鐵站N1出口,對面馬路就到,搭電梯上8樓,出就見到用Tiffany Blue主調顏色嘅餐廳,清雅舒適😄餐廳提供中西式素食,餐牌賣相新派精緻,款式吸引😄椰汁雪耳無花果燉湯材料有雪耳,、姬松茸、無花果同椰子肉,椰香味濃,十分清甜😋香菇竹笙菜胆翅燉湯素翅、竹笙、香菇,加菜胆清燉,有少少胡椒味,湯味濃郁😋北京片皮鴨賣相精緻吸引,用大豆做嘅素鴨,炸到香脆,用三色椒絲配搭,加甜醬同餅皮包住食,口感同食真正片皮鴨好接近,有驚喜🤩琵琶豆腐豆腐加蔬菜同香料炸成豆腐球,外脆內軟,層次豐富😋意大利香草忌廉天使麵天使麵幼滑creamy,有唔少香菇片,塊素豬扒唔乾,好好食😋椰汁芒果布甸布甸好香椰汁味,唔太甜,正😋侍應姐姐服務超好,要加👍😄
今日同朋友去尖沙咀新派fusion菜素食餐廳食素菜😄
餐廳提供中西式素食,餐牌賣相新派精緻,款式吸引😄
椰汁雪耳無花果燉湯
材料有雪耳,、姬松茸、無花果同椰子肉,椰香味濃,十分清甜😋
香菇竹笙菜胆翅燉湯
素翅、竹笙、香菇,加菜胆清燉,有少少胡椒味,湯味濃郁😋
北京片皮鴨
琵琶豆腐
豆腐加蔬菜同香料炸成豆腐球,外脆內軟,層次豐富😋
椰汁芒果布甸
布甸好香椰汁味,唔太甜,正😋
侍應姐姐服務超好,要加👍😄
2023-12-13
2023-12-20 127 瀏覽
朋友吃素,今次上網找了這間試試。餐廳在一幢大廈內,一梯一伙。電梯門打開見到綠色底的招牌,給人雅淡的感覺。推開旁邊的木門入內,一眼望去,就像一個小型住宅單位,佈置簡樸,靠窗的一列座位擺放著整齊的餐具,適合一家人用餐。臨近聖誕,佈置了一棵銀色的聖誕樹在入門處,十分有節日氣氛。餐食的選擇也多樣,日式西式中式都有,我們點選了幾個款式。印度風味Masala咖哩佐手抓餅,一碟八小件,醮上Masala咖哩汁,味道少少甜,沒有辣的感覺,餅底軟熟很好味。香煎腐皮卷,一碟四件,腐皮兩面都煎香了,薄薄一片,易咀嚼。琵琶豆腐,一碟五個,每個漲卜卜,外層脆口內層黏糯,醮上喼汁同吃,味道也很好。蒸餃子,餃子皮薄,每隻飽滿,餡料很多,配合陳醋吃,正。意大利香草忌廉天使麵,這個麵有一件炸素豬扒。豬扒炸得香脆,口感較乾。天使麵掛上香草忌廉汁,入口爽滑又有彈性,忌廉汁不過濃,又有大量蘑菇。秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵,上檯已聞到芝士味,天使麵被一層薄薄的芝士蓋著,味道鹹鹹地,入口綿密,又不會感到膩。花生鹹蛋湯丸,湯水夠熱,一碗有五粒,鹹蛋味夠獨特,粒粒軟糯好吃。這一餐的食材都好味道但屬於一般般的菜式,沒有驚喜,不過餐廳環
朋友吃素,今次上網找了這間試試。

餐食的選擇也多樣,日式西式中式都有,我們點選了幾個款式。

香煎腐皮卷,一碟四件,腐皮兩面都煎香了,薄薄一片,易咀嚼。

蒸餃子,餃子皮薄,每隻飽滿,餡料很多,配合陳醋吃,正。

這一餐的食材都好味道但屬於一般般的菜式,沒有驚喜,不過餐廳環境不錯,店員服務好,來一個小聚是可以的。
印度風味Masala咖哩佐手抓餅
2023-12-09
蒸餃子
秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵
花生鹹蛋湯丸
甫入店內雖然面積不大,座位唔多,但是裝修企理光潔,而且佈局充滿聖誕氣氛(聖誕裝飾、聖誕樹、聖誕歌),靠近窗邊還有很美麗的燈飾點綴,拍照起來,很是浪漫唯美。一行四人幾點了六款菜式,包括有:1)意大利香草忌廉天使麵:醬汁味道濃郁,配搭天使麵口感剛剛好2)意大利香草風味酥皮薄餅:驚喜之作,好好味,夠鬆化3)印度風味咖喱配手抓餅:咖喱份量看似很少,但味道真是極佳,配上手抓餅,好食到停唔到口4)琵琶豆腐:是相對失色的一道菜,冇乜特色5)鮮竹蒸牛肉球:口感好似牛肉球,陳皮味道濃厚6)椰汁雪耳無花果燉湯:超香椰子味,而且非常香甜店員服務非常殷勤,定期主動清理桌面及加水,最後還送贈壽星女們壽包,又幫我們留倩影拍合照,感恩暖心窩心的服務。🙏🏻#我們有自攜蛋糕🎂#座位不多,最好事前訂位

一行四人幾點了六款菜式,包括有:

2)意大利香草風味酥皮薄餅:驚喜之作,好好味,夠鬆化

4)琵琶豆腐:是相對失色的一道菜,冇乜特色

5)鮮竹蒸牛肉球:口感好似牛肉球,陳皮味道濃厚

6)椰汁雪耳無花果燉湯:超香椰子味,而且非常香甜

#我們有自攜蛋糕🎂
#座位不多,最好事前訂位
意大利香草風味酥皮pizza
印度風味 Masala 咖喱配手抓餅
鮮竹蒸牛肉球
店家送贈的壽包
2023-12-18 1063 瀏覽
北京片皮鴨 $128味道都似片皮鴨~ 肉應該係煎炸過的麵素?但配搭青瓜黃椒紅椒都幾夾、濃中帶清爽口感素食三文魚拼盤 $68拼盤除咗有三文魚,仲有彷鮑片~ 兩樣都係用蒟蒻所製成。侍應會將水倒入去碗底、下面嘅乾冰就會將霧氣散出,視覺效果打卡好好粟米濃湯佐翡翠苗(奶)$98簡直可以話係菜底嘅意大利麵~ 粟米湯當然超越一般粟米罐頭湯嘅水準🌽 但配搭上翡翠苗又出奇地好味。因為湯底香濃,翡翠就refreshing ~ 台式叉燒刈包 $68刈包的肉應該係煎炸過的麵素? 加上叉燒醬的味道令人覺得彷如真肉😂 而且刈包蒸完熱辣辣、入口好舒服。香菇竹笙菜胆翅湯 $68有種似中式燉湯嘅感覺,味道都Ok!珍貴苜蓿芽手卷 $38阿拉伯語稱「苜蓿」為「AL - FAL - FA」,翻譯成英文是「Father of allfoods」「苜蓿芽」是一種低熱量且營養豐富的天然鹼性食物,鹼性度特高,可以幫助素食者平衡較酸性的血。紫菜好香脆~ 加上牛油果、沙律醬侍應姨姨服務態度奇好😌 令人有賓至如歸嘅感覺📍地址:尖沙咀麼地道30號 Most House 八樓

北京片皮鴨 $128

素食三文魚拼盤 $68

粟米濃湯佐翡翠苗(奶)$98
簡直可以話係菜底嘅意大利麵~ 粟米湯當然超越

台式叉燒刈包 $68

香菇竹笙菜胆翅湯 $68
有種似中式燉湯嘅感覺,味道都Ok!

珍貴苜蓿芽手卷 $38
紫菜好香脆~ 加上牛油果、沙律醬

侍應姨姨服務態度奇好😌 令人有賓至如歸嘅感覺

📍地址:尖沙咀麼地道30號 Most House 八樓
2023-12-18
  • 北京片皮鴨
  • 珍貴苜蓿芽手卷
  • 素食三文魚拼盤
2023-12-18 16 瀏覽
素食主題餐廳近年愈開愈多,遍及香港九龍新界,今日就同朋友嚟咗尖沙咀麼地道呢間開業只有半年嘅「慈素小聚」食晏。餐廳裝潢優雅,以 Tiffany Blue 和白色為主調,配合淺木地板和落地玻璃窗設計,環境好 Chill✌,坐得好舒服。 餐牌走 fusion 風,融合了不同地嘅菜式,既有北京片皮鴨、台式叉燒刈包,也有日式長春卷,意大利香草酥皮 Pizza 等,口味超多元化。先嚟一籠鮮竹蒸牛肉球 ($48)  素牛肉加入了馬蹄、果皮同芫荽炮製,食落同真牛肉嘅口感好相似,喼汁酸甜微辣,同牛肉球簡直係絕配!香菇竹笙菜膽翅湯 ($68)  盅湯用料好豐富,以桂圓、冬菇、竹笙、白菜同素翅等燉煮而成,食材嘅營養同精華完全溶晒喺湯水內,入口濃郁清香,非常暖胃。椒鹽白靈芝菇 ($88)  靈芝菇炸至外脆內軟,食落口感好Juicy,椒鹽味亦啱啱好,鹹香微辣,好啱我口味!北京片皮鴨 ($128)  賣相好精美,幾可亂真,入口皮脆而「肉」帶水分,餅皮薄身鬆軟,夾片皮鴨、青瓜、紅黃椒及特調醬料,集爽嫩甜於一身,食得非常滋味。台式叉燒刈包 ($68)  刈包即點即做,入面夾住脆炸素魚柳同粒粒齋叉燒。刈包熱辣辣又軟熟,
台式叉燒刈包 ($68)  刈包即點即做,入面夾住脆炸素魚柳同粒粒齋叉燒。刈包熱辣辣又軟熟,齋叉燒富彈性,配上微甜嘅醬汁,別有一番風味!
四川擔擔麵 ($68)  麵條爽滑有咬口,面頭灑上了花生粒和芫荽,配上微辣嘅湯底同入面嘅花生醬,入口香而不膩。
最後嚟一客花生鹹蛋湯丸 ($28)  湯丸自家製,外皮Q彈滑溜,餡料加入了花生醬同鹹蛋黃,花生醬嘅堅果香同鹹蛋黃嘅油香好夾,鹹鹹甜甜,10 分好味,值得推介❤
2023-12-18 13 瀏覽
比大魚大肉更豐富的素菜😍原來齋菜都可以好精緻👍🏻每道菜式做得出神入化😋非常出色,味道也很好🥢🦆京都片皮鴨 $128賣相已經好豐富,用有三色椒同青瓜🥒🫑包著素扁皮鴨再配醬汁,有點煙韌,別有一番味道🥢琵琶豆腐$88香噴噴琵琶豆腐,內裏除咗有豆腐還有很像魚肉的味道,再配上喼汁🫙很惹味🍤日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)$78這個炸素蝦超正,配上蜂蜜芒果醬,酸酸甜甜好開胃🍜雪菜肉絲湯米$68湯底清甜,肉絲好像是豆腐干條而成,很好味🫖桂圓南棗茶$48🍵蜂蜜姜茶(熱)$38兩款熱品都好啱女士,養生茶🍡花生咸蛋糖丸(蛋) $28店員話湯圓係招牌甜品,真係與眾不同,第一次食入面有花生蓉同埋鹹蛋黃既湯丸🍮椰汁芒果布甸(奶)$22🌟素齋非常出色🌟食物款式多

🦆京都片皮鴨 $128

🥢琵琶豆腐$88

🍤日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)$78
這個炸素蝦超正,配上蜂蜜芒果醬,酸酸甜甜好開胃

🍜雪菜肉絲湯米$68
湯底清甜,肉絲好像是豆腐干條而成,很好味

🫖桂圓南棗茶$48
🍵蜂蜜姜茶(熱)$38
兩款熱品都好啱女士,養生茶

🍡花生咸蛋糖丸(蛋) $28

🍮椰汁芒果布甸(奶)$22

🌟素齋非常出色
🌟食物款式多
  • 北京片皮鴨
  • 日式芥辣蝴蝶蝦
2023-12-17 18 瀏覽
呢間餐廳位於麼地道樓上鋪一打開門口入面就好靚既TIFFANY BLUE顏色,而且好多梳化座位,坐得舒服方便傾計,呢間餐廳既職員友善,我地叫左一份芒果汁炸豆腐,豆腐外脆內軟唔會食到成口粉漿咁,仲有叫左一份沙嗲牛賊飯,牛腩係用齋整成既,味道都好像真,呢度仲有咸蛋花生涵料配薑汁糖水湯圓呢個自家制好特別,又咸又甜既口感好似係糖不甩咁,仲有杯鳥結糖LATTE拉花勁靚,另外黎緊餐廳會推出羊腩煲都會係搶手食品推介主打。

這裡的青綠色室內環境會讓你覺得很舒適優雅。筆者來過兩次。帶過朋友來都讚不絕口。試過其中一個黑松露食品,非常香。最令人印象深刻的是杏仁茶🍵。與坊間所嚐非常不同。原來是老闆獨特配方。下次一定要再來品嚐。值得一贊的用心餐廳。
下次一定要再來品嚐。
值得一贊的用心餐廳。
2023-12-08
  • 杏仁茶
2023-12-12 100 瀏覽
今日湊住大少小妹去做身體檢查,路經尖沙咀,長佬又話想食齋,又湊住佢哋去食呢間新式齋店。呢度裝修乾淨企理,蘋果綠色嘅裝修,感覺好清新!素食三文魚拼盤:這道拼盤的外觀非常驚喜,有噴煙效果,給人一種華麗的感覺,打卡一流。素鮑魚和素三文魚口感彈牙,加上日式醬油和Wasabi醬進食,更提升鮮味。椒鹽白靈芝菇:白靈芝菇經過油炸,外層酥脆,內層彈牙,保持菌香,並帶有椒鹽的香氣和味道,口感多層次。雪菜肉絲湯米:雪菜的酸甜味和肉絲的嫩滑口感與米粉的口感相互融合,裹腹又美味。四川擔擔麵:麵條的彈性和醬汁的濃郁,富有花生嘅香濃味道,還有素肉碎,提供多層次的口感。桂圓南棗茶:桂圓和南棗的香甜,令呢壺茶好好飲,健康又養生。
今日湊住大少小妹去做身體檢查,
路經尖沙咀,長佬又話想食齋,
又湊住佢哋去食呢間新式齋店。
呢度裝修乾淨企理,
蘋果綠色嘅裝修,感覺好清新!

素食三文魚拼盤:

椒鹽白靈芝菇:

雪菜肉絲湯米:

四川擔擔麵:

桂圓南棗茶:
桂圓和南棗的香甜,令呢壺茶好好飲,
健康又養生。
雪菜肉絲湯米
四川擔擔麵
桂圓南棗茶
2023-12-12 22 瀏覽
慈素小聚@尖沙咀麼地道精緻新派素食呢日同大大細細去理大檢查眼睛,去得尖沙咀,一早計劃好同佢哋食嘢,咁啱外母想食素食,我哋揀咗呢間新派素食。京都片皮鴨:外觀像真的片皮鴨一樣,可以用皮、青瓜、甜醬包住食,具有豐富的口感和獨特的風味,讓人可以享受到傳統的京都料理風味。香芒天婦羅炸豆腐:炸豆腐的外層酥脆,內部則保持豆腐的軟嫩口感。香芒醬的甜香味提升了這道菜的美味感。秘製茄汁配搭三重奏芝士天使麵:秘製茄汁的酸甜味同香濃的芝士味道意外地配合,天使麵彈牙,為這道菜式增添了豐富的口感和風味。百香芒果烏龍茶:百香果的酸甜味和芒果的濃郁風味與烏龍茶的清香相互融合,一杯令人愉悅的茶飲。菠蘿氣泡特飲:具有菠蘿的酸酸甜甜味道和氣泡飲品的清爽口感,飲落清新解渴。椰汁雪耳無花果燉湯:椰汁的香濃味道和雪耳的軟嫩口感應該與無花果的天然甜味相互融合,形成一碗滋補又美味的甜湯。
慈素小聚@尖沙咀麼地道

精緻新派素食

京都片皮鴨:

香芒天婦羅炸豆腐:

秘製茄汁配搭三重奏芝士天使麵:

百香芒果烏龍茶:

菠蘿氣泡特飲:
具有菠蘿的酸酸甜甜味道和氣泡飲品的清爽口感,飲落清新解渴。

椰汁雪耳無花果燉湯:
【尖沙咀•慈素小聚】@kindnessgatherππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀特色素之食高層小店🌻|Beijing sliced duck with shredded vegetable and sweet bean sauce , served with pancake rolls 北京片皮鴨|HKD 128素片皮鴨配上切碎的蔬菜和甜醬,搭配薄餅捲,非常美味。片皮鴨皮酥脆,肉質嫩滑,蔬菜清爽可口,甜醬增添了豐富的風味。🌼|vegetarian salmon platter 素食三文魚拼盤|HKD 68上面有各種以素食替代物料製成的"三文魚",搭配著醃製蔬菜和醬料。整體來說,這道菜看起來很精緻,味道也很不錯。🏵️|Italian Herb Flavored puff pastry pizza 意大利香草風味酥皮pizza|HKD 138Pizza上鋪滿了香草,散發出香氣,配上酥脆的酥皮,味道非常獨特而美味。這道菜結合了意大利式的披薩和法式的酥皮,口感清爽,是一道很有創意的料理。🍁|coconut snow fungus and fig stew 椰汁
【尖沙咀•慈素小聚】@kindnessgather
尖沙咀特色素之食高層小店

🍁|coconut snow fungus and fig stew 椰汁雪耳無花果燉湯|HKD 48
湯裡面有椰漿的香甜,雪耳的口感爽滑,無花果的自然甜味。

🍁|stuffed pipa shape fried tofu 琵琶豆腐5件|HKD 48
這是一道炸葫蘆形狀的豆腐塞滿了香料。外面香脆,裡面豆腐柔軟、豐富的香料更帶給豆腐獨特風味。

🌻|Almond Milk Tea (hot) 熱杏仁奶茶|HKD 38
我喜歡熱杏仁奶茶濃郁的奶茶味道,混合了杏仁的香甜,十分美味。這款飲品讓我感到溫暖舒適,是一個冷天時光中的完美享受。奶茶的濃稠口感與滑順口感,與杏仁的香氣和甜味相得益彰。我會推薦這款熱杏仁奶茶,尤其是在寒冷的天氣中。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#尖沙咀美食 #慈素小聚 #web3尖沙咀
慈素小聚
尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2023-12-07 37 瀏覽
素北京片皮鴨:係一個令我難忘嘅素食體驗!話說口啲片皮,啲口感竟然咁似返正宗片皮鴨嘅香脆感,我係咪踏入咗異次元?配合啲素片,居然令人感到肉質飽滿,完全冇失望!簡直係素食者嘅夢幻之選。啲梅醬同蔥絲一起包入薄餅,一啖落肚,唔會比唔上真鴨嘅飽滿感,反而令人驚訝地滿足。素食三文魚拼盤:說三文魚唔一定要係魚先得滋味,我真係冇想過啲植物可以咁巧妙地演繹返三文魚嘅風味!入口啲素三文魚,質感彷彿與海中之物無異,啲口感仲似肉質咁飽滿。佢哋真係諗得周到,唔單止色澤似,連鹹香嘅味道都係驚艷。配上啲新鮮嘅海苔同啲自家製嘅醬汁,似係一場奇妙嘅旅程。
素北京片皮鴨:
素食三文魚拼盤:
2023-11-27
  • 素食三文魚拼盤
  • 素北京片皮鴨
2023-12-06 31 瀏覽
我最近到尖沙咀新派素食餐廳用餐,這家餐廳提供了一系列精心設計的素食選項,非常吸引。首先,他們的招牌菜之一是北京片皮鴨。這道素食版本的北京片皮鴨絕對是一個驚喜。它使用了細膩的素食肉,配上薄薄的餅皮和醬料,呈現出與傳統版本相似的口感和風味。接下來是香菇竹笙菜胆翅湯。這碗湯是一道豐富而濃郁的素食湯品。它使用了新鮮的香菇、竹笙和菜胆,烹煮出濃郁的湯汁。湯的口感順滑,香菇和竹笙的風味與菜胆的清爽相得益彰。這碗湯絕對是一道令人心暖的開胃菜。琵琶豆腐配以多種蔬菜和香料。豆腐本身口感綿軟,外層微焦,內部鮮嫩。蔬菜和香料的組合為這道菜帶來了豐富的口味層次。另外四川擔擔麵以辣椒醬和花生醬調味,辣辣地幾惹味。在飲品方面,點了有桂圓南棗茶以及蜂蜜薑茶。桂圓南棗茶是一種香甜的熱飲,具有滋補和舒緩的效果。蜂蜜薑茶暖身,非常適合冬天享用。

蔬菜和香料的組合為這道菜帶來了豐富的口味層次。
另外四川擔擔麵以辣椒醬和花生醬調味,辣辣地幾惹味。

蜂蜜薑茶暖身,非常適合冬天享用。
2023-12-04 37 瀏覽
很久很久沒有食素了,今次帶同唔食豬的工人姐姐,可以盡情叫🥹雖然係樓上鋪,但小店也很多人幫襯🤣感覺環境都好舒服,可能係環境光線充足、色調清新(座位顏色都是Tiffany Blue😍)單看餐牌Menu食物已經很吸引,因為樣子很像真🤣 特意為姐姐揀選生菜包,讓她一嘗「豬」的味道,眼見姐姐食得津津有味,知道食物質素有水準😏琵琶豆腐 ,不用多說🥹色靚味道佳👍🏻燒賣是今天限定,雖然以鼓勵和蔬菜為主要食材,但總是有「肉」的味道😆沙嗲牛肉飯秘製沙嗲味道香濃,牛肉嫩滑彈牙😂
很久很久沒有食素了,今次帶同唔食豬的工人姐姐,可以盡情叫🥹

單看餐牌Menu食物已經很吸引,因為樣子很像真🤣

琵琶豆腐 ,不用多說🥹色靚味道佳👍🏻

沙嗲牛肉飯

秘製沙嗲味道香濃,牛肉嫩滑彈牙😂
2023-12-01 33 瀏覽
這家餐廳有各種精心製作的素食選擇,賣相精美,款款睇落都好吸引,讓人感受到素食也可以吃得很精緻。🌟#羊腩煲這個素食羊腩煲真是幾可亂真🤣主要由腐竹和豆皮仿製羊肉,肉質仿真度高,湯汁濃郁同香,比一般羊腩煲無咁油膩,讓人垂涎欲滴, 入面仲有蓮藕、冬菇、生菜配料,吸索晒湯汁,特別惹味,最欣賞係個腐乳汁,令到味道更加豐富😍🌟#香芒天婦羅炸豆腐外酥內嫩,口感絕佳👍🏻搭配著香芒汁的酸甜風味,清甜開胃。🌟#京都片皮鴨豆干做到片皮鴨,搭配黃椒、紅椒同青瓜,睇落萬綠色賣相吸引,比正常嘅片皮鴨更加清新同健康😎另外個餅皮好薄,又夠熱辣辣,食落又香又煙韌,配「片皮鴨」好夾。🌟#香芋鮮奶奶香濃郁滑順和芋泥的香甜,好味又清新。🌟#香芒椰汁糕芒果好甜,加上滑溜溜的椰糕,甜而不膩,係健康、食完冇負擔感既甜品🤣想不到原來素食都可以咁精緻,味道亦好出色,岩晒茹素的朋友。

🌟#羊腩煲

🌟#香芒天婦羅炸豆腐
外酥內嫩,口感絕佳👍🏻搭配著香芒汁的酸甜風味,清甜開胃。

🌟#京都片皮鴨

🌟#香芋鮮奶
奶香濃郁滑順和芋泥的香甜,好味又清新。

🌟#香芒椰汁糕

想不到原來素食都可以咁精緻,味道亦好出色,岩晒茹素的朋友。