2011-07-11 89 瀏覽
好耐無去過愛文生食飯啦, 因為呢到既聖子好好味, 所以特登黎食. 我地6點半左右就黎啦, 所以唔駛等位, 因為今次得兩個人, 所以叫左3個送咋.第一味: 豉椒炒聖子, 好入味, 又夠大隻, 無沙, 正呀 , 不過加左價, $90蚊一個例牌, 都幾貴第二味: 生炒骨, 味道ok, 粉唔會太厚 $5X第三味: 時菜鮮魷, 成碟都係油, 頂唔順
聖子

第一味: 豉椒炒聖子, 好入味, 又夠大隻, 無沙, 正呀
, 不過加左價, $90蚊一個例牌, 都幾貴
第二味: 生炒骨, 味道ok, 粉唔會太厚 $5X
第三味: 時菜鮮魷, 成碟都係油, 頂唔順

2011-07-10
聖子
  • 豉椒炒聖子
2011-03-24 24 瀏覽
太網評好評高企的一間大排檔,可惜地點不就腳,週六專程到深水埗找這家飯店。看不見網上照片所示的大排檔,可能已經入咗鋪。擔心人多,六點便前來用膳,大約六點九,食客要開始等位了。由於未知質數如何,只有兩個人來試菜,點了三個餸。鹽水雞腳 - 基本這味小吃很易處理,很難會不好吃的。生炒骨 - 無網友所說的驚喜,下次來可以選擇其他菜式。麻辣雞 - 點菜時侍應已告知不是乾身的,還是跟想像的有出入。入口時不有太感覺,越吃越有口感,如果不怕辣的朋友,不妨試試。總括來說味道唔錯,值得約朋友再來幫親,嘗試其他招牌菜。

看不見網上照片所示的大排檔,可能已經入咗鋪。
擔心人多,六點便前來用膳,大約六點九,食客要開始等位了。

由於未知質數如何,只有兩個人來試菜,點了三個餸。

鹽水雞腳 - 基本這味小吃很易處理,很難會不好吃的。
生炒骨 - 無網友所說的驚喜,下次來可以選擇其他菜式。
總括來說味道唔錯,值得約朋友再來幫親,嘗試其他招牌菜。
2010-11-03 118 瀏覽
上次到增輝大排檔後,意猶未盡,剛巧友人提及到深水埗另一間的士大佬們至愛嘅架步,突然興之所致,決定前來嚐一下。雖然只係淺嚐幾味小菜,但火喉十足嘅豉椒炒蟶子,令我愛上了這間愛文生...豉椒炒蟶子係我嘅極力推介,肥美程度令人驚喜,而且鑊氣十足,辣度剛好,精彩到不得了!每隻蟶子肉都有手指公咁大隻,入口鮮味無比,咬落爽口彈牙,下次再黎必定要再叫多次!相比之下炒蜆就較失色,豉椒雖然照樣精彩,但無奈蜆肉較細,同蟶子比較完全相形見拙,所以罪不在於愛文生。不過炒蜆始終係去大排檔必叫之選,亦係青島生力嘅好朋友,所以只要水準唔太差,亦會照叫可也!生炒骨亦係去大排檔常叫嘅菜色,聽聞愛文生生炒骨相當了得,一試之下果然無令人失望,外層炸得香脆,肉質鬆化夠咬口,絕對有一定水準。相比下,我都係鍾情利豐打冷小廚嘅生炒骨多啲,利豐贏愛文生在於酸汁味道控制,大家不妨一試比較。雖然今次只係食左三味小菜,但已對呢個大排檔印象有十足信心,而且豉椒炒蟶子更加係完全俘虜我嘅心,而且價錢相當抵食,三味小菜四罐汽水,埋單不足二百,所以下次一定要叫大伙人再黎呢度放肆一下!

豉椒炒蟶子肥美無比

炒蜆雖好味, 但失色於蟶子之下
愛文生生炒骨....我會覺得係全港第二
  • 豉椒炒蟶子
2010-10-21 19 瀏覽
由於老公有有屋企人在加國回來,所以特別搵d新地方食飯。唔知點解無端端又會搵到呢間,就即管試下囉。食物的味道唔錯,好夠鑊氣;但略嫌地方較偏僻及價錢比較貴了一點。 大班兩味 - okay,但魚不太新鮮 招牌生炒骨 - 味道唔錯,但分量太少 豉椒炒聖子 - 有沙,但仍可接受 金銀蛋莧菜 - 無食過,應該都唔差因為清晒碟 蒜蓉白菜仔 - 我的最愛,好有屋企feel 蒜蓉炒芥蘭 - 無食過,因為本人最憎食芥蘭 砵仔魚腸 - 好好味,一d都唔腥~~~ 黃油雞 - 略嫌過左少少火位,但侍應話大部份客人一見到血都要求退貨;所以依家寧願熟少少 蒜蓉開邊蒸蝦 - 麻麻地,一食就知d蝦唔係好靚 椒鹽鮮"由" - 無乜椒鹽味,一般 豉椒炒豬雜 (應該係,因為唔係我地點唔知係乜) - 好好味,d唔知乜野好爽 總括黎講都唔錯,但係響呢d地方同食呢d野就唔係咁值咁咁價錢囉....
大班兩味 - okay,但魚不太新鮮
招牌生炒骨 - 味道唔錯,但分量太少
豉椒炒聖子 - 有沙,但仍可接受
金銀蛋莧菜 - 無食過,應該都唔差因為清晒碟

蒜蓉白菜仔 - 我的最愛,好有屋企feel
蒜蓉炒芥蘭 - 無食過,因為本人最憎食芥蘭
砵仔魚腸 - 好好味,一d都唔腥~~~

蒜蓉開邊蒸蝦 - 麻麻地,一食就知d蝦唔係好靚

椒鹽鮮"由" - 無乜椒鹽味,一般

2010-10-19
  • 砵仔魚腸
  • 豉椒炒豬雜
2010-07-19 218 瀏覽
據聞此店的生炒骨弄得不錯,於是先吃這個。賣相一般,因醬汁太多,最高明的生炒骨應做到「收汁」,肉排炸得頗脆,肉質帶少許脂肪,入口鬆化。再吃白飯魚煎蛋,白飯魚十分肥美,蛋煎得香口,另一道招牌菜是蒜泥蒸開邊蝦。這蝦新鮮彈牙,十分爽甜,加上炸過的金黃蒜泥就更美味。幾好!幾好!
生炒骨
白飯魚煎蛋
蒜泥蒸開邊蝦
2010-07-18
生炒骨
白飯魚煎蛋
蒜泥蒸開邊蝦
2010-05-11 15 瀏覽
同事farewell dinner~~,因為人太多~~所以揀多大排檔食餐勁!其實呢個大排檔係其中幾個同事的吹水飯堂~~佢地話又可以隊啤~~小菜又唔錯最正係炸乳鴿~~我一個人食左一隻, 因為真係好好味 (可能加上太耐無食過)第二正係炸大腸 (香口又好食)第三正係炒蜆 (鮮味x辣味 = 惹味)後尾我掛住食~~無咩再影埋d野食但之前同事話佢d雞正, 個人就覺得太肥~可能班男同事飲太多啤酒, 埋單都唔係平不過我睇過餐牌, 如果唔係飲啤酒, 小菜都只係幾十蚊一碟

第二正係炸大腸 (香口又好食)
第三正係炒蜆 (鮮味x辣味 = 惹味)

後尾我掛住食~~無咩再影埋d野食

但之前同事話佢d雞正, 個人就覺得太肥~
可能班男同事飲太多啤酒, 埋單都唔係平

不過我睇過餐牌, 如果唔係飲啤酒, 小菜都只係幾十蚊一碟
hahaha~~差唔多食晒先影
2010-03-10
hahaha~~差唔多食晒先影
  • 炸乳鴿
  • 炸大腸
  • 炒蜆
2009-10-27 169 瀏覽
由於時間及我手車關係,故次決定...再 戰 愛 x 生 飯 店 ......今次因為有事做朋屋企人一早到左等我地,我手車又慢,真係唔好意思,今次去到如果唔搵定位就實無位。今次叫了幾個菜是上次未叫過的評分如下10分滿分)1) 炸大腸------>呢個菜好多地方都有得食,但係十間有七間都會做得好乾,但佢地就算係幾好咁啦!佢地D炸大腸唔會話好乾,同埋唔會話咬落去一口肥油,亦唔會話好似有D舖頭要爭個D為食減肥客咁,切晒d肥o既部份,得番條柴皮!加埋個汁叫做一般酸甜汁,係呢D地方食,我覺得抵食有餘啦!(8分) 2) 炒勝瓜------>我都出晒名少食疏菜,但呢碟我就狂食7大舊,我覺得佢地個勝瓜炒得剛剛好,青得來爽,加上表青瓜、雲耳、唔會話拖泥帶水,雲耳同洋蔥亦炒得恰到好處,我希望唔係佢地得偶有佳作,呢個值得推薦。(9分)3) 蒜蓉炒白菜-->呢個菜如果無事先要D等別要求的話就幾好,菜本身己經幾靚,夠油水,但問題係我D屋企人都怕吃肥膩的食物,係落order前已經叫佢小油炒,but.....。(6分--無聽order做野,扣分)4) 砵酒焗鱔煲-->個鱔幾入味,但販北

10分滿分)

4) 砵酒焗鱔煲-->個鱔幾入味,但販北在佢唔能夠將個砵酒味融入個鱔入面,唔計砵酒,本身己經好好味,或者佢叫香蔥焗鱔,唔加砵酒可能仲好D,但係佢加左砵酒但又唔match到係失敗。(6分)

) 荔芋油鴨煲--->今次個汁無上次咁"希",但就無上次個芋頭咁"粉",臘鴨亦一樣咁肥,不過又係個句,叫得呢個菜就預左D臘鴨會肥,整體算幾好,不過不失。(分)

埋單 : 我地五個人去食,鋒無叫野飲、無加一都係二百幾,今次係個大姪女請我地食飯。所以我一樣好開心。^^
炸大腸
蒜蓉炒白菜
砵酒焗鱔煲
荔芋油鴨煲
2009-10-27 69 瀏覽
早幾晚和屋人到深水埗石硤尾街﹑醫局街交界的大排檔晚膳......有一個好文藝的店名叫愛X生飯店,當時正是晚膳時間,仍未有檯,但等了約十分鐘便有檯,點了幾個菜如下10分滿分)1) 沙律骨------>同上一次係沙田火炭津X叫o個個,呢度明顯好味好多,起碼D豬排骨出來唔會乾同霉,但個味同酸甜豬排無分別,個酸甜汁都OK,但諗唔到同沙律有甚麼關係,除左佢係上面"o即"左一"pat"沙律醬之外,如果以酸甜豬排命名呢個菜應該會幾出色。(6分)(圖1)2) 羅漢齋煲---->好一般的菜式,不過不失,但油太多同落味都幾重手,食完之後頗口渴。(5分)(圖2)3) 涼瓜排骨---->呢個菜個重點係事前點樣處理D苦瓜先令佢地炒完出來青綠又唔苦,可惜呢度只係做到可以令佢青綠,但仲有小小苦,但炒出來個苦瓜味同排骨味都幾夾。(9分)(圖3)4) 荔芋臘味煲-->個菜出來幾香同個芋頭煲得好"粉",但臘肉太肥同個汁太"希",不過叫得呢個菜就預左D臘肉會肥,整體算幾好,天寒地冬會好正。(7分)(圖4)埋單 : 我地五個人去食,再叫左一枝啤酒無加一都係 $208.-,重點係個細姪女剛剛出來

10分滿分)

埋單 : 我地五個人去食,再叫左一枝啤酒無加一都係 $208.-,重點係個細姪女剛剛出來做野第一次出糧請我地食飯。所以好開心。^^
羅漢齋煲
涼瓜排骨
荔芋臘味煲
(非會員)
2009-10-06 20 瀏覽
呢度D 生炒骨好正.味道酸甜適中.咬落脆卜卜,依家巳經好少有.另外有個蝦醬雙魷炒通菜,通菜脆 鮮魷唔會"UN" , 土魷又夠香. 最要緊是此間D 野食唔會太油,太鹹.. .實在難得...仲有個脆皮燒乳鴿. 一定要襯熱食, 皮真的是脆的.. 我覺得好食過龍華..加埋個彈牙的蜆芥鯪魚球.. 實在正正正.. ^0^
加埋個彈牙的蜆芥鯪魚球..

實在正正正.. ^0^
2009-10-02
  • 生炒骨
2009-09-05 9 瀏覽
朋友為我慶生,一星期連續不斷的吃了好多蛋糕和生日飯,很感謝。正日就來了這邊,共3人做完gym後專程來這間沒喊面的大排檔,一嘗風味。work out後2小時不宜吃太多,3人點3樣菜就夠,先來一隻乳鴒,再加一碟生炒骨和通菜炒牛肉,就此。先上乳鴒,炸得香口,不是大大隻的size但做到皮薄,可是不是肉嫩,論做得出色的乳鴒這裡不是priority;生炒骨,真的炸得香脆又好吃,那個汁酸酸甜甜的,而且彩椒洋蔥也下得重手,芬香撲鼻;通菜炒牛肉,很普通,通菜真的好un,不時不吃,這個真的老了,牛肉明顯是梳打牛,稔得實在過份,牛肉味也不知走到那裡去,早知點就西蘭花。turnover很快,旨因做事快手,一晚最少可做兩至三轉生意。連埋兩碗白飯,都不過200,很抵吃。叫我回味的,都只是那碟生炒骨。

2009-09-04
慶祝紀念
生日
2009-06-20 8 瀏覽
由細食到大,根本就係飯堂一個,但就係忘記寫佢,真係因為好似自己屋企咁....又點會醒起^=^今次同同事及其Bfo黎食(佢地早已被我導左*_*),只得三人,所以都唔叫得多,由佢o地發板(不過都估到叫乜,雖然佢o地住係屯門,因為都幾經常食,今次都係緩他們念掛)。先來炒蟶子:隻隻肥美非常,豆豉及辣椒既份量o岩o岩好,唔會太辣或過咸。再來咕嚕肉:雖然無“晶輝”做得咁脆口,但味道調校方面係唔差o家,唔會一味得個酸字。跟手o黎個椒絲腐乳通菜:佢o地係用粗身個隻,並唔係幼身廋蜢蜢o個隻,因為我覺得粗身比較爽口,而幼身有一陣泥味;腐乳味夠咸香.......最後係椒'嚴'九肚魚:粉漿唔會太厚,亦不會太多軟骨,整體唔錯而呢個價錢亦包括2枝燕京及3碗飯o勒
再來咕嚕肉:雖然無“晶
而呢個價錢亦包括2枝燕京及3碗飯o勒
  • 炒蟶子
  • 乳鴿
  • 椒'嚴'九肚魚
2009-05-30 22 瀏覽
老友由阿布達比老遠工幹回來,幾個月無見,呢晚先到老尖飲兩杯之後再等埋友人放工一齊來愛文生吃飯﹗呢度燕京最平,15蚊支,未坐低都已經叫定兩支,吹水點可以無啤酒助興﹗先來椒鹽魷魚,脆漿夠薄,吃落香脆,魷魚未算濃香卻彈牙爽口,佐酒不錯﹗再來灼東風螺,$60碟都有三四十隻,也是慢慢挑挑吃吃,肉質是新鮮實淨,但不知是否來貨關係未有平日吃到的鮮甜。小炒王材料有韮菜、土魷、蝦乾及菜鋪等,夠惹味炒得亦有鑊氣卻未算乾身。香煎芙蓉蛋味道著通材料亦不算多,茶記比他還要做得好﹗最後來個楊州炒飯作結,呢個反而簡簡單單用料夠多啖啖有蝦又乾身,有飯落肚自然飽哂。本來都好好地,可惜最後佢調我地出去向馬路的地方坐,看到幾個阿姐在用三盤水洗碗,真係睇到眼都突,明明最後過水的一盤好應該開足水喉卻用極都係0個盤水,即係話之前成碟泡係咁易放入去過一過又再用來上碟,無咩可能洗得淨﹗其實大排檔食飯有幾乾淨大家心照,不過眼不見為乾淨,眼見則總有點戚戚然吧﹗

香煎芙蓉蛋味道著通材料亦不算多,茶記比他還要做得好﹗

2009-02-26 144 瀏覽
上次同女友食過一次, 今次食過番尋味1., 例牌-鼓椒炒聖子: 夠香夠辣, 但不蓋過聖子鮮味, 鑊氣十足, 必叫之選 連朋友唔係太食辣都咀lamlam2. 生炒骨 : 味道比上次失色, 細碟左, 攪到女友有d唔滿意 3. 椒鹽鮮魷 : 炸得夠香, 色澤金黃, 但脆口感好似爭少少3. 茄子炒牛肉: 朋友介紹, 第一次食, 冇諗過兩樣野可以咁入味, 缺點係多油得滯價錢合理, 份量亦夠, 下次仍然會再去,
上次同女友食過一次, 今次食過番尋味

連朋友唔係太食辣都咀lamlam

價錢合理, 份量亦夠, 下次仍然會再去,
鼓椒炒聖子
茄子炒牛肉
椒鹽鮮魷
鼓椒炒聖子
茄子炒牛肉
椒鹽鮮魷
2008-12-26 14 瀏覽
我們兩個人想食大排檔, 見愛文生 多d 人, 便試下.豉椒炒聖子, 肉身肥美, 吃落飽滿鮮甜,豉椒汁惹味椒鹽鮮魷, 味道唔夠香口,而且亦炸得唔夠脆口沙薑雞, 雞炒得好滑,味道亦唔錯. 三道小菜味道唔錯,份量足, 絕對係好 抵食!
我們兩個人想食大排檔, 見愛文生 多d 人, 便試下.

豉椒炒聖子, 肉身肥美, 吃落飽滿鮮甜,豉椒汁惹味

椒鹽鮮魷, 味道唔夠香口,而且亦炸得唔夠脆口

沙薑雞, 雞炒得好滑,味道亦唔錯.

三道小菜味道唔錯,份量足, 絕對係好 抵食!
2008-12-25 9 瀏覽
之前幫襯開隔離的,聖誕節的今晚一於試吓呢間,只不過是七點,已有九成滿.先叫個豬潤啫啫雞煲,個煲唔熱,豬潤唔係太爽,雞還可以,不過個汁咸咗啲.至於菜心炒斑片,斑片只有雪藏味,無鮮味,食落口好似食拖羅咁入口即溶,好攪笑!完全食唔出係斑片,反而菜心有驚喜,幾新鮮,雖然比較條,但食落口很爽.最後一碟琵琶豆腐,好的是有十二粒,每粒都很大,但味道只是一般.整體上餸菜只是麻麻,但隨檯的大壺茶,卻是熱騰騰的.

整體上餸菜只是麻麻,但隨檯的大壺茶,卻是熱騰騰的.