2019-05-22
係附近大商場行完街,又係時間搵開餐地方,場內食店人龍滿滿,友人就提議不如行過隔離商場搵食上二樓就見到呢間,望見門口餐牌食物都幾吸引,價錢又唔貴,咁就入內就坐本來諗住散叫,但其後見到呢個二人餐 ($318),由餐湯,沙律,小食,意粉,薄餅,甜品及飲品都有,相當抵食喎!有兩款餐湯選擇,鍾情特濃南瓜粟米忌廉湯,入口有南瓜粟米嘅香甜味,略嫌唔係幾夠熱,再熱D就會更加好D囉!飲完湯後就有香草鷄肉凱撒沙律 (半份)食,沙律菜配上凱撒沙律醬汁,入口爽脆,加埋鷄肉一齊食,多一份味道及口感!小食有呢客秘製炸鷄,一客有4件,炸至金黃色即叫即炸熱辣辣,炸得皮脆,咬入肉汁開始流出,水準比想像之中高,可以唧少少檸檬汁調味就仲正!幾款意粉中,叫左香草烤鷄雜菌羅勒忌廉意粉 (又係鷄......落單時無留意到),雜菌同烤雞放上意粉上,加少少車厘茄作點綴,賣相吸引!每條意粉及配料都被羅勒汁包圍住,入口有其獨特香味,加入忌廉增加香滑度; 而鷄肉亦醃得幾入味,份量足夠二人分享!身為芝士控嘅我,見到其中一個選擇有黃金四重芝士薄餅 (配蜜糖), 又點會唔叫呢?! 烤至金黃色,仲帶有少少燶位,成個有10吋咁大!薄餅唔太似食開果
小食有呢客秘製炸鷄,一客有4件,炸至金黃色
薄餅唔太似食開果種,有點兒似印度薄餅,芝士味唔算太濃,但加埋蜜糖一齊食又幾好味喎!
餐飲見咖啡係UCC出品,當然要叫番杯,用黎送甜品都唔錯!
是日甜品係提拉米蘇,細細件上面有粒大士多啤梨,凍得有點硬度,入口香滑,有點兒似食緊雪榚!