2019-07-29 118 瀏覽
和民西餐 Pastaholic 意粉狂熱.去旺角行完街,打算去雅蘭覓食先發現原來和民隔離間餐廳轉咗做pastaholic,咁多間餐廳最多人等位係佢,好彩我哋早攞飛,等左無耐就入得。👍🏻.經典三式拼盤 (5選3)🦐🐥🦑1.海蝦牛油果法式多士覺得呢個係今餐最正,多士用牛油果,洋蔥及芝士焗製而成,中間嘅海蝦新鮮之餘爽口彈牙,好滋味!🍞.2.蜜糖雞翼🐥炸雞翼有檸檬可以唧,仲有流質嘅蜜糖醬可以點,檸檬雞翼酸酸甜甜好好食!🍯🍋.3.意式炸魷魚伴他他醬🦑🦑炸魷魚圈伴上他他醬,魷魚好彈牙,誰不愛?😍香烤北海道產香草豬扒🐖原來豬扒在鐵板上,豬扒上面灑滿香草並有剛好溶掉唧牛油😱鐵把豬扒煎至’炸炸’聲, 豬扒薄薄一片,口感非常鬆軟嫩滑,加上香草同牛油煎得好惹味👩🏻‍🍳伴碟仲有薯角啊!蝦Mac and Cheese🍤🧀呢個鮮蝦Mac and cheese 面頭好多焗得香脆嘅芝士粉,食落是脆脆的。面頭好多蝦,而通粉滲滿了半溶嘅芝士,少少漏但好食就點都食得哂嘅😜呢度食物選擇好多,今次主攻小食同主食,下次試埋佢嘅其他Pasta同Pizza🍕🍝
和民西餐 Pastaholic 意粉狂熱
經典三式拼盤 (5選3)🦐🐥🦑
1.海蝦牛油果法式多士
2.蜜糖雞翼🐥
3.意式炸魷魚伴他他醬🦑🦑
炸魷魚圈伴上他他醬,魷魚好彈牙,誰不愛?😍
小食拼盤

• 意式炸魷魚圈配他他汁
  • 海蝦牛油果法包多士
  • 經典3式拼盤
2019-07-29 77 瀏覽
食二人餐唔使煩,亦有三個選擇。想食pizza, 意粉披薩狂熱套餐 $318特濃南瓜粟米忌廉湯濃濃的南瓜湯,都幾鮮甜架,面層仲有點碎碎的香料,增加香味同口感。法式芝士洋蔥湯洋蔥湯,上面有一片烤焗過的法包,再用洋蔥湯浸淋左。口感都幾得意。反而芝士味唔算好出。香草雞肉凱撒沙律 (半份)雞肉是白烚雞胸為主,唔肥唔油膩,配上很多新鮮沙律菜,好健康的一道菜式。香辣蕃茄濃汁煮青口青口雖然細細隻,但都幾好肉,鮮甜的。加上濃濃蕃茄汁又熱辣辣,ok 的。意大利香蒜蝦意粉超多炒香左的蒜蓉,舖滿意粉面,都幾誇張。意粉係長通粉,有驚喜。蝦肉唔算大隻,但勝在夠結實。瑪格麗特披薩 Pizza 都幾大件,可以分到六件。饀料有蕃茄、香葉仲有新鮮的水牛芝士,拉到絲。pizza 底亦好好味,夠乾身,香得來亦唔油膩。個人覺得比一般的 pizza 店做得更好。甜品雪到極凍的意大利芝士蛋糕,有咖啡粉味,有咖啡酒味,而cream 亦夠滑。好有誠意的!南非白酒有果香,而且甜甜地,幾易入口的。但酒精都幾重,小心飲醉。三得利 Suntory 啤酒比較淡身,容易入口的。夠曬冰凍,配pizza 都係一流。
食二人餐唔使煩,亦有三個選擇。

想食pizza,
意粉披薩狂熱套餐 $318

特濃南瓜粟米忌廉湯

法式芝士洋蔥湯

香草雞肉凱撒沙律 (半份)

香辣蕃茄濃汁煮青口

意大利香蒜蝦意粉

瑪格麗特披薩

甜品

南非白酒
有果香,而且甜甜地,幾易入口的。但酒精都幾重,小心飲醉。

三得利 Suntory 啤酒
比較淡身,容易入口的。夠曬冰凍,配pizza 都係一流。
2019-07-29 155 瀏覽
《意粉狂熱》上年食過一次質素都幾好,今次再去食質素都仲keep住,餐牌仲多咗好多新菜式👀-🔹《雙重辣味煙肉魔鬼意粉》聽到魔鬼兩隻字就想試吓佢有幾辣👻,食咗第一啖真係唔係講笑啲辣係後尾慢慢散出嚟,但辣得嚟又有蒜香味,加上煙肉同豬肉碎都炒得好香,令人越食越想食😽,覺得唔夠辣嘅辣妹們仲可以試吓枱面上嘅魔法辣粉包你辣上癮😈,記得記得記得加$10就會升級1.5倍意粉嘅份量🍝,兩個人食一碟都夠曬架啦😝-🔷《秘製炸雞》上次食過一食難忘,今次再食都真係冇令我失望😻,睇落平平無奇但咬落去肉汁豐富🍗,外皮唔會太厚粉,炸得夠脆身食落唔會一口油,重點係啲肉都係好juicy,必叫😋!-🔷《照燒雞蛋黃醬pizza》細份量都有三塊,失望嘅係pizza底唔係脆餅底嗰隻🍕,係類似麵包嗰隻口感,但係中間嘅餡料夠豐富,照燒雞嘅味道好濃郁,加埋勁多蛋黃醬所以食落去唔會覺得好乾身,都唔錯!-最後埋單加埋一都係$200有找添😱,CP值都真係幾高,可以用平靚正形用,窮鬼們可以多個選擇😂!

雙重辣味煙肉魔鬼意粉

秘製炸雞

照燒雞蛋黃醬pizza

這晩跟友人在旺角找東西吃,剛好看到這家意粉狂熱 (早幾天在ig 有看到别人在介紹~),便有衝動想試一下。 不過晩飯時段輪候需時,第七張兩位籌也等了差不多45分鐘~先看看菜單,發覺雖然主打意粉,但款式算多,而且也有焗飯,pizza 或小吃拼盤供選擇~特濃南瓜粟米忌廉濃湯,味道不錯~我們點了大蝦青醬意粉,因為兩個人share 吃,所以加$10加大了意粉的份量🤣 (起初還怕不夠吃,但後來發覺其實也不用加)因為這個青醬意粉的質地是較Creamy的,所以吃多了會有膩感,不過味道還好! 大蝦也不錯~還細心地給我們擺盤👍🏿而小食方面,這個芝士香烤雞翼真的很不錯!!!熱辣辣的雞翼上沾著香濃芝士🧀

不過晩飯時段輪候需時,第七張兩位籌也等了差不多45分鐘~

特濃南瓜粟米忌廉濃湯,味道不錯~

特濃南瓜粟米忌廉濃湯
大蝦青醬意粉
2019-07-23
45 分鐘 (堂食)
特濃南瓜粟米忌廉濃湯
2019-07-28 58 瀏覽
同朋友行旺角 突然話想食pizza一行四人就上左去雅蘭嘅意粉狂熱 好彩我地7點就到 唔洗等位 不過用餐時間得90分鐘我哋懶諗就叫咗個$638四人餐餐湯我地㨂左洋䓤湯 同 南瓜粟米忌廉湯洋蔥湯上有一片芝士多士 味道唔錯 南瓜粟米忌廉湯 南瓜味特濃唔錯跟住一個香草烤雞凱撒沙律沙津菜非常新鮮爽師 配埋啲嫩滑烤雞肉 好惹味小食方面 揀咗蜜糖雞翅同香辣蕃茄濃汁煮青口青口鮮味十足 配上香辣濃郁的蕃茄 非常惹味 雞翼就瘦左少少😂主菜㨂左芝士煙肉帶子忌廉意粉,好多芝士帶子炒煙肉菠菜 意粉好彈牙 好味重有明太子忌廉芝士海老pizza pizza底夠薄夠脆 配埋大量芝士同爽口蝦肉忍唔住食咗兩件 真係好好味最後我地重加$48揀咗安格斯西冷牛扒因為鐵皮出 所以餐廳建議三成熟 再隨客人喜好可以煎至五至八成熟最後重有tiramisu 完美了
同朋友行旺角 突然話想食pizza

沙津菜非常新鮮爽師 配埋啲嫩滑烤雞肉 好惹味
小食方面 揀咗蜜糖雞翅同香辣蕃茄濃汁煮青口
青口鮮味十足 配上香辣濃郁的蕃茄 非常惹味

雞翼就瘦左少少😂
主菜㨂左芝士煙肉帶子忌廉意粉,
好多芝士帶子炒煙肉菠菜 意粉好彈牙 好味
重有明太子忌廉芝士海老pizza
pizza底夠薄夠脆 配埋大量芝士同爽口蝦肉
忍唔住食咗兩件 真係好好味
最後我地重加$48揀咗安格斯西冷牛扒
因為鐵皮出 所以餐廳建議三成熟 再隨客人喜好
可以煎至五至八成熟
最後重有tiramisu 完美了
點了個2人套餐,南瓜濃湯有少少似罐頭湯炸魷魚圈配他他汁水準中規中矩,好味但不特別推介呢個明太子忌廉芝士海老pizza,明太子+忌廉再加濃濃既芝士粒既味道係十全十美,超好味呢個雞肉意粉都好好味,意粉煮得偏硬身煙un,岩我口味
點了個2人套餐,南瓜濃湯有少少似罐頭湯

炸魷魚圈配他他汁水準中規中矩,好味但不特別

呢個雞肉意粉都好好味,意粉煮得偏硬身煙un,岩我口味

• 明太子忌廉芝士海老pizza
2019-07-26 43 瀏覽
上次經過旺角雅蘭中心,好想試下'意粉狂熱'但太多人啦😅今次就精呢,一早用手機攞定飛😜用手機apps叫咗個二人套餐,好方便呀~ 先揀咗兩個湯先 😉南瓜粟米忌廉湯 ,好香好滑,好清甜😋法式芝士洋蔥湯 ,洋蔥味好香濃,浸住塊法包,法包索曬啲味, 味道好夾🤩鮭魚凱撒沙律,沙律材好清新,爽甜,醒胃~香辣蕃茄蓉汁煮青口, 個汁好掂 ,好香濃 ,青口細細隻,但係隻隻脹卜卜,好飽滿,啖啖肉,好鮮甜😍安格斯一口牛柳配薯角 ,一口牛柳食起來更方便, 唔使切😝 點埋伴碟嘅燒汁更惹味😋但我個人更喜歡佢嘅薯角,外脆內軟😍芝士煙肉帶子忌廉意粉, 個汁真係好香濃,好creamy。帶子雖然唔大隻但係都有好多粒👍食完還有飲品和甜品,tiramisu 夠晒香濃。二人餐分量真係不少,三個人都夠食呢~咁多嘢食都係四百蚊左右咋👍

上次經過旺角雅蘭中心,好想試下'意粉狂熱'但太多人啦😅

今次就精呢,一早用手機攞定飛😜

南瓜粟米忌廉湯 ,好香好滑,好清甜😋

鮭魚凱撒沙律,沙律材好清新,爽甜,醒胃~

但我個人更喜歡佢嘅薯角,外脆內軟😍

芝士煙肉帶子忌廉意粉, 個汁真係好香濃,好creamy。

帶子雖然唔大隻但係都有好多粒👍

食完還有飲品和甜品,tiramisu 夠晒香濃。
二人餐分量真係不少,三個人都夠食呢~

咁多嘢食都係四百蚊左右咋👍
2019-07-23
  • 特濃南瓜粟米忌廉湯
  • 法式芝士洋蔥湯
  • 香烤安格斯一口牛柳
  • 芝士煙肉帶子忌廉意粉
2019-07-23 50 瀏覽
自從上次去完旅行,試過一啲好好味嘅手工意大利菜, 對於手製嘅意粉薄餅一直好有興趣, 唔少意大利餐廳 都會有手工嘅意粉同pizza,不過唔係間間都好食。今次去到旺角雅蘭中心嘅間pastaholic,係和民旗下嘅餐廳,但估唔到都有好驚喜, 絕對唔係一般連鎖餐廳嘅質素 ,質素真係唔錯。 餐牌嘅選擇都幾多,而且有啲特別推介,不過懶鬼嘅我,就同朋友選擇咗嗌dinner set,兩個人都係318,唔算太貴 ,價錢合理。 首先上檯嘅係沙律同餐湯,我地各選擇咗法式芝士洋蔥湯同埋特濃粟米南瓜湯,洋蔥湯表面有片芝士法包,味道較濃,但個湯飲落好清好香洋蔥嘅味道,而粟米南瓜湯就比較甜,好creamy 好滑,兩個都唔錯。而香草雞肉凱撒沙律,加入咗烤雞肉,雞肉嫩滑, 加埋啲菜好新鮮好爽脆,食落非常開胃。至於小食方面就叫咗個 香辣蕃茄濃汁煮青口,雖然話係辣汁,但一啲都唔辣, 有蒜香同蕃茄味,味道清新開胃,加上青口好鮮甜, 雖然要加十蚊,但呢十蚊都係抵畀嘅。我哋仲嗌多咗個意式炸魷魚圈配他他汁, 炸得非常香脆,而且好彈牙,加埋酸酸甜甜嘅他他汁真係好惹味。意粉方面都有唔少選擇,不過我哋想試下手工製嘅鮮意粉,所以就選擇咗

意粉方面都有唔少選擇,不過我哋想試下手工製嘅鮮意粉,所以就選擇咗 溫泉蛋蒜香蘑菇鮮意粉,鮮製意粉 對比一般乾製嘅意粉 好食好多,因為手工嘅意粉相對富有彈性,而且有麵粉嘅小麥香,加上鮮菌同蒜蓉嘅味道,都幾惹味。

不過記得要加埋個魔法蒜香辣粉,令到意粉更加惹味。

至於呢個明太子忌廉芝士海老pizza, 材料都好豐富,有唔少大蝦加埋明太子醬,味道非常之邪惡,pizza底好薄好脆, 忍唔住食完一件又一件。

最後仲有 tiramisu 做甜品作結, 非常香濃嘅咖啡同芝士味,味道剛剛好,唔會太甜,今餐真係食得好飽好滿足。

• 溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉
  • 香辣蕃茄蓉汁煮青口
  • 明太子忌廉芝士海老 pizza
  • 特濃南瓜粟米忌廉湯
  • 法式芝士洋蔥湯
  • 意式炸魷魚圈配他他汁
  • 香草雞肉凱撒沙律
2019-07-20 65 瀏覽
忙左大半個月 終於約到老友食飯啦近近地旺角開餐方便大家㨂左雅蘭中心嘅pasta holic好彩早左少少去 唔洗等位 㨂左二人餐 有齋餐湯 沙律 前菜 主菜 同甜品我地㨂左洋蔥湯同蕃茄湯 洋蔥湯夠熱 配上熱辣辣嘅芝士法包 好正雞肉沙律 沙律菜爽甜 雞肉都算嫩滑 唔錯 前菜係檸檬蜜糖雞翼 略嫌雞翼唔夠肥美芝士煙肉帶子忌廉意粉 有驚喜意粉軟硬度岩岩好 入口好creamy 帶子有鮮味面頭嘅芝士粉好吸引 好好味重有明太子忌廉芝士海老pizza個pizza底好薄夠脆 配埋忌廉芝士同海老 好好食最尾重有tiramisu 畫上完美句號
忙左大半個月 終於約到老友食飯啦

重有明太子忌廉芝士海老pizza
個pizza底好薄夠脆 配埋忌廉芝士同海老 好好食

最尾重有tiramisu 畫上完美句號
2019-07-20 56 瀏覽
一心想入這間「意粉狂熱」,因為旁邊相隔不到兩米就是「和民」,兩間餐廳用同一條走廊進入,然後有位前台接待員出來帶位,帶我轉左入了左邊的和民,問清楚之下都幾尷尬,原來唔係同一間,但原來都係和民集團的,所以大家要揀定食咩就唔好行錯喔。 店舖不是十分大,但環境不錯,牆上有一排鏡子營造了多一點空間感。餐單設計和形式跟和民亦類似,有二人或四人套餐可選,這日就只有我同朋友二人,簡簡單單來個Meat &Fish Holic Set吧! $368 For 2.沙律,湯和熱飲不用五分鐘就到,好有效率! 兩個湯都好好味,尤其是洋蔥湯內有浸了芝士麵包和洋蔥絲底。雖然沙律係半份,但蔬菜量好多,我就另外再叫沙律醬調味🌽濃南瓜忌廉粟米湯 🍲法式芝士洋蔥湯🥗鮭魚凱撒沙律 🍓草莓荔枝綠茶🥭芒果黃香李煎茶然後就到前菜和招牌菜意粉,意粉醬汁較濃,味道偏鹹,每隻帶子都好大隻! 🥔脆炸薯角 🍝芝士煙肉帶子忌廉意粉 香烤北海道產香草豬扒,鐵板形式保持住溫熱,切開豬扒,仍然保留到肉汁,食落好Juicy,記得唔好放咁耐先食,好容易會煮燶架是日甜品: Taramisu 有少許芒果作點綴🍰這個二人套餐嘅份量岩岩好,若然想散叫亦有Pizz

🌽濃南瓜忌廉粟米湯
🍲法式芝士洋蔥湯
🥗鮭魚凱撒沙律
🍓草莓荔枝綠茶
🥭芒果黃香李煎茶

🥔脆炸薯角
🍝芝士煙肉帶子忌廉意粉

是日甜品: Taramisu 有少許芒果作點綴🍰

這個二人套餐嘅份量岩岩好,若然想散叫亦有Pizza和好多小吃!!

2019-07-17 38 瀏覽
之前聽講意粉狂熱係一間唔錯嘅餐廳,於是約左兩個朋友去試下。餐廳地點非常方便,一出旺角地鐵站行幾分鐘就到,完全唔洗曝曬住去搵間餐廳。上到雅蘭中心二樓見到間餐廳,望落去都幾舒服,最岩約堆一班朋友一邊食,一邊傾計。打開餐牌,好多選擇,真係唔怕搵唔到岩自己食嘅食物,而且又可以單點或者叫一個SET,價錢都合理。最重要可以掃QR CODE落單,可以一邊慢慢諗一邊落單。最後我同朋友叫左一個PIZZA,餐湯同埋小食拼盤。落完單無幾耐,餐湯轉眼間就送過黎,而且仲熱辣辣,我即刻試一啖個法式芝士洋蔥湯,味道非常之濃郁,而且勁多洋蔥粒。加上一塊法式芝士面包係個湯入面,好有口感。呢個湯岩哂鍾意食較濃味道嘅朋友仔。我勁快就食哂就知幾好味啦!之後,我地點左個PARMA HAM三色沙律PIZZA。雖然比較迷你,但剛剛好分成三塊,而且D料都幾豐富下。PIZZA 上面都鋪左幾多塊PARMA HAM,加上爽脆嘅生菜,岩岩中和左個味道,食落唔會太鹹,非常好嘅配搭。最後,最期待嘅豪華5式拼盤真係超豪華,每款食物都好大件,完全落足料去做。兩件海蝦牛油果多士配有少少WASABI嘅微辣,味道幾特別,又唔會太嗆。4件炸魷魚圈非常脆口,

最後,最期待嘅豪華5式拼盤真係超豪華,每款食物都好大件,完全落足料去做。兩件海蝦牛油果多士配有少少WASABI嘅微辣,味道幾特別,又唔會太嗆。4件炸魷魚圈非常脆口,仲食得出個魷魚鮮味。然後又有兩款唔同口味嘅雞翼,一款芝士,一款檸檬蜜,一鹹一甜,真係一次過滿足哂兩個願望。最值得推介係粒珍寶大啡菇釀帶子,用刀一砌,D汁爆哂出黎,勁JUICY勁YUMMY。

呢一餐食得又飽又滿足,真心值得推介一試。
2019-07-17 56 瀏覽
最近同朋友慶祝生日,去到旺角唔知食咩好,就亂入左呢間位於雅蘭中心嘅日式西餐廳食,見餐牌都幾吸引,價錢又唔貴,相當唔錯。我地3個分別叫左一個pizza同一個意粉,仲有一個小食拼盤,份量非常足夠。首先上黎嘅係呢個南瓜湯,味道甜甜地,幾好味。意粉我地揀左個青醬意粉,青醬嘅味道唔算突出,但係整體黎講都唔差。小食拼盤非常豐富,有大啡菇,雞翼,炸魷魚圈等,我個人最鍾意蜜糖味雞翼,甜甜地咁非常好食。最後呢杯抹茶milkshake味道亦唔錯,唔會太甜,抹茶味濃,值得推薦。

首先上黎嘅係呢個南瓜湯,味道甜甜地,幾好味。

2019-07-16 36 瀏覽
去旺角行街,又試下和風洋食。我同太太兩人都幾餓都叫左唔少菜。來呢度主打是明太子海鮮薄, 彈牙蝦肉,配上甜甜醬汁,是開胃精選。意粉則是,鮭魚菠菜忌廉意粉,大家不要以為有忌廉好易滯,相反,魚鮮味,配上菠菜好match ,一d膩的感覺都沒有。第三個菜是豪華三式小食拼盤,我地要左芝士香烤雞翼,大啡菇釀帶子及意式魷魚配他他汁。雞翼上佈滿濃厚芝士,好邪惡但起搶口,魷魚就爽脆,最後啡菇釀帶子隻菇好大隻,咬下去十分juicy ,帶子大粒惹味。值得一提呢度晚餐上菜快,性價比不錯,下次再試其他菜式。

值得一提呢度晚餐上菜快,性價比不錯,下次再試其他菜式。
2019-07-11
2019-07-11 53 瀏覽
雅蘭中心除咗多嘢行之外,仲好多嘢食,今日先同女朋友行完旺角,突然間想食西式意大利風情,雖然好多人排隊,但係我哋都覺得好值得!香草烤雞忌廉雜菌羅勒意粉但係同忌廉有關嘅意粉最怕就係「䊢口」!搞到飲水又唔係,食落去又唔係。呢間餐廳嘅忌廉份量唔會過多,而且能夠滿足烤雞雜菌的味道,最緊要嘅係唔「槳口」蕃茄焗原條龍利平時一般食開過龍利都係用煎嘅方法,但呢間比較特別係用焗既方法!焗就會令到條龍利好容易腥,所以好危險。不過肯定嘅就係呢間餐廳食材絕對新鮮,所以焗出嚟唔腥不特止,仲會有濃郁嘅魚味!特濃南瓜粟米忌廉湯西湯來講,粟米忌廉湯可以話係我嘅最愛,搭配南瓜,都幾特別,湯頭唔算太結身,飲起上嚟都好滿足!

香草烤雞忌廉雜菌羅勒意粉

蕃茄焗原條龍利

特濃南瓜粟米忌廉湯
2019-07-02 211 瀏覽
今日同幾個朋友約左系旺角,地鐵站近近地就搵左呢間餐廳一打開餐牌就見到好多唔好款式既意粉,真系花多眼亂餐廳可以自己掃QR code 落單,超級方便當日叫左兩個主食,兩個小食同兩杯野飲首先主食有黑松露雜菌Mac and Cheese,呢個系通粉,每粒通粉裡面都充滿住芝士,中意芝士既人唔好放過另一個主食系意粉,日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉,明太子味唔會好特出,但魷魚都唔會韌兩個小食我地叫左芝士焗薯同香烤雞翼(檸檬蜜糖)飲品就叫左柚子蜜梳打同草莓茶梳打環境都闊落,中意食意粉西餐品好錯過啦
今日同幾個朋友約左系旺角,地鐵站近近地就搵左呢間餐廳
一打開餐牌就見到好多唔好款式既意粉,真系花多眼亂

餐廳可以自己掃QR code 落單,超級方便

當日叫左兩個主食,兩個小食同兩杯野飲

黑松露雜菌Mac  and  Cheese

日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉

兩個小食我地叫左芝士焗薯同香烤雞翼(檸檬蜜糖)
芝士焗薯角

香烤雞翼(檸檬蜜糖)

飲品就叫左柚子蜜梳打同草莓茶梳打

柚子蜜梳打,草莓茶梳打

環境都闊落,中意食意粉西餐品好錯過啦

午餐
黑松露雜菌Mac  and  Cheese
日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉
香烤雞翼(檸檬蜜糖)