[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]• 悉 尼 樂 園 •🐿-銅鑼灣樓上Cafe 店舖充滿懷舊風又帶點玩味無論係牆壁上嘅畫 定係裝修擺設 都幾特別周圍都見到米奇老味 老鴨哥 超搞鬼🤣座位環境舒適 適合同朋友傾吓計吹吓水-🥭 烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯 💰$123平時食椰菜花都係一舊舊咁食 第一次食一大塊椰菜花扒硬硬地 脆脆地 同平時食椰菜花有唔同而蘑菇意大利飯都比想像中creamy 仲有少許芝士味-🍯 鮮濃蝦汁虎蝦扁意粉 💰$128自稱為濃蝦汁 蝦味的確尚算香濃另有一隻大小中等嘅燒虎蝦 肉質唔算超彈牙仲有啲魷魚圈 整體賣相上唔錯 味道都還好-🍢 黑松露薯條 💰$53份量多 有少許黑松露灑係薯條上而另外都有黑松露醬 略嫌薯條攤凍咗 無咁脆-🍳 水牛城雞翼 💰$58係單骨雞翼 份量大約6件 ψ(`∇´)ψ水牛城味道酸酸甜甜 仲有少少辣辣地添雞翼輕輕炸過 都幾惹味㗎-🍼 靜岡焙茶豆腐拿鐵 💰$48一開始飲嘅時候會覺得無咩特別 咪又係焙茶一杯而且焙茶未算超級濃 但會帶陣淡淡嘅豆腐味點知原來飲副底真係有一大舊豆腐可以食 都幾驚喜-水果樂園 💰$43大大杯水果紅茶 主要都係西柚味道為主調唔算
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]

而且焙茶未算超級濃 但會帶陣淡淡嘅豆腐味
點知原來飲副底真係有一大舊豆腐可以食 都幾驚喜
水果樂園 💰$43

大大杯水果紅茶 主要都係西柚味道為主調
唔算太甜 食完油膩嘢飲就最啱!!
📍 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
#caloriefoodie
2022-09-14 57 瀏覽
今次介紹依間叫《悉尼樂園》,聽個中文名好似正常童話式餐廳。但係睇真啲個英文名叫Sicklyland Cafe & Restaurant, 咁就已經估到依間餐廳應該與別不同。入到去餐廳就見到好多懷舊美式毛公仔,仲有佢地嘅招牌黑化米老鼠。貫徹黑色童話嘅風格,牆上面亦都有好多搞鬼嘅圖畫,好似卡通人物中槍嘅場景,真係好有趣味性。烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯 $123椰菜花就成日食,估唔到可以成塊去做香烤處理,上面放左啲卡津辣粉,食落味道就會更加突出。食意大利飯好多時都驚會煮得太腍,依間嘅表現就合乎標準,煮到八成熟左右,特別煙韌,同時又能夠吸收蘑菇嘅新鮮味道。悉尼香草蜜糖慢煮春雞 (半隻)$138以慢煮方式製作嘅春雞肉質非常嫩滑多汁,用左迷迭香貼埋蜜糖預先醃製,所以特別入味。另外亦都可以蘸下黑松露醬,令到味道更加濃郁。香烤明太子雞翼 $58預先用明太子醃製,充滿咸香味。雞翼亦都好貼心咁開左兩邊,大火烤到雞翼乾身,食落特別香脆。黑松露薯條$53淨係聞到都已經好香,薯條新鮮油炸,上面灑上黑松露粒,特別嘅係另外仲會有黑松露醬水果樂園 $43紅色嘅水果茶好適合打卡,入面有好多種水果,西柚、奇異果、檸檬、士多

烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯 $123

悉尼香草蜜糖慢煮春雞 (半隻)$138

香烤明太子雞翼 $58

黑松露薯條$53

水果樂園 $43
紅色嘅水果茶好適合打卡,入面有好多種水果,西柚、奇異果、檸檬、士多啤梨。非常充料,消暑又解渴。

京都宇治抹茶豆腐拿鐵 $48
好鍾意充滿濃郁茶味嘅宇治抹茶,漸變嘅綠色
/ 米 奇 老 味 復 古 玩 味 打 卡 𝘤𝘢𝘧𝘦 /꧁悉尼樂園 𝗦𝗶𝗰𝗸𝗹𝘆𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗮𝗳𝗲 & 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 💛 ꧂識你老鼠?? 呢度周圍嘅米奇老鼠都中左幅射咁嘅樣真係唔係人人認得𝘭𝘰𝘭但我識黎悉尼樂園揾食!!呢度走復古風 有好多古玩裝飾 紙皮石、水晶燈、英國郵筒等都帶有種八九十年代老香港的感覺 好適合打卡呢༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄↬ 鮮濃蝦汁虎蝦扁意粉 $𝟷𝟸𝟹留意係濃蝦汁唔係龍蝦汁哈哈(≧∇≦)醬汁確實幾香蝦味,除左大大隻虎蝦仲有魷魚,不過略嫌少少𝘰𝘷𝘦𝘳𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥↬ 烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯 $𝟷𝟸𝟾椰菜花扒大大塊,上面灑了點𝘤𝘢𝘫𝘶𝘯粉,但味道仍較清淡下面的意大利飯亦唔會太膩,係健康清淡之選,素食人士都可以食。↬ 香烤明太子雞翼 $𝟻𝟾雞翼加入明太子醃好,非常入味又鹹香惹味,單骨一支支方便進食↬ 忌廉檸檬青口 $𝟻𝟾嗰一片檸檬盡對是靈魂所在,立即提鮮幾倍!! 青口大大隻可惜比較韌( ・᷄ὢ・᷅ )↬ 黑松露薯條 $𝟻𝟹後加的薯條沒有入鏡,即炸嘅粗薯條香脆熱辣辣,醬同薯條上都有黑松露 ,好食呢!↬ 黑芝麻豆腐拿鐵 (𝙷) $𝟺𝟾芝麻粉沉底,記得要攪渾先飲喔飲到
/ 米 奇 老 味 復 古 玩 味 打 卡 𝘤𝘢𝘧𝘦 /

但我識黎悉尼樂園揾食!!

呢度走復古風 有好多古玩裝飾

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

↬ 鮮濃蝦汁虎蝦扁意粉 $𝟷𝟸𝟹
留意係濃蝦汁唔係龍蝦汁哈哈(≧∇≦)

↬ 烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯 $𝟷𝟸𝟾
椰菜花扒大大塊,上面灑了點𝘤𝘢𝘫𝘶𝘯粉,但味道仍較清淡

↬ 香烤明太子雞翼 $𝟻𝟾

雞翼加入明太子醃好,非常入味又鹹香惹味,單骨一支支方便進食

↬ 忌廉檸檬青口 $𝟻𝟾

↬ 黑松露薯條 $𝟻𝟹

↬ 黑芝麻豆腐拿鐵 (𝙷) $𝟺𝟾

芝麻粉沉底,記得要攪渾先飲喔
飲到最後發現原來真係有豆腐嫁(´・ω・`)

↬ 𝚂𝚒𝚌𝚔𝚕𝚢黑牛 $𝟺𝟻

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦7.6/10 👱🏻‍♀️7.2/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 悉尼樂園 (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
  • 黑松露薯條
  • 香烤明太子雞翼
2022-09-07 246 瀏覽
🎠悉尼樂園🎢店如其名🎡餐廳四周圍環境都係可愛🦄嘅樂園裝飾❤基本上餐廳每一個位置🦁、角落🐻都係好正嘅「打卡位」📷🥳🥳🐷慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬 $188🌈呢個豬鞍嘅肉質好🈶️咬口👍🔪落去好軟嫩🥳加埋個蜜糖芥末醬甜甜地嘅醬汁🍯含成塊豬鞍嘅口感提升曬💯仲非常惹味喔🈵🥦烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯 $123🌈佢哋用烤嘅方法🔥將大大舊嘅椰菜花做咗個椰菜花扒🥦烤完出嚟嘅椰菜花扒🈶️獨特嘅香味😋配埋creamy嘅蘑菇意大利飯🈵🈶️特色❤啱曬Green Monday嘅朋友仔嚕🥳🦪忌廉檸檬藍青口 $58🌈 忌廉鮮甜又滑溜❤️香濃嘅忌廉特別帶出咗藍青口嘅鮮味😋而且藍青口嘅肉質鮮嫩又厚肉✅正呀喂🥳🥳🥳🐔水牛城雞翼 $58🌈相信大人同小朋友都對雞翼都🈶️無窮無盡嘅渴求🤤🤤呢個水牛城雞翼嘅口味係🈶️甜甜、酸酸、同埋小小辣味嘅完美結合🈵味道仲帶有獨特煙燻香氣🥳唔錯唔錯💯✅🍵靜岡焙茶豆腐拿鐵 $48🌈對于我呢個焙茶控黎講呢❤️雖然呢個焙茶味就未夠我喜歡嘅濃味☺️但係佢個口感好夠香✅亦夠滑👍佢哋落咗豆腐落去🈵令我成杯拿鐵都充滿住淡淡嘅豆腐味🥳整體都係唔錯嘅🥳🥳☕️黑芝麻豆腐拿鐵 $48🌈呢杯黑芝麻豆腐拿鐵真係好🈶️驚喜呀🥳原來黑芝麻加埋豆腐嘅口

🐷慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬 $188

🥦烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯 $123

🦪忌廉檸檬藍青口 $58

🐔水牛城雞翼 $58

🍵靜岡焙茶豆腐拿鐵 $48

☕️黑芝麻豆腐拿鐵 $48

🌈呢杯黑芝麻豆腐拿鐵真係好🈶️驚喜呀🥳原來黑芝麻加埋豆腐嘅口味係🉑️以咁夾架❤️芝麻嘅香味加埋淡淡嘅豆腐味🈵超正呀👍杯嘅底部仲有豆腐可以🥄黎食架🥳🥳

• 黑芝麻豆腐拿鐵
  • 烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯
  • 慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬
2022-09-03 51 瀏覽
去銅鑼灣拜訪識你老鼠🐭丫唔係,係悉尼先啱☺️呢間玩味十足嘅西餐,仿古舊美式裝修,個個嚟到都忍唔住周圍打卡☺️而且野食唔貴又好味,值得試。悉尼香草蜜糖慢煮春雞春雞肉質嫩滑,飽肚得嚟唔會滯💟蜜糖配雞肉真係絕配,微甜調出肉嘅鹹香。慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬呢個好大份,肉質唔會好膩,唔多油脂,結實但唔算好鞋😚仲有啲配菜索咗少量脂香。香烤明太子雞翼大推💕單骨雞翼好方便,明太子嘅鹹香滲透每一寸皮肉,超好味。烤焗椰菜花扒上面有一層香料,加埋椰菜花烤完都仲咁juicy, 都唔錯架🤭。石榴雪糕啫喱梳打最鍾意特飲有雪糕,一次過滿足哂飲野同食甜品嘅慾望。水果樂園🍊成杯都係citrus水果嘅味道,唔會好甜,仲有果肉食。

悉尼香草蜜糖慢煮春雞

慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬

香烤明太子雞翼
大推💕單骨雞翼好方便,明太子嘅鹹香滲透每一寸皮肉,超好味。

烤焗椰菜花扒

石榴雪糕啫喱梳打
最鍾意特飲有雪糕,一次過滿足哂飲野同食甜品嘅慾望。

水果樂園🍊
成杯都係citrus水果嘅味道,唔會好甜,仲有果肉食。

1K
2022-08-29 50 瀏覽
今次黎到銅鑼灣呢間懷舊cafe打卡📸📸餐廳環境有好多惡搞卡通元素,非常盞鬼!!食物選擇唔多,質素都唔錯~同行朋友都覺得好值得黎😍😍🍖慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬 $188✨口感唔會油膩,嫩滑得黎有咬口😋😋食落啖啖肉,肉質厚身好juicy!!蜜糖芥末醬比例都好好,甜甜地好開胃❤️❤️🍗悉尼香草蜜糖慢煮春雞(半隻) $138✨慢煮春雞外皮香脆,內裡細嫩多汁!!一啲都唔會韌,仲食得出雞肉鮮味👍🏻👍🏻伴碟仲有雜菜同焗薯,配蜜糖醬食好好味~~🦪忌廉檸檬藍青口 $58✨青口肉質飽滿,鮮味十足~~忌廉汁味道濃郁,加埋檸檬口感好fresh🤤🤤🍟黑松露薯條 $53✨最鍾意厚切波浪薯條,口感勁正!!仲要炸到脆卜卜,蘸黑松露醬食最perfect❤️❤️☕️凍焦糖莫卡 $48✨飲落有淡淡咖啡香味,仲有焦糖既甜味~~整個組合都好平均!而且層次豐富,好正👍🏻👍🏻-🍵京都宇治抹茶豆腐拿鐵 $48✨抹茶味道純厚,口感順滑~~飲落又唔會太甜,抹茶控必試🌿🌿
今次黎到銅鑼灣呢間懷舊cafe打卡📸📸
餐廳環境有好多惡搞卡通元素,非常盞鬼!!
食物選擇唔多,質素都唔錯~同行朋友都覺得好值得黎😍😍

🍖慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬 $188✨
口感唔會油膩,嫩滑得黎有咬口😋😋
食落啖啖肉,肉質厚身好juicy!!
蜜糖芥末醬比例都好好,甜甜地好開胃❤️❤️

🍗悉尼香草蜜糖慢煮春雞(半隻) $138✨
慢煮春雞外皮香脆,內裡細嫩多汁!!
一啲都唔會韌,仲食得出雞肉鮮味👍🏻👍🏻
伴碟仲有雜菜同焗薯,配蜜糖醬食好好味~~

🦪忌廉檸檬藍青口 $58✨
青口肉質飽滿,鮮味十足~~
忌廉汁味道濃郁,加埋檸檬口感好fresh🤤🤤

🍟黑松露薯條 $53✨
最鍾意厚切波浪薯條,口感勁正!!
仲要炸到脆卜卜,蘸黑松露醬食最perfect❤️❤️

☕️凍焦糖莫卡 $48✨
飲落有淡淡咖啡香味,仲有焦糖既甜味~~
整個組合都好平均!而且層次豐富,好正👍🏻👍🏻
🍵京都宇治抹茶豆腐拿鐵 $48✨
抹茶味道純厚,口感順滑~~
飲落又唔會太甜,抹茶控必試🌿🌿
2022-08-27 70 瀏覽
★✦· 悉尼樂園 •✦★銅鑼灣復古玩味 Cafe 米奇老鼠既主題餐廳秘裝修帶復古玩味風,燈光柔和,四周都係懷舊擺設,真係好值得嚟打卡🥰👨‍👩‍👧非常有心思♦️悉尼香草蜜糖慢煮春雞(半隻)慢煮春雞係幾滑口,味道非常好味!夠晒好入味,食落好香!底下面浸住蜜糖,非常清甜!仲有黑松露醬享用💙配埋啲甜甜地雜菜同焗薯粒粒,小朋友至愛♦️鮮濃蝦汁虎蝦意扁意粉🍝意粉份量足夠,味道非常濃郁,而且有一大隻虎蝦!意粉非常煙靭,夠晒入味❣️♦️忌廉檸檬藍青口 青口配上白忌廉汁~再加檸檬!味道好清新,夠晒鮮味♦️烤焗椰菜花扒其實都幾特別,我哋就從來未食過!口感比較硬身少少,味道方面唔錯♦️水果樂園入邊有好多唔同款嘅生果,味道又好味!♦️特濃朱古力嚟到嘅時候好驚喜,上面有好多cream啊!啱晒小朋友飲!甜到啱啱好💟
★✦· 悉尼樂園 •✦★銅鑼灣

♦️悉尼香草蜜糖慢煮春雞(半隻)

♦️鮮濃蝦汁虎蝦意扁意粉🍝

♦️忌廉檸檬藍青口
青口配上白忌廉汁~再加檸檬!味道好清新,夠晒鮮味

♦️烤焗椰菜花扒

♦️水果樂園
入邊有好多唔同款嘅生果,味道又好味!

♦️特濃朱古力

2022-08-17 61 瀏覽
「最寬廣的公園遊樂過 為何認真。。。」做人有時唔好下下太認真,香港人太大壓力了🤷‍♀️ 都係搵番間café打打卡,約埋三五知己鬆一鬆啦😎懷舊玩味悉尼樂園,充滿特色既西餐廳,可以同朋友邊食邊打卡📸昏黃燈光之下配上懷舊擺設,真係好似時光倒流一樣,都幾有FEEL呀🪑💡* * *S N A C K香烤明太子雞翼 $58/單骨8隻雞翼好香脆,上面有太子蛋黃醬,食落去鹹鹹香香,又有小小酸味,唔會感覺太滯。黑松露薯條 $53薯條份量都真係好多!除左黑松露醬,薯條面上都有黑松露,好香🍟不過我覺得薯條可以再炸得燶啲,會更脆,口感更好~* * *M A I N C O U R S E香草蜜糖慢煮春雞 $138燒春雞肉質香滑, 有淡淡的蜜糖香🍯呢個Main Course岩晒d keep fit既女士。因為唔會太濃味或太油膩☝🏻另外仲配備黑松露沙律醬,如果鍾意黑松露嘅朋友仔可以沾落D肉到食。雖然我都好鐘意食黑松露,不過個人認為唔沾呢個醬都已經好好食😉* * *D R I N K S 特濃朱古力 $43呢杯野飲打卡一流呀!味道唔會太甜,但有香濃朱古力味🍫水果樂園$43🍎🍑🍊天氣熱飲呢個真係岩晒呀!用新鮮水果調製

S N A C K

香烤明太子雞翼 $58/單骨8隻

黑松露薯條 $53

M A I N C O U R S E

香草蜜糖慢煮春雞 $138

D R I N K S

特濃朱古力 $43
呢杯野飲打卡一流呀!味道唔會太甜,但有香濃朱古力味🍫

水果樂園$43🍎🍑🍊
天氣熱飲呢個真係岩晒呀!用新鮮水果調製味道,清新又唔會太甜,非常解渴降溫。
2022-08-14
  • 悉尼香草蜜糖慢煮春雞
2022-08-17 69 瀏覽
呢間樓上主題cafe玩味十足 裝修設計好有心思 真係唔錯💓.📌悉尼香草蜜糖慢煮春雞(半隻) $138慢煮春雞嘅雞髀位係幾滑🍗但係雞胸位就有少少鞋口🤏🏻但係真係好入味 食落好香rosemary嘅味🌿底下面浸住蜜糖 好清甜 同雞幾夾🍯旁邊仲有細細兜黑松露醬 酸酸地 幾開胃🖤再配埋啲雜菜同焗薯粒粒 好豐富🥔.📌鮮濃蝦汁海鮮意大利飯 $138意大利飯份量好多 每粒都索滿晒蝦汁 幾鮮味😚仲加左啲洋蔥粒同菇菇一齊炒 食落更加正🧅🍄但口感就唔夠煙韌咬口 偏腍身🥺面頭有隻虎蝦🦐青口🦪魷魚圈🦑都幾足料🫶🏻.📌香烤明太子薯條 $53小食好推介薯條 焗得好香脆🍟面頭除左有鹹香十足嘅明太醬之外 仲有好多拉絲芝士🧀平時食明太子味嘅食物 好少個味會咁出 呢間真係好食😋.📌忌廉檸檬藍青口 $58青口正常冇沙唔腥🦪原本expect個汁會有啲檸檬香🍋但個汁就係普通嘅忌廉白汁🫣.📌熱黑芝麻豆腐拿鐵 $48呢個有驚喜🥳黑芝麻味好濃郁 飲落唔會好甜 好順滑🖤底下面好多軟滑嘅豆腐 幾特別🤍如果凍飲一定好似甜品咁🍮.📌石榴雪糕啫喱梳打 $48梳打唔只賣相好靚 味道好清新✨再加埋一球雲尼拿雪糕 夏天飲透心涼🍦下面仲有好多啫喱糖 仲
呢間樓上主題cafe玩味十足 裝修設計好有心思 真係唔錯💓

📌忌廉檸檬藍青口 $58

📌熱黑芝麻豆腐拿鐵 $48
熱黑芝麻豆腐拿鐵

📌石榴雪糕啫喱梳打 $48
梳打唔只賣相好靚 味道好清新✨再加埋一球雲尼拿雪糕 夏天飲透心涼🍦下面仲有好多啫喱糖 仲要有幾隻味 好有心思💓唯一唔好係個石榴味有啲似藥水🥲

鮮濃蝦汁海鮮意大利飯
熱黑芝麻豆腐拿鐵
2022-08-16 45 瀏覽
同朋友去左玩味好重~變形迪士尼人物嘅悉尼樂園~ 真心超搞笑!成間Cafe都有變咗型嘅迪士尼公仔!超可愛!復古公仔有種反斗奇兵的感覺 超級趣致!主食我地點左悉尼香草蜜糖慢煮燒春雞,慢煮豬鞍配蜜糖芥茉醬~燒春雞真係超級滑!燒到好香~ 誠意推薦呢一隻咁滑既燒春雞慢煮豬鞍大大件超足料~ 小食點左水牛城雞翼同埋忌廉檸檬藍青口~ 水牛城雞翼係單骨雞翼,超級方便咁食用~ 佢仲排到成個米字咁好得意!忌廉檸檬藍青口都好新鮮好好味!飲品我叫咗雪糕柚子啫喱~朋友就叫左柚子梳打水~ 雪糕柚子啫喱真係幾好味~ 又有雪糕又有Jelly口感新穎!
同朋友去左玩味好重~變形迪士尼人物嘅悉尼樂園~

主食我地點左悉尼香草蜜糖慢煮燒春雞,慢煮豬鞍配蜜糖芥茉醬~
燒春雞真係超級滑!燒到好香~ 誠意推薦呢一隻咁滑既燒春雞

慢煮豬鞍大大件超足料~

忌廉檸檬藍青口都好新鮮好好味!

飲品我叫咗雪糕柚子啫喱~朋友就叫左柚子梳打水~

雪糕柚子啫喱真係幾好味~ 又有雪糕又有Jelly口感新穎!

2022-08-15 533 瀏覽
.今次同男朋友去左悉尼樂園食晚飯一早都好想去架啦!因為佢有米奇🤣熟我既人都知道我成日去迪士尼又住酒店Staycation咁見到間咁得意既餐廳就梗係要去下啦🥳呢度既環境好得意 好有特式😇好多80-90年代裝飾環境暗暗地 好有情調 岩哂傾下計.我地叫左慢煮豬鞍配蜜糖芥末醬$188豬鞍都大塊 有少少韌😜不過夾埋蜜糖芥末醬 甜甜地都幾夾悉尼香草蜜糖慢煮春雞(半隻)$138我同男朋友都好怕食燒春雞覺得啲肉會好鞋 又無味 乾爭爭咁😅點知食呢個有驚喜❤️ 好食既我對燒春雞有啲改觀 😚可能係因為佢慢煮既關係 仲有啲滑添🤩香烤明太子雞翼$58我最鐘意食雞翼 份量夾埋有4隻 開左半 所以容易啲食 明太子味都少有 係整得好食既!味道係真係有明太子味既鍾意明太子既係可以一試😘黑松露薯條🍟 $53我同男朋友都好鍾意叫薯條架黑松露就最岩我地 呢個就正正常常啦😀凍焦糖莫卡 $48 凍特濃朱古力🍫$43叫左兩杯野飲 莫卡okay不過男朋友話特濃朱古力唔夠濃🥹今餐整體係okay既😘🥢悉尼樂園 (銅鑼灣) @sicklyland_cafe 📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
今次同男朋友去左悉尼樂園食晚飯

不過男朋友話特濃朱古力唔夠濃🥹

今餐整體係okay既😘

🥢悉尼樂園 (銅鑼灣) @sicklyland_cafe
📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
ᴀ ᴡᴏʀʟᴅ ꜰʀᴏᴍ ᴛʜᴇ ᴇʏᴇꜱ ᴏꜰ ꜱɪᴄᴋʟʏ ᴍᴏᴜꜱᴇ🎈悉尼樂園/ꜱɪᴄᴋʟʏ ʟᴀɴᴅ ɪꜱ ꜱɪᴄᴋ; ᴏᴜʀ ʟᴀɴᴅ ɪꜱ ꜱɪᴄᴋ ᴛᴏᴏ/好特別 好用心嘅餐廳播放住同一歌手唱嘅民謠 朋友超級鍾意呀❤️進入咗悉尼老鼠呢個小朋友嘅內心世界慢慢觀看周遭嘅壁畫🎭就好似同我哋分享緊 佢睇唔透呢個世界當中嘅規矩 潛規則 無形枷鎖 同社會嘅束縛等所以呢個世界先會有病🦠烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ᴀɴᴅ ᴄᴀᴜʟɪꜰʟᴏᴡᴇʀ ᴄʜᴏᴘᴘᴇᴅ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ᴡɪᴛʜ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴄᴀᴜʟɪꜰʟᴏᴡᴇʀ ꜱᴛᴇᴀᴋ ($123)用椰菜花做主角嘅risotto都係第一次見低調而不失大體 健康又有質感🥗忌廉汁夾集椰菜花碎同蘑菇粒 豐富又creamy悉尼香草蜜糖慢煮春雞 (半隻) ꜱᴏᴜꜱ ᴠɪᴅᴇ ꜱᴘʀɪɴɢ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪᴛʜ ʜᴏɴᴇʏ ꜱᴀᴜᴄᴇ (ʜᴀʟꜰ) ($138)雞皮外面燒得脆身 塗上蜜糖 甜甜的🐓雞肉中間嫩滑 呢啲就係慢煮嘅味道啦香烤明太子雞翼ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴍᴇɴᴛᴀɪᴋᴏ ᴡɪɴɢꜱ ($58)雞翼沾滿明太子醬汁鹹度啱啱好 值得

🎈悉尼樂園

烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯
用椰菜花做主角嘅risotto都係第一次見
低調而不失大體 健康又有質感🥗
忌廉汁夾集椰菜花碎同蘑菇粒 豐富又creamy

悉尼香草蜜糖慢煮春雞 (半隻)
雞皮外面燒得脆身 塗上蜜糖 甜甜的🐓
雞肉中間嫩滑 呢啲就係慢煮嘅味道啦

香烤明太子雞翼
ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴍᴇɴᴛᴀɪᴋᴏ ᴡɪɴɢꜱ ($58)
雞翼沾滿明太子醬汁
鹹度啱啱好 值得欣賞😝
單骨嘅做法都好細心 可以更加方便食

忌廉檸檬藍青口
ʙʟᴜᴇ ᴍᴜꜱꜱᴇʟ ᴡɪᴛʜ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴀᴜᴄᴇ ($58)
青口味道正常 唔會太腍身🙌
檸檬味唔太食得出 但加咗忌廉都唔會膩喎

水果樂園
ꜱɪᴄᴋʟʏ ꜰʀᴇꜱʜ ꜰʀᴜɪᴛ ᴛᴇᴀ ($43)
充滿新鮮水果嘅水果茶 份量十足
不過有少許過甜

靜岡焙茶豆腐拿鐵
ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴛᴏꜰᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ ($48)
焙茶味道未算濃烈 有淡淡豆腐味
整體感覺幾香滑 奶味較重

• 悉尼香草蜜糖慢煮春雞
2022-08-12 74 瀏覽
一開始比個WhatsApp auto reply 嚇親,以為係嗰啲好有「性格」嘅小店,但係上到去,其實啲職員都好有禮貌,全程都坐得好舒服個cheesecake 好有層次感,芝士好濃郁,覺得可以一試餐廳啲佈置低調得嚟又有意思,一啲古舊嘅傢俬,令人好似返咗去以前嘅香港,仲有一啲已經消失咗嘅文字 整體嚟講性價比唔錯嘅

整體嚟講性價比唔錯嘅

最近朋友工作壓力大,同佢去食餐飯,一行4條友去食飯,開頭都係傾工作生活上既野,到中間愈傾愈high,話題之中夾雜住黃色笑話係度,可能傾得忘形,聲線有時都會大聲左,但員工無阻止,因為仲有2枱客,我地都有叫朋友細聲啲。然後當然一路食一路傾,到最後我地見到得返一枱客就所以傾得愈黎愈大聲,但都係無員工同我地反映過聲線過大問題,中間我地仲好有禮貌咁問佢可唔可以追加食物同收幾點,但員工都係正常無特別。然後我地比曬錢埋單走人出門口,佢地就黎料,話我地4個人都30幾歲,可唔可以尊重下自己身份,唔好係人地餐廳講埋啲黃色笑話🥹 我地心諗JM9?連話題都要管?重點係佢唔係怪我地騷擾到佢地啲客,如果本身真係咁介意,唔好做我地張單丫嘛?張單唔係大,埋單千零蚊者,一係就當初直接講我地好影響到你地啲客,唔做我地生意我就respect啦😂😂最好笑我地落到樓下講,掉垃圾條廚房仔追到出黎講我地都唔係好想做你地生意,嘩,真係好型既一間舖👍🏻👍🏻我好日唔打一次食評我都要高度讚揚佢地👍🏻

我好日唔打一次食評我都要高度讚揚佢地👍🏻
2022-08-11 56 瀏覽
聽日係Happy Friday 諗到weekend 去邊度食嘢未呀?不如睇睇我今次分享嘅懷舊餐廳吖☺️由門口開始到店內嘅擺設佈置都好有70-80年代感任何一個位置都可以打卡📸今次食新出嘅烤雞~ 超級juicy好味!好值得嚟食嘢兼影相架!🔸 悉尼香草蜜糖慢煮春雞($138)(❇️推)慢煮嘅雞肉超嫩滑多汁,醃得入味,外層有香甜蜜糖同香草味,配菜有烤薯仔粒、紅蘿蔔、車厘茄等。薯仔粒焗得好香口👍🏻。🔸慢煮豬鞍配蜜糖芥茉醬($188)豬鞍厚肉又大塊,外層煎香而中間肉質鬆軟、有咬口,蜜糖芥茉醬提香,令味道更清爽去膩。🔸 黑松露薯條($53 )薯條炸得香脆熱辣,灑上不少嘅黑松露,另外仲有一兜黑松露醬比你點嚟食。松露味double up!🔸 水牛城雞翼($58)非常香辣惹味!辣味、酸味都好夠,雞翼外皮保持脆口。單骨雞翼食起嚟好方便。🔸 手工薑汁梳打($45 )🔸 水果樂園($43)水果樂園用咗新鮮水果調出嚟嘅水果茶,味道清新唔太甜,好解渴而且仲好大杯。
聽日係Happy Friday
諗到weekend 去邊度食嘢未呀?
不如睇睇我今次分享嘅懷舊餐廳吖☺️
由門口開始到店內嘅擺設佈置
都好有70-80年代感
任何一個位置都可以打卡📸
今次食新出嘅烤雞~ 超級juicy好味!
好值得嚟食嘢兼影相架!

🔸 悉尼香草蜜糖慢煮春雞($138)(❇️推)

🔸慢煮豬鞍配蜜糖芥茉醬($188)

🔸 黑松露薯條($53 )

🔸 水牛城雞翼($58)
非常香辣惹味!
辣味、酸味都好夠,雞翼外皮保持脆口。單骨雞翼食起嚟好方便。

🔸 手工薑汁梳打($45 )
🔸 水果樂園($43)