2021-04-21 1968 瀏覽
今日去左試佢個早餐buffet~平時去蛋he corner 有得揀ge多數只係煎蛋 炒蛋 奄烈 同烚蛋 靚少少ge 可能有egg benedict但係文華個蛋蛋師傅真係好有heart 除左揀款之外 仲可以揀熟度同煎法例如煎蛋可以揀單面煎 雙面煎 全熟黃 半熟黃咁所以我叫左個 單面燶邊煎雙蛋(要生蛋黃)師傅幫我都整到~仲好好咁幫我去左d油🥳🥳所以黎呢間食早餐 一定要試煎蛋哦!其他早餐熟食同其他差唔多西多士同油炸鬼都好食西式飽點都好食中式點心一般粥就平身粥底好綿 煲得幾好, 但係佢加左d雪雞入去 有d乾同有雪味 , 如果做白粥/粟米粥會好D
今日去左試佢個早餐buffet~
平時去蛋he corner 有得揀ge多數只係
煎蛋 炒蛋 奄烈 同烚蛋
靚少少ge 可能有egg benedict

但係文華個蛋蛋師傅真係好有heart
除左揀款之外 仲可以揀熟度同煎法

例如煎蛋可以揀單面煎 雙面煎 全熟黃 半熟黃

咁所以我叫左個 單面燶邊煎雙蛋(要生蛋黃)
師傅幫我都整到~仲好好咁幫我去左d油🥳🥳

所以黎呢間食早餐 一定要試煎蛋哦!

其他早餐熟食同其他差唔多
西多士同油炸鬼都好食
西式飽點都好食
中式點心一般

2021-04-19
  • 單面煎燶邊雙蛋
2021-03-24 3411 瀏覽
快船廊老派/舊式酒店,內部木系,黃燈,西方人會鍾意既裝飾自助晚餐原先Book左另一間酒店,不過無生蠔,所以太太即日Booking有位一試,一試有驚喜😍😍地方唔算大,但大部份2人枱靠牆(卡位)有窗不過好高,要台頭或企起身先望到出面,傾偈飲酒唔錯以下為個人觀點:服務態度-5🤩🤩🤩🤩🤩(職員細心及會用溫柔語氣,對話舒服)食品款式-3🦞🦐🦀🍣🍲🍦🥧🍰🍪🍫🧁🍬☕🍺🍷🥃🍸食品質素-5🤩🤩🤩🤩🤩冷盤海鮮🦞🦀🦐有海水味,鮮甜/生蠔🦪order先上👍🏻唔洗排,即叫即開,1830-2100都可以食到,好新鮮地方環境-3價錢-4用HSBC優惠唔洗$600/位,性價比高番食指數-4總結- 食品唔多款,但有質素;地方唔算大,但坐得舒服,值得一試
快船廊
老派/舊式酒店,內部木系,黃燈,西方人會鍾意既裝飾
自助晚餐
以下為個人觀點:
服務態度-5🤩🤩🤩🤩🤩
(職員細心及會用溫柔語氣,對話舒服)
食品款式-3🦞🦐🦀🍣🍲🍦🥧🍰🍪🍫🧁🍬☕🍺🍷🥃🍸
食品質素-5🤩🤩🤩🤩🤩
地方環境-3
價錢-4
用HSBC優惠唔洗$600/位,性價比高
番食指數-4

2021-03-16 3659 瀏覽
成餐飯剩係食到兩條蟹腳,一件龍蝦,一隻鮑魚第一轉拎到蟹腳,無龍蝦,第二轉出去先再有龍蝦可取利申,我係7點入座但從此蟹腳同龍蝦無再出現過(得返啲殼位)鮑魚,青口,麵包蟹就長期有貨(因為無人拎)生豪每次4隻(但每隻都好唔同味,有啲好濃味,有啲完全無味,似溝貨)轉食熱野,最好食係薯仔,牛,羊湯唔得(中湯西湯都似溝左大量水)麵唔得(個湯又咸又辣)成晚剩係見佢換過一次魚唯有食多兩舊薯仔填肚甜品真係無特別,唔似文華出品,最好食係雪糕值得一讚,服務態度好好,好盡責,收碟好快,有禮
成餐飯剩係食到兩條蟹腳,一件龍蝦,一隻鮑魚
第一轉拎到蟹腳,無龍蝦,第二轉出去先再有龍蝦可取
利申,我係7點入座
但從此蟹腳同龍蝦無再出現過(得返啲殼位)
鮑魚,青口,麵包蟹就長期有貨(因為無人拎)

轉食熱野,最好食係薯仔,牛,羊
湯唔得(中湯西湯都似溝左大量水)
麵唔得(個湯又咸又辣)
成晚剩係見佢換過一次魚
唯有食多兩舊薯仔填肚
甜品真係無特別,唔似文華出品,最好食係雪糕

值得一讚,服務態度好好,好盡責,收碟好快,有禮
文華東方快船廊❤,慶祝生日食飯滙豐信用咭有七五折😍再送蛋糕覺得幾抵😍,位置方便,安排坐嘅梳化位亦都好舒服。當日差唔多滿座,同日有大概十台八台客人生日,如果唔係滙豐信用卡就有個細嘅蛋糕仔,海鮮方面有龍蝦麵包蟹,長腳蟹等刺身亦都多款,生蠔呢佢係一次畀大概八隻你,食完就再問你要唔要。生蠔味道幾鮮甜不過細隻咗少少,甜品就真係冇得頂👍文華東方嘅芝士蛋糕真係極好味😊仲有自家製雪糕😊生日會再送果汁或者香檳。整體感覺好圓滿❤送嘅蛋糕仲會裝好畀我拎返屋企食👍。
2021-02-28 2965 瀏覽
搵食貼士: 質素嘅保證。唔想諗,又想有好嘢食,一定係呢一間。生日同老友出嚟食好嘢,呢到嘅下午茶必定榜上有名。scone同玫瑰果醬唔使再特別提,水準不變,連揀食嘅我,都食晒兩個scone, 玫瑰果醬唔使講,梗清晒佢啦!三層架之外,加上雞肉酥餅,份量雖小,但係恰到好處,由scone 過渡到鹹點。鹹點,我最喜歡食牛肉三文治,牛肉好鬆軟,唔乾;其次係煙三文魚三文治,三文魚唔質量良好,肉質爽口。甜點全部都好食,今次好多果味嘅甜點,唔太膩。

生日同老友出嚟食好嘢,呢到嘅下午茶必

2021-02-28
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2021-02-24 12549 瀏覽
前年已經食過一次,覺得唔錯可以再encore,咁岩我有Landmark Bespoke e-coupon $570,所以就襯expire前用左佢,而且晚市堂食又release返,真係時間岩岩好~經Openrice  Book左位,酒店餐廳當日會打電話黎confirm,亦因為我比較早就預約左,所以位置會比較近拎食物嘅地方(前年係即日定前一晚book所以位置唔靚,拎野食要行好遠)蠔已經唔係自己任拎,係由waiter拎俾我地,每次4~6隻不等,記得前年係有3種蠔任我選擇,不限拎幾多隻,而且隻隻都肥美,但係今次好失望,蠔好細隻而且冇蠔味,我食左1~2轉都收手。龍蝦雪味好重,一般般。長腳蟹就唔錯(不過比較少醬汁提供)麵包蟹好搶手,不過都係削左D,我咁岩食個隻唔多膏。最好食嘅凍食我覺得係鮑魚,彈牙新鮮。刺身都係有平時嘅三文魚,甜蝦,北寄貝同油甘魚。油甘魚因為少自助餐有提供,所以都會傾向食依個。熟食唔多選擇,最好食嘅係燒牛肉(冇影到)我老公揀嘅泰式粉麵我知海南雞飯都好出名,可惜提供嘅雞都係胸位,睇到都好嚡,咁岩有2件比較靚嘅脾位俾我夾左。果然配埋3款海南雞飯醬連雞油飯係好好食。想再encore,點知

龍蝦雪味好重,一般般。
長腳蟹就唔錯(不過比較少醬汁提供)

麵包蟹好搶手,不過都係削左D,我咁岩食個隻唔多膏。
最好食嘅凍食我覺得係鮑魚,彈牙新鮮。

刺身都係有平時嘅三文魚,甜蝦,北寄貝同油甘魚。
油甘魚因為少自助餐有提供,所以都會傾向食依個。

熟食唔多選擇,最好食嘅係燒牛肉(冇影到)

我老公揀嘅泰式粉麵

果然配埋3款海南雞飯醬連雞油飯係好好食。想再encore,點知等極都仲係個幾舊嚡嘅胸位,所以冇再食到。

唔知係我唔識食定點,cold cut嘅parma ham同火腿,放入口真係一浸臭腳味
食到想嘔

文華另一樣出名嘅係new york cheese cake,果然cheese好味,冇顆位,好順滑。
芒果布丁同Tiramisu都可以。
焦糖燉蛋同黑松露朱古力太甜,I don't like it

熱食真係唔多選擇,而且都唔吸引,如果鐘意食凍海鮮會鐘意依間。Waiter有禮貌,收碟都快手,主動問生蠔駛唔駛追加,又主動俾張櫈仔放袋。不過飲品只可叫一杯,唔係任飲(橙汁要加錢)。

諗住用張e-coupon埋單,waiter話原來Landmark Bespoke會員有75折添呀,所以如果大家想食又想拎著數的話,不妨考慮download Landmark個app,再係佢旗下商店買滿$100,Scan d 收據同信用卡簽單入去個app度,過幾日(預一星期啦)批核完成功左就成為會員嫁啦。(我都係當時先知有75折,所以覺得好抵呀~!)
2021-02-20
2021-02-08 3672 瀏覽
文華酒店的中午餐素來都有很好的讚賞,第一次在香港的文華進食自助餐,心情相當興奮。若然比較同級數的食物質素,價格,服務,除了環境較為侷促,樓底光線不算太舒服,撇除這兩個與食物沒有太多因素外,這裏廣闊視野或海景。各方面當然不能太過要求,新鮮最頂級的食物當然不可以,始終這都是一個自助形式的質素,除了中式點心基本上可有可無之外,凍肉及鵝肝到是可以再提升一下。整體若然如果是在泰國的文華lord Jim , 又拉了一點距離。始終香港的成本較高。這裏當然王牌是甜品,其他海鮮類不過不失,生蠔雖然是無限量供應,但兩隻已經足夠,因為不是你心目中想要的那種。龍蝦湯就比較塑膠一點,食物的熱度亦較為低溫,但服務態度卻是高溫,餐廳的殷勤可以彌補食物的瑕疵。整體食物是有吸引力,3小時不斷的對胃部衝擊,身體不好的人請勿嘗試。如果你是置地會員就會有七五折,這個是額外bonus . 在香港云云的酒店當中,這樣的價錢及服務與地段,四個字,無懈可擊。
2021-01-30 2613 瀏覽
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℂ𝕝𝕚𝕡𝕡𝕖𝕣 𝕃𝕠𝕦𝕟𝕘𝕖 ⛴📍𝕄/𝔽, 𝕄𝕒𝕟𝕕𝕒𝕣𝕚𝕟 𝕆𝕣𝕚𝕖𝕟𝕥𝕒𝕝 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘, 𝟝 ℂ𝕠𝕟𝕟𝕒𝕦𝕘𝕙𝕥 ℝ𝕠𝕒𝕕 ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝, ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝𝘚𝘶𝘤𝘩 𝘢𝘯 𝘢𝘦𝘴𝘵𝘩𝘦𝘵𝘪𝘤 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 𝘢𝘵 Cʟɪᴘᴘᴇʀ Lᴏᴜɴɢᴇ @ᴍᴏ_ʜᴋɢ 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘢 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘦𝘳-𝘵𝘩𝘢𝘯-𝘢𝘷𝘦𝘳𝘢𝘨𝘦 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘦𝘤𝘰𝘮𝘦𝘴 𝘰𝘯𝘦 𝘰𝘧 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦𝘴! 𝘛𝘩𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘤𝘩𝘦𝘤𝘬𝘦𝘥 ✅ 𝘤𝘳𝘦𝘥𝘪𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦, 𝘢𝘤𝘤𝘭𝘢𝘪𝘮𝘦𝘥 𝘳𝘰𝘴𝘦 𝘱𝘦𝘵𝘢𝘭 𝘫𝘢𝘮 🌹 , 𝘤𝘶𝘴𝘵𝘰𝘮𝘢𝘳𝘺 𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘐 𝘢𝘭𝘴𝘰 𝘭𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘪𝘤𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘯 𝘵𝘰𝘱! 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘣𝘶𝘵 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘢𝘤𝘵𝘰𝘳𝘺 𝘴𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩𝘦𝘴 𝘢𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘰𝘵𝘵𝘰𝘮, 𝘵𝘩𝘦𝘯 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘫𝘢𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘪𝘴𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘺 𝘱𝘭
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℂ𝕝𝕚𝕡𝕡𝕖𝕣 𝕃𝕠𝕦𝕟𝕘𝕖 ⛴

𝘚𝘶𝘤𝘩 𝘢𝘯 𝘢𝘦𝘴𝘵𝘩𝘦𝘵𝘪𝘤 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 𝘢𝘵 Cʟɪᴘᴘᴇʀ Lᴏᴜɴɢᴇ @ᴍᴏ_ʜᴋɢ 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘢 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘦𝘳-𝘵𝘩𝘢𝘯-𝘢𝘷𝘦𝘳𝘢𝘨𝘦 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘦𝘤𝘰𝘮𝘦𝘴 𝘰𝘯𝘦 𝘰𝘧 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦𝘴! 𝘛𝘩𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘤𝘩𝘦𝘤𝘬𝘦𝘥 ✅ 𝘤𝘳𝘦𝘥𝘪𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦, 𝘢𝘤𝘤𝘭𝘢𝘪𝘮𝘦𝘥 𝘳𝘰𝘴𝘦 𝘱𝘦𝘵𝘢𝘭 𝘫𝘢𝘮 🌹 , 𝘤𝘶𝘴𝘵𝘰𝘮𝘢𝘳𝘺 𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘐 𝘢𝘭𝘴𝘰 𝘭𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘪𝘤𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘯 𝘵𝘰𝘱! 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘣𝘶𝘵 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘢𝘤𝘵𝘰𝘳𝘺 𝘴𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩𝘦𝘴 𝘢𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘰𝘵𝘵𝘰𝘮, 𝘵𝘩𝘦𝘯 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘫𝘢𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘪𝘴𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘺 𝘱𝘭𝘢𝘪𝘯/𝘳𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴, 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘰𝘷𝘦 𝘰𝘯 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘪𝘯𝘪 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴, 𝘧𝘪𝘯𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘭𝘦𝘵𝘦𝘥 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 ‘𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘰𝘧 𝘓𝘦𝘨𝘦𝘯𝘥” 🫖
2021-01-30 2213 瀏覽
去文華嘆afternoon tea有兩間餐廳可以揀,我今次去咗比較有歷史同代表性嘅clipper lounge,如果相對想影相靚d大家可以去cafe causette,afternoon tea menu兩間都一樣㗎💕黎得文華相信好多人主要都唔係黎影相而係食佢嘅玫紅花果醬同Scone 🌹 本身一直都偏向鍾意clotted cream多過果jam嘅我今次都不得不比個玫瑰果醬吸引😍再配埋充滿牛油香味外脆內鬆軟嘅scone,真心好出色😋另外建議大家可以試下傳統嘅食法——將scone分開一半,一邊搽玫瑰果醬另一邊搽clotted cream,再拼埋一齊咁食,真係唔錯㗎!除咗Scone出色外,佢嘅Service都出名一流,staff唔止會主動介紹餐牌,亦會好主動問客人需唔需要影相合照,而且佢地會係你有需要前就主動睇到而幫你手,真係值得大讚❤️如果要挑剔嘅就係人手略為不足,不過疫情期間我覺得係可以體諒今次我係十二月尾食,個afternoon tea屬聖誕set,同classic嘅唔同,咸點唔錯,但可惜嘅係甜點大部加咗肉桂調味,真係唔啱我同朋友胃口🙈真心不敢恭維~得最經典嘅1963 che

今次我係十二月尾食,個afternoon tea屬聖誕set,同classic嘅唔同,咸點唔錯,但可惜嘅係甜點大部加咗肉桂調味,真係唔啱我同朋友胃口🙈真心不敢恭維~得最經典嘅1963 chessecake唔錯,不過比預期冇咁好食,有少少失望🥲但基於只係festive afternoon tea先係咁,佢嘅玫瑰果醬太驚豔加上服務一流,有機會我係會再去食classic set㗎😋
                是次Staycation黎左文華酒店,包早午晚餐,二日一晚,呢餐係第二日朝早既早餐。因為見到menu上既中式早餐比西式早餐多左兩(定三?)項食品,覺得好豐富,加上呢間東方文華酒店主力sell東方色彩,於是我就史無前例咁揀左中式早餐黎食。五星級酒店果然好識整色整水⋯⋯就連一向唔係特別fancy中式野既我都覺得佢份早餐整得好靚呀。有鮮果盤,細細碗已經6/7隻蝦既蝦粥,細細碗炒麵,仲有最精緻既一小籠點心包括有叉燒包一個、蝦餃同菠菜餃,迷你炸油條,送粥鹹花生同埋小唐菜幾條。對比家人點既西式早餐我覺特不相上下,都係按番自己喜好去揀就岩嘞。
2020-12-22 3570 瀏覽
在文華東方宅度假了一晚, 很期待就是吃自助早餐及自助午餐。快船廊的自助早餐和自助午餐吃的東西完全不一樣,沒有同日重覆再吃的感覺。早餐中西式並存,面包款色很多,蛋也有不同煮法,果汁(包括我最愛芒果汁及士多啤梨汁)及貴價水任君選擇。熱盤不多,只有寥寥四五款,但點心及粥品卻十分豐富,竟然連牛脷酥油條都有,見一班長者朋友結伴來吃早餐,吃粥吃點心十分開心。不過吃早餐人流很多,想坐近一點,最好八點前入座。九點後,見有人要坐在商店旁或酒店大堂吃。自助午餐時間相對其他餐廳短,只在12:00-14:00,差點不夠時間享受。海鮮凍盤都吃了兩大盤,可見非常滿意,尤其是長腳蟹超級juicy。刺身顧客自己夾,這反而有點。。。,找不到夾子,每次開對夾刺身,感覺怪怪的,但甜蝦自己任夾,又很高興。蘑菇湯菇味勁濃,很香,飲了一大碗也不膩。甜品大讚,特別是在甜品櫃上的朱古力,有松露及酒味朱古力,綠色的酒心朱古力大推。
在文華東方宅度假了一晚, 很期待就是吃自助早餐及自助午餐。

見一班長者朋友結伴來吃早餐,吃粥吃點心十分開心。
Breakfast Buffet _Bread
Breakfast Buffet _Salad & Juice
Breakfast Buffet _Water
Breakfast Buffet _Hot Plates
Breakfast Buffet _Dim Sum
Breakfast Buffet _Congee

蘑菇湯菇味勁濃,很香,飲了一大碗也不膩。
Lunch Buffet_Seafood Dish 1
Lunch Buffet_Seafood Dish Encore
Lunch Buffet_Mushroom Soup
  • 芒果汁
  • 長腳蟹
  • 朱古力
2020-12-13 8453 瀏覽
Usually, their afternoon tea is charged per person but this menu is for two. In view the afternoon tea needed some time for preparation, we go to try their scones and drinks first. Their scones are great as usual with their rose jam. It was so good that despite my friend cannot finish her second one(as she was on diet), I can finish all 3 with ease with the delicious jam.Here came the afternoon tea. Through the glass you can see that some of the items were designed according to a starry/space th
Here came the afternoon tea. Through the glass you can see that some of the items were designed according to a starry/space theme.

You pretty much can spot the dry ice surrounding it so you can guess their next move.

Despite expecting this effect, it still looked amazing especially with their chandelier as the background.

All the food items were beautifully crafted but for my favorite sandwich I would choose the egg salad caviar. The light flavors of the egg salad sandwich would have been bland but together with the caviar it became a great combo.
For desserts I would choose the Blueberry Opera. As you can guess from reading my previous reviews, I can't tolerate desserts that are too sweet which is the usual case for Opera. However, due to the addition of the slightly tart blueberry layer, this opera was really good.

Besides their Journey to Venus Afternoon tea, they also have their regular festive afternoon tea that you can order as well.
2020-11-29
2020-12-04 2311 瀏覽
一直聽人講文華afternoon tea既scones好出色,忍唔住book左,真係full到爆,要早成個月先book到。成個afternoon tea set都好唔錯,要一讚佢地既scones真係好出色,好香牛油味,而且唔會好乾,配埋個rose petal jam真係好好食!不過甜點方面,相對真係比較甜,咁多款最好食係個芝士蛋糕,食左幾款甜點再食都覺得好食,三文治整體都唔錯,真心要一試佢地既scones~

2020-11-28 1975 瀏覽
今次同朋友一齊試咗文華東方酒店同SHISEIDO合作推出9月限定嘅「晶鑽傳奇下午茶」($368/位)👭🏻 下午茶由酒店嘅糕點行政總廚Christophe Sapy親自設計,糅合咗日式嘅元素,包括2款鬆餅 、4款三文治、6款甜品以及一壺餐茶。📍鬆餅(配玫瑰花果醬及牛油忌廉):1. 傳統鬆餅:鬆餅有d乾,因為本身表面已經有糖霜,所以唔需要落太多果醬,幾唔錯好味指數:4/52. 提子鬆餅:鬆餅面比傳統鬆餅脆,表面無糖霜,加埋提子食落無咁膩,我覺得好食啲好味指數:4.5/5🌸我真係好鍾意玫瑰花果醬!粉紅色嘅果醬入面充滿玫瑰花瓣,齋望顏色已經覺得好靚,味道甜甜酸酸非常適合配搭鬆餅一齊食🤤🤤🤤📍三文治:1. 雞蛋沙律三文治:三文治加咗青瓜薄片包住,同雞蛋沙律好配搭,幾唔錯好味指數:4/52. 蟹肉柚子飛魚子餅乾:蟹肉同柚子唔算話好夾,餅乾係唔脆嘅,有啲失望好味指數:3.5/53. 煙三文魚忌廉芝士裸麥麵包:配搭得好好,唔會太鹹味,非常好食好味指數:5/54. 烤牛肉照燒汁椰菜沙律三文治:洋蔥味好重,椰菜同洋蔥加埋多過烤牛肉,一般般好味指數:3/5📍甜品:1. 柚子白朱古力忌廉蛋糕:蛋糕幾cream
「晶鑽傳奇下午茶」

📍鬆餅(配玫瑰花果醬及牛油忌廉):

傳統鬆餅(配玫瑰花果醬及牛油忌廉)

好味指數:4/5

提子鬆餅(配玫瑰花果醬及牛油忌廉)

好味指數:4.5/5

📍三文治:
雞蛋沙律三文治

好味指數:3.5/5

煙三文魚忌廉芝士裸麥麵包

好味指數:5/5

📍甜品
1. 柚子白朱古力忌廉蛋糕:蛋糕幾creamy,建議連埋柚子一齊食

2. 紅豆麻糬:無乜特別,正路

好味指數:3/5

3. 抹茶紅桑子馬德蓮蛋糕:超級甜,要配埋紅桑子食,食得甜嘅話應該會覺得好正,我就投降只係食咗一半

好味指數:3.5/5

4. 1963文華芝士餅:酒店嘅經典甜品,顏色配合返主題變咗粉紅色,上面加咗柚子,朋友話如果再滑啲就perfect
1963文華芝士餅

好味指數:4.5/5

5. 延命草芒果熱情果馬卡龍:無想像中咁甜,中間嘅熱情果醬酸酸哋中和返馬卡龍嘅甜味,perfect match!
延命草芒果熱情果馬卡龍

好味指數:5/5

6. Zen Garden 焦糖布甸伴黑芝麻朱古力鳥結糖:造型成個日式庭園咁,打卡一流,黑芝麻配埋布甸食更加香滑,朱古力鳥結糖我挑戰失敗,太甜食唔落🙈
Zen Garden 焦糖布甸伴黑芝麻朱古力鳥結糖

📍餐茶:
1. 我揀咗Taste of the Legend 文華東方茶,茶係由新鮮茶葉沖泡而成,芳香撲鼻,飲落有種獨特嘅香味,好適合邊食邊飲嚟解膩,飲完仲可以refill😌
Taste of the Legend 文華東方茶

2. 朋友揀咗Strawberry Green Tea 🍓綠茶,聞落好香士多啤梨味,但係飲落同普通綠茶無乜分別😂

🌸呢度嘅環境好適合同朋友慢慢邊食邊傾,weekday去嘅話仲可以由下午兩點半食到六點😆😆

惠顧每位客人可以憑禮券去Shiseido免費換領永恆美肌修護組合護膚品一份(價值$950 )

抵食指數:3.5/5
環境指數:5/5
推介指數:4/5
2020-09-30
下午茶
「晶鑽傳奇下午茶」
傳統鬆餅(配玫瑰花果醬及牛油忌廉)
提子鬆餅(配玫瑰花果醬及牛油忌廉)
雞蛋沙律三文治
煙三文魚忌廉芝士裸麥麵包
1963文華芝士餅
延命草芒果熱情果馬卡龍
Zen Garden 焦糖布甸伴黑芝麻朱古力鳥結糖
Taste of the Legend 文華東方茶
@kan.teen之前去左文華東方食夜晚buffet🍝除左有食到好岀名嘅海南雞飯🍗我仲特別想同大家介紹佢地嘅甜品🥰文華嘅自助餐提供多款甜品🧁🍰🍮🍫🍨真係超適合女仔去啊🐰👙其實我平時好少食甜品 覺得好多甜品都唔係好好食🙈但文華嘅甜品可以令到我食完再食💖😭🥰.特別想介紹我鐘意嘅三款甜品:🍰文華芝士蛋糕歷史悠久嘅cheesecake 呢款係必食💖芝士味激香濃 好rich🧀口感比較紮實🧜🏻‍♀️但又做到好順滑而且濕潤嘅質地 唔會漿住個口🐬💧整體唔會太甜 超好食呢✨✨.🍰抹茶法式焦糖布丁平時賣開原味 抹茶味唔係成日有🍵我覺得呢個Crème brûlée超級好食 我個晚食左幾杯😹~抹茶味香濃且有回甘🍵係久久揮之不去嘅感覺🍃食得出係用靚嘅抹茶粉☺️ 口感超滑💫 綿密又密度高🍦點解可以咁實淨得黎 但又咁滑? 😭😭係放係舌頭上滑多幾下就融化嘅感覺☁️口感細膩💋焦糖面好脆 為苦澀嘅抹茶帶來一點甜🍬好岀色啊💫✨✨.🍰意大利芝士蛋糕呢個Tiramisu都係佢哋嘅招牌🪐酒味好突岀🍷口感濕潤 比起平時食嘅真係特別啲.💸價錢:人均 $700+ 星期日夜晚 時間1830-2200———@kan.teen📍快船廊 (中環)中
@kan.teen

💸價錢:人均 $700+
星期日夜晚 時間1830-2200
———
@kan.teen
📍快船廊 (中環)
中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓
#kanteen #kanteen香港 #kanteen中環 #kanteen甜品有第二個胃 #kanteen抹茶控
抹茶法式焦糖布丁
文華芝士蛋糕