2019-08-18 2471 瀏覽
約了同朋友慶祝生日,其實係我想捉佢陪我買電腦,所以我哋到深水埗黃金商場 , 之後朋友非常體諒我,唔想我太破費,所以去茶記食已經好開心。之前同事到過德豐粉麵,覺得幾好味,今次 到我試下這裏的潮州菜, 餐廳光線充足 ,晚上客人也特別多。 餐牌上食物非常吸引, 可能我和朋友都很喜歡吃潮州菜, 但兩個人不能點太多, 心大心細揀了很久才決定食咩。我點了一杯熱奶茶, 最喜歡深水埗平民化的價錢, 高質的味道,這杯熱奶茶令我想起舊香港懷舊的情懷,茶味非常濃郁。 然後到潮州XO炒麵線, 一上枱時我和朋友 都非常驚喜,估唔到咁足料,好大份, 炒得一點也不油膩, 但有保持到鑊氣,勁惹味,好想再encore啊!之後到糖醋麵,見到都流晒口水呀🤤!每次食潮州菜我必點糖醋麵, 但絕對唔係間間潮州菜館的糖醋麵都好吃, 今次有驚喜這裏的糖醋麵濃郁麵味滲出淡淡香味,配上砂糖和醋一起吃,正!我發覺深水埗都有很多臥虎藏龍的餐廳, 永遠都支持香港小店。

然後到

之後到
配上砂糖和醋一起吃,正!

我發覺深水埗都有很多臥虎藏龍的餐廳, 永遠都支持香港小店。

熱奶茶

熱奶茶