2008-03-10 3 瀏覽
今次真係踏破鐵鞋無覓處,俾我食到好味既牛丸!喺北京道橋底,有德發牛肉丸呢間好正既牛丸粉,環境十分之"不"舒適,好dirty!但係都好多人去食,但見個個都一碗深色湯底既牛丸或者牛腩粉,我都叫番碗大快朶頤!佢個牛丸做得好好,大大粒咬落去仲有肉汁,正呀,一碗牛丸粉有五粒牛丸,唔會少,滿足哂我食牛丸既慾望!下次梗係會再嚟啦!
今次真係踏破鐵鞋無覓處,俾我食到好味既牛丸!

下次梗係會再嚟啦!
2008-03-09 12 瀏覽
2008年3月01日,德發無有無10年?睇怕有了。另一半都好想再去回味一下。今日就叫了牛腩河、牛丸米和菜芯。但老實說,我們都覺得有點失望,特別是牛丸,以前覺得大粒、有牛肉味、好彈都全部唔見,同普通鋪頭無咩分別。菜芯也太腍了。這樣的水準要否再來?真的有保留。
2008年3月01日,德發

無有無10年?睇怕有了。另一半都好想再去回味一下。

菜芯也太腍了。這樣的水準要否再來?真的有保留。
2008-03-07 27 瀏覽
今日下午飯唔知食咩好,於是喺openrice摷!結果係食牛丸!一碗牛丸米加一枝可樂,午餐就係呢個餐單,雖然睇落好似好簡單,但係滋味無窮,因為碗牛丸米實在美味!我唔係一個好識食既人,但係我覺得佢地整呢碗牛丸粉整得好好食,湯同牛丸都係高水準,牛丸食完好想叫多一碗,不過真係食唔哂,下次同朋友再嚟先得!

2008-03-04 10 瀏覽
我都係因為openrice,先至去試食呢度既牛丸粉!個橙色碗好有大排檔feel,個湯呈深啡色,味道帶點甜,但係牛味豐富,牛丸本身好味,爽口!加多碟腐乳通,食完覺得好滿足,openrice無介紹錯!
我都係因為openrice,先至去試食呢度既牛丸粉!

2008-03-02 9 瀏覽
最近四出搵好野食,參考過openrice既人既意見,就嚟呢度試吓!佢地係大排檔咁,真係好污糟!成地都係污水同垃圾,坐喺度都有d不寒而栗既感覺!不過當我食左佢地個牛丸米之後,個心都十五十六唔知再嚟唔嚟好,因為真係好好食!簡單一碗牛丸米,滋味無窮!醬油咁既色既湯,令到米粉味道不至於單調,牛丸味道好,雖然唔係彈口,但係好結實,而且係鮮牛肉打出嚟咁,好好味!但係衛生真係要搞好佢,如果唔係點食?

但係衛生真係要搞好佢,如果唔係點食?
2008-02-27 17 瀏覽
冒名而來,因為好多人寫話呢度好食!其實地點唔易搵,因為係喺橋底,仲要污糟辣韃,有個阿姐問,係唔係食德發,但見佢招牌唔係咁寫,所以不加理會!行前d,見到德發兩個字,先坐低!我食既係牛丸牛根河,湯好甜,好似落左片糖煲牛骨既味,幾好味,牛丸幾好食,不過我會鍾意d牛根多d,因為好好食,爽爽地又唔會黐立立!味道係好好,不過環境真係好差,期望佢搬!
冒名而來,因為好多人寫話呢度好食!

味道係好好,不過環境真係好差,期望佢搬!
2008-02-25 13 瀏覽
差一點就食唔到這店既牛丸河...因為我係少數人士要嚟呢度食,幾個女士都話唔制,因為污糟!但係我保証話好食,所以最後得逞!我自己食左牛丸河加凍華田,牛丸十分美味,大大粒,牛味豐富,忍唔住仲叫多碗淨牛丸食,辣椒醬做得都唔錯,點牛丸更加好食!佢地幾個食左牛根,牛腩,大家都好滿意!
差一點就食唔到這店既牛丸河...

佢地幾個食左牛根,牛腩,大家都好滿意!
2008-02-21 14 瀏覽
2008年1月3日ARM AR有野要去尖沙咀做, 就ARM時間去試下D牛丸先.牛丸牛腩麵–牛丸超普通, 牛味唔濃, 潮苑好過佢, 牛腩中上水準, 我覺得個湯好味, 麵也普通.有點失望!

有點失望!
2008-02-19 23 瀏覽
位於尖咀一條天橋底下,有一間叫德發牛肉丸既舖,估唔到可以食到人間美食...一碗牛丸米有幾好食?牛丸咬開有好多肉汁咇出嚟,令到我個口充滿牛肉既美味,有一種心花怒放既感覺!再點埋個辣辣地既豆板醬,我諗我以後都唔想食第二檔既牛丸了!

再點埋個辣辣地既豆板醬,我諗我以後都唔想食第二檔既牛丸了!
2008-02-04 13 瀏覽
在這吃東西,要三思!因為很難決定..味道真的是十分好,一碗牛丸牛筋河無論是河粉,湯,牛丸,牛筋都充滿了活力,牛味十足,真係極品!但是環境實在太差了,地下污水積存,異味撲埋嚟,有點不適呢!都係買外賣吧,一了百了!!
在這吃東西,要三思!

但是環境實在太差了,地下污水積存,異味撲埋嚟,有點不適呢!

都係買外賣吧,一了百了!!
(非會員)
2008-02-03 42 瀏覽
細細個已經來這裡食牛丸河牛丸好彈牙, 無"蘇" 味反而有少少芫茜味, 唔知有無食錯辣油係極力推介之項目好香, 食完唔會喉嚨痛不過唯一缺點係呢度無醋, 食麵無得落呢度既厚多士同凍啡都超正一定要試各位阿叔既服務態度都好好好熱心又快p.s. 黎呢度食野預左環境唔好, 因為只係類似大排檔既熟食中心
細細個已經來這裡食牛丸河
牛丸好彈牙, 無"蘇" 味
反而有少少芫茜味, 唔知有無食錯

辣油係極力推介之項目
好香, 食完唔會喉嚨痛

不過唯一缺點係呢度無醋, 食麵無得落

呢度既厚多士同凍啡都超正
一定要試

各位阿叔既服務態度都好好
好熱心又快

一向都是德發牛丸fans,次次行過海防道都幫襯,最愛淨牛丸同丸腩米,但上個月某個星期日下午o黎食果時,食食o下有大大隻老鼠o係枱底跑過,真係嚇親囉! 果晚仲發惡夢!現在須要一斷時間忘記個陰影,先可以再有膽幫襯... 但我唔否認德發嘅牛丸係幾好食。

2008-02-02 3 瀏覽
經過朋友介紹,找到德發!是一檔很dirty的檔子,老實講唔係朋友話好食我一定唔會嚟!因為我諗我連入嚟都唔會!食左碗牛丸米,oh!唔講得笑,真係好好食!牛丸實在很美味,仲有咬頭,大大粒,湯又好飲!點解唔正正經經開間舖,唔駛我地一干食客咁辛苦?
經過朋友介紹,找到德發!

點解唔正正經經開間舖,唔駛我地一干食客咁辛苦?
WELL,彈出者淨牛丸是也;取其質地爽脆,彈彈吓咁出來給閣下吃進肚子!東莞盛產高質米粉,同樣地廣州就有滑溜的沙河粉。此乃香港大排檔固有之特色,經常有些風趣簡潔之稱號套用於食物上。此處出品,服務,價錢都令人接受;唯獨是環境......
2008-01-30 5 瀏覽
鍾意美食既朋友,有好野喇!可能好多人已經知,但係我都係啱啱先發現此地!喺個天橋底,污糟辣撻..但係原來係美食天堂,簡直係天堂同地獄remix!牛丸河係我食過最好食既一間,飲一啖湯,嘩,正!好勁牛味,加埋大大粒既牛丸,一碗滋味到極既牛丸河就咁倒左入我個肚!打個c egg!飽!
鍾意美食既朋友,有好野喇!

打個c egg!飽!