2022-09-02 125 瀏覽
微辣大排檔嚟咗香港啦😋😋😋😋😋😋好開心呀,我本身勁鍾意睇微辣大排檔,知道佢嚟咗沙田開舖頭,一定一定一定要去試吓。店內裝修非常有特色,空間寬敞,座位坐得很舒服,員工的制服很有特色,令到人睇得開心時,食得也開心。何佰爆屎渠 (配酥炸豬大腸)賣相相當吸引,別出心思,釋出情懷,脆皮炸大腸煙韌,夾雜油香,皮脆肉嫩,香濃鮮美,且不帶騷味。紅燒沙田友乳鴿食乳鴿梗係嚟沙田啦,即叫即炸,再吊乾,皮脆肉嫩,保留到乳鴿的鮮味和肉汁豐富😋😋😋😋好色豪Dee (潮式蠔餅)香港人非常喜歡脆口的食物,這個蠔餅鬆脆度適中,廚師炸至金黃食,非常香口,又能夠食到蠔的鮮味😍😍😍😍北角雪糕雞蛋仔(3.6牛奶草莓)雞蛋仔是香港的特色小食,雞蛋仔非常吹口,色澤金黃,配以牛奶雪糕,增添口感,別有一番風味。

何佰爆屎渠 (配酥炸豬大腸)

紅燒沙田友乳鴿

好色豪Dee (潮式蠔餅)

北角雪糕雞蛋仔(3.6牛奶草莓)
2022-09-01
2022-09-02 94 瀏覽
等緊男朋友收工 就諗住試下 已經去過幾次啦 味道真係唔錯😋原來餐廳係分左微辣大排檔同微辣冰室 2間野 我就揀食冰室 就點左菠蘿豬排包同3餸車仔麵🍲👉🏻車仔麵揀左生菜 魷魚 牛筋 沙爹湯 加辣菜脯 米粉個湯底真係好夠味 一d味精感都無 咁濃郁的湯底 一定要襯米粉 先會索曬湯ge味🤩配菜都好好食👍🏻 好夠味  魷魚如果可以淋d就好 牛筋好彈牙👉🏻另外 有一次去就點左 菠蘿豬排包 下午茶必點 食完超滿足💗佢個菠蘿包面頭好酥脆 而豬排係有骨 食ge時候有d唔方便 不過味道都好好 再配上薯條 超邪惡 總勁大份 薯條炸得5夠脆~~夜晚都5洗食野啦P.S除左食物,環境都認真得意 好似係架船度咁 搞怪打卡都不錯✨

我就揀食冰室 就點左菠蘿豬排包同3餸車仔麵🍲

👉🏻車仔麵揀左生菜 魷魚 牛筋 沙爹湯 加辣菜脯 米粉

佢個菠蘿包面頭好酥脆 而豬排係有骨 食ge時候有d唔方便
夜晚都5洗食野啦

2022-08-30 248 瀏覽
星期日諗住搵間環境唔錯既餐廳坐下 見微辣大排檔假日都唔爆 而且好評都有唔小 諗住比個機會佢 點知就中曬伏 3個人各食一碗車仔面 就出事啦 d 面食落似唔熟而且個湯底飲落係味精湯黎 落咁重味精都可以令到個面無乜味道 究竟係點做到?牛柏葉 豬紅 魚蛋咁簡單既野都係唔入味的 魚蛋仲有d 雪藏味。。。。3個人 叫埋野飲加一個小食 都要三百尾埋單 性價比勁低!不過環境就算幾特別 都有特式既!如果係微辣死忠都可以去打下卡 但千奇唔好諗住會有佳餚食到!係到勸下比好評既打手唔好再害人啦 好多人真係靠睇評價去幫襯 食物質素差到極點都仲會有人話好食。。

2022-08-28 106 瀏覽
微辣是自媒體娛樂公司,是澳門本地的創意綜合娛樂品牌,主力拍搞笑題材,香港大部份年青人都會睇過借住個勢係香港開左食店,入完裝修氣氛玩味夠濃,影相打咭好一流,真係十二張相都唔夠放點餐就叫左紅燒沙田友乳鴿$58 X2個造型好驚喜,係差在隻鴿原隻上要自己剪開不過隻鴿幾好食, 皮脆肉爽又香,有D估唔到🤤Yelo 咖喱大雜燴$88有豬皮、魚旦、蘿蔔、魷魚,唔算辣都OK四色搞搞震(四色豬肉餃子 8隻)$58懷舊蟹膏蝦多士$98炸得好香脆,仲跟埋蟹膏一齊食,幾好味😉味滑雞火山石煲仔飯$98好熱好香多飯焦雞肉夠滑
點餐就叫左
紅燒沙田友乳鴿$58 X2
個造型好驚喜,係差在隻鴿原隻上要自己剪開
不過隻鴿幾好食, 皮脆肉爽又香,有D估唔到🤤
Yelo 咖喱大雜燴$88
有豬皮、魚旦、蘿蔔、魷魚,唔算辣都OK
四色搞搞震(四色豬肉餃子 8隻)$58
懷舊蟹膏蝦多士$98
炸得好香脆,仲跟埋蟹膏一齊食,幾好味😉
味滑雞火山石煲仔飯$98
好熱好香多飯焦雞肉夠滑
2022-08-26
2022-08-28 240 瀏覽
主要分咗4個區域 - 港澳渡輪雅座、港鐵車廂、娛樂空間麻雀枱、大排檔風格舊式冰室,各有特色,好啱打卡。四色搞搞震 (四色豬肉餃子8隻)用咗唔同顏色嘅餃子皮包,餃子炸得非常香脆,餡料亦有唔同嘅配搭,其中一個係粟米豬肉餃,粟米同豬肉嘅比例剛好,粟米嘅甜味加埋豬肉嘅香味,層次感豐富。懷舊蟹膏蝦多士多士上面蝦嘅份量好多,有厚度,鮮蝦彈牙配上香脆多士,一直係本人至愛,依家唔係太多地方有得食。旁邊嘅蟹膏入口香軟細膩,鮮甜微鹹,必點!紅燒沙田友乳鴿上枱好特別,乳鴿放係一個秤上面,大家第一時間都係打卡。乳鴿表皮炸得非常香脆,仍保持肉汁,肉質嫩滑。臘味滑雞火山石煲仔飯店員超好服務,會幫你落埋豉油,同埋焗一焗個煲仔飯,最驚喜係底部有香脆焦黃鍋巴,後來先知原來微辣大排檔雲集左米芝蓮品牌嚐囍。

四色搞搞震 (四色豬肉餃子8隻)

四色搞搞震
2022-08-26
2022-08-26 2182 瀏覽
在沙田新城市廣場揾食,OpenRice 見呢間微辣大排檔幾多好評👀 一於就試下佢餐廳個名係微辣,係澳門網媒呢,餐廳餐牌裏面嘅食物名都好搞笑,都係有啲故仔,睇唔明就上網追下微辣先啦😉😉餐牌有都好多野揀,我們叫咗三樣嘢,分別係咪走雞(原味)、椒絲腐乳通菜、懷舊蟹膏蝦多士。餐廳裝修都別有一番特色,我地張枱係麻雀枱呢 🀄️🀄️餐廳上菜快手,有大排檔嘅效率😆😆話咁快上菜就係呢個咪走雞,有個咁得意既angry bird 蓋裝住左店員打開蓋,香氣撲鼻雞有荷葉包住,好香、好嫩、好滑,熱騰騰的,同時料都好多,好好食,大家食的同時都讚不絕口。椒絲腐乳通菜幾有鑊氣,腐乳配通菜總是好夾。😗旁邊果兩枱都有叫懷舊蟹膏蝦多士,證明呢個係好出名,蝦多士十分之香脆可口,岩哂喜歡食炸物的朋友;另外配搭好濃郁的蟹膏蟹子,好creamy,好食。呢間餐廳仲有好多得意小食,好似有豬仔包、豬扒包、玻璃辣魷魚、格仔餅、雞蛋仔等等⋯⋯下次一定要試下😉

餐廳裝修都別有一番特色,我地張枱係麻雀枱呢 🀄️🀄️

餐廳上菜快手,有大排檔嘅效率😆😆
咪走雞(原味)

店員打開蓋,香氣撲鼻
咪走雞(原味)

椒絲腐乳通菜幾有鑊氣,腐乳配通菜總是好夾。😗
椒絲腐乳通菜

2022-08-25
椒絲腐乳通菜
  • 米酒雞
2022-08-25 245 瀏覽
QR落單落錯左一個餸已即刻話改單!佢話唔得!冇得改!整左!前後冇1分鐘!但碗野係佢手上!為保命廢事掙扎!門口紋哂身條女好似睇場咁!話哂事咁!背住佢都聽到佢叫另一個樓面呢樣個樣!如果真係繼續咁落去!一定流失哂d客!粗聲粗氣!食物質素…叫左米粉同油麵,嘩完全未煮熟,硬到根本吞吾到,咖哩魚蛋無咖哩味都算啦,仲有陣雪藏味,豬皮有少少怪味,其他餸完全無咩特別!如果真係好奇心可以黎既!好奇下有幾咁好!大把更好選擇!都唔關係咪風格事!
!但碗野係佢手上!為保命廢事掙扎!

一個午餐乾炒牛河加一杯凍奶茶,牛河$88,奶茶$24,夠膽死收$10 茶錢再加1,埋單$134,咁嘅價錢你唔執笠我都唔係好信。 牛河味道一般,凍奶茶,2分鐘未到所有冰已溶,又唔夠滑。  第一次喺茶餐廳被收茶錢平時我都唔會特別批評食店,今日真係條氣唔順先會寫食評,希望大家如果去試之前做好心理準備。除非係微辣死硬粉絲,真係唔值咁既價錢。

除非係微辣死硬粉絲,真係唔值咁既價錢。
2022-08-24
1 分鐘 (堂食)
2022-08-23 168 瀏覽
疫情關係連澳門都去唔到,去呢度可以感受下久違嘅感覺。餐廳裝修好有澳門feel,好有趣味,有麻雀枱、賭枱設計嘅枱,地鐵站車廂嘅空間,好搞笑。Yelo 咖哩大雜燴,顧名思義,咩都有啲咁,有蘿蔔、豬皮、魚蛋、魷魚等等。味道冇乜特別,略嫌唔夠咖哩味,同埋有點油,但賣相有火點住咁幾得意。冰鎮素咕嚕肉,食落完全唔似素肉,好食👍🏻。酸酸甜甜,好開胃,冰鎮住夏天食幾好,推介👏🏻👏🏻咪走雞,個名幾得意,有點火儀式,幾有睇頭😂。隻雞用荷葉包住,雞肉超級滑+淋,好似唔洗咬都得咁😂。雞入面有大量金針雲耳,可以夾埋雞肉一齊食。傍邊嘅蒜頭都幾好食,好淋同埋唔辣。甜品叫左個雪糕格仔餅,味道冇乜驚喜。份量算多,2個人食好多,不過如果格仔餅脆啲會好啲。

Yelo  咖哩大雜燴

冰鎮素咕嚕肉

雪糕格仔餅

2022-08-23 86 瀏覽
純粹行過見到裝修咁特別,諗住入去食少少嘢打下卡,後來先知原來微辣大排當係一個好受歡迎嘅channel, 真係out😅😅Menu 有香港、澳門特式食物,但我都係支持返香港叫咗個車仔麵:豬皮魷魚雞翼河粉加菜莆除咗豬皮未夠入味,魷魚雞翼同湯地都好惹味,依家好多新嘅車仔麵,個湯地唔知係咪要健康,唔似得舊式車仔麵有一啖陳年鹵水嘅味道,呢度雖然未夠濃,但係都有嗰個feel,已經係唔錯。下次先試大利豬扒包啦。臨走見到晚市餐,順便映俾大家參考下。

下次先試大利豬扒包啦。臨走見到晚市餐,順便映俾大家參考下。

豬皮魷魚雞翼河粉加菜莆

豬皮魷魚雞翼河粉加菜莆
2022-08-22 86 瀏覽
今天去咗新城市三期遊走,二樓有間微辣大排檔(沙田),門前有一組懷舊汽水樽飲品別具特式,好奇心驅使入座吃個晚餐休息一吓。店員全是年青的小伙子很有活力,而且都非常有禮貌,內進店舖裝潢很有懷舊feel也很適合打咭📸📸。地方非常寬敞,每一處地方都很有個別特色,我被小伙子帶領進入賭場🤣🤣麻雀枱,番攤.....等我嗌咗一款餸聽落令人即時反胃,食落令人食指大動誇啦啦👍👍1.何伯爆屎渠(攪笑板)🤣🤣其實豬腸外皮脆卜卜又juicy,腸內非常乾淨又無肥膏😋😋2.紅燒沙田友乳鴿~乳鴿上抬時好攪笑斤兩十足伴入七彩蝦片好吸😻😻鴿肉質嫰滑油而不膩yummy3.好色豪D~不用多想炸餅大大粒肉鬆脆香口4雪糕格仔餅~格仔餅燒得香脆,配上雲尼拿雪糕香滑,cream,士多啤梨和菓醬,好美味甜品
今天去咗新城市三期遊走,二樓有間微辣大排檔(沙田)

,門前有一組懷舊汽水樽飲品別具特式,

麻雀枱,番攤.....等
我嗌咗一款餸聽落令人即時反胃,食落令人食指大動誇啦啦👍👍
1.何伯爆屎渠(攪笑板)🤣🤣
其實豬腸外皮脆卜卜又juicy,腸內非常乾淨又無肥膏😋😋

鴿肉質嫰滑油而不膩yummy

3.好色豪D~不用多想炸餅大大粒肉鬆脆香口

2022-08-22 70 瀏覽
平時成日係youtube睇微辣 得知沙田開咗間微辣大排檔 相約朋友今晚收工一於去試吓 餐廳闊落 裝修佈置有撘船去澳門嘅感覺 電子落單十分之方便雖然只係晚市7點 但所有口味嘅雞蛋仔、格仔餅、鹹牛肉芝士菠蘿包都已售罄😳😳😳呢度招牌有豬/牛三寶車仔麵 微辣五寶車仔麵 食豪Dee十全大補車仔麵 方便選擇困難症人類 我地每人嗌左一碗車仔麵 我揀左油麵 鮑汁鮑魚 瑞士雞WING秘製沙嗞魷魚Rachel愛豬手鹵水大腸  梅菜發記豬肉丸 清甜蘿蔔頭Roberto微辣辣汁 好L鐘意加蔥 啲送名全部都好fun好有別色 嗌左微辣都幾辣好正 鮑魚大粒 蘿蔔甜 雞翼入味😆😆😆我地仲叫左豬扒豬仔包 外皮香脆 青辣椒芝士漢堡包 跟餐有薯條 飲品 思男絲襪奶茶好大杯 另外仲加左香脆炸魚皮 奶油豬 麻辣牛肚🤩🤩🤩
2022-08-20 64 瀏覽
呢間大排檔店面好大,分左唔同區域,每個區域都加入好多舊香港元素。但餐廳喺商場入面,冷氣好足,夏日炎炎黎呢度真係舒服好多😌。 ❤咪走雞超級大煲又好味~用憤怒鳥煲蓋裝住,造型好搞笑🤣,店員開蓋後即時加酒精燒一燒,適合打卡之餘又真係完全帶出左荷葉嘅清新香味。原隻雞又滑又多汁,入面仲釀左好多齋菜,係我覺得最有特色嘅一道菜😍。 ❤懷舊蟹膏蝦多士四塊蝦多士炸得非常酥脆,蟹蓋裝住大量蟹膏同蟹子,有日本濱燒嘅感覺,但平時多數係配餅乾食,原來用黎搽蝦多士係咁鮮味😋。 ❤發記大香腸係港版司華力腸,上桌時好似人地d巴西燒烤咁🤩。外皮燒到脆脆地,又有粗粒黑椒,少少辣又多汁。 ❤椒絲腐乳通菜呢個係有街邊大排檔嘅鑊氣,又大大碟,通菜爽脆,腐乳份量啱啱好,鹹香味十足,用黎撈飯好開胃。

❤咪走雞

❤懷舊蟹膏蝦多士

❤發記大香腸

❤椒絲腐乳通菜

2022-08-18
  • 咪走雞
2022-08-19 73 瀏覽
作為微辣粉,當然要黎打下卡,好多佈景好得意,有地鐵站、渡海小輪、大排檔,充滿香港特色情懷。食物有好多係傳統小吃,勾起兒時回憶!咪走雞好大個雞煲,店員即場表演-將啲酒淋落去時,成隻雞燒著🔥原隻雞用葉包,鎖住肉汁,配料有大量蒜頭🧄、香葱,好香、好入味!Yelo咖哩大雜燴喜歡掃街的人一定要點呢個!有咖哩牛栢葉、魷魚、魚蛋,咖哩汁不辣而惹味,仲有火爐keep warm,熱辣辣~冰鎮素咕嚕肉素食者都岩~佢同真咕嚕肉根本一樣,個皮好脆,內裏好稔,加上個汁又酸又甜,送飯一流。甜品叫咗雪糕格仔餅,係士多啤梨雪糕🍦x雞蛋仔,好大份,好扺食,雞蛋仔少少似麻糬,較軟熟,有蛋香味,一定要留肚食!

食物有好多係傳統小吃,勾起兒時回憶!

Yelo咖哩大雜燴

冰鎮素咕嚕肉
2022-08-17 59 瀏覽
/📍 微辣大排檔 (沙田)沙田沙田正街2-8號新城市廣場第三期2樓A216號舖同男朋友行街順便去食下呢間🥰入面裝修真係好得意!睇得出好俾心機同埋好懷舊🥹椒絲腐乳通菜🥬炒得得超級香口同埋好有鑊氣😌!仲食到有少少酒味🔥同埋真係好大碟!懷舊蟹膏蝦多士🥪蝦多士好彈牙👍🏻多士炕到脆卜卜😋最緊要配埋蟹膏!我男朋友話好似有隻蟹係個口到打橫行🤣真係好鮮!一齊食提高左個層次👍🏻咪走雞🐔全隻雞咁上仲會用火燒🔥雞入邊有啲金針雲耳🥰隻雞超級嫩滑!用筷子一夾啲肉都甩出嚟👍🏻發記大香腸🌭真係超級大香腸🤣燒到外皮好脆👍🏻入邊都好Juicy🥰帶有少少黑椒味😆點埋跟嘅芥辣醬都唔錯😋呢個香腸口味係小偏最鍾意嘅偏甜腸💕💕💕!飲品🍹思男絲襪奶茶懷舊紅豆冰(霍哥頂得住睇落幾得意下次先埋😋)報告完畢🫡
📍 微辣大排檔 (沙田)
沙田沙田正街2-8號新城市廣場第三期2樓A216號舖

椒絲腐乳通菜🥬

懷舊蟹膏蝦多士🥪

咪走雞🐔

發記大香腸🌭

飲品🍹
思男絲襪奶茶
懷舊紅豆冰
(霍哥頂得住睇落幾得意下次先埋😋)

報告完畢🫡