餐廳: 御花園咖啡室
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2010-05-17 20 瀏覽
攞住張Coupon入去...我就早到...行左兩個圈...喂...晚餐黎+wo...咁少野食...坐左一陣...冇lala個waiter大大聲聲'問候'人地'呀媽'...開始...D人打籃球咁搶海鮮...攞主食...比D'北方人'用廣東話問左3次'呢D咩黎'...用廣東話答又聽唔明...比個牌佢睇又唔識睇...唔答又'啤'住你...主食...唔好提...冇樣好食...我到係黎食甜品加姐...甜品...咩布甸都幾好...其他就...好彩我先食甜品...D甜話咁快比D'北方人'插爛曬...Pancake唔好食...粉有攪得差...整又整得差...餡又買得差...食Dreyer's 又好普通...靈光一閃...不如自己整ice cream pancake好過LA...咁樣先放得落口...用coupon都唔覺抵...咪叫我再黎...服務, 秩序, 食物樣樣差...
...

...用廣東話答又聽唔明
...比個牌佢睇又唔識睇
...唔答又'啤'住你
...主食...唔好提...冇樣好食...

...
好重蛋味GE PANCAKE皮
放上Dreyer's 雪糕
FLOW IT
咁先放得入口...
2010-05-15
FLOW IT
咁先放得入口...
2010-04-30 21 瀏覽
朋友不知那裡找來富豪午餐自助餐的優惠券,二人同行一人免費,咁即係半價啦。朋友邀約一起去,由於限定星期一至五才可用,既然有時間又有優惠便一去無妨。雖然心裡知道送得出這些優惠券亦證明好食極有限,不過既可平一點用餐又可與朋友聚聚,何樂而不為?所以還是來了。早一天打來訂位,它的午餐是由 12:00 - 2:30p.m.,而我們是日亦準時來到,立即有位置安排給我們呢。這裡環境是一般的一般,實在沒什麼靚裝修可言,另外周遭感覺有點點殘舊呢。不過是日來到也覺得意外地多人,尤其是很多上了年紀的人,不知他們是否也有優惠才來呢?由於人數頗多,所以檯的距離有點近,有一大群老人家正正坐在我們的後面,實在有點嘈,他們的說話我也聽得一清二楚。食物選擇當然不多,而且亦不太吸引,難怪要送這些優惠券來招客。先說冷盤,有蝦,多款沙律,煙三文魚,火腿等等。個人覺得蝦是最好的,因為夠新鮮,幾大隻又多蝦膏,夠鮮味不過D肉實左少少,但已經算是最好的了。其他基本上也不值一提,食左個薯仔沙律幾好食,味道很清又香薯仔味。凱撒沙律竟然連麵包碎也沒有,太過份了吧....... 煙三文魚片片也切得細和薄,吃起來不太滋味,但基本上也不難吃的。熱

熱食也不多,吃了兩隻芝士焗生蠔,名就吸引,不過食落就.... 其中一隻我食勁多沙,不過好彩D蠔無變架姐! 芝士味不濃,而且蠔亦細隻,不特別推介。大蝦牛柳算是可以接受,因為不會太靱而且亦有牛味,豬手就非常難吃,幸好我只拿了少少試試,基本上什麼味道也沒有,連瘦肉也不及,就像吃一堆不明的肉似的。熱盤我食得最多既就係菜.... 因為D菜好鮮甜,所以食完又食。另外又一盤係焗豬肉腸都幾好食,好香豬肉味,有點點脆脆的,算是不錯。

試了它的雲吞,也算是比較好的食物之一,因為最起碼它是熱辣辣的,又有湯底,沒有蝦籽味,但肉味夠出,皮亦薄,也吃得下的。它還有一區是印度薄餅咖哩等等,試了數口印度薄餅個人覺得太鹹,而且皮又厚,所以吃了數口也沒有再吃了。

之後甜品完是比較沒有問題的一環,大部分也吃得過的。吃了一個正方體的物體,吃下去有點像豆腐布甸的感覺,因為吃到豆漿的味道,幾香豆味,所以覺得幾好食,我之後想再吃一個也沒有了。另外還有Panna Cotta,這個也是幾好,吃下去很滑而且很香雲尼拿味,不過它表面的blueberry有點點像藥水的味道,反倒有破壞了的感覺。

最後還吃了麵包布甸,tiramisu,american cheese cake,pancake和雪糕。pancake非常簡陋,求其煎塊皮包住d生果,再加d朱古力醬,是一定不會難吃的。麵包布甸,tiramisu,american cheese cake都唔錯,cheese cake鹹鹹地幾香芝士味,而我覺得最好食既就係麵包布甸,佢夠熱,加埋好重奶味,入面食到D提子甜甜地幾好食,再加埋D雲尼拿汁,唔錯呀~

食完每人有杯餐茶,雖然佢話食到 2:30,但都唔會趕你走,任你繼續坐,傾下計幾舒服。而家買一送一埋單每人$100就叫做可以接受,原價既話梗係唔會黎啦。~~~
D蝦最好食
D蝦最好食
豆腐布甸
甜品幾好
2010-03-18 25 瀏覽
我朋友比左一張 免費自助午餐 的優惠卷給我~就同左媽媽一齊去試下~ 即係二個人一人免費~因為佢係星期一至五 12-2:30pm 先用得, 所以揾左一日平日去食~去到坐低其實都唔係好大期望, $188 (未加一) 二個人, 食飽都ok的...拎野食的時候都冇咩熱盤可以食...炸三文魚 - 1點去到都冇咩淨, 冇再拎新的出黎...一杯杯的 螺薯容 - 都幾好未一杯杯的 茄汁通粉牛肉 - 都ok芝士焗蠔 - 要面頭d芝士一齊食先好食, 就咁食有小小生印度薄餅 - 二種 - 一個就脆, 一個就厚的 - 不過有小小難咬, 可能放係到耐卦咖哩雞 - 都好味的 (佢唔係黃色嗰d咖哩, 係橙啡色嗰種)咖哩牛肉 白飯玫瑰雞 - 都好味, 但係唔係熱盤到, 係另外放開... 冇得熱住义燒 - 一般, 都係冇得熱住煙三文魚仲有幾種, 唔記得了~壽司蟹柳, 蛋, 帶子裙邊, 沙律, 蝦 等等刺身三文魚, 吞拿魚, 劍魚有一杯杯的冷面沙律一般的沙律配料, 不過想介紹下的係 有辣椒的菠蘿, 仲有小小泰式整法的配料Häagen-Dazs 雪糕有朱古力, 薄荷朱古力, 士多啤梨 同 雲尼拿有pancake, 不過冇人
我朋友比左一張 免費自助午餐 的優惠卷給我~
就同左媽媽一齊去試下~ 即係二個人一人免費~

拎野食的時候都冇咩熱盤可以食...
炸三文魚 - 1點去到都冇咩淨, 冇再拎新的出黎...
一杯杯的 螺薯容 - 都幾好未
一杯杯的 茄汁通粉牛肉 - 都ok
芝士焗蠔 - 要面頭d芝士一齊食先好食, 就咁食有小小生
咖哩牛肉
白飯
义燒 - 一般, 都係冇得熱住
煙三文魚
仲有幾種, 唔記得了~

壽司
蟹柳, 蛋, 帶子裙邊, 沙律, 蝦 等等
刺身
三文魚, 吞拿魚, 劍魚
有一杯杯的冷面

沙律

Häagen-Dazs 雪糕
有朱古力, 薄荷朱古力, 士多啤梨 同 雲尼拿
有pancake, 不過冇人整...

甜品
有三種蛋糕
紐約芝士蛋糕, 朱古力慕絲蛋糕, 栗子蛋糕

其實食的野真係唔係好多... 飲品都係得一杯... 如果想飲果汁要加$38...
不過有個 waitress 都幾好人的~
2010-03-16
  • 咖哩雞
2010-03-18 27 瀏覽
因為有人有coupon, 可以優惠價$118享用原價$208既lunch buffet(星期六日)~ 大家都諗住富豪酒店幾名, 野食應該唔會太差... 原價$208喎, 當然會有所期望啦12點到達, 都幾滿呀, 不過地方大, 所以唔會覺得迫~一開始想拎野飲啦, 原來冇野飲喎 要比多$38先可以任飲果汁或汽水咁算啦, 唔飲啦, 食番多d野囉一開始就去魚生區睇下啦, 見到d壽司都幾靚, 拎左幾舊, 再叫師傅切魚生啦, 佢只係比3片, 我比隻碟佢, 仲要黑住面.. 我覺得自己好似乞緊野食咁囉同枱既幾位朋友都有同感, 冇乜心情之下就睇下熟食啦,有長腳蟹, 煙三文魚(呢個可以自己夾, 所以食煙三文魚仲多過食三文魚魚生), 其他都冇乜特別.. 有蝦蛟燒賣牛肉, 有燒牛肉..要講一講佢既自助pasta, 你要排隊等師傅煮完佢煮緊個碟先得喎. 師傅煮緊第1個個碟時後面d人就全部要企係度等, 等佢煮完一碟先到下一個.. 當日我前面有4個人, 我就要等佢煮完3碟先到我, 又唔可以行開喎, 非常之浪費時間沙律有好多選擇, 都幾新鮮, dressing有好多款甜品都好多, 有朱古力噴泉, 有pancake,

12點到達, 都幾滿呀, 不過地方大, 所以唔會覺得迫~
一開始想拎野飲啦, 原來冇野飲喎
要比多$38先可以任飲果汁或汽水

咁算啦, 唔飲啦, 食番多d野囉

沙律有好多選擇, 都幾新鮮, dressing有好多款
甜品都好多, 有朱古力噴泉, 有pancake, 不過又係要排隊等佢煮好一個先到你, 仲要個位師傅成日行開...
雪糕係dreyers, 有4款~
不過好奇怪, 佢冇放甜品既spoon出黎架, 問侍應拎佢地仲要去廚房搵喎

服務方面收碟都好快, 而且好多人手, 仲幾好態度
食完有一杯飲品, 可以揀咖啡奶茶lemontea

總括黎講, 折左既價錢$118加一$20.8就可以接受, 但原價$228加一$20.8就不能接受囉
$138.8 (午餐)
2010-01-28 153 瀏覽
The food quality was not good, not much food to choose, little choice for the deserts also. The man for making the pancake always ran away and only appeared intermittently, he only came back for while to make few pancakes and then went away again. Most meat cook in curry style, such as chicken, port, & beef, all in similar taste with no suprise, .The rice of 寿司very hard.. The fish was not fresh, 肉質'梅'The original price is $359, but most people can get the 40% off coupon, just reduce the price i
The original price is $359, but most people can get the 40% off coupon, just reduce the price is meaningless, 只是將貨就價.
2010-01-24
1K
2009-12-29 12 瀏覽
12月26號 boxing date, 一家人熱熱鬧鬧食 buffet, 由6點開始至8點, 食物供應源源不絕, 還有的是服務好得令我讚不絶口<食物>冷盤 :睡蟹/青口/凍蝦/長腳蟹/翡翠螺… ~ 估唔到有睡蟹, 我當然唔會放過我喜愛既蟹蓋啦, d 膏多得嚇人但味道麻麻; 至於凍蝦同長腳蟹, 我就覺得好鮮甜好得吞拿魚/三文魚/甜蝦/八爪魚/魚立魚刺身~ ok熱盤 :鵝肝配蒜蓉多士 ~ 超得, 我仲毫不留情咁食咗好多件 鵝肝牛柳 ~ 鵝肝真係我飛佛, 點整都係咁好味 烤羊肉/牛 ~ 羊ok, 但唔羶印度薄餅羊架 ~ 好嫰同少羶蒜蓉帶子 - ok芝士焗生蠔 ~ 一般, 隻蠔太細燒牛扒 ~ ok清蒸魚 ~ 一般泰式蔗蝦 ~ 好熱有蝦味及其他甜品或沙律 :燒牛扒沙律 ~ 加上olive oil 好好美 沙律吧朱古力噴泉Dryers 雪糕 (雲呢拿/朱古力/士多啤利/薄荷碎朱古力) 多款甜品蛋糕班戟生果雖然食物種類唔太多, 但好多都啱我口味, 同埋以聖誕嚟講真係好抵 !成人 $388 / 小童 $288, one2free 有6折

<食物>
冷盤 :
吞拿魚/三文魚/甜蝦/八爪魚/魚立魚刺身~ ok
熱盤 :
鵝肝配蒜蓉多士 ~ 超得, 我仲毫不留情咁食咗好多件

鵝肝牛柳 ~ 鵝肝真係我飛佛, 點整都係咁好味

烤羊肉/牛 ~ 羊ok, 但唔羶
印度薄餅
羊架 ~ 好嫰同少羶
蒜蓉帶子 - ok
芝士焗生蠔 ~ 一般, 隻蠔太細
燒牛扒 ~ ok

慶祝紀念
聖誕節
(非會員)
2009-12-14 15 瀏覽
看了很多差透食評, 還是想親身一試, 結果... 非常失望雖然坐立銅鑼灣, 但食物質素竟是如此........環境: 裝修很舊, 但可以接受, 中段有琴聲, 現場有piano伴奏, 加分, 因琴聲悅耳, 可惜聽久一點, 發覺琴手彈得 luck luck cut cut, 只要細心一聽就發覺, 不是太pro, 因自己本身識彈, 特別留意... 5星級酒店的琴手的確高質素很多服務: 都ok, 只是後來人多, 所以清潔比較慢, 也是可以體諒但一入去時, 問有否包飲品, 小姐說只有橙汁一杯 並而放在桌上, 但後來另一位小姐又走來問要甚麼餐飲, 說可選擇咖啡奶荼,, 非常confuse食物: choices 少, 但我覺得貴精不貴多, 可惜....熱盤: 只能說是暖.. 有些還有點冷.... 焗豪, 非常水.... 雞扒.. 美心比它好食十倍, 其他都是很普通飯麵pasta, 全部都係美心大家樂還好食...咖哩: 印度薄餅本應很煙un, 但.. 全塊都係麵粉, 超厚.... 我樓下麵包店, 豬仔包比它還好食, 但咖哩牛係唯一全場最好食... 白反.. 硬的....有d未熟透沙拉: 不是太新先..
看了很多差透食評, 還是想親身一試, 結果... 非常失望
雖然坐立銅鑼灣, 但食物質素竟是如此........

沙拉: 不是太新先..

燒牛扒: 見其他人桌上有, 但行左好幾次都睇唔到... 好好彩, 有人拿.. 先發覺... 原來.. 就在粉麵隔離, 用個蓋蓋住, 沒有人知... 入面有燒牛扒, 都係有人問個職員, 佢先搵人黎, 每人分一細塊, 分左幾個, 見無人, 又即時蓋住, 之後又無職員企0係度, 完全莫名其妙, 擺明係唔想俾人拿咁多.. 我去d收費再平既酒店, 都唔會咁,..我屋企人去拿仲要唔比汁.... 佢地連d汁都係收得好埋.... 如果係咁不如唔好做buffet啦, 做午市套餐啦

dessert: 過得去啦, 少choice,有dreyers囉

其實無試過buffet可以食咁少野, 皆因d質素差得失望
如果係因為價錢平 就可以馬虎了事, 咁富豪就只能無進步

俾百幾蚊 唔會expect要有咩貴價貨食, 但至少希望看到餐廳對食物的要求
下價貨都可以有驚喜
起碼白飯唔應該係硬, 熱盤應該係熱囉......
我只感受到成間餐廳的廚師都很無要求, 對自己的製成品竟是如此低要求

一味減價有咩意思, 食呢d野, 我寧願食大家樂,仲平好多...
2009-12-13
  • 咖哩牛
還記憶猶新的是上一次來到此酒店自助餐吃鵝肝Buffet,尚可以接受,儘管是價錢貴少少。但是昨晚去吃就覺得退步了,不單單是因為酒店已經陳舊需要儘早裝修得緣故,而是食物種類少,又不是太討好的問題:- 1.所謂的美味甘粟子自助餐,但是您一定會失望的就是我連一粒真正的粟子也見不到。 2.318元一位就是我們有40%Off也要220元一人,此價錢不是太合理去接受他們所提供的食物。 3.羅宋湯完全找不到任何湯料在內,難道全部已經融掉在湯內? 4.全場唯一尚可以接受的是燒牛扒和長腳蟹腳,其他的真的使我很失望。 5.水果就只有西瓜和蜜瓜兩種。 6.甜品只有西米露,沒有其他可以選擇。 7.西餅也是每件像棋子一樣大少,想拿多件也怕後面的人拿不到。 8.雖然叫御花園,但是我覺得是置身大排檔,後面的長枱在大聲叫囂,聲浪大得比中式茶樓更厲害。 9.洗手間也許是因為要和酒家公用和實在太舊了,看見一名自由行人士可能喝多了在洗手間嘔吐,又沒有人清潔,非常令人嘔心。 希望他們的管理層可以理解吃自助餐的人的需要,不是您提供什麽我們也會滿足的! 一句“差”可以形容昨天的心情!

3.羅宋湯完全找不到任何湯料在內,難道全部已經融掉在湯內?

5.水果就只有西瓜和蜜瓜兩種。

6.甜品只有西米露,沒有其他可以選擇。

一句“差”可以形容昨天的心情!
差---海鮮檔很久才有人添食物
魚生檔
唯一我比較喜歡的是薄餅檔
差---Curry Pots
差---海鮮
熊貓也不高興
2009-10-21
2009-09-22 14 瀏覽
因為阿妹去捐血送咗張coupon,所以成家聚會去試吓.幾年前嚟過食dinner buffet覺得地方比較細,今次去覺得多咗野食,可能buffet枱位置唔同咗.長腳蟹,蝦無味一啲都唔覺鮮甜,翡翠螺有沙,有青口及藍青口無試.熱盤有10個,8個但無特別食品.即煮有湯粉麵,煎腸,pancake日式刺身壽司,刺身帶子,吞拿魚很差.估唔到有鵝肝多士,不過亦係次等貨,燒牛肉普通無生蠔只有焗蠔.包一杯餐飲,橙汁唔包要加$就任飲
熱盤有10個,8個但無特別食品.
即煮有湯粉麵,煎腸,pancake
日式刺身壽司,刺身帶子,吞拿魚很差.
估唔到有鵝肝多士,不過亦係次等貨,燒牛肉普通
無生蠔只有焗蠔.
包一杯餐飲,橙汁唔包要加$就任飲

2009-09-21
2009-09-08 126 瀏覽
As there is coupon (40% off), which obtain after blood donation at red cross, my wife & me go there for dinner buffet. This is the 1st time we visit this cafe. Here is the cmts:1. Salad: quite a lot of selection but I just tried smocked salmon.2. Seafood: okay, the species is just enough, 3 kinds of crab/ ice shrimps, shell, etc.3. Japanese food: not much selection (a. sushi - limited supply and you have to action fast, b. sashimi - limited selection- 3~4 kinds)4. Hot food: more selection and re

4. Hot food: more selection and recommend lamb/ India curry
5. Fruit: general and not outstanding
6.Dessert: more choice but I think this is just up to hotel standard, recommended: jelly (with wine), Ice-cream only Dreyer's (6 options)

The surprise is duck liver w/ toast and Chinese soup
. We do think these are the most delicious food/ selection among all the food. Must try.

Water/ watress service is okay & fast.

Envoirment is good and suitable for couples / friends/ family gathering. Live piano make it more perfect.

Last but not least, the dinner buffet fee has increased!!
It's now $318 for Mon ~ Thursday and $358 for Friday to Sunday! It is out of my expectation as it is different fm "Openrice" info!! No way la, only know this after the "crazy eat"!!

But if there is a chance in future, I will still go open rice here
2009-09-07
  • Chinese soup
  • duck liver
2009-09-05 5 瀏覽
之前因為同老公去捐血, 紅十字會送左張富豪酒店集團buffet 6折coupon於是尋晚就同奶奶一行3人去依度食buffet讚:- 有幾款haagen dazs 及dreyers 雪糕食, 已經比好多酒店好- 刺身有甜蝦供應, 算係咁. 三文魚刺身幾新鮮彈:- 雖然折實左每位200幾, 但係0的野食真係少得可憐熱葷得4-5樣, 蛋糕得2-3款, 反而沙律奇多. 行唔夠一分鐘已經兜哂可以食0既野所以成晚食0黎食去都係果幾味- 刺身雖然有甜蝦, 但係6點半去到, 食左兩隻想再拎, 已經無哂當其時係6點9, 但係直到我走(大約8點) 都無再refill....唉...- 不過最最最攪笑係, 未夠7點9, 已經聽倒佢地0既上司, 大大聲同0的侍應, 廚師講"喂, 就收工喇吓, 快0的執野, 依0的唔好再拎出0黎, 收起哂佢"真係第一次食buffet 發生咁0既情況...其實全場仲有7成客係度個喎總結:整體食物少, 唔算好味又未至於難食成個場開唔足, 仲有超多吉位, 怪唔之得我地遲到都無人打0黎催anyway, 下次有coupon都唔會幫襯架喇
於是尋晚就同奶奶一行3人去依度食buffet

讚:
- 刺身有甜蝦供應, 算係咁. 三文魚刺身幾新鮮

彈:
- 雖然折實左每位200幾, 但係0的野食真係少得可憐
所以成晚食0黎食去都係果幾味

總結:
整體食物少, 唔算好味又未至於難食
anyway, 下次有coupon都唔會幫襯架喇
2009-09-25
2009-08-12 16 瀏覽
  古代御花園乃皇帝賞花品茶散步之地,富豪香港酒店的御花園咖啡室似乎將這名字糟蹋了,這並不是因為環境差,而是其他顧客的問題。有部份客人放聲高談闊論,使「御花園」降格為酒樓,幸而我坐在人數較少的轉角位,較少受聲浪影響。  這次到御花園吃lunch buffet是因為有coupon,早已對食物沒有太高的期望,所以沒有失望,也沒有驚喜。餐區主要分為以下部份:西式熱食:有魚柳、芝士焗蠔等美食,個人認為白汁魚柳和蟹肉蕃茄忌廉湯較出色港式美食:有車仔麵、雲吞和燒味等美食,雲吞蠻足料但仍是一般,燒味方面雞很「鞋」日式美食:壽司很一般,但經常被搶到剩下蛋/蟹柳等廉價壽司,冷麵一般東南亞 :炒飯還可以,但再乾身一點會較好,有些咖喱甚麼的,全部也超辣,也有印度薄餅,脆脆的,不錯鐵板燒 :除了雞扒牛扒外最好不要試,特別是雞軟骨串及紅腸,很難吃甜品生果:甜品非常精緻,也很美味,生果方面大部份不新鮮,橙很酸而蜜瓜不甜,有一個朱古力噴泉,但似乎不太衛生沙律  :沒有甚麼特別雪糕  :Dryers雪糕怎會不好吃呢?但放雪糕羹的水似乎不太乾淨,旁邊有一位置是有廚師在弄一些自選材料的甜品,似乎很好吃但我太飽了,沒有試
餐區主要分為以下部份:
沙律  :沒有甚麼特別

另外有飲品送,凍奶茶品質比茶餐廳差。順帶一提可以+$38要特式飲品(任斟),但個人認為不太化算。
  服務方面很不錯,有人隨時來收碟,但侍應們很像忙得不能停下來。
  整體來說,只是剛剛合格。
2009-08-12
2009-08-08 21 瀏覽
因為有人有coupon, 所以今日o黎o左哩間酒店食tea, 要3 點半先開始有得食由於之前睇過食評, 彈多過讚, 所以而家有晒一齊心理準備開波 壽司: 手快有, 手慢無, 要快d 去排隊先揀到好野, 如果唔係就淨係得番d 玉子同蟹柳 煙三文魚: ok 好食, 我o地夾o左好多 雞亦: 食buffet 唔應該食哩d 野, 但又真係ok 好味喎, 所以我都食o左一隻 日式蟹子蒸蛋: 個經理話入面有清酒架, 但有人食過話唔覺, bb 食完一碗, 再食第二碗都無事 杯仔紫米露: 好甜, 好飽, 所以食o左少少就放棄 雜莓撻: 士多啤梨好酸, 紅莓同藍莓都不過不失(因為預o左佢係酸) 朱古力咖啡慕思: 食落去個感覺好奶, 食唔出有咩味 泡芙: 面頭有個十字朱古力醬, 入面有d 吉士(有d 個面仲有一丁點金"薄"架, 又係手快先揀到) 烏冬: 有豆卜, 魚蛋, 唔知咩菇, 菜, 芽菜, 獅子狗, 白蘿蔔(如果有邊樣唔食, 記得同個師傅講, 如果唔係佢會全部野都加晒落去個碗度) 薯片: 麻麻地好食, 太乾, 好似放條柴仔入口咁 o黎得哩度, 梗係唔少得食Dreyer's 雪糕啦, 不過得五款味,

由於之前睇過食評, 彈多過讚, 所以而家有晒一齊心理準備

開波
煙三文魚: ok 好食, 我o地夾o左好多
杯仔紫米露: 好甜, 好飽, 所以食o左少少就放棄
朱古力咖啡慕思: 食落去個感覺好奶, 食唔出有咩味
薯片: 麻麻地好食, 太乾, 好似放條柴仔入口咁
o黎得哩度, 梗係唔少得食Dreyer's 雪糕啦, 不過得五款味, 但就有好多配料同埋四款汁俾你揀 (我o地差唔多一人一碗, 小朋友就一人兩碗)
印度咖哩: 媽咪同家姐話好味
朱古力噴泉: 又係吸引小朋友o既野

仲有d 野食拎唔到, 試唔齊佢d 野食呀

總括o黎講, 得兩個鐘o既tea buffet o黎計, 都幾多野食呀, 都係一個tea 啫, 我o地都食o左好多野同埋食得好滿足, 係略嫌佢d 枱擺得密o左少少
6 個大人, 2個小朋友, 用埋88蚊一個人未計加一o既coupon 埋單係$800.40
2009-08-08
1K
2009-07-12 17 瀏覽
媽有55折優惠, 睇落都幾抵;再加上, 今期因為我要請食飯, 既然有折頭, 咁就用左佢喇!肥水不流別人田嘛之前上openrice 睇到喊多過笑, 都米話唔擔心.但發覺好多喊都係午餐或下午茶自助的; 晚餐buffet 則不太多喊;咁都搏得過既~"暴肥" 係6:30開始的; 比其他餐廳略遲;上到去, 睇吓環境, 都不錯; 坐得幾舒適. 樓底幾高, 夠光猛.都幾多人, 滿坐呢.但唯一要彈的係, 我張檯係冇電視睇~坐下來, 之後出去探吓路先.沙律区都幾多野; 菜好多, 但火腿就冇喇;倒有smoked 三文既.海鮮區都有成張檯; 有中蟹, 中蝦, 玉螺, 長腳蟹腳及青口, 似adequate 呢.仲有個小小壽司吧, 只有最基本的 "life support",三文, tuna, 八爪魚, 石班及蛋;另有咖哩區, 及中西熱食. 湯粉麵區, 即煎野食區, 及meat cart.當然仲有甜品喇.咁第一度發動的攻勢, 當然係海鮮先.反正坐正對面~一擺入口, 咦, 咁淡 既?真係淡而無味...唔係腥, 係冇味.點左醬都係淡味....用蒸餾水煮既, 唔通???得d 中蝦有味...怪.之後再出去"巡邏",
媽有55折優惠, 睇落都幾抵;
肥水不流別人田嘛

之前上openrice 睇到喊多過笑, 都米話唔擔心.
咁都搏得過既~

"暴肥" 係6:30開始的; 比其他餐廳略遲;
都幾多人, 滿坐呢.
但唯一要彈的係, 我張檯係冇電視睇~

坐下來, 之後出去探吓路先.

沙律区都幾多野; 菜好多, 但火腿就冇喇;
倒有smoked 三文既.

三文, tuna, 八爪魚, 石班及蛋;

另有咖哩區, 及中西熱食.
湯粉麵區, 即煎野食區, 及meat cart.

當然仲有甜品喇.

咁第一度發動的攻勢, 當然係海鮮先.
反正坐正對面~

一擺入口, 咦, 咁淡 既?
真係淡而無味...
唔係腥, 係冇味.
點左醬都係淡味....
用蒸餾水煮既, 唔通???
得d 中蝦有味...怪.

之後再出去"巡邏", 發現廚師哥哥已出現, 仲已在切燒牛肉!
嘩, 人 人都仲排緊壽司及海鮮, 我襯冇咩人, 馬上攞片牛肉先!
加少許gravy, 馬上"標" 返檯食.

生熟剛好, 少許血水, 肉質靚, 入口即溶, 正.
好食到encore了兩次!
呀, 唔記得講, 仲有ham 可以食, 都唔錯架.

之後, 見到有咁靚既naan, 食咖哩喇.
個咖哩pot都幾特別. 今日只得3 種, 印度咖哩雞, 印度咖哩豆, 及馬拉咖哩什菜.
仲有一個日式咖哩海鮮, 但似關東煮咁, 冇食到, 唔敢掂呀...

3 種之中, 印度咖哩雞最濃及小辣;
內冇薯仔但卻有d蘋果, 所以好香甜!
印度咖哩豆好正宗, 唔太辣, 但濃味.
馬拉咖哩什菜則係小甜的, 妹好鐘意, 呢個送飯好食過送naan.

呢個時候, 壽司吧已冇乜人, 係時候去攞返碟了.
只有最基本的幾款. 都叫ok 既.
只食了幾片, 冇味特別, 正常味道.

熱食品方面, 有炒飯, 芝士薯仔, 肉醬意粉;
因已太飽, 所以冇食到.
食d naan 好過喇!

其他肉類有金沙骨, 炒雞肉, 羊肉, 燒味等;
都ok, 冇咁特別. 食左少少, ok.

甜品都不少, 有蛋糕, 朱古力, haagen dazs 及dreyers 雪糕等;

好多人都唔知, 但如果大家都知道, haagen dazs其實係美國雪糕, 可能會覺得dreyers 好食d!!!!
至少我一定會!

服務ok, 都勤力既, 但好明顯有d 生手.

折左後, 6人食了千三, 不錯, 算ok 吧!
一提, 在入口彈琴的音樂家好努力, 也好聽, 要讚吓呢.
海鮮區, 基本的都有
海鮮完全淡味, 冇味既, 碟汁都稀過人...
燒牛肉勁正!
咖哩係強項!!!!
只有最基本的壽司.
甜品ok. creme brulee 表面唔夠脆.
"牛", 幾空範.....
清潔,光猛
海鮮區, 基本的都有
燒牛肉勁正!
咖哩係強項!!!!
清潔,光猛
2009-03-30 12 瀏覽
因購買某韓國美容產品而獲得一張以HK$88/位的假日下午茶自助餐特價優惠券,雖然看過這裡的食評分數極低,也想見識下有多不濟....於是今天終於有我的第一次。撇開其他因素:經常走調的現場鋼琴表演、非常有大陸酒店feel的裝修、場內吵耳的食客......單說食物已經非常令人失望(雖然事前已經沒多大的期望),食物區的選擇寥寥可數....冷盆有凍火腿、供應量很少的壽司(味道比惠康賣的還要差...厚厚的飯糰上是的色的蟹柳、蛋...還要食客爭相搶夾),還有普通的三文治、各式普通的沙律材料讓你自行調配...熱食有即煮粉麵(材料有牛柏葉、雜菇、生菜、芽菜等....味道ok)、麵包布丁、普通炒飯...還有炸魚薯條等....甜品有Dryers雪糕、朱古力噴泉、慕思、黑森林蛋糕、瑧子蛋糕、迷你鮮果朱古力派、士多啤梨拿破崙....每位包一杯餐茶,也可選擇以HK$18(另加10%)享用無限添飲果汁、凍咖啡等.....食物味道非常普通,種類也可寥寥可數;除了侍應生的態度好外.....我想這應該是一輩子吃過最差的自助餐了。這就是本人的體會,去或不去適隨尊便,後果閣下自理。

這就是本人的體會,去或不去適隨尊便,後果閣下自理。
2009-03-29
$125.5 (下午茶)