餐廳: 御花園咖啡室
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 御花園咖啡室
資訊:

2024-01-20 447 瀏覽
繼續月巴之月🤣🤣🤣Cafe RivoliLunch Buffet 食物方面~~冷盤有凍蝦、青口、螺、麵包蟹等;刺身方面有三文魚、八爪魚、吞拿魚、油甘魚、鯛魚等,壽司、卷物,凍豆腐,沙律,芝士等;熟食方面,除了基本熱盤外,有東南亞美食如炸魚餅、炸芒果香芋卷,另外仲有韓國人蔘雞燉湯,鵝肝多士等;甜品方面有各式各樣嘅蛋糕,牛乳奶凍、意大利芝士蛋糕、萄鐽、雪糕等賣點~~鵝肝多士,鵝肝肥美厚身,煎得金黃香脆,外脆內軟,入口即溶,配上香脆多士,口感豐富👍👍👍;人蔘雞湯好足料,最適合冬季滋補養身👍👍👍;刺身超級新鮮,吞拿魚、鯛魚、三文魚非常鮮甜😋😋😋評分(5星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️用膳環境⭐️⭐️⭐️回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️
繼續月巴之月🤣🤣🤣

Cafe Rivoli
Lunch Buffet

食物方面~~

賣點~~

評分(5星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
用膳環境⭐️⭐️⭐️
回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️

走進餐廳,北歐童話氣氛撲面而來,心情即刻好咗幾倍!認真講,裝潢得好緊貼主題,令人有置身外國嘅錯覺。🎄先攻個海鮮冷盤,每件龍蝦肉彈牙得嚟唔會過咸,佢哋嘅北歐蒔蘿醃三文魚,香氣撲鼻,入口即溶,夠晒香滑。呢個蒔蘿配搭真係正到爆炸!不過最難忘嘅一定係佢哋個龍蝦西班牙海鮮飯,煙韌有勁嘅米粒充滿焗香,同海鮮嘅鮮味實在太夾,一啖又一啖,根本停唔到口!甜品就更加驚喜,蜜糖芝士蛋糕同意大利雪糕,係我食過最滑嘅配搭。每款雪糕味道都正中下懷,個人最愛嘅係抹茶味,甜而不膩,回味無窮。整晚都好似過咗一個夢境咁,實在係一場視覺同味覺嘅盛宴。下次一定會再黎,可能會帶多啲親戚朋友一齊共享這份喜悅!看見啲食物都靚晒,真係就算飽咗,都仲想試多幾樣野咁。🦞🍰🍦

今次同三五知己插低去咗間睇落好普通、但又出名平民化嘅茶餐廳。入到去,已經一陣陣香噴噴嘅咖喱味夾雜埋油炸豬扒嘅鬼香撲鼻而來😋。首先就點咗碟「撈麵」,啲麵Q彈得嚟唔會太硬,拌埋特製嘅醬汁,簡直係夾得好撈喎!嗰啲咖喱魚蛋,香濃厚滑,每一啖都有足夠嘅香辣味🌶️,仲要啱啱好噏,唔會太過。最正嘅係豬扒飯啦,外皮炸到金黃脆口,入面嘅豬扒又嫩又多汁,加埋嚟自秘製醬汁,真係嘩啊!妙唔妙?水準確實高!仲要提提你,呢度啲茶水都好香,啲奶茶滑得黎又唔會太甜,真心推介!🍵 最後嘆咗個菠蘿油,哩啲老少咸宜,係咁流沙奶黃,好滿足!全程食得咁過癮,仲有得嘆,正到爆炸喇,下次再來一定要試多幾樣新嘢!👍🏼 #香港食記 #平民美食 #茶餐廳探秘
2023-10-23 853 瀏覽
似乎經濟真係好差,三連假第一晚,人數唔夠一半,場內燈光有D暗,可能為慳電。食物種類不多,份量亦睇住出,好多食物唔夠熱,一個職員要顧兩邊,煮熱食同切刺身。個叫Coco 嘅阿姐,態度極差,想幫行動不便嘅媽媽取一份刺身,自己亦取一份,佢好倔咁話食完至再攞,哎😑。我懷疑D員工將D好嘢食留俾自己,包到靚靚,但顧客食嘅就真係好差。咖哩軟殼蟹嘅味度好怪,而且完全唔熱,總之全晚最熱嘅係杯熱滾水。去大排檔食打冷都抵過食呢餐,似乎都係炒散員工?點樣做特價都好,永不幫襯。
2023-10-15 759 瀏覽
第一次光顧這家餐廳的自助晚餐。主題是蟹,但多款蟹菜色都頗失望。長腳蟹只有咸不鮮甜,麵包蟹更差沒有蟹味,蟹粉伴脆米餅夠味但米餅不夠脆,花雕酒蛋白蒸蟹的花雕味和蟹味都不突出。其他熱菜和泰式沙律做得比較好,例如避風塘炒蟹、炆牛尾、炒西芹炒蔬菜、蟹肉芒果沙律、木瓜沙律等等。全晚質素最有保證的是Movenpick 雪糕😂😅經濟唔好,要推出半價優惠吸客也是無奈的。但將貨就價,讓顧客留下不理想的體驗,未必是好策略呀。
2023-10-15
2023-09-16 608 瀏覽
有不同種類的美食,凍海鮮有四款,有凍螺,凍蝦,青口等食物,另外仲有不同種類的熱食,例如炒蜆,炒蟹,蠔餅等食物,仲有不同特色的甜品,及Movenpick 雪𥼚,是一個不錯的自助餐
  • 自助餐
2023-08-24 639 瀏覽
星期日一家人到位於銅鑼灣酒店食泰式buffet,OpenRice上訂位有六五折,價錢相當吸引🤣第一次食泰國食自助餐👀感覺特別☺️至於食物方面選擇尚可接受😘海鮮類龍蝦🦞(每人一隻)蝦🦐和蟹🦀️等等··熟食類最欣賞豬手/炆牛尾/咖喱蟹等等其他有煎蠔餅,泰式粉麵👍🏻甜品方面最喜歡白糖糕/黑芝麻菲林卷🫶🏻
2023-08-16 2651 瀏覽
🇭🇰御花園咖啡室·前幾日我哋去咗河內 佢俾我想像中多野玩 多野做超多 我哋玩得勁開心 所以喺IG上面消失咗幾日 而家終於返嚟啦😌😌🥳等我之後整理下啲相我應該都會出posts同大家分享下我地既河內之旅🇻🇳依家就先post我哋喺臨去越南之前係香港食嘅自助餐😎😎·「味遊泰國」自助晚餐 $678/星期一至四 $708/星期五至日呢間銅鑼灣既酒店我之前成日經過 今次第一次食佢 佢啲熱食同泰國野做得幾好🇹🇭而且佢哋好好比左個晚市自助餐優惠俾大家 大家用我個IG名"rbylife" book枱 就可以$398食到佢地既自助餐 呢個價錢已經包埋加一 名額有40個 如果大家有興趣就快啲打去book檯啦😜😜·熱食佢啲熱食真係做得相當之唔錯 尤其係佢啲泰國嘢食🇹🇭佢個咖喱炒蟹都幾入味 而且蟹肉都幾多 不過佢呢度就無roti 無得點咖哩食🦀️之後佢個泰式蒸魚都幾好 唔會太老 好啖啖肉🐟個泰式炒金邊粉同魚餅都唔錯😎之後佢都有啲港式嘅豉椒炒蜆同埋辣酒煮花螺 呢兩個調味都唔錯 最搞笑係佢門口有個小朋友section 佢個肉醬意粉同麥樂雞係勁勾起小學聖誕party既回憶🍝🤣🤣·海鮮海鮮方面佢呢度係每人有一隻龍蝦既 我自
🇭🇰御花園咖啡室

熱食

雞捲

龍蝦
海鮮方面佢呢度係每人有一隻龍蝦既 我自己就鍾意原味凍食多啲 我覺得咁樣龍蝦個質感好啲 不過佢另外個泰式青咖喱都唔錯 都幾入味嘅🦞其他海鮮既話我就最鍾意佢個藍青口 佢呢個每一粒都好大粒 好飽滿 而且食落質感好好 我哋encore左多一轉😍😍另外翡翠螺 海蝦就正正常常啦 唯一係佢個麵包蟹我自己覺得質感一般啲🦀️😂😂
沙律 冷盤 湯
冷盤

除咗平時都有嘅芝士同埋火腿拼盤之外 我特別鍾意佢呢度泰式沙律🥗佢個泰式鳳爪好入味 調味好好 個芒果沙律同埋菠蘿雞肉沙律都好唔錯🍍之後佢兩款湯都幾好飲 佢個泰式魚肚羹係有啲似碗仔翅咁嘅 另外個蘑菇湯都好多蘑菇粒 飲落唔錯🍄
甜品
甜品

甜品方面佢選擇都幾多 有啲泰式嘅糕點 例如班蘭糕同椰汁糕 呢兩個都幾好食🥥佢另外仲有啲西式既糕點 好似芒果拿破崙 朱古力蛋糕 麵包布甸 食落就正常發揮啦 反而佢啲水果全部都幾甜🍈🍉反而佢啲港式甜品我就覺得普通啲 佢個蛋撻食落偏淡 而且個皮唔算話好脆🫢🫢佢另外仲有白糖糕 雞蛋仔同埋芝麻卷 不過因為我地真係太飽啦 所以就無試到🤣
#rbyeat
#rby自助餐 #rby西餐 #rby甜品 #rby港式
#rby銅鑼灣
📍銅鑼灣怡和街88號富豪香港酒店1樓
雞捲
2023-06-17 845 瀏覽
自助晚餐非常好食,有不同林林總總的食物,有冰凍龍蝦,牛尾,青口等不同美食,而且大部分美食味道不錯。另外餐廳職員態度友善,而且地方算大,坐的地方非常舒服,希望下次有機會再過嚟吃。
2023-06-17
生日
  • 龍蝦
  • 鵝肝多士
2023-06-10 2683 瀏覽
朋友MTR買一送一優惠,今日好友相約銅鑼灣香港富豪酒店御花園咖啡室食自助晚餐慶祝生日,晚上自助餐已鴨肝做主題,這裡有冷盤,凍海鮮,刺身,熱食和甜品,入座朋友用MTR買一送一優惠送了餐飲橙汁一杯,甜度適中,冷盤有香腸,巴馬火腿和三文魚,食落咸度剛剛好 ,芝士咸度適中,凍海鮮有龍蝦,帆立貝和青口,食落味道鮮甜彈牙,刺身有蝦,三文魚和吞拿魚,蝦和三文魚食落新鮮,吞拿魚略嫌有少許根,熱食以鴨肝作主打,有鴨肝多士,鴨肝酥撻,鴨肝雞肉卷,鴨肝多士,焦糖鴨肝布丁和酥撻味道香脆,鴨肝食落有油花,焦糖鴨肝布丁口感香滑,鴨肝雞肉卷口感味美 ,另外酒店有肉眼和粉面檔,肉眼肉味香濃,粉面檔我選了牛肉,牛丸,豆卜,魚蛋和菜雞湯米粉,牛肉肉質香濃,牛丸和魚蛋彈牙,豆卜吸收雞湯味道一流,菜和米粉食落爽口,甜品款式多有芝士餅,焦糖燉蛋,抹茶布甸,面包布甸,朱古力歌劇蛋糕,豆腐花和moverpick雪糕,芝士餅味道香滑,焦糖燉蛋和抹茶布甸甜度適中,面包布甸口感順滑,朱古力蛋糕味道香濃,豆腐花口感綿滑,雪糕我選了雲呢拿,朱古力和咖啡,食落口感滿足,酒店有凍lemon tea提供,飲落甜度適中,酒店座位舒適,食物美味,主力鴨肝食落有油花,另外冷盤, 凍海鮮和熱食高質,食了一頓美味生日自助餐
凍帆立貝
凍青口
鴨肝焦糖布丁
肉眼
面包布甸
凍龍蝦
鴨肝雞蛋布丁,香煎鴨肝,鴨肝雞肉卷和肉眼
刺身
菜,豆卜,魚蛋,牛丸,牛肉雞湯米粉
凍海鮮
鴨肝撻,凍青口,帆立貝,巴馬火腿,煙三文魚,香腸和芝士
2023-06-09
生日
優惠券
10個月之前同家姐嚟過富豪食自助餐🙌🏻今次試試佢哋新出嘅鴨肝龍蝦自助晚餐🦞🦆!餐廳本身做緊買2送2⚠️至於食評點就睇下面啦!.🔻海鮮區海鮮一共有8款,包括:龍蝦🦞、小龍蝦、麵包蟹🦀、藍青口、蜆、海蝦🦐、螺🐚、帆立貝小龍蝦同鮮蝦最好食,有鮮甜味😍龍蝦爆哂膏🧡,肉質爽口,不過食落過鹹🥺其他海鮮發揮只係一般,整體有啲失望.🔻刺身/壽司區刺身5款,包括:三文魚🐟、吞拿魚、赤蝦🦐、鯛魚同八爪魚🐙。赤蝦最正,好大隻又鮮嫩。三文魚肥美柔軟,吞拿魚同鯛魚麻麻地壽司款式冇上次咁精緻🍣,只有4款卷物.🔻前菜/沙律區✨3款前菜加入鴨肉/鴨肝元素🦆,鴨肉凍批、鴨肝慕絲泡芙、鴨肉醬多士,味道唔錯芝士同火腿各有3款🧀🐖,款式普通發揮正常另外仲有幾款沙律🥗,整體前菜款式唔多.🔻熱葷區✨香煎鴨肝多士🔥熱辣辣幾好食🤤,入口就溶鴨脂甘香!✨龍蝦酥盒夠酥脆,餡料有龍蝦鮮味🦞✨鴨肝焦糖布丁夠嫩滑但唔多覺有鴨香🍮✨蘑菇意大利餃子配龍蝦汁幾有驚喜🙌🏻,濃郁嘅龍蝦汁包住餃子🥟,好食🤤!✨其他菜式例如:鴨肝慕絲雞卷、鴨肝蛋餅同白洋蔥鴨肝湯就發揮正常肉類有3款,包括:燒羊架、烤排骨同西冷,羊架🐏同西冷🥩唔夠嫩,唔推薦🙅🏻‍♀️.🔻甜品區甜

10個月之前同家姐嚟過富豪食自助餐🙌🏻
今次試試佢哋新出嘅鴨肝龍蝦自助晚餐🦞🦆!
餐廳本身做緊買2送2⚠️至於食評點就睇下面啦!

🔻海鮮區
小龍蝦同鮮蝦最好食,有鮮甜味😍
龍蝦爆哂膏🧡,肉質爽口,不過食落過鹹🥺
其他海鮮發揮只係一般,整體有啲失望

🔻刺身/壽司
壽司款式冇上次咁精緻🍣,只有4款卷物

🔻前菜/沙律區
芝士同火腿各有3款🧀🐖,款式普通發揮正常
另外仲有幾款沙律🥗,整體前菜款式唔多
🔻熱葷區
✨香煎鴨肝多士🔥熱辣辣幾好食🤤,入口就溶鴨脂甘香!
✨龍蝦酥盒夠酥脆,餡料有龍蝦鮮味🦞
✨鴨肝焦糖布丁夠嫩滑但唔多覺有鴨香🍮

🔻甜品
甜品有17款,大部份都係小蛋糕同甜品杯。蛋糕賣相雖然冇話特別精緻,但味道ok冇伏🧁,芒果拿破崙做得酥脆唔會太甜🥭。4款芝士蛋糕細膩軟滑,其中一款仲係特別嘅黑松露口味🖤。另外仲有即整斑蘭雞蛋仔,不過食唔出有班蘭味。

🔻雪糕
有6款口味嘅MÖVENPIC可以任食🍨

$400唔洗食到dinner buffet比平日啲自助餐平一半🤑熱葷最出色,而整體水準中規中矩,不過款式唔多,大家睇價錢做人🤘🏻
2023-05-13 1888 瀏覽
龍蝦.鴨肝盛宴自助晚餐,讓客人品嚐美饌海鮮,即開龍蝦、麵包蟹等源源不絕,💘打開味蕾的美食之旅。冰鎮海鮮多款選擇,包括龍蝦、麵包蟹、藍青口、小龍蝦及海蝦等,🌟鮮味誘人!龍蝦肉質結實,肉質爽彈可口,鮮甜美味。打開麵包蟹蟹蓋,🦀以匙羹品嚐蟹膏,啖啖甘甜。藍青顆圓潤,口感爽滑。日式刺身如三文魚、八爪魚、鯛魚、甜蝦、吞拿魚等,新鮮厚切。🍣卷物refill速度快,🎉牛油果沙律卷、火炙三文魚卷卷等,油脂豐盛,惹味中慢慢沁出魚香,令人欲罷不能!🎁精點推介: 多款美食以鴨肝入饌,香氣四溢。🌸香煎鴨肝多士🌸鴨肝慕絲雞卷🌸臘味鴨肝糯米飯🌸白洋蔥鴨肝湯🌸鴨肝燉蛋🌸鴨肝慕絲泡芙/ 鴨肉醬多士脆卜卜的多士,盛著豐腴綿密的鴨肝,鴨肝的油花散發口腔,伴上意大利黑醋,消除油膩感,😝幸福感爆燈。鴨肝雞卷香而不膩,柔滑細膩,是充滿油香的鴨肝,滋味誘人。糯米飯口感煙韌,吸收了臘腸和鴨肝的油氣,💋口感豐富。燉蛋香甜嫰滑,品嚐到鴨肝的迷人脂香,十分窩心。 多款鮮味熱葷:🌸蘑菇意大利餃子配龍蝦汁🌸龍蝦酥盒🌸燒羊架配黑松露菌汁🌸烤排骨配燒烤醬🌸紅酒燴牛尾🌸燒西冷牛扒琳琅滿目的美味佳餚一樣不容錯過,意大利餃子包著細滑的蘑菇及香草🌿,沾

🎁精點推介:
多款美食以鴨肝入饌,香氣四溢。
🌸香煎鴨肝多士

🌸燒羊架配黑松露菌汁
🌸烤排骨配燒烤醬
🌸紅酒燴牛尾
🌸燒西冷牛扒
琳琅滿目的美味佳餚一樣不容錯過,意大利餃子包著細滑的蘑菇及香草🌿,沾上濃稠龍蝦汁,蘑菇香氣散發口腔,食指大動。烤排骨邊沿焦香,肉質軟嫰、多汁,香甜的味道像蜜汁般吸引。

🔥燴牛尾香氣撲鼻,肉質軟腍,啖啖香濃的肉香。即席切肉區西冷牛扒,肉香細膩,配上燒汁,👅細嫩的肉汁在口中迴盪,令人回味。燒羊架肉質粉嫰,帶微巧的羊羶味,肉香味濃。

多款美輪美奐的甜點,讓人目不睱給。6款口味的MÕVENPICK🍦雪糕,有士多啤梨、焦糖、藍莓芝士蛋糕、薄荷朱古力等,草莓🍓味甜滋滋,充滿莓果酸香,每口香滑細緻。芒果拿破崙、麵包布甸、提拉米蘇、🍵抹茶慕絲及多款奶涷等,味蕾的甜蜜享受。

芒果拿破崙夾合奶滑吉士醬,入口清脆,啖啖沁出牛油香。芒果🥭慕絲蛋糕綿密順口,散發出濃厚果香。滑溜抹茶慕絲,空氣感十足。🍧提拉米蘇充滿咖啡酒香,輕盈醇滑。熱燙豆腐花,濃郁的豆香,滑不溜口。來一球MOVENPICK雪糕,感覺甜絲絲。
2023-02-28 1916 瀏覽
在這家酒店staycation,套票包括雙人早餐。餐廳裝修走歐陸風格,但有點過時,景觀望馬路。 食物選擇一般,憑記憶記錄如下: 西式: 凍火腿、腸仔、煙肉、煎蛋、炒蛋、奄列、茄汁豆、炸薯餅、乳酪、麵包、鬆餅、穀物類、麥皮、芝士、沙律和水果等。 中式: 炒麵、粥、牛肉燒賣、豬肉燒賣、蓮蓉飽和叉燒飽等 粉麵檔有各類食材(魚蛋、牛丸和菜等),而粉麵有河粉及米粉。 先拿了西式食物,是典型的西式早餐種類。味道方面,比較平平無奇,不算得美味,但又未至於難吃。 之後吃中式食物,點心種類算少,外形不是精緻,而質素就像廉價酒樓的貨色,味道很普通,炒麵算比較好吃,鬆軟彈牙。 再點了一碗湯米粉,質感可口,食物配料普通。 最後要讚的是這件朱古力鬆餅,味道濃郁,而牛角飽鬆化,牛油味香濃。 總括來說,這次自助早餐體驗一般。

食物選擇一般,憑記憶記錄如下:

中式: 炒麵、粥、牛肉燒賣、豬肉燒賣、蓮蓉飽和叉燒飽等

粉麵檔有各類食材(魚蛋、牛丸和菜等),而粉麵有河粉及米粉。

再點了一碗湯米粉,質感可口,食物配料普通。

總括來說,這次自助早餐體驗一般。
2023-02-26
早餐
2023-02-13 2460 瀏覽
今次去呢間食自助午餐皆因參加咗旅發局賞你遊免費本地一天遊,上午先前往中環街市及元創方參觀,跟住坐開蓬巴士往餐廳午膳。食物方面凍海鮮有翡翠螺、凍蝦同青口。刺身就有三文魚、吞拿魚同鯛魚。冷盤有什錦火腿及各款沙律。熱葷就有甜豆魷魚花、紅酒燴牛尾、白汁魚柳、菠蘿咕嚕肉、清炒津白同蟹鉗等。即切肉就只得火腿扒。湯就有一中一西,中湯喺青紅蘿蔔豬骨湯,西式喺蕃茄濃湯。甜品有麵包布甸及多款切件蛋糕。生果就有哈蜜瓜、菠蘿同西瓜。雪糕就有五款口味,包括朱古力、法式焦糖燉蛋、椰子菠蘿、意式泡沫咖啡。凍海鮮就一般般,刺身就以三文魚最好食,新鮮肥美,其餘兩款就好普通。沙律同火腿都 ok。即切火腿好乾麻麻地,菠蘿咕嚕肉都好一般,反而蟹鉗同個蕃茄湯幾唔錯。蜜糖豆魷魚同白汁魚柳都只一般,紅酒燴牛尾就唔錯,又淋又入味,至於款中湯就認真差,完全冇味!甜品就好普通,雪糕雖然唔係知名品牌,但都過得去。

沙律同火腿都 ok。

甜品就好普通,雪糕雖然唔係知名品牌,但都過得去。
2023-01-13
情人節到囉💕!!! 除了要吃朱古力,蛋糕也是必需的!! 🇭🇰 ℝ𝕖𝕘𝕒𝕝 ℍ𝕠𝕥𝕖𝕝富豪酒店 推出情人節蛋糕囉~「花漾綻放蛋糕🎂」是紅桑子洛神花白朱古力口味,蛋糕軟熟,層次分明☺️。味道甜而不膩,甜中帶酸,情人節大餐之後,吃一塊也不會膩。大蛋糕1.5磅 $388元,而迷你版則是$68元。現在用優惠碼,大蛋糕可減$131.4,只需$256.6就可以買到囉~快點訂購,與愛人分享啦~

2023-02-04
外賣自取