2010-05-29
今日係第一次光顧,之前都聽過佢個大名。反正同老死及我女朋食飯,話慶祝我番新工,去食間有名氣既先。朋友話佢請客。都係要等女朋友收工…係尖沙咀等左1個鐘頭有多,仲問我可唔可以去中港城平台接佢。小姐你無野呀?知道要等你成個鐘就去左中港城泊低架車等你,咁咪可以羅。駛唔駛咁公主呀!去旺角接老死,都成7:30p,有o的唔好意思…不過都開車出發。去到差不多8:00p,人不算十分多。不用等位,立即坐低。諗叫咩諗左好耐,原本想叫金錢雞,要訂。其實我睇到個價錢要成$22蚊件,好懷念灣仔龍門酒樓…其實未食過這裡的,想試下,但無就算。三個人四食送一湯,會唔會太多…女朋友發板,無理。木瓜煲雞腳啫啫芥蘭雞蛋焗魚腸山楂咕嚕肉炸鮮奶拼燒鱔桂花糕及糖水 (送)湯好肥,有層厚厚既油,不過味道好好飲,因為有好多金華火腿。不過咁樣我諗個佛跳牆好極都有限。人不多無諗過叫。唔好話伙計無服務,上完啫啫芥蘭都有例牌抄幾下。當然,下手不超三,就只三下!不過都算係最好味。雞蛋焗魚腸好乾,好似無晒魚腸同雞蛋鮮味。有果皮所以朋友話有苦味。唔推薦食。山楂咕嚕肉是尚可,無特別,唔脆,甜酸味一般。無驚喜,無失望。炸鮮奶拼南乳燒鱔有五件鮮奶併二件燒
三個人四食送一湯,會唔會太多…女朋友發板,無理。
木瓜煲雞腳
啫啫芥蘭
雞蛋焗魚腸
山楂咕嚕肉
炸鮮奶拼燒鱔
桂花糕及糖水 (送)
炸鮮奶拼南乳燒鱔有五件鮮奶併二件燒鱔,好肉酸。兩件膳切開8件,好細件。鮮好用奶粉好明顯,因為加麵粉太多所以用好多糖去掩蓋,唔得喇…燒鱔無南乳味,南乳只作汁,但南乳味好差,是低級用材。相比南乳吊燒雞做法差太遠。又細件又唔好食,失望!
桂花糕不清甜,但用上好多紅棗,味濃。朋友不喜、我ok。
最後埋單$46X,我覺得唔值。須然食唔少野,但無樣可以稱贊好食。以這個有米芝蓮推介的食市而言,可以更清楚外國人對中國文化的不了解與品味的差異。當然,都係AA制喇,真係食左人隻車咩…XD 打了三大盒帶走。