2010-05-29 41 瀏覽
今日係第一次光顧,之前都聽過佢個大名。反正同老死及我女朋食飯,話慶祝我番新工,去食間有名氣既先。朋友話佢請客。都係要等女朋友收工…係尖沙咀等左1個鐘頭有多,仲問我可唔可以去中港城平台接佢。小姐你無野呀?知道要等你成個鐘就去左中港城泊低架車等你,咁咪可以羅。駛唔駛咁公主呀!去旺角接老死,都成7:30p,有o的唔好意思…不過都開車出發。去到差不多8:00p,人不算十分多。不用等位,立即坐低。諗叫咩諗左好耐,原本想叫金錢雞,要訂。其實我睇到個價錢要成$22蚊件,好懷念灣仔龍門酒樓…其實未食過這裡的,想試下,但無就算。三個人四食送一湯,會唔會太多…女朋友發板,無理。木瓜煲雞腳啫啫芥蘭雞蛋焗魚腸山楂咕嚕肉炸鮮奶拼燒鱔桂花糕及糖水 (送)湯好肥,有層厚厚既油,不過味道好好飲,因為有好多金華火腿。不過咁樣我諗個佛跳牆好極都有限。人不多無諗過叫。唔好話伙計無服務,上完啫啫芥蘭都有例牌抄幾下。當然,下手不超三,就只三下!不過都算係最好味。雞蛋焗魚腸好乾,好似無晒魚腸同雞蛋鮮味。有果皮所以朋友話有苦味。唔推薦食。山楂咕嚕肉是尚可,無特別,唔脆,甜酸味一般。無驚喜,無失望。炸鮮奶拼南乳燒鱔有五件鮮奶併二件燒
。朋友話佢請客。

都係要等女朋友收工…係尖沙咀等左1個鐘頭有多
,仲問我可唔可以去中港城平台接佢
。駛唔駛咁公主呀!

去旺角接老死,都成7:30p,有o的唔好意思…

諗叫咩諗左好耐,原本想叫金錢雞,要訂
。其實我睇到個價錢要成$22蚊件,好懷念灣仔龍門酒樓
…其實未食過這裡的,想試下,但無就算。

三個人四食送一湯,會唔會太多
…女朋友發板,無理。
木瓜煲雞腳

啫啫芥蘭

雞蛋焗魚腸

炸鮮奶拼燒鱔

桂花糕及糖水 (送)

湯好肥,有層厚厚既油,不過味道好好飲,因為有好多金華火腿
。不過咁樣我諗個佛跳牆好極都有限。人不多無諗過叫。

!不過都算係最好味。

雞蛋焗魚腸好乾,好似無晒魚腸同雞蛋鮮味
。有果皮所以朋友話有苦味。唔推薦食。

炸鮮奶拼南乳燒鱔有五件鮮奶併二件燒鱔,好肉酸。兩件膳切開8件,好細件。鮮好用奶粉好明顯,因為加麵粉太多所以用好多糖去掩蓋,唔得喇…
燒鱔無南乳味,南乳只作汁,但南乳味好差,是低級用材。相比南乳吊燒雞做法差太遠。又細件又唔好食,失望!

桂花糕不清甜,但用上好多紅棗,味濃。朋友不喜、我ok。

最後埋單$46X,我覺得唔值。須然食唔少野,但無樣可以稱贊好食
。以這個有米芝蓮推介的食市而言,可以更清楚外國人對中國文化的不了解與品味的差異。當然,都係AA制喇,真係食左人隻車咩…XD 打了三大盒帶走。
店內舊相作招來
湯料十分多,所以無咩湯飲…
分開上,在你面前抄三下!
當然自己來抄多幾下,熱熱的。
太乾了!
2010-05-28
紀念日
湯料十分多,所以無咩湯飲…
分開上,在你面前抄三下!
當然自己來抄多幾下,熱熱的。
  • 木瓜煲雞腳
2010-05-23 140 瀏覽
尋日(22-5-2010 Sat)終於扯到爸爸一齊出街食晚飯,臨時臨急打電話o黎book三人枱,好彩重有枱,同預訂o左3件金錢雞,鴨腳包.我同爸爸一切出發,男友就自己前往,佢早o左3個字到,我叫佢先坐低睇吓menu有咩食.我同爸爸準時就去到,見佢坐o係最入o既卡位,睇menu,我o地叫埋其他菜色,叫完後,佢o地就會自動送上已訂o既1.$22.00一件o既金錢雞三件金錢雞有叉燒,雞肝同冰肉,個樣好靚,影完相我o地就唔客氣喇,但一夾即三件散晒,已經食o左o既男友叫我唔好分開食,要三件一齊食,咁我要o係個碗內重整,好,一啖咬落去.好鹹呀!蜜汁o既甜味唔係咁食得出,不過感覺唔到冰肉o既肥膩感.味道: 3分2.$49.00o既鴨腳包一碟四件,一眼睇出有芋頭,其他要食o左至知,個皮同樣好鹹,似煙肉o既口感,包裡面重有叉燒,燒腩,肝同少少鴨腳,芋頭未夠腍,其他材料o既味道幾乎食唔出,因為都只被一個鹹字蓋過晒.但覺得金錢雞好味啲.味道: 3分食過兩個特別頭盤後,到3. $80.00o既蝦籽炆柚皮印象中我都好似未食過,所以都叫o黎試吓,柚皮好厚,食落腍晒多汁冇渣,但原來味道係唔係唔好食,爸爸話柚皮係咁o

1.$22.00一件o既金錢雞

2.$49.00o既鴨腳包
味道: 3分

食過兩個特別頭盤後,到

3. $80.00o既蝦籽炆柚皮
印象中我都好似未食過,所以都叫o黎試吓,柚皮好厚,食落腍晒多汁冇渣,但原來味道係唔係唔好食,爸爸話柚皮係咁o既味.嗯,咁我以後可以唔使再試呢樣o野lu.

4. $128.00o既半隻古法太爺雞
顏色係淺啡色,雞唔太肥,食落食到被茶葉煙燻過o既香味,雖然淡淡的但唔錯,雞肉唔o鞋,再蘸上洋蔥醬料,更加一流,好味.

味道: 5分

5. $80.00o既大良炒牛奶
呢個同鳳城脆牛奶中選一個,我揀o左呢個,因為炸牛奶o度o度都有得食.呢個上枱睇到都幾滑,趁熱食,食到好重牛奶味,冇炒過火都幾滑,下面舖o左炸米粉,增加口感,不過我o地都係鍾意清晒啲牛奶.

味道: 4.8分

6. $14.00o既淨湯米
呢個係爸爸要o既,見佢有啲韭黃,爸爸食o左半碗就大讚呢碗好味,啖湯好飲冇味精,米粉爽滑,佢一路食一路讚,係我從未見過o既.價錢係埋單我睇睇至知,咁又唔算貴喎.

味道: 5分

7. $80.00o既山楂咕嚕肉
呢個係男友後加o既,所以等好耐,終於到o黎喇,一碟唔太多,咕嚕肉仍脆口,酸甜度適中,但唔食得酸o既爸爸就話酸.而佢真係落o左山楂粒,因為食完後有山楂粒留o係碟o度.而我個人就唔多鍾意有山楂o既味道,呢個由之前留肚o既男友攪掂.

味道: 4.8分

8. 送o既紅棗杞子桂花糕
杞子多到呢,桂花糕清清甜甜可以o既,杞子亦靚,可惜係紅棗,我覺得唔應該加紅棗,因為佢反而影響口感.
味道: 4.5分

9. 又係送o既紅豆沙
唔知係咪我先食桂花糕o既關係,覺得呢個唔甜重有重藥材味,呢個有蓮子同白合,我飲過啖茶再食,都係有微苦,不過算啦,學爸爸話齋,唔好食咁甜.

前菜
其實每張枱都有前菜,係欖角豆角,我覺得一般o勒,係因為我本身唔多鍾意食欖角o掛,男友就話幾清甜.

環境:
坐圓枱應該會舒服啲,可惜我o地係三個人,被安排坐卡位,卡位枱同椅o既距離唔夠,好迫,枱又細,呢樣係美中不足,下次要一大班人o黎食至好.

服務:
由打電話o黎到我o地食完走都好滿意,
佢o地好有禮貌,我o地張枱好細,佢o地見有桔碟就即收.

而最後我o地等咕嚕肉時,女侍應問過幾次啲菜齊晒未?我o地答欠咕嚕肉,我o地以為佢o地趕我o地走,就加多句我o地都想快啲.亞姐就解釋其實唔係,只係想送甜品畀我o地.我男友就講笑話o衣o家上甜品先啦,我o地唔介意調轉次序.

呢餐加埋$10.00位茶錢同$14.00o既前菜,總共$541.00,亞姐話冇加一.

後記: 到今朝起後,有小小肚瀉感,經驗話我知,呢啲係腸胃唔太接受肥膩o既反應,所以金錢雞同鴨腳包呢兩樣食入口時,雖然唔覺油膩,但當然實際仍然係,所以都係切記小食多滋味.
前菜
紅棗杞子桂花糕
蓮子白合紅豆沙
山楂咕嚕肉o既山楂粒
2010-05-22
$180.33 (晚餐)
半隻古法太爺雞
大良炒牛奶
食o左半碗o既淨湯米
紅棗杞子桂花糕
  • 古法太爺雞
  • 淨湯米
2010-05-16 2 瀏覽
今日係第一次去得龍,之前都聽過佢個名,但今日咁啱就去吓啦.去到大概係1點半左右,都唔係太滿.叫咗下列既食物1)牛肉-味道唔錯,牛肉彈牙,唔會好似咬落去好似冇咬過肉咁2)燒腩捲-係一個包包住一件扣肉,冇乜特別,件扣肉染色有啲誇張3)叉燒包-太乾,我鍾意啲叉燒包餡濕濕地,佢太乾啦.4)排骨-味道唔錯,可以一首5)姑NO肉-係最好既一個,唔會太酸,脆身,多多一兩件會更好.6)乾炒牛河-鑊氣好,味道唔錯,但係...............太多油啦.總括來說,都可以話OK.我會再去夜晚食多餐,試吓佢出名啲餸.兩個人今次食咗$100,好飽,味道可以,低食,亞姐服務好.
今日係第一次去得龍,之前都聽過佢個名,但今日咁啱就去吓啦.
去到大概係1點半左右,都唔係太滿.叫咗下列既食物
1)牛肉-味道唔錯,牛肉彈牙,唔會好似咬落去好似冇咬過肉咁
3)叉燒包-太乾,我鍾意啲叉燒包餡濕濕地,佢太乾啦.
4)排骨-味道唔錯,可以一首
2010-05-16
2010-05-10 12 瀏覽
補寫數月前的一頓晚飯...吃膩了FUSION菜, 想吃一些傳統菜, 從O.R. 找到了得龍大飯店, 於是約齊十數好友來回味兒時美味~~到步後發現人頭湧湧, 似乎懷舊潮正充滿著香港人的心, 好彩一早訂了位, 不用站在街上等位食塵 被安排坐主酒樓旁邊的舖位, 由另一個門口進入, 地方不是很大, 如有兩三圍, 應該可以包場自己友玩哂~~七大三小共點了七菜一湯, 大家都偏向點懷舊菜~ 佛跳牆 - 久違了的湯, 記得小時候跟家人在"太湖"吃飯, 多數都會點佛跳牆, 長大後已很少再有酒家做這個菜... 既然是這裡的主打菜, 當然點來試試. 湯底很鮮甜, 材料亦很豐富, 當然不會是像重前大大隻飽魚, 一梳梳魚翅咁上, 但味道仍然可口, 可以一試!! (P.S. 無記錯的話, 這裡的佛跳牆是無翅的, 環保人士可安心食用~) 金錢雞 - 這個小時侯飲宴時必定會出現的菜餚當然不會錯過啦~ 坦白講, 雖然小時候常常吃, 但金錢雞原來沒有雞肉是長大後才知道 這裡做得不錯, 肥膏都煎得脆脆的, 伴著叉燒和雞膶一起, 好味 鴨腿包 - 又是一道懷舊菜, 用鴨肉包著各式配料, 味道很濃, 但味道跟金錢雞接近,
補寫數月前的一頓晚飯...

七大三小共點了七菜一湯, 大家都偏向點懷舊菜~

鴨腿包 - 又是一道懷舊菜, 用鴨肉包著各式配料, 味道很濃, 但味道跟金錢雞接近, 建議二選一便可, 否則會嫌太膩...
咕嚕肉 - 不是吃過最好的. (自己NO.1 的咕嚕肉始終是兩年前的 "益新", 但最近在O.R. 的評論好像變差了... )
金蒜蟹蒸糯米飯 - 蟹很多膏, 滲入燸米飯裡面, 飯變得更香口, 好吃

古法炆大班尾 - 十足斤兩的班尾, 肉亦夠彈口, 但可惜味道太清淡, 完全吃不到炆班尾應有香濃, 有點失望...
梅菜蕊蒸菜心 - 很不錯的配搭, 梅菜用來伴飯吃, 一流!!
蒜蓉炒豆苗 - 一般水準
吃懷舊菜真的有很多回憶, 而席間你一言細個點點點... 我一句舊時咁咁咁... 的確是蠻有趣的飯局

味道太清淡的炆班尾
2010-05-06 73 瀏覽
2月至去過得龍,食物啲comment都OK,但衛生同服務態度就嘛嘛地,唔係D朋友話想試下,都唔會咁快又再黎。唔知係唔係呢排網上啲comment都係差,反而覺得今次D服務態度有所改善,不過啲環境都係咁…又濕又滑…今次一早order金錢雞同佛跳牆,其他食物都係即時叫啲~金錢雞,外觀好蜜餞,上下由叉燒、雞肝、肥豬肉疊埋一齊燒;肥豬肉用冰糖醃過,所以肥得黎唔係咁油膩(好似用粗砂糖醃臘肉啲道理一樣,令D肥肉爽口);金錢雞的味道好香,又cut到整整齊齊,但一唸到件肥豬肉就…好!今次就括出去!入口好甘香,而且個雞肝燒得好乾身,加上蜜汁,口感唔係覺得咁肥膩…不過都係果句,健康最緊要,所以都係食左細半件肥肉啫~一路食果陣,我honey就話,呢味金錢雞係以前做燒味啲下欄野(佢學過整燒味),唔直錢又唔難整,只要你願意花時間響舊肥豬肉身上,真係唔難整架~同埋依家D人都注重左個人健康,所以冇咩人再整啫,咁又有佢道理啲,試過就算,下次都係叫番叉燒好D。燒鵝,熱辣辣咁上枱,大家都唔客氣起筷,皮脆肉嫩,不太肥也不太瘦,燒到啱啱好,一啖咬落D肉到仲好juice,燒鵝皮又脆口,點埋個酸梅醬添,正呀!炸大腸,睇個樣就知道炸
,不過啲環境都係咁…又濕又滑…

今次一早order金錢雞同佛跳牆,其他食物都係即時叫啲~

炸大腸,睇個樣就知道炸得唔夠乾身,因為冇切走D肥糕,入口略肥,裡面的部份頗韌,不過洗得夠乾淨,味道不錯,但輸在響個口感到,如果可以再炸耐D,應該會更好。

炒鮮奶,雪白啲鮮奶加上少許啲火腿蓉,睇個賣相都幾吸引,而且炒到幾香滑,又唔係咁油膩,係衰在個味道淡左D。

啫啫蝦乾唐生菜煲,因為上次見到有人食呢個餸,好似好好味咁,所以今次一定要試下;侍應即場響我地面前上菜,將所有材料放入一個燒熱左啲煲仔裡面…
嘩!霹霹拍拍咁,未食已經先聲奪人! 生菜好新鮮,加埋蝦乾啲咸香,的確唔錯,可惜碟頭細左D。

金蒜蟹蒸糯米飯,今次咁大班人,可以叫多幾樣野食,呢個蒸糯米飯我上次都想叫,不過人少怕食唔哂;佢啲賣相好吸引,加上點點啲蔥花響飯面,燻起上黎個D蔥油香味,嗅到已經流口水;唔知係咪期望越大就失望越大,一入口就有失望…點解個飯咁濕架?
可能D糯米落多左水煮啦…總知冇哂D飯啲粒粒口感啦,但依然係吸哂蟹啲鮮味入糯米飯裡面;個蟹亦好新鮮,食得出唔係水蟹(所以個飯冇理由咁腍啲…),不過呢味餸啲主角應該係D飯,所以好失望…

其中有3味(古法太爺雞、焗魚腸、佛跳牆)已經響之前啲食評comment過,今次啲水準依然,所以唔再咁長氣啦~

希望佢地啲環境同services 快D有改善啦,因為傳統菜真係越食越少啦…

燒鵝
燒鵝
啫啫蝦乾生菜煲
古法太爺雞
2010-05-05 2 瀏覽
上次光顧的時候唔知要先預訂食物,所以在訂位時ORDER了金錢雞,鴨腳包,太爺雞,佛跳牆,訂位的時候,聽電話的呀姐告知金錢雞是1開2的,不用ORDER每人一份,否則會太飽食唔到其他野~看到先前的食評,好似對佢地的服務覺得一般,不過現場的人服務好好,值得讚揚~ 服務生見到個袋放係上菜位旁的椅上, 主動提供枱布蓋上,~ 服務生按要求把大件的食物剪細~ 服務生主動更換骨碟 (我上次惠顧無更換)食物方面 (其大數款)金錢雞~ 每人半件啱啱好, 好好味鴨腳包我覺得味道一般,不過不失太爺雞好似咸左少少, 不過好滑~佛跳牆用料十足呀~ 個湯好甜~ 非常好味~ 推介~個呀姐話佛跳牆功效茲陰,養顏,甜品: 西米焗布丁唔太甜~ 好香口~總括而言,值得一去再去^^
上次光顧的時候唔知要先預訂食物,
所以在訂位時ORDER了
金錢雞,鴨腳包,太爺雞,佛跳牆,
訂位的時候,聽電話的呀姐告知

看到先前的食評,好似對佢地的服務覺得一般,
不過現場的人服務好好,值得讚揚
~
服務生見到個袋放係上菜位旁的椅上, 主動提供枱布蓋上,
服務生按要求把大件的食物剪細
~
服務生主動更換骨碟 (我上次惠顧無更換)

食物方面 (其大數款)
金錢雞~

每人半件啱啱好, 好好味

鴨腳包

我覺得味道一般,不過不失

太爺雞

好似咸左少少, 不過好滑~

佛跳牆

用料十足呀~ 個湯好甜~ 非常好味~ 推介~
個呀姐話佛跳牆功效茲陰,養顏,

甜品: 西米焗布丁

唔太甜~ 好香口~

總括而言,值得一去再去^^
鴨腳包
佛跳牆 (湯料)
西米焗布丁
2010-05-04
鴨腳包
佛跳牆 (湯料)
西米焗布丁
  • 佛跳牆
2010-04-05 5 瀏覽
清明節訂了位在此店食晚飯, 在訂位時已訂了4款要預訂的菜, 包括: 金錢雞, 太爺雞, 佛跳牆及一個西米焗布甸. 到場再加點咕嚕肉及梅菜蕊蒸菜心, 5個人叫了6款. 食評如下:金錢雞 ($22/件): 在網上食評內是必叫的菜式, 第一次食覺得好特別, 片雞肝十分甘香, 初初見到片肥肉都有d驚肥, 但食落完全唔覺肥及油膩, 反而好滑. 我覺得一定要一啖食先好食, 千萬不要分開食. 由於好少食店有得賣, 而且功夫頗多, 所以值得一試.古法太爺雞 ($128/半隻): 是得獎菜, 煙燻味香, 但雞肉太韌, 皮好肥, 一般吧古方佛跳牆 ($408/6碗): 好味, 是足料的燉湯, 用竹絲雞, 金華火腿, 花膠, 瑤柱, 椎山, 杞子, 腩肉等一齊燉, 十分入味, 飲一碗已好飽.山楂咕嚕肉 ($80): 差不多個個都叫, 因為好出名. 炸得香脆及仲有肉味, 又唔肥. 但汁可以再酸點, 而且太細碟了梅菜蕊蒸菜心 ($55): 好少有的菜式, d豉油同梅菜都好好味, 但得10條左右的菜心, 都算貴白飯2碗西米焗布甸 ($70): 足6碗, 甜度適中, 但是用白糖做, 我覺得用黃糖會好味d. 普通,

白飯2碗
西米焗布甸 ($70): 足6碗, 甜度適中, 但是用白糖做, 我覺得用黃糖會好味d. 普通, 可以不試.
送桂花糕及紅豆沙, 茶錢$10/位, 再加小食/花生 $28, 免加一, 合共約$200/位.
整體是好味的, 無奈是環境太迫太多人, 3人座2人台, 6人坐細台, 無訂位更加無可能有位.
最差是d侍應態度極差, 無禮貌又快收野, 好似成日趕你走咁, 個阿姐仲成日講d無謂野, 好似唔食唔得咁, 真的頗差, d碗碟又唔乾淨, 火爆的人不要去.
2010-04-05
  • 佛跳牆
2010-04-04 2 瀏覽
這样一家空有名気而粗濫经营的飯店实在對不起食客。店内汅乱,食物差劣,和名気不符。1.砵酒焗蠔得個甜字。蠔的size小的如蠔是,大的勉强可以。2.太爺雞乏善足陈,難明何以能得奖!3.虾子柚皮最差,無味又爤軟。不要迷信米芝莲评介,是時候我们向馬虎不用心经营的飯店说不!
2.太爺雞乏善足陈,難明何以能得奖!
3.虾子柚皮最差,無味又爤軟。
不要迷信米芝莲评介,是時候我们向馬虎不用心经营的飯店说不!
2010-04-02
2010-03-28 9 瀏覽
早5日已經打來訂了位,仲留埋部分餸添,包括有古法金錢雞、鴨腳包、1隻煙燻太爺雞等等!今天一行13人開餐, 食後完全 失望, 服務又唔係好..所有餸菜 超咸! 以後不會再光顧

2010-03-28
2010-03-26 11 瀏覽
所謂米芝蓮.....其實香港都有好多間, 但得龍已經係第二次去.....去book 左佛跳牆,金錢雞,砵酒焗濠,义燒,山渣咭嚕肉.........食物只推介义燒同山渣咭嚕肉.....個嘅佛跳牆係力子多料....但咸到飲剩一半,飲唔晒........nothing special......價錢一啲都唔平....相比其他喺深水埗,旺角嘅平民.米芝蓮食肆.....佢嘅服務態度好差好差.................我唔會再visit.........totally disappointed. ...
2010-03-25
生日
  • NA
2010-03-22 17 瀏覽
一向都喜歡去得龍食飯的,最近兩次都很失望,上次食梅菜扣肉又炆用得唔夠,肥豬肉仲爽爽地,兼且拎出來都唔熱。今次去食,所有餸都比較咸,好似成個房唔同咗咁。不過燒鵝就好好味。
2010-03-20
2010-03-17 9 瀏覽
大家姐約左鷄姨和我一齊食飯,話和我地兩條友仔補祝生日噃.所以我都唔客氣叫佢order定壽包,不過呢度的壽包無蛋皇又細粒,no good.但呢度出名的菜式就確實好味,砵酒焗蠔178大元一碟但確實好味,包住生菜去食,好脆口,正呀!必吃!!!山渣咕嚕肉都感覺都用左好熱的滾油炸過,好脆口,但可以再酸d就更開胃.太爺鷄食過,但又唔覺得好正.反而蝦蒸糯米飯都ok囉.而梅菜炒菜定烚菜就好入味,個汁食到大家都添飯.又唔油,好味呢度送埋甜品桂花糕和麥米粥,但送的都不要期望囉.算是可以吧.呢度係米芝蓮星級餐廳.大家熱推的菜式確實值得一試.
大家姐約左鷄姨和我一齊食飯,話和我地兩條友仔補祝生日噃.
但呢度出名的菜式就確實好味,

太爺鷄食過,但又唔覺得好正.
反而蝦蒸糯米飯都ok囉.
而梅菜炒菜定烚菜就好入味,個汁食到大家都添飯.
又唔油,好味

呢度係米芝蓮星級餐廳.大家熱推的菜式確實值得一試.

蝦蒸糯米飯
砵酒蠔
  • 砵酒焗蠔
  • 山渣咕嚕肉
2010-03-16 2 瀏覽
九月中旬‧晴 這裡是來完又來,食評是寫完又寫,皆因這裡做的菜,實在出色。比起拉大隊去趕一些水準不過爾爾的舊酒家的尾班車,不如將字彈留給一些有水準的地方,這裡就是一例。Timeout的編輯早前問我,要選最有水準的一間本地食肆,會選那裡,我的選擇是這裡。原因簡單,這裡的食物水準高,保留傳統的風味,也不忘推陳出新,價錢也非常的相宜,是值得一來再來的。 已經不知在這裡辦過多少次飯局了,只記得每次找主理人的曾先生談菜單,他也會笑容滿面的跟我們有商有量,無論在菜色的選擇及份量上,在價錢的決定上,也都給我們很多的支持,真的要在這裡向他說聲~謝謝! 菜單由Isaac擬定好,而這裡寫菜單也是很容易的事,「三雞」,金錢雞、野雞卷及太爺雞是必叫的,還有燉湯、咕嚕肉、炆柚皮,最後主角的炆芋頭鵝,加上另外兩味主理人推介的特選菜色,已經是相當的豐富了。 可惜是日還在戒口中,有很多食物也不能多吃,只淺嚐作試味的性質就算。打頭陣的是金錢雞,做得認真仔細,是示範作;金錢鱔、野雞卷及燒香腸以一個併盤的形式送上來,是除金錢雞以外,另一味必吃的菜色;湯品是燉野菌湯,鮮美;咕嚕肉酸甜合度,鬆軟帶油脂甘香,叫人怎能錯過?炆柚皮是
九月中旬‧晴

這裡是來完又來,食評是寫完又寫,皆因這裡做的菜,實在出色。

打頭陣的是金錢雞,做得認真仔細,是示範作;金錢鱔、野雞卷及燒香腸以一個併盤的形式送上來,是除金錢雞以外,另一味必吃的菜色;湯品是燉野菌湯,鮮美;咕嚕肉酸甜合度,鬆軟帶油脂甘香,叫人怎能錯過?炆柚皮是以「麒麟」的形式上檯,吃過順德聯誼會的,都會覺得比這裡勝幾籌;太爺雞嫩滑可口,稱心滿意的;炆鵝是加入五花腩的,豐腴味美;魚湯浸皇帝菜清淡可喜;單尾的澱粉質是芝士蟹肉撈烏冬,有點濃膩,只要不吃太多就行;

吃過甜品的麥米粥,皆大歡喜。

埋單每位160,非常的相宜,比起跟某人去和某某舊酒樓道別,也要二百有多落樓的,也還是吃一般的食物,應該也不太失禮。

想看所有食物相片及足本食評,請參考下列網誌:

仍然是吃完又吃,來完又來,寫完又寫...
仍然是吃完又吃,來完又來,寫完又寫...
  • 金錢雞,太爺雞,咕嚕肉,燉湯,芋頭鵝
2010-03-15 10 瀏覽
月頭同D同事再一次落得龍大飯店食飯..上次食過好味就來多次..同一張枱..感覺無變,只係D食物變左... 點返上次點的餱~~~食落去就知道同第一次唔同.. 點解架?個大子燻雞怪怪,唔似燻的味道.. 個到D人好串.."服務又唔係好.. 又要落留野..唉..結帳後食埋豌紅豆沙就閃人﹗
同一張枱..感覺無變,只係D食物變左...
點返上次點的餱~~~食落去就知道同第一次唔同..
點解架?
個大子燻雞怪怪,唔似燻的味道.. 個到D人好串.."
服務又唔係好.. 又要落留野..唉..
結帳後食埋豌紅豆沙就閃人﹗
2010-03-02
2010-03-14 6 瀏覽
因為"米芝蓮"的關係,我們來了這間店子食懷舊菜.早兩日已經打來訂了位,仲留埋部分餸添,包括有古法金錢雞、鴨腳包、半隻煙燻太爺雞和焗西米布甸,其他的餸打算去到先叫.一行六人食咗:蜜汁叉燒(香,好味!)古法金錢雞(由冰肉、蜜餞叉燒、雞肝及薑片所疊成,件冰肉睇落好似好肥,食落就唔覺,佢地冇食,我就食了,幾香唔覺太肥)鴨腳包(咸肉卷著芋頭, 鴨腳, 火腿, 肥膏,味太濃了,有d實)半隻煙燻太爺雞(雞肉嫩滑,有煙燻的香味,做得不錯!)金銀蛋莧菜(一般)梅菜扣肉(扣肉好香,好入味!)蝦子扒柚皮(冇食,聽聞偏鹹)山楂咕嚕肉(外脆內軟,超級好食,必叫!!!)焗西米布甸(唔係好甜,好食,不過太大碟,食唔晒)白飯(冇食)送蕃薯糖水及桂花糕總結嘢食偏鹹同埋肥囉!店內環境一般,有D懷舊,門口貼上"米芝蓮"海報,被評為價錢合理而美味餐廳......?其實都唔平架....
因為"米芝蓮"的關係,我們來了這間店子食懷舊菜.

一行六人食咗:

蜜汁叉燒(香,好味!)

半隻煙燻太爺雞(雞肉嫩滑,有煙燻的香味,做得不錯!)

金銀蛋莧菜(一般)

梅菜扣肉(扣肉好香,好入味!)

蝦子扒柚皮(冇食,聽聞偏鹹)

山楂咕嚕肉(外脆內軟,超級好食,必叫!!!)

焗西米布甸(唔係好甜,好食,不過太大碟,食唔晒)

白飯(冇食)

送蕃薯糖水及桂花糕

總結
嘢食偏鹹同埋肥囉!

2010-03-12
  • 蜜汁叉燒