2024-04-15 35 瀏覽
雖然都係”得閒飲茶”集團,但位於將軍澳澳南海岸嘅”DHYC Dimsum Restaurant”,無論嘢食同環境都係走另一個路線。環境大有充足自然光,open area,pet friendly,室外都有梳化座,而且梳化座都歡迎寵物,甚為難得。唔係淨係個餐廳名有英文,Menu入邊有紅白汽酒,所以餐廳都有外國人幫襯。食物方面會比其他分店更特別精緻,例如鵪鶉蛋燒賣嘅鵪鶉蛋係釀喺粒燒賣入邊,焗叉燒包同蝦多士水準都好高,絕對高過一般酒樓。As return,佢嘅價錢比出邊貴三四成係基本。茶錢令人困惑,15蚊一位只係得普洱,轉香片壽眉鐵觀音要另加12-15一位,實在非常誇張。不過見到成堆柴犬玩得咁開心,幾個寵物家庭有講有笑,有時貴少少都值嘅…對嗎?

2024-04-07
  • 窩貼蝦多士
黎過幾次澳南依頭,都係食地舖餐廳🍽原來穿過𝐃𝐨𝐧𝐤𝐢,過天橋(𝟏樓)都仲有😮餐廳大部份座位🛋都可望到無敵大海景🌊望靚景飲杯茶🍵食番幾件點心🥢都幾寫意😎户外位置🪑仲係𝐏𝐞𝐭𝐬 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲🐶狗狗可坐櫈朋友話夜景應該會仲靚🌃,咁”得閒”咪再去”飲茶”囉😏~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪️點心▫️鵪鶉蛋松露燒賣($55)上枱時仲諗,黎錯左?粒鵪春蛋係邊呀?🧐原來係隱藏左係燒賣中間,蛋黃唔會有過熟灰邊🥚.▫️懷舊灌湯餃 ($68)朋友仔講我先知,原來傳統唔係湯上😂湯汁係係餃入面🥟.▫️蒜蓉粉絲蒸鮮魷 ($48)鮮魷🦑大舊厚身,底既粉絲索滿蒜蓉汁,好香。.▫️牛肉球($38)每次我都會喪加喼汁🤎,有冇朋友仔一樣?比平時食既大粒 • 彈牙🤓.▫️蝦餃 ($42)𝐌𝐞𝐧𝐮寫錯左𝟑粒,黎到有𝟒粒,比預期多左粒唔洗爭🤪.▪️煎焗類▫️焗叉燒包($38)上枱嗅到👃🏻好香,表面鬆脆 • (底部)包底體都好軟熟,叉燒粒沾滿甜甜醬汁🐷.▫️韭菜金錢蟹盒 ($55)即整邊邊好脆口,餡料滿滿💫.▫️紫菜鮮蝦腐皮卷 ($42)外皮脆脆,有埋紫菜更香。.▪茶位 ($15/位).~•~•~
黎過幾次澳南依頭,都係食地舖餐廳🍽
原來穿過𝐃𝐨𝐧𝐤𝐢,過天橋(𝟏樓)都仲有😮
餐廳大部份座位🛋都可望到無敵大海景🌊
望靚景飲杯茶🍵食番幾件點心🥢都幾寫意😎
户外位置🪑仲係𝐏𝐞𝐭𝐬 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲🐶狗狗可坐櫈
朋友話夜景應該會仲靚🌃,咁”得閒”咪再去”飲茶”囉😏

▪️點心
▫️鵪鶉蛋松露燒賣($55)
上枱時仲諗,黎錯左?粒鵪春蛋係邊呀?🧐
原來係隱藏左係燒賣中間,蛋黃唔會有過熟灰邊🥚

▫️懷舊灌湯餃 ($68)
朋友仔講我先知,原來傳統唔係湯上😂
湯汁係係餃入面🥟

▫️蒜蓉粉絲蒸鮮魷 ($48)
鮮魷🦑大舊厚身,底既粉絲索滿蒜蓉汁,好香。

▫️牛肉球($38)
每次我都會喪加喼汁🤎,有冇朋友仔一樣?
比平時食既大粒 • 彈牙🤓

▫️蝦餃 ($42)
𝐌𝐞𝐧𝐮寫錯左𝟑粒,黎到有𝟒粒,比預期多左粒唔洗爭🤪

▪️煎焗類
▫️焗叉燒包($38)

▫️韭菜金錢蟹盒 ($55)
即整邊邊好脆口,餡料滿滿💫

▫️紫菜鮮蝦腐皮卷 ($42)
外皮脆脆,有埋紫菜更香。

▪茶位 ($15/位)

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺𝐌𝐞𝐧𝐮有素食選擇🌱
2024-04-11 19 瀏覽
🌟「DHYC得閒飲茶」非傳統酒樓格局,外觀好像一間西餐廳,座位面向澳南大橋,邊飲茶邊聽到雀仔🐦聲,亦聞到海水嘅味道,響咁Chill環境底下飲住中茶談下心,簡直心曠神怡。***** ***** ***** ***** ***** ***** 桂花觀音🍵焗叉燒包上檯已經聞到香噴噴,急不及待拿拿林食;菠蘿脆皮外層,咬落去鬆脆,中間濃香蜜汁叉燒,諗起都仲係回味。紫菜鮮蝦腐皮卷未試過卜卜脆的腐皮卷,真係好好食😋芝士白汁海鮮焗飯🍚焗飯好足料,有鮮蝦、生蠔、帶子。七彩皮蛋薑沙嗲粉絲牛肉煲#得閒飲茶 #DHYC #將軍澳美食 #將軍澳飲茶 #澳南海岸美食 #澳南海岸中式點心 #yumchahk #yumcha #香港飲茶

桂花觀音🍵

紫菜鮮蝦腐皮卷
未試過卜卜脆的腐皮卷,真係好好食😋

芝士白汁海鮮焗飯🍚
焗飯好足料,有鮮蝦、生蠔、帶子。

七彩皮蛋薑

沙嗲粉絲牛肉煲

得閒閒茶🤗。。得閒來飲個海景夜茶吧🍵🥢..happy friday🎉 來chill 住飲個杯茶☕️ 吃個點心吧💕。位於澳南既海景餐廳🌊,環境舒服捨意,耐唔時想食點心我都會黎放鬆一下,呢度有種慢活既感覺,週末來chill chill 吧。🔸蝦餃 (大大粒蝦肉)🔸焗叉燒包🔸山竹牛肉球🔸柱侯金錢肚🔸鵪鶉蛋松露燒賣 (小心爆汁喔!)🔸鮮蝦脆米網腸粉 (口感脆脆 有炸両既口感)🔸 茶位 $15點心豐儉由人,價錢由 $38起,全部即叫即整,集傳統 & 創新點心都有!而且餐廳仲係pet-friendly 週末帶埋心愛既寵物來一齊chill 下吧。..×××××ש將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖..

得閒閒茶🤗。。得閒來飲個海景夜茶吧🍵🥢

🔸蝦餃 (大大粒蝦肉)

🔸焗叉燒包

🔸山竹牛肉球

🔸柱侯金錢肚

🔸鵪鶉蛋松露燒賣

(小心爆汁喔!)

🔸鮮蝦脆米網腸粉 (口感脆脆 有炸両既口感)
🔸 茶位 $15

×××[DHYC Dimsum Restaurant]×××
©將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖

2024-04-09 21 瀏覽
我今日提早放工,順道約同好友去位於將軍澳澳南海岸唐俊街23號 Monterey Place 1 樓2A 號舖的DHYC Dim Sum Restaurant 食點心。環境舒適優靜,一邊觀賞將軍澳跨灣大橋及海濱的景色,一邊享用美點,人生一大樂事!我點左窩貼蝦多士(5件)$88,焗义燒包(3個)$38,手打墨魚餅(3件)$42,肉絲炒麵$98,蝦餃(4件)$42,燒賣(4件)$42,懷舊灌湯餃(2件)$68,茗茶每位$15。所有點心都熱辣辣,即叫即做,好味又好食!肉絲炒麵的麵條脆口,材料新鮮好味!

• 肉絲炒麵
  • 燒賣
  • 窩貼蝦多士
  • 懷舊灌湯餃
  • 蝦餃
喺Donki嗰層入口右手邊有一條通道,行到尾就到達餐廳~ 餐廳向海,可以遠望將藍大橋,180隻海景視野廣闊,邊食邊嘆海景好寫意~有別於傳統酒樓,呢個新式飲茶餐廳走型格路線,半室外梳化椅好寬闊,坐得好舒服。🥢呢度既茶葉款式較多,除咗傳統既熱茶,仲有冷泡茶,啱曬年輕人鍾意飲凍飲! 🥢焗叉燒包—係用咗菠蘿包皮,好軟熟,叉燒夠香!✨ 必食!🥢紫菜鮮蝦腐皮卷—外皮脆卜卜,真係有蝦,香口嘢真係令人好吸引🥢蝦餃 — 煙煙韌韌的外皮,彈牙鮮蝦🥢懷舊灌湯餃—成個拳頭咁大!皮薄餡靚,一咬下去,一咬落去,湯汁四溢,餃皮滑嫩,真係令人好滿足! ✨ 必食!🥢鵪鶉蛋松露燒賣— 燒賣皮薄鮮甜,鵪鶉蛋竟然係流心! ✨ 必食!🥢牛肉球—味道鮮甜👍🥢XO醬炒腸粉面— 有蛋絲、香蔥、芽菜,腸粉口感煙韌,趁熱食好惹味。🥢芝士蒜蓉蝦春卷 — 好脆口,香濃芝士!

🥢焗叉燒包—係用咗菠蘿包皮,好軟熟,叉燒夠香!✨ 必食!
🥢蝦餃 — 煙煙韌韌的外皮,彈牙鮮蝦
🥢牛肉球—味道鮮甜👍
🥢芝士蒜蓉蝦春卷 — 好脆口,香濃芝士!
  • 紫菜鮮蝦腐皮卷
  • 懷舊灌湯餃
2024-04-03 26 瀏覽
好耐冇嚟過將軍澳,今次竟然過嚟食點心,對住個靚景食點心又幾唔錯,而且佢嘅點心都幾好食焗叉燒包外皮香脆,係我超鍾意食嘅雪山叉燒包紫菜鮮蝦腐皮卷呢個腐皮卷好特別,入面包咗紫菜同埋鮮蝦,而且外皮超香脆,香口嘢真係令人好吸引韭菜金錢蟹盒香脆令人印象深刻,比較濃味,韭菜味好香濃,蟹肉好清甜💯鵪鶉蛋松露燒賣鵪鶉蛋燒賣絕對係想食鵪鶉蛋又想食燒賣嘅最佳選擇,佢嘅松露味超級香濃,鵪鶉蛋同埋燒賣肉都好均勻,唔會剩係得鵪鶉蛋牛肉球牛肉球用咗新鮮牛肉新鮮牛肉,到店之後剁碎成 碎肉,務求去到客人面前的每一粒都是100%的牛肉食落好香牛肉味,有別於傳統牛肉球💯柱侯金錢肚蘿蔔清甜 第一次食金錢肚原來口感幾唔錯 再加上去用咗柱侯嘅味道,令我好易入口蟹肉大良炒鮮奶就咁食比較淡身,但加咗佢嘅醋之後 味道大增,有啲掛住食大閘蟹嘅時候嘅感覺,第一次食,估唔到原來幾正

焗叉燒包
外皮香脆,係我超鍾意食嘅雪山叉燒包

韭菜金錢蟹盒
香脆令人印象深刻,比較濃味,韭菜味好香濃,蟹肉好清甜💯

牛肉球
食落好香牛肉味,有別於傳統牛肉球💯

蘿蔔清甜

• 蟹肉大良炒鮮奶
  • 韭菜金錢蟹盒
  • 牛肉球
  • 柱侯金錢肚
2024-04-02 25 瀏覽
❤️窩貼蝦多士炸得香口。另有沙律。將沙律放在蝦多士上同吃,口感豐富,一凍一熱好過癮😙。❤️焗叉燒包包焗成金黃色,賣相吸引。中間的叉燒餡料微甜,滋味十足😋。❤️紫菜鮮蝦腐皮卷腐皮包著紫菜,最中間是鮮蝦,很有層次。外層的腐皮脆脆的。❤️鵪鶉蛋松露燒賣上枱時店員好細心話我知鵪鶉蛋係流心的,Wow!真係流心架!😍加上黑松露入口好香~❤️懷舊灌湯餃上枱時重蒸氣騰騰!😍灌湯餃大大隻,共有兩隻,同朋友一人一隻剛剛好👍🏻。倒埋浙醋落去食,酸酸的好開胃!❤️蝦餃餃皮薄得黎煙韌,內餡大大粒蝦😍,鮮味十足😋。$15一位茶。另分別加了$9嗌左桂花觀音和玫瑰烏龍。和朋友各自嗌了桂花觀音和玫瑰烏龍。兩款茶都用了隔熱杯裝,附上隔熱杯。同朋友share一齊飲。兩款都各自落左桂花和玫瑰,入口有淡淡的花香~🥰❤️蒜蓉粉絲蒸鮮魷魷魚脆口新鮮。最鍾意食粉絲❤️。魷魚和粉絲加上蒜蓉好香。❤️柱候金錢肚金錢肚很有口感~
❤️窩貼蝦多士

❤️焗叉燒包
包焗成金黃色,賣相吸引。中間的叉燒餡料微甜,滋味十足😋。

❤️紫菜鮮蝦腐皮卷
腐皮包著紫菜,最中間是鮮蝦,很有層次。外層的腐皮脆脆的。

❤️鵪鶉蛋松露燒賣

❤️懷舊灌湯餃
上枱時重蒸氣騰騰!😍

❤️蝦餃
餃皮薄得黎煙韌,內餡大大粒蝦😍,鮮味十足😋。

$15一位茶。另分別加了$9嗌左桂花觀音和玫瑰烏龍。

❤️蒜蓉粉絲蒸鮮魷
魷魚脆口新鮮。最鍾意食粉絲❤️。魷魚和粉絲加上蒜蓉好香。

❤️柱候金錢肚
金錢肚很有口感~

2024-03-28 28 瀏覽
最近去左將軍澳海邊食嘢,發現左一間好正嘅點心餐廳,主打高質中式點心,仲對住大海,可以邊食邊望住海景,好吸引! 首先,佢哋嘅「窩貼蝦多士」一份有五件,酥香無比,蝦肉鮮甜多汁,外脆內軟,一口咬落去,真係令人回味無窮!紫菜鮮蝦腐皮卷入面包住新鮮嘅蝦肉,配合脆口嘅腐皮,味道鮮美!焗叉燒包亦係招牌之一,個包皮香脆,入面嘅叉燒肉又嫩又多汁,一啖入口,又脆又軟!除咗傳統點心,DHYC仲有啲創新款式。例如佢哋嘅「鵪鶉蛋松露燒賣」,鵪鶉蛋加埋松露味,簡直係絕配!蛋香同松露嘅香氣,令味蕾大開!最特別係咬落去係流心,會爆汁。佢哋嘅蝦餃皮薄餡多,蝦肉鮮嫩彈牙,鮮甜味美,一咬就噴出嚟嘅鮮汁!蒜蓉粉絲蒸鮮魷亦係一絕,鮮嫩嘅魷魚同香氣四溢嘅蒜蓉絲絲入味,簡直係回味無窮!「懷舊灌湯餃」絕對係一絕!啲湯餃包住濃郁嘅湯汁,一咬落去,湯汁四溢,餃皮滑嫩,真係令人好滿足!最後,如果你鍾意飲茶,呢到有晒各種茶葉,而其中碧螺春絕對係一個好選擇!佢哋嘅碧螺春茶清香幽雅,入口滑順,配點心岩晒。😋😋

2024-03-26 46 瀏覽
DHYC的確是將軍澳很有名氣的點心餐廳,小店背後其實是有功力深厚的師傅,除了有傳統點心之外,很喜歡加入創新的元素,很推薦大家帶毛孩坐在戶外位置,無遮擋的海景盡在眼簾茶類選擇很豐富再次選了人蔘烏龍,每位朋友也讚口不絕,獨有的回甘,茶湯呈淡琥珀色鵪鶉蛋松露燒賣見到唔少人都有點呢款,流心鵪鶉蛋燒賣莫屬,有別於傳統overcook鵪鶉蛋,火候掌握得非常好,加上松露味道點綴,值得一試韭菜金錢蟹盒餡料超級飽滿,煎香的盒子除了新鮮的韭菜還有蟹肉,感覺很矜貴蘿蔔絲酥餅吃到手工制的蘿蔔絲酥餅太難得了,千層的酥皮和蘿蔔絲是絕配鵪鶉蛋松露燒賣這裏的鵪鶉蛋松露燒賣非常特別鵪鶉蛋藏在燒賣,裏面是流心的,還有少許松露醬點綴蟹肉大良炒鮮奶之前在米芝蓮堆介的益新美食館吃過很難忘,想不到這裏也有,味道差不多是一樣,價格卻便宜一截,鮮奶蛋白口感滑溜,加上鮮味的蟹肉,推!另外點了排骨陳村粉味道都唔錯—————————————————DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)將軍澳唐好俊街23號Monterey Place1樓2A號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfo

茶類選擇很豐富

韭菜金錢蟹盒

餡料超級飽滿,煎香的盒子除了新鮮的韭菜還有蟹肉,感覺很矜貴

蘿蔔絲酥餅

吃到手工制的蘿蔔絲酥餅太難得了,千層的酥皮和蘿蔔絲是絕配

這裏的鵪鶉蛋松露燒賣非常特別
鵪鶉蛋藏在燒賣,裏面是流心的,還有少許松露醬點綴

另外點了排骨陳村粉
味道都唔錯

—————————————————

DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #將軍澳美食 #得閒飲茶 #真的好好食 #米芝蓮美食 #益新美食館 #dhyc

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 蟹肉大良炒鮮奶
  • 韭菜金錢蟹盒
  • 蘿蔔絲酥餅
2024-03-26 2596 瀏覽
🔹️位於將軍澳‘’ DHYC Dimsum Restaurant得閒飲茶 ‘’ 主打點心🥢 環境寬敞寧靜, 設置多坐位🪑有室外和室內坐位選擇🤗 服務貼心滿意👨‍💼👨‍💼 價錢相宜💰一於Chill住嘆點心🫖🧆🔸️桂花苦蕎🫖充滿甘香蒿麥味道, 加上桂花, 份外清甜👍🔸️人蔘烏龍🍵個人特別喜愛人蔘烏龍, 味道醇香甘甜👍👍🔸️蝦餃🥟以煙煙韌韌的外皮, 包着爽口彈牙鮮蝦, 味道鮮嫩、皮薄餡靚😋🔸️紫菜鮮蝦腐皮卷🫔色澤炸至金黃, 外皮卜卜脆, 濃濃鮮蝦味, 口感層次豐富🤤🔸️焗义燒包🫓外皮鬆脆、包包內有滿滿的蜜汁义燒Yummy👍🔸️蘿蔔絲酥餅🌯濃郁清甜蘿蔔味道, 外脆內軟😋🔸️鵪鶉蛋松露燒賣🧆面層以香濃黑松露, 內裡包着鵪鶉蛋, 滋味不膩🤤🔸️牛肉球🐮牛肉打至細嫩鬆軟, 味道鮮甜👍🔸️蒜蓉粉絲蒸鮮魷🧄🦑粉絲完全吸收了蒜蓉香, 加上爽脆鮮魷配椒絲, 味道鮮、香、辣俱全😋😋🔸️懷舊灌湯餃🥟這個與別不同的灌湯餃, 是以蒸餃方式, 內裡滿滿湯和餡料, 味道鮮甜🤤

🔸️桂花苦蕎🫖
充滿甘香蒿麥味道, 加上桂花, 份外清甜👍

🔸️人蔘烏龍🍵
個人特別喜愛人蔘烏龍, 味道醇香甘甜👍👍

🔸️蝦餃🥟

🔸️紫菜鮮蝦腐皮卷🫔
色澤炸至金黃, 外皮卜卜脆, 濃濃鮮蝦味, 口感層次豐富🤤

🔸️焗义燒包🫓
外皮鬆脆、包包內有滿滿的蜜汁义燒Yummy👍

🔸️蘿蔔絲酥餅🌯
濃郁清甜蘿蔔味道, 外脆內軟😋

🔸️鵪鶉蛋松露燒賣🧆
面層以香濃黑松露, 內裡包着鵪鶉蛋, 滋味不膩🤤

🔸️牛肉球🐮
牛肉打至細嫩鬆軟, 味道鮮甜👍

🔸️蒜蓉粉絲蒸鮮魷🧄🦑

🔸️懷舊灌湯餃🥟

下午茶
2024-03-22 38 瀏覽
將軍澳除了港鐵鄰近商場外,現在澳南海岸MONTEREY Place 其實開了不少美食餐廳,見一段時間無飲茶,見到有一間名為「DHYC Dimsum Restaurant 」的粵式點心店。店中更有一列的餐枱可遠眺海景,真係可嚐點心之餘,更可欣賞景色,真是一大樂事!蝦餃飲茶點可唔無蝦餃,其中蝦餃鮮嫩多汁,口感彈牙,柔軟鮮甜。鵪鶉蛋松露燒賣燒賣上加入濃郁香氣的松露,又有細嫩鵪鶉蛋,飽滿鹹香,有種奢華的感覺。蟹肉大良炒鮮奶以蟹肉和鮮奶香炒,散發出濃厚的奶香,滑膩蟹香。沙嗲粉絲牛肉煲來列時已聞到香噴噴的沙嗲味,而且牛肉嫩軟,搭配掛滿沙嗲醬汁的粉絲,可謂錦上添花。福建炒飯炒飯中下了帶子、蝦、甘筍、菜芯粒和米飯香炒,鬆軟多汁、先有帶子的彈牙鮮甜,又有甘筍、菜芯粒的爽脆口感,層次豐富。

蝦餃
飲茶點可唔無蝦餃,其中蝦餃鮮嫩多汁,口感彈牙,柔軟鮮甜。

蟹肉大良炒鮮奶
以蟹肉和鮮奶香炒,散發出濃厚的奶香,滑膩蟹香。

沙嗲粉絲牛肉煲

2024-03-21 99 瀏覽
男朋友知我最鍾意就係望海,所以今晚他揀了一間對住嗰海和將藍大橋的餐廳同我共聚晚餐。餐廳環境優雅,開放式設計,感覺開揚。每張沙發座都好闊落,坐得好舒服,最開心當然係對住嗰無敵海景,早啲多到見到白雪,坐晚啲就見到閃亮夜景,很美呀!菜式選擇都好多,有煎焗炸點、腸粉、蒸點、小食、蔬菜、粉麵飯、甜品糖水等。茶位係$15一位,我哋轉了玫瑰烏龍茶(+$9),啖啖玫瑰花的幽香,烏龍茶`味道甘香,好順喉。點了幾款點心,先嚟鵪鶉蛋松露燒賣 ($55)包咗全隻鵪鶉蛋在內,好大粒。鵪鶉蛋仲係半流心,好正! 咬一口,蛋香和肉香兼備,仲有黑松露的幽香,味道好夾。接住係焗叉燒包 ($38)圓碌碌,脹卜卜,好靚仔!外酥脆內軟熟,叉燒饀極豐富,味道甜甜地,又有肉香。韭菜金錢蟹盒 ($55)外皮脆卜卜,中間夾着滿滿嘅韭菜,好香!再加了些蟹肉,更矜貴!最喜歡係窩貼蝦多士 ($88),炸得金黃,香脆可口,唔油淋淋,讚!多士面舖了層彈牙嘅蝦膠,鮮香美味,加啲雜果沙律醬同食,配搭也美味!福建炒飯 ($148)就最岩男朋友,大大碟,落足料!飯一粒粒,炒得乾身,唔油膩。用料夠矜貴,有帶子、蝦仁、瑤柱、冬菇、蔬菜粒等,全碟鮮香美味,正
玫瑰烏龍茶
福建炒飯
福建炒飯 ($148)就最岩男朋友,大大碟,落足料!飯一粒粒,炒得乾身,唔油膩。用料夠矜貴,有帶子、蝦仁、瑤柱、冬菇、蔬菜粒等,全碟鮮香美味,正!
蟹肉大良炒鮮奶
蟹肉大良炒鮮奶 ($148) 高質之作!用了大量蛋白加入鮮奶和蟹肉同炒,非常香滑鮮美,再配啲金華火腿蓉和蘑菇,添些鹹香和爽口。
2024-03-11
玫瑰烏龍茶
2024-03-21 19 瀏覽
DHYC?得閒飲茶!同朋友仔行完Donki過咗嚟呢間動物友善餐廳食晚飯,呢度主打多款點心,煎炸焗蒸樣樣有齊,仲有特色小炒、粉麵飯等供應,可以食住點心望海景,感覺好奢侈呀🤣 全部食物即叫即整,保證新鮮熱辣辣,需要等候一段時間,但比想像中更加快,個人大大力推介呢度嘅焗叉燒包,三大個,香脆嘅菠蘿包皮,包住滿滿嘅叉燒餡料,咬落軟身,性價比甚高🍍鵪鶉蛋松露燒賣都係第一次食,燒賣包住有蛋汁嘅鵪鶉蛋,口感豐富,值得一試!小籠包咬落爆汁,皮夠薄、牛肉球牛味突出,大大粒帶點咬口、蝦餃有四小粒,爽彈美味!炸物有蘿蔔絲酥餅,外型可愛迷人,炸至酥脆可口,絲絲口感,感覺唔錯、紫菜鮮蝦腐皮卷同樣酥脆,香口惹味,點埋醬汁可降低油膩感、鮮蝦脆米網腸粉外滑內脆,雙重口感,讚呀👍

2024-03-18 79 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗將軍澳調查呢間中式手工點心,個店名好特別,係得閒飲茶個譯名,餐廳坐擁將軍澳海濱靚景,亦都係間竉物友善餐廳🦐蝦餃 $42🙋🏻‍♂️表示個蝦餃依照傳統做法,用新鮮海蝦,每日人手剝殼挑腸,以保留蝦嘅鮮味,呢份堅持令個蝦餃食落好鮮甜同充滿肉汁🥚鵪鶉蛋松露燒賣 $55🙋🏻‍♂️表示個鵪鶉蛋燒賣將隻蛋包咗喺底下,面頭放上黑松露,有別於坊間做法,將粒鵪鶉蛋放面頭,咬落有香濃嘅黑松露味,之後再食到甘香嘅鵪鶉蛋香🥩牛肉球 $38🙋🏻‍♂️表示個牛肉球係用新鮮牛肉經多重工序處理而成,保證100%純牛肉,食落爽彈有咬口,牛味香濃又juicy🥟懷舊灌湯餃 $68🙋🏻‍♂️表示個灌湯餃有別於一般嘅用上湯浸住,反而係傳統嘅方式,將個餃蒸熟,咬開個餃入面充滿湯汁,仲有鮮蝦,豬肉等大量餡料,味道鮮甜🥩柱侯金錢肚 $45🙋🏻‍♂️表示個金錢肚厚切大片,食落爽口有嚼勁,個金錢肚吸收晒啲柱侯醬,味道香濃,非常惹味🦑蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48🙋🏻‍♂️表示個鮮魷每片都捲起嚟,脹卜卜好治癒,底下墊滿蒜蓉粉絲,魷魚口感彈牙,味道鮮甜,蒜蓉粉絲吸收晒鮮魷嘅精華,食落充滿蒜香同鮮魷香味🐖焗叉燒包 $38🙋🏻‍♂️表示個叉燒包係

🦐蝦餃 $42

🥩柱侯金錢肚 $45
蒜蓉粉絲蒸鮮魷

🦑蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48

🐖焗叉燒包 $38
🙋🏻‍♂️表示個叉燒包係雪山叉燒包,外皮酥鬆,咬落軟熟,入面有滿滿嘅叉燒粒,味道香甜

🦐紫菜鮮蝦腐皮卷 $42
🙋🏻‍♂️表示個腐皮卷炸到金黃色,口感酥脆,食落有香口嘅紫菜同彈牙嘅鮮蝦,味道鮮甜,充滿層次感
桂花觀音|桂花苦蕎
🫖桂花觀音|桂花苦蕎 $9
🙋🏻‍♂️表示個茶壺係透明,可以見到啲茶葉喺入面浸泡住,茶色慢慢開始加深,感覺治癒,桂花觀音味道甘香,飲落有陣回甘,桂花苦蕎係蕎麥嘅一種,飲落清香,有淡淡嘅桂花香同蕎麥嘅獨有香味,幾特別

📈吃貨指數
😋好味度 9/10