2017-10-17 71 瀏覽
今日黎左彌敦左岸食晚飯,係男朋友揀既。位置係裕德中心,K11附近,都幾易搵。呢道有兩層,燈光偏暗,有Live Band坐陣,環境都唔錯,有點氣氛。睇下餐牌,其實有好多都想試,只係男朋友好揀飲擇食,唯有佢發板,我想食既蟹肉菜式就留反下次…低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $138呢碟係我既主意,之前係銅鑼灣某餐廳食過一次慢煮三文魚太難忘,所以即使唔太好沙律既我即點黎試。呢個沙律非常開胃,除左三文魚,仲有藜麥,沙律菜,芒果,酸酸的,幾醒胃,三文魚都幾大,小型三文魚扒咁。法式焗田螺 $93一客有六粒,加左蒜泥去調味,呢個配搭無得輸。鮮牛肝菌燴乳鴿肉自家製寬條麵配白松露油 $188D麵煮得岩岩好,好有彈性。個汁係茄汁,唔酸,幾香口,牛肝好肥,好彩唔係好多,唔係真係罪惡感爆標。炸雞拼盆 $128 (細份)呢碟大路野,都OK,雞翼肉好嫩滑,好味。我更鍾意既係佢既蕃薯條,比較有新鮮感。仲有叫到Peachy Coco 同Crazy Juice 黎飲。Peachy Coco 入面有好多果肉,味道偏淡,應該無落好多糖漿,清D。成晚D staff 都幾好招呼,收碟快,有笑容。
今日黎左彌敦左岸食晚飯,係男朋友揀既。

法式焗田螺 $93

一客有六粒,加左蒜泥去調味,呢個配搭無得輸。

鮮牛肝菌燴乳鴿肉自家製寬條麵配白松露油 $188

炸雞拼盆 $128 (細份)

成晚D staff 都幾好招呼,收碟快,有笑容。
2017-10-15 90 瀏覽
上年與朋友在彌敦左岸慶祝生日, 朋友對這裡的食物讚不絕口, 這不,今年生日又指名要再來XD 彌敦左岸下層是較輕鬆的路邊小酒吧, 上層是餐廳、酒吧、還有Live Band Show, 燈光昏暗特有情調的~ 灑滿芝士碎的凱撒沙律, 裡面是爽脆沙律菜, 片片都沾滿沙律汁, 咸香中帶清爽相當開胃。 12小時的低溫慢煮烤乳豬, 表皮烤得香脆, 脂肪分佈均勻肥美嫩滑, 沾上芥末蘋果燒汁更能提味。 覺得膩的話還可以配茴香手指薯一起吃, 粉糯的薯仔正好將油分中和呢! 被「限量」跟「即製」吸引, 點了手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉, 圓身意粉非常彈牙, 伴著分量毫不手軟的鮮海膽、蟹肉跟蟹粉, 海鮮味特別濃郁, 火箭菜跟彩椒粒令味道更平衡有層次。 在各款Mocktail中舉旗不定, 最後選定了漂漂亮亮的Nathan Garden~ 以洋甘菊茶作基底, 加入乳酪、茉莉糖漿和蘋果汁, 入口是花香混著果香, 像置身清爽舒服的花園之中。 今次被安排坐在Live Band附近, 一邊嚐著Mocktail、美食, 一邊欣賞音樂, 時不時聊兩句, 酒不醉人人自醉, 一頓飯吃得身心滿足。
上年與朋友在彌敦左岸慶祝生日,
朋友對這裡的食物讚不絕口,
這不,今年生日又指名要再來XD

彌敦左岸下層是較輕鬆的路邊小酒吧,
上層是餐廳、酒吧、還有Live Band Show,
燈光昏暗特有情調的~

灑滿芝士碎的凱撒沙律,
裡面是爽脆沙律菜,
片片都沾滿沙律汁,
咸香中帶清爽相當開胃。

12小時的低溫慢煮烤乳豬,
表皮烤得香脆,
脂肪分佈均勻肥美嫩滑,
沾上芥末蘋果燒汁更能提味。
覺得膩的話還可以配茴香手指薯一起吃,
粉糯的薯仔正好將油分中和呢!

被「限量」跟「即製」吸引,
點了手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉,
圓身意粉非常彈牙,
伴著分量毫不手軟的鮮海膽、蟹肉跟蟹粉,
海鮮味特別濃郁,
火箭菜跟彩椒粒令味道更平衡有層次。

在各款Mocktail中舉旗不定,
最後選定了漂漂亮亮的Nathan Garden~
以洋甘菊茶作基底,
加入乳酪、茉莉糖漿和蘋果汁,
入口是花香混著果香,
像置身清爽舒服的花園之中。

今次被安排坐在Live Band附近,
一邊嚐著Mocktail、美食,
一邊欣賞音樂,
時不時聊兩句,
酒不醉人人自醉,
一頓飯吃得身心滿足。
2017-09-14
  • 12小時的低溫慢煮烤乳豬
  • 手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉
  • Nathan Garden
  • 凱撒沙律
2017-10-15 65 瀏覽
間中就會同呢個好朋友見面食個飯傾下計佢最中意去啲有情調嘅餐廳,貪佢氣氛好岩哂傾下心事!佢就帶我嚟咗彌敦左岸餐廳近尖東一帶嘅酒吧,呢到有啲唔同,係半餐廳半吧,仲會有live band睇!因為我地係食野嘅關係,就揀咗二樓嘅位置環境好靚,暗暗地嘅燈光我地坐咗係好近舞台嘅位置,可以好近咁欣賞live band!食物種類幾豐富,小吃,扒同意粉等等都有得選擇!炸雞拼盤(雞翼,雞鎚,雞寶,日式甜蕃薯條)會飲酒嘅關係,我地揀咗個炸雞拼盤!拼盤好豐富,二至三個人share就最適合。雞翼同雞鎚好香脆,肉質幾嫩juicy。雞寶配咗泰色辣醬,酸酸甜甜夠開胃蕃薯條好有驚喜!甜甜地又炸得鬆化!手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽睇到個名都已經覺得吸引!蟹肉同海膽嘅份量都好多,足夠撈勻哂啲意粉海膽creamy新鮮,加埋蟹肉同蟹粉好鮮味!蟹粉加上海膽係雙重嘅鮮味,好特別。意粉係自家製,有誠意!彈牙唔會好硬!烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及烤新薯朋友唔食牛,所以就試下黑毛豬要咗七成熟,估唔到豬都可以咁嫩滑!肉質嫩而帶肉汁,肉味非常香濃簡單一烤更能保持黑毛豬原汁原味!伴碟嘅新薯都烤得好香脆!性價比很高嘅一款主菜我地叫咗啤酒飲,
間中就會同呢個好朋友見面食個飯傾下計
佢最中意去啲有情調嘅餐廳,貪佢氣氛好岩哂傾下心事!
佢就帶我嚟咗彌敦左岸

因為我地係食野嘅關係,就揀咗二樓嘅位置
環境好靚,暗暗地嘅燈光

食物種類幾豐富,小吃,扒同意粉等等都有得選擇!

炸雞拼盤(雞翼,雞鎚,雞寶,日式甜蕃薯條)

會飲酒嘅關係,我地揀咗個炸雞拼盤!
拼盤好豐富,二至三個人share就最適合。
雞翼同雞鎚好香脆,肉質幾嫩juicy。
雞寶配咗泰色辣醬,酸酸甜甜夠開胃
蕃薯條好有驚喜!甜甜地又炸得鬆化!

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽

睇到個名都已經覺得吸引!
蟹肉同海膽嘅份量都好多,足夠撈勻哂啲意粉

海膽creamy新鮮,加埋蟹肉同蟹粉好鮮味!
蟹粉加上海膽係雙重嘅鮮味,好特別。
意粉係自家製,有誠意!彈牙唔會好硬!

烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及烤新薯

朋友唔食牛,所以就試下黑毛豬
要咗七成熟,估唔到豬都可以咁嫩滑!
肉質嫩而帶肉汁,肉味非常香濃

簡單一烤更能保持黑毛豬原汁原味!
伴碟嘅新薯都烤得好香脆!
性價比很高嘅一款主菜

我地叫咗啤酒飲,一人一杯

另外呢到happy hours 時段cocktail同mocktail都會有優惠咖!
去到九點前都有,岩哂食飯叫嚟飲!
2017-10-13 609 瀏覽
星期一又開始工作,收工決定用一餐西餐獎勵自已。來到encore第二次的彌敦左岸,餐廳有兩層,地下主要是Happy Hour飲酒傾計,一樓就係以晚餐做賣點。餐廳內的氣氛十分良好,除左適合情侶食飯,仲見不少客人一班朋友黎慶生。播有輕鬆的音樂,也有一個小小的舞台,唔知星期幾可能有Live Band Show有人高談闊論,卻感覺十分輕鬆!難得Happy Hour又唔想飲酒精飲品,就叫番杯mocktail! 飲品都幾多選擇,除左有一般雞尾酒之外,仲有五六類Signature cocktail! 我呢杯係 Passion Fruit加Soda Water,都幾健康。熱情果酸酸地,好開胃!Happy Hour去到九點,慢慢傾下計又可以叫下酒飲!套餐都幾吸引,更吸引的是星期一至四減一百蚊!😳包前菜,餐湯,主菜,甜品。對於蠔迷來說的我前菜先點了一客生蠔,雖說是前菜,但也不失水準,海水味清蠔肉肥美!不會是次貨!讚!餐湯的野菌忌廉湯都係超水準。最怕飲西湯無乜味不過呢個落足料!食番個sorbet清一清味蕾,對上一次食西餐有sorbet做過場是在尖沙咀某間fine dining 餐廳,實在好少地方咁認真了!烤紐

烤紐西蘭黑安格斯西冷牛扒伴煙肉菊苣帕馬臣佐蕯丁尼亞珍珠粉

主菜方面,由於個人比較喜歡肉質嫩口點,點了五成熟!吃牛扒最怕撞到大部分都是筋的情況,幸運地餐廳能做到筋小肉多,可說是啖啖肉,加埋煮的火喉啱啱好!配埋更令我驚喜的珍珠粉,外面好少地方有得食!而這個珍珠粉用了上湯烹煮,十分入味,油味和香味都在口腔中留下餘韻,回味無窮!

另外另一主菜點了黑松露𩶘魚米紙粉。魚煎得很香,可說是外脆內軟,能夠吃到魚的鮮感,不會像咬感像梅菜似的!再配上南瓜和短的米紙意粉,清清地,好彈牙,令南瓜更易入口!是女士晚餐的好選擇,不過因為我比較大食,所以大碟d就更好!

最後在音樂和熱鬧聲中,我點了Tiramisu作最後的甜點,感覺不失大體地完成了這晚的晚餐!下次都要黎呢度,希望撞到時間有樂隊表演就100分!
2017-10-11 148 瀏覽
一直以為係酒吧,原來二樓係一間有live band 既bar restaurant!好多選擇!最後決定左叫兩個頭盤,一個主菜,一個甜品!墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片配酸忌廉、牛油梨醬及番茄莎莎 $118份量使唔使咁大吖!熱辣辣咁出黎,有3大pat醬,再加大量黑水欖,完全超乎想像的勁正!12小時低溫慢煮烤乳豬件會茴香手指薯及芥末籽蘋果燒汁 $228個名超長!乳豬肥肥滑滑的,唔似中式乳豬!可能係慢煮關係,食既時候的豬肉汁飛出黎!配角手指薯好好食,根本可以做主角!低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $138又係慢煮。三文魚有少少似煙三文魚,不過肥美好多好多!舊魚好大舊,藜麥可以中和肥膩。第一次食咁既配搭,又好食又健康!法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩 $65選擇衣個甜品因為有綠茶(綠茶控上身),拿破崙脆脆的,同綠茶好夾。紅莓雪葩酸酸的,係一種好自然既酸,冇藥水味!兩個人咁食都飽飽地!

好多選擇!

最後決定左叫兩個頭盤,一個主菜,一個甜品

墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片配酸忌廉、牛油梨醬及番茄莎莎

份量使唔使咁大吖!

12小時低溫慢煮烤乳豬件會茴香手指薯及芥末籽蘋果燒汁

個名超長!

低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律

又係慢煮。

法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩
法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩 $65

選擇衣個甜品因為有綠茶(綠茶控上身

兩個人咁食都飽飽地!

墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片配酸忌廉、牛油梨醬及番茄莎莎
12小時低溫慢煮烤乳豬件會茴香手指薯及芥末籽蘋果燒汁
低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律
法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩
2017-10-09 1472 瀏覽
朋友聚會,佢地話上次去過尖沙咀一間Bar, 入面有live band表演,食物質素亦不錯今晚帶我地去見識下呢間Nathan Left, 地點都幾方便,我地8點到,餐廳話9點鐘就會有live band表演食飽飽再聽歌剛剛好低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 ($138)第一次食藜麥呢樣super food, 配合埋芒果沙律,感覺好fresh小食拼盤 ($298)澳洲和牛串~燒得剛剛好保存到肉汁德國腸~唔會太油膩,好味香蒜辣椒欖油煎虎蝦~肉質都幾鮮味彈牙法式焗田螺~無咩特別炸雞鎚~炸得幾香脆,好細心地將d用反晒去上面,食的時候好方便脆炸軟殼蟹~油左少少,味道不錯巴馬火腿蜜瓜~好香呀個火腿如果份量再多d 就好啦!低溫慢煮原隻法國春雞 ($238)個春雞肉質好嫰滑完全唔覺得有雪味好正呀!黑松露菌醬野菌比薩 ($148)黑松露個味好香濃,上面仲有好多芝士餅皮夠晒薄,脆卜卜~好正呀!手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽 ($208)蟹肉同海膽都好鮮甜意粉煙煙韌韌,係我喜歡的口感法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩 ($65)幾欣賞佢個紅莓雪葩,好清新好fresh蘋果撻伴雲呢拿雪糕 ($62)本身想食檸檬撻,但餐廳話無
今晚帶我地去見識下

食飽飽再聽歌剛剛好

低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 ($138)

小食拼盤 ($298)

澳洲和牛串~燒得剛剛好
保存到肉汁

德國腸~唔會太油膩,好味

香蒜辣椒欖油煎虎蝦~肉質都幾鮮味彈牙

法式焗田螺~無咩特別

脆炸軟殼蟹~油左少少,味道不錯
巴馬火腿蜜瓜~好香呀個火腿
如果份量再多d 就好啦!

低溫慢煮原隻法國春雞 ($238)

個春雞肉質好嫰滑
完全唔覺得有雪味
好正呀!

黑松露菌醬野菌比薩 ($148)

黑松露個味好香濃,上面仲有好多芝士
餅皮夠晒薄,脆卜卜~好正呀!

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽 ($208)

蟹肉同海膽都好鮮甜
意粉煙煙韌韌,係我喜歡的口感

法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩 ($65)

幾欣賞佢個紅莓雪葩,好清新好fresh

蘋果撻伴雲呢拿雪糕 ($62)

本身想食檸檬撻,但餐廳話無晒,問我地試唔試下蘋果撻
烤得剛剛好
又不會太甜,配埋雲呢拿雪糕食好夾

榴槤雪糕($42)

雪糕係餐廳自家製,榴槤味都好香,雪糕好幼滑

當晚live band叫H2O,真係好好聽!我地個個都聽到唔捨得走,聽到11點完show先走
真係好正!
2017-09-21
女人的心情正如天氣般變幻莫測,什至連吃一頓飯都能表現女性箇中的情感。例如那天心情是心花怒放時,就要像英式下午茶一樣高貴,寵幸自己是個小公主。若是倒楣的一天,就索性麻甩一點去吃大排擋好了。再嚴重一點,失戀的話,便要去喝喝酒、用酒精來麻醉自己的酒吧。你,這天的心情又如何呢?這天,由友人發牌下,到了尖沙咀彌敦道旁的「彌敦左岸」,名字很趣緻,一聽就令人有種深刻的印象。驟眼睇,以為它只得門口幾張小圓枱桌,主要供客人喝酒及欣賞球賽。幸好員工引領我們沿樓梯上到二樓,發現原來別有洞天,環境十分廣闊,靠左是開放式調酒區,靠右就是大型的專業表演舞台,原來逢星期一至五晚都有Live Band表演,星期六晚則有DJ駐場。晚巿時段是有情調的餐廳,但十點後有Live Band或DJ出場,就搖身一變充滿動感熱鬧的氣氛餐廳。食物方面,這裏的選擇也挺多,除了供應晚市套餐外,還有小食、沙律、湯物、主菜、薄餅、沙律、甜品和飲品,各式各樣,應有盡有,價錢亦大眾化。Narthan Garden (HH $68)以甘菊茶和茉莉茶做基調,杯子送到鼻腔搖一搖,先散發一股輕飄飄迷人的花香,混合蘋果汁和乳酪帶出浸浸甜絲絲的果香甜兒,喝下

Narthan Garden (HH $68)

以甘菊茶和茉莉茶做基調,杯子送到鼻腔搖一搖,先散發一股輕飄飄迷人的花香,混合蘋果汁和乳酪帶出浸浸甜絲絲的果香甜兒,喝下去清新的花茶令人心曠神怡。

Left Ice (HH $68)

Left Ice (HH $68)

全杯以野莓做主題,特別混入自家制的雜莓蓉,感覺就是與眾不同。再有牛奶的混入,酸度自然低一點,溫醇易入口。

炸日本甜番薯條 ($58)

炸日本甜番薯條 ($58)

把蕃薯切成粗條、塗上少許糖霜再炸至金黃香透,入口微脆內軟,薯肉綿綿,質地沒有炸得太粉或太油。不過只是醮點經典的茄汁,有點格格不入,建議可以改轉為黑糖醬,味道會更加香甜可口。

牛肝菌燴乳鴿肉拼自家製闊條麵配白松露菌油 ($188)

乳鴿通常都是大酒樓常有的菜式,想不到這裡也可以靈活運用,變成一道中西合璧的主菜。乳鴿肉預先絲成一絲絲狀,肉汁豐富、多肉不嚡口且甘香非常,滋味富彈性,清爽而鲜美。配上茄肉醬和火箭沙律減低肉質的油膩感。至於闊條麵,雖然不像坊間的什有彈性,口感偏硬,但卻有自家製的風味,襯上牛肝菌和自松露菌油令香氣充溢,很美味精彩。

12小時低溫慢煮烤乳豬件配茴香手指薯和芥末籽蘋果燒汁 ($228)

以往「慢煮」只是一些高級餐廳名廚的複雜烹調技術,但自從人們對飲食潮流的多元化追求,新一代的飲食文化不再單純追求食物出品的新鮮,更尋求保存食物營養的多樣性。

經過12小時不連休的慢煮技術,把乳豬件原有肉汁鎖死,烤得薄薄乾身脆口。連附的皮脂較少,肉香而啖啖肉,沾上芥末蘋果汁更為惹味。薯蓉加入茴香,香氣更怡人,但無損薯蓉本身的甜香,但感覺更好吃。

法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩 ($65)

我和朋友都是抹茶控,所以必定要點這款綠茶拿破崙。員工更說甜品廚師親自製造,就連酥皮也是廚師自己搓的,實在不可不試。脆卜卜的千層酥加上濃郁的綠茶醬,用叉切下,綠茶醬多得醬爆出來,口感豐富,甘香濃郁,茶味重得令人十分滿意。
旁邊的紅莓雪葩以新鮮的紅莓製作,果香適中味道沒有像藥水般假,尤其喜歡那種激酸味道能煥發味蕾激新享受。

彌敦左岸 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道5-9號德裕中心B1層
2017-09-18
2017-10-08 76 瀏覽
慕名而來吃豐富西餐,富有期望幸好沒失望。脆香雞翼配泰式辣汁$68,Bite份量有四隻雞翼。即炸非常香脆惹味,雞翼大隻肉嫩多汁,無需醬汁都很美味!低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律$138,一直對藜麥都興趣不大,但見menu圖片上的三文魚份量和賣相都很吸引,便點來試一下。三文魚肉厚又嫩滑,約8成熟左右,油脂十足,配上夾雜芒果肉粒的藜麥,真是健康又美味的配搭。燒澳洲羊架配BB菠菜薯蓉$298,澳洲羊架沒有羊羶味,雙骨為一件,切成兩件便看到肉心成鮮粉紅色,一口便享受外皮的油香和豐富的肉汁,連黏著骨的部份肥膏都能錯過。12小時低溫慢煮燒乳豬件配茴香手指薯及芥末籽蘋果燒汁$228,意想不到的軟滑肉質,是中式煮法的乳豬無可比擬的,一絲絲的肉如在口中溶化,表面燒過後再無多餘脂肪,只剩一片透薄的脆皮,是必食推介!煙三文魚比薩$138,分成8件,份量不少,薄批脆香,芝士味濃郁,煙三文魚富咸香味,整體不錯👍Earl Grey Tea 同可樂都係$51,只有一小杯,性價比低,相對地都係叫啤酒、cocktail 或者mocktail抵d。Nathan Garden $68,洋甘菊、乳酪、茉莉花糖漿和蘋果汁溝成,鮮花造
慕名而來吃豐富西餐,富有期望幸好沒失望。

Nathan Garden $68,洋甘菊、乳酪、茉莉花糖漿和蘋果汁溝成,鮮花造型很吸晴,味道很甜。

Crazy Juice$68,有驚喜,菠蘿汁和椰奶味道混和恰到好處,有點像pina colada的底味,但添了橙汁中和甜味,更為清爽。
2017-09-17
2017-10-06 687 瀏覽
去年晚飯後去了這間餐廳飲了杯酒,和朋友談談天,我們都覺得裝潢很美,是復古英倫風,座位又舒適,所以今次登意過來嘗一嘗他們的菜式。先選了墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片配酸忌廉牛油梨醬及蕃茄莎莎 $88 賣相有少少驚喜,想不到有這麼多芝士呢!弄得像甜品,在別的餐廳吃過類似菜式都吾是這樣子,這家的更加有誠意、更吸引。粟米片配酒一流,它配有三個醬汁,包括有牛油果醬、酸忌廉和辣蕃茄醬,粟米片沾上醬汁後,非常美味😋西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆 $168 ,有多隻超巨型蜆肉!看到口水也快流下來了,這醬汁比較特別,芝士忌廉味濃郁,煮得蜆肉夠入味,不錯呢。阿拉斯加皇帝蟹肉牛油梨卷伴芒果雪葩 $148 賣相很精緻😍 又紅又綠,令人胃口大增。牛油果巧切成片狀,熟度剛好,入面藏有少量芒果粒,跟牛油果味道很合襯,有很多皇帝蟹肉,非常鮮甜!😋 加上芒果雪葩,令這道菜生色不少,十分清新!炸雞拼盤(雞翼,雞膇,雞寶,日本甜蕃薯條) $128 ,份量足夠,一次過滿足小妹又想吃雞翼又想吃甜蕃薯條的心💓 炸物炸得剛好,脆身不油膩,特別喜歡甜蕃薯條,好吃!而那個微辣蕃茄醬令到炸物更野味👍🏼這個拼盤也是配酒佳品。飲品方面點了

西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆

阿拉斯加皇帝蟹肉牛油梨卷伴芒果雪葩

炸雞拼盤(雞翼,雞膇,雞寶,日本甜蕃薯條)

飲品方面點了Earl Grey On Rock (H.H$98 N.H$128) ,真的有茶味呢!很香的伯爵茶味,味道特別,容易入口。

Nathan Garden (H.H$68 N.H$88)

另外,Nathan Garden (H.H$68 N.H$88),有不止一款鮮花作點綴,色彩繽紛,非常吸睛!味道主要是櫻桃味,是否喜歡要是乎個人口味。
在這美美的餐廳,欣賞著現場樂隊,品嚐著美酒佳餚,是人生一大享受。
西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆
阿拉斯加皇帝蟹肉牛油梨卷伴芒果雪葩
炸雞拼盤(雞翼,雞膇,雞寶,日本甜蕃薯條)
  • 北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉
  • 墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片配酸忌廉牛油梨醬及蕃茄莎莎 、炸雞拼盤(雞翼
  • 雞膇
  • 雞寶
  • 日本甜蕃薯條) 、阿拉斯加皇帝蟹肉牛油梨卷伴芒果雪葩
2017-10-05 581 瀏覽
這陣子星期六也要工作,身體除了感覺累之外還是累。星期六晚上完成了工作以後終於可以歇息一下,休息一天,星期一又要再重新上路。累到盡頭,除了想吃好西以外,還想喝點酒,舒解一下心情。於是和友人來到了尖沙咀的酒吧街,赫德道比諾士佛臺來說,前者更多正餐選擇。其中彌敦左岸在openrice相當有好評,也幸好有預先訂了枱,星期六晚上七點半進來都差不多滿座了。彌敦左岸是開陽的酒吧格局,都是高椅和小圓桌,還有舞台讓live band表演,不過不知為何是晚等到九時也沒有。幸好還有熱播流行pub music,不失氣氛之餘也能同時跟友人聊天。另外在洗手間旁也有間大VIP房,有桌球和足球機,是個非常齊全的酒吧。雖然昏昏暗暗,但每枱也有自己的枱燈, 可以觸控調節,被我玩了一會兒哈哈。沒有煙味,也沒有滿地花生殼的骯髒,只是來吃主菜也很不錯。餐牌有很多選擇,小吃、主菜至甜品也有。除了散點以外,也有套餐選擇,套餐甚至有包含了不在餐牌的食物。不過最後我們還是散點了,自由度大一點。Happy hour至晚上九時,看這裡cocktail也頗有特色,不是一般如Mojito和Sex on the beach的種類。伯爵茶喝得多,

Earl Grey on Rock

伯爵茶喝得多,混入酒裡倒還是第一次。把伯爵茶獨有的花香和淡淡的苦澀味做成伯爵茶糖漿,混入gin酒裡很是特別。加上肉桂糖漿,味道更為濃郁突出。乳酪蘋果汁則相對上不大顯眼,喝不出乳酪味道,只有淡淡甜味去中和酒精和茶的苦澀味。

Taste of Life

賣相非常漂亮,大大朵粉色花蕊以及橙皮作裝飾,不說還以為是杯甜美帶果香的cocktail。一喝下去便發現味道如其名,苦中得來帶點回甘。這可不是普通的gin,而是gin infused with camomile,洋金菊的甘香非常突出。另一酒精是cointreau,是又甜又苦的orange liqueur,這也解釋了為甚麼cocktail沒有橙的成份卻用橙皮做裝飾。味道也同樣突出的是herbal liqueur,與洋甘菊放在一起真的有點像涼茶的味道。還有甜的接骨木花糖漿、酸的檸檬汁、甜澀的西柚蜜以及苦的調劑,可真是人生百味也混在一起,非常貼合主題。至於五味交集,於我來說是很新穎也不錯的嘗試,友人則覺得涼茶般的甘苦味有點奇怪,喜好因人而異。

阿拉斯加皇帝蟹肉牛油果卷伴芒果雪芭

阿拉斯加皇帝蟹肉牛油果卷伴芒果雪芭

紅綠黃的擺碟很是色彩繽紛,再配上紫色的香草放面,賣相精緻。餐牌寫是蟹肉,想不到真的有原隻凍蟹腳。長腳蟹腳肉質爽甜,不會霉口。但更鮮甜的蟹肉原來藏在牛油果片底下,加入了少許沙律醬調味,但仍然蓋不了蟹肉原有的鮮甜味。
加上柔軟的牛油果片,呈鮮綠色卻沒有瘀黑色,夠新鮮又不會過份熟透,creaminess與鮮味蟹肉非常配合。最後還有芒果雪葩作點綴,清甜果香加添了清新感,令整道菜更加輕盈。

法式龍蝦湯

好評如潮的龍蝦湯,我們也就點了一個來試試。果然龍蝦湯非常濃郁甘甜,用上足料龍蝦殼和肉淆成,呈鮮艷的橙紅色,味道鮮甜不腥。
程序做得足,上面加了鮮忌廉令湯更香滑。多士也不是普通的一塊,有調味再烘烤過,無論單吃或蘸著湯吃都很不錯。

低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝野菌 意大利白豆蓉BB菠菜配黑松露燒汁

重頭戲來了,想不到酒吧也有這麼精緻的菜式。乳鴿外皮非常光滑油亮,沒有一條皺紋,像是片皮鴨般皮薄而香脆。 低溫慢煮過後的乳鴿內裏肉嫩多汁,就算吃著鴿胸也一點都不鞋口。雖然是乳鴿,仍然非常厚肉,絕對夠飽肚。
不過有點失望的是鵝肝原來與野菌煮在一起,都溶成一粒粒,不是完整一塊的,雖然吃得出鵝肝的濃郁,但是不夠驚艷。野菌反而因鵝肝的加入而變得很惹味,跟乳鴿的味道很配合。值得一讚是釀物功夫很不錯,釀入大量野菌後乳鴿仍絲毫無損,漲卜卜的外形很是討好。

伴碟有意大利白豆蓉和baby spinach,前者我倒還是第一次吃,也打爛得頗滑溜,味道淡淡的卻很飽肚,比平常的薯蓉來說,豆蓉是個更新穎的alternative;後者能夠保持翠綠鮮嫩,全因下油比較多,再吸收了鴿子外皮的油,略嫌太油膩。

北海道鮮帶子煙肉露筍香辣蒜片汁扁意粉

這是另一大獲好評的菜式,還真的很足料,單是帶子也有三隻,而且有五元大小。
刺身級的帶子稍稍煮過但不會過熟,仍保留彈牙口感,味道清新甜美。露筍也有很多塊,用上鮮嫩部分,爽脆而沒有渣滓,清新感大增。扁意粉煮得不錯,彈牙不糊口,算是al dente。蒜片汁很香,不過因為有煙肉和辣椒,底部辣油很多,令整個意粉過於油膩,這個比其他三個菜是稍稍失色的。

份量之大,我們二人也捧腹離去。酒吧來說,這裡的主菜質素非常不錯,基本上點的菜都很滿意。希望下次可以遇到live band,為美酒佳餚添上色彩。
  • 低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝野菌意大利白豆蓉BB菠菜配黑松露燒汁
  • 阿拉斯加皇帝蟹肉牛油果卷伴芒果雪芭
  • 法式龍蝦湯
2017-10-05 122 瀏覽
剛開業時曾到訪過一次,印象還好。今晚與友人食慶生飯,亦想飲下酒傾計,所以再訪Nathan Left 由於未有預約,7:30pm入坐至10pm亦未能安排樓上坐位,但地下的音樂實在震耳欲聾無辦法之下飲兩round後亦決定落單叫野食了。Seafood Platter: 不新鮮而且還未溶雪,麵包蟹內還是冰的安格斯西冷: 無牛味兼鞋身,未有食完算了帶子linguine: 推介帶子煎得剛好,麵條al dente如想飲下野傾下計還好,環境不錯。但dinner的話應該無下次了。
剛開業時曾到訪過一次,印象還好。
無辦法之下飲兩round後亦決定落單叫野食了。

安格斯西冷: 無牛味兼鞋身,未有食完算了

帶子linguine: 推介
帶子煎得剛好,麵條al dente

2017-09-30
慶祝紀念
生日
  • 北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉
2017-10-04 79 瀏覽
彌敦左岸,一間位於尖沙咀赫德道既餐廳,其實地點上並非位處於彌敦道既左手邊,但無論點,都不失為一個頗靚既名字,咁食物方面又能否配得上呢個名字呢? 脆香雞翼配泰式辣汁$68,一個開胃小食,雞翼外脆肉軟又多汁,配合泰式辣汁,增強味蕾既刺激。 低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律$138,三文魚以慢煮方式烹調,一方面保持肉質既幼滑,亦保存三文魚既鮮味同油香。藜麥係呢個沙律既一大特色。藜麥係健康食材,據閒對腸胃好有益。不過藜麥本身味道好寡,但係當加入左香芒之後,為沙律增添一份清甜,而藜麥亦增加左沙律整體既口感。 燒澳洲羊架配BB菠菜薯蓉$298,今晚其中一個主菜,大約煮至七成熟,落左少少黑胡椒同鹽,保留大部分既肉汁同油香,只係用左最簡單既煮法,已經非常好食,反映食材質素十分好。 手拆鮮蟹粉粟米意大利飯配低溫慢煮烤黑毛豬肉$238,亦都係用左慢煮既方法,首先將黑毛豬處理好,意大利飯中加入蟹粉同埋粟米,以增加意大利飯既鮮味同埋甜味,增加味道上既層次。 12小時低溫慢煮燒乳豬件配茴香手指薯及芥末籽蘋果燒汁$228,不得不提係乳豬皮非常脆口,而肉質本身以慢煮煮熟,好juicy,配料用左茴香同芥末籽,令到菜式香味有

12小時低溫慢煮燒乳豬件配茴香手指薯及芥末籽蘋果燒汁$228,不得不提係乳豬皮非常脆口,而肉質本身以慢煮煮熟,好juicy,配料用左茴香同芥末籽,令到菜式香味有所提升。

Nathan Garden $68,充滿花香味既特飲,令人感覺置身花園之中。

Crazy Juice$68,菠蘿配上椰奶,東南亞沙灘風情,簡直即刻想去度假。

後記:餐廳食品質素高之外,亦都不失為朋友聚腳既好地方,有波睇又有桌球,地方亦非常大。
2017-09-24
2017-10-04 497 瀏覽
朋友帶我黎到尖沙咀酒吧林立既赫德道食飯,原本唸住有live music 既酒吧甘chill,通常食物都普普通通,誰不知彌敦左岸令我地相當有驚喜。Earl Grey on Rock $98 (Gin)放工黎Happy Hour, 緊係要飲番杯,我揀既係Earl Grey On Rock, 有百爵茶味之餘,仲有香甜既肉桂味。除左個樣睇落有啲man 之外,其實好岩女仔飲。低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $138低溫慢煮變成熱潮,三文魚經過慢煮後變得軟滑。特別鐘意底下既藜麥,有咬口,而且有香芒汁特別清新。作為頭盤,適合不過。小食拼盤 $298超豐富既小食拼盤,食肉獸見到會好開心。澳洲和牛串有肉味得黎仲有肉汁,燒得剛好。德國腸好惹味。香蒜辣椒欖油煎虎蝦,十分特別,味道唔算突出,但蒜味同辣味會慢慢滲出黎。另外仲有法式焗田螺、炸雞鎚、脆炸軟殼蟹同巴馬火腿蜜瓜。黑松露野菌比薩 $148好多野菌同好濃松露味既Pizza! 芝士亦十分充足,配埋又薄又脆既批底,就算幾飽,我地最後都食哂佢。蟹肉蟹粉汁意大利粉伴海膽 $208呢個意份每日係限量發售既,入面有大量手拆蟹肉,每一啖都有濃郁蟹粉味,而且仲好creamy。

Earl Grey on Rock $98 (Gin)

低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $138
低溫慢煮變成熱潮,三文魚經過慢煮後變得軟滑。

小食拼盤 $298
德國腸好惹味。
另外仲有法式焗田螺、炸雞鎚、脆炸軟殼蟹
同巴馬火腿蜜瓜。

黑松露野菌比薩 $148

蟹肉蟹粉汁意大利粉伴海膽 $208
呢個意份每日係限量發售既,入面有大量手拆蟹肉,每一啖都有濃郁蟹粉味,而且仲好creamy。放頂既係一塊完整又肥美既海膽,配上自家製意大利粉,係誠意之作。

低溫慢煮法國春雞伴薯條 $238
慢煮既春雞果然比較多肉汁,唔會乾。
春雞入面釀入西班牙辣肉腸同意大利白豆,味道好有層次。
特別鐘意伴碟既薯條,脆得黎唔會油,入面好粉好軟,忍唔住狂食。

法式蘋果批伴雲尼拿雪糕 $62
暖暖既蘋果批上放上雲尼拿雪糕,呢個配搭唔會輸。

綠茶拿破崙伴紅莓雪芭 $65
拿破崙中既綠茶比想象中濃郁,但餅皮略嫌唔夠鬆化。
紅莓雪芭微酸清新,口感幼滑,很不錯!

估唔到酒吧既甜品都可以甘精緻,覺得呢到既食物好一絲不苟,每樣都好有心機,好有層次。

仲要一讚呢到既樂隊非常有質素,又唱又彈又saxophone,好帶動到現場氣氛。
2017-09-20
  • 黑松露菌醬野菌薄餅
  • 低溫慢煮三文魚藜麥香茫沙律
一直以為彌敦左岸只是一間酒吧,這天朋友仔介紹才知道原來這裡還有PIZZA﹑PASTA等,於是便跟寶寶一同去試。酒店的環境昏暗,有強勁的音樂,我看到原來很多客人都不止來飲野,而是跟我們一樣在晚餐呢。2樓的中間有2張大枱,既可以當餐枱讓大班朋友開餐,拿走最面層的板又可以當遊戲枱。以為是Bar的食物選擇會少?想不到不止飲品,就連食物的選擇還蠻多的呢。手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽($208)Menu上寫明是限量發售的,應該是蠻受歡迎的一道意粉。自家製意大利粉加上大量的蟹肉,還有最上面的大塊海膽,令人急不及待想一試。意大利粉是扁身的,個人覺得如果硬身一點會更好味。醬汁很鮮味,加上手拆蟹肉,味道更香。海膽亦很新鮮,完全沒有苦澀味,伴著蟹肉意粉一起,十分好食。西班牙辣肉腸香辣牛肉Pizza($148)寶寶很喜歡食PIZZA,這次選辣肉腸PIZZA。PIZZA烤得很香脆,上面塗滿了蕃茄醬和烤到融化的芝士,加上惹肉的辣肉腸和牛肉,層次及味道都十分豐富。啖啖肉和醬汁,十分JUICY好味。雞翼拼盤(雞翼﹑雞膇﹑雞寶﹑日本甜蕃薯條)($128)很精緻的一個雞翼拼盤,份量不算太多但每樣都是即炸的所以很香

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽($208)

海膽亦很新鮮,完全沒有苦澀味,伴著蟹肉意粉一起,十分好食。

西班牙辣肉腸香辣牛肉Pizza($148)

雞翼拼盤(雞翼﹑雞膇﹑雞寶﹑日本甜蕃薯條)($128)

很精緻的一個雞翼拼盤,份量不算太多但每樣都是即炸的所以很香口。唯一覺得炸粉有點太多。

特別想讚一下日本甜蕃薯條,粗身的每條都很香甜可口,個人十分喜愛。

Hoegaarden Rose($68)
我最愛的甜啤酒,後來才發現原來裡還有不少SIGNATURE DRINK,下次要試一下啤酒以外的飲品。

這次晚餐之後,完全改變了我對這間酒店的印象,原來這裡也有準質高的美食,而且環境舒服,不單適合朋友聚會,我還看到有家長跟小朋友一起來用餐。而且後來才知道這裡還有會LIVEBAND的演出,我跟寶寶都很期待下次有LIVEBAND的時候再來看看。
2017-10-03 58 瀏覽
今日出尖沙咀一班朋友聚會,去咗一間好有情調,食物選擇豐富,而且美味,價錢又合理,所以想介紹畀大家 。德國咸豬手 : 原隻鹹豬手燒得脆卜卜, 味道又香又淋,仲有薯角相伴。小食拼盤 : 唔好以為小小哋,但係非常豐富。有和牛串、軟殼蟹、德國腸、雞鎚同煎蝦,我最鍾意火腿哈密瓜一齊食 ,啱曬一班朋友樣樣都可以試下 。法國燒春雞 : 慢煮原隻燒春雞味道又香,肉質幼嫩滑,連骨都可以食埋 ; 再配埋一籃脆脆薯條。雖然只係試咗幾款食物,但係佢嘅份量非常豐富,我哋都冇叫意粉同飯,但都已經滿足。 而且唔需要擔心食物太肥膩,佢哋嘅飲品配搭都非常好。我比較喜歡凍飲熱情果特飲,酸酸甜甜好適合,又開胃 ; 唔鍾意凍飲,仲可以飲杯錫蘭紅茶。 如果喜歡飲酒有更多選擇。下次再嚟我好想試下慢煮乳豬。