特意為寫此食評而開立OpenRice 戶口;員工態度非常好,我們切生日蛋糕,職員們貼心地為我們預備有小小煙花效果的爉燭,還唱生日歌給我們聽食物也是很有水準的我們會再來gathering ... 大約晚上9點左右有live band唱歌😍😍
食物也是很有水準的
2018-05-05 161 瀏覽
要搵一間cocktail 和食物都有質素,同三五知己聚一聚的西餐廳有很多選擇,但像這間就腳的,就少之有少嚕店裡分兩層,下層主力happy hour , 上層氣氛薫暗浪漫💕 仲有live band 演奏,加杯passion fit & berry smoothie 非常有feel 🍹。點一個慢煮三文魚藜麥香芒他他作頭盤,三文魚重魚味,藜麥煙韌健康,配上新鮮芒果,好清新開胃吖開個胃後選一個辣牛肉芝士nacho 配sour cream , 牛油果醬同蕃茄莎莎醬、墨西哥辣肉腸辣牛肉Pizza 同 龍躉螺絲粉。 nacho 熱上,與醬汁融和,香味非常,出面少有Pizza 皮亦非常煙韌 ,涵料多;螺絲粉清清地,同濃味的pizza, nacho 起中和的效果。

2017-12-21
  • 蟹肉香芒木瓜沙律
2018-05-02 118 瀏覽
Came for a weekday birthday dinner , decent food and service . An extra firework and bday gift for us (surprise!). Would recommend
  • 小食拼盤
  • 法式龍蝦湯
2018-04-28 198 瀏覽
A great place for Fri night. Had the appetizers platter, which was a very tasty bbq of varieties. Pork knuckle was really good, not porky at all. Very well baked and crunchy. The pizza w rocket salad also very good. Quality cheese and ingredients. The live band was ok. Pool table was packed. Overall service was ok. The best part is the food and atmosphere. Would make this a regular fri night happy hour
Pork  knuckle
Pizza
Appetizers  platter
Pork  knuckle
Pizza
Appetizers  platter
  • 串燒拼盤
2018-04-16 311 瀏覽
氣氛優雅、情調高尚,而且有浪漫氣氛💝,有時候會有樂隊到場分享音樂🎵。預訂之前,最好問一問職員。今日我就比較想正整地,同女朋友談一談戀愛,因此特定想要沒有樂隊的時間🎈。約會的話,基本上我會向你推介烤肉🍖、意粉🍝,以及雞尾酒🍸。如果生日慶祝等活動,記得可以同職員講,為你準備煙花蠟燭🕯️🎇中文字霓虹燈寫「彌敦道」、濃厚香港文化西班牙伊比利亞、48個月特級橡果黑毛豬火腿50g($198)芬香火腿,聞起來風味十足。外表有風乾後來自油脂的光澤、入囗後有濃郁香醇的火腿,且有淡淡恰到好處鹹香。這前菜比一般火腿級數高、味覺享受也都截然不同🤩蟹肉墨魚汁闊條麵、伴三文魚子🦀🐙🔴($218)超級鮮甜的一道菜!墨魚汁不會太鹹,而且充分食到蟹肉、蟹汁。加上利用超多大大粒爆汁三文魚子🤩,混合咸火腿及海鮮料理出來的味道,令每一口闊條麵都滋味多汁,並非一般餐廳用忌廉打出的湯汁能相比👀!香腸拼盤好多德國腸,又大條又正,香腸拼盤每一條肉汁豐富、非常juicy 無論係一大班朋友,定一話係情侶都會覺得好正!法式拿破崙($65)皮薄香脆可口,一個唔錯嘅甜品Soar Cask🍸 ($108)優雅、清新自然,雖然有whiskey酒精量

中文字霓虹燈寫「彌敦道」、濃厚香港文化

西班牙伊比利亞、48個月特級橡果黑毛豬火腿50g🐷

西班牙伊比利亞、48個月特級橡果黑毛豬火腿50g
這前菜比一般火腿級數高、味覺享受也都截然不同🤩

蟹肉墨魚汁闊條麵、伴三文魚子🦀🐙
蟹肉墨魚汁闊條麵、伴三文魚子🦀🐙🔴
🔴($218)

香腸拼盤

法式拿破崙($65)

皮薄香脆可口,一個唔錯嘅甜品

Soar Cask🍸 ($108)
Soar  Cask🍸

優雅、清新自然,雖然有whiskey酒精量不少,但適量果甜味及果皮澀,令這雞尾酒變得成熟,男生都應該喜愛🤗

Taste of life🍸 ($108)
Taste of life🍸

味道以Gin、橙、甘菊花為核心,加海鹽調味、少量糖漿、香草汁,另有少少苦澀味作調整。一杯味道非常半衡的雞尾酒,姊妹會喜歡😘,男士應該也不會抗拒,記得試試!

西班牙伊比利亞、48個月特級橡果黑毛豬火腿50g🐷
西班牙伊比利亞、48個月特級橡果黑毛豬火腿50g
蟹肉墨魚汁闊條麵、伴三文魚子🦀🐙🔴
Soar  Cask🍸
Taste of life🍸
2018-04-11 260 瀏覽
經當聽到唔同既朋友推薦我呢間餐廳環境好,食物質素性價比都好,今日就同朋友黎到呢度試下。一入到黎就見呢度燈光幽暗,極具情調,無論同朋友定情人都好適合黎呢度把酒言歡,感覺非常高級。我地先叫左個黑松露薯條做前菜,見佢其貌不揚本來都無咩期望,點知一食落黑松露味撲鼻而來,一食就停唔到口之後叫左兩杯cocktail飲住野傾計,叫左個peachy coco同nathan garden,個樣好靚又好飲,好啱女仔飲;主菜就叫左個低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝同煙三文魚比薩,個乳鴿好有特色又好入味,雖然係有啲難切,個pizza就好足料,多到最後要打包返去。我地最後仲嗌左個心太軟甜品😍呢度個環境真係好啱傾計,如果想慶生,都好推薦大家黎呢度,絕對唔會令你失望。

我地最後仲嗌左個心太軟甜品😍
2018-04-08 237 瀏覽
拍拖紀念日,今次無買禮物,出街慶祝下食餐飯,平時飲野都會經過呢間bar & restaurant 既餐廳,好似都okay今晚就試下啦2個人叫左4款菜,份量都okay。首先叫左個意大利雜菜湯,味道正正常常啦再黎叫左鵝肝多士,睇落都好吸引,鵝肝入口即溶,小吃多滋味,一件就夠啦之後叫左碟鷹咀豆沙律,份量都相當大碟,裹面仲有八爪魚😇同辣肉腸,相當多料 今晚最值得推介既就係法國黃油春雞~呢碟有驚喜wo,春雞肉質鮮嫩,配上意大利白豆伴薯條口感十足👍🏻,兩個人食份量岩岩好,唔會太多。9點後仲有live band show,環境好chill 食飽就想放空一下,happy 1000 days ~ ❤️

2個人叫左4款菜,份量都okay。
首先叫左個意大利雜菜湯,味道正正常常啦
今晚最值得推介既就係法國黃油春雞~
法國春雞

法國春雞
2018-04-07 297 瀏覽
朋友搵咗間喺尖沙咀幾正嘅西餐廳搞今次嘅gathering聚餐之餘,最重要係幾好氣氛亦有情調,夜晚仲有人唱歌。Mocktail Peachy Coco果茶味,易入口,岩女仔飲。Ham Peach Sala 沙律菜同平時食嘅有啲唔同菜葉比較大塊多汁火腿亦都好大塊,唔算太鹹最正嘅夾埋香桃一齊食,juicy又引領出火腿鮮味法式田螺一出爐好熱雖然只係細細隻不過就係鍾意佢螺肉個種鮮嫩口感香烤腸併盤比想像中大盤 有幾種不同嘅香腸口感雖然都有唔同,但全部都夠曬惹味旁邊嘅薯條都炸得夠熱又無過火,好香。德國豬手真係好皮脆肉嫩,層皮炸得卜卜脆非常香口,入面嘅肉好juicy,肥瘦得宜唔會有油膩感覺,係個種食完再想食既味道。雖然我係飲冇酒精嘅monktail,但係咁好氣氛,又有一班老友聽住歌傾下計,感覺真係好陶醉。
朋友搵咗間喺尖沙咀幾正嘅西餐廳
搞今次嘅gathering
聚餐之餘,最重要係幾好氣氛亦有情調,夜晚仲有人唱歌。

Mocktail Peachy Coco
果茶味,易入口,岩女仔飲。

Ham Peach Sala
沙律菜同平時食嘅有啲唔同
菜葉比較大塊多汁
火腿亦都好大塊,唔算太鹹
最正嘅夾埋香桃一齊食,juicy又引領出火腿鮮味

法式田螺
一出爐好熱
雖然只係細細隻
不過就係鍾意佢螺肉個種鮮嫩口感

比想像中大盤
有幾種不同嘅香腸
口感雖然都有唔同,但全部都夠曬惹味
旁邊嘅薯條都炸得夠熱又無過火,好香。

德國豬手
呢到氣氛比較好, 都係偏暗環境~桌唔算大張, 放野食位會比較少!不過店員會等客人一碟碟食完先上~所以都ok! 不過變相食唔完就要親自叫先會上下一碟XD!湯比較濃味, 比一般既濃OK多下, 可能料落得多, 比較香,份量反而不算多~ 味道好味, 喜歡濃既可以一試!ribs 我地叫左大份既, 2人食都會有d多!呢到有個比較大既特色就係野食都係好大件/大份, ribs絕對地好食, 肉質本身就靚,仲要師博調味調得十分好, 唔會過咸,又唔會過份重味, 失去原有ribs既味道~! 十分推薦~豬手都係大大件, 我fd食完呢次已經話下次會再黎,因為性價比好高, 價錢不算貴, 呢到質素份量+服務都係高質~豬手好鬆軟一咬就咬得開, 整得相當唔錯, 最主要係口感好味~二人食會有d多 好彩我同朋友都係大食的!

呢到氣氛比較好, 都係偏暗環境~
桌唔算大張, 放野食位會比較少!
不過店員會等客人一碟碟食完先上~
所以都ok! 不過變相食唔完就要親自叫先會上下一碟XD!

份量反而不算多~ 味道好味, 喜歡濃既可以一試!
ribs 我地叫左大份既, 2人食都會有d多!
呢到有個比較大既特色就係野食都係好大件/大份,
又唔會過份重味, 失去原有ribs既味道~!
 十分推薦~
豬手都係大大件, 我fd食完呢次已經話下次會再黎,
二人食會有d多 好彩我同朋友都係大食的!
2018-04-06
2018-04-06 185 瀏覽
香港人忙碌過後, 要relax吓, 放鬆D, 緊係去食好嘢。尖沙咀嘅Nathan Left, 不錯嘅介紹。香濃龍蝦湯~非常Creamy 味道香濃,仲有啖啖龍'蝦肉, 真材實料!黑毛豬火腿pizza大批~ 黑毛豬火腿及火箭菜加上邪惡嘅芝士满怖在薄批上, 每一啖 都食到餡料, 口感豐富, 再配以酸酸甜甜嘅鮮茄醬, 卜卜脆嘅薄批, 口感似食脆脆餅乾, 認真滋味!蟹肉海膽意粉~ 蟹肉同海膽都是好多人嘅至愛, 海膽刺身食得多, 用熟海膽食材配以意粉, 別樹一格! 海膽不需調味, 都感到鮮甜, 只要輕輕加熱, 再 撈埋忌廉汁, ㄧ道味美 蟹肉海膽意粉就完成, 口感豐富, 味道鮮甜, 好滿足呀!此外, 餐廳在8:30pm左右, 就有Life Band 表演, 歡迎客人點唱, 非常之有氣氛, 係減壓嘅好選擇。有好多飲品選擇呢,飲品做得幾好飲

有好多飲品選擇呢,飲品做得幾好飲

2018-04-06 158 瀏覽
平時成日經過樓下都唔知原來上面係另一片天空, 可以一路聽住liveband一路食嘢 ,好有氣氛啲蜆隻隻都大大隻 加埋好creamy嘅忌廉汁 , 口感非常順滑一定要點埋個蒜蓉包可以加埋啲蜆汁一齊食,正到爆超脆皮德國大豬手呀😍😍😍平時一兩個人去食真係食唔曬,今日四個朋友一齊食一人食少少又唔會太漏,剛好我最愛嘅焗田螺, 連埋啲蒜蓉食最滋味 食完豬手啖啖肉之後, 食番個用 parma ham整嘅沙律 咸得嚟又酸酸地 夠曬開胃食德國嘢啲可以唔叫埋德國腸呀 ,有唔同 餡料 味道嘅腸,又 豐富又正兩位男士梗係覺得唔夠飽啦,最後當然要點返啲澱粉質, d意粉夠哂彈牙我自己就最愛食parma ham pizza, 聞落都香噴噴, 加埋大量嘅芝士 ,又濃又惹味

一定要點埋個蒜蓉包可以加埋啲蜆汁一齊食,正到爆

超脆皮德國大豬手呀😍😍😍

我最愛嘅焗田螺, 連埋啲蒜蓉食最滋味

食完豬手啖啖肉之後, 食番個用 parma ham整嘅沙律
咸得嚟又酸酸地 夠曬開胃

🎉Happy Friday 梗係要去Happy 一下啦!今日去咗尖沙咀赫德道嘅彌敦左岸食晚餐,呢到晚上還有Livebank表演,一路食嘢一路聽歌🎼🎤真係夠曬嘆🎹🥁🎷🎺🎸坐低咗之後職員為我哋介紹餐廳嘅出色菜式,我哋就叫咗美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨,好大份啊,外面燒到濃濃地,一切開啲汁爆曬出嚟,好Juice,肉質鬆軟嫩滑,煙燻味好濃郁,啲醬汁酸酸甜甜好開胃,沙津菜好新鮮,薯條🍟係大大條好脆,真係好好食啊🤣😋黑毛豬肋骨真係爆曬汁勁Juice嫁🤤睇見都流曬口水🤤薯條🍟份量都好多,外脆內軟爆正😋我哋仲叫咗蟹粉蟹肉三文魚籽自家製墨魚汁寬條麵,除咗有蟹粉,蟹肉,三文魚籽之外,仲有西班牙辣肉腸和半乾車厘茄,個汁係用鮮蟹汁整,所以食落口好鮮味,三文魚籽一食入口爆曬啲汁出嚟,墨魚汁寬條麵好煙韌,配合蟹粉和蟹肉食,口感豐富,鮮味十足😋👍🏻我哋仲叫咗至尊比薩🍕呢個Pizza 真係堅好食,因為個餅底好薄和勁脆,仲要勁多芝士🧀辣肉腸辣辣地仲好厚身,配料都算多,真的好好食😋我哋仲叫咗兩杯飲品,一杯係Crazy Juice,另一杯係Passion Fit。Crazy Juice係用菠蘿汁,橙汁,椰糖和椰奶做,椰奶同

黑毛豬肋骨真係爆曬汁勁Juice嫁🤤睇見都流曬口水🤤

薯條🍟份量都好多,外脆內軟爆正😋

我哋仲叫咗兩杯飲品,一杯係Crazy Juice,另一杯係Passion Fit。Crazy Juice係用菠蘿汁,橙汁,椰糖和椰奶做,椰奶同菠蘿汁🍍好夾🍹Crazy Juice係用西柚汁,熱情果糖漿,梳打水,酸酸甜甜都幾好飲👍🏻

還可以玩桌球🎱下次可以約埋三五知己嚟篤波😆

餐廳地方好大,好寬敞,燈光較暗好浪漫,食物好大份和好好味,又有水準👍🏻還有Livebank表演🎼一路食嘢一路聽歌🎼🎤好Relax☺️好寫意🎹🥁🎷🎺🎸
  • 香燒西班牙黑毛豬肋骨配芝士酸辣汁
3K
2018-04-01 162 瀏覽
再來到彌敦左岸,環境依舊優雅,一班人聚會實在適合不過。這次揀了四人沙發坐,自成一角,地方濶落又不怕嘈到其他食客。餐具簡潔,哈哈,因為好肚餓,朋友火速睇完餐牌仲落埋單,四個人點了幾樣主食再加小食,就梗係仲有飲品啦。Crazy Juice & Left Ice ($68/ea)點了沒有酒精的mocktail,賣相靚靚的~左邊是椰子加菠蘿味,右邊是雜莓沙冰,兩杯都好好飲。Mexican Spicy Ground Beef Nachos served with Sour Cream, Guacamole & Tomato Salsa ($118)墨西哥粟米片小食,跟想像中不同,這裏放了芝士去焗的,粟米片很香口,加入酸忌廉,牛油果醬同蕃茄莎莎,味道豐富,只是放久了變得有點韌,要襯熱吃掉!German Pork Knuckle ($228)德國鹹豬手無得輸!!太好味了!!!原隻上份量超大,外皮好脆但入面啲肉超嫩滑,皮下脂肪香口又唔膩,超正呀~即使成隻上也十分易切開,一點都無難道。豬手下層仲放了炸薯角同酸椰菜,正呀~Smoked Salmon Pizza ($158)三文魚pizza又係勁好味喎,超
再來到彌敦左岸,環境依舊優雅,一班人聚會實在適合不過。
這次揀了四人沙發坐,自成一角,地方濶落又不怕嘈到其他食客。
German Pork Knuckle ($228)
Smoked Salmon Pizza ($158)
三文魚pizza又係勁好味喎,超多芝士,芝士下面有蕃茄片,口感十足又不會太乾,餅底香脆,個個搶住食呀。
Black Truffle Paste & Wild Mushroom Pizza ($158)
仲點左黑松露pizza,超勁香黑松露味呢!同樣勁多芝士,芝士下有雜菇,食落也不會覺得乾身,呢款都好好味呀!

好味好味好味!重要野要講三次!!環境靚價錢又合理,會再來的~
2018-03-24
2018-03-31 154 瀏覽
未到夜深,這家名叫彌敦左岸的酒吧,是一家甚有氣氛,適合閨蜜、朋友同事、甚至一家人吃晚飯的好地方。食物和飲料(有酒精沒酒精俱備)質素高,不得不提的是服務亦很好(呵呵,極多俊男美女~)位於尖沙咀中心地帶,價錢貼地,不論是來開飯或是喝一兩杯放鬆,也值得推介一下!必須介紹這裡的cocktail mocktail,不單止有創意,更是美到一個點!這一杯是彌敦左岸的signature Nathan Garden,是洋甘菊茶、益力多、茉莉花蜜和蘋果汁,淡淡的甜味和花香(?)味,清清的,絕對是內外兼備!女生必點,打卡一流!平實的一款卻極受歡迎的 Sweetie Dreams有咖啡,朱古力,布朗尼糖漿和煉奶,味道有一點朱古力,又有一點咖啡,口感順滑,感覺很新奇(而且很好喝~)海撒沙律配雞胸,份量極大,生菜好新鮮好脆,煙肉碎和麵包糠亦是脆卜卜,加上大量芝士絲,感覺是很正宗很足料,別沒有因為是酒吧而輕視食物質素!來到酒吧怎可能不點佐酒小食呢?蕃薯條,多肉又夠甜,不是炸到硬繃繃的那種,所以挺飽的(笑)點了海鱸魚南瓜米紙意粉,兩件魚柳煎得超靚,火候剛剛好,魚肉極鮮嫩,起了骨啖啖肉,完全沒腥味。印象中餐牌好像是露筍

點了海鱸魚南瓜米紙意粉,兩件魚柳煎得超靚,火候剛剛好,魚肉極鮮嫩,起了骨啖啖肉,完全沒腥味。印象中餐牌好像是露筍,但季節限定可能是缺貨,換了作芥蘭,反而有驚喜(笑)真心是挺搭配,很新鮮的組合。

至於米紙通粉是甚麼,本著好奇下點了,比一般坑通厚,更有口感,帶一點手製意粉的感覺,好味又特別!

還點了一個pizza share,芝士煙三文魚是我的家人最愛,pizza是薄脆餅底,帶一點麥香。驚喜之處在於批的中央放了一顆羊奶芝士,有三重芝士的味道,落足料,價錢比必X客便宜,質素卻高幾班!識飲識食一定來這裡也不會再去連鎖店,食物和服務都贏晒!
2018-03-31 4365 瀏覽
彌敦左岸 Nathan Left - 無考究店名嘅由來,只知道呢度環境好,有feel,而且食物質素亦能稱為優質,黎尖沙咀用膳嘅朋友必試!燈光幽默,環境寬敞舒適,極適合把酒談歡。Orange Highland ($108/H.H): 好似系唯一一杯無介紹成份嘅cocktail,但如其名,味道以橙味為主,帶酸但帶微澀嘅spirit味,酒精感唔重,較為中性易入口。手切西班牙伊比利亞48個月特級橡果黑毛火腿 ($198/ 50g Bite Size): bar corner果邊擺左塊火腿,相信就系果邊即場手切出黎。肉帶油光,竟有juicy嘅感覺,細心品嚐之下,系微咸香底下,確實散發住陣陣既油香,味道嘅層次比一般檔次嘅黑毛火腿高,有Budget的話,不妨一試。烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及烤薯 ($168): 系其中一塊我食過最好食既黑毛豬扒,肉質爽彈而非常多肉汁,連住適量嘅脂肪,油香重之餘,肉味仲要好好好濃郁記住一定要點七成熟,一定唔可以太熟,否則浪費塊扒,必食啊!鮮蟹肉蟹粉,西班牙辣肉腸,半乾車厘茄,鮮蟹汁自家製墨魚汁闊條麵伴三文魚籽 ($218): 呢碟意粉以極鮮黎形容,蟹肉、蟹粉及三文魚籽都

鮮蟹肉蟹粉,西班牙辣肉腸,半乾車厘茄,鮮蟹汁自家製墨魚汁闊條麵伴三文魚籽 ($218): 呢碟意粉以極鮮黎形容,蟹肉、蟹粉及三文魚籽都系極鮮之物,鮮甜而不帶腥,超足料,連墨魚汁闊條麵都好鮮香,有別於一般忌廉/ 鹹香墨汁意粉,其以配料既鮮味為主,無懈可擊
2018-03-27