2021-06-30 69 瀏覽
好一段日子沒跟美女友人相聚了~是晚早跟她約好在這兒相見進膳記得上一次跟她來這裏吃飯見面已有兩三年之久吧!!所以不論是飲料還是食品的菜單也略有改變,尚未感餓的我倆先各點一杯mocktail喝著聊天我所點的“The 菠蘿冰”HKd$78+10%既有菠蘿的香甜,又有薄荷的冰感清爽,正是適切夏日的特調吧喝著飲料,胃口也逐漸漸開,就先來一份bite size的“Chicken Combo”HKd$128+10%作為小食伴著喝脆炸之物固然香口,沾上泰式辣汁更能刺激味蕾,令食欲大增拼盤中還有外層乾脆內則軟糯又甘甜的蕃薯條呢之後美女友人點上的“Pork Rib(bite size)”HKd$138+10%也隨後登場猜不到bite size的份量也不少,有兩份肋骨外,更配上一籃粗炸薯條喔!!!吃上一輪香脆小食跟香烤肋骨後,也點上一份較為清淡鮮味的“Sea Bass Orecchiette”HKd$188+10%為主食分享是一整塊香煎的海鱸魚柳,味道恰到好處,不油不膩,清而不寡最後當然是來一份美美的甜品作結才覺完美吧
好一段日子沒跟美女友人相聚了~

是晚早跟她約好在這兒相見進膳

記得上一次跟她來這裏吃飯見面已有兩三年之久吧!!

脆炸之物固然香口,沾上泰式辣汁更能刺激味蕾,令食欲大增

拼盤中還有外層乾脆內則軟糯又甘甜的蕃薯條呢

是一整塊香煎的海鱸魚柳,味道恰到好處,不油不膩,清而不寡

最後當然是來一份美美的甜品作結才覺完美吧
2021-06-29 72 瀏覽
因為公事繁忙,已經很久沒有和相公一起晚膳,今天晚上便為他補償一下。彌敦小食拼盤,包括有黑毛豬火腿蜜瓜,煙三文魚伴青瓜三文魚籽,低溫慢煮緬因州龍蝦尾香芒莎莎,香蒜辣椒欖油煎虎蝦,烤八爪魚韓式泡菜醃鷹嘴豆,香草牛油焗田螺芝士薯蓉,燒西班牙五花腩芥末醬青蘋果,炸雞鎚。整個小食拼盤,包含了西班牙、法國、韓國和美國,不同國家的風味。黑毛豬火腿蜜瓜, 黑毛豬火腿鹹香味道十足,配上蜜瓜的甜味,可以提升層次感。煙三文魚伴青瓜三文魚籽, 三文魚籽的天然鹹味,加上煙三文魚的煙熏香味,已經十分好味,而青瓜的清新香氣,更加令到兩者味道得以平衡。低溫慢煮緬因州龍蝦尾香芒莎莎,龍蝦味爽口彈牙,加上由芒果製造的莎莎,味道層次豐富。香蒜辣椒欖油煎虎蝦,廚師控制火候功力十足,虎蝦沒有過熟,蝦肉保持爽口鮮甜,值得一讚。烤八爪魚韓式泡菜醃鷹嘴豆,西餐廳比較少遇到以泡菜入饌,配以八爪魚的味道,更加特別,亦帶點韓式的風味。香草牛油焗田螺芝士薯蓉,薯蓉內的牛油和芝士味道十足,田螺味道鮮甜,很有法國菜的特色。燒西班牙五花腩芥末醬青蘋果,蘋果醬味道清新,正好中和腩肉的肥膩感,很不錯。炸雞鎚,一口咬下去,竟然有肉汁及雞肉味道,甚有驚喜

炸雞鎚,一口咬下去,竟然有肉汁及雞肉味道,甚有驚喜。不竟今時今日,要雞有雞味,並不是必然。😌😌

至尊比薩 $188,材料極豐富,有雞肉、 鮮蝦、西班牙辣肉腸、莫薩里拉芝士、白菌、洋蔥、黑水欖及俄勒岡,其中辣肉腸最為惹味;欣賞廚子的細心,每一片比薩都有齊多款饀料,值得一讚👍 。比薩🍕的薄邊,有如餅乾般香脆。

Meh Spring $78,由玫瑰、荔枝、檸檬汁及紅莓汁混合,入口甜如液態糖,很有戀愛的感覺,適合戀人們享用。

菠蘿冰,並不是普通的菠蘿冰,調酒師用薄荷糖漿和檸檬汁,將菠蘿汁的味道提升,味道酸甜中帶點薄荷的味道,創新又美味。
2021-06-28 72 瀏覽
尖沙咀,我比較少黎,唔想去shopping mall入面食,就周圍搵普通街舖,搵到呢間,好彩無伏,service, food quality都好,值得下次再encore. dishes唔太記得全名,睇相..Japanese Sweet potato fries - 好正,好甜,個coating炸得好鬆.野菌Pizza - 餅底夠薄,多mozzarella, toppings好多,略為濕左d d, 但都夠好食,火速秒殺。spagetti Carbonara - 呢個無得輸,汁超濃,非常creamy, 蛋味好香,bacon唔係炸到超燶個隻,只係想大份啲可以食多啲Tiramisu - coffee味啱啱好,多啲bailey會更好,都算幾大份。爆醬cheese cake + 開心果ice cream - 呢個有驚喜,雖然個名有爆醬,我未見有醬流出黎,但個cheese cake 加埋上面 cream,flakes好夾,好好味。名呢樣嘢,唔洗太介懷,好食就得啦。service 好,地方夠大,因為係bar, music比較大聲。仲有好多嘢想試,chicken wing, sausage...下試再黎

Japanese Sweet potato fries
- 好正,好甜,個coating炸得好鬆.

Japanese sweet potato fries

野菌Pizza

野菌pizza

spagetti Carbonara

spaghetti carbonara

爆醬cheese cake + 開心果ice cream

爆醬cheese cake

service 好,地方夠大,因為係bar, music比較大聲。仲有好多嘢想試,chicken wing, sausage...下試再黎過!

用餐優惠
  • spaghetticarbonara
  • Japanesesweetpotatofries
  • 黑松露菌醬野菌pizza
2021-06-27 50 瀏覽
今晚朋友話帶我去chill下♥️♥️♥️首先梗係叫咗兩杯mocktail😂😂😂THE菠蘿冰同埋Meh Spring,好正,好fresh♥️♥️♥️橙漬芝麻呑拿魚柳,嫩波菜沙律😚😚😚入面有橙,茴香、黃車厘茄同埋意大利白豆!估唔到平時唔食豆既我都覺得好好食♥️♥️♥️♥️意大利生牛肉他他♥️♥️我的最愛!好鐘意配埋多士食,食到舔舔脷😍😍😍😍烤12小時低溫慢煮乳豬件,入邊有燴煙肉皺葉甘藍蘭度豆,手指薯同埋無花果蜜糖燒汁♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️好好食!唔同我哋平時個d,好入味♥️♥️♥️

2021-06-27 69 瀏覽
真心推介高質嘅尖沙咀酒吧,環境好舒服,食物好高質,而且店員嘅服務都好好😍同朋友嚟過一次之後,再次返嚟,小聚片刻。一入嚟背景係星空嘅燈光,我哋被安排坐到吧台附近,高身吧台非常之有放假嘅放鬆氣息,成個人坐落嚟都覺得好舒服🥰點咗兩個主食,同埋兩杯mocktail。雖然係非酒精,但同樣好高質。🍍菠蘿味的pineapple仲帶有檸檬的酸甜。🌹Mea Spring口感偏向甜蜜,有一點玫瑰花的香味,比較適合女仔。諗唔到佢哋嘅德國豬手真係性價比好高,兩百幾268,已經可以食到原隻,而且佢係新鮮即整,脆皮即炸😍口感好鮮嫩,外皮更加香脆。令我同朋友都覺得非常之滿意。另一個主菜我哋叫咗乳豬,乳豬好嫩滑,伴碟嘅薯角,同埋配菜🥬仲有我最愛嘅蜜糖芥末醬,令菜式更添驚喜。

依間餐廳佈置偏暗幾有feel,樓上好多枱而且位置又闊落,一大班friend黎食飯都ok嫁!可能疫情關係我地去個晚就無band show,如果有埋嘅話氣氛應該更加好,不過都有好多人係食完飯過黎飲下野🍻**********<美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨> $138(Bite)有得揀bite或者full size,兩個人叫bite有五條ribs都夠食,另外仲配埋紫椰菜絲及薯條🍟**********<墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片> $98 (Bite)同樣地依個tacos叫左bite都好大份,粟米片上面有勁多熱熔芝士,再配酸忌廉、牛油果醬及番茄莎莎,脆卜卜幾好食🍅**********<鮮魷魚自家製手造寬條麵> $158意粉揀左自家製手造寬條麵,加上鮮魷魚、煙肉、菠菜及帕馬臣芝士忌廉汁,個鮮魷魚好新鮮爽口,有別於平時嘅冰鮮魷魚🦑**********<半熟芝士撻> $72<自家製意大利芝士餅> $68半熟芝士撻係甜品推介,切開一半有流心效果,即叫即焗所以食嘅時候要小心熱,外層嘅曲奇皮脆口,裏面就係濃濃嘅芝士醬🧀另外個ti

**********
<美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨> $138(Bite)

**********
<墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片> $98 (Bite)

<鮮魷魚自家製手造寬條麵> $158

<半熟芝士撻> $72
<自家製意大利芝士餅> $68
半熟芝士撻係甜品推介,切開一半有流心效果,即叫即焗所以食嘅時候要小心熱,外層嘅曲奇皮脆口,裏面就係濃濃嘅芝士醬🧀另外個tiramisu質素就比較一般,不過就幾大件,兩個人都食唔曬🍰

<THE菠蘿冰> $78
<Ginger & Tonic> $78
THE菠蘿冰帶有輕微嘅薄荷味,係清新版嘅菠蘿梳打🍹而Ginger & Tonic味道似係酸沙檸檬可樂糖嘅飲品版,想叫mocktail嘅話推薦依杯!

2021-06-24 1523 瀏覽
沒想到多年不見的朋友竟然帶我去尖沙咀彌敦左岸酒吧食晚餐。餐廳房在酒吧上面二層,餐廳非常寬敞,座位都是皮制梳化,坐得非常舒服。我朋友果真是一個懂得吃喝玩樂的人,絕不虧待自己。餐桌上推廣餐牌見到黑海龍一斤半澳洲活龍蝦半價大優惠399,下次可以過嚟再試下,如果喜歡食蠔,這裡也都有很多蠔畀你選擇。北海道鮮帶子三文魚子青瓜沙律汁脆片葡萄檸檬酒醋汁。他的擺盤別有心思,他用了兩張黑色的米紙放在沙律菜旁邊,好像為沙律披上一條黑色面紗。比五元還是大的帶子分別放在沙律菜旁邊上面放滿了蟹子,好像一對眼睛吸引你的視線。帶子晶瑩剔透,加上蟹子一齊食,增加它的口感和鮮味。我很喜歡他的沙律菜下面放了一些提子,酸酸甜甜的非常開胃。香蒜辣椒橄欖煎虎蝦,虎蝦在充滿辣椒炸蒜片油的一個鐵盤上煮熟,送上來的時候還見到有氣泡,另外會跟2片烤過牛油法包。建議大家儘快食用,因為如果煮久了之後, 虎蝦熟透後,肉質會老。喜歡吃芝士的人通常都喜歡吃pizza,我就是其中一個。所以藍芝士野菌pizza必然首選,Gorgonzola, Mozzarella芝士,野菌,菠菜,Oregano. 一送上嚟pizza香味撲鼻,金黃色的芝士覆蓋了整個

沒想到多年不見的朋友竟然帶我去尖沙咀彌敦左岸酒吧食晚餐。

喜歡吃芝士的人通常都喜歡吃pizza,我就是其中一個。所以藍芝士野菌pizza必然首選,Gorgonzola, Mozzarella芝士,野菌,菠菜,Oregano. 一送上嚟pizza香味撲鼻,金黃色的芝士覆蓋了整個pizza,,比起普通其他pizza食芝士pizza更能夠體會到芝士的獨特香味,加上他用的其他配料也是非常新鮮,不是雪藏的,健康之餘又好味道,很久沒吃過絕芝士pizza,非常開心。餐廳pizza切成八大份我們只食了五份已經飽飽了。

爆漿芝士蛋糕,他的擺盤令到人很開心,上有不同顏色的果漿點點,蛋糕底層是雪芳蛋糕,上面有一層厚厚的芝士cream,最上層灑滿穀物薄脆,真係好好食,再配上自家制的開心果雪糕,一樂也

波蘿冰用菠蘿汁,薄荷,檸檬梳打水打成,味道帶酸,夏天飲透心涼。

Meg spring,用玫瑰syrup,荔枝syrup,檸檬汁,紅莓汁打成,酸酸甜甜,像少女一樣的含苞待放。

總括來說,我對這一餐非常之滿意,如果硬要挑剔的話就是香蒜辣椒橄欖煎虎蝦,q我想不到虎蝦會泡在這麽多油中,如果他可以油的分量減少至半還是可接受,另外,可能他的指天椒沒有切開,所以沒有很辣。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
舒適度:9
總分:9
  • 藍芝士野菌pizza
2021-06-24 51 瀏覽
<高質Chill酒吧😎>位於尖沙咀赫德道這間酒吧分上下兩層, 環境寛敞寛落, 燈光暗暗的而且播著music, 好啱Happy hour去chill 1 chill🥳Order 了一個小食拼盤($348), 絕對係相當豐富吸引, 有多款食物, 焗田螺, 低溫慢煮龍蝦尾配香芒莎莎, 煎虎蝦, 炸雞鎚, 黑毛豬火腿蜜瓜等🤤Main order了<鮮海膽蟹肉寬面>, ($258)自家製寛條面有彈性, 好味. 另外還有多款mocktail飲品可以選擇.🥂餐廳: 彌岸佐敦
<高質Chill酒吧😎>

🥂餐廳: 彌岸佐敦
2021-06-17
慶祝紀念
父親節
  • 小食拼盤
一個星期嚟到中間,要搵個地方chill吓🤣明天要返工先來一杯無酒精mocktail 🍹Meh spring $78(Rose syrup, lychee syrup, lemon juice, cranberry juice)荔枝味好出,比較甜,飲到少少酸,玫瑰味唔係太出,勝在夠靚,打卡一流🤣🐥脆香雞翼配泰式羅望子醬 $68個醬都幾辣!帶少少羅望子嘅酸味,雖然好辣但都忍唔住係咁點🤣雞翼好大隻,但粉比較厚,啲碎碎跌出嚟可以當薯片咁點埋啲醬食😂🌮雞肉墨西哥烤餅 $158配酸忌廉、牛油果醬、番茄莎莎呢味雖然喺snack menu嗰頁,但,超。級。大。份!成份pizza咁😛好脆嘅烤餅中間夾咗好多芝士,雞肉,洋蔥,菇...配埋三款醬完全係錦上添花🥳三款醬都做得好好🤤🐮威靈頓美國特級牛柳 $368酥皮超香!入面嘅牛肉生熟度掌握得好好,影出嚟都睇唔清中間嘅粉紅色肉有幾嫩🥳三百幾蚊真心高質🤤烤餅意外咁大差啲令我地食唔哂啲嘢🤣以今晚食物質素嚟講,呢個價錢食到咁多正嘢,好抵🤤餐廳仲有個台仔應該係有band可以表演,不過唔知係咪weekend先會有人唱歌🎤 今晚聽住播歌先😂

🍹Meh spring $78

🐥脆香雞翼配泰式羅望子醬 $68

🌮雞肉墨西哥烤餅 $158

配酸忌廉、牛油果醬、番茄莎莎

🐮威靈頓美國特級牛柳 $368

• 威靈頓美國特級牛柳
2021-06-23 45 瀏覽
呢間餐廳其實嚟過好多次,食飯或者飲嘢都試過,咁啱見到佢做緊一個新嘅promotion,好抵嘅價錢已經可以食到黑松露焗龍蝦,咁就梗係約埋朋友嚟試吓啦。食過咁多次,佢嘅嘢食質素已經好有保證啦,而且呢度氣氛好好,好適合拍拖或者慶祝節日。咁今日特登嚟到就梗係叫呢個龍蝦啦,不過叫Cocktail都係唔少得嘅。呢度嘅Cocktail又多款,而且外表仲好靚,啱晒女仔打卡啦。呢個黑松露龍蝦果然冇叫錯啊,佢勁大隻,絕對唔會因為做緊優惠價就比細隻嘅貨客人,而且龍蝦食落非常新鮮,肉質彈牙,襯埋少少黑松露味,令佢味道更加昇華,真係非常好食呀。另外我仲叫咗個乳豬,呢個乳豬係之前食過覺得好好食嘅,每一次嚟都會encore,今次都冇令我失望,佢嘅皮整到非常脆,而且亦唔會太肥,皮同肉同埋肥肉嘅比例啱啱好,黎到真係一定要試吓呀。呢間餐廳位置又方便,氣氛又好,價錢仲好抵食添。快啲趁而家仲做緊龍蝦嘅promotion就黎試吓啦。

• 12小時低溫慢煮烤乳豬件
2021-06-21 50 瀏覽
這間位於尖沙咀酒吧街內的彌敦左岸,晚市主要以散叫為主,除了有手工意粉、pizza外,還有多款送酒小食、生蠔等。龍蝦湯龍蝦湯質感濃稠,有淡淡蝦殼焦香,裏面有件爽彈的龍蝦肉,配上香脆蒜蓉多士。烤黑松露菌醬海鱸魚柳貓耳粉手工製貓耳粉煙韌有咬口,黑松露菌醬比較清新,而且又不會太膩,海鱸魚肉新鮮嫩滑。香烤腸拼盤配捲心菜沙律及薯角共有五款不同的香腸,款式甚多而且超足料,足3-4人分享,香腸煎至表面帶微焦香,腸衣脆口,豬肉腸十分juicy,旁的的沙律爽口。蘋果撻配自家製開心果雪糕蘋果撻以酥皮包裹著蘋果肉及提子乾,裏面有陣陣的肉桂香味,外脆內軟,而且不會過甜,開心果雪糕裏面有粒粒開心果碎,香滑之餘,亦都不算甜。菠蘿冰有清新菠蘿香甜;薑味梳打薑味突出又清新。

龍蝦湯

烤黑松露菌醬海鱸魚柳貓耳粉

香烤腸拼盤配捲心菜沙律及薯角

蘋果撻配自家製開心果雪糕

菠蘿冰有清新菠蘿香甜;薑味梳打薑味突出又清新。

2021-06-21 38 瀏覽
餐廳位於尖沙咀,距離地鐵站路程只需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷,餐廳主打的絕對是氣氛。 這是一個音樂和美食的集中地,挑選合適的日子,更可在這裏感受現場的音樂,這就是live band吸引之處。 食物方面,我點算了一個十分驚喜的前菜,雖然有點普通,就是粟米片,但我十分喜愛它提供的醬汁,我最喜愛的當然就是牛油果醬,入口軟滑,最重要能量豐富, 知道有點點的高卡路里, 但絕對輕鬆駕馭。 另外,我也十分喜愛餐廳的pizza,全因為手工製作,即叫即做,新鮮熱辣感覺就是這麼美好,可以拉斯的芝士,除了是食物,也是一個小玩意。
2021-06-21 28 瀏覽
同同事搞掂完個PROJECT就去飲杯嘢尖沙咀赫德道真係好多地方可以CHILL下見到呢間彌敦左岸分咗兩層, 樓下比較熱鬧有氣氛樓上雅座比較少人可以傾吓計Gillardeau No,2 生蠔肉質肥厚, 咬落有彈性海水味重, 鮮甜美味~MOCKTAIL方面:菠蘿冰微酸又帶點薄荷味, 幾REFRESHINGMEH SPRING呢杯比較甜, 女生應該會鍾意飲香蒜辣椒橄欖油煎虎蝦好香得嚟少辣, 虎蝦大隻彈牙有咬口佐酒一流北海道鮮帶子扁意粉 $198鮮帶子好肥厚, 意粉軟硬同味道都剛剛好心太軟 $98最後甜品等得有少少耐不過就當係比我同同事多D時間吹吓水啦心太軟流心效果唔算明顯, 不過都幾好味配上青檸SOBAT食落無咁膩侍應服務都好好亦有禮貌可能平日嘅關係所以無LIVE BAND, 但有KEEP住播D外國MV, 唔會太嘈得嚟有D氣氛食物係有驚喜好味, 值得再回頭的!
同同事搞掂完個PROJECT就去飲杯嘢
尖沙咀赫德道真係好多地方可以CHILL下
見到呢間彌敦左岸分咗兩層, 樓下比較熱鬧有氣氛
樓上雅座比較少人可以傾吓計

Gillardeau No,2
生蠔肉質肥厚, 咬落有彈性
海水味重, 鮮甜美味~

MOCKTAIL方面:
菠蘿冰
微酸又帶點薄荷味, 幾REFRESHING

MEH SPRING
呢杯比較甜, 女生應該會鍾意飲

香蒜辣椒橄欖油煎虎蝦
好香得嚟少辣, 虎蝦大隻彈牙有咬口
佐酒一流

北海道鮮帶子扁意粉 $198
鮮帶子好肥厚, 意粉軟硬同味道都剛剛好

心太軟 $98
最後甜品等得有少少耐
不過就當係比我同同事多D時間吹吓水啦
心太軟流心效果唔算明顯, 不過都幾好味
配上青檸SOBAT食落無咁膩

侍應服務都好好亦有禮貌
可能平日嘅關係所以無LIVE BAND,
但有KEEP住播D外國MV, 唔會太嘈得嚟有D氣氛
食物係有驚喜好味, 值得再回頭的!

2021-06-21 25 瀏覽
彌敦左岸今日係同女朋友嘅周年紀念日,當然係想搵間舒舒服服又有浪漫情調嘅餐廳食一食飯,去開尖沙咀又見到依間環境唔錯又chilli當然要試試啦,餐廳格局都好似酒吧感覺非常之浪漫燒低溫慢煮完隻法國黃油雞息率果然同一般嘅燒雞有啲唔同佢哋慢煮出嚟將原汁原味嘅雞汁保留住,法國嘅黃油雞雞味特別濃郁澳洲藍青口蒜蓉多士然後點樣女朋友最鍾意食嘅青口,果然冇失望佢哋嘅白汁煮起上嚟非常之入味,青口太大隻朱古力心太軟馬卡龍最後食完主菜當然係要叫甜品啦,佢哋嘅朱古力心太軟做到流心嘅效果食完甜到入心另外我哋都叫咗量杯冇酒精嘅飲品,佢哋嘅配搭特別。The 菠蘿冰,飲落清晨香口又開胃,絕對需要一試整體來講女朋友都好滿意我嘅安排,餐廳提供左個唔錯嘅環境之外都有高質素嘅餐飲體驗
彌敦左岸

燒低溫慢煮完隻法國黃油雞

澳洲藍青口蒜蓉多士

朱古力心太軟馬卡龍

2021-06-20 43 瀏覽
酒吧都停左好耐。 依家開返就梗係要黎支持下啦。🌟美式煙肉芝士焗薯皮 $88 6件薯仔lover 一定唔會錯過😂😂🌟低溫慢煮西班牙黑毛豬鞍$288我最期待既豬鞍呀,整得好冧同埋慢煮完後應該有燒過。切開黎好粉嫩,不過就略嫌太肥。整體係好香好嫩滑。🌟北海道帶子龍蝦手製幼蛋麵 $298.帶子貼龍蝦都好大粒好大只。手造麵掛汁一流。黎得酒吧又冇理由唔飲返杯.我地叫左一杯菠蘿冰, 同一杯MEH SPRING. $78 餐廳好好氣氛。播住音樂食飯飲野好chill.
酒吧都停左好耐。 依家開返就梗係要黎支持下啦。

🌟美式煙肉芝士焗薯皮 $88 6件
薯仔lover 一定唔會錯過😂😂

🌟低溫慢煮西班牙黑毛豬鞍$288
我最期待既豬鞍呀,
整得好冧同埋慢煮完後應該有燒過。
切開黎好粉嫩,不過就略嫌太肥。
整體係好香好嫩滑。

🌟北海道帶子龍蝦手製幼蛋麵 $298.
帶子貼龍蝦都好大粒好大只。
手造麵掛汁一流。

黎得酒吧又冇理由唔飲返杯.

我地叫左一杯菠蘿冰, 同一杯MEH SPRING. $78
餐廳好好氣氛。播住音樂食飯飲野好chill.