講任食,香港有各式各樣嘅選擇,任食薯條相信大家都聽過,但任食牛扒相信係第一次聽,餐廳而家推出緊「牛魔王之夜」,120分鐘任食牛扒、薯條、沙律菜同雪糕,不包括飲品,自認係牛扒焚化爐嘅你,絕對可以嚟挑戰下到底食到幾多塊🥩以下係烤招牌美國頂級封門牛柳,建議7成熟,會好切啲同juicy好多😍另外薯條係薯角做法,十分香脆有薯味,我都食左兩盤🫣😆,沙律菜乾身新鮮嘅,最後雪糕係阿波羅牌,有三種口味包括:雲呢拿、芒果及朱古力,仲有三種口味糯米糍包括:士多啤梨、抹茶及朱古力。
-今日同老婆去咗尖沙咀行街跟住見到好啦行嗰邊嘅彌敦左岸做緊牛魔王120分鐘任食牛優惠😍,啱晒我哋呢啲好牛人士,即刻入去食-佢個環境都幾闊落見到佢將每台適合盡量有咁開分咁開俾大家有足夠嘅社交距離食得好安心-佢每星期提供唔同種類嘅牛,今日係食封門柳,我嗌咗五成熟,太太叫咗7成熟,嚟到見到除咗九安士嘅牛之外佢嘅沙律同埋薯條份量都好多,本身諗住可以食到最少兩塊😂點知最後飽得滯食咗一塊就夠晒數-準括嚟講我覺得佢個性價比都幾高,不過下次我會等到好肚餓先去食要食返多啲就仲開心😋,因為其實佢除咗牛之外沙律同埋薯條都可以無限refill,不過食唔晒所以我哋冇再嗌,唔想做大嘥鬼🙊-食完之後仲有雪糕可以任食即刻整返杯雪糕筒個雪米糍開心一下

-食完之後仲有雪糕可以任食即刻整返杯雪糕筒個雪米糍開心一下

2022-08-16
朋友約食飯,想間餐廳有歌聽,佢就帶左我嚟呢到。其實我食過2次,但兩次都無人唱歌,今次終於有了。一上到去店員就問想坐聽歌個邊定靜啲個邊,緊係揀聽歌。🍽新鮮青口鍋配辣肉腸粒蒜頭辣椒羅勒啤酒汁配香草麵包及薯條 1/2kg青口fans見到佢話新鮮就忍唔住。青口肉厚鮮甜,食得出真係新鮮。配菜嘅薯條非常香脆,本身帶有調味,就咁食已經好食。但可惜在個汁,呢款啤酒汁雖然真係重啤汁味,但質地好稀,令青口掛唔到汁。建議揀藍芝士野菌忌廉汁,相信會更夾。🍽西班牙黑毛豬火腿薄餅幾次嚟都有食佢個pizza,真係做得唔錯,餅底香脆,芝士夠多,連菠蘿都係新鮮菠蘿。諗唔到食咩絕對推薦pizza。🍽烤法國原條野生多佛龍脷魚皇其實本身想叫黃油雞,見好多台客都食緊,可惜剛好賣曬,如果想食嘅話可能要早少少去。最後揀咗呢款名堂聽落響噹噹嘅魚,真係未食過多佛龍脷魚皇。(Google完先知呢款魚原來都幾貴…)餐廳將條魚烤到好脆,配咗一款冬陰公醬汁。魚肉同一般龍脷魚柳質地唔同,呢款質地係結實但又嫩滑,骨頭亦好少,可以放心食。全晚聽住歌食下野,仲可以點唱,應該都係餐廳加分位,但坐近台嘅位置真係比較大聲,餐廳音響唔算好好,高音位會比較拆,
一上到去店員就問想坐聽歌個邊定靜啲個邊,緊係揀聽歌。

🍽西班牙黑毛豬火腿薄餅

🍽烤法國原條野生多佛龍脷魚皇

全晚聽住歌食下野,仲可以點唱,應該都係餐廳加分位,但坐近台嘅位置真係比較大聲,餐廳音響唔算好好,高音位會比較拆,走時發現其實坐遠少少都聽到歌手唱歌,我下次會唱遠啲。
一直都好想試吓有live Band個酒吧今次揀左位於尖沙咀嘅NathanLeft。舖頭裝修格局高雅,感覺好似去咗外國,空間感大坐得舒服,而且燈光昏暗己有氣氛。問一問先知原來逢星期四有live band 大約8:30 後開始。 可惜今日嚟得有啲早,下次都想同朋友嚟下飲飲嘢, 散散心。叫咗個橙漬溫三文魚凱撒沙律三文魚非常鬆軟,第一次食呢一隻整法。老媽話係日式嘅做法。 好咁有少少是半山熟嘅三文魚,又有少少煙三文魚嘅感覺。 而且份量算大,好滿足。另外配有沙律菜產芝士粉煙肉同埋麵包粒,成道菜非常之fresh同開胃。你都好欣賞佢個沙律醬,餐廳打起咗個沙律醬令到成個將口感好fluffy ,另外亦都加添咗少少鹹鮮嘅海鮮味,令到成個沙律食落去口感更加輕盈,而且同個三文魚更加夾橙花甘茶同麥啤黎到酒吧冇理由唔飲酒啦我自己點左一杯signature Cocktail係由orange blossom tea infused gin 加cold brew jasmine tea 做基調。 飲落好似西柚汁,苦苦地嘅西柚皮味加上酒精,酸味同酒味為主,唔會太甜,慢慢品嚐,飲到有茶味嘅after taste。 至於阿媽杯
一直都好想試吓有live Band個酒吧
今次揀左位於尖沙咀嘅NathanLeft。

叫咗個橙漬溫三文魚凱撒沙律
橙漬溫三文魚凱撒沙律

橙花甘茶同麥啤
黎到酒吧冇理由唔飲酒啦
我自己點左一杯signature Cocktail
橙花甘茶

至於阿媽杯麥啤, 飲洛口非常順滑而且唔苦, 我會用甘甜來形容,唔錯

黎到Main- 法式原隻燒三黃雞配雞油飯
呢度菜非常有gimmick,店員會用車仔推隻雞出嚟然後喺你面前用火槍燒一燒隻雞然後拆件。打卡一流。 令我好欣賞店員主動過嚟幫手影相,睇得出呢度嘅服務態度非常之好。

雞喺火槍燃燒底下散發出更重嘅rosemarry香味。 雞唔鞋,富肉汁同油脂。另外鍾意佢雞油分開上,啱晒怕肥嘅朋友,可以跟自己嘅大人加返適當份量嘅雞油。 佢嘅炒飯炒得好香加上左一啲炸蒜, 同埋有飯焦,識落非常香口。
法式燒完隻三黃雞配完鍋燒雞油飯

識識吓聽到後面嗰台都想要呢隻雞,點知係限量供應,想食嘅朋友真係記得要晨早叫定

橙漬溫三文魚凱撒沙律
橙花甘茶
法式燒完隻三黃雞配完鍋燒雞油飯
2022-08-05 116 瀏覽
是月老公生日一定要出街慶祝一下,去酒吧慶祝,論氣氛點都一定好。抗疫左咁耐,出去輕鬆一吓奢華海鮮沙律塔好多鮮海鮮,有紐西蘭深海螯蝦,鱘魚子醬,北海道帶子,青蘋果,牛油果藜麥,十分新鮮,用上了青蘋果爽口帶出酸甜味道,很清新,而且滿滿帶子,把深海螯蝦切細,每口包羅所有海鮮,十分滿足法式燒半隻三黃雞配原鍋燒雞油飯侍應推架車仔,上邊放左我地點左既雞,在香草點了火,未食已經有好香既香草氣味黃油雞的油已經滴在底下的飯, 每啖飯也充滿了黃油雞的精華,雞肉十分嫩滑,帶上手套直接用手食十分滋味蘋果批 自家製開心果雪糕最後又點少得了甜品,另加了生日字句,上枱時還有小煙花蠟燭,我比主角還要興奮,熱熱蘋果批好好味,而自家製開心果雪糕十分出色,老公也大讚我今天為他的安排。
奢華海鮮沙律塔
法式燒半隻三黃雞配原鍋燒雞油飯
蘋果批 自家製開心果雪糕
2022-08-05 585 瀏覽
自從疫情之後,大部份有live band的餐廳都取消了即場表演的環節,非常可惜。今晚與友人大概八時多到彌敦左岸,很幸運地見到舞台有歌手set咪,原本八點半有live band環節,可以邊食飯,邊聽歌,是久違了的情景。Fruitea Jelly到酒廊餐廳必叫飲品,友人揸車選無酒精mocktail。Fruitea Jelly以茉莉花茶做底,加入熱情果、青檸汁、蜜糖及愛玉,成為台灣愛玉冰變奏,甚為清爽。GrapesonGrapeson以巨峰提子糖漿為主,加入檸檬汁、梳打水及椰果,味道酸酸甜甜,又有椰果的Q彈。慢煮澳洲牛面頰肉醬手造闊條麵伴溫泉蛋牛面頰有部份切成細粒,部份做成肉醬,既有肉粒的口感,又有肉醬的香濃惹味。牛面頰嫩滑香濃,伴上溫泉蛋及煙韌手造闊條麵,材料簡單但惹味。 烤法國原條野生多佛龍脷魚皇龍脷魚近年已很少見,多數用上鯰魚代替。彌敦左岸餐牌上有原條野生龍脷魚一項,原條野生肉質與一般的大不同,味道鮮甜得多,肉質嫩滑有彈性。龍脷魚皮烤過帶有香氣,入口亦有質感。
Fruitea Jelly

Grapeson

慢煮澳洲牛面頰肉醬手造闊條麵伴溫泉蛋

烤法國原條野生多佛龍脷魚皇
2022-08-04
2022-08-04 74 瀏覽
尖沙咀酒吧滿滿,而這間是酒吧形式的西餐!一進門好有氣氛,happy hour盡情可以在這裡喝酒聊天~而且有大大螢幕,喜歡看球賽的朋友都非常適合~叫了杯Mocktail名叫乜春,到底是乜春??#乜春 HK$78Cransberry Juice, Rose Syrup, Dash Lychee Juice, Lime Cordial, Lime Juice很香的玫瑰香,帶一陣甜甜的荔枝味,又有少少酸,非常開胃。#開心果酥炸芝心西班牙杜洛黑豚豬不見天  配日式薯仔雞蛋沙律 HK$188好大份豬排,表面炸得非常香脆。切開立即爆芝士醬,肉質脆嫩,芝士又不會太膩,不過薯仔沙律就比較硬身。#瑪格麗特薄餅 HK$178馬蘇里拉芝士,水牛芝士,巴馬臣芝士,新鮮蕃茄,羅勒PIZZA芝士爆多,有拉絲效果,吃到幾款芝士香又帶有蕃茄酸甜去中和油膩感。#法式燒原隻三黃雞 配原鍋燒雞油飯 HK$688雞油飯好正好香,而且是原鍋煮,還帶有一點焦香,這個飯又肥又邪惡呀!雞肉鮮滑,帶少少香草味,而且職員剪開雞後還將雞油倒飯內,完全是3高美食!!附上餐牌:📍 彌敦左岸尖沙咀赫德道5-9號德裕中心地下及1樓
尖沙咀酒吧滿滿,而這間是酒吧形式的西餐!
而且有大大螢幕,喜歡看球賽的朋友都非常適合~
叫了杯Mocktail名叫乜春,到底是乜春??
#乜春 HK$78
很香的玫瑰香,帶一陣甜甜的荔枝味,又有少少酸,非常開胃。
好大份豬排,表面炸得非常香脆。
切開立即爆芝士醬,肉質脆嫩,芝士又不會太膩,
不過薯仔沙律就比較硬身。
#瑪格麗特薄餅 HK$178
馬蘇里拉芝士,水牛芝士,巴馬臣芝士,新鮮蕃茄,羅勒
#法式燒原隻三黃雞 配原鍋燒雞油飯 HK$688

雞油飯好正好香,而且是原鍋煮,還帶有一點焦香,
這個飯又肥又邪惡呀!

雞肉鮮滑,帶少少香草味,
而且職員剪開雞後還將雞油倒飯內,
完全是3高美食!!

附上餐牌:

📍 彌敦左岸
尖沙咀赫德道5-9號德裕中心地下及1樓
1K
我都幾鍾意去呢間酒吧餐廳Nathan Left,原因係地方夠大夠舒適,有氣氛之餘,食物品質又唔錯,有時約人Happy Hour/ Dinner都會選擇呢度。呢度有時仲有Live Band,今晚撞正有Live,8點幾開始就有歌聽,幾Chill幾好Feel...燈光昏暗,裝修都幾靚,幾有外國酒廊嘅感覺。季節新鮮(藍)青口鍋 ($188/ 1/2 KG) 配炸粗薯條及香草麵包: 純粹因藍青口無貨,用左新鮮青口代替。醬料幾特別,除左一般藍芝士忌廉汁外,我揀左較特別嘅辣肉腸粒蒜頭辣椒黑啤酒汁,有濃郁黑啤香氣,帶微辣蒜香,同青口都幾搭配,而青口肉質幼滑。另外,作為配菜嘅粗薯條都好好食,炸得香脆,薯味濃郁。香蒜辣椒欖油煎虎蝦4隻 ($118) 配香草麵包: 虎蝦肉質爽滑,幾鮮甜,由於用左香蒜橄欖油煎,所以都幾香口。香草麵包外脆內滑,質感唔錯,但味道較淡,用黎配蝦/青口等小食。烤法野原條野生多佛龍脷魚皇 ($468) 配新薯及時令蔬菜: 唔好以為overpriced,自己買條未經處理嘅野生多佛龍脷魚都要$300幾蚊。醬汁採用檸檬牛油汁,呢個汁反而幾有泰式風味,酸酸味味同條魚幾夾。龍脷魚肉鮮味,而烤完嘅

燈光昏暗,裝修都幾靚,幾有外國酒廊嘅感覺。

烤法野原條野生多佛龍脷魚皇 ($468) 配新薯及時令蔬菜: 唔好以為overpriced,自己買條未經處理嘅野生多佛龍脷魚都要$300幾蚊。醬汁採用檸檬牛油汁,呢個汁反而幾有泰式風味,酸酸味味同條魚幾夾。龍脷魚肉鮮味,而烤完嘅魚肉仍然堅實細緻,魚肉𠝹出黎都仲係一件件唔會散開。

以下係餐牌資料:

2022-07-28
朋友相約我放工後到尖沙咀酒吧~ 彌敦左岸,食晚飯飲野,  輕鬆一下。'這裝修具有英式特式風格,好有西方感覺。店分別有二層, 這是入門口那層。.我地在第二層用餐, 地方寬敞十分舒適。...【法式香草焗田螺配幼滑鮮薯蓉】 $108這碟有六粒田螺,入口有濃濃香草味 ,田螺軟腍得來有口感, 加上墊底下幼滑金黃色薯蓉同食,十分滋味。..【意大利生牛肉他他】$218這款真的很好食新鮮,切碎生牛肉已醃上了不同調味,撈埋生蛋令生牛肉口感更滑嫩,完全沒雪藏及沒腥味,配上麵包條一起同食更美味。..店員推薦這款菜, 就點【法式燒原隻三黃雞 配 原鍋燒雞油飯】$688店員推出來好有驚喜,份量真係好大, 大大隻整隻雞 。切開前,先讓我們拍照,接著用火熗點著雞旁百里香,能讓人記得。這雞採用油脂豐腴的三黃雞,真得的無敵好味,皮焦香肉軟嫩多汁,連雞胸肉也好滑,伴邪惡雞油飯香味撲鼻,飯表面有焦香,粒粒乾身,如要更濃,可另加雞油上去。..我當然選擇飲冰凍啤酒,是人生一大樂事。
朋友相約我放工後到尖沙咀酒吧~ 彌敦左岸,
食晚飯飲野,  輕鬆一下。
'
這裝修具有英式特式風格,好有西方感覺。
店分別有二層, 這是入門口那層。
我地在第二層用餐, 地方寬敞十分舒適。
【法式香草焗田螺配幼滑鮮薯蓉】 $108
這碟有六粒田螺,入口有濃濃香草味 ,
田螺軟腍得來有口感,
加上墊底下幼滑金黃色薯蓉同食,十分滋味。

【意大利生牛肉他他$218
這款真的很好食新鮮,切碎生牛肉已醃上了不同調味,
撈埋生蛋令生牛肉口感更滑嫩,完全沒雪藏及沒腥味,
配上麵包條一起同食更美味。
店員推薦這款菜, 就點
【法式燒原隻三黃雞 配 原鍋燒雞油飯】$688
店員推出來好有驚喜,份量真係好大, 大大隻整隻雞 。
這雞採用油脂豐腴的三黃雞,真得的無敵好味,
皮焦香肉軟嫩多汁,連雞胸肉也好滑,
伴邪惡雞油飯香味撲鼻,飯表面有焦香,
粒粒乾身,如要更濃,可另加雞油上去。
我當然選擇飲冰凍啤酒,是人生一大樂事。
闊別多年今次再去尖沙咀洒吧西餐廳 「彌敦左岸」沒有特別原因,只想和朋友嘆受美食,分享一下生活點滴。餐廳下層是酒吧區,可以chill下飲兩杯不過大熱天時我哋揀咗坐樓上,店內裝修完印象中沒什麼改變,一邊是大電視格、live band ; 另一邊是載滿懷舊氣氛的六至八人用餐區,我哋兩個就揀咗卡位可以慢慢坐。約定朋友六點見面,大家也是一向準時到達,先點了兩杯 cocktails 熱身。Beauty & the Beast $118以Vodka 作底酒,加上熱情菓、接木花、 糖漿、檸檬汁等元素,味道如期的充滿果香,甜酸也平衡得好,最特別是以紅莓製成冰粒,形狀如一朵浮在水面上玫瑰,超靚亦好喝。Long Island Ice Tea $108Menu 上一看到「慢煮澳洲牛面頰肉醬手造濶條麵伴溫泉蛋」$198我完全冇玄念,即點!估唔到上菜效率咁快,迅間已奉上。高身流缐形長碟上放上份量十足的 pasta , 濶條麵算是我最鍾意的一種 pasta , 先篤穿温泉蛋讓它緩緩地流下,闊條麵掛汁之餘亦同時掛上蛋漿和溶化了的芝士,麵條口感煙靭彈牙,富蛋香,非常高質。另一主角牛面頰切成細粒,口感較接近牛腩肉,頗有咬
闊別多年今次再去尖沙咀
洒吧西餐廳 「彌敦左岸」

沒有特別原因,只想和朋友嘆受美食,分享一下生活點滴。

餐廳下層是酒吧區,可以chill下飲兩杯

Beauty & the Beast $118

Long Island Ice Tea $108

我完全冇玄念,即點!
估唔到上菜效率咁快,迅間已奉上。
高身流缐形長碟上放上份量十足的 pasta ,
濶條麵算是我最鍾意的一種 pasta , 先篤穿温泉蛋讓它緩緩地流下,闊條麵掛汁之餘亦同時掛上蛋漿和溶化了的芝士,麵條口感煙靭彈牙,富蛋香,非常高質。另一主角牛面頰切成細粒,口感較接近牛腩肉,頗有咬口、配上蕃茄濃汁,和牛肉的味道很協調,而且可以減低牛肉的肥膩感,整體而言超水準之作。

烤法國原條野生多佛龍脷魚皇 $468

龍脷真係食過無數次,龍脷魚皇其系第一次食,體形大是首要條件,意味魚肉也特別多、也特別厚。魚身只有一條大骨,先吾使怕哽骨,魚皮連魚肉同送入口,魚皮仍然微脆,魚肉雪白嫩口,口感細棉,柔和的鮮味,不會膩口。它值得我地慢慢將魚拆肉細嘗;配菜以牛油汁煮過,同樣好味道。
這道菜式非常獨特,非一般西餐廳供應,超推薦給愛吃魚的朋友。

食物和服務也超越一般的酒吧餐廳,無論happy hour 或晚餐也稱心滿意。
2022-07-21
2022-07-30 115 瀏覽
🍖不見天可以説是黑毛豬肉中最珍貴的部位 肉質極其鮮嫩 由於經常不與陽光接觸 因此名命為不見天 除了大理石紋分佈平均 脆炸後肉質柔嫰帶爽脆 口感層次豐富 讓人一試傾心💆🏻‍♀️.🍗這裡的法式三黃雞即叫即製 是每日的限定菜式 店員以火槍把烤過的三黃雞微微火炙 其後將三黃雞切件 過程相當賞心悅目 三黃雞外皮燒得香脆之餘 內裡仍保持嫩滑 鑊仔飯底的飯焦香脆 透散發陣陣香茅香氣 進食時添上金黃油潤的雞油撈飯 更加香口惹味🤤.酒吧餐廳樓高兩層 帶有英倫酒吧的感覺 晚上不時更會有live band表演 配上昏暗的燈光 氣氛浪漫甚有情調 除了環境舒適 食物也頗有質素 十分適合朋友或情侶來消磨了一整個晚上🥂...▪️開心果酥炸芝士西班牙杜洛黑豚不見天▪️法式燒三黃雞配原鍋燒雞油飯▪️慢煮澳洲牛面頰肉醬手造闊條麵伴溫泉蛋
▪️開心果酥炸芝士西班牙杜洛黑豚不見天
▪️法式燒三黃雞配原鍋燒雞油飯
▪️慢煮澳洲牛面頰肉醬手造闊條麵伴溫泉蛋
2022-07-30 449 瀏覽
尖沙咀寶勒巷同赫德道一帶向來不乏酒吧,如果以地區黎講我諗平過老蘭啲酒吧?氣氛非常好,好啱同一大班朋友去chill chill,有間叫彌敦左岸原來有好多年歷史,好經典嘅酒吧我都有興趣去感受一下。裡面有live band位置,可能因為疫情關係,見吾到有樂手表演。個場都幾大,本身都夠chill。主菜價錢都唔平,一分錢一分貨,質素應該唔差。另外仲有好多款小食同埋意粉,包羅萬有,不得不提嘅系竟然有咁多款生蠔🦪平時去啲西餐廳都冇咁講究😳啱曬生蠔迷。本身都吾系成日飲酒,好架吾中先一次,去親酒吧又想扮蟹飲吓野🤭呢度啲mocktail都幾大眾化,用黎調製嘅都系一般人會中意嘅材料。首先試小食,叫咗田螺配焗薯蓉,自己系海鮮控,沒有不叫這道菜的理由🤓食田螺都食到有夾夾真系第一次😳應該系顧及到客人會整烏糟對手。田螺裡面有勁多香草🌿香氣十足,田螺都好新鮮,薯蓉好smooth。同朋友都系食肉獸,叫咗串燒拼盤,肉肉好正呀🤤🍢有兩款腸仔、鰻魚、帶子、豬肉、雞肉、鮑魚菇、大蝦,鰻魚同帶子系勁好食🤩好juicy!其餘幾款都吾錯。份量其實好多,我諗4個人開心些牙都得。原隻三黃雞配燒雞油飯,雞皮竟然系最值得一提😳食落系好似乳豬

法式香草焗田螺|幼滑鮮薯蓉

串燒拼盤

原隻三黃雞配燒雞油飯,雞皮竟然系最值得一提😳食落系好似乳豬皮,又脆又香😋雞肉大大舊得黎都好咬。雞油飯好大兜,勁似煲仔飯,飯焦都吾少,質感偏向乾身。

🍹Fruity Jelly $78
🍹乜春 $70

吾系好識飲酒嘅我地揀兩杯mocktail,Fruity Jelly有愛玉啫喱、熱情果、酸橙、蜜糖、茉莉花茶。熱情果味系最明顯,有埋其餘幾款材料又吾會過甜,茉莉花茶清新解膩,整體黎講配搭得好好。

朋友就叫咗杯乜春,有蔓越莓汁、玫瑰糖漿、荔枝汁、酸橙甜酒、酸橙汁,幾款材料本身味道都好甜,賣相又幾好。
2022-07-20
法式香草焗田螺|幼滑鮮薯蓉
串燒拼盤
2022-07-27 109 瀏覽
><如果有得睇live band表現就好喇應該全場氣氛好高漲開心果酥炸芝心西班牙杜洛黑豚不見天配日式薯仔雞蛋沙律($188)不見天係豬前腿的腋下肉肉質爽彈軟腍 中間仲有芝士 好滿足薯仔沙律可以解膩法式燒三黃雞配原鍋燒雞油飯($388)店員推住架車仔 即席火燒百里香帶出香味之後再輕輕火炙雞皮 收集豐腴雞油混入飯中熟練地剪開雞件 砌返整齊先上盤 燒雞皮脆肉嫩 雞油飯好邪惡蘋果批配自家製開心果仁雪糕($95)內餡有提子乾同蘋果粒 醇厚肉桂香味開心果雪糕都幾濃 食到開心果味橙花甘茶($108)Orange Blossom Tea infused GinHojicha LiqueurHomemade Yuzu CordialCold brew Jasmine Tea><><><><><><><><><><彌敦左岸尖沙咀赫德道5-9號德裕中心地下及1樓
如果有得睇live band表現就好喇
應該全場氣氛好高漲
開心果酥炸芝心西班牙杜洛黑豚不見天
配日式薯仔雞蛋沙律($188)
不見天係豬前腿的腋下肉
肉質爽彈軟腍 中間仲有芝士 好滿足
薯仔沙律可以解膩
法式燒三黃雞配原鍋燒雞油飯($388)
店員推住架車仔 即席火燒百里香帶出香味
之後再輕輕火炙雞皮 收集豐腴雞油混入飯中
熟練地剪開雞件 砌返整齊先上盤
燒雞皮脆肉嫩 雞油飯好邪惡
蘋果批配自家製開心果仁雪糕($95)
內餡有提子乾同蘋果粒 醇厚肉桂香味
開心果雪糕都幾濃 食到開心果味
橙花甘茶($108)
Hojicha Liqueur
Homemade Yuzu Cordial
Cold brew Jasmine Tea
><><><><><><><><><><
彌敦左岸
尖沙咀赫德道5-9號德裕中心地下及1樓
2022-07-25 130 瀏覽
☘️朋友約了一起晚飯,挑了這間在尖沙咀的酒吧餐廳,之前我都收藏咗佢,所以都好期待!☘️餐廳有地面入口,都有些座位,但主要應該在二樓,進去後比我想像中大,而且里面有一個挺大的位置有live band 看似酒吧的地方,由於時間很早,live band 仲未開始,所以無緣享受live music 😌不過環境都好適合放咗工嚟chill 吓😜☘️我們坐下後server很快過來為我們介紹特色菜-法式燒三黃雞配雞油飯,第一次來就當然選擇聽吓佢嘅建議。我們還叫了半份煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨,當然還有我最喜歡的芝士松露薯條,我跟朋友兩個人最後食到捧住個肚😋☘️本來以為以酒吧為主的餐廳,酒是主角,食物只是配角所以沒有什麼期待,但竟然給我意外驚喜🥘法式原隻三黃雞配雞油飯 ($388)半隻隻雞燒到好香個皮好脆,里面又好juicy,肉汁keep得到。服務員仲係推住車出來响我哋張枱旁邊,用火槍現場再燒Rosemary 加強隻雞的香味👍。 配套的雞油香茅鑊仔飯好香,飯底比較乾身,還混有飯焦很香脆,好好味。而且還有一壺雞油另上,可以澆在飯上一齊吃,雞油實在太香了,本來正在減肥的我最後也吃了兩碗,把它完美的KO了✌️極力推介👍🥘

🥘法式原隻三黃雞配雞油飯 ($388)半隻

🥘英式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨 $138
豬肋骨燒烤醬入味,份量很足,我們叫了半份都好夠👍 美中不足係沒有留意配菜竟然係薯條,因為已經點了芝士松露薯條,實在食不下了!如果係沙律就好了!

🥘芝士松露薯條
好新鮮外脆內軟,芝士舖滿而且松露味好香,這是一個我食極唔厭嘅happy hour小食, 這里做得很好👍

整頓飯食得很愉快,如果能等到有live band 就更好,不過留返這個機會俾下一次,那便有藉口再來😜

芝士松露薯條
煙燻醬燒黑毛豬肋骨(半份)
雞油飯
2022-07-14
芝士松露薯條
煙燻醬燒黑毛豬肋骨(半份)
雞油飯
  • 美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨
2022-07-20 118 瀏覽
Nathan Left飲杯野,環境Too hot to handle, 香茅,青檸,菠蘿為基調!再配上vodka,杯旁邊還有紅辣椒!味道爽身帶自然甜味!之後後勁帶點辛辣感,但都容易接受,杯內還有珠珠,咬上黎有爆珠感,幾有層次!乜春, 主要係莓,玫瑰荔枝做主調,靚靚color唔太甜,好易入口,賣相又靚靚。法式原隻三黃雞配雞油飯即即即整!隻燒燒到好香好脆皮,皮脆肉香滑,剛剛熟之餘肉汁keep到,鑊仔飯底好香香茅香超正,粒粒分明!做到有煲仔飯飯焦感。暴龍pizza, 餡料有意大利,西班牙,墨西哥辣肉腸!幾豐富惹味,還有墨西哥辣椒,更添火辣感,餅底脆身夠熱,