張公館坐落於銅鑼灣登龍街V Point 29樓,居高臨下,能飽覽維多利亞港的璀璨夜景🌃餐廳的裝潢典雅,以現代中式風格為主🏮座位寬敞舒適,適合親友聚會及招待商務客戶。🔸脆焗鮮鳳尾蝦吐司/2件  $96吐司外層酥脆,內裡鬆軟,亦不會過於油膩,搭配上鮮嫩的鳳尾蝦🦐蝦肉新鮮彈牙,口感層次豐富。🔸羊肚菌松茸竹笙花昔燉湯  $98燉湯蘊含著濃郁的香氣,羊肚菌和松茸味道鮮香🍄竹笙則增添了口感上的清爽。每一口都能感受到湯頭的鮮美與滋補🥰既暖胃又暖心,絕對是冬天的滋補佳品。🔸鐵板西班牙叉燒  $288作爲招牌菜之一,果然名不虛傳。叉燒選用西班牙黑毛豬肉🐷半肥瘦的肉質,細嫩多汁外層經過鐵板的高溫煎烤🔥形成了一層微焦的香脆外皮,內裡卻依然保持著粉嫩的色澤。🔸櫻花蝦脆米海鮮炒飯  $298炒飯粒粒分明,口感鬆軟,搭配上鹹香的櫻花蝦和香脆的脆米💥形成了獨特的口感對比。海鮮的份量十足,包括大大隻鮮蝦🦐鮮嫩帶子等,每一口都吃得豐富又滿足。

🔸脆焗鮮鳳尾蝦吐司/2件  $96
脆焗鮮鳳尾蝦吐司
蝦肉新鮮彈牙,口感層次豐富。

🔸羊肚菌松茸竹笙花昔燉湯  $98

🔸鐵板西班牙叉燒  $288

🔸櫻花蝦脆米海鮮炒飯  $298
  • 羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯
  • 脆焗蝦多士
  • 鐵板西班牙黑毛豬叉燒
4天前 0 瀏覽
同老公去了位於樓高29/F的中菜館,望住維港海景靚view 食點心真心加分,點心係酒樓自己師傅做,唔會好似出面有啲點心店味道咁一式一樣。環境靚食物亦高水準,特別喜歡佢地茶壺🫖有用小爐保持住溫度。🔶濃蝦湯海皇餃濃郁的蝦湯鮮甜美味,海皇餃入面有瑤柱、帶子、魚肉、蝦肉、魚翅等很足料。🔶蟹籽麻辣燒賣加左麻辣味嘅燒賣幾特別,豬肉跟蝦肉比例適合,食落彈牙又唔會好辣幾惹味。🔶脆脆笑哈哈又薄又滑的腸粉皮包住薄脆加鮮蝦肉,蝦肉新鮮爽口,口感豐富美味。🔶椰菜長春卷春卷外皮炸得好香脆,食落脆卜卜很香口,仲配搭了西芹條,清新健康中和了炸物的油膩感。🔶鮑汁腐皮卷鮑汁味幾香,腐皮卷饀料飽滿。
環境靚食物亦高水準,特別喜歡佢地茶壺🫖有用小爐保持住溫度。

🔶濃蝦湯海皇餃

🔶蟹籽麻辣燒賣

🔶脆脆笑哈哈

🔶椰菜長春卷

🔶鮑汁腐皮卷
鮑汁味幾香,腐皮卷饀料飽滿。

午餐
港島我最鍾意既一間港式點心餐廳🥟🍤🍙野食質素好高下再加上個無敵既維多利亞港海景🤩的確係視覺同味覺都滿足到🥰點心方面佢地全部點心都好足料(我叫過果啲,試過真係料好足)👍🏼必定要叫既係脆脆笑哈哈(其實就係蝦肉腸粉)蝦肉好足料新鮮,令我驚喜既係腸粉同蝦肉中間有層酥,好鬆脆好香口,令腸粉口感倍增👍🏼另外佢地既櫻花蝦蘿蔔糕煎得啱啱好,蘿蔔糕乾濕度適中,外層的櫻花蝦好足料剪得又好香👍🏼椰菜長春卷😋春卷炸得好鬆脆一啲都唔油膩,入面既蝦肉都好好味道👍🏼碧綠豆苗素菜餃入面蝦肉好大舊,一啖咬落去好滿足👍🏼甜品方面佢哋個生磨蛋白杏仁茶超級濃郁嘅杏仁味口感好滑超級正🤩另外個養顏紅棗糕我都好鍾意,紅棗味道濃郁,糕點口感軟唸適中,趁熱食更加好👍🏼
港島我最鍾意既一間港式點心餐廳🥟🍤🍙
野食質素好高下再加上個無敵既維多利亞港海景🤩
的確係視覺同味覺都滿足到🥰

碧綠豆苗素菜餃入面蝦肉好大舊,一啖咬落去好滿足👍🏼

• 生磨蛋白杏仁茶
  • 脆脆笑哈哈
  • 養顏紅棗糕
  • 蛋白杏仁茶
  • 櫻花蝦蘿蔔糕
餐廳:張公館地點:銅鑼灣登龍街菜式:粵菜餐牌:頭盤,湯類,鮑翅燕窩,燒味,海鮮,小菜,四川風味,蔬菜,飯麵類,甜品,飲品等等。而家仲有電子餐牌。一坐低就已經有小食兩碟,分別係炸花生魚仔同酸堯頭,好香口開胃。每小碟$20。茶位每位$20,茶壺用燭台暖住。紅燒乳鴿 $98 另加一紅燒乳鴿一客一隻,一開四件方便食,整得皮脆肉香,鹹香十足。伴有少少炸菜片同黑醋沙律菜解膩。另上鹽同豉油,不過我覺得唔洗用已經夠味。鯊魚骨瑤柱湯 $168 另加一鯊魚骨瑤柱湯做緊全日堂食優惠,賣相一流,用個有蓋厚身石鍋上枱。飲落口感好厚身,好似粥底,味道好特別,難以形容,真係有食海鮮粥既感覺,入面真係有乾瑤柱,仲有杞子。上湯蒸星班伴脆皮紫菜 $188 另加一上湯蒸星班伴脆皮紫菜用個燭台暖住上枱。賣相係米芝連級別,一件連皮紅星班加有白蘿蔔絲,下底墊有豆腐,伴有脆紫菜,加有一片芫荽。個上湯原來好有味,味道少少鹹已經好夠味,加有蔥花、少少瑤柱同芫荽,配搭豐富,味道清淡又好味。夏果松子鮮百合西芹炒淮山片 $198 另加一夏果松子鮮百合西芹炒淮山片大大碟,多件爽口少少燶淮山片加有鮮百合、爽脆西芹、雲耳仔、紅黃燈籠椒同炒,加有松
餐廳:張公館
地點:銅鑼灣登龍街
菜式:粵菜
小食
茶位每位$20,茶壺用燭台暖住。
茶壺
紅燒乳鴿 $98 另加一
紅燒乳鴿
鯊魚骨瑤柱湯 $168 另加一

上湯蒸星班伴脆皮紫菜 $188 另加一

夏果松子鮮百合西芹炒淮山片
夏果松子鮮百合西芹炒淮山片 $198 另加一
夏果松子鮮百合西芹炒淮山片大大碟,多件爽口少少燶淮山片加有鮮百合、爽脆西芹、雲耳仔、紅黃燈籠椒同炒,加有松子同好多鹹香夏威夷果仁,健康得黎又好味,唔會過淡或者油,色彩都好豐富。
總括而言,食物質素不俗。餐廳裝修高檔,有開揚景致。服務員態度良好,適合商務同友人飯局。
2025-05-19
用餐優惠
試食活動
紅燒乳鴿
夏果松子鮮百合西芹炒淮山片
2025-05-26 0 瀏覽
今日我同媽媽去咗銅鑼灣飲茶,餐廳望出去可以見到維港,真係好有氣派! 🌆我哋點咗幾樣點心,每樣都有自己嘅特色,味道更係不錯! 😋🐑 脆脆笑哈哈 $68  呢個真係好味!滑嫩嘅腸粉包住香脆的蝦,口感非常出色,推薦! 🦐🐑 碧綠豆苗素翅餃 $58  外皮薄而韌,內有蝦同豆苗,仲有滿滿嘅素翅! 🌱🐑 蟹籽麻辣燒賣 $68  如果你鍾意食辣,呢個一定啱你!麻辣味慢慢喺口腔裏面散開,刺激味蕾。 🌶️🐑 濃蝦湯海皇餃 $98  呢個好特別,底下係濃郁嘅蝦湯,下面有個火慶住, 海皇餃吸滿咗湯汁! 🍤🐑 鮑汁腐皮卷 $38  鮑汁味道濃厚,但唔會太膩。 😍🐑 生磨蛋白杏仁茶 $48  我一向都好鍾意食蛋白杏仁茶,呢份量足,每一啖都可以食到蛋白,真係好滿足! 🥛🐑 豬仔出浴奶凍 $58  呢個甜品好可愛,隻豬仔瞓喺浴缸裡,實在唔捨得食! 🐖🛁

我哋點咗幾樣點心,每樣都有自己嘅特色,味道更係不錯! 😋

🐑 脆脆笑哈哈 $68

🐑 碧綠豆苗素翅餃 $58
外皮薄而韌,內有蝦同豆苗,仲有滿滿嘅素翅! 🌱

🐑 蟹籽麻辣燒賣 $68

🐑 濃蝦湯海皇餃 $98

🐑 鮑汁腐皮卷 $38
鮑汁味道濃厚,但唔會太膩。 😍

🐑 生磨蛋白杏仁茶 $48

🐑 豬仔出浴奶凍 $58
呢個甜品好可愛,隻豬仔瞓喺浴缸裡,實在唔捨得食! 🐖🛁

2025-05-26
2025-05-25 0 瀏覽
朋友受邀試菜幫餐廳推廣,由等位到入座後,侍應的服務態度皆差劣,說話不清不楚,講多句都不情願,以致我們散叫的點心與餐廳預定供應的試食點心相同,安排令人失望!其實餐廳景觀開揚廣闊望維港美景,食物味道不過不失,價錢在銅鑼灣區亦化算,但如此敷衍及無禮的待客之道,無論是免費抑或自費亦不會再考慮光顧。其實香港有實力肯付費歎美食的客人大有人在,只是每每遇上無禮的服務態度,實在不想貼錢買難受,可能侍應及老闆都沒留意,餐廳下的幾層單位都全層招租,飲食巿道不好,美食與服務水平缺一不可,奉勸餐廳老闆多加巡視監察員工的待客之道,方可使顧客考慮重複幫襯!
2025-05-25
10 分鐘 (堂食)
午餐
今日天氣好好,難得放假,所以同屋企人黎到這間坐擁海景的粵菜酒樓,一邊賞景,一邊享受一盅兩件的悠閒時光。🥬碧綠豆苗素翅餃晶瑩的餃皮透出內裡青翠的豆苗,咬下去清爽鮮嫩,素翅增添口感。🐤蟲草花棉花雞蒸得恰到好處的雞肉滑嫩不柴,蟲草花的甘香滲入底層,吃來滋潤又帶點養生的意味。 🦐櫻花蝦蘿蔔糕煎得外層微脆,內裡軟糯,櫻花蝦的鹹香襯托出蘿蔔的清甜,蘸一點辣椒醬更顯風味。🦐脆脆哈哈笑腸粉包裹著酥脆油條和彈牙蝦膠,一口咬下,外軟內脆,層次豐富,難怪成了招牌。 🍞酥皮菠蘿叉燒包果然沒讓人失望,酥皮鬆化,一碰即碎,內裡的叉燒蜜汁豐盈,甜中帶鹹。🌟餐廳的點心精緻而不花巧,保留了傳統粵式的精髓,加上窗外無敵海景佐餐,更覺滋味。

🥬碧綠豆苗素翅餃

🐤蟲草花棉花雞

🦐櫻花蝦蘿蔔糕

🦐脆脆哈哈笑

🍞酥皮菠蘿叉燒包

2025-05-21
2025-05-19 0 瀏覽
朋友帶我黎呢間餐廳海景餐廳環境優美,令人心曠神怡,同朋友傾計食飯唔錯既地方唔會太嘈雜。餐廳供應即叫即做既點心,確保新鮮口感。我地叫左一碟招牌紅棗糕,甜而不膩,層次分明,而且養顏,口感q彈軟糯。此外,五柳炸雲吞係新出產品,雲吞外皮脆卜卜,沾上酸甜醬汁開胃,入面蝦肉好大塊,肉質彈牙蝦味濃郁。濃蝦湯灌湯餃都係熱門之選,灌湯餃會用火熱住個底,之後食落軟綿綿甘好似食緊雲吞口感但又飲到好入味既湯,湯底真係幾濃味下。

2025-05-17 0 瀏覽
飽覽海景既中菜餐廳典雅裝修加上多款粵式佳餚的確係同家人朋友聚餐既好地方🥢🌟新加坡胡椒蟹爪粉絲煲上枱已經香氣四溢 蟹肉紮實鮮甜 粉絲吸收哂胡椒醬汁 特別惹味🌶️🌟鯊魚骨瑤柱湯用上厚身白花膠,鯊魚骨同瑤柱再慢火熬煮 湯頭鮮甜濃郁帶膠質口感🌟夏果松子鮮百合西芹炒淮山片呢款菜式好岩夏天食有多款材料 爽脆既西芹加上粉糯既淮山片同夏威夷果仁等口感層次好豐富 🙌🏻🌟潮式香炸蝦棗炸得好酥脆亦好彈牙爽口 亦唔會油膩蘸埋潮州甜醬 酸酸甜甜更開胃👍🏻
飽覽海景既中菜餐廳
典雅裝修加上多款粵式佳餚
的確係同家人朋友聚餐既好地方🥢

🌟新加坡胡椒蟹爪粉絲煲
上枱已經香氣四溢
蟹肉紮實鮮甜
粉絲吸收哂胡椒醬汁 特別惹味🌶️

🌟鯊魚骨瑤柱湯
用上厚身白花膠,鯊魚骨同瑤柱
再慢火熬煮 湯頭鮮甜濃郁帶膠質口感

🌟潮式香炸蝦棗
炸得好酥脆亦好彈牙爽口 亦唔會油膩
蘸埋潮州甜醬 酸酸甜甜更開胃👍🏻
2025-05-17 0 瀏覽
好耐無帶媽咪飲茶,見去開銅鑼灣,就回訪張公館,味道依舊好吃,仲有熊貓餐♥️ 碧綠豆苗素翅餃餃子外皮好薄,裡面有清新嘅豆苗,食落去好鮮嫩,蝦又够彈牙,素翅份量也多。 鮑汁腐皮卷 (2件)淋上鮑汁好香,味道濃郁,而且鮑魚汁都多椰菜長春卷長春卷外皮香脆,裡面有椰菜,食落去好甜,而且放耐了都够脆韮皇鮮蝦腸腸粉好滑,蝦仁又鮮,韮菜味道適中,而且够晒熱上枱生磨蛋白杏仁茶 (碗)杏仁茶滑滑地,杏仁味好濃,仲有少少甜味,飲落去暖心暖胃,梗係叫比媽咪,媽咪話食完超舒服養顏紅棗糕紅棗糕好柔軟,味道自然甜,紅棗香氣濃,食咗令人覺得健康又滋補。

碧綠豆苗素翅餃

鮑汁腐皮卷 (2件)
淋上鮑汁好香,味道濃郁,而且鮑魚汁都多

椰菜長春卷
長春卷外皮香脆,裡面有椰菜,食落去好甜,而且放耐了都够脆

韮皇鮮蝦腸
腸粉好滑,蝦仁又鮮,韮菜味道適中,而且够晒熱上枱

生磨蛋白杏仁茶 (碗)

養顏紅棗糕
之前同媽咪試過黎飲茶, 覺得食物好食, 環境舒適又坐得舒服, 今次就黎試下食晚飯, 佢都好full吓, 訂左幾次先訂到位, 終於可以黎飽餐一頓, 餐廳位於商廈高層,仲有靚景色睇,好適合親友聚會!*鯊魚骨瑤柱湯店員話呢款湯新上市, 要試下, 湯熱辣辣上枱, 呈純白色, 飲落好香滑, 鯊魚骨含有滿滿的骨膠原, 瑤柱滋陰補腎, 真係好飲又滋補*潮式香炸蝦棗 即叩即炸, 新鮮熱辣,蝦棗食落爽口彈牙, 點埋金柑汁, 酸酸地, 更惹味*夏果松子鮮百合西芹炒准山片 很喜歡呢款餸, 有我種意食既新鮮百合和准山片, 兩者都炒得好爽脆, 再配上清新西芹,加埋香口的夏威夷果仁和松子,真係口感十分豐富和色彩繽紛的菜式, 食得健康*野菌燒汁牛柳粒上枱香氣撲鼻, 牛柳粒炒得剛好, 食落肉質軟腍,同埋好juicy, 野菌菇類都幾多,炒得小小乾身好香口,  配埋燒汁, 十分濃郁, 味道層次很豐富

*鯊魚骨瑤柱湯

*潮式香炸蝦棗

*夏果松子鮮百合西芹炒准山片

*野菌燒汁牛柳粒
2025-05-15
2025-05-13 0 瀏覽
銅鑼灣維港海景中菜館🥬夏果松子鮮百合西芹炒淮山片西芹炒得好爽脆,淮山入口有輕微黏口,再加上松子,成道菜都好健康~陳皮水鴨燉湯($98)材料有水鴨、乾瑤柱、瘦肉、陳皮,湯底好清澈清甜,非常足料!🐠一夜情($688)個名好搞笑🧐😂其實係炸東升斑,東升斑好大條平時都係食開清蒸,今次第一次食,個皮炸得好香脆🐦紅燒乳鴿($98)乳鴿肉質唔會好乾,而且充滿油香!地址:張公館 銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
銅鑼灣維港海景中菜館

🥬夏果松子鮮百合西芹炒淮山片

陳皮水鴨燉湯($98)
材料有水鴨、乾瑤柱、瘦肉、陳皮,湯底好清澈清甜,非常足料!

🐠一夜情($688)

🐦紅燒乳鴿($98)
乳鴿肉質唔會好乾,而且充滿油香!

地址:張公館
銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
2025-05-12 0 瀏覽
假日,趁陽光不錯,帶婆婆到銅鑼灣飲茶。這間酒家居高臨下,一大片落地玻璃,望出去是維港對岸,有種輕飄飄的愜意感覺,像整個城市都靜了下來。婆婆一向口味清淡,但對蝦總是沒抵抗力。我們沒多想,就點了一系列鮮蝦點心,完全是為她量身訂造的健康版,而且每一道都很精緻。🏅濃蝦湯海皇餃,湯色金黃透亮,舀一匙入口,瑤柱的甜香先衝出來,蝦的鮮味緊跟其後。🏅白花釀竹笙,竹笙爽脆,釀的蝦膠鮮美。🏅香西芹菜鮮蝦餃,蝦肉彈牙,咬下去還有西芹的清香。🏅陳皮牛肉腸,陳皮的香氣溫柔滲入牛肉裏,回味無窮。🏅鮑汁腐皮卷是我最愛,餡料飽滿,鮑汁濃香。🏅生磨蛋白杏仁茶,熱氣騰騰,杏仁香醇柔滑。
香茜芹菜鮮蝦餃

鮑汁腐皮卷

🏅白花釀竹笙,竹笙爽脆,釀的蝦膠鮮美。

🏅香西芹菜鮮蝦餃,蝦肉彈牙,咬下去還有西芹的清香。

🏅陳皮牛肉腸,陳皮的香氣溫柔滲入牛肉裏,回味無窮。

🏅鮑汁腐皮卷是我最愛,餡料飽滿,鮑汁濃香。
百花釀竹笙

🏅生磨蛋白杏仁茶,熱氣騰騰,杏仁香醇柔滑。
鐵觀音

2025-05-04
濃蝦湯海皇餃
生磨蛋白杏仁茶
2025-05-11 0 瀏覽
主打精緻粵菜的餐廳,而且仲有海景,之前都有食過,今次主要點咗幾款推介菜式試下⚇陳皮水鴨燉湯 $98燉湯好夠火候,飲落好鮮甜,陳皮的清香與水鴨的鮮美相融合,好飲又滋補!⚇潮式香炸蝦棗 $108熱辣辣,新鮮即炸,食落好彈牙,好有蝦味,真材實料,正⚇夏果松子鮮百合西芹炒准山片 $198爽脆的西芹配上新鮮百合及准山片,加上仲有香口的夏果及松子,口感豐富,健康又養生。⚇九層塔鮮鮑魚雞煲 $238好大煲,九層塔的香氣與鮑魚的鮮甜相互提升,雞肉非常入味,而且好嫩滑,仲有洋蔥及冬菇,鮑魚都有好多隻,而且都幾大隻,非常惹味。如果喺銅鑼灣,想食中菜,張公館真係一個唔錯的選擇,環境好,食物又ok! 平時都幾多人食~

⚇陳皮水鴨燉湯 $98

⚇潮式香炸蝦棗 $108
熱辣辣,新鮮即炸,食落好彈牙,好有蝦味,真材實料,正

⚇夏果松子鮮百合西芹炒准山片 $198

⚇九層塔鮮鮑魚雞煲 $238

落地玻璃透光很好拍,中菜廳罕見之舒服感裝潢,枱距寬鬆,舒適,棒~ 鮑汁富貴卷爆鮑汁!足料脆脆哈哈笑酥皮感滿滿!蜂巢脆皮和彈牙蝦膠,精緻,香濃的味道,滑滑腸粉皮濃蝦湯海皇餃蝦頭熬出濃湯,貴氣金黃的,海皇餃皮薄,見到入面帶子!附贈小蠟燭保溫的,很貼心 蟹籽麻辣燒賣川粵混合作!頂層蟹籽多到像火山爆發,麻辣味香濃,配菊花茶解辣 紅棗糕香味滿滿,紅棗味香甜,甜中帶香創意點心,適合帶長輩見識精緻高級中菜!海景感滿滿氣派

鮑汁富貴卷
爆鮑汁!足料

脆脆哈哈笑

濃蝦湯海皇餃

蟹籽麻辣燒賣

紅棗糕
香味滿滿,紅棗味香甜,甜中帶香

創意點心,適合帶長輩見識精緻高級中菜!海景感滿滿氣派