2025-07-24
喺觀塘食餐普通中菜晚飯,結果一啲都唔普通…同”張公館”同系列嘅”張公子”,喺觀塘區可以話係別樹一格。嚟呢度係會有輕奢嘅感覺,無論裝修、服務定係嘢食水平都比同區中菜餐廳嚟得高。特別要留意,呢度嘅切餅費同開瓶費係全免,隔離都喺度搞緊酒局,不過我最近又番早,所以今晚先冇飲酒🥲。不過作為家常便飯,呢度仍然係相當高質。秋霧鹵醉蝦(五隻) $128醉蝦已經夠特別,味道係可以貫穿蝦頭,令人回味,而且呢度用嘅醉蝦又夠大隻爽身,好極。公子牛肋排 $398呢度嘅名菜。表面上唔平,但呢碟牛肋牌相當大碟,大到最後食唔晒😂。牛肋排已經腍到無話可說,燒得好香口,醬汁亦都唔會太濃,不愧係signature。蒜茸炒菜苗 $138特別在今日嘅炒菜苗係”蓮藕苗”,蒜蓉味足,爽口唔硬,當普通菜食亦好夠。金絲銀米蝦球上湯燴炒飯 168相當好食嘅炒飯。本來炒飯已經好香口,再淋上上湯提供複雜性,食埋呢個蝦球會覺得呢度啲蝦真係新鮮。張公子叉燒 $258隱藏大佬。原來呢度嘅叉燒係咁高水平,充滿蜜糖加上焦香又腍身嘅叉燒,一啲瘦肉感都冇,可以想像擺落口嘅滿足感有幾誇張。唔使講咁多,下次拎支酒嚟,一聚。
秋霧鹵醉蝦(五隻) $128
公子牛肋排 $398
蒜茸炒菜苗 $138
金絲銀米蝦球上湯燴炒飯 168
張公子叉燒 $258
唔使講咁多,下次拎支酒嚟,一聚。