2K
2006-02-11 4 瀏覽
今日落堂同朋友去0左南丫島行0下, 食完lunch 又食cheesecake 已經好飽, 但見到阿婆都係忍唔住再食凍豆花飲凍豆漿.3 年前0黎食過一次, 印象中一般, 得個滑字; 今次食, 又似乎好食0左wor. 豆花豆味好重, 朋友0既comment 係"直程食黃豆一樣" XD 都幾滑. 個人覺得好滯, 味道ok.豆漿豆味無咁重, 甜度ok; 個人亦比較鍾意豆漿多d.我係食九龍城公和食大0既... 可能因為咁, 對豆花好咀刁; 又或者始終先入為主吧.

豆漿豆味無咁重, 甜度ok; 個人亦比較鍾意豆漿多d.

2006-02-05 7 瀏覽
今日跟行山團行山,怎知是一個超慢團,行兩步停下看風景都幾個字才再起步,行得超慢,以龜行的方式行到阿婆豆腐花,立即入來食番碗馳名的阿婆豆腐花先,6元一碗,阿婆忽到超滿的...我食熱,阿仔食凍,2人共12元...食完D人還未行到來,就行到路邊看看又等等,又看一看每每到來的客人...怎知有個女人帶隻狗來,阿婆與她好像很熟似的,她幫襯一碗豆腐花,吃了兩口就被隻狗吹,見佢同隻狗講,等媽咪食兩啖先,跟著見佢就忽一口給隻狗食,隻狗食得狼吞虎嚥,狂食了幾口之後,個主人又自己食一口,跟住一人一狗,你一口我一口的一起食,超嘔心...還有阿婆店中的兩隻貓,當我坐下幫襯時,見離隔檯客人,2人對坐檯中有隻貓,半站坐姿態,2客人食完走了,見隻貓還在店中沒跟客人走,才知貓是店中的,客人竟然唔介意隻貓做電燈膽...另一隻就在裡面檯有人拉椅想叫豆腐花吃,竟給隻貓先他佔了坐這張椅,個男人唯有坐隔離,男人食完出來,隻貓都唔走,死坐不走
2006-01-15 9 瀏覽
食完咁豐富既海鮮午餐最好就梗係行下啦, 由索罟灣出發行返去榕樹灣係最好既運動!食飽雖然未落格但見阿婆豆花竟然有開??!! (我上次黎咁岩閂左門) 見咁多食友都讚, 我更係要試下啦! 但結果係非常失望!! 豆花係好大碗,但唔覺豆味濃, 亦唔見滑仲有d似魚膠粉整出黎咁...... 完全唔似係撞出黎, 九龍城公和好佢百倍!! 仲一人一碗添... 唉!諗返起買豆花既唔係阿婆而係一個阿伯, 唔通阿伯襯阿婆無開鋪用左佢個位黎做生意, 所以攪成咁?????仲有, 佢隻即棄spoon, 用完再用, 你環保用返都唔係問題, 但係唔好有唇膏印丫嘛!!!!! 即刻叫佢換過隻黎(雖然都係再用) 真係諗返都想嘔!

(非會員)
2006-01-04 3 瀏覽
一年前同屋企人黎食阿婆豆花, 覺得好好味, 果時阿婆仲係道做, 我覺得阿婆好勁, 好大年紀都親力親為..點解好食唔係好記得, 可能係因為加分比阿婆都唔定.今年聖誕, 同bf係索罟灣行去榕樹灣, 因為行到洪聖爺己經有d喝, 但一心想讓bf試阿婆, 所以幫襯左沙灘小食店則既"一碗"豆花先$6, 留肚食阿婆,一試, 好滑好夠薑味又夠豆味, 自己都覺得唔錯喎, 心唸拍得住阿婆, 個境又唔錯, 可以望住個沙灘食, 下次可以叫屋企人試下.行多十分鐘, 到阿婆啦, 又叫一碗$6. 一試, 都好滑, 但冇薑味, 而且有d怪味, 係濃味...點解會咁架~~ bf有少少失望, 望一望, 阿婆唔係道, 係咪己經冇幫手呢? 好掛住阿婆.
點解好食唔係好記得, 可能係因為加分比阿婆都唔定.

2006-01-03 21 瀏覽
1-1-2006今日來了南丫島榕樹灣一遊,恰巧有很多人遊覽所以都幾迫,我覺得榕樹灣比索罟灣多食店及精品可惜未可一一嘗試(尤其見到一間門口賣串燒的很吸引呀!)。我們一直由榕樹灣行落索罟灣沿途就見到那豆腐花店,坐低叫了四碗熱的,但不熱只可說是微微微暖,看樣子又白又滑都幾”杰”一入口滑不太甜薑糖水味不明顯,真不幸第一次吃竟有少燶味,不知是否因揀熱的關係呢?
1-1-2006

2005-11-23 18 瀏覽
之前同honey去左o個度玩,行完個山之後又tired又渴, 就入去坐下~去到阿婆就冇,friendly阿伯就有個。叫左杯豆漿同碗豆花,好滑,一流!! d糖水有陣薑味,但係就真係甜左d....淡一半都夠...一路食一路睇住d超大隻既蟻o係面前行來行去,仲有一群不知名飛行生物o係腳邊飛..越坐越痕...> <不過點都好, 下次都會幫襯~
不過點都好, 下次都會幫襯~
2005-11-20 27 瀏覽
以前食開洪聖爺灣果間. 呢間係第一次食. 涷豆比想像中要涷, 熱的比較滑..都幾有豆味..但是魚旦就fail. 洪聖爺灣果間好食好多.. 雖然呢間d豆花win, 但洪聖爺灣果間有海灘view 同海風吹.. 我都係prefer 洪聖爺灣多d
2005-11-14 10 瀏覽
D豆腐花勁白勁滑勁清甜,好好味,AR婆又攪笑,去南丫島玩必食AR
我搬左入去,,,,呢檔豆花離我3分鐘路程,,,真係好正,,,, specially D糖水,,,有薑味,好香,,不過熱食正好多,,,,,,滑好多
我搬左入去,,,,呢檔豆花離我3分鐘路程,,,
不過熱食正好多,,,,,,滑好多
2005-10-02 22 瀏覽
20051001 3pm行至半路, 驚見想試好耐o既阿婆豆花, 其時仲未落格, 好飽, 死lur 男友試, 得逞! hee hee 要o左兩個凍豆花, 豆花無想像中o的滑, 但係整豆花個水食得出有o的唔同, 好清, 反而因嘗伴豆花o既薑糖糖水, 好正. 不過好多人, 淨係排隊買豆花都排成10 mins.好似$6碗, 男朋友買的, 唔sure 幾銀.
20051001 3pm

好似$6碗, 男朋友買的, 唔sure 幾銀.
(非會員)
2005-09-29 2 瀏覽
我每年都會去幾次南丫島租渡假屋住,一定會食這間亞婆豆腐花. 豆腐花好滑,熱食係滑過凍食的,但最正的是咖哩豬皮魚旦紅腸, 咖哩辣得黎好好味,風景一般啦, 夏天游完水食就最正啦,(其實去南丫島o既目的大部份係去食這間咖哩) 哈哈
(其實去南丫島o既目的大部份係去食這間咖哩) 哈哈
2005-09-21 11 瀏覽
真的很美味!豆腐花又白又滑,味道清甜,如果喜歡嗜甜的,可以自己再加糖。在小店附近有不少椅供遊客,坐下來慢慢品嚐,環境很“大自然”!
2005-09-21 17 瀏覽
熱花ok la,唔係好正0個d law, 要小甜都已幾甜下喇~
2005-08-18 14 瀏覽
到南丫島遊山玩水,沒料到中環下大雨,南丫島卻陽光普照。剛下完雨,空氣特別清涼通爽,草木如雨後春筍,實是行山的時光。由索罟灣行到榕樹灣,梗係要歎番碗冰凍豆腐花。豆腐花白雪雪,滑而有豆香,實屬佳品。唯糖漿過濃稠,甜了少許,下次可要叫老伯輕手點。行完山用來消消暑,補充體力,確實不錯。
2005-07-27 22 瀏覽
我叫o左個凍豆腐花食, 都算幾冰凍, 但個人覺得不太滑, 不過不失, 無o麥特別, 可以一試, 唔食都唔係損失lor