2007-07-21 2 瀏覽
同bf去南丫島一定要拉佢去食呀婆豆腐花同佢叫左兩碗凍豆腐花因為佢已經落左糖漿所以都夠晒甜啦個豆腐花真係好滑呀, 好好味
同bf去南丫島
一定要拉佢去食呀婆豆腐花
同佢叫左兩碗凍豆腐花
因為佢已經落左糖漿
所以都夠晒甜啦
個豆腐花真係好滑呀, 好好味
2007-07-09 6 瀏覽
今次去南丫島又食a婆豆腐花,上次黎食左兩碗...好味道,不過今次黎明顯無上次d豆花咁滑,有d爛,不過味道都ok...a婆依然好落力賣豆花。p.s: 不過一提係a婆個度好多蚊ga....食豆花之餘小心餵飽晒d蚊a~!!

2007-06-18 11 瀏覽
黎到lamma 緊係要黎一食啦。男朋友本推說好多人呀唔好食啦.但係我都um(佢的)錢買2碗.好清涼呀不過男朋友話黃糖係加熱的豆花的所以唔多夠sweet~~~~不過。不錯。
黎到lamma 緊係要黎一食啦。
男朋友本推說好多人呀唔好食啦.
但係我都um(佢的)錢買2碗.
好清涼呀
不過男朋友話黃糖係加熱的豆花的
所以唔多夠sweet~~~~

不過。不錯。
2007-05-12 2 瀏覽
There are a few places to have Tofu Fa on Lamma Island but I think this place is the best. The tofu is really smooth. It's better to get the hot one!

2007-05-02 5 瀏覽
每次南丫島都會食碗豆腐花,無論熱或者凍,都係咁滑,荳味又好,唔會有荳味,黃糖又可以自己隨意加,味道fit 晒, 好正!坐就坐得唔舒服ga la, 衛生環境都係麻麻, 但係島仔小檔, 都唔可以要求咁多啦!
每次南丫島都會食碗豆腐花,
無論熱或者凍,
都係咁滑,
荳味又好,
唔會有荳味,
黃糖又可以自己隨意加,
味道fit 晒, 好正!

沾住海灘回程途中經過,叫了兩碗凍豆腐花,味道不錯,好香豆味.但唔知點解唔見整豆腐花o既婆婆,只得一個大叔睇舖哩!P.S.食完後驚覺雙手被蚊子叮了十幾口......
P.S.食完後驚覺雙手被蚊子叮了十幾口......
2007-04-09 14 瀏覽
和老婆一人一碗豆腐花,好滑!
和老婆一人一碗豆腐花,好滑!
2007-04-06 8 瀏覽
來到南丫島又怎會不試試阿婆豆腐花?和男友一人一碗,熱騰騰的,真的很滑!比出面糖水店的真的滑很多呢!而且每一碗還是阿婆親手裝的。不過有很多人買呀,所以都等了頗長的時間呢。這裡確是行山期間歇腳的好地方!
來到南丫島又怎會不試試阿婆豆腐花?
這裡確是行山期間歇腳的好地方!
2007-03-25 14 瀏覽
試過這裡的豆腐花, 不是外間所說的那麼好吃, 但總是一種風味. 在山間有這麼的一個小店, 給遊人坐坐歇歇, 加上花花草草, 總是另一番風味吧!還有其他小食, 魚旦, 燒賣, 不錯!

還有其他小食, 魚旦, 燒賣, 不錯!
上山無耐,見到阿婆豆腐花,雖然大家都好飽,不過一場0黎到加上係指定動作真係唔做唔得^^;2碗3人份,都係要少甜,豆腐花一樣咁滑^^(真係同上次響大嶼山食到0既有比較)今次堂食,地方唔多清潔所以食完就走lu

今次堂食,地方唔多清潔所以食完就走lu
2006-11-28 3 瀏覽
味道係唔錯,不過又未至於好好好好味,同其他離島如似大澳果D地方既豆腐花差不多~特別就特別在於..亞婆掛~好似多左一份"人情味"咁可能大家行到熱熱地、累累地,坐低食D凍野覺得特別好味啦不過...都已經成為一個"必到景點",行過又不妨食下既~(自己每次經過都有食...)

可能大家行到熱熱地、累累地,坐低食D凍野覺得特別好味啦

2006-10-30 5 瀏覽
食完浪濤軒既早餐....無乜食過野咁...經過咁多人...一定要黎試下! 兩碗熱豆腐花...好滑....少少薑味, 唔怪得之咁多人啦!

2006-10-13 7 瀏覽
10月1日由榕樹灣出発往索罟灣、途経阿婆豆腐花、之前看見食評讚賞、一定要試一試、最初買了一碗2人食(因為之前巳吃串燒)、吃了一半再買了一碗、真係同出面的不同、真係好滑!!
2006-09-14 10 瀏覽
同男朋友入左南丫島玩, 行到好熱既時候去左呢度食豆腐花, 第一個感覺係, "真係同出面果d 好唔同!!!"好滑! 好"結"!! 好有豆味!!!

好滑! 好"結"!! 好有豆味!!!
今日可能天氣較熱...南島不算太多人...這裡少有地有吉檯...我們一行九人...全吃冷豆腐花...父母, 朋友, 姊姊全讚賞...好滑..好香...姐的兩個bb更連糖水也不放過...婆婆的豆花,,真的老少咸宜快樂是源於家人/ 豆花????另外..今天帶了父母吃土耳其卡巴,,在大街...招呼好有禮貌.約$45一個SET....羊肉好好味道....十萬個開心滿足..他們第一次吃...最重要是父親是十分十分的擇食...他也喜歡...媽學懂了pita BREAD...

婆婆的豆花,,真的老少咸宜
快樂是源於家人/ 豆花????