2005-09-06 5 瀏覽
今日去左食...因為聽日講d野食好正..去到真係好多人...但地下好多紙巾... 好污穢..個個落單既阿嬸好冇禮貌...落錯單仲話我地...d態度非常差丫...同圭d野食好麻麻....唔係好好味~~~
今日去左食...因為聽日講d野食好正..
去到真係好多人...
但地下好多紙巾... 好污穢..
個個落單既阿嬸好冇禮貌...
落錯單仲話我地...
d態度非常差丫...
同圭d野食好麻麻....
唔係好好味~~~
2005-08-27 9 瀏覽
傳統o既冰室,好光猛,樓底好高,因為佢拆左個閣樓,冷氣亦夠,夏天坐係度真係唔願走...呢度長年累月都有好多人食~ 最馳名o既牛肉通粉,上湯配少少薑絲,認真唔差,另外紅豆冰都係我至愛,佢地呢度d三文治亦都好正! 坐係度可以見埋入面角落d人係度煮野食,感覺好得意,d 阿姐o既服務態度都唔差,ok~^^

2005-08-27 19 瀏覽
本身對冰室一類的食店名字都頗有興趣,純粹因為買少見少。某日lunch time,第一次去廣成,一踏進已經見到每人一碗牛肉通粉,還奇怪怎麼只有通粉。原來真的只有通粉…哈哈!要了很多人吃的牛肉通粉,蛋治及熱朱古力。說實話,牛肉通真的好醜樣,不過我同事說是用熱水滾熟新鮮牛肉才有這麼多水泡,無怪乎牛肉如此鮮嫩軟熟,嘩,真的好正。蛋治的蛋有點""味,我同事說是獲氣,那蛋又不是炒,我想是我不懂。只是後悔沒有要紅豆冰,這個紅豆冰的「一支冰」也是買少見少吧。
本身對冰室一類的食店名字都頗有興趣,純粹因為買少見少。

2005-08-23 19 瀏覽
因為而家出晒名。成功之道,可能係因為賣得野少,品質易控制。牛肉通粉識落薑絲,唔到你唔服!唔嫌貴,各位可以試下牛肉奄列,或者蛋牛治(牛肉係通粉果d滑牛,唔係咸牛)。注意:要係四五十歲果位老細煎的蛋先好味,夠滑,如果佢休息,就咪叫煎蛋喇。

2005-07-27 3 瀏覽
這是一家舊式的冰室,如電影<<九龍冰室>>那種......不論何時也很多人,主要是公公婆婆多,所以即使有位亦有點擠逼......由於是舊式餐室,服務態度平平,無劉華嗰種今時今日嘅服務態度......這裡最出名的是牛肉通粉及紅荳冰......先說牛肉通粉:牛肉七成熟,不太硬又不太冧,通粉彈牙,湯也很入味,即使在伙計端來時立即吃,也不會嫌太熱......至於紅荳冰是傳統式的,即是很大支冰棒那款,當冰棒漸溶成水,流在奶和紅荳上時,便是飲這杯冰的好時機,真的涼透心呢!剛端上的熱牛肉通粉配冰凍的紅荳冰便是絕配了~~~

剛端上的熱牛肉通粉配冰凍的紅荳冰便是絕配了~~~
2005-07-25 7 瀏覽
Saturday afternoon, after a very early trip to SZ, I joined 文迪and tried 廣成. Of course we ordered 茶餐.1.牛肉通粉:8分, 少少薑絲, 唔腥, good taste.2.蛋治:9分, I loved this even better than 牛通, wait for almost 30 minutes for it to be ready, but really worth the wait. 蛋味濃郁.3.凍奶茶:7分, traditional 凍奶茶, good.4.紅豆冰:9分, not included in the set, so we just ordered 1 cup to taste it. Very nice 紅豆冰. 大大杯圓錐體泡冰. Excellent for a hot summer afternoon.Once again, this kind of old-fashioned restaurant is worth to try and preserve.

p.s. 紅豆冰serving time: M-F 12:30-6, S-S, 2-6
2005-06-02 6 瀏覽
家住上水o既人一定會幫襯過廣成。細細個老豆就帶我去,我大o左就帶我女朋友去,傳下傳下,就搞到朝朝都座無虛席,爆哂棚。基本上佢\o既o野食唔會有任何gimmick,簡單新鮮好食,環境非常old school。去到你基本上唔洗唸揀食咩,因為佢\都無咩o野比你揀,茶餐\o既牛肉通粉+ 蛋治己經好夠殺。除o左出名o既大大碌紅豆冰,我o既至愛係西多士+ 公司三文治,雖然真係超高卡路里,但素來好食o既o野都係肥ga 啦,哈哈。每一區都會有一o的好o野,o黎到上水一定要o黎朝朝聖。
家住上水o既人一定會幫襯過廣成。

每一區都會有一o的好o野,o黎到上水一定要o黎朝朝聖。
2005-05-20 8 瀏覽
紅豆可以話係我既至愛!一向係屋企樓下街邊檔買紅豆沙返屋企淨食紅豆既我~今次試過廣成後呢杯紅豆冰.都比到我街邊檔Feel.又係用天津紅豆,好有咬口,個環境都OK,不過地方就'隔涉'咗D..but我都會再去
紅豆可以話係我既至愛!
一向係屋企樓下街邊檔買紅豆沙返屋企淨食紅豆既我~
今次試過廣成後呢杯紅豆冰.都比到我街邊檔Feel.
but我都會再去
2005-05-17 10 瀏覽
尋日(16/5)大熱天時係係上水行完街,下午五點幾,去到廣成好彩岩岩有人走,唔係都要等位,兩個人叫左兩杯紅豆冰,一件蛋牛治,可惜飽得滯,唔係叫個茶餐仲抵,紅豆冰真係好正,d紅豆又大粒,煮到淋晒好好味,不過略嫌甜左少少,食完而家都仲好回味,件蛋牛治都唔錯,而家呢類舊式餐廳真係買少見少,下次去上水一定會再去。
2005-05-13 4 瀏覽
今日同個friend唻呢度搵食, 之前已經食左轉好好味的腸粉(間野o係附近, 但係openrice冇佢)…飽到死個friend都仲一定要食的紅豆冰, 見到人地食茶餐都知佢堅挺~ d牛通真係十分之吸引! 下次記住係must eat!而紅豆冰14蚊杯, 都十分之大杯。佢d碎冰加埋d紅豆真係十分之易入口! 紅豆都剛好! 又沙又唔係爛曬! 正!一啖紅豆加一啖冰咁食就至正! 順口一提, 飲完杯冰出到悶熱的街, 個身就好似開左冷氣咁堅! 好野!

一啖紅豆加一啖冰咁食就至正!

2點半黎到,意想不到茶餐廳竟然要拿飛仔等位!真誇張!等左15 分鐘到就有位,一入到去已感覺到濃濃既懷舊味道,仍舊系綠色牆磚同舊式餐牌,但卻安裝了2部分身式冷氣機!我地要左個茶餐$19(牛通,旦冶,茶走),菠蘿油$6,紅豆冰$14茶餐---牛通:通粉過淋,牛肉反而幾嫩滑,一般通粉湯底; 旦冶:旦炒得算滑,麵包相當軟熟,不錯! 茶走:頗滑溜!若茶味再濃點會更好!菠蘿油---雖則吾系熱騰騰,但麵包亦十分軟熟,而牛油也 幾香!讚!紅豆冰---大大杯,紅豆起沙,夠淋身,正!唯略甜,下次可以 叫佢少甜!埋單$39,阿姐亦十分親切,笑容可掬!我諗呢種感覺只可以系舊式舖頭到搵到.

茶餐---牛通:通粉過淋,牛肉反而幾嫩滑,一般通粉湯底;
旦冶:旦炒得算滑,麵包相當軟熟,不錯!
茶走:頗滑溜!若茶味再濃點會更好!

菠蘿油---雖則吾系熱騰騰,但麵包亦十分軟熟,而牛油也
幾香!讚!

紅豆冰---大大杯,紅豆起沙,夠淋身,正!唯略甜,下次可以
叫佢少甜!

2005-04-08 7 瀏覽
廣成冰室有得食烚蛋, 牛肉通粉好清,佢係有薑絲另外唔可以唔提紅豆冰,正
廣成冰室有得食烚蛋, 牛肉通粉好清,佢係有薑絲
另外唔可以唔提紅豆冰,正
2005-03-29 3 瀏覽
早餐+茶餐. 菠蘿油好食, 女友食左大半個! 牛通亦好正, 牛肉好鮮, 個湯好似有薑味. 蛋治就ok啦.
2004-12-26 2 瀏覽
呢幾日差不多日日去上水一次,都幾煩,突然想起廣成既牛肉通~~~ 正!早餐原本想叫'烚'旦,點知叫錯,又係荷包旦~~~失敗一次!自己平日都係食下午茶餐,早餐第一次,傻下傻下話要改菠蘿油,點知比人話不嬲都係菠蘿油喎~~~失敗兩次,菠蘿油我就喜愛熱食,點知上檯時凍到D皮甩皮甩骨~~~失敗三次,死未?
2004-12-23 8 瀏覽
第一次去覺得好懷舊同埋唔敢去佢個廁所囉..但係D牛通真係正呀..睇佢個樣真係估佢唔到
第一次去覺得好懷舊
同埋唔敢去佢個廁所囉..

但係D牛通真係正呀..
睇佢個樣
真係估佢唔到