2012-06-03 12 瀏覽
來廣城貪佢夠一成不變,夠懷舊,上水越黎越少呢種冰室啦,每次都係例牌菠蘿油牛通奶茶,今次試吓加啲辣醬,嗜辣的我竟然食得曬成碗=P不得不提既係,座位太迫坐得好辛苦!
15 分鐘 (堂食)
2012-05-11 19 瀏覽
入得去次次都係食茶餐28蚊有菠蘿油,牛肉通,熱奶茶 滿足菠蘿油脆,唔過甜,牛油份量同味道真係一贊牛肉通 通粉吸左d有牛肉味加薑味既湯真係正 牛通又鬆又彈牙 正熱奶茶又香又滑 飲過難忙服務態度又好 呢d咁好既餐廳係邊度搵我成日都去食咖 次次都咁好食
入得去次次都係食茶餐

28蚊有菠蘿油,牛肉通,熱奶茶 滿足

菠蘿油脆,唔過甜,牛油份量同味道真係一贊

熱奶茶又香又滑 飲過難忙

服務態度又好 呢d咁好既餐廳係邊度搵

我成日都去食咖 次次都咁好食
10 分鐘 (堂食)
  • 茶餐要菠蘿油熱奶茶
2012-05-03 21 瀏覽
特意黎到上水呢間冰室食完嘢先去軍營參觀,入面環境整潔。點了2個茶餐,有一件菠蘿油,一件蛋治,牛肉通粉,凍奶茶好鐘意佢暖暖的菠蘿油,菠蘿皮脆脆的,好味!友人覺得蛋治的蛋煮得老牛肉通粉我還是覺得不錯的,但友人那碟牛肉通粉的湯有一只螞蟻凍奶茶未夠好滑。整體黎講我享受係呢種懷舊的冰室用餐。
特意黎到上水呢間冰室食完嘢先去軍營參觀,入面環境整潔。
點了2個茶餐,有一件菠蘿油,一件蛋治,牛肉通粉,凍奶茶

好鐘意佢暖暖的菠蘿油,菠蘿皮脆脆的,好味!
友人覺得蛋治的蛋煮得老
牛肉通粉我還是覺得不錯的,但友人那碟牛肉通粉的湯有一只螞蟻
凍奶茶未夠好滑。

整體黎講我享受係呢種懷舊的冰室用餐。
2012-04-29
8 分鐘 (堂食)
2012-04-07 17 瀏覽
前幾日然好想來廣成冰室吃,而媽媽話想來吃,所以我們二人便今日來這兒吃。我們二人都是叫這個套餐:牛肉通粉加蛋治,我跟奶茶她跟咖啡。牛肉通粉好好味,牛肉好滑,雖然他們落了梳打粉去”頁”D牛肉,但我不介意,因為只要好吃就可以了!而蛋治我們母女二人是最所賞的,因為麵包好新鮮,熱騰騰的,正!因為我不平時吃蛋治都不愛吃白麵包而只吃蛋,但今次我連麵包也吃,証明它好鬆軟!原來我們好早前已經來過吃,不過是十年前的事了,不記得!服務很好啊!下次我會帶三姨來吃的,因為三姨未來過!
我們二人都是叫這個套餐:牛肉通粉加蛋治,我跟奶茶她跟咖啡。
原來我們好早前已經來過吃,不過是十年前的事了,不記得!
正!
正!好新鮮的麵包
服務很好啊!下次我會帶三姨來吃的,因為三姨未來過!

2012-04-07
正!好新鮮的麵包
正!
2012-03-23 41 瀏覽
久久未有到過上水, 當然找點好吃的試試! 從OR中找到這間最多好評的冰室, 專程來試一試. 中午時候, 到達時已經有一群人站在門口等位, 在冰室吃飯也要拿票等位, 應該也是第一次! 等了約十五分鐘左右才可以入內, 而且是要搭枱近門口位置! 店內的裝設十分懷舊, 無論是吊扇, 牆上的手寫餐牌等, 都好像時光倒流, 回到以前小時侯的餐室般, 不同的是這裡冷氣開放, 大得還有點冷!從眾食評得知, 這裡最出名的是紅豆冰和茶餐, 於是點了茶餐. 本想把餐茶改成紅豆冰, 但侍應大嬸居然說不可以轉紅豆冰, 要吃的就要分開點!!! 這個與平時在茶餐廳想吃甚麼也可以, 只要加入$$就OK的靈活生意手法大不相同. 既然餐飲不可改, 另點一杯又會太飽, 於是維持原判, 只吃茶餐! 點餐後等了又等, 等了足足二十分鐘, 食物才姗姗來遲的送上, 以澳牛的速度來說, 足以吃完兼埋單走人!雞蛋三文治: 雞蛋都算厚, 炒得一般滑溜, 有蛋汁, 但可惜蛋味不足 ; 三文治用上了傳統的白麵包, 包身太軟而且一點也不熱. 如果麵包可以先焢熱一下, 又或是略煎一下, 使麵包脆口一點的話, 入口會美味得多! 蛋治的水準
雞蛋三文治: 雞蛋都算厚, 炒得一般滑溜, 有蛋汁, 但可惜蛋味不足 ; 三文治用上了傳統的白麵包, 包身太軟而且一點也不熱. 如果麵包可以先焢熱一下, 又或是略煎一下, 使麵包脆口一點的話, 入口會美味得多! 蛋治的水準, 雖然比一般茶餐廳的好, 但相比澳牛的或華星的出品, 感覺是略遜一籌.
牛肉通粉: 牛肉鮮味還算可以, 不過有點韌; 湯底加了少許薑絲, 帶淡淡的薑味, 說不上使牛肉通粉變得美味, 只可說是較少見的做法, 也為淡而無味的湯底加點味道; 無坑紋的通粉, 不單沒有調味, 而且太腍, 明顯是煮得太久. 試著加點辣油提昇對味覺的刺激, 但可惜辣油的辣道很高, 丁點也受不了!
熱奶茶: 奶茶的奶味充足, 所以入口很滑; 但茶味只是一般, 如果可以再濃一點的話會更好.

這店除了夠懷舊之外, 其餘各方面, 包括侍應的服務, 環境和食物都比較一般. 特別是侍應的態度和禮貌, 與澳牛的相差不遠, 但出餐和上菜的速度實在太慢.說是因為食物即叫即整, 而且人手不多, 又經常漏單; 食物水準也很一般, 如果想感受懷舊冰室的氣氛還可以一試, 但專程來的卻不大值得.
2012-02-11
15 分鐘 (堂食)
2012-03-22 7 瀏覽
因舊而出名的廣成冰室,唔知幾時開始變左人龍店星期日去趁墟,排足30分鐘先有得食。一如以往,侍應態度十分惡劣,聲大夾惡。食物速度亦一樣咁慢,等足10分鐘先有杯野飲,再等10-15分鐘先有牛通,食完個牛通飲埋杯野,蛋治終於到.............不過,牛通是值得欣賞的,喜歡湯底夠清,帶有薑的清香,牛肉亦帶有鮮甜牛味,並非一堆無味的肉。至於蛋治,不過不失。只可以講,等咁耐,佢又立即整,都幾難會整得唔好食.........而很出名的紅豆冰,去到$20杯,仲要無得跟餐,一定要散叫。一黎到好吸引,大大條冰柱再加3/4滿的紅豆,奶味香濃,但係呢,愈食愈甜,我飲左1/3杯就停了...........................真的很甜!!!!!!不過,出左名,一個常餐仲係收20幾蚊,有牛通蛋治同野飲,其實都算好質素....... (不過值唔值得等足30mins,又要逼餐死呢..就見仁見智la)
因舊而出名的廣成冰室,唔知幾時開始變左人龍店
星期日去趁墟,排足30分鐘先有得食。

一如以往,侍應態度十分惡劣,聲大夾惡。

賣相吸引,豆很多,奶好香,但愈飲愈甜..愈飲愈甜..
牛通,牛好味,湯底夠清,不過要等好耐
熱辣辣,夠厚的蛋治。不過在家亦做到吧..不算很特別..
2012-03-18
30 分鐘 (堂食)
牛通,牛好味,湯底夠清,不過要等好耐
2012-03-06 27 瀏覽
冰室位處上水石湖墟, 賣點為"懷舊"。懷舊環境奶茶如很多茶餐廳般, 香醇。(但茶餐廳奶茶本該是香醇吧!)火腿通跟其他茶餐廳的差別不大, 唯獨是湯底, 應是沒有味精, 清清的....牛肉通旦治不俗,好厚,咬落去有旦汁漏出,好香旦味!懷舊冰室, 感覺陳舊。人很多, 要背靠背而坐, 很擠迫 ; 還要長期等位....是否值得一試??? 就見人見智....
冰室位處上水石湖墟, 賣點為"懷舊"。
懷舊環境
奶茶如很多茶餐廳般, 香醇。(但茶餐廳奶茶本該是香醇吧!)
旦治不俗,好厚,咬落去有旦汁漏出,好香旦味!

• 旦治
2011-09-21 16 瀏覽
成日係這兒看到這間廣城冰室,十分好奇,所以決定要來此店試一試!不過,太遠了,而且服務不太好,為什麼沒有餐牌給我們看看,只是叫我們攪牆壁上的招牌,那麼,患有近視的人叫人怎樣看呢?我叫了一個牛肉通粉套餐,跟蛋治及凍檸水少甜,本想叫鮮奶的,但好好奇點解一間冰室連牛奶沒有呢?牛肉通粉好好味,牛肉好滑呀,而蛋治不錯。不過唔明點解唔可以一次過送過來的?(唔記得影蛋治)至於紅豆冰本人沒機會試,因為本人有糖尿病!
(唔記得影蛋治)
好好味的通粉
至於紅豆冰本人沒機會試,因為本人有糖尿病!
2011-09-18
好好味的通粉
2011-08-31 51 瀏覽
男朋友想食廣成冰室,,加上好耐冇食過,,就[]係屋企行過去,,真係好遙遠@@去到都好多人,,不過即刻就有位..我之前食過1次,,其實都唔知有咩食,,我又近視,,d字又細隻..男朋友話乜都有..XD咁我就嗌左件奶醬多加紅豆冰..-奶醬多好好味,,不過得把叉,,又冇刀,,食起上黎都唔係咁方便..-紅豆冰就有牛奶味,,之前飲過係冇奶味,,唔[]岩我,,因為我唔飲奶,,所以我覺得好難飲= =中2飲奶ge應該都ok..下次我都唔會博= =p.s.冷氣開得有d大..搞到好凍..
男朋友想食廣成冰室,,
加上好耐冇食過,,
就[]係屋企行過去,,
真係好遙遠@@
去到都好多人,,
不過即刻就有位..
我之前食過1次,,
其實都唔知有咩食,,
我又近視,,
d字又細隻..
男朋友話乜都有..XD
咁我就嗌左件奶醬多加紅豆冰..

-奶醬多好好味,,
不過得把叉,,
又冇刀,,
食起上黎都唔係咁方便..

-紅豆冰就有牛奶味,,
之前飲過係冇奶味,,
唔[]岩我,,
因為我唔飲奶,,
所以我覺得好難飲= =
中2飲奶ge應該都ok..
下次我都唔會博= =

p.s.冷氣開得有d大..搞到好凍..
奶醬多+紅豆冰
2011-08-19
下午茶
2011-08-24 31 瀏覽
驀名來到水上.."廣成冰室"..從遠處望..已經覺得瘋癲..星期一早上九點多..已經出現人群等待..店內主打"早餐"及"午餐"..兩者最大分別是..牛肉通粉配"菠蘿油"或"蛋治"..菠蘿油..雖然唔係咬落去菠蘿皮唔會散開既上乘菠蘿包..但用作餐包已經超值..蛋治..厚厚的炒蛋..充滿蛋香..當中可見蛋白與蛋黃分明..難得..從湯面的牛肉碎..再加上每次製作十多碗用上八分鐘..可知是生滾牛肉..牛肉非常的滑..絕不是食粉的效果..當中加了一點薑絲.. 咬下沒有討厭的薑辣味..反而散發出薑的清香..慢工出細貨時牛肉..果然與別不同..美中不足的奶茶..淡奶多了點..欠了一點茶香..絕不是差..只是我有所期望..餐x2=$52真係非常超值..還能好好保存集體回憶..難得..
星期一早上九點多..已經出現人群等待..
店內主打"早餐"及"午餐"..
兩者最大分別是..牛肉通粉配"菠蘿油"或"蛋治"..
菠蘿油..
蛋治..
慢工出細貨時牛肉..果然與別不同..
餐x2=$52
真係非常超值..
還能好好保存集體回憶..難得..
2011-08-17
8 分鐘 (堂食)
$26 (早餐)
  • 牛肉通粉..炒蛋..
2011-08-08 6 瀏覽
本人自小系上水長大;)茶餐廳多,但系眾多茶餐廳之首莫過於廣成了我都好耐冇去過啦,我日去番同舊時一樣好多人-.-入到去,依然系今逼,冷氣依然涷-.-冇改錯名廣成冰室我個陣末到下午茶時間,我叫左個早餐,波羅油依然正包暖暖的,但入面增牛油未溶,好正如今好難搵到呢隻波羅油了!跟著到牛通出場啦佢地都系用番新鮮牛肉,呢樣就讚啦;)不過啲阿姐依然態度麻麻-.-改善下吧-.-

我都好耐冇去過啦,我日去番同舊時一樣好多人-.-

入到去,依然系今逼,冷氣依然涷-.-冇改錯名廣成冰室

我個陣末到下午茶時間,我叫左個早餐,波羅油依然正
包暖暖的,但入面增牛油未溶,好正如今好難搵到呢隻波羅油了!
跟著到牛通出場啦
佢地都系用番新鮮牛肉,呢樣就讚啦;)

不過啲阿姐依然態度麻麻-.-改善下吧-.-
10 分鐘 (堂食)
$28 (早餐)
  • 牛肉通 波羅油
2011-07-31 12 瀏覽
我曾經聽人講哩間餐廳D野食幾好味..加上附近又冇咩野食..就去左廣成冰室了可能佢位置太遠..我真係搵左好耐囉~~原來係合成茶餐廳隔離我去到已經太多人了~~但可能1個人的關係.好快有位..不過要坐正門口..D人行黎行去其實都幾辛苦的D人話牛肉通好食..但我想試下牛肉麵味道都唔錯的好三十年前既FEEL..係而家既香港已經搵唔到了但D野食真係黎得好慢..不過整體黎講OK的
可能佢位置太遠..我真係搵左好耐囉~~原來係合成茶餐廳隔離
D人話牛肉通好食..但我想試下牛肉麵味道都唔錯的
好三十年前既FEEL..係而家既香港已經搵唔到了

但D野食真係黎得好慢..不過整體黎講OK的
2011-07-30
1 分鐘 (堂食)
  • 菠羅油
2011-07-23 13 瀏覽
呢間冰室好岩食早餐 / 下午茶 ( 個人感覺 ) 等食物要比較耐d , 要自己因返d時間 ,間中年紀大既老闆都會返黎睇下鋪 , 坐係收銀位 , (平時坐收銀既多數係佢媳婦 / 兒 ) 好記得老先生既親切笑容 , 你會感受到佢好享受佢既工作 , 幾忙都笑得好開心 , 未見過有脾氣 , 招呼時好有禮貌 , 找錢俾你會雙手奉上并充心多謝你 , 第一次時受之若驚 , ~ 呢d工作態度 , 笑容 , 禮貌 , 佢既"真心"服務都係呢個年代絕種的 ( 酒店服務雖然有水準 , 但難遇真誠服務你既人 ) 係我地好多年輕人學唔黎既大大大優點 !! 講返食物 , 好多都好有水準 ~ 雞蛋三文治 : 雞蛋又香又滑 , 煮得岩岩好 , 白面包軟熟 , 烘底亦好脆 , 唔會過火/ 烘唔夠 , 紅豆冰既紅豆大大粒 , 奶 / 糖水既比例亦較得好準 , 味道岩岩好 , 係呢到既招牌飲品 , 直得試下 , 牛肉通粉 : 牛肉加左薑,為牛肉 + 左鮮味 , 香味 , 牛肉夠滑夠鮮,通粉多數比較軟身 , 個人比較喜歡彈牙d , 家人試過外賣呢個通粉返公司當早餐 , 話因冇時間食
牛肉加左薑,為牛肉 + 左鮮味 , 香味 , 牛肉夠滑夠鮮,通粉多數比較軟身 , 個人比較喜歡彈牙d , 家人試過外賣呢個通粉返公司當早餐 , 話因冇時間食 , 由9點放到下午1點 , 打開牛肉通 , d通粉都冇發漲過 , 對d通粉心存懷疑 , 講返個湯底真係幾好味,好清冇味精 , 飲多啖都無問題 , 菠蘿包 : 個皮脆脆地 , 包亦夠鬆軟,牛油份量亦足料, 如果有幸咁岩見到佢新鮮出爐 , 一定要即時點返兩個

1 分鐘 (堂食)
$30 (早餐)
  • 紅豆冰
2011-06-08 13 瀏覽
呢間係一間有歷史的食店.上一次來環境真係一般,不單止.衛生差.入內進食.簡直熱過做苦工..現在衛生環境改善了.加上冷氣加裝了幾部..直情凍.不過我進食期間.遇到4個男人講3級話題...唉!令呢餐有的污點.真係露骨到...我想作嘔,,,,13元一件蛋治.18元一杯紅豆冰..如果不愛紅豆冰食1個茶餐,有飽有通粉.有飲品都是26元...不過來呢間店不飲紅豆冰,不如不來...如果只計其他食物.呢間店出名.真係普通...蛋治13元:飽軟綿綿.而蛋熱熱有蛋汁的.已有水準...紅豆冰:18元.有條冰柱已是一個特色,一定夠凍.紅豆接近一杯,不過紅豆有點過林,已呈沙狀.什無咬口,
舊店也變新
環境明顯正左.
要食紅豆冰就貴
蛋治與紅豆冰
有特色
蛋治13元:飽軟綿綿.而蛋熱熱有蛋汁的.已有水準...
5 分鐘 (堂食)
要食紅豆冰就貴
有特色
2011-06-05 17 瀏覽
其實都無咩特別係因為依家愈來愈少冰室所以D人先趁虛去食...我地一行四人因為係付近拍攝,咁岩老闆介紹付近有間冰室好出名..就去食下..一去到就有位喇其實D坐位都幾迫,加上天氣又熱..同埋可以揀既野食又唔多...不過個菠蘿油真係唔錯,好足料..其他餐只有牛通,都OK..D姐姐好熱情,唔錯

其實都無咩特別
係因為依家愈來愈少冰室所以D人先趁虛去食...

就去食下..一去到就有位喇

其實D坐位都幾迫,加上天氣又熱..
同埋可以揀既野食又唔多...
鎮店之寶?
不過個菠蘿油真係唔錯,好足料..
其他餐只有牛通,都OK..

D姐姐好熱情,唔錯

2011-06-01