2020-12-23 30 瀏覽
“老壇酸菜魚(小份)”($300)以前成日飛大陸port同啲同事久唔久都會食吓酸菜魚🤤諗返都覺得懷念🥺咁岩之前又見到openrice可以用$20食到🤑緊係即刻畀錢book位去食啦😛呢間廚十三喺香港都有幾間分店係由美國嘅太二班底開嘅話說本身我係一個好憎食魚同酸菜嘅人(當然唔計魚生😂)但喺大陸食完太二竟然覺得酸菜魚呢樣嘢好好食🤤所以都幾期待喺香港可以食返太二個味😂2人份嘅酸菜魚睇落都幾大盤😛入面配料除咗主角酸菜同魚🐟仲有粉絲,蓮藕,芽菜,豆腐☺️魚肉食落算幾嫩滑爽口不過略嫌有少許腥味🙈叫咗中辣嘅酸菜魚湯夠香夠麻🌶個人覺得雖然係冇大陸太二咁好食😂但喺香港都算唔錯嘅選擇☺️
“老壇酸菜魚(小份)”($300)

以前成日飛大陸port
同啲同事久唔久都會食吓酸菜魚🤤
諗返都覺得懷念🥺
咁岩之前又見到openrice可以用$20食到🤑
緊係即刻畀錢book位去食啦😛
呢間廚十三喺香港都有幾間分店
係由美國嘅太二班底開嘅
話說本身我係一個好憎食魚同酸菜嘅人
(當然唔計魚生😂)
但喺大陸食完太二竟然覺得酸菜魚呢樣嘢好好食🤤
所以都幾期待喺香港可以食返太二個味😂
2人份嘅酸菜魚睇落都幾大盤😛
入面配料除咗主角酸菜同魚🐟
仲有粉絲,蓮藕,芽菜,豆腐☺️
魚肉食落算幾嫩滑爽口
不過略嫌有少許腥味🙈
叫咗中辣嘅酸菜魚湯夠香夠麻🌶
個人覺得雖然係冇大陸太二咁好食😂
但喺香港都算唔錯嘅選擇☺️
2020-12-19 38 瀏覽
天氣凍食暖胃嘅食物就係最好嘅選擇,今晚同朋友去了這裡,因朋友之前試過話份量足,味道唔錯,加埋久不久都要轉下口味,今次就係食酸菜魚,現在還有推廣,有飲品送!當然除了酸菜魚外,這裡還有不同涼菜、小食選擇,加了個酥炸無臉男,就咁聽個名就唔係乜嘢,但有圖有真相,其實係酥炸豬肉條,大大碗賣相就好似食美味咪嘅外觀,上枱配埋個辣粉,口感十足入口香脆彈牙,原味吃已夠晒味道!加埋辣粉就十分刺激!另一個唔錯嘅就係老虎椒愛鬆花蛋,用皮蛋圍邊中間再放放了老虎椒絲,皮蛋入口鬆化,加埋個汁,十分滿意,而中間嘅老虎椒味道濃郁入味,入口起初軟滑但辣味慢慢在口中溢出,正!吃了全身都開始暖出來!主角老壇酸菜魚上枱,真係好大碗,放滿了材料,酸菜爽口入口醒神開胃,魚肉片大大塊,肉質嫩滑彈牙,十分入味,加埋個超彈牙煙韌嘅寬粉,十分配合,湯底味道夠晒濃郁,加爽口藕片,真係口感十足!食到成身熱㷫烚烚!加埋杯冰凍嘅酸梅湯真係啱啱好!慢慢吃先可以全部吃完了!味道十分唔錯地方都十分闊落,這裡又係一個食酸菜魚唔錯嘅選擇!

我由細到大都唔鍾意食魚,唔鍾意佢有骨,直至我發現到酸菜魚這個美食。桂花魚去骨冇魚腥味最啱我心意,簡直係懶人最愛。美咪的廚十三老壇酸菜魚,鑽研出酸菜魚的13種地道做法,吃過一次已經很難忘,湯底美味簡直一試愛上。今次特意來油麻地分店捧場,其實順便方便男友在旁邊商場買模型玩具才真,哈哈!老壇酸菜魚 小份 $300小份已經足夠二人享用,酸菜魚近年深得港人喜愛是有其原因的,尤其是今年生活很納悶,胃口大減,吃這道小菜就特別開胃。一盤大過我個頭的開胃菜,老壇酸菜魚師傅已經將魚身拆骨起肉,女士們也可以輕鬆吃到肉質爽口彈牙的桂花魚。加入了優質酸菜烹調,魚沒有魚腥味,魚湯鮮甜,加上各式各樣的配料,大豆芽菜、豆卜、鹹酸菜、芫茜、蔥,吃到正宗口味。午餐肉 $32就只有酸菜魚還是不夠,另外還可以追加配菜,午餐肉係至愛,沒有理由不吃。寬粉、蓮藕片 $28蓮藕片爽脆鮮甜,寬粉很有四川特色,非常彈牙,配酸菜魚湯吃簡直一流。麻辣牛𦟌 $90餐牌上見到兩隻辣椒,已經知道係辣味菜式,小吃也不能錯過品嚐一點美味的辣。一吃便愛上這一份香辣開胃的麻辣牛𦟌,地道的麻辣香味,牛𦟌 入口麻辣 鮮香,辣勁十足,讓人食指大動。青椒土豆絲

老壇酸菜魚 小份 $300

午餐肉 $32

寬粉、蓮藕片 $28

麻辣牛𦟌 $90

青椒土豆絲 $60
吃點蔬菜增加營養健康,青椒土豆絲,四川的家常菜,食材雖然簡單,土豆和青椒切絲,食客可以感受到廚師下鍋爆炒的鑊氣,好吃又清爽的口感,是一種簡單的美味。

紅糖冰粉 $20
吃了這麼酸辣麻辣的美味菜式,最後來一個甜品,紅糖冰粉 解辣一流,甜度適中,回味無窮。

油麻地店晚餐做推廣優惠,送我們酸梅湯飲品兩杯,冰涼潤喉,生津解渴。

總括而言,如果人在油麻地,突然想吃老壇酸菜魚 ,譽發廣場的廚十三是很好的推介。

慶祝紀念
聖誕節
  • 老壇酸菜魚
  • 麻辣牛𦟌
  • 青椒土豆絲
  • 紅糖冰粉
已經好耐無食過正宗酸菜魚喇,屋企附近有間厨十三就係周末中午同男朋友食番餐先。中午時分唔算好多食客。識食一定揀中午食,午餐堂食個套餐餐幾抵。餐牌另一邊好多小食,價錢就小貴。酥炸雞翼 炸得超酥脆,勁多肉汁,配埋乾碟辣辣地超滋味。午市堂食優惠 小份酸菜魚包兩款配料 兩罐飲品。份量大得驚人,酸菜魚已有一張桌子甘大。用了鮮魚片,有芝麻香氣而且夠麻,味道都算辣。加了寬粉煙韌QQ 唔硬身,另加上土豆片。另附蓮藕、豆腐、豆芽、金針菇~

中午時分唔算好多食客。

識食一定揀中午食,午餐堂食個套餐餐幾抵。

餐牌另一邊好多小食,價錢就小貴。

炸雞翼 炸得超酥脆,勁多肉汁,配埋乾碟辣辣地超滋味。

午市堂食優惠 小份酸菜魚包兩款配料 兩罐飲品。

份量大得驚人,酸菜魚已有一張桌子甘大。

用了鮮魚片,有芝麻香氣而且夠麻,味道都算辣。

加了寬粉煙韌QQ 唔硬身,另加上土豆片。

另附蓮藕、豆腐、豆芽、金針菇~
2020-12-05
2020-12-16 254 瀏覽
最近留意到酸菜魚套餐做緊優惠,2人套餐仲包飲品😋 咁啱天氣開始凍,食返啲辣野暖下個胃就最啱喇!入到店內,環境都幾乾淨整齊,可能因為限聚令,少咗一班人嚟食,所以當日唔算好多人,食客之間有一段距離,食嘢同傾偈都安心啲!見到餐牌上面嘅優惠,無論係兩個人定係多至六個人嚟食,都有優惠套餐😍 我哋叫咗一個2人份量嘅酸菜魚,要求要小辣多麻,一上菜已經流晒口水,因為唔係好辣,所以更容易試到湯底嘅魚味,食到停唔到口🥰 但食到一半個嘴已經麻到冇咗感覺🤪入面嘅配菜都幾多,蓮藕、金菇、腐竹同豆腐都吸晒湯底嘅精華🤩 另外我哋仲加咗寬粉,雖然湯底冇辦法滲入寬粉入面,但係寬粉連湯一啖食落口,彈牙嘅口感令到你不斷咀嚼,酸麻嘅味道同埋感覺,令我不自覺地一啖接一啖😋😋😋除咗酸菜魚,我哋仲叫咗麻辣雞爪爪。醬料味道都幾好,但可能係醃得未夠耐,唔係好夠辣,麻味亦都唔出。另外食到最尾我哋叫咗一份雨露均沾,食過咁多次,今次算係最好味嘅一次🤩外皮炸得啱啱好,脆卜卜🥰裏面粉團好煙韌,外脆內軟,加上佢嘅黑糖漿都幾香,但係又唔會太甜,配搭本身冇調味嘅粉團就啱啱好!即使已經食到好飽,都忍唔住要食晒成碟!😝整體來講,今次我對無論環境同埋食物嘅

整體來講,今次我對無論環境同埋食物嘅評價都幾高,加上而家做緊優惠,可以食到咁多野,性價比都算唔錯☺️
3K
2020-12-10 227 瀏覽
晏晝出黎買野兼食個午餐,同朋友黎左食酸菜魚,人不多,一黎到就可以入座了。坐了窗邊一張卡座,幾濶落。看看枱上嘅餐牌有咩食先,就點份午市酸菜魚同一啲小食好了。午餐有飲品送,要了加多寶,總覺得食辣野配涼茶就啱啦。老壇酸菜魚雙人套餐,哈哈,午餐版一樣好大兜,離遠已聞到酸酸的味道。湯底又酸又辣正喎,辣度雖然無得揀但幾啱我口味,不會辣到入唔到口先啦,真係幾正,整左個湯飯食。魚片好滑,份量也蠻多。其餘配料有金菇,芽菜,豆腐同蓮藕等,呢款午餐就唔可以自己加配料了。跟餐送的白飯,亦可選擇米線。另外點了一份上上籤,呢款係冷盤黎㗎。入面有菜花,木耳,海帶等。無骨鳳爪幾好食,仲有鵪鶉蛋好得意,個汁偏麻中辣,辣度勁過酸菜魚,食中辣椒籽都幾甘㗎,辣得幾過引。仲點左份隔壁小孩饞哭了,個名好得意所以點左,哈哈,其實係鐵鍋椰菜,個鍋超熱要小心,椰菜用豬油爆香幾惹味。最後仲有甜品雨露均沾,煙煙韌韌的糯米條配上黃豆粉同紅糖,簡單又好味,不錯吃。店很大,人又不多,午市時段可以慢慢食傾下偈,唔錯㗎。
午餐有飲品送,要了加多寶,總覺得食辣野配涼茶就啱啦。
魚片好滑,份量也蠻多。
跟餐送的白飯,亦可選擇米線。
另外點了一份上上籤,呢款係冷盤黎㗎。
入面有菜花,木耳,海帶等。

店很大,人又不多,午市時段可以慢慢食傾下偈,唔錯㗎。
2020-12-05
2020-12-07 25 瀏覽
疫情之下,倆口子去左油麻地廚十三鬆一鬆本店系主打酸菜魚,但係今日我選擇惹味小菜風味涼菜,小甜、五花八門⋯⋯有辣有唔辣兩個人食到飽飽都唔使$400,平均$200,有肉有菜有飯,抵食又經濟正經的雞撕皮$100~手撕雞,好啱我胃口,少少辣,好有咬口的手撕雞,加埋花生,芫荽食左一個白飯推介香酥雞翼$70~單骨雞翼,可自行加上辣椒粉更惹味,皮真心好脆酥炸無面男$80~原來系炸豬頸肉,入口不會不油膩,香口佐酒小食一流碧綠脆荀$70~真係好有驚喜,涼菜將萵荀刨成一片一片好爽口,清新嘅味道推介酸梅湯$10~解去食炸物的罪惡感的感覺足料又好味
疫情之下,倆口子去左油麻地廚十三鬆一鬆
本店系主打酸菜魚,但係今日我選擇惹味小菜
風味涼菜,小甜、五花八門⋯⋯有辣有唔辣
推介
碧綠脆荀$70~真係好有驚喜,涼菜
將萵荀刨成一片一片好爽口,清新嘅味道
推介
  • 酥炸無臉男
  • 碧綠脆荀
  • 酸梅湯
2020-12-06 56 瀏覽
天氣轉涼,吃點熱辣辣的東西最好不過,愛吃辣又吃不得辣的我,大辣、麻辣是無福消受的了,可是小辣、酸辣可還是可以的。想起好一段日子沒吃過酸菜魚,就在一個晚上,和太太一起來到這間「廚十三」的油麻地分店,讓同樣喜歡吃酸菜魚的太太與我一起吃頓酸菜魚晚餐。這間「廚十三」分店地方不細,亮堂堂的,窗明几淨,坐在窗邊位置的我可以近望街外的景致,感覺舒服。 館子裡的一些寫有幽默字句的裝飾黑白繪畫,也煞是有趣。其實這晚我倆都不太肚餓,所以這兒可供二人享用的小份「老壇酸菜魚」($300)已足供我倆填飽肚子,其他的涼菜、蔬菜、小食,就留待下次再光顧時才看看是否點吃吧!不過話雖如此,在原有的「老壇酸菜魚」的材料----魚片、酸菜、蓮藕片、豆腐和金菇以外,我還加了寬粉($28)和青筍片($28),讓這二人份酸菜魚來得豐富些。也不是第一次吃「廚十三」的酸菜魚了,大大一碗的酸菜魚,濃烈的味道一端上桌已可聞到,滑溜溜,雪雪白的魚片,煞是吸引,酸菜魚湯面上的指天椒,也十分吸睛,幸好這些指天椒不算很辣,否則我可真吃不消。白滑的魚片、索湯一流的金菇與豆腐、爽口的藕片和青筍、煙韌的寬粉與及主角的酸菜,交織成一道開胃好味的菜式。涼
涼菜、小食可以不點,一碗能給予人甜蜜感覺,也能解辣的「紅糖冰粉」($20)卻是少不了。冰冰涼、甜滋滋、滑溜溜的「紅糖冰粉」,就為這頓晚餐帶來一個甜美的結束。
2020-12-03 60 瀏覽
之所以來到這家食店,是因為「太二」,在內地試過「太二」,令人想返食,「太二」大碗酸菜魚,酸菜好吃,還有菊花茶可以隨便泡著喝,通常我還會加入陳皮,滾燙地好喝。當然,上述只存在於內地的「太二」,廚十三是沒有菊花茶任喝的。這裡的小食都偏貴,我是沒興趣吃這些偏貴的小食。我坐的位置可以一眼看到廚房,我聽到廚房內隱約傳出國語的聊天,可能是請來內地的廚師師傅。雖然聲稱「美國班底的太二」,我是不會再來,當然香港和內地物價不同,不過吃完他的酸菜魚,無論是性價比還是酸菜魚的水準,並不會想讓人再吃。最後:服務人員似乎是「關係戶」,不怕被炒魷魚的感覺,對待顧客的態度是愛理不理,並且長期在低頭按手機。當然按手機也不一定是私事,也可能是公事
之所以來到這家食店,
是因為「太二」,

在內地試過「太二」,令人想返食,

這裡的小食都偏貴,
我是沒興趣吃這些偏貴的小食。

我坐的位置可以一眼看到廚房,
我聽到廚房內隱約傳出國語的聊天,
可能是請來內地的廚師師傅。

雖然聲稱「美國班底的太二」,
我是不會再來,
當然香港和內地物價不同,
不過吃完他的酸菜魚,
無論是性價比還是酸菜魚的水準,
並不會想讓人再吃。

最後:
服務人員似乎是「關係戶」,
不怕被炒魷魚的感覺,
對待顧客的態度是愛理不理,
並且長期在低頭按手機。
當然按手機也不一定是私事,
也可能是公事

2020-11-15 80 瀏覽
訂座優惠20元吃了酸菜魚 難得 在熱鬧的旺角找到這間樓上小店 佈置裝修新穎 小店哥哥亦非常有禮貌 環境 乾淨衛生 酸菜魚 不會太辣太酸 正合我口味 若果份量再多少少就更加好 整體非常滿意
訂座優惠20元吃了酸菜魚
難得 在熱鬧的旺角找到這間樓上小店 佈置裝修新穎
小店哥哥亦非常有禮貌
環境 乾淨衛生
酸菜魚 不會太辣太酸 正合我口味
若果份量再多少少就更加好
整體非常滿意
2020-11-10 91 瀏覽
前嗰排好興食酸菜魚,呢間好似都幾出名下,拍得住最出名嗰間,之前都未食過,今次就第一次黎食!餐廳喺油麻地鬧市,不過上到嚟唔多人,都係得幾台客!呢度主要食酸菜魚,不過乜都冇包,連薯粉都係要自己另外加錢,唔似得出面嗰啲會有少少跟埋。味道方面不過不失,好食過佢嘅有好多!呢度價錢又唔算平,份量又唔多,啱啱好夠兩個人食,仲要另外加配料,下次都應該唔會再嚟。湯底偏油。

湯底偏油。
2020-11-07 118 瀏覽
Happy Friday,梗係要約朋友聚一聚,book左油麻地食酸菜魚,之前網上見人post 既圖片,感覺好似幾大份,但好多人話魚塊分量少,所以我地3個人都叫左大份既酸菜魚,再加兩個小食大份酸菜魚-微辣($478):一上檯,已經佔左半張檯既空間,入面有魚塊、金菇、2個小魚頭、少少切片蓮藕、大量酸菜,3人既話每人大約有5-6片魚塊,size 正常,入口滑溜,夠入味,無腥味,金菇同蓮藕正常味道,最敗筆應該係酸菜,唔係,個d應該叫咸菜,一咬好似食左鹽落肚,湯底唔錯,少少酸少少辣,但好多油麻辣雞爪($88):份量正常、比酸菜魚更加辣,已起骨,都算淋同入味刀拍前男友($58):份量偏少,加左麻油、芝麻,青瓜爽口,味道正常整體價格偏貴,份量少,味道一般,唔會再光顧
大份酸菜魚

麻辣雞爪

刀拍前男友

整體價格偏貴,份量少,味道一般,唔會再光顧

2020-11-06
麻辣雞爪
2020-11-03 98 瀏覽
之前在openrice訂座態感謝祭以$20預購了二人午市套餐,包了二人份酸菜魚,飯或米線,手拍青瓜及兩罐汽水。因為用優惠價享用,本以為份量不多,所以在下單時再加了寬粉,結果來到的酸菜魚是超大的一盆。我們二人分別叫了飯和米線,米線和寬粉都在酸菜魚內,而且其他配料也不少,有豆腐、粉絲、蓮藕、金菇,魚肉也有很多片,而且肉質嫩滑,但又不易散,不過我實在吃不出是甚麼魚,只知道好吃因為太多碳水化合物,所以我們都吃得超飽,反而我可以推介下次可再加酸菜,因為酸菜味道太好吃了午市人流不算多,由入座到結帳只有三四枱客人,所以環境很好,亦不設時限。結帳的時候只收了寬粉及其加一收費,如果沒有添加任何食品,那真的是不用再付款了。

2020-11-03
午餐
  • 酸菜魚
見到酸菜魚就好鐘意食,第一次試叫左2人份量,覺得2人份量偏細份,味道一般,味精非常重(本人對於味精太重既會頭痛,神經痛), 油好多好膩,唔夠酸味,辣度可圈可點叫左最細既辣度,加多左個寛粉好難食好厚難咬,食完胃好辛苦,整體一般,2人份量唔值呢個價,只係叫左酸菜魚加左寛粉埋單$360,價錢偏貴性價比偏低,出面好多酸菜魚好食好多。見到店員執枱後會用酒精噴枱去抹枱,好多食肆都會用同一條布抹完又抹,地下都無乜垃圾或者食物,環境舒服但冷氣好大。
2020-10-29
2020-10-03 123 瀏覽
二零二零年九月二十八日晚上六時半黎到油麻地譽發大廈二樓"廚十三"入座先探熱消毒雙手被安排左坐卡位一坐鬼都陸績有好多客人入坐 好彩早到黎到就當然要揀廚十三拿手小菜"酸菜魚"叫左二人份 本身已經有好多芽菜 金菇不過就唔似係佩地食有薯粉 薯仔片加埋入去,要食就要另外叫加左豆卜$28  鮮腐竹$28 蓮藕片28魚肉係鱸魚 啖啖肉  薄切 無骨份量好多湯底夠哂酸同微辣,有好多酸菜入埋落肚好暖胃同開胃再叫左兩款前菜 蔥油撈豬肚$101 蔥絲莞茜絲好香口,豬肚撈得好入味麻辣雞爪 一樣撈得好入味 雞爪份量多$91
入座先探熱消毒雙手
被安排左坐卡位
一坐鬼都陸績有好多客人入坐 好彩早到

黎到就當然要揀廚十三拿手小菜"酸菜魚"
叫左二人份 本身已經有好多芽菜 金菇
不過就唔似係佩地食有薯粉 薯仔片加埋入去,要食就要另外叫
加左豆卜$28  鮮腐竹$28 蓮藕片28
魚肉係鱸魚 啖啖肉  薄切 無骨份量好多
湯底夠哂酸同微辣,有好多酸菜
入埋落肚好暖胃同開胃
麻辣雞爪 一樣撈得好入味 雞爪份量多$91