雖然梳乎厘班戟熱潮退卻,但這家日本過江龍班戟店依然有長長的人龍排隊。等了廿分鐘,終於可以入座。店內的裝修企理光鮮,天花懸著假的綠色植物,襯上木系桌椅,是自然舒適的氣氛。由於疫情的關係,枱間以透明格板分隔,而且也有座位間開,感覺安心。餐牌有平日的十款班戟選擇,有甜的,也有鹹的,價格由$98-$138。 可另加$18或$28加配冷熱特飲。Tiramisu pancake$158這tiramisu pancake 是限時供應的,既然喜歡tiramisu, 不得不試吧!這梳乎厘班戟有標準的3件。 班戟即點即造,口感極為鬆軟綿滑,又有空氣感,正!配上極濃的朱古力醬和espresso醬汁,再拌上滑滑忌廉,正呀!朱古力味道純正,濃濃的,是黑朱古力的味道,甜而不膩,加上咖啡的甘口bitterness 風味,緩和了朱古力的甜味,加埋白滑忌廉的奶香和班戟的牛油香,太好吃了!是甜蜜的幸福感!喜歡濃味班戟的honey 也大讚!芝士慕絲藍莓醬班戟$128我本來想吃鮮果班戟,但想了一會,鮮果平曰也可吃得到,而他們自家的藍莓醬倒要試試看。相對tiramisu 口味,這藍莓班戟更是淸新的口味。梳乎厘班戟口感輕軟,充滿

Tiramisu pancake$158

芝士慕絲藍莓醬班戟$128

我本來想吃鮮果班戟,但想了一會,鮮果平曰也可吃得到,而他們自家的藍莓醬倒要試試看。相對tiramisu 口味,這藍莓班戟更是淸新的口味。梳乎厘班戟口感輕軟,充滿旦奶的味道,當中又透出牛油香,
沾上酸酸甜甜的藍莓醬,加埋芝士慕絲和忌廉,味道輕盈又醒胃,真的叫人一口接一口的吃過不停!藍莓醬充滿藍莓味,完唔會好假或死甜。而且味道濃厚,又不會蓋過梳乎厘班戟的味道,不錯,

英式百爵茶$28

吃班戟是有少少膩口,呷一口清爽的百爵茶倒也不錯。百爵茶以小壺上,入口順滑又不鞋口,若再添少少蜜糖,可更完美滿。

焦糖牛奶咖啡$28

身為咖啡精,見到特式咖啡必試。焦糖牛奶咖啡口感滑溜,充滿濃濃的牛奶味,當中透出淡淡的焦糖甜香,甜味溫和不嗆喉,而咖啡味比較約隱約現,是老少咸宜的口味。

吃罷能量滿滿,適逢外面的大雨也停了,透出耀眼的陽光,幸福感滿分。
2020-09-19
20 分鐘 (堂食)
午餐
2020-09-15 196 瀏覽
喺銅鑼灣食完飯,就過咗嚟食飯後甜品🤤疫情關係排隊人數比之前少好多,星期日下午兩點到,等咗十五分鐘就有位坐,入到去叫咗一份pancake同一壺茶❤️朱古力香蕉班戟$123Pancake比我預期有啲落差,不過不失啦。賣相好好,唯獨囗感比較乾身,唔夠濕潤&無入口即溶嘅感覺。唔會太空氣,有飽滯感。但朱古力配香蕉的確係無得輸好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)✅採用日本雞蛋,蛋香濃郁✅黑朱古力醬加分❤️有機非洲甘露茶$48唔好飲😟 飲落有少少似咳藥水味,可以唔洗試好飲度:✨(0.5/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️✨(2.5/5)食物質素一般啦!不過如果你好掛住日本pancake,可以過嚟回味下嘅!環境好,地方闊落,係同朋友hea下傾計嘅好地方
喺銅鑼灣食完飯,就過咗嚟食飯後甜品🤤
朱古力香蕉班戟

❤️朱古力香蕉班戟$123
好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)
✅採用日本雞蛋,蛋香濃郁
✅黑朱古力醬加分

❤️有機非洲甘露茶$48
唔好飲😟 飲落有少少似咳藥水味,可以唔洗試
好飲度:✨(0.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️✨(2.5/5)
2020-08-30
2020-09-15 173 瀏覽
今日同朋友喺附近食完壽司, 就想起要食個飯後甜品,之前來過二次,但各種原因都無法品嚐到,(第一次因人太多不想無了期排隊;第二次因分別有3條龍,但又沒有員工或指示牌排到 亂曬籠到有職員出來,但D態度又不友善,一氣之下走了,又食吾到;今次係第三次,再吾成功以後都吾食)命中注定我今天可以食,首先今天係星期日,得一條隊仲要得二位排緊,雖然都是冇職員,但點都吾會排錯啦掛我杯咖啡,個花款不是很特別,但拉得不錯幸福pancake 好靚,好鬆軟,欠左少少蛋香,但都好食既Teramisu pancakepancake 方面就不可至疑,但服務真是一D都無,仲好趕甘,要一次過落曬單

我杯咖啡,個花款不是很特別,但拉得不錯

幸福pancake
好靚,好鬆軟,欠左少少蛋香,但都好食既

Teramisu pancake

2020-09-13
10 分鐘 (堂食)
2020-09-12 159 瀏覽
幸福pancake有出新味啦~原本就好鍾意食佢既pancake宜家有我喜愛既Tiramisu味🙈🙈更加要試🥰🥰佢有配espresso, 苦苦的食落唔會太甜👍🏻倒落pancake到會濕濕地 但係唔會影響口感❤食完仲有espresso剩 仲可以要半杯水溝咖啡飲🤫🤫旁邊仲有朱古力醬 記得食既時候張cream ,朱古力醬&espresso 一齊食呀😁🥰如果喜歡咖啡,Tiramisu既朋友們,快d去試下啦❣❣❣Btw,服務態度覺得有d差。。。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
幸福pancake有出新味啦~
原本就好鍾意食佢既pancake
宜家有我喜愛既Tiramisu味🙈🙈更加要試🥰🥰

佢有配espresso, 苦苦的
食落唔會太甜👍🏻
倒落pancake到會濕濕地 但係唔會影響口感❤
食完仲有espresso剩 仲可以要半杯水溝咖啡飲🤫🤫
如果喜歡咖啡,Tiramisu既朋友們,快d去試下啦❣❣❣
Btw,服務態度覺得有d差。。。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
2020-09-05 266 瀏覽
香港而家呢個環境,好多人都移民外地,今日就同親人farewell, 最後一擊食佢地最like pancake ,作為飯後甜品。由於我地人數衆多,分開坐,各自叫了唔同既pancake,我同姐叫左原味同朱古力香蕉兩款加多一杯凍啡。凍齋啡幾好飲兩款pancake就我比預期覺得麻麻地,食落唔夠鬆軟,蛋味唔夠,因為比我感覺到佢既存在!之前銅鑼灣食過另一間出名既pancake,食完感覺真係好似一陣風,好似無落過肚咁,無呢間咁實體,你地明唔明我意思,即是唔夠鬆軟。。。服務就麻麻地,果日企門口個服務員帶住口罩都感覺到佢無禮貌,希望改善一下吧!食完我都唔覺得開心何謂叫幸福Pancake?

凍齋啡幾好飲

,即是唔夠鬆軟。。。

食完我都唔覺得開心
何謂叫幸福Pancake?
2020-09-02 225 瀏覽
約左朋友出銅鑼灣食飯食完飯唔夠滿足🤪於是就去喱間食下pancake🥳我未係香港食過幸福pancake🙈之前成日都要排長龍今次好好彩唔洗排就有位坐🤩🤩我第一次係係沖繩食🤭🤭係沖繩食完覺得真係好好味!於是我對喱間既期望都幾高🤪但唔知係咪我期望太高第一啖食落口已經覺得差好遠😢賣相係好靚但係食落去差d野咁😕奶茶班戟相比熱古力好味有淡淡既奶茶味都唔錯但係食左一舊已經覺得好濟😟冇想象中咁好食同咁空氣感有d少失望
約左朋友出銅鑼灣食飯
食完飯唔夠滿足🤪
於是就去喱間食下pancake🥳
我未係香港食過幸福pancake🙈之前成日都要排長龍
今次好好彩唔洗排就有位坐🤩🤩
我第一次係係沖繩食🤭🤭係沖繩食完覺得真係好好味!
於是我對喱間既期望都幾高🤪
但係食左一舊已經覺得好濟😟
冇想象中咁好食同咁空氣感
有d少失望
2020-08-30 292 瀏覽
慕名而來,剛開業時聽聞大排長龍。趁現在人較少去一嚐味道!—————————————————藍莓醬味道—————————————————藍莓醬濃郁,切開班戟浸在醬中,一口!酸酸甜甜但不會覺得突兀。好好吃咖啡和巧克力的搭配提拉米蘇味道的是我的最愛裡面有一球芝士的好好吃全麥班戟—————————————————咬下去有一顆顆麥粒口感也值得一試煙三文魚—————————————————總體來說很滿足,與在日本吃到的一樣幸福🥰
慕名而來,剛開業時聽聞大排長龍。
趁現在人較少去一嚐味道!

藍莓醬味道

咬下去有一顆顆麥粒口感
也值得一試

煙三文魚
—————————————————

總體來說很滿足,與在日本吃到的一樣幸福🥰
2020-08-29 213 瀏覽
好爽呀,竟然完全唔使排隊,仲要餐廳裏邊冇乜人,所以決定衝入去!提提大家,餐廳裏邊係有最低消費㗎,每人至少要叫一杯嘢飲,或者一個pancake!於是乎我哋order 杯香蕉牛奶,另一個就係店內主打,原味幸福pancake,pancake就算稍為攤凍左,依然係好鬆軟,入口係唔會有飽滯感,但係又唔係完全空氣pancake喎,所以好滿足!但提提大家,楓糖就唔好落太多啦,如果落得太多,就會搶咗pancake嗰啲奶油味,不過去過楓糖都係好好味嘅,似加拿大個種,有別於出邊一啲cheap cheap野!至於香蕉牛奶,如果香蕉味再可以多多少少,會更加係我鍾意嘅口味,不過不失!
2020-08-26
5 分鐘 (堂食)
無食梳乎尼班戟好耐想食,就來食!星期日接近下午兩點來到,不用等位。店內有9成滿我地食完,門口排了十幾人。上枱的樣子未加朱古力和糖醬這家店班戟的水準一流!完全不會有半熟,未熟的流心狀態入口絕對是梳乎尼的軟綿綿。水準保持呀!還有一個重點這個梳乎尼班戟沒有明顯的縮水出現。但班戟顏色比之前橙黃更有雞蛋味。喜歡黑朱古力醬Cream十分滑口😋原味加配雪糕球Cream是濃濃的帶麥盧卡蜜糖的味道又濃,又好食😋而家點班戟還可加$18有橙汁⭕️進店前量度體溫 ⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️座位間有距離感, 以透明膠板相隔✅製作需時,呼籲客人食物送到才除下口罩❗️水是自助形式,但沒有呼籲食客拿水時帶口罩😷
無食梳乎尼班戟好耐
想食,就來食!
星期日接近下午兩點來到,不用等位。
店內有9成滿
我地食完,門口排了十幾人。

上枱的樣子
未加朱古力和糖醬

這家店班戟的水準一流!
完全不會有半熟,未熟的流心狀態
入口絕對是梳乎尼的軟綿綿。
水準保持呀!
還有一個重點
這個梳乎尼班戟沒有明顯的縮水出現。

但班戟顏色比之前橙黃

又濃,又好食😋

而家點班戟還可加$18有橙汁

⭕️進店前量度體溫
⭕️全店職員戴上口罩
⭕️座位間有距離感, 以透明膠板相隔
✅製作需時,呼籲客人食物送到才除下口罩
❗️水是自助形式,但沒有呼籲食客拿水時帶口罩😷
2020-08-09
2020-07-17 497 瀏覽
突然好想吃班戟,還要是空氣感重那一種!上網找了一陣子,原來這間很受歡迎去到還要排隊除了室內,還有室外環境,但夏天應該不會坐出去了叫了一個類似all day breakfast 的組合,第一口吃下去,er???????一種強烈小麥味道,不太喜歡,轉移吃其喺配菜,那個火腿,好好吃主角上場了,果然名不虛傳!奶油不會太甜,配上花生醬,味道剛剛好班戟香口鬆軟,蛋味夠香配上咖啡,大滿足幸福也許就是淡淡的簡單,難怪叫幸福班戟。
突然好想吃班戟,還要是空氣感重那一種!

上網找了一陣子,原來這間很受歡迎

去到還要排隊

除了室內,還有室外環境,但夏天應該不會坐出去了

班戟香口鬆軟,蛋味夠香

配上咖啡,大滿足

幸福也許就是淡淡的簡單,難怪叫幸福班戟。
2020-07-11
下午茶
  • 幸福班戟
2020-06-30 471 瀏覽
難得閒日放假襯住閒日應該無咩人就決心同友人上網book幸福pancake結果真係比我地book到lunch時間去我就點左個朱古力香蕉pancake加雪糕同埋一杯lattelatte普通野唔講個pancake就認真唔錯夠balance唔會太空氣搞到好似無野落肚咁但又保留到個空氣口感蛋香十足而朱古力同香蕉就梗係夾啦加左15蚊要一球雪糕 幾抵好好食 下次有機會會再幫襯
難得閒日放假

朱古力香蕉pancake
2020-06-30
朱古力香蕉pancake
2020-06-28 803 瀏覽
It’s pancake day 🥞好幸運有好姊妹同我一樣鐘意食pancakes ❤️疏乎里pancake 軟綿綿真係好正😋*甜既叫左原味班戟,原味就咁加楓糖漿已經好食(有時反而覺得簡簡單單先係最好👍🏻) -今次我地試埋個咸既 - 三文魚牛油果🥑芝士慕絲班戟三樣配料都係我既至愛個班戟底原來同平時甜班戟唔同,係麥班戟 黎。我覺得好好味喎,同樣係軟綿綿既,不過朋友就鐘意甜既多D呢間環境唔錯,夠闊落,枱同枱之間唔會好迫k11 musea果間好似迫好多同埋坐到出走廊咁既🙈======================

It’s pancake day 🥞

好幸運有好姊妹同我一樣鐘意食pancakes ❤️
疏乎里pancake 軟綿綿真係好正😋
幸福班戟

三文魚牛油果芝士慕絲班戟

今次我地試埋個咸既 - 三文魚牛油果🥑芝士慕絲班戟
三樣配料都係我既至愛

呢間環境唔錯,夠闊落,枱同枱之間唔會好迫
k11 musea果間好似迫好多同埋坐到出走廊咁既🙈
======================

2020-06-17
幸福班戟
三文魚牛油果芝士慕絲班戟
  • 三文魚牛油果芝士慕絲班㦸
2020-06-25 361 瀏覽
近年日式班戟店爆紅,不少品牌進駐香港,每每「大排長龍」,可見香港人對日式班戟的熱愛有增無減!這一天筆者隻身來到銅鑼灣的幸福班戟,可能是一人的關係,不消5分鐘就被安排入座!Lucky!雖說跟一大群朋友到餐廳用餐是一件開心的事,愈多人更愈能炒氣氛;但筆者更享受一個人去吃飯,可以盡情根據自己的喜好選餐廳、點食物,那種無需迎合別人的安靜 ”me time” 更令我嚮往!日本公司在這方面的服務極為貼心,為我安排了半獨立「一人席」:眼前是一個比視點稍高的花圃,可避免跟對面的客人對到眼,所以隻身到訪的客人不用害怕喔!你完全不需要擔心尷尬!翻開餐牌,瞬間被「期間限定」四字吸引!(筆者從小就對此四字毫無抵抗力,不管是甚麼都希望一嚐)認真細看,原來是提拉米蘇班戟($158),並加入熱咖啡、馬斯卡彭芝士慕絲及熱巧克力醬,配搭可謂非常吸引!此外,我點了一杯香蕉牛奶($48)。由於所有班戟乃即叫即製,每份餐點的製作時間大概需時20分鐘。香港分店的班戟跟日本店的味道相似,蛋香味濃,口感鬆軟,但較為乾身,沒有日本店的那種濕潤感及入口即化的效果,但這質素已經非常不俗!再試試熱咖啡醬,雖帶點苦澀,但跟芝士味道匹配,我倒

不用害怕喔!你完全不需要擔心尷尬!

翻開餐牌,瞬間被「期間限定」四字吸引!
(筆者從小就對此四字毫無抵抗力,不管是甚麼都希望一嚐)

此外,我點了一杯香蕉牛奶($48)。

再試試熱咖啡醬,雖帶點苦澀,但跟芝士味道匹配,我倒是較喜歡倒上傳統的巧克力醬。
份量方面,或許是因為班戟的空氣感十足,筆者吃光3塊還是覺得肚子空空的...
提拉米蘇班戟

飲品方面,可謂十分「足料」!
香蕉肉軟濡香甜,加上滑順的日本牛奶,既健康既富飽肚感。
香蕉牛奶

此刻筆者終於可以滿足地說聲「ごちそうさまでした(謝謝款待)」。

總括而言,香港分店的食物質素並不比日本差,但建議預早訂位,減少等候時間。
2020-06-20
5 分鐘 (堂食)
提拉米蘇班戟
2020-06-15 331 瀏覽
聽幾個朋友推薦呢間pancake,唸住去試試。果然冇令我失望,係食過最好食的pancake,裝潢明亮寬闊,每份pancake係即製作,所以需時約20分鐘,有鹹甜兩種,推薦新口味tiramisu口味,配cream一齊,相當唔錯,pancake鬆軟,對的住個價錢,兩人share份量剛好,但係有最低消費,至少要點一杯正價嘢飲,牛奶coffee就麻麻地,橙汁偏苦,下次可以試下嗌紅茶呢類飲品。總體來講,都係值得一試的pancake😏
2020-06-14
2020-06-14 251 瀏覽
今次係第一次食幸福pancake,次次經過利苑都好想食但每一次都係排長龍今次同朋友一點到去食唔使排隊可以直入裏面環境好好,夠大,同另一張枱嘅人距離夠濶!而家出街食野安全都好重要,食得好心因為第一次食我叫咗原味pancake,我朋友叫咗香蕉朱古力味個pancake有三大舊,食落口真係非常之鬆軟,軟林林同埋佢有一種疏乎厘嘅感覺所以食完其實唔會覺得太溜!原味係配有一白色圓波,初初以為係雪糕,其實唔係,又係係cream, 雖然我都唔知係咩另外佢都有配糖漿嘅~而香蕉朱古力同pancake本身係天作之合所以係非常之好味!唔怪得日日排長龍~
今次同朋友一點到去食唔使排隊可以直入

個pancake有三大舊,食落口真係非常之鬆軟,軟林林
另外佢都有配糖漿嘅~
而香蕉朱古力同pancake本身係天作之合
所以係非常之好味!唔怪得日日排長龍~
2020-06-06