2023-09-14 33 瀏覽
今日去會展行展覽,行到出嚟食飯已經兩點,難得天色好啲,特登嚟呢間心儀拉麵店享受一個好好嘅me time幸屋已經開咗六年,我嚟到通常除咗食佢最出名嘅櫻花蝦拉麵,我都好鍾意佢嘅特濃廣島蠔沾麵,因為沾麵唔係間間拉麵店都有,用廣島蠔做湯底嘅更加少見,所以今日都係決定食呢個廣島蠔沾麵❤️首先叫咗食拉麵必叫嘅煎餃子,呢間嘅餃子係大阪燒style,最鍾意上邊啲木魚碎,煎得啱啱好,封住啲肉汁,但又唔會太油,唔使額外嘅醬汁已經好味道👍🏻跟住到我嘅廣島蠔沾麵,水準一如以往咁高,鍾意食蠔嘅朋友一定唔可以錯過!店員介紹原來佢嘅沾麵湯底除咗又好蠔,味增,仲有豚骨,難怪咁湯底咁豐富🥹沾麵嘅麵質係煙靭有口感,呢個亦都係我中意食沾麵嘅原因🫶🏻店員同我講,原來而家推出咗期間限定嘅日本鹽湯蕃茄拉麵,而且佢哋將會有醬油拉麵,好開心嚟到下次又會有更多選擇🫶🏻

午餐
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵
2023-09-10 39 瀏覽
📍幸屋灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖1️⃣ 櫻花蝦味噌拉麵 $88 🌕🌕🌕🌕🌕選擇咗幼麵、正常軟硬度、湯正常濃度、BBQ叉燒。櫻花蝦嘅湯底有鹹香味,配上爽口嘅幼麵,唔錯👍🏻!有兩片大大嚿嘅叉燒~2️⃣ 廣島蠔沾麵 $118 🌕🌕🌕🌗🌑選擇咗軟粗麵、湯偏濃。麵底有少少似烏冬🤰🏻,有三隻廣島蠔烚得啱啱好,好嫩滑。湯底有少少似麵豉味道。3️⃣ 和風餃子(6隻) $38 🌕🌕🌕🌕🌗日式豬肉白菜餃煎得好脆,配上香蔥同沙律醬食係意想不到地夾😋!第一次食餃子配沙律醬~4️⃣ 芝士年糕(2件) $38 🌕🌕🌕🌕🌑炸衣比較薄,但係都好脆。芝士有啲流心,年糕好煙韌🧀。
📍幸屋

1️⃣ 櫻花蝦味噌拉麵 $88 🌕🌕🌕🌕🌕

2️⃣ 廣島蠔沾麵 $118 🌕🌕🌕🌗🌑

3️⃣ 和風餃子(6隻) $38 🌕🌕🌕🌕🌗

4️⃣ 芝士年糕(2件) $38 🌕🌕🌕🌕🌑
炸衣比較薄,但係都好脆。芝士有啲流心,年糕好煙韌🧀。

2023-09-09 29 瀏覽
灣仔其中一間人氣拉麵店,午市時段人來人往.餐廳樓底高,就算坐滿客人感覺都不擠迫.餐廳主打豚骨湯底,更有季節限定特色拉麵,沾麵,甚至更有熱食丼飯,唔同口味嘅朋友都可以一齊聚餐🔸和風餃子($38)用冰花煎餃做法,一盒六件大片脆皮上放上沙律醬,木魚絲,蔥花味道有大阪燒感覺🔸芝士年糕($38)新鮮炸起,熱辣辣.外皮金黃內裡芝士爆滿,煙韌香口🔸熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵($128)期間限定款式,賣相吸引.湯底濃厚,醬油味偏重.廣島蠔飽滿新鮮.另外仲有雞叉燒,溏心蛋,甜筍,材料豐富🔸赤武士辛味拉麵($83)四種辣度可選擇,湯底顏色通紅,不油膩.除麵軟硬度,湯底濃淡度,更可揀選叉燒或豚角煮.選擇豚角煮半肥瘦,肉質軟腍

🔸和風餃子($38)

用冰花煎餃做法,一盒六件
大片脆皮上放上沙律醬,木魚絲,蔥花
味道有大阪燒感覺

🔸芝士年糕($38)

新鮮炸起,熱辣辣.外皮金黃
內裡芝士爆滿,煙韌香口

🔸熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵($128)

🔸赤武士辛味拉麵($83)

2023-09-01 34 瀏覽
大隱隱於市黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵食落去有陣陣黑蒜味,湯比較杰身,麵掛湯,食完唔會口渴。叉燒有2款,豚角煮非常出色,肉味濃而且入口即溶北海道蟹肉湯拉麵哩碗麵材料十足,有雞有叉燒,仲有蟹肉蟹膏,雞肉係慢煮嘅,非常之滑,個湯好鮮,輕鬆飲哂和風餃子一上菜嗰時,嘩!咁靚嘅!餃子煎得香脆適中,juicy唔油膩,配上津汁木魚,食落有少少似小丸子栗子紫薯即叫即炸,外脆內軟,栗子軟糥,紫薯清甜幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

大隱隱於市

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵

栗子紫薯
即叫即炸,外脆內軟,栗子軟糥,紫薯清甜

幸屋 (灣仔)
2023-08-31 54 瀏覽
今日晏晝兩個人去到嗌咗一碗魚骨豚肉沾麵、一碗胡麻拉麵同埋一碟和風餃子。見有咁多好評,諗住食好西。點知沾麵麵太糊,魚介湯只有鹹味,極鹹。胡麻王得燶味,煮咗碗麵出嚟先話無日本芝麻,完全無胡麻味。得個和風餃子係好食,建議轉行做餃子店。總之就唔會再幫襯喇。

今餐繼續係灣仔區拉麵主戰場搵間拉麵店試試佢😌幸屋主打嘅係博多豚骨湯頭嘅拉麵!不過佢地啲期間限定口味嘅拉麵都好吸引🤩所以叫左兩款唔同嘅食啦😎黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵湯頭聞起黎有濃厚豚骨香氣同啖啖黑蒜味,飲起黎清爽得黎無豬臭味😉叉燒肥膏位唔多,但肉質都好多柔嫩❣️拉麵我揀左粗麵,軟硬度圈左要硬一啲!好開心呢度真係會煮返出我所想嘅軟硬度😝熟成味噌廣島蠔 赤雞湯拉麵廣島蠔都有三、四隻,每隻都脹卜卜好飽滿😆廣島蠔肉質鮮甜嫩口又滑溜,蠔味濃郁甘香💖仲有兩塊嫩嫩嘅雞叉燒!湯頭帶點奶黃色,飲落Creamy滿滿骨膠原嘅感覺😚和風餃子係日式最經典嘅冰花煎餃子🤤一層脆卜卜嘅薄脆,另外兩面餃子皮軟軟!餃子肉餡Juicy鮮味十足😇芝士年糕我一見到芝士年糕就一定會叫😉口感外脆內軟不油膩😍幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
今餐繼續係灣仔區拉麵主戰場搵間拉麵店試試佢😌

幸屋主打嘅係博多豚骨湯頭嘅拉麵!

不過佢地啲期間限定口味嘅拉麵都好吸引🤩
所以叫左兩款唔同嘅食啦😎

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵

叉燒肥膏位唔多,但肉質都好多柔嫩❣️

拉麵我揀左粗麵,軟硬度圈左要硬一啲!

好開心呢度真係會煮返出我所想嘅軟硬度😝

熟成味噌廣島蠔 赤雞湯拉麵

廣島蠔都有三、四隻,每隻都脹卜卜好飽滿😆

廣島蠔肉質鮮甜嫩口又滑溜,蠔味濃郁甘香💖
仲有兩塊嫩嫩嘅雞叉燒!
湯頭帶點奶黃色,飲落Creamy滿滿骨膠原嘅感覺😚

係日式最經典嘅冰花煎餃子🤤
一層脆卜卜嘅薄脆,另外兩面餃子皮軟軟!

餃子肉餡Juicy鮮味十足😇

• 熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵
  • 和風餃子
  • 芝士年糕
2023-08-29 103 瀏覽
平價拉麵小店🍜灣仔真係有好多拉麵舖,呢間拉麵既位置唔太顯眼,隱藏左係街市入面,但原來都有好多拉麵選擇,當日仲有啲期間限定款式,除左拉麵仲有沾麵同丼飯🙈《和風餃子 $38》賣相一流,如果煎得脆啲會更好,餃子表面加左啲醬令個味道有啲似章魚燒個隻味😂《紫薯粟子餅 $28》即叫即炸,擺左一陣先食都仲好熱,外皮炸得幾脆,幾薄粉,紫薯味好香,仲有啲粟子粒係入面🙈《北海道蟹肉湯拉麵 $138》期間限定既拉麵之一,真係有啲蟹肉係入面😀仲有好多蟹籽,湯底相對比較清,唔會話好油膩!《櫻花蝦味噌拉麵 $88》加左好多櫻花蝦,蝦味幾香,湯底比起蟹肉湯拉麵濃郁少少😌兩款拉麵既麵質都偏軟身小小,但拉麵配料都幾多下,每碗都有一隻溏心蛋,兩片叉燒,好多木耳絲同小小竹筍,食完都好夠飽☺️幸屋灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《和風餃子 $38》

《紫薯粟子餅 $28》
紫薯粟子餅

《北海道蟹肉湯拉麵 $138》

《櫻花蝦味噌拉麵 $88》
加左好多櫻花蝦,蝦味幾香,湯底比起蟹肉湯拉麵濃郁少少😌
櫻花蝦味噌拉麵

2023-08-28
紫薯粟子餅
櫻花蝦味噌拉麵
2023-08-29 15 瀏覽
今日黎到灣仔特色人吃拉麵店,店舖間格精緻,有日本拉麵小店嘅感覺😉拉麵有好多款,仲有啲係期間限定🤭而且又有沾麵同丼飯,食物都好多選擇👍🏻和風餃子🥟,相當不錯,佢哋個底又大塊又香脆,上面仲有啲小丸子嘅醬汁同沙律醬,好好味!而家餃子入面啲料都好香口,愈食愈好味!蟹籽沙律🥗,又健康又邪惡,上面啲沙律醬真係好好食,撈埋啲蟹籽同蟹柳一齊食,好爽😄赤武士辛味拉麵:呢個係佢哋轉Menu入面有嘅,可以揀好多款唔同嘅煮法,例如面嘅硬度,湯嘅濃度甚至乎辣到都有得揀,食落去個辣味真係提升左呢碗拉麵嘅味道,叉燒大大塊,入口溶化嘅感覺🤟🏻北海道蟹肉湯拉麵:上面鋪左蟹肉,鮮味十足啊!個湯超級濃郁,仲有我超鍾意佢嘅面嘅煙靭程度啱啱好👅

2023-08-25
2023-08-29 37 瀏覽
今次同朋友去到灣仔區搵好嘢食~係隱蔽小巷裡面,發現咗一間隱世拉麵店,一於入去試吓佢哋嘅日本拉麵。餐廳以的木裝潢為主,同日本嘅拉麵店一樣,而且佢哋有得揀拉麵嘅軟硬度、湯底嘅濃度等等,以客人喜好和口味為先。胡麻王豚骨拉麺以香濃胡麻香氣融合於豚骨湯,特製拉麵入口彈牙,非常有口感,把湯汁都掛上。另外,推薦一下呢個食法,可以自行再加入黑胡椒粉調味,可以加強味道層次感,超美味!熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵呢個係限定期間推出嘅拉麵,色香味俱全! 自選咗濃度高嘅湯底,味道非常濃厚,面且廣島蠔肥美,赤雞胸肉非常嫩口,拉麵入口彈牙,超有口感!餐廳仲有提供檸檬汁,用嚟辟廣島蠔腥味,但個人覺得一啲都唔腥,相反仲食到鮮甜味!見到仲有得叫就快啲叫一碗嚟食吓啦,因為係限定拉麵嚟架!日本芝麻手羽雞翼惹味香口嘅日本小食,雞翼炸到皮脆肉嫩又多汁,裏面嘅雞肉仲係保持得好嫩滑,簡直係邪惡級小食!
今次同朋友去到灣仔區搵好嘢食~

胡麻王豚骨拉麵
胡麻王豚骨拉麵
2023-08-29 13 瀏覽
我地星期六2點去到都爆場嘅拉麵小店,一於就試下有咩好食!.▪️熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉($128)🦪湯底十分濃郁夠味,麵質彈牙,加上檸檬汁可以更顯湯底的鮮味和蠔的香味。而廣島蠔有4隻,每隻都好新鮮肥美✨仲有大大隻嘅溏心蛋同香辣肉碎亦醃得香口👍🏻配料仲有叉燒同豚肉,真係大滿足!▪黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵($88)🧄山藥即係淮山能夠強健身體,改善虛勞與咳嗽等,係一種含澱粉嘅植物✨加上黑蒜油去拉麵湯底,山藥味較重。湯底比平時拉麵嘅咸度少一半。係一款好健康嘅拉麵有大大塊叉燒同原隻溏心蛋。▪和風餃子($38)🥟面頭有一大塊薄皮冰花脆脆,有啲似薄皮芝士嘅味道。底下係椰菜豬肉餃,煎得十分香口。配上木魚絲同沙律醬,真係幾好食😋▪芝麻手羽($38)🐤雞翼醃製得好入味,外皮脆脆地,入面雞肉嫩滑有鹹味✨.✍🏻整體:拉麵份量算多,佢期間限定拉麵仲有蟹肉湯底。叫嘅2款小食都好好食。下次會想試下其他款式~
我地星期六2點去到都爆場嘅拉麵小店,一於就試下有咩好食!

▪️熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉($128)🦪

▪黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵($88)🧄

▪和風餃子($38)🥟

▪芝麻手羽($38)🐤
雞翼醃製得好入味,外皮脆脆地,入面雞肉嫩滑有鹹味✨

✍🏻整體:
2023-08-27 18 瀏覽
行完貓咪展之後去咗灣仔個邊多野食既街揾食,見到有間拉麵幾好咁。而且好耐冇食過拉麵咁濟。佢算小巷既隱藏拉麵鋪嚟,門外俾好多車位檔遮住咗#蝦汁帆立貝沾麵 ($128) – 沾麵有得揀凍或者熱,今次揀咗凍配埋熱既湯汁入口啱啱好係暖暖地,適合係依家咁熱既天氣又想食沾麵。蝦汁好濃郁但唔會過鹹而且好掛汁。有兩粒帆立貝同埋一舊厚切既角煮豚,帆立貝幾好味配埋蝦汁同檸檬汁好鮮味。另外好少見拉麵會跟角煮豚㗎,佢煮得好淋身😋😋#赤武士辛味拉麵 ($88) – 有4種辣度可以揀,唔知依間啲辣度係點就叫咗2度。食落少少辣,想食辣啲就要叫勁啲喇。佢跟嚟唔淨係得叉燒仲有角煮豚都係大大塊好厚切👍🏻👍🏻而且蛋幾好味仲有少少糖心另外我哋叫咗小食 #餃子($38)- 佢煎到個底係有脆脆個款,個脆脆令到佢有少少外脆內軟既感覺。而且個面放咗大阪燒既醬汁幾特別,有啲似食大阪燒🤪#炸蠔($42/4P) – 炸蠔個炸皮幾薄身而且蠔肉好厚實,食落去係幾實在唔係食炸衣個啲嚟。好食👍🏻👍🏻

而且蛋幾好味仲有少少糖心

近排又同T小編想食拉麵,咁啱T小編係灣仔附近收工,咁啱就見到有人介紹過呢間係巷仔入面嘅拉麵鋪~呢到如果唔細心留意應該未必會見到🙈入到去環境雖然唔係好大,不過算坐得幾舒服。拉麵店嚟講真係算好多選擇,所以小編都叫左兩個小食、一碗拉麵、同一碗沾麵食😝呢到除左有拉麵、沾麵、同埋各式各樣嘅小食之外,仲有飯提供比客人,又多個選擇haha不過小編覺得最窩心係叫咩呢度嘅服務好好,店員都好有禮貌,真係值得一嚟嘅小店呀!

🍜胡麻王豚骨拉麵
🍜鹿兒島赤雞沾麵
🌰炸紫薯粟子餅
🥟和風餃子
餐廳樓底好高 拉麵小店嚟講環境都算闊落☺️而且Lunchtime都唔洗等位 好啱打工仔去試-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥和風餃子 $38一碟有6隻煎餃 冰花上面淋咗大阪燒醬汁加埋木魚同蔥花 打卡一流!😽而且煎餃皮薄餡靚 睇得又食得~😋-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️金武士豚骨拉麵 $78拉麵配菜有1隻溏心蛋 2片叉燒同木耳絲、蔥絲但湯底偏淡 呢個價錢嚟講不過不失咁啦😗
餐廳樓底好高 拉麵小店嚟講環境都算闊落☺️

拉麵配菜有1隻溏心蛋 2片叉燒同木耳絲、蔥絲
但湯底偏淡 呢個價錢嚟講不過不失咁啦😗
金武士豚骨拉麵
2023-08-18
5 分鐘 (堂食)
2023-08-16 1414 瀏覽
呢間位於灣仔嘅拉麵店都幾有人氣,隱身喺街市旁邊,無店員企喺門口宣傳,但一拉門入去,就會發現幾多人食緊拉麵😂 環境幾有日式風味,牆身貼滿拉麵、食物海報,店員服務態度又幾好,refill水超快👍🏻🥢和風餃子 $38一份有6隻,好似冰花餃子咁,加咗沙律醬、蔥花、木魚絲,味道幾好!🥢吉列廣島蠔 $42一份有4隻,香脆可口!🥢特濃味噌廣島蠔沾麵 $118見到就好想試!有3隻廣島蠔,幾肥美!配料都幾多,有一隻溏心蛋、大量木耳、椰菜、紫菜、洋蔥~ 沾麵湯係超濃味噌湯,好濃厚又唔鹹,配埋麵一齊食都幾夾!沾麵麵條幾掛湯,都算有咬口,如果再爽啲同煙韌啲就更好啦,我比較鍾意煙韌啲嘅麵~~麵條可以揀冷/熱,冷麵應該會更好食!🥢黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $88湯底呈淡黑色,應該係因為加咗山藥,同平時嘅黑蒜湯底唔一樣~ 有兩塊叉燒,都幾大塊,肥瘦均勻幾軟熟。幾鍾意有啲肉碎粒,更加惹味!溏心蛋都幾流心,好食!整體味道都唔錯,可以試試~

🥢和風餃子 $38

吉列廣島蠔
🥢吉列廣島蠔 $42
一份有4隻,香脆可口!

特濃味噌廣島蠔沾麵
🥢特濃味噌廣島蠔沾麵 $118

黑蒜濃厚山蒜豚骨拉麵
🥢黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $88

整體味道都唔錯,可以試試~
吉列廣島蠔
特濃味噌廣島蠔沾麵
黑蒜濃厚山蒜豚骨拉麵
  • 黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵
感覺灣仔是拉麵店的匯聚點,每家各有特色這次是被他們的和風餃子吸引過來😜 🦀北海道蟹肉湯拉麵 $138 (無加一)色彩繽紛非常漂亮😚有叉燒以外,還有慢煮雞胸片。有一點蟹膏在面上,如果多點蟹肉就更豐富👍湯底選了濃味,也不會過鹹值得一提溏心蛋很入味,質感軟軟😳暫時是最符合我口味的版本 黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $88 (無加一)濃度選了正常,不過應該選濃味,因為我係黑蒜的超級粉絲 (討厭黑蒜的友人表示普通的已經太濃味😂叉燒以外,有豚角煮,就是一塊入味軟爛的邪惡豬腩🤤溏心蛋也是同樣高質 🌮和風餃子 (6件) $38 (無加一)薄脆底部、肉汁內餡配上章魚燒調味 (沙拉醬+木魚絲+紫菜碎)就是我要的味道👅 🧀芝士年糕 (2件) $38 (無加一)餐牌上沒有,但我看op食評有的,就問了一下(幸好🤣)這個不是拉絲,而是流心的,奶味濃趁熱吃,但也小心不要被燙傷😜 每位有免費的一杯茶樓底高,空間感很足夠,挺舒服的用餐體驗
感覺灣仔是拉麵店的匯聚點,每家各有特色
這次是被他們的和風餃子吸引過來😜

🦀北海道蟹肉湯拉麵 $138 (無加一)

色彩繽紛非常漂亮😚
湯底選了濃味,也不會過鹹
值得一提溏心蛋很入味,質感軟軟😳暫時是最符合我口味的版本

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $88 (無加一)

叉燒以外,有豚角煮,就是一塊入味軟爛的邪惡豬腩🤤
溏心蛋也是同樣高質

🌮和風餃子 (6件) $38 (無加一)

薄脆底部、肉汁內餡
配上章魚燒調味 (沙拉醬+木魚絲+紫菜碎)
就是我要的味道👅

🧀芝士年糕 (2件) $38 (無加一)

餐牌上沒有,但我看op食評有的,就問了一下(幸好🤣)
這個不是拉絲,而是流心的,奶味濃
趁熱吃,但也小心不要被燙傷😜

每位有免費的一杯茶
樓底高,空間感很足夠,挺舒服的用餐體驗

• 芝士年糕
  • 和風餃子