2018-11-15
平民扒房週末,森仔同女朋友又去旺角走一走。行到見餓,就入了一間於西洋菜街既餐廳。因為森仔深深被佢個名和菜單上的食物吸引:平民扒房。先講下個環境。店主在裝潢方面亦蠻用心的。用上不少牆飾和牆櫃,善用空間來放餐牌和餐具。雖然地方不大,但也給予每一枱足夠空間,不會令人感到迫和不舒服。因此,餐廳大約只能容30人左右。講反食物的質素。餐廳主打一些平價的扒類和蠔類。所以森仔今次叫了兩個套餐:香草羊架和俊男牛扒。再加了生蠔和焗蠔,和一個前菜焦糖蕃茄😍😍😍前菜焦糖蕃茄這個前菜,森仔從沒食過,不但覺得很新穎,味道亦非常之好。佢係整個蕃茄去左皮,之後雪涷,令其冰冰涼涼的。之後配上芝麻醬和底下放了沙律🥗菜。最重頭戲係我頂部放上焦糖,再和火槍燒溶,令到外部脆脆的,甜甜的。整個口感和味,又酸又甜,又溫又冷的,十分正。作為前菜,亦十分開胃,滿有特色👍🏼👍🏼👍🏼生蠔生蠔一客有2隻。味道鮮甜,淡淡的海水味。一食入口,就有種滿足感。若再肥美一點會更正😍😍😍焗蠔焗蠔亦好好味。個感覺同生蠔完全不同。配上芝士和沙拉醬再焗,熱辣辣的,好食👍🏼👍🏼香草羊架兩個主食亦用燒熱的石板上枱,誠意十足。同時石板下的木板上亦印上平民扒房,很美
週末,森仔同女朋友又去旺角走一走。
行到見餓,就入了一間於西洋菜街既餐廳。
因為森仔深深被佢個名和菜單上的食物吸引:平民扒房。
先講下個環境。
店主在裝潢方面亦蠻用心的。
用上不少牆飾和牆櫃,善用空間來放餐牌和餐具。
因此,餐廳大約只能容30人左右。
講反食物的質素。
餐廳主打一些平價的扒類和蠔類。
前菜焦糖蕃茄
這個前菜,森仔從沒食過,不但覺得很新穎,味道亦非常之好。
佢係整個蕃茄去左皮,之後雪涷,令其冰冰涼涼的。
之後配上芝麻醬和底下放了沙律🥗菜。
整個口感和味,又酸又甜,又溫又冷的,十分正。
作為前菜,亦十分開胃,滿有特色👍🏼👍🏼👍🏼
生蠔
生蠔一客有2隻。
味道鮮甜,淡淡的海水味。
一食入口,就有種滿足感。
若再肥美一點會更正😍😍😍
焗蠔
焗蠔亦好好味。
個感覺同生蠔完全不同。
配上芝士和沙拉醬再焗,熱辣辣的,好食👍🏼👍🏼
香草羊架
兩個主食亦用燒熱的石板上枱,誠意十足。
同時石板下的木板上亦印上平民扒房,很美觀🤗
羊架共有4件,份量十足!
而肉質亦幾靚,有陣陣羊的香味🤓
最正配上香草燒,所以沒有一種蘇臭味。
同時廚師煎得恰好,外脆內嫩👍🏼👍🏼欣賞。
另外,配上特製的咖哩忌廉汁,不得了。
果個咖哩味很突出的,但不會再水,同時有種忌廉汁,所以不會很辣👍🏼適合不同人士進食。
俊男牛扒
牛扒更是不得之了。
兩大件,仲大過森仔塊臉😂😂😂
味道不錯,牛味幾濃。
特別亦係廚師煎得好好,大約7友熟到!
入面滿有肉汁👍🏼好食
整體而言,餐廳🍴味道很好👍🏼👍🏼
再配上此平民的價錢和大大的份量。
森仔下次想食扒,一定會再去食🤗森仔推薦🤓