2018-12-02 148 瀏覽
平民又想吃到美食又要經濟,可以考慮來到旺角通菜街走走看看,便會發現一間以平民扒房見稱的餐廳。餐廳地方不算大,但也能譹食客座得舒適。平民扒房賣點在於晚餐供應大大塊扒,晚餐還包括了生蠔菜式,連餐前小吃、餐湯和飲品,連加一都不超過HKD300,確實是平民的一大喜訊。******************************平民扒房@友蠔食位於旺角通菜街之內,附近食店臨立,但也不難找,餐廳門外燈光滿滿。餐廳格局是長方形,雖然地方不算很大,但還能讓食客坐的舒適的。精選一人晚餐,價錢由HKD168-HKD268不等,當中包括了餐前小,包括了沙律、生蠔和餐湯等。再選上主菜一款,配上沙律、雜菌、薯菜、意大利粉或飯,確實豐富又實惠。除了晚餐選擇,也有散點,包括了前菜小吃、廚房推介和星級精選,菜式選擇比晚餐更多,價錢也很實惠。還可以額外選購生蠔,澳洲、法國、非洲和法國。飲品的選擇不算多,一般餐飲和果汁都有所供應,無論散點或跟餐都有不同收費。晚巿選擇都不少,午巿也有套餐供應。不過餐廳好快又修改餐牌,不知到時午巿和晚巿會有什麼美味食物供應。香濃蕃茄湯,蕃茄湯之中還有其他食材,包括了薯仔粒。蕃茄湯非常濃郁,略

香濃蕃茄湯,蕃茄湯之中還有其他食材,包括了薯仔粒。蕃茄湯非常濃郁,略帶點酸,每喝上一口確實能幫助開胃。

甜酸胡麻醬冷蕃茄,是晚餐的前菜。蕃茄口感清涼,加了胡麻醬,配上酸酸地蕃茄更好香,蕃茄底部還有青瓜絲,青瓜又爽口,非常開胃。

鮮海膽撈冷烏冬,是晚餐的前菜。冷烏冬入口滑溜,除了有鮮甜的海膽,還有三文魚子,再加入紫菜絲和青瓜絲,確實好味。

生蠔,晚餐包一份2隻的生蠔,生蠔海水味不算很重,但鮮味還在,口感又Creamy,非常滿足。

白汁蘑菇芝士焗蠔,晚餐包一份2隻,白汁蘑菇充滿著蘑菇香味,當中還有芝士香濃味道,連蠔一起吃又是另一番味道。

晚餐把2人所選上的扒放在一個大盤而出。

松露白汁@美女豬扒 HKD168,豬扒一共有2大塊,單看賣相已經吸引。豬扒配上了沙律菜,所以豬扒底放滿了很多沙律菜。

豬扒煎得香口,2大塊絶對足夠2人份量。配上松露白汁,帶著松露香味,無論配豬扒還是沙律一樣好味。

自家蔥油汁@香煎雞扒 HKD168,雞扒只有一塊,配上甜甜地自家蔥油汁,有著蔥油的香味。

雞扒煎得香口,肉質又嫩滑,配上自家蔥油汁確實好味。雞扒配上了薯條,只可惜略帶點油,否則會更加好吃。

餐飲以一般餐茶和果汁為主,所以選了一般餐飲,熱檸水和凍檸茶。熱檸水已加入糖份,甜度也是合適。

凍檸茶色雖深但茶味都清香,份量都大杯,也是不錯。
  • 香濃蕃茄湯
  • 生蠔
  • 白汁蘑菇芝士焗蠔
  • 松露白汁@美女豬扒
  • 自家蔥油汁@香煎雞扒
2018-12-01 55 瀏覽
去旺角通常都會去女人街搵食,貪其多選擇😌今日行過見到呢間新開餐廳,望落坐得幾舒服,又多選擇,就同2個朋友一齊去食😋坐低無耐,就有人來同我們介紹餐牌,服務態度好好,佢同我們講而家最新鮮係用法國生蠔,因為見啲前菜好吸引我們叫左3個set dinner🤤好期待好期待,頭盤上場!我們叫左2個海膽冷烏冬,一個蕃茄🤤值得一讚係個蕃茄,食落係用醋醃過嘅,酸酸甜甜好開胃🤩🤩叫咗兩set生蠔一set焗蠔, 兩款都好好食,一個朋友鍾意生嘅,一個朋友鍾意熟嘅🤣好鍾意個蘑菇湯,好足料,識落一啖淡蘑菇碎輪到主角上場,一嚟到就會吸眼球,全場嘅目光都落晒黎呢度,我哋見到都流口水🤤重點係唔單止個樣吸引,味道不得了😆😆一個係炸子half雞,食落甜甜地,炸得好香脆連飯食,好夾,最驚喜係因為個熱石板,仲食到飯焦tim呀!😍😍另一個係羊架,冇騷味,好食,仲有4件咁多,抵呀!最後係個龍蝦,用芝士白汁焗完,味道好香濃,食到停唔到🤣🤣
去旺角通常都會去女人街搵食,貪其多選擇😌

我們叫左3個set dinner🤤

好期待好期待,頭盤上場!我們叫左2個海膽冷烏冬,一個蕃茄🤤

值得一讚係個蕃茄,食落係用醋醃過嘅,酸酸甜甜好開胃🤩🤩

好鍾意個蘑菇湯,好足料,識落一啖淡蘑菇碎

重點係唔單止個樣吸引,味道不得了😆😆
一個係炸子half雞,食落甜甜地,炸得好香脆
另一個係羊架,冇騷味,好食,仲有4件咁多,抵呀!

最後係個龍蝦,用芝士白汁焗完,味道好香濃,食到停唔到🤣🤣

2018-11-30 1609 瀏覽
通菜街一帶街檔吸引很多遊客,但原來兩邊行人路開左好多特色美食小店,其中一間個名好特別叫平民扒房友蠔食,有扒又有蠔都係我至愛_,小店枱座不多,但裝修整理舒服,配上輕鬆音樂和柔和燈光,享受之選店主老闆娘好nice,放下餐牌還細心介紹廚師推介食物,選擇還算多,遲些還會更新,最後選擇了兩款套餐,松露白汁美女豬扒和日式燒汁炸子half雞首先上了兩碗熱辣辣餐湯,蕃茄薯仔和蘑菇湯,細細碗但料仍算足夠和味度足再黎係田園沙律和甜酸胡麻醬冷蕃茄,健康之選,配合酸醋汁,更覺醒胃驚喜之作,看不出是一個蕃茄,外面淋上焦糖,冰封蕃茄,外甜甜的,内軟軟的,配上胡麻醬青瓜絲圍伴,真係無得頂心思上菜,跟住係一度細碗的鲜海膽撈冷烏冬,軟軟長長的烏冬,比較平淡,但放了一格鮮海膽和碎紫菜就加晒分我至愛生蠔終於上場,各兩隻,先凍吃後熟吃,大大隻飽滿法國蠔,鮮甜美味,最好一啖一次夠满足口感焗蠔就比較juicy,带香磨菇芝士非常野味主角豬扒和雞最後出場,廚師喜歡一齊放埋上枱,令人眼前一亮,滿足食慾,大大兩塊豬扒,肉質柔軟又不油膩,半隻雞用上松露白汁配搭貴氣十足,肉質嫩滑,yummy,還有蒜香意粉伴底,滿足滿意的一頓不平凡套餐

套餐松露白汁美女豬扒,日式燒汁炸子half雞

焗蠔就比較juicy,带香磨菇芝士非常野味

2018-11-29
套餐松露白汁美女豬扒,日式燒汁炸子half雞
  • 精選生蠔
  • 松露白汁豬扒
  • 日式燒汁炸子雞
2018-11-29 45 瀏覽
自從係美國番黎之後 就勁想食扒 生蠔今次b先生帶左我黎旺角食呢間平民扒房 佢話平靚正 由其生蠔好出色係旺角唔係酒店都有好食生蠔?心入邊好多問號 但照同佢去食鋪面唔算好大 大概有二十個位 好快就full左野食選擇都幾多下店員會好細心解釋餐牌 當中精選一人晚餐最抵食 又有前菜 重點前菜係有3款 又有扒當然就叫左一人晚餐啦我就要甜酸醬@脆炸雞肶B先生要秘制洋蔥汁@俊男牛扒(佢話似佢⋯)前菜鮮海膽撈冷烏冬海膽好新鮮 一d都唔腥仲好甜Tim 食落仲有d三文魚子脆卜卜咁 好有口感甜酸胡麻醬冷蕃茄勁驚喜 原個蕃茄去皮上 蕃茄浸左自家制醬汁 酸酸甜甜 但又可以保持蕃茄ge爽脆 淋上麻醬 好 味道一流生蠔果然冇令我失望 生蠔好大隻又新鮮 仲有少勳海少味Tim餐湯正正常常 味道不過不失跟餐要左一個田園沙律份量都幾多鐵板上主菜甜酸醬@脆炸雞肶超大隻雞肶 唔係炸到好乾果隻 係炸到皮脆肉嫩 d肉勁juicy 又勁厚肉 好滿足 唔洗加醬都已經好好食 加左仲正袐制洋蔥汁@俊男牛扒牛扒係薄切 上台為3成熟 自行加熱到自己要ge熟成度 我通常會要5成 好有牛味又冇根 好易咬開 正正子野飲個人比較推介乳酸特飲 真材實料石
自從係美國番黎之後 就勁想食扒 生蠔
今次b先生帶左我黎旺角食呢間平民扒房
佢話平靚正 由其生蠔好出色
係旺角唔係酒店都有好食生蠔?
心入邊好多問號 但照同佢去食
鋪面唔算好大 大概有二十個位 好快就full左
野食選擇都幾多下
當然就叫左一人晚餐啦
我就要甜酸醬@脆炸雞
B先生要秘制洋蔥汁@俊男牛扒(佢話似佢⋯)

前菜

個人比較推介乳酸特飲 真材實料
石榴乳酸

熱檸水

2018-11-26 54 瀏覽
這間可以說是我在旺角吃過最好吃的一間扒房由外觀到醬汁到配菜再到主菜無一不令我驚喜珍惜飲用水,需要才跟店員說麻醬冷蕃茄,由前菜開始已經有味蕾的衝擊,酸酸甜甜再加上麻醬的香味,超級開胃海膽冷烏冬,海膽好鮮甜,配上烏冬一起吃味道十分夾,想再要一碗啊!(這只是前菜,要冷靜)omg!!!!這裡的生蠔是我吃過最好吃的鮮甜是一定有的,但每一種蠔的味道都不同令你吃的時候有不同層次的感覺今天我點了3種法國蠔,分別是Fine De Claire,Majestic,Gillardeau我個人偏愛淡口味的Fine,喜愛甜中帶咸的可以要Claire,如果鍾情濃厚海水的一定要試一下Gillardeau燒蠔~芝士咪好濃啊,但又不會蓋過蠔的甜味其實我個人喜好磨菇濃湯但想不到蕃茄濃湯都會給到我驚喜,可以說是我人生中喝過最好味的蕃茄湯日式燒汁@炸子Half雞+蒜香意粉雞肉好嫩,不過有少許遺憾就是不夠入味松露白汁@美女豬扒+什菌煎得外脆內嫩,配上我最愛的松露汁~最重要是竟然有什菌因為我平時不太喜好澱粉質+肉類,所以這餐廳有什菌令我再加分了很多菠蘿特飲吃了那麽多肉類再加海鮮,飲一杯酸酸甜甜的飲品心情特別好~最後再喝一口檸檬水
這間可以說是我在旺角吃過最好吃的一間扒房
由外觀到醬汁到配菜再到主菜無一不令我驚喜

珍惜飲用水,需要才跟店員說

omg!!!!這裡的生蠔是我吃過最好吃的
鮮甜是一定有的,但每一種蠔的味道都不同
令你吃的時候有不同層次的感覺

燒蠔~芝士咪好濃啊,但又不會蓋過蠔的甜味

其實我個人喜好磨菇濃湯

日式燒汁@炸子Half雞
+蒜香意粉
雞肉好嫩,不過有少許遺憾就是不夠入味

松露白汁@美女豬扒+什菌
煎得外脆內嫩,配上我最愛的松露汁~

最重要是竟然有什菌

菠蘿特飲
吃了那麽多肉類再加海鮮,飲一杯酸酸甜甜的飲品心情特別好~

最後再喝一口檸檬水(這是同行朋友的)作一個完美句號
這餐廳私心不太想介紹,怕之後會很多人,因為位置也不是太多
但又很想多點人知道旺角開了一間如此用心的餐廳
2018-11-25
2018-11-24 932 瀏覽
Never thought that oyster and steak can be enjoyed at the same time until we’re here at these newly open restaurant located in the busy street of Mong Kok. the name of the restaurant translated as affordable steak house. Which the the reason why we’re here as well. we ordered two styles of oysters to began with - one fresh & one baked. Both taste decent and delicious 😋 my personal favorite was the baked ones as they added cheese 🧀 on top which added a different texture and taste to this appetize
my personal favorite was the baked ones as they added cheese 🧀 on top which added a different texture and taste to this appetizer.
the sets we ordered came with two drinks and a side dish, we picked tomato 🍅 salad and the uni udon!
for the mains we ordered two sets; one with their famous beef steak with salad 🥩 and the other one was eel with rice.
Both the eel and the steak was huge and fulfilling! It’s reasonable portion for two (actually more than enough I just said!)
the eel was sooooo good that I have to take another photo of it. Overall, the quality of the food was so much better than I expected and will come back to try their chicken next time!
2018-11-22 50 瀏覽
今日同朋友去旺角行波鞋街買下野咁,咁當然約係旺角食埋野先行啦,係女人街內街入面搵食,睇下有咩新餐廳咁,見到有呢間食扒既價錢又唔貴,就坐低左啦!我地研究左個menu一陣,發現dinner menu有前菜有生蠔同埋湯,都係百幾蚊,唔叫好似對唔住自己。前菜一人一份 海膽烏冬同蕃茄沙律。海膽好鮮甜!正呀蕃茄個醬都mix得幾好食既。紅湯同白湯都真材實料,唔係好水嗰啲,真係食到蘑菇蓉!紅湯都好好飲,好濃!然後一人兩隻生蠔鮮甜,唔腥,海水味唔算好重,唔錯唔錯。主菜呢,叫左個大雞肶同美女豬扒,出到黎發現真係幾大下,配菜叫左薯條同意粉。值得一提🤣上菜既時候個鐵板咋咋聲,因為好熱,啲油會彈,侍應好細心咁叫我地用餐巾準備好,唔好俾油彈到白色衫。個松露醬好正呀,配薯條食超好味,雞脾炸到好香口,食到停唔到😆😆😆

前菜一人一份 海膽烏冬同蕃茄沙律。
海膽好鮮甜!正呀

蕃茄個醬都mix得幾好食既。

然後一人兩隻生蠔

鮮甜,唔腥,海水味唔算好重,唔錯唔錯。

2018-11-19
2018-11-22 42 瀏覽
我食咗蒲燒鰻魚汁@滾動鰻魚嘅套餐,其他餐廳前菜多數都係沙律嗰啲,但呢度個麻醬蕃茄真係好特別,麻醬襯蕃茄呢個配搭估唔到幾好食,唔會好似沙律咁悶而且仲好開胃。湯就揀咗紅湯,飲得出唔係普通用罐頭沖,而係有真蕃茄喺入面,又係開胃之選。去到主菜鰻魚,我拼咗蒜香意粉,個鰻魚一嚟到用鐵板上大大件好多肉,遮住晒啲粉,意粉都好有心思唔係港式扒房嗰啲求其煮熟個意粉就算,啲蒜香令到你想覺得個意粉都係主菜咁係咁食。我朋友就叫咗洋蔥汁@俊男牛扒餐,個餐有海膽烏冬同生蠔,我地覺得生蠔都算新鮮,海水味夠。海膽烏冬都好食,個海膽份量少咗啲。餐湯佢要咗磨菇湯,個湯有好多磨菇蓉,但就稍為唔夠濃,唔夠creamy。到咗主菜牛扒,我朋友揀咗配雜菌。我地一致同意個雜菌好好食,甚至好食過主角。份量就唔算好大份,女仔食都係岩岩好。牛肉係薄牛肉,so far so good。希望個配菜可以再多啲。

2018-11-21 41 瀏覽
出旺角做Facial 順便等旺角放工係旺角揾食, 心血來潮唔想食放題, 所有向"女人街" 揾食, 見到呢間新開嘅餐廳有蠔有扒, 價錢都相宜所有決定晚餐就呢到啦。 地方唔算大但勝在乾淨舒服, 牆上貼滿佢地嘅推介菜式方便客人選擇。 睇睇Menu揀咗2 sets精選一人晚餐同老公share. 套餐都幾多野食㗎, 前菜已經有3款, 主食都有九款, 每款主食仲可以選配菜㖭。 由於2個人我地就可以試哂d前菜喇。 先嚟咗二款 同 。 海膽好新鮮好濃郁,烏冬彈牙。 呢個蕃茄真心推介, 好甜好大, 加埋胡麻醬真係好march。   二款餐湯~ 蕃茄薯仔湯 & 黑松露忌廉湯。 個人覺得忌廉湯好creamy, 但略為味道淡咗d。 但蕃茄湯酸甜道啱啱好。 小女愛食生蠔, 所有二sets都選咗生蠔, 另外再追加多2隻。 即開生蠔好新鮮, 海水味係有嘅, 但生蠔好爽口飽滿, 而且價錢唔貴, 值得推介。 主食我地叫咗 【秘製洋蔥汁@俊男牛扒】$188 + 【松露白汁@美女豬扒】 $168, 好食肉獸。一見到好特色啱, 二個餐安排一個木盆一齊上, 而且係用熱石而唔係鐵板。 二款份量都幾多, 牛

由於2個人我地就可以試哂d前菜喇。 先嚟咗二款[鮮海膽撈冷烏冬] 同 [甜酸胡麻醬冷蕃茄]。 海膽好新鮮好濃郁,烏冬彈牙。 呢個蕃茄真心推介, 好甜好大, 加埋胡麻醬真係好march。

二款份量都幾多, 牛扒同豬扒都各有2塊, 牛扒薄身d但牛味都有嘅, 豬扒就厚d, 但不得不讚二個汁都好濃好正, 特別個人愛呢個松露白汁, 好香好濃郁松露份量唔多唔少, 但又發揮到佢嘅香味。

可加錢餐飲, 我地都叫咗[雜莓汁] + [石榴汁], 原來係加咗梳打嘅果汁嚟。

• 生蠔
  • 秘製洋蔥汁@俊男牛扒
  • 松露白汁@美女豬扒
2018-11-21 572 瀏覽
今日難得放假同老公去旺角行街街,咁啱經過一間新裝修開業嘅餐廳,名字叫做平民扒房,忙一忙菜單都幾吸引,而且價錢都幾實惠,所以一於決定入去食番餐。可能是因為新開業的緣故,食客不算太多,一進店殷勤的服務員立即招呼我們, 並向我們介紹是日的晚餐精選作為食肉獸的我們一於瘋狂大吃一番,這裏的菜色除了大大份之外,特別吸引我們之處是他們會選用不同的醬汁未吃大餐之前先來品嚐一下他們的蕃茄湯, 賣相和平時餐廳食到的分別不大, 但味道竟然出奇地好味, 不會太鹹剛剛好飲完餐湯大餐終於送到首先介紹的是這個香草羊架, 配了他們秘製的咖喱忌廉汁,這個醬汁和羊架產生了化學作用,而且肉質也剛剛好再來是這款香煎雞扒, 他們的雞扒本身已經是外脆內juicy,配上蔥油汁更是錦上添花,雞扒非常大塊,白飯配上蔥油汁也很好吃最後介紹的是這個俊男牛扒, 不得不讚他們的洋蔥汁非常好吃, 很少會吃到這麼香甜的洋蔥,而且牛扒亦是肉味豐富, 軟硬適中總結今次的晚餐是一個非常好的體驗,下次有機會一定再來品嚐一下

飲完餐湯大餐終於送到

2018-09-25
朋友話旺角開咗間又可以食蠔又可以食鐵板嘅餐廳,佢睇過網上評價,發現唔錯,而且價錢相宜,所以我哋就決定今晚試試。我地6點已經去到餐廳,可能時間尚早,暫時只有兩台客。望一望餐牌,發覺有好多唔同選擇,而且名字都比較搞笑,由於我哋之後仲想掃街,所以我哋決定散叫。我哋叫了個芝士焗蠔,話晒呢間餐廳都是主打蠔及鐵板,不能不點蠔吧。這個焗蠔芝士味唔算濃,所以仲可以吃到蠔的鮮味。鐵板我哋分別點了脆炸大雞髀及俊男牛扒。兩個鐵板同時上枱,原來都幾靚,而且份量都頗大。這個鐵板我最鍾意就係可以用雜菌做底,有別於平時的薯菜、飯或意粉。雞髀真係好大隻,難得仲要做到好juicy, 一d都唔乾。牛扒份量好大,又唔會過熟,好啱食肉獸order.冇諗過最尾食到咁飽,搞到我地最尾掃唔到街,只可以買左杯黑糖珍奶
我地6點已經去到餐廳,可能時間尚早,暫時只有兩台客。

雞髀真係好大隻,難得仲要做到好juicy, 一d都唔乾。
牛扒份量好大,又唔會過熟,好啱食肉獸order.

2018-11-21 30 瀏覽
收工約左友人出旺角,佢就話想食扒,之後就係openrice睇下有冇特別啲嘅扒,因為想搵間環境好啲,價錢合理嘅餐廳,所以就揀左呢間!7:00去到,時間尚早,未有其他客人,但到7:30 開始多人!原來間餐廳新開張,仲試業中,對於喜歡試新野嘅我就緊係支持,試下唔同野!環境舒服,相對係女人街嘅餐廳更見乾淨、企理!甜酸胡麻醬冷蕃茄- 跟餐或鮮海膽撈冷烏冬- 跟餐冷盤可選甜酸胡麻醬冷蕃茄或鮮海膽撈冷烏冬,我地每樣叫一個,可以咩都試下!蕃茄好驚喜,冰凍又鮮甜,咬落仲好juicy,配埋芝麻醬,撈埋一齊食,味道好夾,底下仲有青瓜絲,好新解好爽口。而鮮海膽撈冷烏冬,海膽好新鮮,入口即融,烏冬好爽口,唔會煮得太軟身。精選生蠔2隻- 左邊跟餐 及 法國Majestic 生蠔2隻 -右邊散叫或白汁蘑菇芝士焗蠔2隻 - 跟餐跟餐嘅蠔可揀生蠔或焗蠔2隻,我同友人係每樣叫一個,因為我比較喜歡熟蠔!生蠔上碟嘅時候有埋冰粒,讚呀,因為小店都有顧及到呢樣野!精選生蠔好新鮮,有重重海水味!而法國Majestic 生蠔就更加正,因為比較肥美,更加juicy,就冇咁重海水味,so far 啲生蠔都好新鮮,

甜酸胡麻醬冷蕃茄- 跟餐
或
鮮海膽撈冷烏冬- 跟餐

或
白汁蘑菇芝士焗蠔2隻 - 跟餐
跟餐嘅蠔可揀生蠔或焗蠔2隻,我同友人係每樣叫一個,因為我比較喜歡熟蠔!生蠔上碟嘅時候有埋冰粒,讚呀,因為小店都有顧及到呢樣野!精選生蠔好新鮮,有重重海水味!而法國Majestic 生蠔就更加正,因為比較肥美,更加juicy,就冇咁重海水味,so far 啲生蠔都好新鮮,即叫即開!焗蠔冇因為烹調後縮左水,都係好肥美,芝士味會有小小搶個過蠔的味道,而且冇左海水味,但我比較喜歡食熟蠔的關係就是因為沒有了個陣海水味!

餐湯- 跟餐
今日餐湯係磨菇湯及蕃茄湯!我地兩隻都叫左,可以大家share試下,兩個湯都好味!磨菇湯啖啖磨菇蓉,濃濃嘅磨菇味,飲落好厚身,正!而蕃茄湯好足料,有薯仔和堅有蕃茄,飲湯唔會好酸,剛剛好!

秘制洋蔥汁@俊男牛扒 配雜菌$188
蒲燒鰻魚汁@滾動鰻魚 配薯條$238
嘩嘩嘩!好強勢呀,叫兩個主菜就會合併一份上碟!俊男牛扒好大塊,有兩大塊,唔會煎得太過火,唔會太難咬,配埋秘制洋蔥汁,好味!個雜菌就更加加分,因為出面好少有得配雜菌,如果想食得冇咁heavy,雜菌係唔錯嘅選擇!而初初都諗咩係滾動鰻魚,原來係加了響鈴,經過油炸的響鈴,更加脆卜卜,同打邊爐食嘅感覺又唔同左!鰻魚好肥美加上鰻魚汁,鰻魚一啲腥味都冇!

餐飲- 跟餐
跟餐就會有埋飲品,飲品就正正常常,吃了那麼多東西都要飲返啲野解解渴!

呢到冇豪華嘅裝修,但係服務比連鎖店更好,侍應都好照顧都每張枱客人嘅需要,會主動收返食完嘅碟,上湯嘅時侯就會放底胡椒粉,睇下客人有冇需要加!

🍽7/10
🔎 平民扒房@友蠔食
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下D號舖
又是跟親愛的鄰居每月一約既飯局聚會 吃過中式日本菜韓國料理 大家都不約而同地今個月想吃扒餐 畢竟臨近年尾 想好好對待自己一下嘛 剛好經過旺角呢間平民扒房@友蠔食 套餐選擇多而且價錢親民 跟鄰居相議後決定入內一試 舖內空間雖然不算大但勝在環境舒適 跟三五知己來個小密會也未嘗不可嗯 因為親愛既鄰居不嚐牛 也跟n_cc一樣不吃生 於是點了個松露白汁拼豬扒 及 芝士白汁拼蟹籽焗龍蝦 少有地套餐配有前菜 這次就選了甜酸胡麻醬冷蕃茄及白汁蘑菇芝士焗蠔 套餐還跟配了餐湯 分別有蕃茄濃湯以及蘑菇忌廉湯 甜酸胡麻醬冷蕃茄 味道酸酸的正好帶動胃口 外表帶有微微既焦糖香甜味 清新口感配上胡麻醬意外地好吃 白汁蘑菇芝士焗蠔 跟蕃茄不同 味道偏向少許濃味 白汁融合芝士味令焗蠔既味道多了不同層次既味覺 更顯鮮味 蕃茄濃湯 雖然是蕃茄湯 不過內裡有薯仔而且蕃茄亦不少 認真製作絕不馬虎 酸酸的又帶有微微既甜味 足料味道濃厚豐富 蘑菇忌廉湯 忌廉味雖然不算濃厚 不過勝在蘑菇香濃入口順滑飲落啖啖都係蘑菇蓉 正合心意 呢度既扒餐係用熱石板奉上上 為的是可以保持熱度 令客人可以慢慢享受熱石扒餐 概念實
又是跟親愛的鄰居每月一約既飯局聚會
吃過中式日本菜韓國料理 大家都不約而同地今個月想吃扒餐
畢竟臨近年尾 想好好對待自己一下嘛

因為親愛既鄰居不嚐牛 也跟n_cc一樣不吃生
於是點了個松露白汁拼豬扒芝士白汁拼蟹籽焗龍蝦
少有地套餐配有前菜 這次就選了甜酸胡麻醬冷蕃茄白汁蘑菇芝士焗蠔
套餐還跟配了餐湯 分別有蕃茄濃湯以及蘑菇忌廉湯

松露白汁拼豬扒
豬扒頗大塊而且非常厚身 食落唔鞋口仍然保持到豬扒肉質唔乾
入味但不會過於重口味 對於愛好豬扒既人士來說是個不錯既選擇

芝士白汁拼蟹籽焗龍蝦
龍蝦肉質爽口彈牙 再夾上白汁 味道剛好不會太濃亦不會搶走龍蝦既鮮甜味
石榴乳酸特飲
清新既石榴拼上酸酸甜甜既乳酸 滲出淡淡石榴果香
味道似在飲益力多般 正好配合扒餐飲用
青蘋果特飲
清爽口感有著濃烈蘋果氣息 味道清甜不會膩
用餐後飲用正好中和油膩感

兩人埋單亦只不過四百多 以平日高昂既扒餐來說真的是抵食之選
整體來說 親民價錢既扒餐 加上質素味道都唔差 絕對可以再encore試試其他
加上態度友善絕不趕客 係旺角區已經是少有 實在需要支持
平民扒房@友蠔食
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下D號舖
2018-11-16
2018-11-20 20 瀏覽
無意中經過旺角既小巷,發現咗呢一間新開試業扒房,望落唔錯,所以立即決定試試呢間扒房以平民化作為招徠,觸動咗我呢啲鐘意食平民美食既心餐廳比較細,望落只能坐20人以下,但整體格局唔錯,幾舒服可能是因為試業的階段,晚餐只有九款美食可以選擇,但每款都各具特色餐湯是番茄的濃湯,算是非常足料,酸酸甜甜的口感大大刺激食慾我們四個人共點了三款食物,送上來的時候真是嘩了一聲,拼起來賣相非常精美蔥油汁的香煎雞扒,雞扒非常巨大, 蔥油汁是餐廳特製,而且雞扒非常鮮嫩多汁,非常美味咖喱忌廉汁的香草羊架, 一點味未到沒有,大大件煎得剛剛好最後是洋蔥汁的俊男牛扒,大大塊,底舖左意粉又夠飽肚,而且有牛味。四個人食三個餐都飽晒

呢間扒房以平民化作為招徠,觸動咗我呢啲鐘意食平民美食既心

餐廳比較細,望落只能坐20人以下,但整體格局唔錯,幾舒服

餐湯是番茄的濃湯,算是非常足料,酸酸甜甜的口感大大刺激食慾

咖喱忌廉汁的香草羊架, 一點味未到沒有,大大件煎得剛剛好

四個人食三個餐都飽晒
2018-09-25
2018-11-18 27 瀏覽
小妹不嬲都鍾意試新野,係人都知旺角好多好野食隱藏係大街小巷,今日小妹就係通菜街覓食啦!gogogo 係門口就俾張menu 吸引左去,d餐名有別於一般餐廳,加上侍應哥哥熱情o既邀請,就睇下佢咩葫蘆賣咩藥啦!紅湯,酸酸地幾開胃,而且仲有薯仔同通粉,誠意之作 技術人員餐 (雞扒飯是也😆)香港地物價騰貴,大大塊雞扒真係買少見少喇,重點係50蚊都唔使😱而且冇張價就貨.. 表皮脆脆地但內裡肉汁仍在,唔係乾爭爭架(有圖有真相😎)無所事事餐(招牌菠蘿牛是也)好有中西合璧o既感覺.. 用菠蘿包夾牛肉.. 味道幾夾架.. 菠蘿包皮甜甜地.. 牛肉咸咸地.. 中和返就差不多.. 薯餅係即炸的.. 熱辣辣好脆.. 脆到一切開半粒就飛左落地😂雖然係小店但睇得出都有用心裝修椅子下仲有小欖俾人放野,好細心啊!小妹我幾surprise 佢地用既紙巾係厚身兼大張.. 因為成本問題.. 好多餐廳都會節省成本.. 慳得就慳.. 估唔到呢度會沿用😭

紅湯,酸酸地幾開胃,而且仲有薯仔同通粉,誠意之作

技術人員餐 (雞扒飯是也😆)

無所事事餐(招牌菠蘿牛是也)

雖然係小店但睇得出都有用心裝修

椅子下仲有小欖俾人放野,好細心啊!