2012-06-04 549 瀏覽
周末想吃轻便,就来了这家店吃粥。要了“猪肝粥”,写单的阿姨说“猪润粥”。我没听清楚,再说一次“猪肝”。她说“猪肝就是猪润”。我收声。结果上来的粥很不错,吃左下发现除猪肝外多了些东西。看仔细是“蚝豉”。问老板。写单的阿姨不见踪影,厨房里湿湿的小纸条上一个看不懂的记号。他指着说,写单是蚝豉猪肝粥哦。还有,你吃了那么多,现在才说!!我无语。默默吃完。期间厨房里的阿叔们在餐厅大声讨论谁家嫁女儿的事情、爆粗口。导致就餐环境很一般。最后埋单,按蚝豉猪肝粥多收我9蚊。凭心而论,粥品好。其他一般。
周末想吃轻便,就来了这家店吃粥。

她说“猪肝就是猪润”。我收声。

他指着说,写单是蚝豉猪肝粥哦。
还有,你吃了那么多,现在才说!!

我无语。默默吃完。
期间厨房里的阿叔们在餐厅大声讨论谁家嫁女儿的事情、爆粗口。
导致就餐环境很一般。

最后埋单,按蚝豉猪肝粥多收我9蚊。

凭心而论,粥品好。其他一般。
2012-06-01
  • 蚝豉猪肝粥
2011-06-11 305 瀏覽
一直一直都想o黎呢度試一試, 它往往不在上環排名的前列, 但, 大家實在看漏了眼吧甫一進去, 店面不大, 小小的茶記格局, 有阿姐, 一兩個阿叔, 有點簡陋的廚部看了又看, 單單是炸鯪魚球又點會飽, 就配個牛腩粗先說腩粗, 真係唔差喎, 一碗滿滿的有七八塊, 有腩有筋, 爽口嫩滑, 軟腍恰當, 牛味出到o黎。粗麵都唔會泡到淋炸鯪魚球超正, 大大粒有6粒, 異常飽滿, 外少脆, 內軟而彈。鯪魚味都沒有失去非常滿足又飽肚, 果真常滿

看了又看, 單單是炸鯪魚球又點會飽, 就配個牛腩粗

非常滿足又飽肚, 果真常滿
2010-12-20
2010-08-23 207 瀏覽
晚上八時約了同事在皇后街熟食中心的ABC飯聚,但五點多已人在上環!天氣炎熱下午餐已吃得不多,下午茶更興趣全無.這刻不吃點東西又似乎難以支持到開飯!(因一定有人遲到)於是便找到這裡坐下先吃點東西,不知這店的歷史如何,只見到中間位置的檯用的是鋅鐵皮檯面.感覺好奇是因市面上這東西已不多見.這裡粥粉麵飯小炒一應俱全,望望四周客人也是吃粥居多,於是也要了一碗.及弟粥----配料的質素不錯!厚切的豬膶鮮嫩生熟程度剛好,沒有經化學品洗禮的痕跡.粉腸吃起來軟淋粉嫩(很多店已不願花功夫去做),豬肚軟淋、肉丸有鮮味.粥底煲得很綿滑,吃到剩下1/3碗也不化成粥水.唯味道是"鮮"了一些.油條----點這個純因個人習慣,就如吃麵叫炸魚皮一樣,總要有樣東西一起吃才安樂!這裡的不值推介,因為油條集合了韌、凍、油溢味於一身!感覺不只是隔夜,而是隔幾夜.在吃粥時留意到餐牌上鯪魚球麵是最高價的麵食,看來應是這裡的名物!下次再來真要試一試.中上環區真的有很多有水準的粥舖及各有特式麵店,也分別試了多間.在心目中最喜歡的還是中環威記百吃不厭的白粥及炸両!

鋅鐵皮檯面
鯪魚球是名物
隔幾夜油條
及弟粥
豬膶不錯
粉腸好吃
$28 (其他)
2010-08-10 141 瀏覽
住附近~有時病左唔舒服要食粥~唔知想食乜又食粥粥真係甘好味?!的確好吸引*我鍾2食魚~必叫 魚片粥粥夠綿~味道好~魚唔腥~總之食粥1定好~
住附近~
有時病左唔舒服要食粥~
唔知想食乜又食粥

粥真係甘好味?!
的確好吸引*

我鍾2食魚~
必叫
魚片粥
粥夠綿~
味道好~
魚唔腥~

總之食粥1定好~
2010-05-21
  • 魚片粥
1K
2010-03-24 143 瀏覽
雖係叫粥麵店, 但一入內, 貼在牆上的餐牌, 根本係間茶餐廳呢~不過, 我都係食個撈麵喇.雖然店內其他客乜都叫, 炒河, 蒸飯等;因我想食佢應該好手勢d 既野!牛腩撈+ 水餃撈+ 炸鯪魚球.鯪魚球先上, 同上環區呢一間的 羅xx 唔同, 一o黎平d二o黎好似大粒d. 炸得又冇咁深色...月當然勁熱, 等陣才食, 一咬, 唔腥噃, 又幾好肉幾爽彈.d 蜆介同其他店一樣 - 勁咸.個麵則有水準, 腩入味, 淋.水餃都好食.加d 腩汁, 一流.服務一般喇.幾抵食, ok 噃.
不過, 我都係食個撈麵喇.
雖然店內其他客乜都叫, 炒河, 蒸飯等;
因我想食佢應該好手勢d 既野!

牛腩撈+ 水餃撈+ 炸鯪魚球.

鯪魚球先上, 同上環區呢一間的 羅xx 唔同, 一o黎平d

二o黎好似大粒d. 炸得又冇咁深色...月
當然勁熱, 等陣才食, 一咬, 唔腥噃, 又幾好肉幾爽彈.
d 蜆介同其他店一樣 - 勁咸.

個麵則有水準, 腩入味, 淋.
水餃都好食.
加d 腩汁, 一流.

服務一般喇.
幾抵食, ok 噃.
其實乜都有得食
腩有水準, 入味
有驚喜, 好食又彈又爽
腩有水準, 入味
有驚喜, 好食又彈又爽
2010-03-21 76 瀏覽
因為住附近, 所以成日都走黎食, 食左咁多年, 睇住佢轉左幾次名, 但係d伙計都黎黎去去都係個d~ 我最鍾意食呢到d粥, 又香, 又軟, 夠味, 白粥底好好食, 自問講d佢好食過生記 (同老闆係前類居都係咁講架啦), 最正既係佢一碗粥 or 面佢都送, 真好~!
$20 (其他)
  • 碎牛粥
  • 及第粥
2009-11-06 99 瀏覽
31/10(六) 8pm週六的晚上,作替間後,孑然到了同事們的外賣熱點,"常滿"果腹.僅僅來了一碗雲吞牛筋麵$26;幼麵麵質僅屬平庸,嫌其過於黏口,牛筋份量慷慨,質地腍軟入味,而三粒雲吞蠻爽口,唯鮮味略欠!四目下,食客大多以其小菜作主食,集齊一馬,待下回分解...
31/10(六) 8pm

四目下,食客大多以其小菜作主食,集齊一馬,待下回分解...
2009-10-31
2008-07-10 63 瀏覽
過左十點鐘,上環就變得好靜…冇乜地方好似常滿咁開到咁夜做完yoga兩小時後好肚餓,所以與母親走左入去食碗粥點了豬潤肉丸粥,雖然我唔食豬潤,不過想食佢種味起個粥入面。生滾粥真係好食!唔油架亦好綿!老闆好好人、好有禮貌!!不過有一個女伙計就嫌佢好多野講喇坐位方面…好逼@@是夜落雨好多人啊如果入夜後,住/路經上環而想搵好野食,常滿是不錯的選擇
過左十點鐘,上環就變得好靜…冇乜地方好似常滿咁開到咁夜
做完yoga兩小時後好肚餓,所以與母親走左入去食碗粥
點了豬潤肉丸粥,雖然我唔食豬潤,不過想食佢種味起個粥入面。
生滾粥真係好食!唔油架亦好綿!
老闆好好人、好有禮貌!!不過有一個女伙計就嫌佢好多野講喇
坐位方面…好逼@@是夜落雨好多人啊
如果入夜後,住/路經上環而想搵好野食,常滿是不錯的選擇
2008-03-28 59 瀏覽
有兩大舊豬手, 不過唔夠淋, 我鍾意再淋D; 但係D南乳味就好夠, 個湯底同麵底都有南乳味, 食到唔停得口!不過間舖頭真係逼到喊! 坐得一D都唔舒服!

不過間舖頭真係逼到喊! 坐得一D都唔舒服!
(非會員)
常滿的粥好好味, 好棉, 雲吞又好咪, 每次食完宵夜都要打包碗粥或雲吞麵返去俾亞公食.小菜好好,同大酒樓d小菜差唔多, 只不過無左無謂裝飾和多餘伴碟, 價錢就差很多, 起碼不用加一呀,而且味道好好,食完唔會口渴.現今百物騰貴, 佢地d價錢同食物比例都成正比呀, 無欺場, 算好好的了.無理由人地做賠本生意的.惟一就是地方細, 坐得比較迫. 但老闆幾鬼馬, 又大頭蝦,不過如果佢得閒就好多野講的,係好好傾好友善的老闆.
2007-12-05 14 瀏覽
上環近皇后大道西頭食粥及油炸鬼的唯一選擇,圍住皇后大道西頭其他有粥食既鋪頭真係難食都喊,,,到晚上10時叫油炸鬼食都可以仲係脆,最好食係雞粥d雞好滑又入味仲有大大粒冬姑另一樣推介係"是焦"排骨炒面,唔係超班但冇計真係上環最好食小菜一般一般, 附近的綠島更好呀伯老闆同佢個仔都好好禮貌送外賣一定行晒3層送比我, 唔似得佢d伙計成日乍傻扮朦話樓下鎖左上環食碗入得下口既粥真係貴

另一樣推介係"是焦"排骨炒面,唔係超班但冇計真係上環最好食

小菜一般一般, 附近的綠島更好

上環食碗入得下口既粥真係貴
上環在平日的晚上,小店全都關了,常在想他們只做早餐及午餐也可以維持嗎?但再想,上環在晚上又實在是人少,所有食市全開肯定是浪費吧! 夜了,更難搵食。常滿粥麵也是可以考慮的,今晚與老闆破天荒的到此吃晚飯,平日與同事去多,今晚柯打了紅燒豆腐、豬肝者者雞,再飲樽裝汔水,再加飯及粥。兩個人吃,老闆說份量也十分之足。她很久沒有來過了,我說這里的水準也可以。今晚的紅燒豆腐夠新鮮,上面還有香茹及底下有菜心,味道不太濃,吃慣濃味的可能會覺得淡,但現在全世界也說要低鹽,要健康,這個差不多了,不會覺得冇味。另外就是者者雞,雞一定是雪藏的了,用的是雞亦,及一些碎料,味道是可以,但嗜肉的話,倒不如要者者排骨了,最少啖啖肉。汁是可以,鑊氣夠,但冇料。但2片豬肝郤有驚喜,不硬,很爽,不錯。2人飯餐也不算便宜,共142圓,在上環已算貴的了。上回本來想試「黑柏葉」,因重未試過。但可惜售罄,今回與老闆光顧,怕嚇壞她,沒有柯打。希望下回有機會啦。

2人飯餐也不算便宜,共142圓,在上環已算貴的了。

2006-09-16 10 瀏覽
都市人食無定時就在所難免,有時晚飯食得唔多,到半夜三更肚餓都唔知去邊度搵食。因為要一早過去澳門辦點私事嘅緣故,有一晚我在阿K家中作客。未到半夜一點鐘,個肚就已經沽沽作響,又唔想落街食,於是我聽從阿K嘅建議,食常滿嘅外賣粥點。當然阿K都忍唔住口都嗌埋。我地各自叫咗北菇雞粥同埋蠔豉螺片粥。沒多久,外賣已送到。由於阿K住得近常滿嘅緣故,粥還是熱騰騰的,打開個蓋,陣陣北菇嘅香味已撲鼻而來,阿K嘅蠔豉粥亦不俾雞粥專美,蠔豉嘅香味亦能令人食慾大增。雞粥入口好香,而且有北菇混雜雞嘅甜味,用「可口」嚟形容雖然有啲怪怪地,但係我諗唔到其他更貼切嘅形容。粥底好綿,配合少量薑絲同蔥花,有令一種清新嘅感覺。粥還是用瓦煲整先至夠綿,我估常滿深明此道。食到咁上下,都要食吓隻雞,雞肉還是頗滑,可能蘸咗粥嘅緣故;北菇已煮腍,同樣是很美味。阿K嘅蠔豉螺片粥就要留待日後我親自食過之後才能品評。用咗幾多錢我已經唔記得,所以提供嘅數字只係約數。

用咗幾多錢我已經唔記得,所以提供嘅數字只係約數。
2006-01-17 14 瀏覽
唔想成日食生記, 週末下晏就諗住試其他店o既粥品, 剛好又要路經生記門前, 排哂人龍, 就算想食都冇時間等, 更好有理由轉場。呢度o既魚片雖滑但冇嘜味, 發起o既豬潤冇沙起但都有d香味, 粥底頗杰, 食落有味但又唔口渴, 算係咁喇。

2005-08-31 449 瀏覽
小弟首次發表文章請多多指教。上星期和家人一起到常滿吃飯,成十點幾所以選擇它。(因開到2 am)。我們選了以下小菜:椒鹽鮮魷~椒鹽夠香、炸粉又簿又脆,送酒佳品。福建炒反~只是$36,足2人份量。汁適量太濕、抵食.蜜糖牛仔骨~味道略甜,但牛仔骨很滑。海味雜菜煲~普普通通,只想食條菜。樓面人手比較少,但服務錯。另外豬手撈麵(南乳香豬手夠滑夠林)及爽脆鯇魚皮也必吃。常滿撈麵最抵食,有八樣東西吃後很滿足,only $28每次乘夜机回港宵夜必吃,此終都係香港好(食)。
小弟首次發表文章請多多指教。
上星期和家人一起到常滿吃飯,成十點幾所以選擇它。
(因開到2 am)。我們選了以下小菜:
椒鹽鮮魷~椒鹽夠香、炸粉又簿又脆,送酒佳品。
福建炒反~只是$36,足2人份量。汁適量太濕、抵食.
蜜糖牛仔骨~味道略甜,但牛仔骨很滑。
海味雜菜煲~普普通通,只想食條菜。
樓面人手比較少,但服務錯。
另外豬手撈麵(南乳香豬手夠滑夠林)及爽脆鯇魚皮也必吃。
常滿撈麵最抵食,有八樣東西吃後很滿足,only $28
每次乘夜机回港宵夜必吃,此終都係香港好(食)。