2004-08-09
尋晚想食清淡啲,第一次上到去叫咗二人套餐,包括6樣嘢:銀湖竹笙海皇羹- 算夠料,清清哋幾好雞絲海蜇- 一般乳豬拼福卷- 素乳豬一碟四件,另福卷四件用點心籠上; 素乳豬啲皮幾脆,點甜醬更好味,我覺得成個餐最好味就係呢個鮑魚菰拼時蔬- 以前食過灣仔區某齋菜館嘅同樣菜式,油到不得了,要用茶沖過先敢食,呢度冇咁嘅問題,味道是清淡一些,不過對於想食清淡食物嘅我嚟講啱啱好雪菜三絲炆米- 幾好,唔係死鹹嗰種,夠乾身,食到落底都唔會有一灘油喺度甜品- 紅豆沙唔錯,起晒沙,好多紅豆,唔似某些茶樓嘅紅豆沙咁畢嚟畢去都咁稀天時暑熱胃口不大,所有嘢加埋嘅份量都夠飽,埋單兩個人茶芥$16,套餐$128,再加一合共$158,旺區尚算合理食完走出門口,侍應先生嗌我哋一聲"師兄",我以為張單有甚麼問題,別過頭來,原來見其有禮地親手奉上一份結緣書,沒宗教信仰的我竟覺有點感動......
銀湖竹笙海皇羹- 算夠料,清清哋幾好
雞絲海蜇- 一般