這間不是齋菜, 是素食, 食品不錯, 價格也合理, 而且坐得也算舒服, 最低讚是每人送了一碗西米露, 不太甜, 而又好味...不過, 以素菜來講, 調味料似乎重了一點;另外也見識到香港人說話聲音把素菜餐館變成酒樓, 可能是人太多或台同台之間太近了...再講, menu上也沒說明有辣椒成份, 我朋友食了才知道辣, 不夠細心...侍應服務值80分, 食物水準有70分, 價格合理, 低讚...

不過, 以素菜來講, 調味料似乎重了一點;

1K
2011-09-13 2182 瀏覽
第一次o黎呢度飲!朋友係信佛, 長齋, 所以結婚都唔會例外~地方雖不大但當然夠. 影晒相咋咋淋埋位先~看今晚的餐單, 全部送的名字, 都好有心思;不過最突出的, 仍是以下幾味菜.萬紫映千紅賣相一流!素肉就咁睇到食落口, 色香味都幾可亂真.百花素蟹鉗係用庶, 切成拑型狀, 再用芋頭包住再炸.一d都唔油, 讚.不過庶好硬, lur 左. 女仔直頭唔咬look 庶...另有素翅, 不過味有點怪, 加了好多醋, 但都係少許甜的, 是馬蹄太多? 總知冇人願添食, 成半兜冇食食, 阿姐攞返走.巴蜀雞幾辣, 好刺激! 味似好瘦的雞o羅. 好特別, 推介!素魚方面, 賣相似烏頭, 炸到好脆, 所以味就冇咁似;但加點甜酸汁, 仍很好食.其他如炒飯, 素雲吞等, 都好好食. 炒飯唔油, 素肉也很配合.雲吞即似出面減料, 冇咩肉的咁不過當然好好味.服務ok 喇, 阿姐超多野做, 算係咁.希望一對新人白頭到老呀~
第一次o黎呢度飲!

朋友係信佛, 長齋, 所以結婚都唔會例外~
地方雖不大但當然夠. 影晒相咋咋淋埋位先~

看今晚的餐單, 全部送的名字, 都好有心思;
不過最突出的, 仍是以下幾味菜.

萬紫映千紅
賣相一流!
素肉就咁睇
到食落口, 色香味都幾可亂真.

百花素蟹鉗
係用庶, 切成拑型狀, 再用芋頭包住再炸.
一d都唔油, 讚.
不過庶好硬, lur 左.
女仔直頭唔咬look 庶...

總知冇人願添食, 成半兜冇食食, 阿姐攞返走.

巴蜀雞幾辣, 好刺激!
味似好瘦的雞o羅. 好特別, 推介!

素魚方面, 賣相似烏頭, 炸到好脆, 所以味就冇咁似;
但加點甜酸汁, 仍很好食.

雲吞即似出面減料, 冇咩肉的咁

不過當然好好味.

服務ok 喇, 阿姐超多野做, 算係咁.

希望一對新人白頭到老呀~
2011-08-07 1469 瀏覽
最近的一次外遊,餐餐都是大魚大肉,豐富得很,回港之後,很想吃頓齋菜平衡一下,這天中午,就去了這間在旺角區內評價也算不錯的新派素菜館吃頓簡單的齋菜。許是這商場內同層的食店競爭大吧,這裡的午市點心、小食、與小菜價錢,即使在周末、周日、節假日和齋期,即使已比平日的收費貴上一點,收費也不是太貴,小點每碟 $11,中點每碟 $15,大點也只是 $18,小食一律 $23,小菜則則一律 $38,而且款式也有不少選擇。叫來數款齋點心與小食,素菜館中最普通不過的「錦繡齋鹵味」想不到竟是特別收費的,而且是價錢最昂貴的,要售$35。當然,平凡的齋鹵味收得這個價錢,份量必不會少。這碟齋鹵味已有齊齋鮑魚、齋燒鵝、齋叉燒、酸齋、咖喱齋和豉油齋等多種款式,可謂式式俱全,可惜味道方面,咖喱齋、酸齋等都味道偏淡,酸齋不夠酸,咖喱齋不夠咖喱味,齋叉燒、齋燒鵝等口感又偏硬而欠柔軟,整碟齋鹵味的水準,我覺得是偏低的。 另一道點心是「金粟蓮藕餅」。對我來說,這一客三件的點心味道稍嫌過濃,個人而言並不是太喜歡。兩道小食分別是「素雞絲海蜇」與「芝麻辣螺」。當中以「芝麻辣螺」味道較佳,螺肉的口感像真度極高,吃來甚為爽口,甜中帶點兒微
常悅素食
店中的常悅素食牌匾
點心紙
小食小菜紙
前菜例牌罐頭菠蘿一碟
質素平平的齋鹵味
金粟蓮藕餅(前)
兩道小食分別是「素雞絲海蜇」與「芝麻辣螺」。當中以「芝麻辣螺」味道較佳,螺肉的口感像真度極高,吃來甚為爽口,甜中帶點兒微辣的醬汁十分惹味,加上香口的芝麻灑在素螺肉的上面,自然而然地成為這一餐中自已最為欣賞的一道菜式
。相對來說「素雞絲海蜇」無論在口感和味道方面,都顯得甚為普通,令人難以留下深刻的印象。
芝麻辣螺
素雞絲海蜇(前)
最後是小菜類的「津白三絲炒年糕」。這炒年糕個人覺得也只是普普通通而已,年糕正常地煙韌,冬菇絲、素雞絲等三絲切得幼細,但份量不多,津白也下得吝嗇,只得那麼的三數片,味道方面就算做過得去啦!
津白三絲炒年糕
這間新派齋菜館的環境是頗寧靜和清雅的
,可能因為是吃素菜吧,來吃東西的客人大部分說話也不會高談闊論,不像處身於一般的酒樓中般,整間店子滿是喧鬧吵耳的聲音。不過在食物的味道方面,除了「芝麻辣螺」味道較佳以外,其他的水準都不過爾爾吧了。
遠觀常悅素食
天花上的燈飾蠻漂亮
也許這次幫襯,我所吃的不是它的拿手好戲也說不定,但假如單以這頓簡單的午膳來計,它的評價就只值一個一試無妨了。
常悅素食
遠觀常悅素食
店中的常悅素食牌匾
天花上的燈飾蠻漂亮
點心紙
小食小菜紙
2011-07-25 812 瀏覽
一直唔知雅蘭有間素食館,經開呢頭就試下~兩個人,唔太餓,所以只叫了兩個餸:溫公齋煲....南乳味不算太濃,剛剛好, 冬菇夠入味,有好多料,味道OK!香竽焗飯,正!超香!都幾大碟.....炒飯底,面蓋上竽頭茸,內有竽頭粒及素肉之類,好香竽頭味,口感好好,不過係咸左少少,可以淡返D就完美了!個焗飯等左好耐,要催先上,唔知係漏單定係真係要焗咁耐.....出乎意料之外地好食!非常足料,蓮子百合陳皮原粒紅豆......免費送的甜品都咁正!要俾錢買我都願意!好過好多糖水鋪多多聲~總結:兩人試唔到太多菜,下次一於再去食!不過人好多,個場好旺,都幾嘈。
一直唔知雅蘭有間素食館,經開呢頭就試下~

兩個人,唔太餓,所以只叫了兩個餸:
溫公齋煲
香芋焗飯
紅豆沙
出乎意料之外地好食!

2011-07-17
溫公齋煲
香芋焗飯
紅豆沙
  • 香竽焗飯
2011-07-04 566 瀏覽
旺角的素食館吾多 , papa mama 話想食素 , 我諗起呢間常悅老火靚湯: 呢度既老火湯好好味 , 好濃 , 每日都會有一款 法式焗牛油果: 呢款牛油果一定要襯熱食 , 味道好清 , 又健康 , 遲左就會賣晒士多啤梨骨 : 酸酸甜甜好開胃 崧子仁香椿菜炒飯 : 呢個抄飯超鹹 , 簡直食吾落豆沙窩餅 : 可能我吾鐘意食甜 , 呢個豆沙窩餅吾岩我心水座位比較迫 , 服務還可以 , 如果人多 / 遲來 , 最好book左位先 , 因為呢度都幾爆架

士多啤梨骨 : 酸酸甜甜好開胃

崧子仁香椿菜炒飯 : 呢個抄飯超鹹 , 簡直食吾落

豆沙窩餅 : 可能我吾鐘意食甜 , 呢個豆沙窩餅吾岩我心水

2011-07-03 199 瀏覽
齋菜不一定只有女士們會提意去吃。是晚晚餐,是老公的建議。我自己之前也和朋友到此吃過,是滿意的!店內座無虛席。就知好吃。錦繡齋鹵味$35,只有齋义燒很硬不好吃。腐皮保持脆口,少見的齋鹵味。是日老火湯$48,雜豆冬瓜紅蘿蔔湯。第一次飲齋湯,有老火湯味道,豆味很濃。海南咖哩素雞煲$65,素雞一絲絲「肉」感,很像雞胸肉。「咖哩」......說真,是葡汁吧,吃齋,不會有刺激感,很平和。海棠滑豆腐$60,豆腐非常滑滑,上湯料和豆腐很合配。五柳仙斑$60,芋頭不綿,醃味不夠濃。炸也做不出酥炸感。芝麻辣螺$32,像真度高,很爽口!崧子仁香椿粉菜飯$60,用香椿粉炒飯,很乾爽,給人很「蟬」的感覺。吃後心情舒暢。粉絲雜菜煲$60,清淡之選。欖菜菇粒炒飯,炒得比較濕潤,不過很喜歡欖菜的酸甜味,整體也好吃。
齋菜不一定只有女士們會提意去吃。是晚晚餐,是老公的建議。
我自己之前也和朋友到此吃過,是滿意的
!
店內座無虛席。就知好吃。
,豆味很濃。
海棠滑豆腐$60,豆腐非常滑滑,上湯料和豆腐很合配。
五柳仙斑$60,芋頭不綿,醃味不夠濃。炸也做不出酥炸感。
芝麻辣螺$32,像真度高,很爽口!
粉絲雜菜煲$60,清淡之選。
海南咖哩素雞煲
海棠滑豆腐
崧子仁香椿粉菜飯
欖菜菇粒炒飯
2011-06-17 123 瀏覽
出開旺角,約個朋友食晚飯,我這位朋友食嘢有特殊喜好,她不是偏食,但又有好多東西不吃,例如切雞不吃,但雞柳吃,所以如果去食中菜,在點菜的時候就有點挑戰了,於是想來想去我選擇了食素菜,一來是朋友的關係,二來我也不想食太多肉!這間地點很方便,就在雅蘭,另外也不用訂位,方便都不得了!由於我們很早就到,整間店只有兩三枱有客,環境開揚整潔寧靜,但到了約78點,漸漸多客人,就變得嘈吵了一點!可能是人多,服務生很忙,沒閒添水及收拾桌面!這款味道好似豬肉,再用蒸包包住食,蒸包熱辣辣又軟,好味!這款推介我反而覺得麻麻,醬汁好'傑達達',又唔好味,而且一點都唔似東坡肉!這款普普通通,好似賽磅蟹!整體我覺得一般,唔會好難食,但無特別推介!一試無妨吧!

這間地點很方便,就在雅蘭,另外也不用訂位,方便都不得了

可能是人多,服務生很忙,沒閒添水及收拾桌面!
合掌瓜紅蘿蔔煲素肉
飲唔出有味精,好味!素肉好真!
福壽綿綿
這款味道好似豬肉,再用蒸包包住食,蒸包熱辣辣又軟,好味!
東坡醬汁肉方
意大利黑松露醬炒鮮奶
這款普普通通,好似賽磅蟹!

整體我覺得一般,唔會好難食,但無特別推介!一試無妨吧!

2011-05-12
合掌瓜紅蘿蔔煲素肉
飲唔出有味精,好味!素肉好真!
2011-06-12 85 瀏覽
跟友人食飯, 本來唸住去食西餐, 但在飯局前一日才由澳門回來, 應該食得已夠多了, 不如就去食素菜. 決定後就訂左枱, 不過星期五的關係, 佢要我八點半就要還枱了. 不過算啦, 反正我跟友人食飯不嬲都食得快. 訂左七點, 我倆準時到達, 就由侍應帶我們入內就坐, 不過...估唔到就算訂左位, 個位都幾差下, 因為是加枱來的, 好一張摺枱, 仲要位置於角落, 被一張六人大枱跟四人枱所包圍的二人枱, 環境真係嘛嘛地, 而六人枱的人客應該是熟客, 因為不同的經理, 侍應都有跟那枱客人打招呼加傾計, 更加對比出我這個角落位好像無人理因為友人肚仔餓的關係, 我地兩個人竟然叫左六款不同的食物, 包括數款不同的小食. 包括魚生, 椒盬豆腐粒, 齋滷味, 咕嚕素球, 乾炒牛河同埋甜品綠豆布甸一客兩個食. 照睇我地所點的菜單, 真係表示出我地兩個都係一個食肉獸, 只係今次是素肉. 魚生有八片, 是疑似吞拿魚同三文魚, 個樣都幾似嫁, 入口就滑滑的, 咬口都似似地既, 味就無咩味嫁啦, 一定要點豉油同芥辣, 像真程度會好好多. 豆腐粒正常, 但我覺得面的炸粉有點厚, 令到入口時有點硬硬, 唔夠
疑似魚生, 得意
因為友人肚仔餓的關係, 我地兩個人竟然叫左六款不同的食物, 包括數款不同的小食. 包括魚生, 椒盬豆腐粒, 齋滷味, 咕嚕素球, 乾炒牛河同埋甜品綠豆布甸一客兩個食. 照睇我地所點的菜單, 真係表示出我地兩個都係一個食肉獸, 只係今次是素肉. 魚生有八片, 是疑似吞拿魚同三文魚, 個樣都幾似嫁, 入口就滑滑的, 咬口都似似地既, 味就無咩味嫁啦, 一定要點豉油同芥辣, 像真程度會好好多. 豆腐粒正常, 但我覺得面的炸粉有點厚, 令到入口時有點硬硬, 唔夠脆口. 齋滷味因平時在灣仔買開, 真係相差幾遠, 可以不食.
而主菜的咕嚕素球, 我覺得不錯, 因為佢連個口感都似食咕嚕肉的感覺, 有肉的纖維, 哈哈!! (又顯示出我係鐘意食肉多d啦) 而配菜有青椒同菠蘿, 青椒很爽口, 不錯.
而我覺得這個罐頭菠蘿的糖水太甜了, 口感又太冧了, 扣分.
乾炒牛河如果唔知, 真係唔覺得佢係素, 成個味, 牛肉, 配菜, 其實跟茶餐廳沒兩樣, 而且又炒得不太油, 分量又ok, 好味!!!

綠豆布甸是一點完菜, 侍應推介的, 仲話是限量, 所以我地就叫了一客, 不過到入口, 我覺得綠豆不夠冧, 布甸又沒有綠豆味, 只有是綠色, 整款甜品是綠豆還綠豆, 布甸還布甸, 兩者沒有合二為一, 怪怪的
!

每人食左接近一百五十蚊, 原來食素一d都唔平嫁啊
2011-06-10
疑似魚生, 得意
2011-06-04 73 瀏覽
第一次來這裡, 有兩個美女相伴 .老火靚湯: 不錯.法式焗牛油果: 好好味, 我兩個朋友食到停唔到口 .馬來亞薄餅配鴨胸: 夠熱夠鬆, 味道不錯.東坡肉: 和真的東坡肉十分似, 鐘意食東坡肉又怕肥的一定要試.
第一次來這裡, 有兩個美女相伴

老火靚湯: 不錯.

法式焗牛油果: 好好味, 我兩個朋友食到停唔到口

馬來亞薄餅配鴨胸: 夠熱夠鬆, 味道不錯.

法式焗牛油果
2011-05-20
生日
法式焗牛油果
  • 東坡肉
2011-05-03 46 瀏覽
試過常悅數次,味道又不差今次再去食點心做完運動特別肚餓3個人嗌左10樣野食粉果:第一食呢個加上當時肚餓,所以覺得好好味, 都好清下,ok爽口油菜:生菜,同平時食開差吾多,冇咩特別蒸蘿蔔糕:普通,吾算好多蘿蔔,粉較多素菜包:以菜同菇作饀,有d麻油味,幾香,幾好味蘿蔔絲酥餅:好味,熱辣辣~個皮都幾好味,夠鬆化,餡就不過不失三寶:普普通通 雞絲海哲海哲完全吾似海哲 雞就好似平時齋鋪的素雞. 很普通的一碟南瓜蒸鮮竹:上面有豆豉-_- 同埋得好少南瓜,不過d南瓜都幾好味,鮮竹就一般素燒肉:黎到個就叉燒咁,食落去都油油地,味道一般,吾多似燒肉,冇佢個脆皮粟米餅:普普通通 佢之後仲送糖水,西米露,椰汁味吾重同埋吾係好甜.D西米又正埋單$231茶錢6蚊位仲有碟菠蘿都係6蚊 揾機會試下個lunch set

試過常悅數次,味道又不差

今次再去食點心
做完運動特別肚餓
3個人嗌左10樣野食
油菜:生菜,同平時食開差吾多,冇咩特別
蒸蘿蔔糕:普通,吾算好多蘿蔔,粉較多
素菜包:以菜同菇作饀,有d麻油味,幾香,幾好味
三寶:普普通通
雞絲海哲
海哲完全吾似海哲
雞就好似平時齋鋪的素雞. 很普通的一碟
粟米餅:普普通通

佢之後仲送糖水,西米露,椰汁味吾重同埋吾係好甜.D西米又正
燒肉(?)
埋單$231
茶錢6蚊位仲有碟菠蘿都係6蚊
揾機會試下個lunch set
2011-05-02
2011-04-25 24 瀏覽
柚子蜜汁煎素扒- 炸既唔係煎既, 好彩又炸得唔太差. 都脆既. 柚子蜜汁就應該係周街都有個D, 冇乜持別. overall, 柚子蜜同炸物都幾夾馬來亞薄餅- 薄餅鬆軟, 一層層好分明, 帶點煙韌, 幾好食. 配左個咖喱汁同素火腿 (你話係鴨胸又好, 火腿都好啦, 都係素肉者) 哩個餸勝在薄餅夠熱. 齋鹵味- 完全唔掂, 味道極淡欒樨餅- 聽聞佛誕前後先有既, 個皮有粘米粉既煙韌香草既清香甜甜地, 個餡分量略少, 應該係蓮蓉麻香素手撕雞- 味之素! 唔怪得間餐廳, 我估係"手撕雞"因為本身係"加工食品", 來貨已經係咁. 雖然有味精之嫌, 但我又鍾意喎~~ 哈哈~ 豆沙窩餅- 又係完全唔掂, 個皮淋patpat, 個餡冇豆香, 不知所謂之前見到哩間D食評好多笑臉, 所以期望頗高,但係食過之後覺得唔多好食及非常唔值D員工service好差, the tables around us had complained several times for a variety of failures e.g. missed an item, wrong order, rude behavior o
柚子蜜汁煎素扒

馬來亞薄餅

齋鹵味
- 完全唔掂, 味道極淡

欒樨餅

麻香素手撕雞

豆沙窩餅
柚子蜜汁煎素扒 & 馬來亞薄餅
D員工service好差, the tables around us had complained several times for a variety of failures e.g. missed an item, wrong order, rude behavior of the staff, etc.
柚子蜜汁煎素扒 & 馬來亞薄餅
  • 麻香素手撕雞
2011-03-27 31 瀏覽
今日剛好是十五,正合媽咪心意,食吓齋菜,爸爸又放假,以前都同他們來食過一次,印象中幾好.因為媽咪比較喜歡食點心,所以大部份叫點心為主.娥姐粉果~~以西芹菜,沙葛,紅蘿蔔為主要餡料,簡簡單單,但勝在好清,香,甜蘿蔔絲酥餅~~比第一次食差了,餡料味道唔錯,但皮炸得過火些,雖然脆,但唔鬆化鳳梨叉燒酥~~加入了菠蘿肉,帶些酸甜味,幾好香菇蒸蘿蔔糕~~食唔到有太濃的蘿蔔味,粉的比例多,麻麻地燕麥麻蓉包~~爸爸讚不絕口,的確唔錯,加了燕麥,也沒有令到個包有粗糙感,相反還好軟熟,麻蓉夠香家常春卷~~皮脆餡料也不錯麵醬帶子豆腐~~味道普通,稍為咸了些蠔皇四寶扎~~一般般砂鍋倉魚塊$35~~食第一口質感與味道都幾似倉魚,但細細咀嚼後就完全唔似,而且醬汁好少,所以好乾身印象中第一次來食以小菜為主,較有驚喜,今次叫點心多,感覺普通.
因為媽咪比較喜歡食點心,所以大部份叫點心為主.

鳳梨叉燒酥~~加入了菠蘿肉,帶些酸甜味,幾好
香菇蒸蘿蔔糕~~食唔到有太濃的蘿蔔味,粉的比例多,麻麻地

家常春卷~~皮脆餡料也不錯
麵醬帶子豆腐~~味道普通,稍為咸了些
蠔皇四寶扎~~一般般

2011-03-19
2011-02-11 25 瀏覽
本人因為初一至十五都食素,所以每逢呢段時間我都會四出嘗試多間素食店,但今日一試,非常失望!1)士多啤梨骨~(肉)質還可,不過酸味太重,汁亦太多,亦唔明點解配菜八成都係黃椒。 2)鴛鴦炒飯~一大碟不過我相信飯既份量只有一碗,其餘全部係汁,好似食緊湯飯咁,好誇張,白汁亦只有椰汁味。 3)欖菜蒸豆腐~呢個最正常,因為咁既菜都好難唔正常,不過豆腐一d都唔滑。呢間食過一次真係唔會再返轉頭!
2011-02-10
2011-01-06 29 瀏覽
2010年terry老公決定要帶未夠一歲仔仔感受例數時刻 最終仔仔被人群嚇倒當日一早致電常悅訂枱, 一反西餐主意, 加上同爺爺, 都係搵d中菜好 ^^ 於是約埋佩姑姐一齊出街食是日公司早於5點走得, 出到旺角都係6點幾爽爆, 等埋terry老公帶仔仔出黎7點半就上左去啦, 好在今早booked, 唔係既話都要等呀一坐底叫左個雞絲粉皮 同 xx海節, 仔仔有bb椅坐 (very nice~~~), 2個人到食少少野先到爺爺同姑姐到後, 就開始~~~~首先有必食既五柳魚, 東玻肉, 刺身魚片, 老火湯(飲唔到有味精, 正!!!), 椒salt豆腐(本人唔係太喜歡炸到一粒粒><), 咕嚕素球(喜歡食咕嚕肉的朋友一定仲意, 食到差d要encore)叫左個粟米粥比仔仔replace餐奶, 正! ^^今次忘了叫 好好味既柚子豬扒, 下次再去一定要食返haha是次晚餐結賬都係500幾, 大家都食得好開心, 係咁話好似好似haha, so funny~~~
2010年terry老公決定要帶未夠一歲仔仔感受例數時刻
最終仔仔被人群嚇倒

是日公司早於5點走得, 出到旺角都係6點幾爽爆

到爺爺同姑姐到後, 就開始~~~~

叫左個粟米粥比仔仔replace餐奶, 正! ^^

今次忘了叫 好好味既柚子豬扒, 下次再去一定要食返haha

2010-12-31
除夕
  • 五柳魚
  • 咕嚕素球
  • 粟米粥
  • 柚子豬扒
2010-12-12 34 瀏覽
去開旺角諗係常悅素食有款東坡醬汁肉坊, 平時成日都想食東波肉, 無奈女仔怕肥唔敢食, 記得睇過食評話呢款素食做到同真的一樣, 所以就專登黎試下。去到適逄係晚飯時間好多人等位, 本身自己唔係素食之人, 所以就直接叫外賣。一拎到手, 就即刻急不及待打開個盒試返舊, 菜都係趁熬食先得東坡醬汁肉坊食落去醬汁調教得唔錯, 岩岩好, 唔會太咸太甜, 冇一般素菜的油同太濃味的問題。肥豬肉的迎份係用蒟蒻做的, 而瘦肉部分係豆製品, 味道口感都係唔錯的。不過妹子認為同真的東坡肉一D都唔似, 特別係肥豬肉個部分, 肥肉的口感, 個種油脂香, 豐腴的感覺完全係冇, 蒟蒻食落爽口, 一食就知係假野; 瘦肉部分反而比較似, 而且比較入咪, 始終豆製品都比蒟蒻容易入味。不過妹子都明白呢個始終都係素食, 想唔肥, 又想食肥肉, 簡直冇可能, 如果唔好諗住佢係東坡肉, 佢味道都算係做得唔錯。

東坡醬汁肉坊

東坡醬汁肉坊
2010-12-10
10 分鐘 (外賣自取)