2010-08-06 34 瀏覽
之前openrice寄了張帝苑餅店50現金卷一直都忘記了用,前日執銀包先發現仲有一星期就過期,昨日放工拿拿聲去看有咩好味甜品,眼多撩亂,最後望見有蝴蝶酥,店員給一塊我試吃,一咬就碎,好好脆呀,好香。店員仲想介紹其他蛋糕時候,我話唔使喇,給我一包蝴蝶酥,真係好正,一食難忘。前排食四重奏都已經好味,而家四重奏可以行一邊,在我心中已取代了四重奏。原價80元,扣除50元,補番30元。貴得有理由。
原價80元,扣除50元,補番30元。
貴得有理由。
50元現金卷
2010-08-05
外賣自取
$30 (其他)
50元現金卷
  • 蝴蝶酥
2010-08-04 15 瀏覽
有幸得到OR送出嘅voucher。喺伊呂波度食完晏,就行過去帝苑。勁多人,餅櫃前人頭湧湧。可能係lunch time, d OL 出晒黎買cake。等了15分鐘才輪到我。值得一讚係店員嘅醒目。雖然無queueing system, but 店員會認住邊個客排先,減少被打尖嘅機會。買了2件napoleon & 1件bailey cheesecake, $96。店員細心的將餅托與紙盒固定,所以番到屋企都唔會郁晒散晒。Napoloeon賣相很好。一層很有光澤嘅酥皮,下層有一層好厚嘅custard。custard內有鮮raspberry。上層酥皮很厚很鬆脆,又甜甜地,好正。custard 甜度適中,軟軟滑滑,加上酸酸地嘅raspberry,好好食。Bailey cheesecake相對遜色。雖然層次分明,但口感和味道也沒有相對嘅層次。bailey不夠濃,不能與芝士做出層次嘅味道。這個肯定可以做得更好。
有幸得到OR送出嘅voucher。
喺伊呂波度食完晏,就行過去帝苑。
等了15分鐘才輪到我。值得一讚係店員嘅醒目。
店員細心的將餅托與紙盒固定,所以番到屋企都唔會郁晒散晒。

Napoloeon賣相很好
。一層很有光澤嘅酥皮,下層有一層好厚嘅custard。
bailey不夠濃,不能與芝士做出層次嘅味道。
這個肯定可以做得更好。
賣相很好
勁多CUSTARD
LAYERED
  • napoleon
2010-08-03 23 瀏覽
早前參加 OpenRice 網上遊戲,得到了帝苑餅店 $50 coupon,實在是來得合時,就趁著女友的生日月份,預訂了 Rapsberry Napoleon ($270),店員表示拿破崙要當日兩點先送來,剛好我們就在樓上 Le Soleil 吃飯,所以並不是問題。吃過主菜,餐廳經理便將點上蠟燭的 Napoleon 送上,女友雖然早知我有此一著,驚喜欠奉,幸餅上滿佈她喜歡的 Rapsberry,總算是開正佢個瓣!正方型的餅分成七份,男的獲配六粒木莓,女的則有四粒,偏偏我對木莓沒大好感,於是全數上繳,女友一人獨佔十粒,看著她興奮的表情,真的如此好吃嗎?或者這是我所不能理解的。不吃木莓,唯有主攻賣相精緻的酥皮層,吃起來雖尚算脆口,但卻算不上鬆化,也少了一份輕盈感。至於夾心層則加入了吉士及木莓肉,前者細滑,後者新鮮,甜度亦恰到好處,感覺相當對辦!這天吃到的 Rapsberry Napoleon 倒算不錯,也值得一試,但若論心目中最好的拿破崙餅,這個就不在三甲之列了,始終都係覺得 Amigo、Mimosa 同 Patisserie Tony Wong 吸引一些!

Rapsberry Napoleon 夾心層加入了吉士及木莓肉
酥皮層尚算脆口,但卻不夠鬆化
2010-07-24
$220 (其他)
  • Rapsberry Napoleon
2010-08-02 22 瀏覽
用左openrice送ge $50 coupontruffle cake-->$43, 但好重好大件, 成件cake都有好濃既朱古力味, 入面d mousse同蛋糕真係好滑, 入口即溶.., 不過食一舊就好飽了, 同埋朱古力係好高%, 唔甜, 有dd甘甘地~strawberry nepoleon-->$32, d酥皮好脆, 入面吉士唔太甜又好creamy好滑, 不過用knief一吉就散,好難分黎食...同埋d strawberry酸ge.....有開心野發生先會再買~因為都幾貴lei~
用左openrice送ge $50 coupon

有開心野發生先會再買~因為都幾貴lei~
下午茶
2010-07-19 216 瀏覽
早前帝苑突然主動寄上新的VIP咭,心中即時浮起過去在Fine Food品嚐到的各種甜美、驚艷、幸福等等記憶;那份親切感,是Tony Wong自成門戶後,新店還未能提供的。 上週六,就趁上甜魔友人新居打搞前,就來Fine Food買些甜餅,既是重探老朋友,也是順帶一試新日本師傅的手藝如何! 來到店中,卻驚見週末中午時段的餅櫃,竟也相當冷清,舊時Tony Wong的拿手好戲如Green tea opera, hazelnut crunch一概久奉...在非常有限的選擇中,就隨心挑了4款餅當拌手禮,介紹如下: White tiramisu($34)-雪白可愛的粒粒外層,原來是輕忌廉來的,雖然口味淡口不膩,不喜忌廉的人應要避開了;去到中間,一點沒有意式芝士餅的咖啡味或酒香,根本不是Tiramisu,更似淡味的芝士餅;再加上帶麥味的硬實餅底,講真整個組合幾無厘頭也不好吃,三人都吃到直搖頭... Bailey's cheesecake($32)-口感細滑,但沒有對比感,而且百利甜酒以及芝士餅味均不突出,就如友人說「不是妳講它是Bailey cheesecake,根本沒有人知它suppose是Bai

Bailey's cheesecake($32)-口感細滑,但沒有對比感,而且百利甜酒以及芝士餅味均不突出,就如友人說「不是妳講它是Bailey cheesecake,根本沒有人知它suppose是Bailey cheesecake!」就是這樣...

Caramel Mango Gateau($32)-見是新推的本月精選,就支持一下日廚的新創作吧。圓形飽滿的外層頗為可愛,可惜外層的焦糖非常甜膩,完全的搶過了鮮芒果的清甜味,再加上沒有變化的口感,以及頂層的漏滯白朱古力,對它我也感到無能為力... 放過我吧!

Chocolate truffle cake($43)-已經加至40多元一件,幸而份量夠大令人滿足,而且朱古力味仍然非常濃厚甘醇,是當日所試、唯一繼承了舊Tony Wong帝苑時代水準的出品,也絕對是四款餅中最吸引的一款。不過如果要同舊日比較,現在的海綿蛋糕成分多了,而且又沒有Patisserie Tony Wong的誘人脆底, 相比下就會見拙了。

吃完這次的甜品,心中實在有點惋惜,沒有了Tony Wong的Fine Food,是否就注定不再Fine? 就如一開始講到,在Fine Food的回憶始終是多的,也喜歡這裡細心的服務,真希望日藉師傅要好好加油,努力改善出品,以滿足港人挑剔又多變的味蕾!

p.s. 是次消費以85折後計;如沒折扣我覺得幾唔抵的...!!
週末冷清的餅櫃
外賣
甜品大合照
White tiramisu
那門子的tiramisu?
Bailey's cheesecake
Caramel Mango Gateau
Chocolate truffle cake
2010-07-17
外賣自取
$120 (其他)
週末冷清的餅櫃
Chocolate truffle cake
2010-07-13 17 瀏覽
可能好食既..不過好食個d比人買曬掛..因為去到買既時候已經無乜可以簡..而櫃內既cake係無牌既..所以簡左樣知道係乜黎既--truffle cake同埋比macaron吸引既caketruffle cake 好濃既朱古力味..由最外層既glaze再食落去truffle同chocolate cake都好正既朱古力味truffle埋得夠滑,而且應該無加gelatine,全個 ckae係靠朱古力去支撐!!朱古力迷要試呀而另一cake..佢多層口感係好既..不過味唔突出..只食到咖啡味我都係上到黎先知係bailays既口味希望下次多d選擇啦
可能好食既..不過好食個d比人買曬掛..
因為去到買既時候已經無乜可以簡..
而櫃內既cake係無牌既..
所以簡左樣知道係乜黎既--truffle cake
同埋比macaron吸引既cake

truffle cake 好濃既朱古力味..

朱古力迷要試呀

而另一cake..
佢多層口感係好既..
不過味唔突出..只食到咖啡味
我都係上到黎先知係bailays既口味

希望下次多d選擇啦
10 分鐘 (外賣自取)
2010-06-30 25 瀏覽
老婆近排勁OT,連星期六都無埋要開工,所以趁星期六晏晝過哩帝苑買兩件餅,當請佢食下午茶,慰勞一下佢:Sapporo Berries Cheese Cake $34半球形賣相幾討好,其實依層係藍梅啫喱,做得好平滑,最上面放兩粒開心果仁,略嫌色較沉唔夠搶眼,同個藍梅啫喱唔襯。至於批開入面,分為三層,上層係芝士餡,中層係藍梅慕絲餡,底層係海綿清蛋糕。藍梅啫喱清甜得自然,而無葯水味嘅感覺;芝士餡較軟身,配合藍梅慕絲嘅柔滑,味道唔算好濃,但嗒出芝士香味;藍梅慕絲除咗柔滑,豐富嘅藍梅果酸味,帶出件餅嘅主題,甜度又適中,食多幾件都無問題!再者,一件餅用上唔同食材已經要分層哩做,加上獨立球形餅模相對花時間,真係唔止食味道,仲食出餅廚嘅心機! Baileys Cheese Cake $32外型又係做得一絕,唔怪得咁多人讚!橫睇掂睇都叫做四層,但細心慢食,我就覺得應該係五層,點解?當然唔係計埋個迷你法式甜餅(Macaroon)當一層啦!最上一層係一朕好薄好薄嘅百利甜酒漿,好似透明啫喱咁,凝在最上一層,要細心撩起至食到,好有趣,酒味不濃有陣陣糖漿嘅甜蜜;跟住下一層係忌廉芝士,夠實而不死,質感一流,好味;第三

Baileys Cheese Cake $32

外型又係做得一絕,唔怪得咁多人讚!橫睇掂睇都叫做四層,但細心慢食,我就覺得應該係五層,點解?當然唔係計埋個迷你法式甜餅(Macaroon)當一層啦!最上一層係一朕好薄好薄嘅百利甜酒漿,好似透明啫喱咁,凝在最上一層,要細心撩起至食到,好有趣,酒味不濃有陣陣糖漿嘅甜蜜;跟住下一層係忌廉芝士,夠實而不死,質感一流,好味;第三層係咖啡芝士,咖啡味醇香不俗套;第四層食極都覺得係朱古力蛋糕,不過就唔係海綿蛋糕喇,係屬於Brownie個類實凈型甜到死嘅蛋糕,由於佢忠於原註一樣甜到爆,所以唔太鍾意,太「漏」喇
;最底一層係消化餅底,夾雜咗碎碎咖啡粒,頗有心思,又有牛油香,餅底都肯花心機哩做。講埋個Macaroon,唔止係裝飾,一樣好睇又好食,外層一咬甚脆口鬆化,裡面嘅咖啡餡又幼滑如絲,雖然都明知係好甜好甜,但細細個易接受D,所以做得細細都有佢道理
!依款層次多變嘅蛋糕,深得我心,如果朱古力蛋糕層大減甜度,我就更加欣賞!

食朱古力會令人有種開心快樂嘅感覺,食甜品同樣會令人感到係一種重新得力嘅元素

Sapporo Berries Cheese Cake, Baileys Cheese Cake
Sapporo Berries Cheese Cake
Baileys Cheese Cake
2010-06-26
Sapporo Berries Cheese Cake
Baileys Cheese Cake
收到openrice 送既$50 現金劵 (Thanks!), 所以黎買左一件cake 再加兩個包.見到之前好多人都話Napoleon 好食, 原本係諗住買呢個, 點知去到已經賣晒, 所以就叫佢地recommend. 佢地雖然見到我拎住張coupon, 但係服務態度仍然非常之好, 好細心話我知張coupon 可以買d 咩同果日有咩cake同麵包係推薦既. 根據佢地既推介, 我就買左個雜莓cake. 不過個cake 個底係做沙糖整, 我覺得太甜喇! 唔係太岩我.反而買個兩個包我覺得好好味, 一個係吞拿魚包, 裡面有d 洋蔥同芥末, 個餡勁多!!!yummy另一個係薯蓉煙肉包, 個包唔會好油, d 薯蓉做得好smooth

好大個餡!
2010-06-26
好大個餡!
  • 薯蓉煙肉包
2010-06-27 24 瀏覽
薑餅人在帝苑餅店買來三件餅, 外表精緻味道也好, 只是懶惰的我扔下寫食評多時, 下筆時已忘記仔細的味道了.發覺自己原來幾沒記性, 善忘, 是好? 是壞?

發覺自己原來幾沒記性, 善忘, 是好? 是壞?

甩底
2010-05-30
甩底
2010-06-25 36 瀏覽
是日是大家姐birthday**特別訂了fine foods既Chocolate truffle,等一家人增磅一下Chocolate truffle-拎到番屋企已溶溶地,,天氣太熱了....仍減不了朱古力的濃郁,,一層一層的mousse,非常滑,,停不了口姐姐說放進雪櫃一晚更美味PS**家姐 I LOVE U & HAPPY BIRTHDAY!!
是日是大家姐birthday**

姐姐說放進雪櫃一晚更美味

2010-06-12 20 瀏覽
和朋友喝喝茶 談談天 食件賞心悅目的CAKE, 是一件多麼休閒的事! 這才是生活嘛!這天, 用了OPENRICE給我的50元CASH COUPON 買了2件cake吃享受我的GOOD afternoon Earl Grey Tea & Chocolate cake伯爵茶味好香濃同朱古力味好夾呀!最面頭既朱古力槳好甜好rich!!跟著個餅底係好特別. 就好似最上面個塊長方形既東西一樣的!有d一粒粒既野類似nuts既野係入面 好特別的.另外 上面有金簿! 哈哈 我不懂欣賞這麼高貴的裝飾呀...Sapporo Hasakappu Fromage或者可以說是長壽果cheese cake. 長壽果是北海道特產的酸莓弄的. 味道就好似山查一樣, 酸酸甜甜的 喜歡吃山查的人不可錯過喔! 它面頭是酸莓JELLY. 甜甜的.內裡是輕身細膩的SOFT CHEESE,,再內層的是 酸莓mousse ..最下層是普通軟綿綿的蛋糕,,整件cake感覺很light很清新! 一點也不膩! 服務很好. 那裡的姐姐見到我們一行3人 便主動給我們3皮叉,,還用膠紙為蛋糕們定位. 防止它們移位 hi到周邊 很貼心的呀
這才是生活嘛!

享受我的GOOD afternoon

伯爵茶味好香濃同朱古力味好夾呀!
最面頭既朱古力槳好甜好rich!!
跟著個餅底係好特別. 就好似最上面個塊長方形既東西一樣的!
有d一粒粒既野類似nuts既野係入面
好特別的.
另外 上面有金簿! 哈哈 我不懂欣賞這麼高貴的裝飾呀...

Sapporo Hasakappu Fromage
或者可以說是長壽果cheese cake.
喜歡吃山查的人不可錯過喔!
最下層是普通軟綿綿的蛋糕,,
整件cake感覺很light很清新! 一點也不膩!

還用膠紙為蛋糕們定位. 防止它們移位 hi到周邊
很貼心的呀
2010-06-08 19 瀏覽
中午時份打電話去留餅, 一心想試的rose forest 但久久未有, 只好訂了另外的,幸好不到半個鐘, 店員回電話給我記rose forest 剛從餅房推出真是貼心的服務, 謝呵 Rose Forest Slice:睇之前的食評見有原粒marc room 係餅面, 今日買只係得番半粒 為左慳個半粒 , 真係有失堂堂一間大酒店既朵 其實齋睇外形,也可說是清雅脫俗, 旁邊還有兩片餅圍著, 質地如同marcroom 而第一啖是清幽的玖瑰花香味, 是頗強烈的味道, 而且有點像香水味, 真有點造作 餅內配合了黑加侖子果蓉, 令到層次更鮮味, 但可是小女子心目中的 best buy item Chocolate truffle: 是一件非常濃郁的朱古力, 質地比mousse強 , 面層的朱古力醬完全是最好味的一環, 一件餅集中了朱古力迷的渴求,有朱古力的口甘味, 很滿足的味道但一人一件相信會比較溜
真是貼心的服務, 謝呵

為左慳個半粒 , 真係有失堂堂一間大酒店既朵

有朱古力的口甘味, 很滿足的味道但一人一件相信會比較溜

Box
cho truffle
2010-05-29
$70 (宵夜)
cho truffle
2010-06-03 38 瀏覽
阿爸生日, 訂咗帝苑的鐵板燒, 諗住去cake shop買生日蛋糕, 去到得返2磅的Chocolate Truffle, 7個人怕食唔晒... 打電話問餐廳, 外來蛋糕要收$30位切餅費, 計過條數... 食唔晒就帶返屋企啦! 好在係咁... 呢個Chocolate Truffle ($440), 真係好好味, 朱古力夠濃, mousse夠滑, 餅底又脆... P.S. 寫個生日牌, 半個鐘搞掂!

P.S. 寫個生日牌, 半個鐘搞掂!
2lb Chocolate Truffle
2010-05-30
慶祝紀念
生日
2lb Chocolate Truffle
2010-05-31 18 瀏覽
早排係facebook參加左母親節推介餐廳比賽, 好好彩win左帝苑餅店$50coupon,當然無理由去到買一兩件cake咁少既 咁我都係宜度做左少少research, 之後先再去餅店揀cake...之前見網友推介拿破崙千層酥, 我就點左一件拿破崙千層酥, 之後再揀一件Bailey Cheese Cake, Rose Forest Slice, Sakura ShortCake, 個人覺得最好味係拿破崙, 不太甜, 好鬆化, 實在係一分錢一分貨, 第2推介係bailey chees cake, 香甜幼滑, 我老豆非常鍾意吃, 本來我將件cake 切了3份, 想大家share味道, 最係佢都食左2份, 另外rose frest slice就甜左少少, 最尾個件我連吃的機會都無, 可能件cake太好味, 我未食完bailey cheese成張枱都清晒....想試埋sakura都唔得添..... 嚟梗父親節都會買幾件返去孝敬吓老豆先
想試埋sakura都唔得添.....

嚟梗父親節都會買幾件返去孝敬吓老豆先
我未影已經被人清晒咁濟~~~~
2010-05-23
我未影已經被人清晒咁濟~~~~
  • 拿破崙千層酥
2010-05-29 20 瀏覽
為了出名的蝴蝶酥...走到帝苑買cake及蝴蝶酥返屋企食入到店,服務員很有禮貌,歡迎光臨見到其他客人訂cake...我見到餅櫃都有幾款cake就要了檸檬慕絲cake、Rose Forest Slice及Chocolate cake記得服務員同我介紹個朱古力cake同黑朱古力有咩不同臨最後才買一包最出名蝴蝶酥,之前食過太好味而且見到包裝好靚回到家品嚐,發現Chocolate cake好食...又唔會太甜Rose Forest Slice,好味...又有生果...蝴蝶酥,甜甜地...而且很脆,,下次繼續買蝴蝶酥食。
為了出名的蝴蝶酥...走到帝苑買cake及蝴蝶酥返屋企食
入到店,服務員很有禮貌,歡迎光臨
見到其他客人訂cake...
我見到餅櫃都有幾款cake
記得服務員同我介紹個朱古力cake同黑朱古力有咩不同
臨最後才買一包最出名蝴蝶酥,之前食過太好味
而且見到包裝好靚
蝴蝶酥,甜甜地...而且很脆,,
下次繼續買蝴蝶酥食。

2010-05-04
  • 蝴蝶酥