2012-10-08 672 瀏覽
呢間係我係香港第三間去既德國餐廳,可以話係排係第三位。人氣高企既餐廳梗係要打去訂位,好聰明咁用兩個電話訂哂兩個時段。是日星期五七點幾到達,要搵一搵先見到因為第一次去。原來對住條大馬路,所以都係唔好坐出面。都唔係好多人,係佈置方面有啲奇怪,角型既裝飾掛啲藍色白色既氣球係度。因為兩個人食唔係幾多野,所以只係叫左兩樣。第一個到既係肉丸配薯餅。四粒大肉丸同鮮番茄汁好夾,就算唔好番茄既人都接受到。先講肉丸,大大粒,好香,入面仲有啲好似瓜子既野,脆脆地好得意。薯餅係由切成一絲絲既薯絲整既,兩面煎香左脆卜卜!好香口,有啲奶味,令人不知不覺就食哂!不過有啲油,唔知係啲番茄汁既水定油。到主角,德國咸豬手。一上枱就好香,但個樣唔係太靚。同其他德國餐廳一樣,有薯塊同咸酸菜作為伴碟。薯塊同咸酸菜都係正常既水準,特別欣賞薯塊,有好香既奶香味,食到停唔到口。到豬手,個皮焗得好樣衰,好似人地燒傷左既皮膚咁,見到唔開胃。仲有,豬毛未整得乾淨,見到又係唔開胃。呢間既豬手比較細隻,焗得太乾,豬皮咬落去好驚會整損個口。期待左好耐咬落去勁豐富黏牙既感覺竟然係無!係無呀!好唔開心!二百蚊架…唉…肉質正常但咸香味略嫌淡左啲。另外
呢間係我係香港第三間去既德國餐廳,可以話係排係第三位。

是日星期五七點幾到達,要搵一搵先見到因為第一次去。
原來對住條大馬路,所以都係唔好坐出面。

因為兩個人食唔係幾多野,所以只係叫左兩樣
肉丸配薯餅
第一個到既係肉丸配薯餅

四粒大肉丸同鮮番茄汁好夾,就算唔好番茄既人都接受到。

薯餅係由切成一絲絲既薯絲整既,兩面煎香左脆卜卜

德國咸豬手
到主角,德國咸豬手。
一上枱就好香,但個樣唔係太靚。
同其他德國餐廳一樣,有薯塊同咸酸菜作為伴碟。

呢間既豬手比較細隻,焗得太乾,豬皮咬落去好驚會整損個口

期待左好耐咬落去勁豐富黏牙既感覺竟然係無!係無呀!好唔開心

二百蚊架…唉…
肉質正常但咸香味略嫌淡左啲。
麥啤
另外叫左麥啤,係叫侍應介紹的。
想要一杯麥味重啲,呢隻甜甜地易入口

整體黎講,普普通通,可能期望太高,未必會再黎。
2012-10-05
肉丸配薯餅
2012-10-01 151 瀏覽
早前在這裡為朋友慶祝生日,大家邊喝啤酒,邊吃咸豬手和德國腸,過了一個愉快的晚上。啤酒方面我要了Erdinger,入口麥味比較濃一點,但也順喉好喝。德國咸豬手吃來皮脆肉嫩,果然是這裡的名菜,香脆的豬手皮加上一點脂肪的膏香,再連著咸香的豬手肉入口,真的很好吃。一啖豬手,再一啖啤酒,一樂也。之後再吃一口那個伴碟的酸椰菜,清一清口腔,也清了一點肥膩感。其後再點了一些不同種類的德國腸,款式太多實在記不起所有的名字來,有些皮脆肉嫩,也有些肉味濃一點的,整體來說也不錯。
Erdinger
咸豬手
Erdinger
咸豬手
2012-08-26 144 瀏覽
食過幾次stanley分店,都覺得又好味又抵食,服務又好,所以經常推介朋友去食今次為左就返幾位朋友,stanley此終都比較遠,就揀左tst依間分店心諗質素應該差唔多,結果真係中伏了我好少用中伏依2個字,因為平時對未試過既餐廳絕對唔會有太大期望我地食6:30,入到去都無咩人,直到食完都仍然係無咩人叫左農夫包,腸拼盤,豬手同芝士意粉問題唔係出係味道上面,而係食物溫度上面一樣野有幾好食都好,溫度錯左就會變得好難食我地6點幾食,都係岩岩開門,點解會樣樣野都係暖令人接受唔到。希望只係一時失手,不過要我再去翻兜就好難,一來地點比教偏,二黎太大陰影
食過幾次stanley分店,都覺得又好味又抵食
,服務又好,所以經常推介朋友去食
心諗質素應該差唔多,結果真係中伏了

我地食6:30,入到去都無咩人,直到食完都仍然係無咩人

叫左農夫包,腸拼盤,豬手同芝士意粉
唔熱既話,好食極都有限
正有多款選擇,口感幾好,但偏向微暖
連意粉都係暖
問題唔係出係味道上面,而係食物溫度上面
一樣野有幾好食都好,溫度錯左就會變得好難食
我地6點幾食,都係岩岩開門,點解會樣樣野都係暖
令人接受唔到。
2012-03-03
正有多款選擇,口感幾好,但偏向微暖
2012-07-23 620 瀏覽
Had a small group (7 people) gathering at King Ludwig on a weekday. Advanced booked was made in that morning. The reservation was made at 6 pm. But they said we needed to return the table by 8:15 pm Sounds like a busy restaurant.Most of us have been here before except for me. so I had a high expectation on the Pork Knuckle & Sausage Each of us ordered a drink while waiting for one more person. Some ordered beer. Some had non alcoholic drinks, like, OJ, iced coffee. I had OJ. But it did

Each of us ordered a drink while waiting for one more person. Some ordered beer. Some had non alcoholic drinks, like, OJ, iced coffee. I had OJ. But it didn't taste like to fresh OJ
I should have tried the smoothie, where I saw most other tables ordered.

For the food, we ordered the following:
1. Pork Knuckle
2. Sausage Sampler
3. Farmer Bread
4. Shell Pasta
5. Green Salad
6. Tomato & Cheese
7. Potato Salad

In about 10 minutes, the dishes were served. I meant they were all served at the same time!
I was expecting the breads and the salad to come first.
So I had to start with the hot food. The sausages were good. I like the cheese sausage (the longest one) the most. Because they were so flavorful & salty, I started to understand why it's better to pair with beer
The Pork Knuckle was good. We all like the crispy skin!! It's not fatty and very salty! I guess that's its style. We ended up making one more order
The pasta was just ok. It's not the al dente style. The sauce was good though, not too heavy.
After a series of strong tasting food, needed to have some refreshing salad. I like the beets very much. But I didn't get a chance to taste the tomato with cheese. They were out so quickly. It's definitely not enough for 7 people

Lastly, the breads were great! I tasted them all. I like the pretzel and the farmer bread (the round one) the most. It came with the cheese butter and liver paste. To me, the liver paste is just so so. I prefer the butter spread better.

All in all, it's nice place to hang out. There's live band show at 8 pm every night. Some of us had a bad experience of having trouble chatting because of the live music was too loud. Luckily, it's not bad that night. We even "complained" that it's a little too soft
題外話/補充資料: The waiter came to us and asked for last order at 7:45 pm. We said no more orders. Then he came back at 7:55 pm to present the bill and reminded us to leave by 8:15 pm. We all felt like it's not appropriate, esp. if we were having birthday party or other celebration instead.
2012-07-11
用餐優惠
其他
  • 德國鹹豬手
2012-07-10 518 瀏覽
今天一行六人,為友人補祝生日,我們訂了位去尖沙咀的King Ludwig吃飯,吃德國菜,還是大夥兒比較好,因為太多肉肉肉,少人吃的話會很膩。農夫包,配上芝士醬和牛肝醬,醬料份量好夠,而個包就普通啦,太煙UN好難切開德國腸拼盤(大),共有五款腸,配少許酸菜和薯仔各款腸味道都不錯,六個人分來吃每款吃少少剛剛好跟腸拼盤一起的薯仔沙律,咸咸地,好惹味,我喜歡!烤咸豬手,上枱前waiter會幫忙切開,方便客人分來吃,皮很脆像乳豬,肉嫩,但個人覺得有點偏咸,可能較適合配啤酒吃,可是我們沒叫啤酒啊。豬手只有一個size選擇,聲稱是1-2人份量,但我想1-2個人吃會有點太多,多人分來吃會好一點,可能我並不太喜歡吃肉。怕不夠飽,我們多叫一個意大利雲吞,普普通通啦。朋友生日,我們預先存放了一個蛋糕在餐廳,打算給一個小驚喜比朋友,到吃得差不多時,一位朋友去通知waitress可以送上蛋糕,但等了好一會都未來,差點就有人要叫埋單了,我們就只好拖延著,更過份的是,有個waitress來我們枱問我們是不是要上蛋糕,大佬呀,一晚這麼多人來慶祝生日,不是連驚喜也不懂,那麼不識趣嘛?給她氣死了。之後就由那個waitre
農夫包
德國腸拼盤
德國腸拼盤(大),共有五款腸,配少許酸菜和薯仔
各款腸味道都不錯,六個人分來吃每款吃少少剛剛好
薯仔沙律
跟腸拼盤一起的薯仔沙律,咸咸地,好惹味,我喜歡!
烤咸豬手
意大利雲吞
怕不夠飽,我們多叫一個意大利雲吞,普普通通啦。

之後就由那個waitress捧著蛋糕上來,而駐場唱歌的女生也來到我們面前,唱生日歌,之後急口令般說了一堆話,我們不太聽得到呢,而整晚,有很多次生日歌響起,看來這裡的慶祝生日的熱門地方。

順帶一提,這裡的live band會唱中文歌及英文歌,唱中文咬字不準,所以比較難聽,而這裡是吃德國菜,唱中文歌感覺是「錯晒」,還是唱英文歌比較好聽及配合餐廳的氣氛吧。

2012-07-08
德國腸拼盤
2012-05-11 68 瀏覽
在這裡吃鹹豬手最好之處是:你一邊吃眼前自己的豬手(有點語病,應該說自己點的豬手),一邊還可以享受鄰桌侍應正在切割豬手傳來香氣,前後左右,此起彼落。不要說五覺,單單味覺加上嗅覺,就夠人身心忙碌不已。豬手依舊皮脆肉香,最誘人自然還是皮與肉之間那層膠質。之前一段時間沒有上來,這次發現Menu上啤酒一欄換上了Arcobrau,還有Dunkel可選,算驚喜。我沒有說過 Erdinger 不好,只是(相對來說)略嫌常見、普通、大路、... 換走了,不算特別可惜。以前沒有留意,原來另外有甜品的menu。乍見"Apple and Mango Crumble",還以為是Apple Crumble或Mango Crumble 二選一,卻是二合一,原來。1+1 = 2, 味道自然比 Apple Crumble 豐富。芒果經烤焗後質地、味道不似芒果,反而更像桃。有趣。
在這裡吃鹹豬手最好之處是:
不要說五覺,單單味覺加上嗅覺,就夠人身心忙碌不已。
豬手依舊皮脆肉香,最誘人自然還是皮與肉之間那層膠質。
每次都想問:Sauerkraut,可以慷慨一點嗎?
最愛仍是Maisel's Weisse,借用after taste一詞,飲完之後,口腔留有一股香味。
以前沒有留意,原來另外有甜品的menu。
是我喝了太多?Apple and Mango Crumble看起來如此這般鬆、郁、矇。
2012-04-07
每次都想問:Sauerkraut,可以慷慨一點嗎?
  • Maisel's Weisse 啤酒
2012-05-06 67 瀏覽
女朋友生日始終未正式食過德國餐就做下功課, 最後決定左呢間四日前訂位, 都打左6,7次電話先有人聽不過都成功book枱是日7點到, 門面都比較有特色有幾張露天枱係到俾人抽煙入到門口, 格局好似分兩邊, 左面係bar, 右邊係餐廳環境都幾好, 除左因為近門口, 度門一開就有陣煙味飲品, 就一杯peach 唔知咩, 同hoegaarden, 我女友唔飲酒的野食放面, 叫左 農夫包-ok, 烤豬手-正, 海鮮蕃茄忌廉湯-差...農夫包-$35外脆內軟, 係略硬跟包配上芝士醬同牛肝醬, 個牛肝醬係唔錯烤豬手-$155呢個係得既, 個皮烤到好脆, 肉就嫩近皮位置仲帶膠味道不會太咸, 配既果個薯仔都烤得好好海鮮蕃茄忌廉湯-$70冇影到相....湯入面有一隻蝦, 帶子, 青口及兩塊魚...呢個就真係敗北唔知點解有陣八角既味道, 同埋好咸
女朋友生日
始終未正式食過德國餐
就做下功課, 最後決定左呢間

四日前訂位, 都打左6,7次電話先有人聽

不過都成功book枱

是日7點到, 門面都比較有特色
有幾張露天枱係到俾人抽煙
入到門口, 格局好似分兩邊,
左面係bar, 右邊係餐廳
環境都幾好, 除左因為近門口, 度門一開就有陣煙味

農夫包-$35
外脆內軟, 係略硬
跟包配上芝士醬同牛肝醬, 個牛肝醬係唔錯
烤豬手-$155
呢個係得既, 個皮烤到好脆, 肉就嫩近皮位置仲帶膠
味道不會太咸, 配既果個薯仔都烤得好好

海鮮蕃茄忌廉湯-$70
冇影到相....
湯入面有一隻蝦, 帶子, 青口及兩塊魚...
呢個就真係敗北
唔知點解有陣八角既味道, 同埋好咸
題外話/補充資料: 本身去到都覺得靜靜地, 幾舒服 不過食到咁上下, 有live brand, 雖然一早都知道有 不過想像唔到佢會唱中文歌, 唱咩? 朋友同埋月亮代表你的心 中文歌唔係問題, 唱得難聽先係問題.... 最後杯啤酒唔知點解黎到係冇泡既 沖啤酒既侍應要加加油喇...... 連野飲加一, $429價錢一般, 食物一般, 服務一流, 環境ok 成班人黎玩好岩, 兩個人就差d
2012-05-06
紀念日
  • 豬手
是次因為朋友是會員有買3送一的SUNDAY BRUNCH優惠於是乎咪去試下囉,其實太座在兩星期前亦來過這裡跟朋友們食同樣的SUNDAY BRUNCH, 一進門已經是芝士香撲面而來, 原來門口擺放了一台將芝士多士烤熱的流轉機器, 那份瑞士芝士多士無疑必定是好多客人的第一碟中的獵物,而友人K跟其他大部份客人一樣一開始已經搶攻那燒豬手, 我倆則按自己程序由冷盤/麵包先開始, 沙律選擇不多都預咗啦,有淨菜葉的也有些煮熟咗的沙律,亦有一味是咸豬手做的涼菜,海鮮冷盤有翡翠螺同白烚蝦,相對地蝦較吸引人,這也是正常的, COLD CUT都有幾款火腿片可以選擇, 反而麵包(澱粉類)頗多, 有類似意大利香草包的FLATBREAD上面鋪上三文魚片,唧一些白沙律醬作裝飾,亦有普通一點嘅黑粿麥包, 麵包布甸當然係唔太吸引食客們, 其中一款屬於甜點的酥餅是兩件酥皮夾一些吉士餡在內的呢個貌不驚人但好食到”得人驚”!兩件酥皮只是薄薄的漲起一咬下去基本上已經到吉士餡了, 如果個吉士餡再好味D的話又或者用熱爐烤熱住個兩件酥皮,客人要才唧入夾心餡再拌一球雪糕之類肯定排大隊嚟攞, 其他的糕餅無論賣相/味道實在比較一般, 印象
!兩件酥皮只是薄薄的漲起一咬下去基本上已經到吉士餡了, 如果個吉士餡再好味D的話又或者用熱爐烤熱住個兩件酥皮,客人要才唧入夾心餡再拌一球雪糕之類肯定排大隊嚟攞, 其他的糕餅無論賣相/味道實在比較一般, 印象不深, 即做CREPE那裡的餡料也是不太吸引PASS, 反而即做梳乎利我們有試, 一般OK啦但太座話芒果味梳乎利好化學下
主菜烤豬手在第二輪才去拿, 皮脆油脂豐腴是肯定的了, 只是能吃得幾多呀, 加上在熱薰那裡都有不同烹調手法的豬手, 每款試一些都飽到不行了,
那個自己選料的即做意粉, 我們都只是拿了一次, 因為選料都是些比較唔吸引的配料而且在廚房內做煮麵的廚師已經做得頗機械化,我們交什麼料給他都是同一種煮法
, Corn soup實在幾粗纖維下喎!
咖啡同茶就一定的無任何驚喜了, 兩小時的戰鬥時間太短了, 不過價錢平玩一次半次無傷大雅
Cake Table
seafood!
crepe table ! may be next time try it!
ok嘅沙律加泠盤再加包包
冷盤之二
騙人的黃色,但只要唔嫌它多渣的話還可以是一碗能飲的湯
香腸雖然好食但只有兩款
熱盤之一
炸魚塊也不錯耶,只是賣相平凡了點吧
主角上場
好吃到不行的吉士酥皮!
2012-03-11
香腸雖然好食但只有兩款
炸魚塊也不錯耶,只是賣相平凡了點吧
主角上場
好吃到不行的吉士酥皮!
一行六個人期待左呢日好耐因為係食德國菜出名多肉,又飲啤酒岩晒大班朋友食肉獸冇叫hoegaarden beer因為佢係belgium 啤唔係德國啤我地既目的係食德國菜叫waitress推介左呢兩款啤比我地你睇,清晰度係唔同架但唔記得左個名清d果隻味竟然係似青島岩女仔多d濁d果隻濃d苦d岩男仔多d兩隻香腸併盤都有叫正呀!!!白色果款似札肉圓形波波係薯仔來農夫包好好味每隻包都唔同口感&味道個人最愛心形果隻又香又軟兩隻麵包醬都冇得頂芝士&鵝肝主角咸豬手!熱辣辣脆卜卜送啤酒一流仲有live助興佢會唱生日歌比生日既人聽結果果晚竟然唱左7次!
一行六個人
冇叫hoegaarden beer
因為佢係belgium 啤唔係德國啤
我地既目的係食德國菜

waitress推介左呢兩款啤比我地
你睇,清晰度係唔同架
但唔記得左個名

熱辣辣脆卜卜
送啤酒一流

仲有live助興
佢會唱生日歌比生日既人聽
結果果晚竟然唱左7次!

2012-02-25
  • 香腸併盤
  • 啤酒
2012-02-27 42 瀏覽
King Ludwig Beerhall共有2間分店,一間位於尖沙咀一間位於赤柱美利樓。King Ludwig既裝潢係德國古堡式有D似LEGO 玩具,天花掛以假candle燈,燈光偏暗本來就好有情調,可惜佢地人客眾多環境都幾嘈,適合大班人慶祝。台上亦有live band 表演,如果有人生日仲會係台上宣佈一番;但同依到既環境就唔係太襯。食物方面今次叫左個 Citibank 星級四人套餐5折 超抵~ (折後$799 + 10%)Mushroom Soup w/Prawn Veal Liver Parfait w/bread BaskeCaesar Salad w/Feta Chicken FriCrab Meat Roll w/SalmonSpicy Beef SaladBeef Rib Eye SteakP.F. Snapper Fillet Angel Hair Pasta w/ParmesanChocolate Mousse X2Creme Brulee w/Hazelnut X2Fruit Platter Bread & Butter Pudding份量都夠,我地7個人就再加多左

Mushroom Soup w/Prawn

Chocolate Mousse X2

Creme Brulee w/Hazelnut X2

Fruit Platter

Bread & Butter Pudding

份量都夠,我地7個人就再加多左農夫包,豬仔骨,德國腸併盤 ,0.5L黑啤,Blue Lagoon 及2杯飲品。

食物推介:豬手外脆內軟亦夠滑,只係份量較少 (1-2人食用),農夫包新鮮熱脆配牛肝醬一流!其他食物可食可不食,唔係太好食~

甜品同Angel Hair Pasta w/Parmesan 真係唔好食,甜品味道勁差Creme Brulee又甜又硬
。Bread & Butter Pudding實的的 ><,而Angel Hair Pasta w/Parmesan就啖喵喵

額外加既食物因為我地有King Parrot Card 有85折($6xx),合共加埋$16xx

順帶一提,一定一定要book 位GA !! (分2個時段)
5 分鐘 (堂食)
2012-02-24 186 瀏覽
今日係重要的紀念日, 當然要搵間好嘢嚟開餐啦.而呢間餐廳講咗好耐話要去試試, 但都因各種因素未能成功.今日終於實行了.6:30 未夠去到, 無訂位, 但 walk-in 都 OK, 只要8:00前交枱就得, no problem, Let's Go去到德國餐廳, 當然要飲德國啤酒啦, 叫咗 Maisel Weisse (1L), 可以分開 2 隻杯 (各500ml) 上, 細心, 加分.1L 要成 $102, 即係要 $51 杯, 味道好有麥味, 而且唔太苦, 易入口 (老婆都飲到津津有味), 超值.另外叫咗個前菜沙律, 燒雞沙律 Chicken Romaine, $98串燒雞燒得好入味, 但得一串燒雞比較小家啲, 如果比多串會好啲囉.羅馬生菜夠爽夠甜, 份量可以.好, 跟住叫主菜啦, 叫咗 2 款德國餐, 除了啤酒, 當然就係德國腸啦, 德國腸胼盤伴酸椰菜及薯仔沙律 Sausage Sampler, $215成盤嘢有好多款腸, 觀能上已經好滿足. 至於每條腸係咩味道真係已經唔係太記得, 但總括都係好味嘅.除咗德國腸, 唔食德國咸豬手點叫做食德國菜呢, 所以脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔沙律
今日係重要的紀念日, 當然要搵間好嘢嚟開餐啦.
而呢間餐廳講咗好耐話要去試試, 但都因各種因素未能成功.
今日終於實行了.

1L Maisel Weisse
羅馬生菜夠爽夠甜, 份量可以.
Chicken Romaine
好, 跟住叫主菜啦, 叫咗 2 款

Sausage Sampler
除咗德國腸, 唔食德國咸豬手點叫做食德國菜呢, 所以脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔沙律 Pork Knuckle一定走唔甩, $175
碟豬手送到埋枱先切, 一路切, 啲香味一路吹埋嚟, 口水即刻起勢流; 一路切, 一路聽到卜卜聲, 豬手皮實在太脆了.
切完, 上枱, 即刻嚟一舊, 夠入味但一啲都唔太咸, 皮香脆可口, 但近邊位有啲硬, 肉 ok 嫩而且有少少肉汁, 結果一舊又一舊送入口.
但可惜老婆話食到陣臭豬味, 但我就唔多覺喎, 可能所謂嘅 "臭豬味" 係德國咸豬手應有的味道掛, 唔知呢, 對我嚟講好食就得.
Pork Knuckle
另外, 2 款主菜都有配上酸椰菜及薯仔沙律
酸椰菜呢家嘢呢, 小弟不嬲都唔食, 所以比唔到 comment.
至於薯仔沙律, 酸酸凍凍的, 又幾好喎, 食到漏漏哋, 食番幾粒中和吓都唔錯.
薯仔沙律
飲吓酒, 食吓肉, 談談情, 8:00 埋單交枱走人 (連加一$649, 雖然貴咗少少, 但可接受) , 滿足+開心+肥仔的一餐
2011-12-29
紀念日
  • 脆皮燒豬肘
今次經驗, 讓我明白去某些餐廳一定要吃人家的拿手小菜...切開了這個農夫包才記得影相...其實平時自己實在不太愛吃硬法包接受到這個包, 因為它外脆內軟, 有麵粉香, 很配合肝醬和芝士醬如果我冇牙痛應該會食得開心d~~煙三文魚薯餅配青瓜沙律所謂青瓜沙律只不過是青瓜片加黑椒煙三文魚有點乾, 薯餅原本ok但凍左少少就沒了脆面的感覺 (係我食野太慢對唔住═ ═")同埋一人食一件基本上已經飽哂.....最大件事是這個價值$200的ribs...................第一: 份量少, 等同平時去outback/pepperonis半份的size第二: 燒得勁乾, 乾到狗仔咬都有難度, 又痴骨, 好難切, 用手食先勉強食到反而則邊d配菜仲好食...... 但又係薯仔??!!?! 好飽好飽囉...... 同埋d薯仔都幾油......甜品拼盤 芒果布甸: 同平時沖粉冇咩分別紅莓鮮奶布甸: 很香奶味, 我相信面頭的紅莓醬是為了減少牛奶的飽肚感, 但真係太酸太多了...... 破壞了牛奶布甸的香味Cream Brulee: 重蛋味, 唔甜, 都ok既~德國cheesecake: 我最初睇相以為係
今次經驗, 讓我明白去某些餐廳一定要吃人家的拿手小菜...
切開了這個農夫包才記得影相...
其實平時自己實在不太愛吃硬法包
如果我冇牙痛應該會食得開心d~~
煙三文魚薯餅配青瓜沙律
所謂青瓜沙律只不過是青瓜片加黑椒
同埋一人食一件基本上已經飽哂.....
甜品拼盤
芒果布甸: 同平時沖粉冇咩分別
Cream Brulee: 重蛋味, 唔甜, 都ok既~
德國cheesecake: 我最初睇相以為係美式cheesecake, 吃下發現是軟身的時候感覺不太好... 不過味道都ok
Brownie: 這個很好, 面頭有鬆脆曲奇粒做裝飾, 朱古力味很濃~ 但又係好飽.....

服務態度都ok~ 唔會因為我地唔識叫野食而被歧視
同埋臨尾叫甜品, 本來想叫蘋果酥皮卷, 哥哥問我地飽唔飽, 佢話呢個甜品好飽, recommend我地叫另一個~ 很體貼客人的需要~
2012-01-31
2012-01-28 159 瀏覽
已經是N次來, 但一直沒有寫過食評, 難道餐廳能保持水準, 所以這次食回來馬上行動!食德國菜, 其實選擇不多, 一定叫的是豬手, 皮脆肉腍, 只是略嫌小小偏鹹, 不過鹹豬手唔鹹, 就唔好食啦 本人最愛連肥的部份, 剩瘦更覺鹹, 而且有點硬!!其次必食的香腸, 由於已來過N次, 所以所有腸都試過, 各人口味不同, 但全部都OK 的, 今次因為只有二個人, 所以點了迷你拼盆, 3種腸各2條, 小小幼幼的, VERY GOOD!!由於全是肉, 所以點了一個什菌沙律, 酸酸地, 清清地, 又係VERY GOOD!! 食德國菜, 當然要飲德國啤, 今次叫了一杯麥啤, 甜甜地, 好易飲, 特別是食了咁多鹹肉, 比較口渴, 一大杯好快飲完!今次因為人少, 無叫到農夫包, 有點懷念! 最後點了個蘋果批, VERY VERY GOOD! 一定要趁熱食, 酸酸甜甜, PERFECT!試過N 次, 無邊次話唔好, 好難得, 8:30後有LIVE BAND, 就嘈小小, 不過又有人鐘意, 各選其好啦!!!

本人最愛連肥的部份, 剩瘦更覺鹹, 而

且有點硬!!

幼的, VERY GOOD!!

今次因為人少, 無叫到農夫包, 有點懷念!

香腸拼盆
香腸拼盆
豬手
  • 蘋果批
2012-01-23 24 瀏覽
成班同事話聖誕食餐好既話左成個月都食唔成~ 結果終於揀左去食腸仔!!booking 果陣 我地都未講book幾點 佢就話星期六冇位.. 態度唔係好ok喎..最後原來只係夜晚冇位.. book左12點一開門就去食~一行8人去食~ 幾易搵.. 不過唔係平時會行去既地方可能因為佢兩點開始做tea buffet,, 我地好似包左場咁XD由於太多人,, 心大心細之下都揀左好耐野食原本諗住飲啤~ 不過大家咁早都冇乜依個興致就算囉..頭盤要左蕃茄沙律 個配搭幾好但係個羊奶芝士冇味.... 俾個蒜蓉包搶晒D味...農夫包! 我覺得成餐最有驚喜係佢!麵包條夠脆口,, 圈圈夠.. 硬包外硬內軟~全部都有好香麥味~芝士醬淡D..牛肝醬濃D.. 但係兩個都好味..~煙三文魚薯餅我好鍾意食薯仔..所以點煮都覺得係好食XD冇乜特別.. 就係煙三文魚同薯餅擺埋一齊.. 腸仔拼盤~講真.. 食完唔會記得佢地邊隻打邊隻XD個人最愛紅色長腸因為食落有少少酸酸辣竦既味比較特出~之後就係豬手 姐姐好快手咁幫我地切左隻豬手認真講 層皮真係幾似燒豬既脆皮... 但係又冇咁香口....燒雞同燒鴨,,依兩樣野上左之後真係好似燒味拼盤

成班同事話聖誕食餐好既
話左成個月都食唔成~ 結果終於揀左去食腸仔!!

最後原來只係夜晚冇位.. book左12點一開門就去食~

一行8人去食~ 幾易搵.. 不過唔係平時會行去既地方
由於太多人,, 心大心細之下都揀左好耐野食
原本諗住飲啤~ 不過大家咁早都冇乜依個興致就算囉..

頭盤要左蕃茄沙律 個配搭幾好
但係個羊奶芝士冇味.... 俾個蒜蓉包搶晒D味...
農夫包! 我覺得成餐最有驚喜係佢!
麵包條夠脆口,, 圈圈夠[煙韌].. 硬包外硬內軟~

全部都有好香麥味~
芝士醬淡D..牛肝醬濃D.. 但係兩個都好味..~
煙三文魚薯餅
我好鍾意食薯仔..
所以點煮都覺得係好食XD

冇乜特別.. 就係煙三文魚同薯餅擺埋一齊..

腸仔拼盤~
講真.. 食完唔會記得佢地邊隻打邊隻XD
個人最愛紅色長腸
因為食落有少少酸酸辣竦既味
比較特出~
之後就係豬手 姐姐好快手咁幫我地切左隻豬手
燒雞同燒鴨,,
依兩樣野上左之後真係好似燒味拼盤= =
如果真係會再番轉頭..
應該都係為左佢既農夫包..
唔知berlin既德國菜會唔會好食D呢~ 希望有機會比較下..

PS.. 曾經聽講過德國有隻好出名既李子蛋糕
依度冇.. 唔知邊度有呢....
2012-01-14
2012-01-12 24 瀏覽
鍾意德國菜,因為我鍾意飲啤酒,今次特登帶左屋企人黎試試巨型豬手~ 揀左一杯大麥啤(Maisel's Weisse)同冇咁麥既King Ludwig~ 媽咪同細佬都鍾意麥重D既…爸爸就覺得少麥正常D^^~ 其實我兩種都鍾意,不過略嫌KL唔夠濃~ 之後再加左Veltins~農夫包 - 媽咪嫌牛肝醬太漏,芝士醬淡淡地好香~ 我鍾意德國包比較硬身,好濃既麥味~德國香腸platter - 大約有四五款香腸,其中numberg最普通,唔夠香草味~ 好得意,加埋百多元的香腸,都不及德國街邊十蚊既熱狗香腸滋味~薯餅拼忌廉汁魚柳 - 實際名我太記得,但係記得薯餅同一碗忌廉魚柳分開上~ 薯餅煎得香脆,加埋忌廉汁就變得普通,同魚又唔多夾…上次試過薯餅拼雙蛋反而更好味,因為脆脆既薯餅沾上蛋黃汁好夾…麵包咖哩雞拼白飯 - 賣相精緻,不過咖哩唔出色…都難怪既,始終唔係餐廳既主打菜色~ 不過屋企人食得好開心,大讚雞肉做得又嫩又入味~ 不過食埋呢樣就真係飽左九成…仲有隻豬手…Zu Viel Nahrung~德國脆皮豬手 - 侍應幫我地起埋肉,今次四個人分所以冇咁吃力…皮脆肉嫩,肉亦都燒得鹹香~ 不如已經太飽喇,所以食

德國脆皮豬手 - 侍應幫我地起埋肉,今次四個人分所以冇咁吃力…皮脆肉嫩,肉亦都燒得鹹香~ 不如已經太飽喇,所以食剩左少少…媽咪就好有興趣拎舊骨去煲湯=.=

2012-01-06