2006-05-23 40 瀏覽
忽然來的一個午餐飯局﹐目的地竟是西環的巴依餐廳。自問在尖沙咀上班已十數寒暑﹐從未想過試過可以利用個多小時的午飯時間去西環用膳。經高人指點之下乘搭973從中港城去西環﹐原來不用20分鐘。巴依餐廳以新疆風味掛帥﹐以羊為主要材料﹐老實說﹐如果你不吃羊﹐小弟寫的這個食評實再無需要再看下去。因為無論怎樣下筆﹐都是以羊為本﹐要吃雞吃魚的話﹐外邊好的選擇多的是。餐廳環境算是乾淨整齊﹐主要都是四人檯﹐坐得算是舒服。負責招呼我們的侍應小姐面帶笑容地主動介紹菜式給我們﹐態度親切。三個人叫了以下食品﹔牛肉餅- 其實就是餡餅。以牛肉作餡料﹐肉質算嫩滑﹐帶有頗重的孜然香料﹐味道是不錯但欠缺肉汁﹐加上餅皮略為厚實﹐整體口感及印象都一般。羊腩湯麵- 湯底鮮甜﹐羊腩切得大小剛好﹐味道口感都不錯﹐麵條則一般﹐整體上還是吃得過。香酥羊腩- 一碟有兩大塊﹐每塊如手掌大小的羊腩約半寸厚﹐表面烤得香脆﹐略帶脂肪的肉質嫩且汁多﹐少許香料並無蓋過原汁原味﹐只賣三十八。如不怕肥膩﹐這是必試的一道。羊肉餃子- 一碟約有十多隻﹐都是一口一隻的大小﹐餃子皮及餡雖不算太出色﹐但不失羊的鮮味﹐也是吃得過的。走湯乾上連一碗拌上大量蒜蓉的浙醋作調
忽然來的一個午餐飯局﹐目的地竟是西環
的巴依餐廳。自問在尖沙咀上班已十數寒
暑﹐從未想過試過可以利用個多小時的午
飯時間去西環用膳。經高人指點之下乘搭
973從中港城去西環﹐原來不用20分鐘。

巴依餐廳以新疆風味掛帥﹐以羊為主要材料﹐
老實說﹐如果你不吃羊﹐小弟寫的這個食評
實再無需要再看下去。因為無論怎樣下筆﹐
都是以羊為本﹐要吃雞吃魚的話﹐外邊好的
選擇多的是。

餐廳環境算是乾淨整齊﹐主要都是四人檯﹐
坐得算是舒服。負責招呼我們的侍應小姐
面帶笑容地主動介紹菜式給我們﹐態度親切。

三個人叫了以下食品﹔

牛肉餅- 其實就是餡餅。以牛肉作餡料﹐
肉質算嫩滑﹐帶有頗重的孜然香料﹐味道
是不錯但欠缺肉汁﹐加上餅皮略為厚實﹐
整體口感及印象都一般。

羊腩湯麵- 湯底鮮甜﹐羊腩切得大小剛
好﹐味道口感都不錯﹐麵條則一般﹐整體
上還是吃得過。

香酥羊腩- 一碟有兩大塊﹐每塊如手掌
大小的羊腩約半寸厚﹐表面烤得香脆﹐
略帶脂肪的肉質嫩且汁多﹐少許香料並
無蓋過原汁原味﹐只賣三十八。如不怕
肥膩﹐這是必試的一道。

羊肉餃子- 一碟約有十多隻﹐都是一口一
隻的大小﹐餃子皮及餡雖不算太出色﹐但不
失羊的鮮味﹐也是吃得過的。走湯乾上連一
碗拌上大量蒜蓉的浙醋作調味是正宗的做法。

手抓羊飯- 飯底以大米﹑洋蔥﹑紅蘿蔔﹑
青提子等再加上多種香料炒成﹐味道獨特﹐
是未吃過的味道﹔拌以三支羊仔骨﹐賣相
吸引﹐亦試得過的。對於不愛麵條餃子類的
朋友來說﹐這個手抓飯相信是最佳選擇。

吃得三個大男人捧著肚子離開﹐也不過每人
五十﹐就算加上車費﹐也不貴。

現在令我起碼有一個原因去多謝西隧.
(非會員)
2006-05-13 16 瀏覽
之前睇報紙介紹呢間野...諗住今日lunch個時去試下...我同個fd兩個女仔...每人叫一碗麵...本來仲想叫牛肉餅試下...點知佢話賣晒...之後佢話試唔試下d水餃...咁黎到就試下啦...佢仲叫我地試下d薄餅..點知一黎就15隻水餃...見住我地兩個女仔...一睇就知食唔到咁多野...仲要我地叫咁多...個menu又冇寫明一碟15隻..又唔同我地講...我地話唔要咁多..唔想waste...佢地又話唔得...好過份...佢d野食係ok既...不過d service就...=(..

2006-05-07 23 瀏覽
上次黎呢度食完之後一直都好想寫呢度既食評,不過果時冇得寫,而家終於可以補番!上次同個fd黎呢度食lunch, 呢度d裝修唔錯,好似好有特色咁,野食呢其實唔係好多選擇,好奇異地dset lunch 又冇寫出黎,要問佢至有。我要左個羊腩麵,我覺得好好味喎,d羊腩好香好夠肥,不過d湯好油啊!夜間經過呢度都好多人,下次都好想試下呀!
夜間經過呢度都好多人,下次都好想試下呀!
(非會員)
2006-05-01 36 瀏覽
晚上6點前去到,當時坐左一半人,眼見吉檯貼滿"留座",心涼了一截。侍應話我無訂檯,叫我食到7點就要交檯,同埋唔好食鍋類。無計,千里迢迢,點都試下。餐牌上選擇不多,好多野,例如烤羊排、餃子、羊肉餅,都要預定先至有得食。叫左"羊肉手抓飯"、"牛腩麵"、香酥羊腩、土豆絲、牛肉餅。跟住轉頭話牛腩同"土豆絲"已經賣晒,牛腩已經再做,不過要個零鐘後先有得食,所以轉左做羊腩麵。而牛肉餅呢,侍應話廚師忙住整湯鍋,無時間煎牛肉餅,所以要出晒D鍋之後先至有。我聽完心裡媽媽聲,覺得佢地真係威。味道方面,"羊肉手抓飯"算係有D特色,D飯有紅蘿蔔、洋蔥、香料炒香,味道幾特別,不過D羊唔熱。"羊腩麵"無特別。炸羊腩無特別。其他特色食品都無訂,無得試,不能評論。一路食,一路都好多人黎,大部份都無訂位,侍應話要9點後至有位,樣樣野食都話要預定,都有咁多人食,勁!

叫左"羊肉手抓飯"、"牛腩麵"、香酥羊腩、土豆絲、牛肉餅。

而牛肉餅呢,侍應廚師忙住整湯鍋,無時間煎牛肉餅,所以要出晒D鍋之後先至有。我聽完心裡媽媽聲,覺得佢地真係威。