2006-09-14 12 瀏覽
早前約了朋友,但又不知去那裡食,忽然想起這裡,朋友也說喜歡食羊,就立刻訂位了。因之前在這裡搞過聚會,大概知道什麼合我們口味,所以叫了羊肉餃子、羊肉餡餅、草原羊鍋、駱駝肉薄餅和風味粉皮。羊肉餃子- 皮薄餡靚,羊肉唔會好羶,剛好又做特價,認真底食。羊肉餡餅- 外皮煎得好脆,大大個味道又好,但都幾漏,每人食一個就已經很夠了。草原羊鍋- 大大鍋,有很多羊肉,羊肉得好腍又入味,但實在太漏,最後還是食唔完。駱駝肉薄餅- 駱駝肉唔會太肥,肉質也很好,感覺有點像鵪崧,值得一試。風味粉皮- 粉皮幾滑口,但唔得爽身,偏腍,比較上一般了點。原來這裡沒有得簽咭,想來試的朋友記得帶現金來,因地點都幾偏僻,想找櫃員機也要行一段路程。
風味粉皮- 粉皮幾滑口,但唔得爽身,偏腍,比較上一般了點。

2006-08-27 7 瀏覽
我極愛食羊, 響呢度終於搵到香港最好食既羊, 同響新疆食冇乜兩樣.地方唔算大, 不過座位排得幾闊, 唔會有太大壓迫感. 不過d座位就唔係太舒服. 侍應好好禮貌, 抵讚.當晚同一大班酒鬼(包括樓下既gdm), 食左好多野, 以下係我既comment.羊肉餡餅-羊好羶, 好多汁, 不過皮就厚左少少.羊肉手抓飯-濕濕地, 好好味, 同響新疆食一樣!香酥羊腩-又係勁羶, 肉質好淋, 全晚最好味.風味烤羊排-好麻辣, 唔係咁岩我.烤羊排-同風味烤羊排既分別係唔麻辣, 肉質好鮮嫩.醬沾小脆瓜, 冰鎮西蘭花可以不食.

羊肉餡餅-羊好羶, 好多汁, 不過皮就厚左少少.
羊肉手抓飯-濕濕地, 好好味, 同響新疆食一樣!
香酥羊腩-又係勁羶, 肉質好淋, 全晚最好味.
風味烤羊排-好麻辣, 唔係咁岩我.
烤羊排-同風味烤羊排既分別係唔麻辣, 肉質好鮮嫩.
醬沾小脆瓜, 冰鎮西蘭花可以不食.
2006-08-19 14 瀏覽
8/17/2006本身喜愛食羊肉都係近幾年o既事,咁o岩之前OR於呢樹舉辦全羊宴因時間唔o岩不能一嚐其羶,係心掛掛之下於一次飯局中同友人提議試下全羊宴,就係咁7個羊痴準時開餐…….羊肉餡餅(要預訂)—餅內羊肉餡鮮嫩咬落唔會死實實加上有輕微肉汁,的確唔錯但一定要趁熱食風味烤羊排(要預訂)—食落麻辣感覺各自精彩,本身食得辣o既我都要叫支汽水黎消消!羊肉手抓飯—望落見飯粒同紅蘿蔔粒頗濕,但食落充滿香料同羊肉味估計應用羊肉汁同煮,唔錯!香酥羊腩—即酥炸羊腩食落肉質鮮嫩啖啖肉,但感覺比較油食一舊已足夠冰鎮西蘭花—配上特色醬汁可暫時中和一下當晚o既油膩鹿肉薄餅—用另上o既餅皮包住同包含鹿肉碎o既配料一同食,普普通通!而伴碟o既土豆絲食落酸酸地比主菜更好食!魚羊鮮窩—用火鍋形式上見麻辣同清湯各佔一方,清湯入面有羊肉丸另再配鱔片一碟,食落唔覺冇咩驚喜而肉丸咬落比較實,可以唔食羊肉餃子(見圖)—雖然好普通o既菜式,但食落充分感覺到羊肉o既味道真正o既簡單就是美,重係當晚唯一再叫菜式,但如加入些少菜或蔥於係餡內應會更加好食!烤羊排—即之前風味羊排普通版差別在於係冇麻辣,但因冇麻辣香料關係食落羊味比較出,唔
8/17/2006

冰鎮西蘭花—配上特色醬汁可暫時中和一下當晚o既油膩

烤羊排—即之前風味羊排普通版差別在於係冇麻辣,但因冇麻辣香料關係食落羊味比較出,唔錯

醬沾小脆瓜—普普通通只用黎降下油膩感

清湯牛腩—食落肉香唔錯加上煮得夠淋,幾好

駱駝肉薄餅—同先前鹿肉薄餅一樣但食落味道比鹿肉優勝!

本身見人數唔多下冇預訂烤羊腿,飯間從老板娘口中知道5至6人應足以消滅,令到約局o既我飽受友人於席間o既強烈怪責,只可以講唯有下次補返數啦,另因自攜葡萄酒之前店舖已知會收開酒瓶費每支$50,最後大家傾下之下開左6支酒只收兩支錢,最後埋單總共$1380 以價錢黎講食到個個都捧晒肚同加上食左咁多種唔同煮法o既羊肉菜式都唔算貴,但如唔係羊痴或食肉獸應會到半途中已經感到吃不消!而環境本來都o.k.但因天花有滴水關係令一路食受住間歇性滋擾,另冷氣於人多時比較唔夠凍令本身大汗o既我係一路食一路流汗!服務方面雖然只得3個人但整體都唔錯於落單時都會講解一下同清碟都快快手!
2006-08-01 23 瀏覽
上星期女友生日,諗住去食o的特別o的既野,諗起有人介紹過呢間餐廳於是就特登去食。其實佢個位置有o的了能,我就係香港大學落巴士,再行落山,咁樣會好行o的。講返食評,一入到去侍應就問我有冇訂位,我都奇怪,原來呢間餐廳好多野食都要先預訂,好似羊肉餡餅、羊腿羊扒之類就要訂左先。我地就只有食o的唔駛訂既野,叫左冰鎮西蘭花,個汁酸酸地好適合夏天食;羊肉餃子就好多羊肉汁;牛肉薄餅o的牛肉碎好香薄餅亦好味;至於個香酥羊腩更加係必食,帶少少肥糕既羊腩炸到一片片,外面脆裏面稔但感覺又唔係太肥膩。後來叫多個清湯羊腩麵就一般左少少,但$18一碗真係好抵。個侍應問我有冇興趣試馬肉鹿肉駱駝肉薄餅,不過價錢就略貴,要$88一份,而且未有心理準備試呢o的新口味,都係留返遲下先。其實呢間野有得發大來做,但最衰就下下都要預訂先有得食,而且我見人地食o的羊扒羊腿個份量真係好大,羊肉餡餅一訂就要十隻起,真係冇十個八個人都食唔晒果隻。如果有o的兩人份量四人份量,而且又唔駛下下都要預訂就最好。而且我覺得個師傅落香料重手左少少,如果落少一o的o的香料我諗會仲ok。總括黎講呢間真係食得過。

2006-07-17 17 瀏覽
細個唔鍾意食羊, 但越大越鐘意朋友介紹左去呢間餐廳食, 一行六日就去上西環試對於我黎講西環相當陌生, 發覺呢頭都幾有特色有部份菜式需要早一日預訂, 所以最想試的反而試唔到, 而另外又想食羊肉飽可惜又賣晒, 頓時有少少失望手抓羊飯(右下), 味道不錯, 飯的口感頗特別, 但羊肉稍靭。酥炸羊腩(左下), 羊肉酥軟, 值得推介雞肉薄餅(左上), 略鹹, 感覺竟然有似d 羊, 伴土豆絲和薄餅一齊食效果不錯。土豆絲(右上), 其實唔需要分開叫, 因為叫薄餅就會送一碟。晚飯時間都要等位, 感覺上生意係唔錯的只係嗜羊者可能會覺得唔夠羶, 唔羶的羊那裡好吃? 但一般人也可以接受這種味道,而且價錢不貴所以還是值得推介的。
細個唔鍾意食羊, 但越大越鐘意

朋友介紹左去呢間餐廳食, 一行六日就去上西環試
對於我黎講西環相當陌生, 發覺呢頭都幾有特色

酥炸羊腩(左下), 羊肉酥軟, 值得推介

晚飯時間都要等位, 感覺上生意係唔錯的

2006-07-16 18 瀏覽
上次參加過貴網的全羊宴後,同友人傾開,即刻要我搞局,結果一來,成廿七人.都有好耐日子,未試過搞咁大鑊.在之前飯聚吃過的,今次差不多原封不動上場.羊扒,大盤雞,土豆絲,羊餡餅,羊餃子,魚羊鮮,等等...因預算所限,所以無叫羊腿.幸不辱命,眾人吃得滿意,其後席上的插曲,才是主菜.兩圍台打成一片,總之,此刻無價.在Openrice飯局打滾左差不多一年,真係學到野.

在Openrice飯局打滾左差不多一年,真係學到野.
2006-07-13 11 瀏覽
二人點了:手抓羊肉飯、清湯羊腩麵、羊肉水餃、茉香奶茶、荔枝茉茶。清湯羊腩麵味道清淡,羊腩很冧;手抓羊肉飯飯面放了兩件羊肉,飯粒較「立」口。羊肉水餃的皮很厚,羊肉味重,但略嫌少汁。茉香奶茶和荔枝茉茶也很夠味,只是太甜了。整體來說還過得去,但最令我不滿意是食物的溫度,沒有款食物是熱騰騰的,全部只是微溫…

羊肉水餃的皮很厚,羊肉味重,但略嫌少汁。

茉香奶茶和荔枝茉茶也很夠味,只是太甜了。

2006-07-01 12 瀏覽
(20/6)沒有踏上那八千里路雲和月,只是因時制宜地相遇。羊肉餡餅、冰鎮西蘭花、醬沾小脆瓜、魚羊鮮、酸奶、羊肉手抓飯、酸辣土豆絲、烤羊排、風味羊排、薄餅羊肉、香酥羊腩、烤羊腿、羊肉餃子、大盆雞、手製拉麵、椰香紫米榚,看這有份量的菜單,平均每人吃一碟或以上,每位有心人怎能不捧腹而逃。看那羊餡餅,放進口中的肉汁不住地流出,肉質鮮嫩而酥香,那餡餅結實地包著鮮羊肉,怎能忍心見它被擠壓,清掃一空。羊肉手抓飯,鍋中的羊肉間歇性地出動,配合鮮嫩的肉汁及胡蘿蔔,有肉汁及羊油的飯,怎能叫人忘懷,還是清理跑道。魚羊鮮,突然之間想起天鮮配,當然兩者是不同。魚羊鮮,一邊是魚肉但有些麻辣,另外一邊是羊鍋,是可以值得叫。酸奶,酸澀但有箇中味道,有些似乳酪,或者是羊奶製成吧。烤羊腿,彷如去了塔克拉瑪干沙漠,那些新彊人熱情招待,手執火把烤羊腿款待客人一般,羊肉香味依然四溢,理應津津有味,可惜胃子已放不下了太多,一口半口。羊肉餃子,餃子的羊肉與坊間的有大斷距離,沒有雪藏味道,肉汁已鎖於肉中,心有餘而力不逮。拉麵,麵條糾纏不清,還是有勞食友逐一分發,麵質既軟又不韌口,配有一些雜菜及羊肉粒,麵條似主角,可惜要向胃子交代,愛
(20/6)

沒有踏上那八千里路雲和月,只是因時制宜地相遇。

酸奶,酸澀但有箇中味道,有些似乳酪,或者是羊奶製成吧。

拉麵,麵條糾纏不清,還是有勞食友逐一分發,麵質既軟又不韌口,配有一些雜菜及羊肉粒,麵條似主角,可惜要向胃子交代,愛護它。

是夜是中國夜,歡迎來自北京的朋友。
因著種種昔日原因Peking轉至Beijing,但我仍是喜歡名字Peking多過Beijing,所以我選擇是Peking's friend.
2006-06-26 19 瀏覽
日前官方飯聚全羊宴,在西環水街頂"巴依",如果在下面皇后大道行上來,一定未食已經剩下一半命.聯同幾個食友在老蘭打的,都係兩條草多一點.小弟在近三數年,才開始對羊肉有興趣,愛上之後發覺之前的日子,已經枉過.女人唔騷,男人唔愛,羊肉唔騷,不如唔好食.咁多種肉類,以羊肉最有個性.最強烈.越騷越好,有時聽到一些羊肉唔騷,好好味.)單係這七個字,已完全突顯出你唔識食.整到唔騷的羊肉,吃入口的感覺,就如同一個乏味如白開水的女人交往.你同佢講達文西,佢同你講王子變田雞.....到時真係企到直一直.報名人數無五十也四十五,所以整間餐廳已經被包下.店子不算大,但也有派士馬電視,撞正世界杯時間,打蛇隨棍上問有無得睇波,得來回應係整座大廈無有線.可惜,都係一條心同隻羊困獸鬥吧.看看大王張菜單,差不多近乎全羊.係有冰鎮西蘭花,同土豆絲作綠葉.這夜比羊肉轟得頭崩額裂,全部品評真係有難度,索性只講我最有印像果幾味吧.羊餡餅厚度剛好,餡料的羊肉夠騷香,還有肉汁流出.一人一個已足夠,接下來的菜式,有排你受.冰鎮西蘭花,酸酸甜甜很爽脆.作為開胃的前菜也不錯,突如其來的酸奶,味道同Yogart差不多,名乎其實的酸.香酥羊

香酥羊腩,真係so so,唔係麻麻,而係又酥又騷.外層香酥,肉味夠騷.一大窩魚羊鮮,算係全羊宴之中,比大家斗氣的一個緩衝區.一邊麻甩湯底,用來作魚肉火窩,淺嘗一片灼熟的魚片,也叫嫩滑.湯底,都幾麻.隔離果邊充滿著羊肉丸同羊肉.羊肉丸味道對辦,竟然吃出中東風情出來.
經過魚羊窩洗禮的羊肉,一如所料,充滿騷香.手爪飯,不知道是否意大利Risotto的近親?好吃便是,唔理得咁多.羊肉餃熱騰騰一口一隻,非常幸福.

全夜戲肉,原隻燒羊腿出場,一出場,三個嘩.第一,整條羊腿實在巨型,第二,上桌時聞到羊腿傳來的香氣,第三,當然係吃罷之後的反應.外層燒得香脆,肉質騷香嫩滑.無話可說.諗番起口水流到浸濕枕頭.

不過,全羊宴實在滯得要命,未到最後,已經拉停.始終羊肉個性太強,少食才會吃出滋味來,即係你都唔會下下都會想著去夜店,尋找個濃妝豔抹的Deep V女子,有時,都想有個像陳綺貞的女子躺在你的衣櫃,又者劉若英為你泡出九份的奶茶......

今次飯聚都幾特別,同檯有個海外食家,第一次參與飯聚,原來她來自北京.似乎,Openrice正在開始,向世界出發...
2006-06-24 36 瀏覽
相信頭版食評很快會出,所以只寫幾個比較特別一點的。包括有羊餡餅、烤羊排、魚羊鮮和盆盆羊肉。羊餡餅- 唔會好羶,餡餅新鮮出爐,香脆美味,羊肉多汁又好味。烤羊排- 價錢都幾貴,而且很大隻,如不是這麼多人,都不會叫來試。肉質偏韌,淡淡的羶味,其實都唔錯,但以價錢來說,好像又唔多值。魚羊鮮- 魚肉經過加工,完全發揮唔到應有的鮮味,像普通打邊爐的感覺,好在魚肉新鮮。盆盆羊肉- 其實真係唔知係唔係那味,相信係吧,加入魚羊煲內煮熟,羶味唔算太濃,肉質鮮嫩又好味,雖然都好飽,但都食了兩條。一次過食這麼多肉,真係幾漏,最後大家也食剩很多,好像有點可惜。

2006-06-15 13 瀏覽
個日同左男朋友黎呢度食晚餐,叫左手抓羊肉飯同埋羊腩麵,個飯ok油,但係d羊架好好味,個麵d羊腩都好味,不過d麵係冇味既..總括而言,呢度淨係d羊好味囉!
2006-06-15 13 瀏覽
因為我住o係附近,所以之前都有試過o係度食lunch.本來我都覺得間o野除o左選擇少o的之外,o的o野都算ok.但係有一晚我同男朋友(因為我男朋友鍾意食羊肉)想去試o下個羊肉鍋.但係去到坐低問一個帶普通話口音o既女服務員(好似叫咩Lili咁o既),佢就粗聲粗氣咁答我o地話唔可以只係叫羊肉鍋,要叫一個咩魚羊鍋,無記錯o果個鍋要成$180個.咁我o地見都好似幾大鍋,如果叫o左就試唔到其他o野,咁就叫第二樣,但我o地係想食羊,所以咪再問一個好似老闆娘咁o既女人(佢o既態度係好好o既,但係就唔係好知o的菜式呀,仲有o的咩賣咁...)係唔係真係唔可以單叫羊肉鍋lor,點知個女服務員聽到之後就o係我o地面前用普通話(我都唔明佢點解無端端轉o左語言,可能以為我o地唔識聽o掛)(佢o既語氣有o的不屑)同個似係厨司(上緊菜)o既人講話我o地唔信佢.佢一o的都唔明白同尊重o的客人o既感受,我o地只係想問清楚自己想食o既o野係唔係真係無得食o者.唔係睇在個老闆娘咁好人份上我真係食都唔食就即刻走呀~~之後我o地叫o左個’羊肉手抓飯’,’土豆絲’仲有一碗麵同一個菜,唔知係唔係俾個女人影響o左個心情,覺得o的o野好難食.(其實平時食lunch都係一般)我以後都唔會去這間店食o野gar la,我都叫o左o的朋友唔好去,費事貴得o黎又唔好食,選擇少,服務又差.希望老闆娘換o左個女服務員,咁就唔駛好似趕客走咁la.
2006-06-03 20 瀏覽
我一向都鐘意食食羊,今日突然醒起,最近很多報紙食評都介紹巴依,於是同老公去試吓啦。由於係即興,又唸住兩個人,好易搵位啫,於是walk-in啦。七點一左右去到,門口已經有一大棚人喺度等緊。柜枱個女人叫我地留低電話號碼,有位就打嚟,話半個鐘度就有位嘞...咁我同老公咪去行吓先囉。行到七點九,附近亦冇咩好行,咪返去門口等啦,都唸住佢話半個鐘,點都要等九個字嘅,但等咗一個鐘,佢居然話仲有兩張枱先到我地!結果我地兩個冇再等,去左近求其一間街坊茶居食。叫咗野,佢八點五打嚟,話有位嘞...激死!雖然食唔到,但等位期間,有一枱客埋單嗰陣又訂定下一次,我估都應該得啩!返屋企嗰陣,經過樂嚐軒,九點幾都滿座,下次去試吓先!不過最衰冇非吸煙區!
2006-05-30 33 瀏覽
睇咗Openrice介紹呢間新疆菜館,於是我立刻同阿K去咗呢度試吓,一嚟試新嘢,二嚟係阿K鍾意食羊。內部裝修冇乜驚喜,不過洗手間大門嘅布置都有啲大漠風味。佢地將花生加上黑醋作為伴菜,幾醒胃,當堂食慾大振。我地兩個人叫咗一份羊肉餃子、烤羊排、冰鎮西蘭花同上湯芥蘭。冰鎮西蘭花配上wasabi醬汁,味道幾新鮮特別。輪到餃子,咬落去就有一股淡淡嘅羊羶味。食餃子梗有醬汁啦。我就唔知係乜,總之點咗就更好味。不過筆者略欠羊羶味,蘸太多汁會蓋過餃子嘅鮮味,再多一點羊羶味會更好。餃子皮一食就知係人手做嘅,好有口感。烤羊排據聞係大師傅親自出馬,醃料稍為多咗啲,小小蓋過羊味。芥蘭係用牛腩汁煮嘅,正!!不過這裡有一個怪現象,就係啲嘢好快就凍咗,係一大敗筆。我地兩個人食咗三百蚊,我唔會話佢平。總括嚟講可以一試,但食物唔夠熱嘅問題一定要解決。

2006-05-27 38 瀏覽
個名改得大了一點,所謂「全男班」,只是大王、專食Cheap野兄同我咁大把。而「抓羊宴」,只是一起吃一餐內容全是羊的午飯。大王急call,問有沒有興趣來一吃,順手為遲一點的聚會探路。同行的還有另一「男士Lunch」的中堅份子~專食Cheap野兄,當然沒有拒絕的道理。這裡接近水街的盡頭,落車時卻在水街尾,又剛巧下著連天帶雨,一口氣從皇后大道西跑上來,渾身濕透,都不要說不狼狽。這裡裝修簡潔,大王及專兄已一早來到,並已點了菜,所以一坐低便有得食。先來一人一個煎餡餅,餡餅貨真價實,餅皮是厚厚的,肉也不少,幾鬆軟不會實實的,作為包點去吃,不錯;羊腩麵湯底清鮮,沒有下味精,誠意可嘉。羊腩件夠件頭亦嫩滑,沒有什麼臊味,帶肥肉的部份甘香可口,吃羊腩吃不到肥油,是何等可惜的一回事。拉麵亦夠爽身,味道不錯;炸羊腩也不錯,趁熱吃時,外皮還是脆的。內裡仍保持有肉汁,不會乾巴巴的,雖然吃落沒有坊間的燒羊腩般香口,但也算是有水準。38蚊一客,食得過;再來是羊肉抓飯,羊肉是羊架,跟羊腩般嫩滑,口感亦鬆軟,不錯,但略嫌香料下得少,味道還可以有層次及複雜一點。飯粒圓潤飽滿,跟兩位食友研究了一輪都不知是何種米,亦炒得偏濕了

再來是羊肉抓飯,羊肉是羊架,跟羊腩般嫩滑,口感亦鬆軟,不錯,但略嫌香料下得少,味道還可以有層次及複雜一點。飯粒圓潤飽滿,跟兩位食友研究了一輪都不知是何種米,亦炒得偏濕了一點。加入了紅蘿蔔粒、香粒、青提粒等去炒,這裡說還有補腎的功效,真的要扒多兩啖至得。這個羊肉抓飯,也食得過;最後來一打羊肉餃子,皮厚厚但軟熟,正宗北方風味。羊肉餡鮮美,醮上蒜醋更是美味,專兄打趣說,這個餃子,他可以再連吃兩三斤,也面不改容。也不得不承認,後生幾年,胃納也強勁很多的。

得兩位店員,但服務都不錯,沒有之前食評所說的差。
埋單151蚊,連吃四味羊菜色,加三個煎餡餅還有飲品,是相當的經濟抵食。地方雖然偏遠一點,但敢以羊肉為主打的館子,坊間著實不多,加上水準也不錯,是值得一試。

見餐牌上有大盤雞、烤羊腿等大圍菜色,看來也是時候要拉隊來試一試的了。

不知何故,打食評至此,頭有點痛痛地......