2023-07-27 42 瀏覽
同閨蜜系德福廣場附近行街,👩❤️👩之後搭地鐵去到觀塘食野,有少少攰,就想喺附近搵間好食抵食嘅餐廳醫肚。🍽點知比我發現咗呢間時尚小廚,見到餐牌入面有非常多好味嘅嘢食,就決定入去食啦!😊涼拌皮蛋皮蛋的口感細膩☺️,配上特製的醬汁和蔥薑蒜等調料,味道非常鮮美。清爽口感非常適合夏季食用。涼拌魚皮,魚皮的口感鮮嫩,😍🌶️🌶️搭配特製的醬汁和蔥薑蒜等調料,超級好味。梅菜扣肉豬肉鮮嫩入味,梅菜鹹鮮適口,相得益彰。幹鍋田雞,田雞肉質鮮嫩,加上特製的麻辣調料和豆瓣醬,味道非常濃郁。使用幹鍋烹製,🌶️讓田雞更加入味,口感更加鮮嫩。店內古色古香,充滿韻味,我哋都食得好飽,大家一致贊同要俾個like呢間餐廳! 😋

2023-07-27 37 瀏覽
✨成日係屋企食都食到厭啦✨終於可以出街食,今次好特別,就係食四川菜啦,都係係屋企附近食⚡️食完就可以快快返屋企啦🌈呢度有好多各種菜式🌤️價錢都好合理,平民價錢⛅️💫青筍炒臘肉💫呢個四川菜真係好惹味,少得好有味道好香,特別係臘肉好惹味,佢既份量都適中,我同細佬食到津津有味✨✨✨✨💫麻辣口水雞💫話明食四川菜,又點可以無辣呢,不過呢個口水雞既辣度剛剛好,如果鍾意再辣點,可以同師父講聲,食到又香辣又有麻辣,兩種口味同時發擇,被麻辣浸過既口水雞好入味,雞肉仲好滑添✨✨✨💫乾鍋辣子肥腸💫用乾鍋做出來既辣子肥腸真係好食,好有辣味,辣得好過癮,仲好夠香又夠熱,肥腸係食極都唔會厭✨✨💫重慶紙包魚💫呢款既紙包魚真好有趣,下層真係有張紙,魚味好香濃,再有佢地四川既調味同配菜,又真係幾好食✨

呢度有好多各種菜式🌤️價錢都好合理,平民價錢⛅️
💫青筍炒臘肉💫
💫麻辣口水雞💫
💫乾鍋辣子肥腸💫
💫重慶紙包魚💫
今日放假就同媽咪一齊食個lunch,媽媽好鍾意食辣嘢,咁我就帶咗佢嚟呢一間之前都食過幾滿意嘅川菜餐廳,餐廳位於工業大廈樓上鋪,就算中午時段都唔會等太耐,等咗一陣就已經有位🥰💛💛川粵口水雞💛💛上一次食過麻辣口水雞實在太辣啦,但啲雞又幾滑,今次就叫左呢款川粵口水雞,相比之下呢款冇咁辣,但都係好香辣味,岩我呢啲平時食開小辣嘅人!💚💚金湯酸菜魚💚💚好耐冇食酸菜魚啦,見到呢間啲酸菜魚都幾多人食,難得媽咪喺到肯陪我食,就順便叫埋試下!入面啲魚肉超嫩滑又夠大塊,仲要佢本身個酸辣味湯底好出色,酸酸辣辣咁,令到人食到超開胃。呢一間餐廳嘅質素真係唔錯,連媽咪都大讚好味🤤
💛💛川粵口水雞💛💛
💚💚金湯酸菜魚💚💚

呢一間餐廳嘅質素真係唔錯,連媽咪都大讚好味🤤
2023-07-25 24 瀏覽
男朋友好鍾意食辣野,帶佢食川菜就最岩💯光顧過不少次,呢間川粤時空時尚小廚辣得來有層次,而且每種味道都不同😛性價比相當高,引來不少在附近上班一族。川粵口水雞上有很多蒜頭和辣椒粒,底下都是辣汁,辣度適中亦夠惹味!雞肉一半雞胸一半雞脾,雞脾位嫩滑就不用說,但雞胸位置也不會「嚡口」,雞下面還放滿了青瓜條,覺得過辣時吃一口青瓜正好幫舌頭降溫,同時減輕油膩感!睇下呢個精緻水彩畫碟,環境時尚,人氣旺,而且價格非常親民😍中午一定唔可以餓壞肚😉我一定要叫多飯,慢慢送餸🤩呢個餐仲有薯仔絲同黑木耳作為前菜的確開胃,甜中帶酸💋食落爽爽地 又辣辣地,岩曬做前菜!呢度Menu都幾多選擇有酸菜魚、水煮魚、重慶雞煲、辣子雞等等小炒、仲有啲飯麵套餐,下次一定再過黎試多D款式。
睇下呢個精緻水彩畫碟,環境時尚,人氣旺,而且價格非常親民😍

2023-07-24 29 瀏覽
同老公係巧運工業大廈食川菜,呢間餐廳每道菜都真材實料大大碟,勁好味!我們點了4道菜,各有特色。💖梅菜扣肉非常足料,扣肉肥瘦各半,梅菜非常非常入味,仲有炸饅頭可以配黎食。炸饅頭吸左梅菜扣肉的醬汁,非常香。💖麻辣小雲耳口感爽脆,配上味道十足的麻辣汁,又香又滋味。💖老乾媽炒豬潤,豬潤炒得剛剛好,唔會太生,又唔會煮得過熟,粉粉的口感,充滿香氣。用上辣椒🌶️,青椒🫑,香芹和洋蔥🧅一齊炒,味道非常豐富。💖水煮花甲拼魚片,好大盤水煮花甲拼魚片,見到紅紅的水煮湯,放滿花甲和魚片,淨係果畫面已經超一流。花甲細細隻,鮮甜十足,魚片爽口彈牙,鮮味無窮,
💖麻辣小雲耳口感爽脆,配上味道十足的麻辣汁,又香又滋味。
2023-07-23 38 瀏覽
酸菜魚份量多,好好味,餐廳空間充足唔迫,仲要服務十分好,會主動加茶,坐耐少少傾計不單唔會黑面計時,仲會叫你慢慢坐,洗手間乾爽,作為週末同朋友聚腳晚飯感覺非常良好,價錢亦唔貴,一定會再幫襯👍
酸菜魚(細份)
2023-07-23
酸菜魚(細份)
  • 老壇酸菜魚
今日小妹嚟到觀塘區,試一試大家都大推嘅川菜餐廳✨✨川粵時空✨✨午市時間好多喺附近返工嘅人都嚟食飯,人氣都幾旺🔥分別叫咗3但套餐,送涼拌芽菜同海帶,加錢可有汽水飲🫶🏻〰️川味紅燒肉飯 先炸後炆嘅紅燒肉軟腍腍,川味醬杰身味道鹹鹹辣辣,愛重口味者一定好滿意🙈〰️湖南小炒肉飯 經過爆炒鑊氣十足,醬汁收得乾身,辣椒籽依附喺肉片上,每一啖都充滿辣味🙊〰️金湯酸菜魚紅薯粉 魚肉份量超多,肉質夠滑,魚皮位仲有少少爽口👄湯底望落好清,但酸菜味好出,咁正嘅湯底夾紅薯粉無得輸👍🏻

分別叫咗3但套餐,送涼拌芽菜同海帶,加錢可有汽水飲🫶🏻

川粤時空時尚小廚位於觀塘駿業街工業大廈,餐廳環境舒適,而且有多款不同川菜選擇,鍾意食辣嘅人一定要嚟試試🤩首先想推介嘅係「乾鍋田雞」,上枱見到都好大份,有好多辣椒,我覺得田雞都幾好食,啲肉質比較結實,幾入味同埋都算幾多肉嘅!跟住就係呢款「涼拌皮蛋」冷盤小食,皮蛋晶凝通透,仲要夠辣,而且又有啲青瓜絲減低油膩感,青瓜絲點左辣油都好好味!然後仲有「梅菜扣肉」啲扣肉超正,八分瘦三分肥,入口好鬆軟呀,估唔到仲有啲炸饅頭係旁邊,一次過食哂兩樣嘢!最後就係「涼拌魚皮」,魚皮入口都好爽,仲要好大塊,酸酸辣辣,實在係太吸引啦!
2023-07-19 41 瀏覽
作為一個無辣不歡既食辣愛好者,間中都會去唔同地方搵辣野食,今晚就同A先生搵食搵到去觀塘駿業街,去解一解辣癮。川粤時空時尚小廚位於美食集中地的工廈內,門外總塞滿等位的人群,讓人忍不住一探究竟。老乾媽炒豬潤配老乾媽酱爆炒,色澤红亮,咸鲜微辣,出來的效果好好食!涼拌青瓜獨吃佐飯皆宜,加上冰涼的口感,非常適合夏天享用。清爽開胃的前菜,也好,由輕至重,由淡至濃。水煮花甲拼魚片最受歡迎,份量也很多,口感爽滑,有種「怎樣吃也吃不完」的感覺!呢間提供多款麻辣食品,但說到最暢銷的必定是麻辣牛肉!光是小辣就已經足夠將我們的舌頭麻痺掉。提提大家進食前請準備好飲品和紙巾喔,不然一定會後悔莫及😂仲希餐廳好乾淨整潔,員工亦都十分之有禮貌,如果下次過嚟 我會試吓佢哋嘅酸菜魚🤗🤗
炎炎夏天都擋唔住我要食辣野嘅心❤️‍🔥依間川粵菜餐廳喺觀塘工廈入面,小店嘅辣味刺激,絕對唔係得個樣🥵首先整返兩個涼菜:涼拌青瓜🥒清新爽脆,辣油薄薄一層沾喺青瓜上~涼拌魚皮🐟非常夠味,魚皮口感Q彈,令人停唔到口🫢之後就嚟返個🐟剁椒蒸魚頭,青紅辣椒剁到變成茸,鋪滿整個魚頭,香香麻麻,襯嫩滑魚肉完美🤤依碟🐖川味紅燒肉真係白飯殺手,紅燒肉用上豬腩肉,肥肉同瘦肉比例合適,辣油香味撲鼻,每嚿紅燒肉都好入味,正😍食到流哂汗流哂鼻涕,依種香辛麻辣都有嘅味道先係出色嘅川菜,沉迷川菜嘅你實like❤️‍🔥

2023-07-18 47 瀏覽
金湯酸菜魚✅好姐妹成日都話要出去鬥辣🤣其實我都唔太食得辣,我地都係約好呢日一齊放假🤣食完飯順便出去行街睇場戲,巧遇搵到呢間專食川菜,睇到呢度有午餐🥳而且都好豐富,非常惹味既酸菜魚,辣度就同平時食既水煮味道一樣😍想幾辣都可以同師父講,總知一定岩口味川香回鍋肉✅我地令人都叫了不同既菜式😋互相試下又食下,睇下邊個最好食,我地就好似食評家咁,邊食邊講,而得我係擇白飯🥰佢地就係食薯粉,旁邊仲有少量調味配菜,呢款川香回鍋肉既肉都好份量級數,肥美肉厚,麻辣味都好夠麻😱食完番尋味重慶正宗毛血旺✅呢道菜我好姐妹就講好好食😍入面有豬紅、火腿、豆腐、鴨血等等,仲有啲蔬菜同香料,成碗已經好多料😍味道都辣得好正,我地三人都有食淨少少,入量比得好多,味道上好滿意😍
金湯酸菜魚✅
川香回鍋肉✅
重慶正宗毛血旺✅
2023-07-14 56 瀏覽
見到最近網上一直推介呢間位於觀塘嘅****川粵時空時尚小廚***,評價非常之高,今日就特登過嚟試下佢!店員話佢地大部分食材都系時令食物,保證新鮮同埋品質!呢點已經加好多分!花甲和魚片都是非常鮮美的食材,加上特製的辣椒醬和豆瓣醬,味道非常豐富。這道菜的特點在於將花甲和魚片拼在一起,讓口感更加多樣化。豬潤鮮嫩入味,加上老乾媽特製的豆瓣醬和辣椒醬,味道非常香辣。牛肉鮮嫩多汁,加上特製的麻辣調料,味道非常濃郁。辣度較高,如果你中意吃辣,絕對不可以錯過。都非常大兜,清新解膩。味道評分:🍎🍎🍎🍎🍎環境評分:🍎🍎🍎🍎🍎總體評分:🍎🍎🍎🍎🍎
[水煮花甲拼魚片📀💚]花甲和魚片都是非常鮮美的食材,加上特製的辣椒醬和豆瓣醬,味道非常豐富。這道菜的特點在於將花甲和魚片拼在一起,讓口感更加多樣化。
[老乾媽炒豬潤📀💚]豬潤鮮嫩入味,加上老乾媽特製的豆瓣醬和辣椒醬,味道非常香辣。
[麻辣牛肉📀💚]牛肉鮮嫩多汁,加上特製的麻辣調料,味道非常濃郁。辣度較高,如果你中意吃辣,絕對不可以錯過。
[涼拌青瓜📀💚]都非常大兜,清新解膩。

味道評分:🍎🍎🍎🍎🍎
環境評分:🍎🍎🍎🍎🍎
總體評分:🍎🍎🍎🍎🍎
今次呢間川粤時空時尚小廚係同事介紹收工一齊去食,平時都好鍾意食辣嘢,所以對呢間餐廳非常之滿意!因為佢哋啲川菜真係做得好正宗,同埋夠晒辣,啱晒我呢啲無辣不歡嘅人🥳🥳🥳今次最後叫咗三款佢哋嘅招牌小食同lunch set試吓:川粵口水雞❤️‍🔥賣相好邪惡,睇落辣油好多,而且口水雞入口嫩,入口其麻辣味爆發,真係超惹味。川香回鍋肉❤️‍🔥回鍋肉實在太入味啦,可能因為佢有少少肥肉更加吸收啲辣汁,用嚟配白飯真係一流!重慶正宗毛血旺❤️‍🔥毛血旺見到都好吸引,入面有鴨血、入面牛肚,肥腸,豆干等等,我好鐘意佢啲鴨血仲大大嚿又滑!一啲都唔腥,仲要夠哂辣!

今次最後叫咗三款佢哋嘅招牌小食同lunch set試吓:
2023-07-13 47 瀏覽
中午時間純粹行過搵食,撞入咗呢間小廚,我中意呢間餐廳氣氛同Lunch set,絕對係觀塘區靚!正!之選。今日加埋同事兩個人去食😁😁😁邪惡之選,睇落好深色好夠味!同事叫咗川味紅燒肉飯,見到確實比較香濃,帶點微辣,且一點也不油膩,吃後亦沒有口渴的感覺我自己就食川香回鍋肉飯同配菜淋滿濃稠的醬汁,所有東西加起來,口感豐富,層次分明!一吃下去先是微辣的感覺,但不到兩秒,那股辣勁便會慢慢滲出來,還越食越麻,非常過癮。麻和辣對我這種重口味來說都恰到好處。服務員周到有禮,總體來說很不錯的用餐體驗。就當日所見,門外一直保持著一條人龍就知道他們有一定的捧場客喔!

2023-07-01 125 瀏覽
終於~搵到間近觀塘巿中心🚌🚈又係四川大廚🌶️又坐得舒服❄️🪑週末又有午餐餐牌,唔洗單點的川粵餐廳啦正呀🤤🥳🥳🥳第一次黎食完,仲會有下次🫶🏻✅夫妻肺片👍👍✅大廚炒野有鑊氣又惹味👍👍✅openrice有得book枱,方便➡️呢到每位要收茶錢🫖同前菜小碟$星期日午餐叫左「酸菜土豆肉絲」$62大廚炒得好好食🤤超惹味🤩*自選小食無得㨂既~每日有機會唔同款加左「夫妻肺片」$48~推介😋👍👍加左「蒜泥白肉」$38,我就覺得一般另外叫左「成都藤椒魚」$88+刀削麵$8魚肉爽口🐟好食適合食唔到辣的人因為真係無咩辣😹下次要試水煮加薯粉先😏飲凍檸茶加$4🍋🥤🤣原來加$1有夏季特飲,睇唔到添🙊
終於~搵到間近觀塘巿中心🚌🚈
又係四川大廚🌶️
又坐得舒服❄️🪑
週末又有午餐餐牌,唔洗單點的川粵餐廳啦
正呀🤤🥳🥳🥳
第一次黎食完,仲會有下次🫶🏻
✅夫妻肺片👍👍
✅大廚炒野有鑊氣又惹味👍👍
✅openrice有得book枱,方便
➡️呢到每位要收茶錢🫖同前菜小碟$
酸辣土豆肉絲午餐