2021-12-20 77 瀏覽
自己本人好鍾意食辣嘢 因為細細個就開始食辣味 所以對於 食辣味嘅嘢其實都幾高要求 所以周圍見到有辣嘅嘢食都會去試一下 今次就嚟到呢度 銅鑼灣嘅川婆婆 試下佢哋呢度嘅辣嘅嘢食中午時間過到嚟 都幾多人 我都等咗一陣位就可以入去坐低 然後睇下有啲乜嘢食 睇見餐牌原來都幾多嘢食干撈蒜香火鍋粉 $36首先講下呢個覺得好有特色嘅乾撈蒜香火鍋粉 呢個係 好香蒜香味嘅 再加上去用咗好特色嘅火鍋粉 感覺好大牙而且好煙韌 所以其實都好好食 好香口反斗墨魚膠豆卜 $48至於呢個反斗墨魚膠豆卜 亦都好有特色 佢係炸到好脆口嘅 加上墨魚膠亦都好香墨魚嘅味道酸菜魚配白飯 $76呢個酸菜魚好好食 酸菜魚係用咗好多魚 同埋魚係冇骨嘅 見佢整出嚟嘅酸菜魚湯底 帶有少少金色 所以睇落去都好舒服 加埋個白飯撈就正到爆

干撈蒜香火鍋粉 $36

反斗墨魚膠豆卜 $48

酸菜魚配白飯 $76
2021-12-20 70 瀏覽
今日喺銅鑼灣行街 所以就順理成章係銅鑼灣睇下有乜嘢食 然後就上網睇下 見到社交平台有人出post 介紹呢度一間川婆婆 所以再撳入去睇 發現有好多 嘢食 所以就過咗嚟呢度食嘢 過到嚟嘅時候見到環境都幾舒服 再加上去用咗黑色型格設計 所以感覺都好時尚手撕雞拌麵 $58首先想講下呢個手撕雞拌麵 手撕雞好好食 啲手撕雞係用咗好嫩滑嘅 雞 我估應該係用咗雞髀嘅部分 所以食落去一啲鞋口嘅感覺都冇麻辣鴨血 $38然後要講下呢個麻辣鴨血 呢個價錢有咁多件其實都好平 加上 鴨血真係入曬好多麻辣嘅味道喺入面香辣台灣香腸 $38我自己就鍾意食呢個香辣台灣香腸 同喺台灣食嘅台灣香腸一樣嘅味道 所以真係好懷念 好好味嘅一個小食

手撕雞拌麵 $58

麻辣鴨血 $38

香辣台灣香腸 $38

2021-12-17 72 瀏覽
今日喺openrice發現川婆婆喺銅鑼灣開咗分店 所以今次就過嚟試下 本身已經好鍾意食佢嘅辣味 因為佢係尖沙咀做嘅辣味做出嚟嘅時候係好有風味 所以今次都過嚟呢度試下 咁啱就嚟到銅鑼灣 過嚟嘅時候都幾方便 位置都唔算難搵❤️過到嚟見到環境都幾舒服 之後再坐低叫嘢食啦手撕雞拌麵 $58👅我自己就幾鍾意食呢個手撕雞拌麵 首先我要欣賞下佢個面 佢個面係 好有質感嘅 再加埋佢用咗好多手撕雞 基本上每一啖面入面都會食到手撕雞嘅味道麻辣鴨血 $38👅然後呢個 鴨血 而家香港都好興食鴨血 呢度都有得賣 我覺得呢度做嘅麻辣鴨血嗰種麻辣嘅味道 食落去感覺好舒服。

過到嚟見到環境都幾舒服 之後再坐低叫嘢食啦
手撕雞拌麵 $58👅

麻辣鴨血 $38👅

2021-12-17 58 瀏覽
今日因為公司派咗我過嚟銅鑼灣呢邊見客 見完客之後都冇嘢做又唔想行街 所以本身就想搵個位坐低好好休息一下 然後我就睇下有啲咩餐廳或者coffee shop好食 最後就畀我搵到一間川婆婆 一見到原來 川婆婆喺銅鑼灣有分店第一時間就過嚟 原因係因為我之前喺尖沙咀食覺得佢哋都好好食😘過到嚟嘅時候其實都唔算好多人 可能因為我三點鐘下午茶嘅時間 所以其實坐位非常之舒服就買好闊落 燈光嚟講都好光猛😘水煮羊肉配白飯$86我自己就好鍾意食辣 所以叫咗呢個水煮羊肉 配搭埋白飯 咁就完成咗一個午餐啦 我想講下佢個 水煮嗰個真係非常之好食 辣得有層次感嘅辣味 羊肉亦都係好食😘😘😘

水煮羊肉配白飯$86

2021-12-16 47 瀏覽
今日公司做咗我哋放飯時間 所以我哋有更加多時間可以搵下有啲乜嘢食 其實你哋去咗喺樓下公司幾間餐廳 其實有時都會食到幾沉悶 難得今日有啲時間 所以就睇下遠少少有啲乜嘢食 所以就畀我哋搵到呢間川婆婆 而家先發現原來呢度係一間分店 所以其實我哋都即刻見到就過嚟食啦 過到嚟嘅時候 因為趕時間其實都比較多人 不過好彩我哋等咗一陣已經可以坐低呢度係可以叫自由配搭粉麵套餐 三餸一麵我自己就叫咗 酥炸雞球 反斗墨魚膠 豆卜 蘿蔔我想講呢度嘅酥炸雞球真係好食 再加上去嘅蘿蔔亦都係冇齋嘅蘿蔔嚟嘅同事就叫咗個紅薯細粉 配豬大腸 豬耳 台灣香腸 我試過去啲豬大腸果然係有質素嘅豬大腸 好好食嘅 軟硬度適中特色火鍋粉最後仲要介紹下呢個特色火鍋粉 呢個名都好特別啲但係彈牙嘅 好好食亦都好香濃。

呢度係可以叫自由配搭粉麵套餐 三餸一麵

我自己就叫咗 酥炸雞球 反斗墨魚膠 豆卜 蘿蔔

同事就叫咗個紅薯細粉 配豬大腸 豬耳 台灣香腸

我試過去啲豬大腸果然係有質素嘅豬大腸 好好食嘅 軟硬度適中

特色火鍋

2021-12-16 46 瀏覽
今日過到嚟呢度食一個午餐 我自己覺得真係值得推介嘅一個午餐 因為價錢同埋質素黎講真係做咗就好高嘅質素 所以就重大家介紹下呢一間餐廳👍呢間餐廳位於銅鑼灣嘅川婆婆 地點嚟講都幾近地鐵站 過嚟嘅時候都好方便 過咗嚟見到裝修環境與眾不同 所以我自己覺得都幾突出 幾容易搵得到 入到嚟就可以睇下有啲乜嘢食 佢基本上係開放式畀大家睇下入面有啲乜嘢食嘅最後我自己叫咗個手撕雞拌麵 $58 呢個手撕雞杯麵呢一個價錢你講其實都幾平 原因係因為其實佢都幾大碟同埋佢都幾多手撕雞 手撕雞嘅質感其實都幾好食 應該係用咗雞髀嘅位置所以其實都好嫩滑 然之後就要試下去個拌麵 呢個杯麵嘅質感係非常之好食 感覺有少少彈下 到時間好香面嘅味道👍👍

2021-12-15 49 瀏覽
平時出而食多數都見到食水煮魚 或者吃水煮牛肉 今日畀我搵到一間可以食到水煮羊肉嘅地方 好開心🥳今次就係要介紹下呢間喺銅鑼灣嘅川婆婆 呢間川婆婆有其他分店 之前已經喺尖沙咀食過 今次見到呢度有我就即刻過嚟呢度食嘢 唔知呢間餐廳係咪新開 所以見到環境非常之靚 裝修非常之好睇 入嚟嘅時候講嘢係賞心悅目 坐好之後睇下個餐牌有啲乜嘢食 好快就畀我見到一個好有特色嘅菜名 叫做水煮羊肉 出面食多數都係魚或者係牛肉水煮羊肉配白飯$86呢個水煮羊肉我覺得好好食 甚至乎比起其他水煮牛肉或者水煮魚都好食 原因係因為佢真係會有羊肉嗰陣香味 岩晒鍾意食羊既愛好者香辣台灣香腸 $38當然唔少得要食一個小食 我自己就揀咗呢一個小食 台灣香腸我平時去台灣都成日食 所以今次竟然係川婆婆見到 即刻叫咗黎食 呢度做嘅台灣香腸同台灣嘅風味真係好似 不錯👍👍👍👍

水煮羊肉配白飯$86

香辣台灣香腸 $38

2021-12-14 59 瀏覽
今日食咗一間非常之好食嘅酸菜魚飯 呢間餐廳就係喺銅鑼灣嘅川婆婆 我之前有食過佢喺尖沙咀嘅川婆婆 都覺得好好食所以今日見到喺銅鑼灣都有嘅時候我就即刻過嚟呢度食嘢啦 過到嚟嘅時候見到呢度主要都係食一啲比較少食呀或者係 車仔麵等等 不過我今次就叫咗一個酸菜魚食酸菜魚配白飯 $76🐟🐟等我介紹下呢個酸菜魚 再配埋白飯 可以呢個價錢食到酸菜魚真係超級抵食 同食個普通食飯差唔多價錢 首先我要講下呢度嘅酸菜魚 真係有質素嘅酸菜魚嚟嘅 因為係好明顯食得出去嗰陣酸菜嘅味道 食落去嘅時候如果攞埋酸菜嗰啲汁落嚟撈白飯就更加正。所以我想講呢個價錢可以食到咁靚咁佢不到嘅先再預我自己覺得非常之滿意。🐟🐟🐟🐟

酸菜魚配白飯 $76🐟🐟

✅川婆婆大家都知我鐘意食辣嘢😈無辣不歡川婆婆真係食左好幾年由其係佢個麻辣就係佢令我愛上麻辣💛所以今次終於同大家介紹下☺️🔆雞脾菇 蓮藕 萵筍 豆腐 豬大腸寬粉 $64呢個係一個粉麵套餐好似車仔麵咁可以揀唔同嘅餸菜我就專揀左啲吸味嘅餸☺️寬粉呢就係闊嘅薯粉 提提大家如果想再食粗啲嘅可以叫火鍋川粉川粉係比寬粉再粗多兩倍湯底方面就當然叫咗麻辣啦😀佢呢度嘅麻辣真係有種特別嘅味道😆香同惹味得黎又唔會話太辣👍🏻鍾意食麻辣嘅朋友仲可以自己叫佢多麻添🥰每款餸菜嘅份量都好多起碼有四舊以上全部都好索湯👍🏻😜味道: 4.2/5賣相: 3.5/5🔆肥牛 鴨血 黃喉 牛栢葉 幼薯粉 $54湯底都係揀返麻辣😆男朋友揀左小辣 麻度就啱唒啦麻得黎又唔會話太辣 但又有少少刺激感 佢個麻辣湯真係世一🥰佢就揀感幼薯粉 口感就比較彈牙其他配料掛湯都好正黃喉好爽☺️ 鴨血好夠滑黎到川婆婆唔知食咩好真係要食麻辣💛👍🏻 冇推介錯味道: 4.2/5賣相: 3.5/5地址: 銅鑼灣利園山道5號地舖
✅川婆婆

真係要食麻辣💛👍🏻 冇推介錯

味道: 4.2/5
賣相: 3.5/5

地址: 銅鑼灣利園山道5號地舖

喺銅鑼灣行街,見希慎嘅後街有呢間川菜嘅小店,於是就入嚟試吓~·我哋嗌左兩個粉麵 🍜 🍜 呢個係蕃茄麻辣湯底,但飲落一啲蕃茄味道,剩係得辣味…🥵❌🍅腩肉佢話微辣,我相信係佢自己煮理嘅,但我又食唔到有咩香料同調味,同普通一件白灼腩肉冇乜分別..另外魚皮餃同腐竹丸就正常質素😬薯粉就幾彈,唔會熟到軟爛,麵質係唔錯。呢個酸辣湯底就好鹹…有酸菜魚個種酸辣味,但真係太鹹…🥵🥵至於雲吞、魷魚、醬爆豬肉丸呢三種配料都幾好食~米線都幾滑,質素正常。呢個皇帝菜幾嫩,湯底係清湯加蒜嘅味道,呢個清清地反而我覺得係最好食嘅!😛🥬自家製嘅冷泡茶,有一浸清香嘅荔枝味,茶香唔會苦澀,味道正常🧊 ☕️ ·可能佢唔係主打粉麵,所以味道冇咁好;下次試吓佢啲主打嘅酸菜魚、口水雞,可能個體驗會比今次好!·呢度嘅店員服務態度好好,待客好有耐性,呢一點我覺得係抵讚嘅!👏🏻👏🏻
我哋嗌左兩個粉麵 🍜 🍜

呢個係蕃茄麻辣湯底,但飲落一啲蕃茄味道,剩係得辣味…🥵❌🍅
薯粉就幾彈,唔會熟到軟爛,麵質係唔錯。

呢個酸辣湯底就好鹹…有酸菜魚個種酸辣味,但真係太鹹…🥵🥵
至於雲吞、魷魚、醬爆豬肉丸呢三種配料都幾好食~
米線都幾滑,質素正常。

2021-10-16
5 分鐘 (堂食)
2021-10-15 321 瀏覽
午餐經過試試叫左自由拼粉麵餐自己電話落單方便!價錢可以叫三餸我叫左牛柏葉、鴨血、萵筍、粉絲bb辣我覺得bb辣既程度可以接受,唔係好刺激,但又好惹味襯萵筍不錯!反而鴨血唔夠味有點失望但我欣賞佢湯底有蒜會再去食
午餐經過試試
叫左自由拼粉麵餐
自己電話落單方便!
價錢可以叫三餸
我叫左牛柏葉、鴨血、萵筍、粉絲bb辣
我覺得bb辣既程度可以接受,唔係好刺激,但又好惹味
襯萵筍不錯!
反而鴨血唔夠味有點失望
但我欣賞佢湯底有蒜
會再去食
2021-10-14 255 瀏覽
主打抵食平民川菜的「川婆婆」最近新開銅鑼灣分店,新店設有堂食座位,更有半開放式廚房店鋪有售招牌麻辣燙,有自選三食,更可選紅薯寬粉、重慶火鍋粉等另外亦有推出酸菜魚、水煮牛肉,用料十足,送飯一流,鐘意食川菜的朋友值得一試食品方面 :自選凈食套餐 : 選擇了牛肉、牛黃喉、鴨血同魚皮餃 ,麻辣鴨血加上白飯一流絕配手撕雞涼麵 : 手撕雞份量好多,雞肉嫩滑,撈上麻辣汁落大碗麵,非常惹味

食品方面 :

2021-09-29 313 瀏覽
聽朋友講,銅鑼灣開咗一間幾好食嘅食辣嘅餐廳,由於我真係好鍾意食啦,而且呢次喺銅鑼灣,啱晒我放工嘅地點,所以趁放工嘅時候就約朋友過嚟食飯啦。🤣🤣🤣🤣✌️✌️✌️✌️✌️過咗嚟搭電梯上去就到,就喺地鐵站出邊都超級方便。♥️♥️♥️♥️食完飯就可以直接落樓下搭地鐵都唔使行1分鐘。新餐廳果然啲嘢都係新新地,坐得舒服而且又安心,亦都感覺好乾淨。員工服務都好好,好快就點餐食嘢啦。金湯酸菜魚 $188 加大$288呢個酸菜魚同出邊食嘅酸菜魚有啲唔同感覺佢係綠味少少,而且好多酸菜,酸菜好好食,同埋下邊有啲粉啲粉亦都可以煮得好入味食我粉比我食晒🤣🤣🤣🤣

食完飯就可以直接落樓下搭地鐵都唔使行1分鐘。

員工服務都好好,好快就點餐食嘢啦。

金湯酸菜魚 $188 加大$288

2021-09-28 201 瀏覽
飄香水煮魚 (配白飯) $73又係一間難得係黃嘅川菜 佢可以揀辣嘅等級有好多 最辣果個叫菊花辣真係唔敢嗌 我平時叫呢啲會揀中辣但今次保險啲揀左小辣都覺得辣過一般嘅 不過都食得好過癮唯一有啲唔好嘅係佢只係俾你揀配飯 同埋有極多嘅粗海帶 食極都食唔完 魚就比較多骨 但味道係唔差嘅 辣同麻都幾出色

飄香水煮魚 (配白飯) $73

2021-09-27 137 瀏覽
🍽 Noodles💰 HK$48 (lunch, 10% service charge)Who doesn't like spicy food? Spicy food is my all time favorite. Recommend by my friends earlier, Chun Po Po serves fantastic soup noodles. I ordered lamb, duck blood and luncheon meat. Not bad!
🍽 Noodles