大圍多野食就眾所週知, 火車站上天橋嘅另一邊別有洞天的我今日才知, 向住隆亨村行落天橋再上另一天橋(無錯,因為行馬路要dull路)就見到青綠色招牌嘅川味雞. 原來揾都唔使揾. 趁未到lunch hour趕快入去坐低, 全店卡位唔使爭.茴味豬頸肉 配中辣湯薯粉落單時講低加辣喺湯薯粉, 我要挑戰中辣!用一個有耳仔嘅碗裝湯薯粉, 湯底好香, 醎酸菜與其他配料令湯底味道更豐富. 薯粉軟硬好適中, 不易斷, 又入味, 辣味, 花生, 即使淨食都夠好味. 而豬頸肉簡直驚喜, 首先一碟有很多件大size豬頸肉, 肥瘦均勻, 茴香味是來自店家毫不吝嗇灑上孜然粉, 加上芝麻確是錦上添花. 豬頸肉煎得皮脆惹味, 推介!小食 麻辣木耳木耳係好健康嘅食物, 近年大家好興用來加入不同菜式, 本身無味加入麻辣汁, 木耳帶了醬汁, 口感既爽又刺激.夫妻肺片好少見堆到咁大碟嘅夫妻肺片, 大塊肥厚牛展, 豬肚, 打橫切嘅金錢肚, 豬耳等等, 每樣都整得軟身所以更入味, 最impressive係塊牛展.紅油抄手 店家秘製辣汁配咩都match, 佢地自己包嘅抄手皮薄餡靚, d肉餡仲比外面嘅鋪頭大舊, 淥餃時間掌握得好準,
茴味豬頸肉 配中辣湯薯粉
茴味豬頸肉
中辣湯薯粉

小食 麻辣木耳
麻辣木耳

紅油抄手
店家秘製辣汁配咩都match, 佢地自己包嘅抄手皮薄餡靚, d肉餡仲比外面嘅鋪頭大舊, 淥餃時間掌握得好準, 沒有煮耐左而變韌, 同埋佢無多餘肥膏粒, 加埋汁底perfect.
無聊望到店家採用大排檔淡奶同快達牌椰奶而非某些來歷不明的牌子, 辣椒油都好多款, 因我好concern良心製作通常都望下大路係咩材料. 食過後真心推介, 嗜辣與試辣朋友都不能錯過的.
2017-02-20
茴味豬頸肉
中辣湯薯粉
麻辣木耳
  • 茴香豬頸肉
2017-02-19 186 瀏覽
星期五晚上天氣開始轉冷了一點,辣癮又發作約了一伙食辣的中學同學去家附近食烤魚+雞煲,就算過了一晚,咀裡辣辣麻麻的感覺還在,不得不推薦給大家去到也不用排太久,在外面等了30分鐘就可以進去了,店子不算大,內面有5-7桌枱子,但環境乾淨,座位也開闊的。一坐下聞到那辣辣麻麻的烤魚味,立馬要叫菜喔。那些前菜真的不得了,有很多款,先來泡椒豬耳,很爽口也帶麻,我們變態的連辣椒也乾掉了;再叫了涼伴海蜇,也是很爽,加了麻醬明顯是要配合不太食辣但又想嚐的朋友~當然還有涼伴川辣魚皮,夫妻肺片的前菜,還沒來主菜已經把我們的心都帶走了最棒的怎麼不是主菜,原條鯇魚,配了重慶麻辣的中辣,那邊在等魚煮熟,另一邊也有雞煲,店員貼心的幫我們拌好雞,以防雞會焦。雞件挺少的,不太多肉,但配菜令到味道夠濃,下次我覺得可以再叫大辣。那條魚是我當天食了最多的菜,本身愛食魚,那魚肉夠嫩滑,魚皮加上孜然粉,令到魚更香,配上酸菜,加蜂巢豆腐,那鍋真的很出色,食不停。所以點了彈牙的墨魚滑,萵筍,手包白菜餃,皇帝菜,安格斯肥牛來配,很滿足,食完後整個身都很暖和總的來說,價錢不算貴,人均收費$250,在家附近食到這個素質是不錯的。但是呢,服務
星期五晚上天氣開始轉冷了一點,辣癮又發作

但是呢,服務員可能比較忙吧,有時候會漏單,而對於愛食辣的我來說,下次可以食大辣
有機會再帶台灣朋友來食

泡椒豬耳
涼拌川辣魚皮
主菜:重慶麻辣鯇魚
2017-02-17
30 分鐘 (堂食)
泡椒豬耳
涼拌川辣魚皮
主菜:重慶麻辣鯇魚
與朋友閒聊下,得悉大圍開左間烤魚店。一向鐘情辣加重口味既我決定一探究竟我地四個辣妹聚首一堂一開個menu已感興奮哇依間小店吾店賣烤魚,仲有好多款小食,於是我地嗌左幾款小食,試下味🤣🤣我地所叫既食物全揀選中辣,但我地都一致認為可以再重手少少,愛辣者可以自己決定挑選大辣如否以下重點私心推介 涼拌海蜇,海蜇有咬口,配上醬汁,味道辣中帶酸,好醒胃涼拌魚皮,坊間少有特色少有,醬料調配比起海蜇多一份麻醬 濃稠香氣,配撘香口花生一絕主角登場,烤魚(中辣)份量十足,我地揀選鯇魚,口感嫩滑無泥味吾腥,加上魚身佈滿孜然粉,生色不少,比起坊間在烤魚期間已把魚皮燒致焦黑,依間店既烤魚火候控制得好好值得一讚..配料方面,有啲蘿蔔,芽菜,酸菜咁,順帶一提,依度酸菜煲耐左,味道都無走失仲保持爽脆整體來講呢餐飯,非常滿足環境舒適度,抽風吾錯,小食同烤魚稱上誠意之作,無諗過係大圍屋邨小店都有如此水準🙂

我地四個辣妹聚首一堂

一開個menu已感興奮

以下重點私心推介

涼拌海蜇,海蜇有咬口,配上醬汁,味道辣中帶酸,好醒胃
一絕
主角登場,烤魚(中辣)

整體來講呢餐飯,非常滿足

• 涼拌海蜇,麻辣烤魚,涼拌魚皮
2017-02-16 150 瀏覽
去到大圍街市附近見到一間食烤魚既小店,凍冰冰既晚上一於試下😆烤魚有鉗魚同烏頭,烏頭就食得多了,鉗魚反而小食所以就揀左鉗魚。原條鉗魚200多元一條,可選酸菜烤魚/重慶麻辣/泡椒/剁椒。因為不吃得辣所以我們點了酸菜烤魚。烤魚黎到時嗅到好香好香😍等佢滾起就可以開動了。眼見酸菜非常多旁邊仲有小量豆腐同小量蘿蔔片。魚肉結實彈牙👍🏻魚表面輕輕煎過,所以皮好香。魚既骨冇咩,都係非常啖啖肉😋好吃除左食烤魚,邊爐既配料是一定要叫的😆叫了桂花蛘$98,蛘已預先起殼,食時好方便,份量都額多的!尼隻蛘又幾不錯啊,夠爽口我鐘意👍🏻仲叫左油麥菜$26,係我近期既新寵,覺得打邊爐食佢真係好正。可以就咁叫墨魚滑/蝦滑又得,雙併又得。墨魚滑蝦滑$78墨魚滑口感夠彈牙☺️仲有墨魚味,好好味!2L廣島蠔$73廣島蠔沒桶蠔大隻同好吃,不過不失第一次打邊爐既食法食滷金錢展$78,意想不到又ok啊
魚既骨冇咩,都係非常啖啖肉😋好吃
2L廣島蠔$73廣島蠔沒桶蠔大隻同好吃,不過不失
第一次打邊爐既食法食滷金錢展$78,意想不到又ok啊
2017-02-14 1695 瀏覽
好幸運識到班食辣既同事,今晚又即慶約食飯,大圍同事話佢屋企附近開左間重慶味道既店鋪,聽到重慶兩個字都已經,放工齊齊坐的士去搵食,原來間野叫川味雞·烤魚大王,見到門口鋪位都已經好吸引,仲聞到重慶辣既味道,呵呵🤣係門口都等左一陣,侍應都好快安排位置比我地座低,店內簡單裝修,坐位都舒服。一坐底即刻睇餐牌,嘩,睇完餐牌就知大單,撞鬼,好多小食都好吸引,好彩我地幾個食量都唔少,所以都點左幾多野夫妻肺片,尖椒豬耳,涼拌川辣味魚皮,重慶麻辣烤魚原條,重慶麻辣雞煲,手切特級安格斯肥牛,手打墨魚滑先黎前菜,黎到已經流晒口水,食辣既朋友真係不能錯過,幾款前菜做法好出色,色香味俱全,重點推介係魚皮,唔係度度都食到,川辣汁味道有層次,食辣的人就懂,尖椒豬耳超爽口,食完前菜,主菜烤魚同雞煲上場,由於都要等幾分鐘先食得,咁就相機先食🤣烤魚越滾越香,急不及待先試佢,食材新鮮,好有鮮味,魚肉好滑,yummy侍應過來兜一兜雞煲,建議我地先食🐔煲先,雞煲都煮得好乾身,雞肉鮮嫩,雞件就細左d, 如果斬大件少少,口感會更正,都好惹味再加埋其他配料都好新鮮,我地食到大滿足

再加埋其他配料都好新鮮,我地食到大滿足

2017-02-13
20 分鐘 (堂食)
  • 重慶麻辣烤魚
  • 重慶麻辣雞煲
  • 涼拌川辣魚皮
  • 尖椒豬耳
2017-02-14 310 瀏覽
哩排見天寒地凍,當然第一時間就係諗起圍住個爐食野啦!今次就試左哩個魚鍋,食完魚仲可以打埋邊爐嫁!原條魽魚(大)...有麻辣、重慶第等既辣湯底揀,我地唔好辣就叫左無辣既酸菜底。第一次食魽魚,肉質夠滑溜,有少少彈性,唔會一夾就散,所以好岩用黎做魚鍋嫁!味道都食到有魚既鮮味。整條魚應該係先煎後煮,因為魚皮煎完有少少韌勁,而且仲灑左少少孜然粉,勁香!旁邊仲有勁滑豆腐😍同埋白蘿蔔,入哂味。配菜叫得唔多,不過當中就佢地既墨魚滑同貴妃蚌唔錯😜墨魚滑同蝦滑都係因自己想要既大細自己擺落去煮,墨魚滑好彈牙,仲有墨魚粒粒喺入面好有口嫁!貴妃蚌上枱時已經幫我地起左肉,味道鮮甜。

2017-02-08
2017-02-10 176 瀏覽
今年天氣不太寒冷,到了比較涼的天氣就好有衝動食辣的食物。最近經過隆亨村發現這裡變了不少,開了街市也開了很多食肆。也發現一間吃川味魚的餐廳,天氣剛剛好當然要去試下。餐單有不同類型的食物俾大家選擇,主角當然也不能少。重慶麻辣烤魚(小辣)選了小半條鯇魚,鯇魚多骨是常識吧,但肉質嫰滑滿好食,配料也很多,越吃越麻的感覺。喜歡挑戰辣的人可選中辣,大辣。紅油豬耳份量不錯,爽口之餘每吃一口有麻麻的感覺。也很入味。特級雪花肥牛牛肉肉質不錯。脂肪比例平均。肉味甚濃手包白菜餃個人覺得皮較厚,能薄一點更好吃,吃一口滿是飽滿的配料。
也發現一間吃川味魚的餐廳,天氣剛剛好當然要去試下。
餐單有不同類型的食物俾大家選擇,主角當然也不能少。
重慶麻辣烤魚(小辣)
喜歡挑戰辣的人可選中辣,大辣。
紅油豬耳
份量不錯,爽口之餘每吃一口有麻麻的感覺。也很入味。
特級雪花肥牛
牛肉肉質不錯。脂肪比例平均。肉味甚濃
手包白菜餃
個人覺得皮較厚,能薄一點更好吃,吃一口滿是飽滿的配料。
1K
2017-01-31 231 瀏覽
自從隆亨商場陸續翻新後這邊晚上非常熱鬧也難怪冬天最好的聯宜活動,就是圍爐取暖店內以卡位為主小半條鯇魚原條鯇魚開邊選了重慶麻辣湯底, 辣度可以選, BB辣, 中辣, 大辣賣相不錯,裡面配菜很多一煮滾就可以馬上吃,魚肉都算滑,沒有魚腥味湯頭麻而不辣火鍋配料特級雪花肥牛(細)手切肥牛片片油脂平均肉嫩鮮滑牛味充足質素不錯芝士丸最愛那濃厚的芝士!手包白菜餃料多實在,如果皮可以薄點就更好了蜂巢豆腐用來吸麻辣湯一流
自從隆亨商場陸續翻新後

這邊晚上非常熱鬧

也難怪冬天最好的聯宜活動,就是圍爐取暖
店內以卡位為主
小半條鯇魚

原條鯇魚開邊

選了重慶麻辣湯底, 辣度可以選, BB辣, 中辣, 大辣

賣相不錯,裡面配菜很多

一煮滾就可以馬上吃,魚肉都算滑,沒有魚腥味

湯頭麻而不辣
火鍋配料

特級雪花肥牛(細)

手切肥牛片片油脂平均肉嫩鮮滑

牛味充足質素不錯
芝士丸

最愛那濃厚的芝士!
手包白菜餃

料多實在,如果皮可以薄點就更好了
蜂巢豆腐

用來吸麻辣湯一流
2017-01-14 191 瀏覽
看到openrice上的食評不錯所以與老公前來一試,沒想到非常失望。麻辣味道完全沒有進入到魚身,魚雖然嫩但只有魚本身的香味。雖然已經order左bb辣但仍然很辣。而且是只辣不香,與我們之前在四川吃到的烤魚真是很大差距。因為我們是兩人沒有訂位,所以安排在靠門的位子好凍好逼好不舒服。一句話,不會再光顧。

一句話,不會再光顧。
2017-01-05 243 瀏覽
十二月尾既呢兩日終於叫做凍返少少,有丁點冬天既感覺。冬天齋打邊爐或者雞煲邊爐大家一定食吾少,烤魚打邊爐又試過未呢? 今晚,我就試試新意先! 其實我係大陸都試過一次食烤魚,印象吾錯,原來香港都有得食! 呢間位於大圍屋村裡面既烤魚大王其實係新開既分店。我同一個朋友晚上大約7:30 p.m.到達食店,裡面已經人頭湧湧,連門口都坐左幾檯,心言念平日都甘多人?! 正懊惱吾知要等幾耐,店員帶我地到相隔一個鋪位既食店 ,都係叫川味雞,不過呢間係米線大王,吾係烤魚大王。呢度既卡位比較寬倘,可以坐得舒服D! 一坐低,店員遞上一張點菜紙:一面有各款雞煲或烤魚,二十幾款涼拌小食任君選擇。另一邊就有打邊爐配料,肉類、海鮮、丸類、水餃、蔬菜等等,種類都算齊全。一心黎食烤魚既我,當然集中係烤魚個part啦! 中意食辣既朋友仔有三款湯底可選:重慶麻辣/泡椒酸辣/剁椒(指天椒),每款再分大、中、小辣。因為我同朋友都吾算好辣之人,所以選擇酸菜湯底。另外,有三款魚可選: 鯇魚/魽魚/沙巴龍躉。店員話魽魚比較滑同埋少D骨,所以揀左大size既魽魚啦! 突然,一陣烤肉香味撲鼻,店員雙手捧住一個大盤,擺係眼前係一條好好好

突然,一陣烤肉香味撲鼻,店員雙手捧住一個大盤,擺係眼前係一條好好好大條魚,大量酸菜、蔥、適量豆腐和白蘿蔔等配菜。香噴噴既烤肉味同埋酸菜味,令我地頓時流口水! 店員話要等大約三分鐘,湯滾就食得。呢三分鐘確實漫長。一路等,已經不斷吞口水!

烤魽魚(大) $228

8.5/10
先試試奶白色既烤魚湯底,入口清甜,微酸,醒胃。再試個烤魚,一落筷夾,已經聽到沙沙既清脆聲,放入口,魚肉果真滑lu lu ,有少許鱔既口感;魚皮就炸得好脆好香,真係不得了! 係一陣密集式食魚後,我地開始食配菜,一d都吾遜色wor! 豆腐係用超市既滑豆腐,酸菜不得不提,爽口微酸,吾帶半點苦澀味,讚! 呢一刻外面刺骨寒風不斷吹入黎,但我全身已經暖粒粒,呢種幸福感覺你懂得!

可能你會話甘大條魚兩個人點食得晒? 但係我地真係未夠皮......甘大食? 平時我吾大食架,一定係d 湯開胃 (尷尬...扮傻中...哈哈)。食完烤魚,吾打埋邊爐,好似吾夠滿足。我地叫左幾碟野食,開始啥下啥下!

特級雪花肥牛 (細) $68

肥瘦均勻,放入湯中約30秒,入口牛味濃,肉質鬆化

8.5/10

特級雪花肥牛

手包白菜餃 (6隻) $38

餃子皮厚度剛好,唔過厚,入面係新鮮既白菜同肉碎,好有自家製既Feel

8/10

手包白菜餃 (6隻) $38

桂花蚌 $98

新鮮度一般,份量唔算多

5/10

金菇 $26

7/10

唔會有陣噏味,ok

王老吉 $15

罐裝Coke Zero $10

唔使多講,打邊爐一定要飲野

整體黎講,食物質素幾好,價錢中等偏貴,不過烤魚邊爐值得一試!

P.S. 以上價錢係未包加一架,同埋限時兩個鐘,不過上菜速度係快既。
2016-12-24 230 瀏覽
烤魚正! 口水雞都正!最近發現香港開始多咗烤魚店,每次食烤魚就會令我想起第一次響上海食果陣既味道。這裡的烤魚美味度有4粒星!未食烤魚,我地就先食口水雞,由於人多,所以點了全隻。一來到未食就已經聞到麻辣香。口水雞不太辣,不太肥,而且隻雞既肉質好嫩好滑,好食到流哂口水😋最好味係個汁,每件雞記得都要沾上這個口水雞特製汁呀,特別惹味!食完開胃既口水雞,之後主角就來到啦!我地揀咗酸菜烤魽魚,來到要先等一下,要等到湯滾,熱騰騰更美味😋第一次食魽魚,魚肉不算多,但勝在滑!配上酸菜湯一點鯹味都冇,而且湯底十分足料!幾個人秒速就食完條魚啦😁食完條魚就梗係打邊爐啦~必推就一定係手切肥牛,打邊爐最佳拍檔就係肥牛,大大片肥牛,牛味十足,肉同脂肪分布比例均勻,入口有種溶化感覺,食唔停口!
烤魚正! 口水雞都正!

2016-12-23 127 瀏覽
之前食過荃灣嘅川味雞,烤魚唔錯呀見開咗分店喺大圍近近哋就去食飯啦地方闊落過荃灣,坐得好舒服水蜜桃沙冰!!我對水蜜桃有情意結,見到必嗌,味道唔錯呀!!好回味N年前7仔嘅水蜜桃思樂冰,哈哈雖然好想食烤魚,都好想食雞煲!!不過全部都係辣...唔辣嘅味道又唔啱食為咗就返豬醇啱食...最尾...決定要蕃茄薯仔湯底配菜都係揀粟米、蘿蔔、豆苗同冬瓜,全部都係豬醇食架我同老豬就食墨魚滑同特級雪花肥牛另外都嗌咗茴味雞翼,因為唔辣嘅關係又上繳咗兩隻比豬醇蔬菜全部都新鮮,隻麻煩醇唔新鮮唔食架清清哋打邊爐都唔錯丫,感覺超健康下次撐檯腳嚟食烤魚先,好想食呀
之前食過荃灣嘅川味雞,烤魚唔錯呀

見開咗分店喺大圍近近哋就去食飯啦

地方闊落過荃灣,坐得好舒服
水蜜桃沙冰!!我對水蜜桃有情意結,見到必嗌,味道唔錯呀!!

好回味N年前7仔嘅水蜜桃思樂冰,哈哈

為咗就返豬醇啱食...最尾...決定要蕃茄薯仔湯底

配菜都係揀粟米、蘿蔔、豆苗同冬瓜,全部都係豬醇食架

我同老豬就食墨魚滑同特級雪花肥牛
另外都嗌咗茴味雞翼,因為唔辣嘅關係又上繳咗兩隻比豬醇

蔬菜全部都新鮮,隻麻煩醇唔新鮮唔食架

清清哋打邊爐都唔錯丫,感覺超健康

下次撐檯腳嚟食烤魚先,好想食呀
2016-12-19 144 瀏覽
必食招牌口水雞撈薯粉 唔食得辣既我 撈薯粉叫左bb辣 辣度控制得好好 好少既辣再帶點麻麻既感覺好正 食得辣既朋友梗係要試辣啲 薯粉係比較軟身既 配青瓜 花生 芝蔴 葱 莞茜 酸菜好足料另外友人叫左個川味錦繡湯米線 呢個有牛展 豬肚 豬耳 金錢肚同牛脷 咩都有其實都幾抵食 但我本人就比較喜歡配口水撈多啲 口感更豐富愛食雞翼既朋友必叫茴香雞翼 真心推介 味道一流 仲有益力多smoothie飲好正haha烤魚夜晚先有得食 下次要夜晚去先得

麻既感覺好正 食得辣既朋友梗係要試辣啲

薯粉係比較軟身既 配青瓜 花生 芝蔴 葱 莞茜 酸菜
好足料

愛食雞翼既朋友必叫茴香雞翼 真心推介 味道一流
仲有益力多smoothie飲好正haha

烤魚夜晚先有得食 下次要夜晚去先得
午餐
2016-12-19 137 瀏覽
我們這一家都很愛吃辣,天天吃都不厭。前菜非常惹味,份量亦很多粉皮很滑很薄,所所以很入味,份量亦是很多。配菜很多魚半份就夠了,肉很滑,男朋友很喜歡豬紅很滑午餐肉同辣牛丸普通,可叫可不叫牛肚本身已有味而且很軟,熱一熱就可食,很特別很推介 羊肉不過不失牛肉很讚 雪花均勻,牛肉味很重,份量亦多,抵食總括來說,食物份量及質素性價比高,看得出有誠意,環境亦舒服,滿意
我們這一家都很愛吃辣,天天吃都不厭。
前菜非常惹味,份量亦很多
粉皮很滑很薄,所所以很入味,份量亦是很多。
配菜很多

魚半份就夠了,肉很滑,男朋友很喜歡
豬紅很滑

午餐肉同辣牛丸普通,可叫可不叫
牛肚本身已有味而且很軟,熱一熱就可食,很特別很推介
羊肉不過不失
牛肉很讚
雪花均勻,牛肉味很重,份量亦多,抵食
2016-12-13 114 瀏覽
出去食飯都係雞煲打邊爐多,最近發現流行烤魚打邊爐,所以去試一試由於太餓,所以首先點左口水雞, 麻辣口味係個嘴不停徘徊,雞肉肉質鮮美,夠晒滑,三個字可形容香,麻,辣,食完好開胃烤魽魚:同行有人怕辣,點了酸菜烤魽魚,魚肉煎過好香口,但食落唔會鞋口,好滑溜,酸菜味道濃郁,伴菜有豆腐,蘿蔔等,湯底清甜,湯底吸晒d 精華,用黎打邊爐一流~手切肥牛:打邊爐最佳拍檔就係肥牛,大大片肥牛,牛味十足,肉同脂肪分布比例均勻,入口有種溶化感覺,食唔停口!