2019-02-22
最近烤魚備受歡迎,於是就係Openrice 搵到呢間多人好評既「川味雞烤魚大王」啦🙆♀️位於大圍隆亨街市地鋪既「川味雞烤魚大王」,位置雖然吾難搵到,但由大圍火車站開始出發,都要行10-15分鐘呢。Menu 大致分為烤魚類,雞煲類同小菜類。烤魚方面,分為沙巴龍躉,鯇魚,海鱸魚同魽魚。 原本想揀魽魚,但可惜當日冇貨,唯有選左鯇魚(小半條, $188)😢湯底方面,有重慶麻辣,泡椒,剁椒同酸菜。 而我地就揀左泡椒,酸酸辣辣一定好開胃🤣配菜方面,分為鮮肉類,海鮮類,肉丸類,餃類,蔬菜類同雜項。我地就揀左:手包粟米餃 $38闊薯粉 $22炸支竹 $32等左一陣,鯇魚就上枱啦😍 乳白般既魚湯,上面放住大大條半熟鯇魚,湯底有好多配菜,如酸菜,蘿蔔,豆芽等。再過多一陣,魚湯開始滾起,烤魚愈黎愈香🥰魚肉結實,入口嫩滑,好正👍一碟粟米餃有成八粒,仲要係人手包既。外皮薄而內裡餡料好足,咬落去啖啖肉,粒粒粟米添加口感呢。極力推薦炸支竹❗️炸支竹吸收哂魚湯既精華,鹹中帶微酸又帶點辣,好惹味又好juicy😍厚切闊薯粉,煙韌彈牙,亦能掛到湯汁,好好味🥰另外,再加多杯椰子沙冰 $26超濃郁椰子味沙冰,配合呢個泡椒烤魚,一
Menu 大致分為烤魚類,雞煲類同小菜類。
配菜方面,分為鮮肉類,海鮮類,肉丸類,餃類,蔬菜類同雜項。
我地就揀左:
手包粟米餃 $38
闊薯粉 $22
炸支竹 $32
再過多一陣,魚湯開始滾起,烤魚愈黎愈香🥰
魚肉結實,入口嫩滑,好正👍
厚切闊薯粉,煙韌彈牙,亦能掛到湯汁,好好味🥰
另外,再加多杯椰子沙冰 $26
超濃郁椰子味沙冰,配合呢個泡椒烤魚,一流呀👍 不過要注意既係,Menu 上係冇呢個沙冰架❗️要特別向店員order 先有呢🙈 (幸好之前有係openrice 爬文才知道🤣)
總結,呢間「川味雞烤魚大王」值得回頭,除左因為樣樣配菜都好足料外,烤魚亦相當有水準,特別係個魚湯底,既有魚鮮香亦帶微酸,令人十分開胃